Brein: "Eén op de vijf CD's en DVD's is illegaal"

Brein LogoBij Nu.nl lezen we dat volgens stichting Brein één op de vijf CD's en DVD's illegaal zijn. Alleen vorig jaar zouden in Nederland al 28,5 miljoen illegale beeld- en geluidsdragers zijn gemaakt. Ongeveer zestig procent hiervan is afkomstig van thuiskopieën. Dat er schade wordt toegebracht door de illegale praktijken was al bekend, maar dat deze zo sterk zou stijgen had de stichting niet verwacht. In 2001 was de schade 98,5 miljoen euro en in 2002 bedroeg deze reeds 157 miljoen. Over 2003 zijn nog geen cijfers bekend. Brein is een samenwerkingsverband van diverse bedrijven in de beeld- en muziekbranche waaronder Buma/Stemra en de Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs (NVPI).

Door Jojk Wesseling

15-06-2003 • 19:21

177

Submitter: Marc van Boven

Bron: Nu.nl

Lees meer

Brein gaat de 'grote jongens' aanpakken
Brein gaat de 'grote jongens' aanpakken Nieuws van 23 september 2002

Reacties (177)

177
177
147
47
10
3
Wijzig sortering
Wat ik niet precies snap is, hoe wordt die schade berekent? Gaan ze er gewoon vanuit dat iemand die een illegale kopie van een CD gemaakt heeft anders de CD gekocht had?

Het zou eens wat beter zijn als ze media als de DVD, CD en CDrom wat interessanter maken om te kopen (mooie verpakking, handleiding, extra info, kortom Service) in plaats van manieren te bedenken (die overigens ook geld kosten) om de verspreiding tegen te gaan.
Anoniem: 44497 @Zyphrax15 juni 2003 20:33
Wat ik niet precies snap is, hoe wordt die schade berekent?
Misschien net zo als de BSA dat doet: "We hadden verwacht N1 te verkopen; in plaats daarvan hebben we maar N2 verkocht. Conclusie: (N1 - N2) is illegaal."

Toen ik op de middelbare school zat (Opa spreekt) kopieerden m'n klasgenoten en ik ook allemaal als gekken. Nu ben ik 'volwassen' en heb ik geld te besteden. In plaats van allemaal moeite te gaan doen om aan kopieen te komen koop ik nu gewoon een CD (winkeltje hier in Leiden verkoopt 3 CDs voor 47,50). Gelijk het mooie artwork erbij.

Ik weet zeker dat als ik vroeger niet zoveel gekopieerd had, dat m'n muzikale smaak zich minder ontwikkeld zou hebben; ik zou dan nu dus veel minder muziek kopen.

Kopieren van muziek is van alle tijden; de muziek'industrie' (het is helemaal geen industrie; platenmaatschappijen produceren niets, ze publiceren/ geven uit) moet niet zo zeuren.
Toen ik op de middelbare school zat (Opa spreekt) kopieerden m'n klasgenoten en ik ook allemaal als gekken. Nu ben ik 'volwassen' en heb ik geld te besteden. In plaats van allemaal moeite te gaan doen om aan kopieen te komen koop ik nu gewoon een CD (winkeltje hier in Leiden verkoopt 3 CDs voor 47,50). Gelijk het mooie artwork erbij.
Ik vind downloaden en branden juist veel makkelijker. Geen gezeur met openingstijden, fietsen naar de winkel, cd's die uitverkocht/niet in voorraad zijn, etc.
Dus als dat iTunes (of iets vergelijkbaars) een beetje aantrekkelijk wordt (dus veel en gevarieerd aanbod), dan zou ik dat een stuk beter vinden, hoewel ze soms toch wat aan de dure kant blijven nog.
Kopieren van muziek is van alle tijden; de muziek'industrie' (het is helemaal geen industrie; platenmaatschappijen produceren niets, ze publiceren/ geven uit) moet niet zo zeuren.
Volgens mij is het toch een industrie, er worden veel boysbands en britney-achtigen geproduceerd. Er wat personeel gebruiken om liedjes te schrijven en muziek te spelen. Daarna paar geschikte gezichten kiezen, dan snel een videoclipje bijmaken en de muziekindustrie heeft weer een zogezegde artiest gecreerd.

Er komt veel Dance en Trance uit België, waarom uit België?
In België zijn er veel dancings en veel jongeren die graag DJ willen worden. Er zijn ook veel jongeren die graag platen willen maken, ze proberen thuis van alles en nog wat uit. Ze brengen regelmatig een cassette naar een DJ van een dancing, de DJ geeft tips en de jonge gast probeert het te verbeteren. Wanneer de DJ de cassette interessant vind, probeert hij het op het publiek uit. Als het publiek interessant het vind, dan is het platencontract niet ver meer... Artiesten die langs zo'n weg komen vind ik interessanter dan een kant-en-klaar-product-van-de-platenmaatschappij.
offtopic
(het is helemaal geen industrie; platenmaatschappijen produceren niets, ze publiceren/ geven uit)
In economische termen is dit ook productie. Produceren is het maken van goederen en diensten met behulp van productiefactoren. Niet alleen goederen worden geproduceert, maar ook diensten.
/offtopic

Zoals al vaker gezegt wordt hier; ze gaan er gewoon van uit dat als je de cd gekopieert hebt, hem anders legaal in de winkel gekocht zou hebben
"We hadden verwacht N1 te verkopen; in plaats daarvan hebben we maar N2 verkocht. Conclusie: (N1 - N2) is illegaal."
Wat nou als de CD boven verwachting verkoopt :)

Nah ik denk dat je de formule moet uitbreiden naar:
abs(N1-N2) om het percentage illegale CDs te berekenen aldus de rekenmethodes van dergelijke instanties ;)
Voor mij gaat die vergelijking dus ook echt ff niet op..

Ik kan me wel voorstellen dat brein dit roept, ze zullen wel weer extra geld nodig hebben om uit te geven aan de zinloze strijdt tegen illegaal copieren..

Voor mij is er 1 oplossing, en dat is iets doen aan de belachelijk hoge prijzen van DVD, CD en CDrom
Anoniem: 23081 @Neo_TGP15 juni 2003 20:24
Volgens mij zou men een groot file-sharing-netwerk moeten opbouwen.

Elke gebruiker moet €5 per maand betalen voor ongelimiteerde kwaliteitsdownloads, kwaliteitsdownloads worden rechtstreeks upgeload door artiesten en admins checken op kwaliteit. 128kbps .mp3's worden dus afgekeurd.

Kwaliteitsdownloads worden rechtstreeks van de servers gedownload. Niet-betalers kunnen alleen op de p2p, daar moet je op de non-sharing-users vertrouwen, downloaden met 1KByte/s en 90% van de tijd shared niemand je bestand.

Met bv 50 miljoen users kan je 250 miljoen euro's verzamelen, met 1 miljoen euro's kan je de servers en admins betalen. 249 miljoen euro's worden uitgedeeld aan de artiesten die meedoen, ze krijgen geld naar hun percentage in downloads. Een gebruiker kan voor de scores maar 1x een dezelfde bestand downloaden, ook al downloadt je 20x dezelfde bestand per dag, dat is nodig om cheating in scores te voorkomen. Artiesten die niet meedoen worden door het p2p-gedeelte gedwongen om mee te doen, ff registreren en je kan jouw deel van de winst claimen.

Wel jammer voor de platenmaatschappijen, want het file-sharing netwerk gaat hun rol vervangen.

Dit systeem is heel positief voor echte artiesten, artiesten die thuis zelf muziek maken en zelf opnemen. PPK - Resurrection is oorspronkelijk door DJ's met Mac's en DJ-materiaal opgenomen, toen het bekend wordt werd het opnieuw opgenomen. Britney Spears/boybands-toestanden kunnen niet, want er zijn geen mensen die muziek voor jou schrijven, mensen die muziek voor jou spelen,...
CD verkopen zullen het voornamlijk nog van extra's moeten hebben. DVD met videomateriaal/interviews en toegang tot andere speciale content.
Artiesten kunnen leuke dingen (videoclips, foto's,...) uploaden voor hun downloaders. Het is ook mogelijk dat artiesten een eigen site onderhouden zoals op MP3.com .
Helaas zijn de huidige P2P netwerken te goed geworden. Er staan vrijwel altijd 192kbps MP3tjes tussen, en met multi-source downloading kun je ook makkelijk 50-100KB/s halen.
De gemiddelde KaZaA-users kan max 128kbps .mp3 downloaden, tweakers met KaZaA-Lite kunnen wel de hogere kwaliteit downloaden. Naast kbps moet je ook de .mp3 eens beluisteren, er zijn veel slecht geripte en slecht geëncodeerde .mp3's .
Helaas zijn de huidige P2P netwerken te goed geworden. Er staan vrijwel altijd 192kbps MP3tjes tussen, en met multi-source downloading kun je ook makkelijk 50-100KB/s halen.

CD verkopen zullen het voornamlijk nog van extra's moeten hebben. DVD met videomateriaal/interviews en toegang tot andere speciale content.
Anoniem: 55347 @tweakerbee16 juni 2003 11:33
Ik krijg mijn muziek geheel ergens anders vandaag en is minstens 192kbit vaker zelfs hoger. En 't aanbod is ook nog eens veel (heel veel). Maar ik ben wel iemand die dus dan de cd koopt als die ook daadwerkelijk de moeite waard is. Nu bv. de nieuwe cd van Blof gekocht bij *a* L*e*s* (geen reclame ;)) en heeft me utieindelijk maar 12,75 gekost. Dit omdat die normaal 22,5 is, maar afgeprijst vanwege top 20 album, dus 16,99 en ivm met vaderdag 25% korting. Zeer mooi dus. Blijkt nu ook nog dat 't de SACD versie is, plus DVD versie extra met album zowel als in 5.1 dts als in 5.1 dolby EN optreden van Paradiso Live! (plus nog meer extra's)

Dat noem ik dus nog een zeer interesante deal.. Kijk als ze dat nou meer zouden doen, dan had ik mijn kasten vol met originele cd's en geen copies (bij wijze van spreken ;)) Ik vind 't heerlijk om zo'n nieuwe cd daadwerkelijk te hebben. Plus dat dat voor mijn gevoel nou eenmaal veel meer bijdraagt aan zo'n muzikant. En of dat nou werkelijk zo is, daar gaat 't mij niet op. Ik draag iets bij. Dit soort dingen laat me naar een concert ook gaan. Het kopen van een album, concert optreden, al is het op tv kijken. Is gewoon leuker dan een mp3 bestandje.. (ik dwaal af)

't Komt er op neer dat ze de prijs niet persé drastisch lager hoeven te leggen, maar dat ze er wel makkelijk meer bij kunnen doen. Dus een cd die bv. 17 euro is, daar kunnen ze dan wat extra's bij doen. Of als die 22 euro is ook dvd's erbij.. meer extra's.. En als je liever het album kaal hebt dan met korting.. maar niet die debiel hoge bedragen voor bijna niks.. (nouja, ligt natuurlijk in ieders keuze)

Ik koop in iedergeval wel een album wat mij ook echt wat doet. De rest moet maar meer z'n best doen :P
Dat valt heel erg ontzettend tegen. De kwaliteit van underground muziek op KaZaA is erg slecht; slecht gecodeerd, 128 kbit, en de users van wie je het moet downloaden hebben ook een verbinding waarvan je met 50+ kB/sec kunt downloaden. Misschien is het gemiddelde top40 nummer wel in goede kwaliteit te vinden, maar muziek van bv. Jedi Mind Tricks is verschrikkelijk moeilijk om in goede kwaliteit te vinden.
Anoniem: 78237 @Neo_TGP15 juni 2003 19:31
Of nog beter, go with the flow. Ik snap niet waarom platenmaatschappijen er altijd op staan om een volledig album te maken waarvan zelfs de artiest maar 5 liedjes goed vindt en de andere pure shit vindt. Geef artiesten meer ruimte om zelf hun aantal tracks te kiezen en pas daar dan je prijzen naar aan.
Ik wil helemaal geen 20eur betalen voor een kut cd (die ik dan ook nog eens niet kan afspelen op mijn cdromdrive) terwijl ik net zo goed alles kan downloaden.
Moesten ze nu mp3's (of ogg of .. ) verkopen aan een REDELIJKE prijs per track (niet zoals de 1,50eur/track die je op een cd betaalt .. ) dan zou ik er eens over nadenken.
Overigens, van de 20eur die een cd kost gaat er ocharmpjes 2eur naar de artiest .. en je maakt me heus niet wijs dat een cd maken 18eur kost hoor.
Overigens, van de 20eur die een cd kost gaat er ocharmpjes 2eur naar de artiest .. en je maakt me heus niet wijs dat een cd maken 18eur kost hoor.
Heb je enige idee van hoeveel honderden mensen van die cd's moeten leven? Om de prijs te bepalen moet je alles in rekening brengen, niet alleen de productiekosten van het schijfje... alleen het produceren/opnemen/mixen al kost handenvol geld, tel daarbij ook nog de productie van de cd's de opslagkosten, de transportkosten, allerlei belastingen... ik denk dat 1 cd uiteindelijk veel duurder is dan veel mensen door hebben...
Heb je enige idee van hoeveel honderden mensen van die cd's moeten leven?
Om maar even bot te zijn: nou en? Wat kan mij dat schelen? Als de grote labels hun tussenhandel zo belachelijk duur hebben gemaakt, dan moeten ze niet bij mij gaan aankloppen om dat te financieren.

Als een bakker kiest om 100 mensen achter te toonbank te hebben waardoor een brood 10 euro kost, dan koop ik m'n brood lekker ergens anders.

Kijk eens bij indie muziek websites (cdbaby bijvoorbeeld). Daar zijn veel goede kwalitiet CDs te koop, voor $15 of minder.
Kennelijk moeten er hier een stuk meer mensen van leven dan in Canada of de States, want de prijzen zijn daar beduidend lager.

En nee, ik ben niet geinteresseerd in een nederlandstalige copyright tekst achter in het boekje, dus ik vind het geen probleem wanneer ze de CDs importeren. Maar de Nederlandse platenmaatschappijen vinden dit wel een probleem, en hebben zelfs kansgezien een aantal platenzaken _succesvol_ aan te klagen omdat die voor 'oneerlijke concurrentie' zorgden door legale CDs te importeren uit landen waar de platenbonzen 10 Euro per CD (of meer) minder verdienen eraan.
een cd kost -+ rond de 8 euro alles inbegrepen
Laat de artiest, de producer(s), de studio en degene die de cd's perst het geld opstrijken en niet die dikke poe-ha die daar achter zijn bureau'tje het geld op rijft.
En het reclame bureau dat de posters/hoesjes ontwerpt. En de man die de posters drukt. En de dj die het plaatje plugt op de radio. En de vrouw die zorgt dat de cd's, samen met de hoesjes tegelijkertijd bij elkaar komen en controleert of de cd-perser geen foutje heeft gemaakt. En de buma/stemra. En de vrachtwagenchauffeur die de cd's rondrijdt. En de eigenaar van de muziekwinkel. En de vakantiewerker die achter de toonbank staat. Enz. Enz. Enz.

Tuurlijk, er blijft genoeg aan de strijkstok van de directeur hangen, maar dat is bij bijvoorbeeld Albert Heijn niet veel anders.
En ik snap nog altijd niet waarom er 18 of 21% belastingen op CD's staan .. toch echt te gek?
Dat heet gewoon BTW en je kunt CD/DVD toch moeilijk onder 'levensbehoeften' (= 6%) scharen? ;)
Kijk eens bij indie muziek websites (cdbaby bijvoorbeeld). Daar zijn veel goede kwalitiet CDs te koop, voor $15 of minder.
Of 'White Noise' in Utrecht. Die haalt zijn CD's bij Sony Duitsland in plaats van Sony Nederland en dat scheelt ook aardig wat pegels. (Sony Nederland is niet blij, maar ze kunnen er weinig aan doen. :))
Dat heet gewoon BTW en je kunt CD/DVD toch moeilijk onder 'levensbehoeften' (= 6%) scharen?
Niet alleen levensbehoeften vallen onder het lage BTW tarief, ook boeken en andere kunstvormen. Daarom is er dus ook een lobby bezig muziek geaccepteerd te krijgen als kunstvorm. Daarna nog games en voilà: het lage BTW tarief en alweer een argument minder bij de platenbonzen voor hun prijzen...
Caine Tanathos,
een cd kost -+ rond de 8 euro alles inbegrepen
Je bent in de war met het fysieke gedeelte van het cd'tje (de productie er van dus), _dat_ kost idd iets in die richting, maar er moet ook betaald worden voor hetgeen er op staat (het intellectuele eigendom).
Niet waar. Je kunt een CD'tje veel goedkoper persen (mits in grote oplage). Die 8 euro is echt inclusief de kosten van de studio etc.
Deze worden echter weer lager bij grote oplages.
Als een bakker kiest om 100 mensen achter te toonbank te hebben waardoor een brood 10 euro kost, dan koop ik m'n brood lekker ergens anders.
Juist. Maar het is dan een andere brood van een andere bakker. Als je een cd te duur vindt, dan zou je, om consequent te zijn, een andere, goedkopere cd kopen, niet die ene cd illegaal verkrijgen, want het zou net zo zijn alsof je bij de dure bakker een brood steelt...
Juist. Maar het is dan een andere brood van een andere bakker. Als......verkrijgen, want het zou net zo zijn alsof je bij de dure bakker een brood steelt...
Ja, maar het kopen van een broodbakmachine en het copieren van het recept van de dure bakker voor het bakken van broodjes voor eigen gebruik is volgens mij niet illegaal. Echter, je zal wel fout zitten als je je zelfgebakken brood vervolgens gaat verkopen in broodzakken van de dure bakker. :+
Bij muziekdragers is het dus net ff anders dan bij brood...zelfs als je zelf de nummers inzingt/speelt, zit je eigenlijk nog steeds aan de copyrights vast.
Je kunt het brood dan ook zelf gaan "bakken"
En veel mensen "bakken" dus zelf hun cd's
Je kunt natuurlijk stellen dat dat moreel verkeerd is, maar met de huidige prijzen van de cd's gaan de cd-r's als warme broodjes de toonbank over :Y)
Dat is net het probleem.
Laat de artiest, de producer(s), de studio en degene die de cd's perst het geld opstrijken en niet die dikke poe-ha die daar achter zijn bureau'tje het geld op rijft.
En ik snap nog altijd niet waarom er 18 of 21% belastingen op CD's staan .. toch echt te gek?
een cd kost -+ rond de 8 euro alles inbegrepen
vertel: hoe kom je aan die wijsheid?
Ze zouden de prijzen van cd's en dvd's toch enigzins wereldwijd hetzelfde kunnen houden. Je kunt mij niet wijsmaken dan een cd in Nederland nou enkele tientalle procenten duurder moet zijn dan dezelfde cd in bijvoorbeeld Canada of de USA. Die cd wordt niet door honderden andere mensen opnieuw geremixed!
Word het dan niet eens tijd om tijdens deze economische resessie eens te kijken naar je productie kanalen. ik bedoel elk bedrijf moet inkrimpen, maar de platenmaatschappijen kunnen met honderden mensen werken. volgens mij heb jij niet zo heel veel mensen nodig om een cd'tje te persen. als je ze wel nodig hebt dan is het een teken dat er zo onwijs veel gemaakt en geperst word dat de prijs naar beneden kan (economieles). kortom, niet lullen, maar die prijzen naar beneden. als ze het aanleveren voor 10 a 15 euro per cd dan ga ik er hard over nadenken. Downloaden kost dan ineens wel erg veel moeite
nee, niet steelt, eerder dat je hetzelfde broodje zelf bakt omdat er geen andere bakker is, maar alleen deze dure bakker
dat de cd's 15 a 16 euro kosten (aankoop prijs, misschien zelfs nog ietjes meer) is een afspraak tussen de verschillende producenten.
Singles zijn goedkoper ja.


dus alles wat ze extra verdienen is pure winst, voor hen. Die 8 euro kan ook iets meer zijn en iets minder (de - en de +)

Vroeger had je nog enkele producenten (of hoe noem je die kerels :) ) die cd's verkochten aan een normale prijs.Misschien bestaan die nu nog, maar alle belangrijke klanten gaan toch naar de grote producenten.
[quote]
... ik denk dat 1 cd uiteindelijk veel duurder is dan veel mensen door hebben...
[/qoute]
Daar heb je denk ik gelijk in... maar ze hoeven niet zo duur te zijn als ze nu zijn...

Maar in die prijs zitten ook de artiesten die niets verkopen... die kosten moeten ook betaald worden...

Toch blijven ze te duur... in een hoop andere landen zijn cd's een euro of 10... da's beter...
CD's zullen niet overdreven duur zijn. Nederland is om de één of andere reden met stip het duurste CD land dat ik ken: In belgië en duitsland ben je minder kwijt, en in de VS al helemaal. CD's zijn daar niet duurder dan 15 dollar, terwijl ze hier soms 23 euro kosten. Verder werden er ook CD's uitgegeven voor 5 gulden: Dat waren oude klassieke opnamen die gedigitaliseerd zijn. Omdat het klassiek is, zit er (na 75 jaar) geen auteursrecht meer op, en de opname hoeft ook niet opnieuw gemaakt te worden, maar het geeft wel aan dat productie, opslag, distributie en verkoop bij elkaar minder dan 5 gulden kost per CD.

Daarbij komt voor huidige top-cd's de studio, artiest, en de platenmaatschappij, en zoals je aangaf: de artiest krijgt 3 keer niks, dus dat zal bij elkaar ook niet meer dan 5 euro zijn (waarschijnlijk zelfs veel minder), kom je op 8 euro.

Bovendien worden de prijzen van CD's bepaald door de populariteit: normaal worden de bovenstaande kosten (studio, artiest en platenmaatschappij) per CD lager naarmate er meer CD's worden verkocht, maar de prijs wordt juist hoger. Rara hoe kan dat??
Je krijgt dan een andere CD. In feite hebben platenmaatschappijen een monopolie op muziek van een bepaalde band. Is dat niet iets voor de NMA???

(reactie op alle bakkersvergelijkingen)
Als een CD 8 EUR kost hoe zit dat dan met een single is die dan ineens goedkoper? En ik snap dan ook niet waarom een DIY album veelal rond de 5-10 EUR zit.
reactie op MicioNero: Nee, het zou zijn alsof je het recept van de dure bakker steelt en het brood lekker zelf bakt :Y)
Anoniem: 68106 @Neo_TGP15 juni 2003 19:37
Voor mij is er 1 oplossing, en dat is iets doen aan de belachelijk hoge prijzen van DVD, CD en CDrom
Onzin, het heeft weinig met de prijzen te maken... mensen vinden het blijkbaar goed om te kopiëren, ze zien het niet als een misdaad, en daarom zullen ze het blijven doen.
Dat nieuwe cd's duur zijn is een feit, maar er bestaan ook veel budget cd's (12-13 euro p/st), en die worden ook massaal gekopiëerd en geript, terwijl ze echt een stuk goedkoper zijn.
Voor cd-roms geldt dat precies het zelfde. Iedereen roept dat ze duur zijn, maar illegale kopiën bestaan er al sinds thuiscomputers bestaan... en vroeger waren de programma's écht goedkoop. Ik kan me nog herinneren dat eind jaren '80 een budget spel voor de Commodore 64 rond de 7,50-8 gulden kostte... en die werden ook gekopiëerd, hoor...
"Ik kan me nog herinneren dat eind jaren '80 een budget spel voor de Commodore 64 rond de 7,50-8 gulden kostte... en die werden ook gekopiëerd, hoor..."

Dat was toen ook niet zo goedkoop voor de gemiddelde C=64 bezitter...

Bovendien, over technische mogelijkheden gesproken: de C=64 bandjes met 400+ spellen in een keer met je cassettedeck kopieren..dat ging ook nogal makkelijk.
Anoniem: 68106 @secoh15 juni 2003 19:46
Dat was toen ook niet zo goedkoop voor de gemiddelde C=64 bezitter...
Okee, maar ook rekening houdend met de inflatie was het nog een stuk goedkoper dan de 50-60 euro die je tegenwoordig betaalt... ik kon, als gewone 14-jarige, 3-4 originele C64 spellen per maand kopen. Vraag aan de gemiddelde 14-jarige van nu of die van zijn/haar zakgeld 4 PS2 spellen per maand kan kopen...
<off-topic>Oproep aan de moderators: parent article (MicioNero) geeft zijn weloverwogen blik op dit onderwerp. Je kan het met hem eens zijn of niet, maar het is geen troll, fp-roeper of flamebait.

Het moderation pricipe moet ervoor zorgen dat onzin gefilterd wordt; het met een post niet eens zijn en het daarom naar beneden modden is heel wat anders.</off-topic>
Anoniem: 23171 15 juni 2003 19:31
Waarom moeten ze het altijd weer zo negatief benadrukken.
Je kan beter als uitspraak hebben "4 op de 5 CD/DVD's zijn legaal" :+

Zoals al eerder aangevoerd in eerdere gelijknamige discussie's, wie zegt dat ik een CD of DVD ga kopen als ze niet illegaal verkrijgbaar zijn ?
Je kan beter als uitspraak hebben "4 op de 5 CD/DVD's zijn legaal
De correcte manier om het te formuleren is:
"1 op de 5 cd's is niet gekocht in de winkel"

Dat maakt het niet per definitie illegaal. Thuiskopien zijn hartstikke legaal zolang je ze maar niet aanbiedt.

Daarbuiten (mbt de prijs van cd's) is het toch gewoon belachelijk dat als ik een cd van Lamb koop ik daarmee de marketingcampagne van Michael Jackson betaal?
(of is dat te moeilijk?)

Brein zou eens na moeten denken en er dan onontkombaar aan moeten dat 1 op de 5 cd's beluisterd wordt door klanten in spe die de cd in kwestie zouden kopen als 'ie niet zo godvergeten duur was.
Ik dacht eerder dat 1 op 5 legaal was! Wie blijft die dingen nou kopen :?
Ik. Uit respect voor de artiest. Ook luister ik liever naar een gekochte CD dan naar een MP3. Niet voor de kwaliteit ofzo, wel omdat ik een CD me gewoon veel 'echter' lijkt, ik voel me er beter bij.

En ik kan je verzekeren dat ik zeker niet de enige ben...
Uit respect voor de artiest.
Als je respect wilt tonen, moet je naar een optreden van diegene gaan, die 0,08 euro die ze per cd ontvangen (bruto) is de moeite niet.

Ter reactie van hieronder: sorry hoor, maar dat is dan puur theoretisch, want Prince kreeg in zijn toptijd slechts 0,12 euro per verkochte cd.
Dat ligt er maar net aan. Je krijgt tussen de 6% en mwoh absolute top 20% royalties. Dan ligt het er maar net aan hoe hoog (of eigenlijk hoe laag :'( ) de PPD (distributieprijs). Want DAARover gaat dat percentage. De uiteindelijk winkelprijs ligt nog eens hoger. Meestal het dubbele of driedubbele van de PPD.

Ergo .. een cd is duurder en daar verdien je dus meer royalties over en ja dat kan best wel eens 1.5 euro zijn. Maar dan nog. Een artiest verdient het meest aan optredens en merchandise (mits dat hij niet heeft zitten snurken bij zijn contractbesprekingen).
Anoniem: 74500 @gumkop15 juni 2003 21:23
Tja, als je als artiest geen cds meer verkoopt, krijg je gewoon geen contract meer bij je platenmaatschappij. Je mag dan nog voor uitverkochte zalen spelen... |:( En als je geen contract meer hebt, geraak je niet meer aan optredens, wordt je nieuwe muziek niet meer gepromoot en vergeten de mensen je dus ook.
Dus je steunt idd de artiest als je de cd koopt.
Het één staat het ander niet in de weg :)

En respect voor de artiest betekent niet noodzakelijk geld geven aan de artiest...
Anoniem: 44174 @gumkop15 juni 2003 20:55
Ja en als je dan bedenkt dat de artiest de persoon is die de muziek maakt, krijgt ie wel erg weinig. Ik ga echt niet de tussenhandel en platenmaatschappijen sponseren, tenminste niet in deze mate.

Ik koop alleen nog muziek van artiesten die het online verkopen, zonder tussenkomst van platenmaatschappij, de rest kopieer ik.
Anoniem: 51493 @gumkop15 juni 2003 21:01
(en weer zo'n statistiek waarmee 'ze' je een slecht gevoel willen geven. Nee Brein, het probleem ligt complexer dan alleen bij de 'piraten')
Ja door cijfers te verdraaien kan je een hoop goedpraten, een artiest krijgt 1 tot 1 euro 50 per CD.
Gemiddeld? Of qua popmuziek? Je bron is?

Er zijn ook DIY/independant labels namelijk. Daarbij zal de winst per CD hoger liggen voor de artiest, heeft de artiest meer moeite gekost, en tenslotte is de prijs van de CD lager voor de koper.

Mijn visie: wil je een populaire artiest supporten dmv. een CD te kopen, doe het dan niet. Koop ipv. daar van een CD van een onbekend label die je goed vindt. Goedkoper voor jou; meer oprechte winst voor de artiest, je boycot die platenbonzen van die grote labels ermee.

Muziek is er om gehoord te worden!
Durona: Klinkt een beetje als mafiapraktijken vind je niet?
Oh wacht, de muziekindustrie is ook een beetje de moderne maffia, alleen dan met de wet voor zich ipv. tegen zich.
Nou vergeet je alleen 1 ding en dat is het enorme verschil tussen amerikaanse contracten (prince) en europese contracten zoals die hier in Nederland veel aan artiesten worden aangeboden.
In Amerika is het gebruikelijk om op provisie basis te werken voor artiesten. In Nederland is het vaak zo dat de artiest een vast bedrag krijgt voor een album.
Helemaal mee eens, ik hoef die CD niet, 'k hoef dat boekje niet, ik betaal die artiest persoonlijk liever het dubbele van wat hij nu krijgt per CD en ontvang het dan wel in mp3. OK, betaal ik de kosten voor het transferen van al die MB's er ook wel bij.

De achterliggende gedachte hier is natuurlijk dat al die platenmaatschappijen totaal niet met hun tijd mee gaan en nu inzien dat ze niet door kunnen gaan met 20-30 euro vragen voor een CD met 12 nummers ofzo. Dat pikt de consument niet meer, net zoals 30 euro voor een DVD, komop zeg, voor dat geld ga je met z'n 4-en naar de bios :X

Ik gun die artiest echt zijn geld wel, maar die geldkloppers bij Sony Music en weet ik het wat voor platenmaatschappijen en die afzetters bij Free Recordshop en The Music Store kunnen van mij in de stront zakken met hun afzetprijzen...
Anoniem: 43565 @gumkop16 juni 2003 11:28
En waarom zou je de platenmaatschappij niet sponseren? Waarom altijd zo'n drama maken dat de artiest niks krijgt en dat alles naar de platenmaatschappijen gaan? Vaak verdienen platenmaatschappijen het meer dan de artiesten.

Wie is er in staat om van waardeloze crap toch kwalitatief goede muziek te maken?
Wie is in staat om bepaalde muziek via alle mogelijke marketingtechnieken alsnog bij de man te brengen.
Wie leidt de hele artiest op en begeleid in hem alles en adviseert hem met alles?

Een hoop artiesten zouden zonder tussenkomst van platenmaatschapijen niet alleen onbekend zijn, ze zouden het vaak niet eens waart zijn om te kennen.
De sterren van tegenwoordig zijn de platenmaatschappijen en de grote sterren zitten tegenwoordig achter de schermen.
Of dat de kwaliteit ten goede is, wil ik het hier niet over hebben, maar reken maar dat dat al heel wat langer zo werkt dan dat je denkt.
Wie is er in staat om van waardeloze crap toch kwalitatief goede muziek te maken?
Wie is in staat om bepaalde muziek via alle mogelijke marketingtechnieken alsnog bij de man te brengen.
De RADIO!!! En dus echt niet de platenwinkel.
Ja door cijfers te verdraaien kan je een hoop goedpraten, een artiest krijgt 1 tot 1 euro 50 per CD.
kom op zeg, het is idols niet..
Zie http://www.marillion.com/news/newalbum/faq.html
Alsjeblieft, nog een voorbeeldje:

Here is one example of how little we get paid by EMI for the sale of one copy of our biggest selling album. Misplaced Childhood is what?s called a "mid-priced album" and sells for roughly £9 -£10. We are paid the princely sum of 15p, not each, but between us! Didn?t we have a lawyer look over the contract? Yes, of course we did. He thought it was OK. That?s how it was, and still is, in the music industry. Legal theft.
Anoniem: 16473 @Steve16 juni 2003 09:59
Je hebt hartstikke gelijk! Hoewel een artiest in vergelijk tot het verkoopbedrag maar een schijntje krijgt ondersteun je wel de artiest. Zonder platenmaatschappij en de nodige tussenhandel had je waarschijnlijk nooit van de artiest gehoord. Slechts een op de 10 artiesten wordt een succes, de rest flopt. Waar wordt die van betaald denk je?

Artiesten hoeven geen contract af te sluiten met een platenmaatschappij, hoeven geen CD uit te brengen, hoeven niet in een peperdure studio te zitten, hoeven niet gemarket te worden, maar ze kiezen er wel voor, omdat het ook voor de artiest iets oplevert.

Naast geld uit CD-verkoop, verdient een artiest elke keer als de single en de clip wordt uitgezonden. Bovendien verdienen ze aan concerten en aan merchandize. Niemand dwingt een artiest om naar een platenmaatschappij te gaan, maar het levert toegevoegde waarde op voor de artiest.

Iedereen die kopieert om zogenaamde 'rechtvaardige' redenen is gewoon een dief. Dat geldt overigens ook voor ondergetekende (zo nu en dan). Ga het dan niet mooier maken dan het is. Ben je behalve een dief ook gewoon een leugenaar!

Vind ik dat platenmaatschappijen slecht naar hun klanten luisteren? Denk het wel, daarom maakt iTunes een zeer goede kans.
Slechts een op de 10 artiesten wordt een succes, de rest flopt. Waar wordt die van betaald denk je?
En in plaats van de prijzen dus maar op te drijven zouden ze misschien ook wel eens kunnen proberen om hun artiesten wat beter uit te zoeken zodat er niet zoveel flopt. Of om het verschil in succes van kleine en grootte bands wat meer gelijk te trekken. People don't know what they like, they like what they know. De enige reden dat er bv veel meer R&B ( :r) wordt verkocht dan bv. Metal is omdat het meer gepromote wordt. Als andere muziek soorten evenredig meer gepromote zouden worden word het vanzelf meer verkocht.
Nou Blade, als jij een glazen bol hebt, moet je gewoon eens gaan werken bij een platenmaatschappij. Als je denkt dat R&B beter verkocht wordt dan Metal, dan begrijp je het niet helemaal.

Frans Bauer dat verkoopt pas en wordt helemaal niet gepromoot. Een platenmaatschappij is dus geen garantie voor succes, het vergroot hooguit je kansen. Dus als je er gebruik van maakt en hun geld accepteert, dan moet je ook niet zeuren.

Dus nogmaals in koor voor alle kopieerders!

"Ik ben gewoon een DIEF", nu allemaal ;-)

Iemand nog het lef / gevoel voor humor om een thread te starten met "Ik ben een leugenaar!". Gewoon de feiten onder ogen zien. Als je kopieert ben je gewoon een ordinaire dief, net als ik! Anders ben je gewoon een leugenaar met mooie moralistische praatjes.
Klopt, ik koop ook gewoon de cd als ik deze echt goed vind. Ik heb al een paar keer gehad dat ik een cd gedownload had en later alsnog gekocht. Het is gewoon echt en je krijgt er net iets extra's bij vaak.
Anoniem: 4632 @@r!k15 juni 2003 21:59
Je bedoelt zo'n waardeloos boekje.

Mind you, ik koop m'n CD's ook maar niet omdat het meerwaarde zou hebben over een "Kazaa-versie".
Anoniem: 32110 15 juni 2003 19:34
Gaan ze hierbij er van uit dat iedere lege CD/DVD een illegale kopie wordt?
Daar gaan ze al tijden van uit, want waarom zou je anders die toeslag op lege media moeten betalen?
Als we al toeslag moeten betalen op lege media.... wat zeuren ze dan?
Weet iemand eigenlijk waar die toeslag naar toe gaat?? Ik bedoel, gaat dat naar de overheid en via een omweg zeker naar de platenmaatschappijen.

Ik ben dan benieuwd hoe dat gaat met de toeslag op DVD's, immers, daar kan in de toekomst vanaf op komen te staan (muziek, films, spellen). Dus wie krijgt dan welk deel van de toeslag?
Anoniem: 79851 15 juni 2003 20:16
Tja en waarom zou dat nou zijn. Brein loopt echt achter de feiten aan. Beargumentatie:

- Het kopiëren en downloaden van 'illegale' data blijkt juist een positief effect te hebben op de verkopen.
- Het achterlopen op de technologische ontwikkelen [online winkels, direct downloads]
- Te hoge prijzen voor DVD's en CD's
- Het teveel richten op repressie in plaats van preventie
- Enorme monopoly posities van platenmaatschappijen
- Te hoge lonen van bepaalde top-artiesten
- Algemene slechter wordende kwaliteit van muziek
- Opkomst van de muziek-DVD en terugkomst van vinyl-platen
- Er wordt meer geld verdient met concerten dan met CD's
- Muziekindustrie vertoont zelf ook kloongedrag
- Echte fans kopen toch wel CD's en DVD's
- Een echte artiest doet het niet voor het geld
- Het steeds geringer worden van het aanbod aan CD's in winkels
- Verschillende release data werkt kopiëren in de hand
- Het slecht onderscheidt kunnen maken tussen echte en fictieve inkomstenbederving
- Verslechterde economische situatie
- Het dubbele moraal van sommige fabrikanten [wel eigen platenlabel, maar ook Mp3-speler afdeling]
Ik vind je collectie argumenten over het algemeen maar een lege doos...
Algemene slechter wordende kwaliteit van muziek
Kan je dat argument even toelichten? Ik vind dat dat argument namelijk op niets slaat.
Er wordt meer geld verdiend met concerten dan met CD's
En daarom maar lekker toestaan om de CD's te downloaden? Microsoft Windows verkoopt ook beter dan Office. Verwacht je dan dat Microsoft Office gratis ter beschikking stelt?
Het steeds geringer worden van het aanbod CD's in winkels
Wat is dit nu voor een argument? Elke week komen er, net als vroeger, tientallen CD's bij. Het aanbod wordt dus zeker niet kleiner. Integendeel, doordat er steeds maar nieuwe bijkopen wordt het aanbod groter - ze zullen de oude albums immers niet zomaar uit de rekken nemen.
Een echte artiest doet het niet voor het geld
En daarom alles maar gratis doen? Weet je wel hoeveel een artiest kwijt is aan apparatuur etc?
Anoniem: 79851 @Steve15 juni 2003 20:55
Algemene slechter wordende kwaliteit van muziek
Kan je dat argument even toelichten? Ik vind dat dat argument namelijk op niets slaat.
Dat zegt iedereen toch. Er worden 100 en 1 remixes van oude nummers gemaakt omdat ze zelf niks meer origineel kunnen bedenken. Dit geldt overigs natuurlijk niet voor alle artiesten, maar voor een behoorlijk aantal wel.
Er wordt meer geld verdiend met concerten dan met CD's
En daarom maar lekker toestaan om de CD's te downloaden? Microsoft Windows verkoopt ook beter dan Office. Verwacht je dan dat Microsoft Office gratis ter beschikking stelt?
Ach, dan zal ik de goedkope X-Box en de dure spellen er maar niet bij halen.
Het steeds geringer worden van het aanbod CD's in winkels
Wat is dit nu voor een argument? Elke week komen er, net als vroeger, tientallen CD's bij. Het aanbod wordt dus zeker niet kleiner. Integendeel, doordat er steeds maar nieuwe bijkopen wordt het aanbod groter - ze zullen de oude albums immers niet zomaar uit de rekken nemen.
Was laatst onderzoek naar gedaan waarom er onder andere minder CD's worden verkocht, en het blijkt dat winkels steeds meer alleen mainstream CD's inkopen.
Een echte artiest doet het niet voor het geld
En daarom alles maar gratis doen? Weet je wel hoeveel een artiest kwijt is aan apparatuur etc?
Echt echte artiest treedt op en verdient daar voornamelijk z'n geld mee. Dat zeggen de artiesten zelf, die niet (meer) onder de plak zitten van hun platenbaas.
Was laatst onderzoek naar gedaan waarom er onder andere minder CD's worden verkocht, en het blijkt dat winkels steeds meer alleen mainstream CD's inkopen.
Niet alleen dat: de platenmaatschappijen hebben de laatste 2 jaren minder titels uitgebracht. Verklein de aanbod en de vraag zal volgen (voor dit soort luxe-geoderen dan).
Daar gaan we weer.

Dit soort discussie thema's wordt langzamerhand wat achterhaald.
Gaan we het weer hebben over de zin en onzin van fictieve misgelopen inkomsten :r

Ik wed dat de schrijver van dit stukje wonderlijke rekenkunde vast ook meedoet met de staatsloterij
en dan ieder jaar weer weemoedig moet konstateren dat hij weer de hoofdprijs is misgelopen waarmee hij toch zoveel had kunnen doen.

Zeepbellen algebra en poging tot stemmingmakerij noem ik dit soort stukjes.

Alsof er in de tijd van de cassette bandjes niet massaal van de radio werd "gepikt".

Ik dacht dat "brein" stond voor hersens en verstand, maar dit bewijst maar weer mijn ongelijk.
Anoniem: 23081 @Habadakus16 juni 2003 00:44
Ik dacht dat "brein" stond voor hersens en verstand, maar dit bewijst maar weer mijn ongelijk.
Ik denk dat brein voor "intellectueel eigendom" staat en vooral het uitbuiten daarvan...
Ja, dat valt mij nou ook altijd op :)

Net als de honderdduizendmiljoenmiljardtriljoen dollars en euro's die spamberichten kosten volgens zulke nieuwsberichten, echt kostelijk vind ik dat :)

Hier is het waarschijnlijk ook gewoon : Er zijn x cd-r's verkocht, dus lopen we x * cd-prijs mis...
Wat een stellingen bij elkaar:
- "dat er schade wordt gemaakt" staat dat wel vast ?
Ik kan mij van mijn economielessen nog herinneren (prijsflexibiliteit ?) dat, hoe goedkoper een produkt, hoe meer er verkocht zou worden. En dit verband is niet lineair, maar eerder exponentieel (ik bedoel: een curve);
- 'dat het zo zou toenemen '
Het enig wat je met recht kunt veronderstellen is dat het gebruik van beschrijfbare dragers is toegenomen. Of dit gebruikt is voor 'illegale' kopieën is nog maar de vraag. In inder geval zal de "geleden schade" niet evenredig (maar minder) zijn toegenomen
- heeft men nu ook gecorrigeerd voor de toegenomen verkopen als gevolg van het willen hebben van een origineel van een kopie en/of gedownloade mp3?
Ik kan mij van mijn economielessen nog herinneren (prijsflexibiliteit ?) dat, hoe goedkoper een produkt, hoe meer er verkocht zou worden. En dit verband is niet lineair, maar eerder exponentieel (ik bedoel: een curve);
Je haalt een aantal begrippen door de war; je hebt namelijk de markt-van-vraag-en-aanbod. De vraag is lineair en stijgt zodra de prijs daalt. De mate waarin de vraag stijgt, is de prijselasticiteit van de vraag.
- heeft men nu ook gecorrigeerd voor de toegenomen verkopen als gevolg van het willen hebben van een origineel van een kopie en/of gedownloade mp3?
Dat vergeten veel mensen van dat soort anti-piraterij bedrijven oof vaak; als je van een minder bekende artiest een mp3tje download, weet je wat het is en als je het leuk vind, dan koop je gewoon de cd
Er is al een helehoop gezegd hierover, maar ik wil toch nog wat toevoegen. Ik heb zelf een platenlabel (wel vinyl vooral voor techno/house), en het is niet zo dat het label er zoveel geld aan verdient. Of dat nou op CD of Vinyl is. Ook is het niet zo dat zoals gesugereerd wordt door mensen in de discussie hierboven dat indy labels meer of minder betalen aan artiesten. Je bent als artiest altijd beter af bij een groter label omdat zij veel meer aan marketing kunnen doen dan een klein label. Natuurlijk is het ook van belang waar de artiest zijn publisher contract heeft. Die zal ook promoten, zoals bijv. ID&T publishing. Die zal op de radio, op de site en in hun magazine reclame maken voor de artiest. Normaal contract zal rond de 14% zijn van de distributie prijs. Natuurlijk ligt het voor band/muzikanten die beroemd zijn heel anders. Die kunnen mee bedingen.En ook de distributie is belangrijk, deze zal elke release op mailing lijsten zetten. En ook proberen reclame te maken voor de cd. .Het meeste geld zit nog steeds tussen de distributie en de uiteindelijke verkoopprijs in de winkel. Dus hoe hoog de prijs in de winkel ook is, dat heeft niets te maken met hoeveel de artiest verdient. Die krijgt een percentage van het bedrag waar de winkel de cd voor koopt. Het meeste geld voor muzikanten die niet zo bekend zijn is nog steeds verzamel cd's. Relatief is dat een hele grote oplage.
Correct me if I'm wrong, maar volgens mij verdient een artiest vet veel meer aan optredens (en auteursrechten voor het draaien op de radio) dan aan de verkoop van cd's. Een klein bandje vraagt al snel 3000 euro voor een optreden voor 500 personen (minder dan een euro per toeschouwer) terwijl optredens van megasterren tientallen euro's entree kosten, daarvan gaat wel een deel naar zaalhuur/promotie/etc. Maar Marco borsato houdt veel meer over aan één optreden in de ArenA dan de hele verkoop van een platina album bij elkaar. CD-verkoop is slechts een onbeduidend snabbeltje erbij.
Op dezelfde manier houdt een onbekend bandje veel meer over aan paar een optredens dan aan een cd waar enkele duizenden van verkocht worden.

Een top-artiest krijgt in een gunstig geval 2 euro voor een cd, als hij/zij er dan 200.000 verkoopt (wat enkel realistisch is voor de absolute top-albums van nederland) levert dat nog maar 400.000 euro op. Voor iemand die tientallen miljoenen per jaar verdient is dat niet iets om wakker van te liggen of je nu 400.000 of 300.000 verdient aan je cd. En een onbekende band krijgt maar zo'n 15 cent per cd waarvan er met veel geluk 5000 verkocht worden. Waar hebben we het dan over? 2250 euro, ook die veridenen meer aan één optreden dan aan de hele platenverkoop bij elkaar.
Anoniem: 41820 15 juni 2003 19:38
Die mensen snappen ook niet he.

Als ik geen cd's zou downloaden, dan zou ik ook niet alles kopen wat ik nu download

als ik nu 10 cd's download zou ik er dan misschien 1 kopen ofzo

beetje kromme berekeningen dus allemaal
Hoe kun je zoiets met eerlijkheid zeggen? Als je echt GEEN mogelijkheid zou hebben illegale muziek te bemachtigen, zou je er misschien anders tegenover staan. Jij zegt dat je toch al 10 cd's download... dat zijn er dus vast een hele hoop over de jaren. Ik neem aan dat muziek dus belangrijk voor je is. Denk je echt dat je niet meer zou kopen? Zou je zomaar vaarwel zeggen aan je muziek? Ik dacht het niet.
Ik download zoveel omdat de mogelijkheid er nu eenmaal is.

Als ik niet zou kunnen downloaden zou ik bijlange het geld niet hebben om die cd's ook allemaal te kopen
Dus zou je een pak ongelukkiger zijn. (Er van uitgaan dat muziek je gelukkig maakt.)

Arme jij.
heb je in dat geval nooit gehoord van de radio zeker. dat is de stap als je niet kan downloaden en je geen geld hebt om 10 orginele cd's te kopen
klopt, maar zo'n organisatie's zijn te dom om de EFFECTIEVE piraterij te controleren.

Nu download mp3, moest dat er niet zijn stond de radio of televisie wel aan.

Een film die je nu download en bekijkt is eentje die je vroeger gewoon gemist zou hebben, en als je hem echt goed vind koop je waarschijnlijk wel de DVD oid.

Nee, zo erg is het helemaal niet gesteld, ze houden hier gewoon geen rekening mee en dat het slechter gaat met de economie waardoor er algemeen wat minder geld word uitgegeven. Waar ze die naam brein vandaan hebben blijft me een raadsel, lijkt me eerder net wat ze nodig hebben.
Anoniem: 2976 @Apache15 juni 2003 20:00
Maar radio en televisie, daar heb je voor betaald, hoor. En als je er niet voor hebt betaald, dan doet de reklame dat wel voor je.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.