Intels IDF agenda: SerialATA II tot nanotechnologie

In artikelen van ZDNet en SiliconStrategies is informatie te lezen over het Intel Developer Forum, dat vanaf volgende week gedurende vier dagen in San Jose te vinden is. De processorgigant zal er nieuwe informatie verstrekken over verschillende nog te verschijnen processors en chipsets voor laptops, desktops en servers, alsmede informatie over de tweede incarnatie van SerialATA. Daarnaast krijgen genodigden de visie van Intel voorgelegd op het gebied van miniaturisering en de daarbij opkomende problemen.

Intel logo bij Intel gebouwOp het gebied van serverprocessors zullen bezoekers nieuwe informatie krijgen over de Itanium 2 in de vorm van de Deerfield en de Madison. Deze modellen, met respectievelijk drie en zes megabyte on-die cache, worden volgens ZDNet in het eerste kwartaal van 2003 gelanceerd. Opvallend is dat SiliconStrategies het heeft over de tweede helft van 2003 als introductiedatum. Een vrij vroege release lijkt mogelijk, aangezien Intel al silicium in handen heeft en er gemeld wordt dat de processors aan het publiek getoond zullen worden.

Meer duidelijkheid is er omtrent de Banias, Intels eerste processor die volledig is ontworpen voor gebruik in notebooks en blade-servers. Geruchten spreken over een initiële kloksnelheid van 1,6GHz, wat door de hogere IPC gelijk zou moeten zijn aan een 2,2GHz Pentium 4. De Banias zal in eerste instantie in het goedkopere segment laptops gebruikt worden en later opschuiven naar de mid- en high-range notebooks. Om dit te bereiken introduceert Intel volgend jaar een versie geproduceerd op een 90 nanometer-proces, momenteel bekend onder de codenaam Dothan.

Intel Banias processor naakt en in volle glorie

Op desktopgebied vinden we de eventuele inschakeling van HyperThreading in de Pentium 4 als belangrijkste onderwerp. De kans op de introductie van deze techniek in de aankomende 3,06GHz P4 lijkt groot, gezien het feit dat deze processor op het forum zal worden besproken en de melding van een bron bij Intel dat de techniek op korte termijn zal worden geactiveerd. Verder in de toekomst is de Prescott te verwachten, de opvolger van de Pentium 4 op 90 nanometer. De Prescott zal mogelijk gebruik maken van een vorm van Silicon-on-Insulator (SOI) en van 'strained silicon', een techniek die hogere snelheden mogelijk maakt door het verder uit elkaar plaatsen van de siliciumatomen.

Een van de belangrijkste onderwerpen van het IDF zal de introductie van nanotechnologie zijn. Aangezien de huidige manier van chipfabrikatie op afzienbare tijd tegen grenzen aan lijkt te lopen, zijn veel bedrijven naarstig op zoek naar nieuwe manieren van productie. Een mogelijk hulpmiddel naar grotere snelheden is het gebruik van de multi-gate transistor of een variant daarop. Waar een gewone transistor slechts één uitgang heeft om de electronen kwijt te raken, hebben multi-gate transistors er twee. Dit verlicht als het ware de druk op de schakelaars, waardoor er een grotere stroom kan lopen.

Nanotubes Illustratie (Purdue University)Een andere verandering die de prestaties moet verbeteren is het gebruik van nanotubes gebaseerd op koolstof. Dit materiaal zou als vervanger van silicium en koper gebruikt kunnen worden en biedt het voordeel dat het theoretisch kleiner gemaakt kan worden dan een verbinding gebaseerd op een metaal. Het gebruik van deze stof zou het hele productieproces van processors veranderen - lithografie is niet meer nodig. Voorlopig is het helaas nog toekomstmuziek, aangezien de eerste persoon nog moet worden gevonden die deze nanotubes op een betrouwbare manier kan fabriceren. Op kortere termijn kijken de chipbakkers vooral naar Extreme Ultraviolet (EUV), een techniek die door het gebruik van licht met een kortere golflente voor preciezere chipfabricage en dus kleinere chips kan zorgen.

Overige onderwerpen omvatten onder andere de introductie van nieuwe XScale-processors en de low-voltage uitvoering van de Xeon, waarover we al eerder schreven. Daarnaast is er nog de presentatie van de ontwerpspecificatie van SerialATA II. Deze techniek moet het kortgeleden geïntroduceerde SerialATA gaan opvolgen. Ook aan de beurt komen mogelijk presentaties over Intels Granite Bay en Placer chipsets, gericht op dual-channel DDR-ondersteuning voor respectievelijk de Pentium 4 en de Xeon. Tot slot zal Intel in samenwerking met een aantal andere bedrijven de vorming van de Digital Home Working Group presenteren, een groep die de draadloze communicatie tussen computers en andere electronica gaat regelen.

Door Jonathan Brugge

Nieuwsposter/Frontpage-admin

04-09-2002 • 21:24

20

Bron: ZDNet

Lees meer

Intel maakt nanotube-interconnects
Intel maakt nanotube-interconnects Nieuws van 13 november 2006
Specs Tyan Granity Bay moederbord
Specs Tyan Granity Bay moederbord Nieuws van 18 september 2002
IDF dag 3 verslag bij Tom's Hardware
IDF dag 3 verslag bij Tom's Hardware Nieuws van 14 september 2002
Granite Bay moederborden getoond op IDF
Granite Bay moederborden getoond op IDF Nieuws van 12 september 2002
Dual core Itanium processors in 2005
Dual core Itanium processors in 2005 Nieuws van 11 september 2002
RioWorks PDPEA dual Xeon moederbord
RioWorks PDPEA dual Xeon moederbord Nieuws van 10 september 2002
Intel herovert markt voor chipsets
Intel herovert markt voor chipsets Nieuws van 4 september 2002
Grote prijsdalingen Intel-CPU's
Grote prijsdalingen Intel-CPU's Nieuws van 1 september 2002

Reacties (20)

20
19
19
8
2
0
Wijzig sortering
Nog geen SerialATA HDD te bekennnen en men heeft het al over SerialATA II... sja
Dan heb je toch niet goed opgelet, er is een tijdje terug een artikel geweest over SERIAL ATA harde schijven, en er is ook al ondersteuning op moederborden (al vind je ze nog niet zo makkelijk, maar het is er wel!!)
Wat redje denk ik bedoelt is dat er eigenlijk nog geen SATA gebruikt word als je kijkt naar desktop systemen van bijvoorbeeld Dell of HP.
Overigens zijn de meeste SATA contollers op de mamaborden gewoone ATA controllers die als SATA dienen dmv converters.
tja, da's ontwikkeling he? voor een standaard of techniek z'n max aan performance en schaalbaarheid (of uitmelkbaarheid uit commercieel oogpunt bekenen) al zorgen dat je een opvolger klaar hebt staan om het over te nemen.

je ziet het overal wel gebeuren, Microsoft is ook al bezig met de opvolger van window X terwijl windows X nog niet eens gereleased is. Datzelfde geld voor bijvoorbeeld Sony (PS*) of Nintendo.. bij blijven bij je tijd, want als jij het niet doet, kan je d'r vanuit gaan dat je concurrent dat wel doet.
De Intel Dothon? Probeert Intel te profiteren van AMD's populariteit?
Intel gebruikt steeds plaatsnamen voor de codenamen van processoren: Willamette, Banias, Deschutes, Klamath,... Zo ook Dothan. Puur toeval dat het vaag op Athlon gelijkt.
Puur toeval dat het vaag op Athlon gelijkt.
Puur toeval of gewoon mooi uitgezocht,
Marketing is een gevaarlijk wapen, slechte marketing kan je ondergang zijn, en goede marketing kan jou met je slechtere product toch goed in de markt zetten

(kijk maar naar philips met zijn video systeem, die kwa prestaties stukje beter was als VHS, maar door slechte marketing helemaal geflopt is!!)
Toeval. Zelfs al zou Dothan vaag lijken op Athlon/Duron, dan nog is het slechts een voor marketing compleet oninteressante codenaam.
ja goed. Weet de normale huisgebruiker welke namen de cores hebben van AMD en Intel???
Ik denk van niet, meer nog ik geloof dat het ze ook niet interseert welke naam dat "ding" heeft. Zolang het maar werkt is het voor hun al goed.

Dothon/Dothan. What s in a name?
Het gaat hier om de Dothan. In het artikel stond een -inmiddels verbeterde - tikfout :).
Heeft AMD dan iets dat op Dothon lijkt? volgens mij niet

en je zou dan net zo goed kunnen zeggen dat AMD van Intels populariteit profiteerd.

het zijn allebei goede cpu bakkers en elk hun markt met mensen dat ze namen verzinnen voor hun procs is normaal en dat ze soms op elkaar lijken is niet aan te doen maar ze gaan et egt niet expres doen om mee te pikken uit populariteit want dat hebben ze zelf wel genoeg
Ik vind Athlon en Duron toch wel wat op Dothon lijken hoor.

En van wie is de Barton core!!!!!!

ik vind die namen toch allemaal wel op elkaar lijken hoor!!! en het lijkt me toch dat AMD dan toch een heel stuk eerder is dan Intel.
het is dothan...

dat thon wat lijkt op thon uit athlon is dus gewoon een foutje :) en zoals onder mij al gezegd wordt worden altijd van die namen gebruikt, denk maar aan madison, klamath, katmai, mendocino, foster, prescott, willamette, northwood, coppermine, tualatin en ga zo maar door.
sorry maar als ik Dothon zeg denk ik niet in 1x aan Athlon of Duron.

de klemtonen op athlon en duron liggen toch anders dan op dothon :z
Een mogelijk hulpmiddel naar grotere snelheden is het gebruik van de multi-gate transistor of een variant daarop. Waar een gewone transistor slechts één uitgang heeft om de electronen kwijt te raken, hebben multi-gate transistors er twee. Dit verlicht als het ware de druk op de schakelaars, waardoor er een grotere stroom kan lopen.
Een gate is geen uitgang; dat heet nl. een drain. Een gate, een poort dus, bepaalt of en hoeveel stroom er naar de drain mag lopen.

Multi-gate laat volgens mij dus ook niet een grotere stroom lopen, maar een preciezere. Doordat de transistor langs meer dan 1 regelkanaal kan worden gecontroleerd (meer gates) is er meer zekerheid dat dit op hoge snelheden nog goed gaat.

Maar... correct me if I'm wrong :)
initiële kloksnelheid van 1,6GHz, wat door de hogere IPC gelijk zou moeten zijn aan een 2,2GHz Pentium 4

Ook hier loopt amd dus weer duidelijk voor ... de pr rating is daar al lang in orde... intel nu ook binnenkort ;-)
Misscien krijgt Intel nu zelf last van de Megaherz Myth...
Om dit te bereiken introduceert Intel volgend jaar een versie geproduceerd op een 90 nanometer-proces, momenteel bekend onder de codenaam Dothan.
Heerlijk. 90 nanometer technologie klinkt toch wel een stukje indrukwekkender dan 0,09 micrometer technologie. Precies hetzelfde als de overstap van MHz naar GHz :P
ja en iedereen maar denken dat het allemaal nieuw is een vriend van mij werkt op r&d bij een bedrijf dat pci kaarten maakt voor de inustrie ze zijn wel duur maar pci-x is al een standaard bij hun het draait op 133 mhz en is 64 bits breed en doorvoet van 1024 mb/sec in optimaale condieties en wij maa zeggen dat het niet sneller kan gewoon triest dus


aleen nog ff w88 tot het voor ons ook betaalbaar is
o ja ze hebben ook DDR geheugen op wat was het ook al weer 233mhz dacht ik

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.