Enkele dagen geleden is de blokkade van de Chinese versie van Wikipedia opgeheven. Dat leidt momenteel tot een stevige aanwas van gebruikers en artikelen. De Chinese regering lijkt nu van mening te zijn dat de voordelen van de encyclopdie groter zijn dan de risico's.
De blokkade is ruim een jaar van kracht geweest en eindigde stapsgewijs, verspreid over een maand, waarin eerst de Engelse versie gestaag toegankelijk werd gemaakt en vervolgens de Chinese versie. Nadat Chinese bloggers er melding van maakten schoot het aantal nieuwe registraties omhoog naar 1200 per dag. Eerder werden cijfers tussen de 300 en de 400 geboekt, die zo'n beetje gemiddeld zijn voor de meest voorkomende talen buiten het Engels op de gratis encyclopedie. Momenteel is de aanmeldfrequentie van nieuwe Chinees sprekende gebruikers tweemaal zo hoog als Spaanstaligen, die de volgende groep vormen met een hoog groeicijfer. Het aantal artikelen is inmiddels de 100.000 gepasseerd.
Volgens de Wall Street Journal hebben Chinese intellectuelen druk op de regering uitgeoefend, waarbij ze erop wezen dat de blokkade de mogelijkheid wegnam om artikelen met een Chinees perspectief aan de vrije encyclopedie toe te voegen. De Chinees-Amerikaanse blogger Andrew Lih uit woorden van vergelijkbare strekking; volgens hem realiseert de Chinese regering zich dat het land achter kan gaan lopen als Chinezen die de kenniseconomie vorm moeten geven geen toegang hebben tot de topsites waarnaar verwezen wordt. Daarnaast acht Beijing het wenselijk dat de rest van de wereld toegang tot Chinese expertise heeft. De Wall Street Journal houdt evenwel een slag om de arm en zegt dat het nog maar de vraag is of het opheffen van de blokkade stand houdt, en laat de champagne dan ook voorlopig nog even in de koelkast liggen.
Reporters without Borders ziet wel aanleiding voor een positief humeur, maar vooral ziet het gelegenheid om de Wikimedia Foundation te prijzen dat het voet bij stuk heeft gehouden en de site niet zelf is gaan censureren, zoals Google doet op het Google.cn-domein. De organisatie hoopt dat westerse bedrijven inzien dat het weerstand bieden aan zelfcensuur resultaat op kan leveren. In feite worden ook de woorden van de Chinese dissident Wei Jingsheng bevestigd, die onlangs stelde dat de 'overgave' van westerse technologiebedrijven aan de Chinese autoriteiten een ernstigere bedreiging is voor de vrijheid van meningsuiting in China dan het filterbeleid van de regering.
