Wikipedia grote hit in China na opheffen blokkade

Enkele dagen geleden is de blokkade van de Chinese versie van Wikipedia opgeheven. Dat leidt momenteel tot een stevige aanwas van gebruikers en artikelen. De Chinese regering lijkt nu van mening te zijn dat de voordelen van de encyclopdie groter zijn dan de risico's.

Bergzicht vanaf Chinese Muur De blokkade is ruim een jaar van kracht geweest en eindigde stapsgewijs, verspreid over een maand, waarin eerst de Engelse versie gestaag toegankelijk werd gemaakt en vervolgens de Chinese versie. Nadat Chinese bloggers er melding van maakten schoot het aantal nieuwe registraties omhoog naar 1200 per dag. Eerder werden cijfers tussen de 300 en de 400 geboekt, die zo'n beetje gemiddeld zijn voor de meest voorkomende talen buiten het Engels op de gratis encyclopedie. Momenteel is de aanmeldfrequentie van nieuwe Chinees sprekende gebruikers tweemaal zo hoog als Spaanstaligen, die de volgende groep vormen met een hoog groeicijfer. Het aantal artikelen is inmiddels de 100.000 gepasseerd.

Volgens de Wall Street Journal hebben Chinese intellectuelen druk op de regering uitgeoefend, waarbij ze erop wezen dat de blokkade de mogelijkheid wegnam om artikelen met een Chinees perspectief aan de vrije encyclopedie toe te voegen. De Chinees-Amerikaanse blogger Andrew Lih uit woorden van vergelijkbare strekking; volgens hem realiseert de Chinese regering zich dat het land achter kan gaan lopen als Chinezen die de kenniseconomie vorm moeten geven geen toegang hebben tot de topsites waarnaar verwezen wordt. Daarnaast acht Beijing het wenselijk dat de rest van de wereld toegang tot Chinese expertise heeft. De Wall Street Journal houdt evenwel een slag om de arm en zegt dat het nog maar de vraag is of het opheffen van de blokkade stand houdt, en laat de champagne dan ook voorlopig nog even in de koelkast liggen.

Reporters without Borders ziet wel aanleiding voor een positief humeur, maar vooral ziet het gelegenheid om de Wikimedia Foundation te prijzen dat het voet bij stuk heeft gehouden en de site niet zelf is gaan censureren, zoals Google doet op het Google.cn-domein. De organisatie hoopt dat westerse bedrijven inzien dat het weerstand bieden aan zelfcensuur resultaat op kan leveren. In feite worden ook de woorden van de Chinese dissident Wei Jingsheng bevestigd, die onlangs stelde dat de 'overgave' van westerse technologiebedrijven aan de Chinese autoriteiten een ernstigere bedreiging is voor de vrijheid van meningsuiting in China dan het filterbeleid van de regering.

'Tank Man' op zh.wikipedia.org
Beroemde foto op zh.wikipedia org die in 1989 op het Tiananmen-plein werd genomen

Door Mick de Neeve

16-11-2006 • 01:23

28 Linkedin

Lees meer

Regime Myanmar sluit internet af Nieuws van 28 september 2007
China blokkeert toegang tot Flickr Nieuws van 14 juni 2007
Wikipedia geplaagd door geldgebrek Nieuws van 12 februari 2007
Wikipedia weer ontoegankelijk in China Nieuws van 17 november 2006
Google.cn past zelfcensuur toe Nieuws van 25 januari 2006

Reacties (28)

28
28
15
10
6
6
Wijzig sortering
Anoniem: 161045
16 november 2006 10:29
Het valt me op dat wanneer de chinese overheid iets doet men hier altijd wel iets negatief in ziet. Zoals in de post van RM-rf. Alsof het gevaar voor manipulatie enkel in China er zou inzitten, bij mijn weten hebben we al een mooi staaltje van dergelijke manipulatie gezien in de V.S.A. !

Iemand die beweert dat enkel de kuststeden vooruit gaan is ook verblind door de westerse propaganda. Ik was dit jaar nog voor een maand in centraal China. De grote steden doen het daar zeer goed. Xi'an is in volle expansie en ligt mooi centraal in China. Je ziet zelfs een dynamiek in de kleinere steden zoals bv. Baoji. Daar krijgt men nieuwe industrie, maar ook de levensstandaard gaat er snel voorruit. De stad is nu bezig met de aanleg van infrastructuur en grote parken. Men creëerde een gigantisch park langs de rivier wat echt een voorbeeld kan zijn voor westerse steden.

Je moet het niet lezen, ga er eens kijken en vorm dan een opinie ipv klakkeloos de westerse media te herhalen.
ga er eens kijken
Ja, maar niet te lang blijven want dan is de kans groot dat je nederland niet meer zo'n grappig land vind. ;)

Xi'an is een leuke stad, overdag stoffig en savonds bruisend, maar het prettige voor de beginnende China ganger is dat er een KFC in dezelfde straat zit als "de" McDonalds (en natuurlijk ook Jim Bean).
Als je daar loopt dan merk je dat de chinese overheid zich toch stukken minder met je bemoeit dan de nederlandse.

Wanneer je daarvandaan naar Chengdu gaat, dan merk je ineens dat je in de hele stad gratis draadloos internet (wifi) hebt en dat je skype het er net zo goed doet als in nederland en dat alles normaal werkt, maar dan wel een heel stuk trager dan in Nederland.
Misschien kan dit wel een groter gevaar zijn voor de onafhankelijkheid van wikipedia..

Als de Chinese Overheid bv evenveel werk steekt in de manipulatie van gegevens op de wikipedia-pagina's en ervoor zorgt dat hun censuur-ambtenaren zich opwerken tot 'wikipedia-moderatoren', kunnen ze eerder veel invloed hebben op de content... mogelijk zelfs meer dan op reguliere media.

Wikipedia is natuurlijk als medium zeer gevoelig voor grootschalige en bewuste manipulatie, juist bij gevoelige thema's.
Dat punt zou de chinese overheid wel eens bewust willen kunnen uitnutten.
Mn vriendin zit op het moment in China. Die foto die je ziet in het nieuwsbericht met die persoon die 4 tanks tegen houdt, is dus niet te zien in China.

Wikipedia is dus maar gedeeltelijk vrijgegeven. Het is meer een maatregel van de regering om de intelligentia een beetje stil te houden. Denk maar niet dat er regeringskritische pagina's te zien zijn.
china is een land in culturele ontwikkeling, verandering gebeurt niet overnacht.

ze worden van zelf wel een media vrij land.
Een Chinese arbeider is goedkoper per uur als een robot aan stroom kost. Omgerekend zo'n 30 dollarcent per uur praten we over.

Dat houdt die mens dan ook nog minimaal 12 uur per dag uit ook.

Die lonen worden momenteel kunstmatig laag gehouden door de Chinese overheid.

Doordat die economie zo goed draait, kan dat ontzettend burocratische en door en door corrupte apparaat zich nog in stand houden.

Op een gegeven moment zal natuurlijk de mogelijkheid ontstaan dat de welvaart dusdanig is toegenomen bij een bepaald aantal, dat ze meer vrijheden gaan eisen.

Echter, dan is er het enorme verschil met het platteland.

scenario 1989 herhaalt zich weer en hele divisies worden van het platteland de steden ingestuurd.

Dus blijft 't altijd in zo'n cirkeltje draaien tot er een groot vooruitziend man in de partijtop komt die de macht krijgt en het een en ander ten goede wil veranderen.

Anders is die kans hoegenaamd 0.

SSSR daarentegen viel uit elkaar doordat de economie zo ontzettend failliet was, dat ze simpelweg geen keuze meer hadden, terwijl het ook de support kreeg van een vooruitziend leider.

China heeft kortom geen enkele noodzaak tot verandering de komende paar honderd jaar, terwijl het apparaat de arme massa van het platteland simpeltjes gebruiken kan in geval van protesten in de steden.

Kijk naar Iran. Zelfde principe. Door inkomsten uit olie kan zo'n regime zich in stand houden. De Ayatollah was bang om macht te verliezen. Zorgt er dan voor dat alleen een massamoordenaar president kan worden met eigenlijk slechts 2 punten op de agenda: namelijk de samenleving radicaliseren en Israel wegvagen van de kaart.

Dus ook in dat land waar het "goed" leek te gaan, betaalt een goede economie dmv verkoop Olie (4+ miljoen vaten per dag) het regime.

Zo lijkt 't ook in China te gaan.
Heb je ook een bron aanduiding voor je statements?

Ik denk dat wij graag chinese mensen willen hebben voor 30 cnt per uur..
De chinezen die we gebruiken voor programmeren verdienen zo´n 600 euro per maand en kosten ongeveer een kwart van een nederlandse kracht.

Ik word wel eens verdrietig van de gevoeligheid van mensen voor westerse propaganda. Het erge ervan is dat veel mensen het niet eens doorhebben.

offtopic:
Democratie is niet zaligmakend en werkt alleen als de verschillen tussen de samenstelling in de bevolking niet te groot zijn:
Vraag 10 mensen of 1 persoon al zijn geld in moet leveren zodat de anderen er 10 procent bij krijgen. Dit zal waarschijnlijk worden aangenomen met een meerderheid van stemmen.
Kijk naar het stem gedrag in nederland: Ondernemenrs stemmen over het algemeen VVD, WAOers/WW-ers SP.
@hardwareaddict:
Een Chinese arbeider is goedkoper per uur als een robot aan stroom kost. Omgerekend zo'n 30 dollarcent per uur praten we over. Dat houdt die mens dan ook nog minimaal 12 uur per dag uit ook.
wat is het nut van deze observatie? ik ken nog goedkopere landen.
Die lonen worden momenteel kunstmatig laag gehouden door de Chinese overheid.
Onzin. china is ondanks de grote economische groei nog steeds geclassificeerd als een tweedewereldland. Mensen in het westen zien blijkbaar alleen het kapitalistisch deel met zogenaamd onderbetaalde arbeiders. Je vergeet dat ruim 80% nog gewoon op het platteland woont met heel schaarse middelen. Je moet ook niet denken dat je dan uithongert of zo. En dan is 400 dollar/maand een vorstelijk inkomen. China hoeft helemaal geen lonen kunstmatig laag te houden.
In India en Bangladesh is het gemiddelde loon mogelijk nog lager, en daar hebben ze een democratie.
Doordat die economie zo goed draait, kan dat ontzettend burocratische en door en door corrupte apparaat zich nog in stand houden.
Rare conclusie. Corruptie drijft niet op een goede economie. Corruptie draait op machtsmisbruik bij een systeem dat zichzelf niet kan controleren.
Op een gegeven moment zal ... [...knip...]... tot er een groot vooruitziend man in de partijtop komt die de macht krijgt en het een en ander ten goede wil veranderen.
leuke speculatie zeg :P
China zorgt er wel voor dmv opkopen van dollars en het storten van chinese munt op de wereldmarkt dat de munt kunstmatig laag blijft zodat de export gunstig blijft.
@ CR35:
Laatst was er nieuws dat China niet zoveel meer Dollars ging aanhouden.
Anoniem: 97007
@stewie16 november 2006 01:36
Daar zeg je het misschien ook net goed, een media-vrij land :9 Als ze zouden kunnen...

Ik denk dat het voor een land als china een gok is om dit toe te staan. Ze willen natuurlijk hun eigen zegje doen over de chinese revolutie enz. Het kan 2 kanten op vanaf dit punt uit mijn opzicht. China gelooft wat de "regering" vertelt of china leest meer over wat de rest van de wereld er van zegt.

edit: typo's
lol, ik dacht ff in het engels ;)
(op het gevaar af van een historisch lage moderating)

overnacht <o>
Anoniem: 196931
@stewie16 november 2006 09:44
Het word dan wel vrijer maar het zal mij benieuwen of ze daar ooit complete mediavrijheid zullen krijgen...
Regering daar zal daar heus wel een stokje voor steken.
media vrij.. grappig verspreking..
maar dit is ook opvallend:

rare melding:

http://www.wikipedia.cn/
Wikipedia internationaliseerd met het subdomein:
en.wikipedia.org
nl.wikipedia.org
et cetera

De afkorting voor china die wikipedia hanteert is echter niet cn, maar zh. Vandaar: zh.wikipedia.org
Anoniem: 193798
16 november 2006 08:57
Van een land die toch nog volop in economische groei is, verwacht je wel dat ze alles wel wat versoepelen. Toch staat China voor mij nog altijd synoniem met dictatuur.
In de kuststeden zie je volop dat het land economisch aan het groeien is. Eéns in het diepe binnenland zie je vaak schrijnende beelden van menselijk lijden.

Dat de blokkade is opgehoffen is een grote stap, maar in China moet er nog zéér veel gebeuren, vooraleer je kan spreken van een democratie.
In de kuststeden zie je volop dat het land economisch aan het groeien is. Eéns in het diepe binnenland zie je vaak schrijnende beelden van menselijk lijden.

Ik ben zelf een aantal maanden in China geweest, en op dit punt heb je gelijk. Echter in de VS "bakermat van de moderne democratie" geldt hetzelfde. Als je in bijvoorbeeld LA of NY kijkt dan zijn er districten die straatarm zijn, en districten waar men geld als water heeft. Een beetje relativeren mag wel hoor.... :)
Het schrijnende aan jouw post is dat je zo verzekerd bent van de heilzame werking van de democratie; dit contrasteerd sterk met je opvatting over dictatuur. Aangezien china geen dictatuur is.
Zeg mij: Is het zo moeilijk om door de westerse propaganda heen te zien of heb je een argument voor je opvatting?
Anoniem: 161045
16 november 2006 21:09
In China kan je met 1 RMB ongeveer evenveel als hier met 1 euro, nu is 1 euro = 10 RMB. Een inkomen van 3000 RMB is dus vorstelijk te noemen. Een gemiddeld pensioen in China bedraagt ongeveer 1200 RMB, waar ze prima met kunnen overleven.
Enige wat daar goedkoop is is eten. Electronica, vastgoed en kleding is daar net zo duur als hier.
Wel een mooie 'goodwill' stap. ZIjn er daar misschien verkiezingen op komst? onee wacht..


Het aftellen is begonnen.

(tot ze het weer dichtgooien. wikipedia is een veels te vrije site voor een land als china)
Anoniem: 129948
@dwaas16 november 2006 14:08
Elections? Evely molning!

Grapjes aside, het ziet er naar uit dat lokale verkiezingen met meerdere partijen bekanst er door zijn dus ja, er zijn wellicht verkiezingen op komst...
hopelijk vult een dappere chinees eindelijk de naam in van (de vermoedelijk dode) the tank man
die leeft nog denkt men. De chinese regering heeft dat ook gezegd, jaartje of wat geleden.
Anoniem: 50893
@Sjah16 november 2006 02:50
De chinese overheid heeft altijd heel veel gezegd, behalve de waarheid ;) Nooit de docu's gezien over de grootschalige executie's van dissidenten :?

Er zal niet gauw iets veranderen, vele oude machthebbers van China zijn nog in leven en zullen kosten wat kost de boot afhouden voor democratisering, omdat ze dan hun rijkdommen moeten opgeven en als de beerput open gaat voor vervolging in aanmerking komen.

Ook nu krijgen de partij bonzen miljoenen in de schoot geworpen van de rijke top in China, met name de vastgoed betalen hun grof voor land om op te bouwen.

Ik zie het niet gauw veranderen, maar hoop doet leven.
Anoniem: 197322
16 november 2006 09:50
Die posten daar wel enorm snel die mannen.
De vraag is of wikipdia er wel 100% vrij is?

Misschien past de overheid er wel de informatie aan naar believen. Zoals in het boek 1984 met big brother :P.

Mooie footer voor chinese wikipedia: "De overheid heeft alles uitgevonden en iedereen moet hen dankbaar zijn." :P.
[quopte]De chinese overheid heeft altijd heel veel gezegd, behalve de waarheid [/quote]

Lijkt amerika wel he ;) Ons eigen regeringkje kan er ook wat van de laatste tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee