'Ruim 500 van de 700 OpenAI-werknemers dreigen over te stappen naar Microsoft'

Ruim 500 OpenAI-werknemers dreigen ontslag te nemen bij het bedrijf om bij Microsofts nieuwe AI-onderzoeksteam aan de slag te gaan, onder leiding van Sam Altman. De werknemers zijn ontevreden over Altmans ontslag. Bij OpenAI werken ruim 700 mensen.

In de brief laken de ondergetekenden het besluit van het bestuur van OpenAI om ceo en medeoprichter Sam Altman te ontslaan en de procedure die daarop volgde, waardoor ook medeoprichter Greg Brockman het bedrijf verliet. Dat schrijft Wired, die de brief heeft ingezien. "Jullie gedrag heeft laten zien dat jullie niet competent genoeg zijn om de leiding te nemen over OpenAI."

De werknemers schrijven over een 'onverwachts besluit' om Altman te ontslaan en zeggen dat bewijs voor de beschuldigingen dat Altman niet open genoeg zou communiceren, ontbreekt. Daarnaast zou de raad van bestuur niet hebben samengewerkt met de dagelijkse leiding van het bedrijf en was de aanstelling van de nieuwe interim-ceo, voormalig Twitch-ceo Emmett Shear, 'niet in het belang van het bedrijf'.

"Wij kunnen niet werken met of voor mensen die niet competent zijn of goed kunnen oordelen, en die niet zorgen voor werknemers en de missie van het bedrijf. Wij ondergetekenden kunnen ervoor kiezen om ontslag te nemen bij OpenAI en aan te sluiten bij het nieuwe Microsoft-team, onder leiding van Sam Altman en Greg Brockman. Microsoft heeft ons ervan verzekerd dat er binnen dit team plek is voor alle OpenAI-werknemers, mochten wij ervoor kiezen om over te stappen. Wij zullen deze stap direct zetten, tenzij alle huidige bestuursleden opstappen, nieuwe onafhankelijke directeuren aanstellen en Sam Altman en Greg Brockman terug aanstellen."

Microsoft maakte maandagochtend bekend dat Altman een nieuw team gaat leiden bij het bedrijf, dat onderzoek gaat doen naar geavanceerde kunstmatige intelligentie. Bij die aankondiging benadrukte Microsoft toegewijd te blijven aan de samenwerking met OpenAI, een bedrijf waar Microsoft miljarden in heeft geïnvesteerd. Volgens journalist Kara Swisher hebben ruim 500 van de 700 werknemers de brief ondertekend.

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-11-2023 • 16:00

156

Lees meer

Reacties (156)

156
154
100
3
0
37
Wijzig sortering
Zo, dat zou nog eens een ongewone overname zijn. Microsoft heeft dan gratis en voor niets eigenlijk een miljardenbedrijf overgenomen en is in 1 klap de grootst in het generatieve AI stuk. En daar hebben ze niks voor hoeven doen. Dat zijn nog eens sinterklaascadeaus!
Behalve al voor 49% eigenaar te zijn voor OpenAI voor dat deze hele clown show begon natuurlijk. Het staat me bij dat Microsoft zo'n 10 miljard in OpenAI heeft gestoken (of iets in die geest).
Ik verdenk dat als onderdeel daarvan ze ook Azure rekenkracht beschikbaar gesteld hebben, maar dat is volledig giswerk vanuit mij.
Wat ik begreep is dat zelfs het merendeel in Azure rekenkracht is
Grootste deel van dat geld is natuurlijk gestoken in het personeel om de AI te bouwen en te trainen en zo. Die kennis gaat op zich niet verloren.
90% van de investering is opgegaan aan de infrastructuur voor OpenAI.

Personeel heeft salaris en aandelen gekregen die ze toevallig dit weekend grootschalig mochten gaan verkopen wat dus niet is doorgegaan.

De grote winnaar is hoe dan ook Microsoft .

Door met open ai samen te werken hebben ze als eerste commerciële producten naar de massa kunnen brengen .
Helemaal geleerd welke infrastructuur nodig is voor ai en die ook al gebouwd.

Exclusieve commerciële rechten op de techniek van open ai.
En als dit lukt ook nog het volledig R&D team van open ai die dus als gewend zijn met de Microsoft infrastructuur te werken.

En dat alles voor maar 10 miljard . Is veel geld voor maar voor Microsoft niet significant.


Nog gunstiger Microsoft schijnt volgens Bloomberg recht te hebben op alle source code en ip
Van open ai om hun eigen commerciële producenten te beschermen waardoor ze als enige hun chat gpt producten volledig onafhankelijk van open ai kunnen aanbieden. Dus zelfs al open ai instort doordat het team naar Microsoft gaat zullen de Microsoft klanten daar niks van merken.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 23 juli 2024 18:42]

Nu maken ze ook erg grote stappen om de eigen AI hardware te ontwikkelen. Dit gaat een hele sterke en grote speler worden in de AI branche.
Ik denk niet dat je zomaar "gratis en voor niets" de intellectuele eigendommen van OpenAI in je schoot geworpen krijgt omdat er werknemers overstappen :)
Tuurlijk niet, maar je krijgt wel 500 medewerkers in je schoot geworpen die:

- in staat zijn technologie te ontwikkelen die patent waardig is, dat hebben ze namelijk bij OpenAi al gedaan.

- precies weten hoe ze de patenten van OpenAi kunnen omzeilen. Ze hebben ze immers zelf gecreeerd.
Als 500 van de 700 medewerkers willen overstappen dan heb je als bedrijf niets meer aan je patenten en is het zo goed als gedaan... Je kan niet meer operationeel functioneren en de kennis die je kwijt raakt is te groot om zo maar op te vangen met nieuw personeel. Als je geen personeel hebt om nieuw personeel in te werken en uit te leggen hoe het bestaande gedeelte werkt dan word het erg lastig voor openAi om verder te gaan. Dit kost ze jaren aan ontwikkeling en ze zullen hun koppositie kwijt raken aan andere partijen in de markt.

Als microsoft daadwerkelijk deze groep mensen overneemt dan denk ik niet dat OpenAi zal blijven bestaan. Waarschijnlijk zal dan gekeken worden wie de meeste aandelen heeft en die partij zal de mogelijkheid krijgen om de toko overnemen door de andere groep uit te kopen. Het zal me niet verbazen als ze door dit ontslag hun bedrijf in de handen van microsoft hebben gegeven.

Edit: Het offer van microsoft zal wel echt zijn, gezien hun investering in openAI zullen ze ook niet willen dat het personeel overstapt naar andere ai bedrijfen.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 23 juli 2024 18:42]

Ben ook wel benieuwd of je met 500 van de 700 medewerkers nog wel de zelfde service kan leveren. Dat is erg afhankelijk van de functie van de 200 medewerkers die niet mee gaan.

Daarnaast verwacht ik dat van deze 500 er ook nog een hoop vertrekken, zoals bij de meeste normale fusies.
Als 500 van de 700 medewerkers willen overstappen dan heb je als bedrijf niets meer aan je patenten en is het zo goed als gedaan... Je kan niet meer operationeel functioneren en de kennis die je kwijt raakt is te groot om zo maar op te vangen met nieuw personeel.
Dat ligt ook aan wat die medewerkers doen.
Als die 500 het simpele werk doen (administratie, input data voorbereiden, data classificatie) dan heeft het weinig impact. Als het de medewerkers zijn die het model technisch verbeteren, dan heeft dat wel veel impact.

Iemand die de scraped data van reddit naloopt en aanbied aan het model is namelijk wel wat makkelijker te vervangen dan iemand die nieuwe algoritmes voor het model verzint. Maar van het eerste zullen er meer mensen (nodig) zijn.
"patent waardig".... Je krijgt voor zulke onzin een patent. De mensen die ze goedkeuren hebben nauwelijks een idee van wat ze goedkeuren de meeste patenten zijn zooi
Klopt. En wellicht mag een aantal niet eens overstappen vanwege een non-concurrentie beding. De meeste zitten sowieso vast aan een NDA.

edit: ik schreef lulkoek. Zie [~wildhagen

Edit2: De wetgeving blijkt in Californië pas actief vanaf 2024. Zie @Krijgertje1979

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 18:42]

OpenAI zit in San Francisco. In Californië zijn non-compete bedingen (concurrentiebedingen) niet toegestaan.
In many states, including California, non-compete agreements are unlawful, but many employers still pressure workers to sign them.

[...]

Unlike most other states, non-compete agreements are unenforceable in California. Under California law, a non-compete agreement cannot be used to protect confidential company information. Instead, employers must turn to other ways to protect confidential information and trade secrets.
Zier https://www.ottingerlaw.c...e-non-compete-agreements/
Intellectuele eigendommen vallen niet onder concurrentiebedingen. Het lijkt me sterk dat een bedrijf als OpenAI zou toestaan dat intellectuele eigendommen gratis meeverhuizen met medewerkers. Ik kan niet zo een bedrijf of organisatie bedenken die niet in hun arbeidsvoorwaarden heeft staan dat alle intellectuele eigendommen die uit het dienstverband voorkomen eigendom van het bedrijf/organisatie zijn en niet die van een medewerker.
Dankje! Wist ik niet.
OpenAI moet nu iets doen. Zo'n concurrentie-clausule betekent niet vanzelfsprekend nog iets bij een massa-ontslag. Wat willen ze anders doen? Iedereen ongemotiveerd aanhouden? Ik verwacht een compromis. Die moeten nu echt wel met iets interessants komen.
Ontslag krijgen is wat anders dan ontslag nemen. Bij het eerst geld een non-concurrent beding niet, bij het laatste wel*. Maar ik ben het met je eens dat dit natuurlijk een ramp is voor OpenAI. Die zijn de komende weken alleen maar bezig met hun eigen rotzooi opruimen.

Ik weet niet of er een compromis komt. Het is geen Tweede Kamer. Het kan best zijn dat dit de weg naar het einde is voor OpenAI. Het zal niet de eerste pionier zijn die er onderdoor gaat.

Edit: * dit is in algemene zin. In California zijn NCB's niet wettelijk.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 18:42]

Naar mijn mening is het succes van de 'imperialistische' AI-hype volledig afhankelijk van de controle die de consument over hardware krijgt. Ik ben bang voor het ergste. Dit gaat in handen vallen van de bestaande reuzen. Google, MS en Apple. Op dit moment komen overal AI-chips in. Dat lijkt zinvol maar het is alleen maar een middel om nog meer te kunnen bepalen zonder enige transparantie.
De gtemiddelde gebruiker heeft niet door dat een denkbeeldig bouwwerk van software bepaalt wat kan en mag, en dat dat significant minder is dat wat de hardware technisch mogelijk maakt. Dat is de echte reden achter die chips.
Nee hoor je schreef geen lulkoek, niet helemaal. Er is namelijk wat nuance.

Het gaat hier specifiek om Senate Bill (SB) 699. Deze is getekend op 1 september 2023 en zal pas effectief worden op 1 januari 2024. Daarnaast vermoed ik nog wel dat er een paar rechtzaakjes gevoerd gaan worden over deze wetgeving, want je kan niet zonder gevecht zo'n enorme wijziging teweegbrengen in je staat. Ook zal dit een extra impuls geven aan de vele bedrijven die de staat verlaten voor gunstigere staten, zoals Texas.

En als er een hooggerechtshof uitspraak is gedaan in het voordeel van de non-compete zal er compensatie gezocht worden. En dat kan flink in de centen lopen en welk bedrijf is bereid dat risico te lopen?

Een non-compete is op zichzelf niet slecht, maar het moet wel in verhouding staan tot de positie. Een schoonmaker een non-compete laten tekenen is BS, maar een CEO neemt wel degelijk veel kennis mee en ik vind dat je je als bedrijf daar best tegen mag verdedigen. Idem voor een high-level programmeur in een zeer specifiek onderzoeksveld (zoals AI) met het bijbehorende salaris. En je kan me niet vertellen dat je als AI programmeur niet een baan kan vinden bij een niet-concurrent.
Er is al een partnership tussen OpenAI en MS. Dat doet MS natuurlijk niet voor niks. MS zal al lang toegang hebben tot het overgrote deel van het IP.
Klopt. Maar als grote investeerder kunnen ze dat intellectuele eigendom nu al gebruiken.
Wanneer OpenAI zometeen ploft nemen ze dat intellectuele eigendom voor een appel en een ei over.
Nadat ze 11 miljard geinvesteerd hebben in openai ?
Microsoft heeft naar verluidt zo'n 10 miljard dollar in OpenAI geinvesteerd, zie nieuws: Microsoft investeert 'miljarden dollars' in ChatGPT-maker OpenAI

Ik weet niet wat jouw definitie van 'gratis en voor niks is', maar ik vind 10 miljard niet echt onder 'gratis' vallen.

Edit; dit was dus bedoeld als reactie op @cmegens

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 18:42]

Voor zover ik begrepen heb is die investering voornamelijk in Azure credits geweest, niet cash. Dus zelfs als OpenAI failiet gaat, zal MS niet zo veel verliezen.
Hmmm ze hebben wel met die miljarden 49% aandelen gekocht, dus vermoed dat het wel cash is geweest. Wat ik zover heb begrepen is dat omdat Microsoft groot aandeelhouders is ze zo ongeveer gratis Azure gebruiken.
Als MS voor 49% aandeelhouder is, wordt dat dan niet wat weerspiegeld in de raad van bestuur?
Microsoft heeft wel degelijk druk uitgeoefend via hun participatie en geëist dat het ontslag ongedaan werd gemaakt. Gezien dit niet gelukt is mag je ook concluderen dat er een haar in de boter zit tussen Microsoft en de andere aandeelhouders. Dat verklaart ook deels wat er nu aan het gebeuren is.
Er is vziw maar 1 andere aandeelhouder. Het doel van OpenAI en de RvB is om te voorkomen dat wat er ontwikkeld wordt in het commerciele deel de bovenhand neemt op de visie van het ontwikkelen van een AI die ten dienste staat van de mens ipv ten dienste van het geld.

En dat zou volgens het geruchtencircuit ook de reden zijn dat Altman is ontslagen, hij wilde meer inzetten op verdere commercialisering terwijl de raad net het tempo wat wenste te drukken.
Een aandeelhouder heeft aandelen in het bedrijf en daarmee een stukje eigendom. Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigt. Aandeelhouders verschaffen kapitaal aan de vennootschap en hebben jegens het bestuur bepaalde rechten en plichten, zoals het vergaderrecht, het stemrecht en het recht op winstuitkering. Er is een sterk verschil tussen beide groepen in de eventuele aansprakelijkheid voor handelingen die worden verricht door en namens de onderneming
Het probleem voor MS, en de kracht van OpenAI, is dat MS aandelen heeft in de commerciële dochteronderneming maar niet in de non-profit moeder die er boven staat en waar het bestuur zit.

Zo kon het dus dat MS wel aandelen heeft maar geen bestuursplek waar ze verschil konden maken.
niet noodzakelijk. Niet alle aandelen geven stemrecht binnen een aandeelhoudersvergadering.
Die zat er ook. Een van de mede oprichters van Openai is ...., die is ook mede oprichter van LinkedIn en zit in het bestuur van MS. Vandaar dat ze naar Azure zijn gegaan en niet naar Amazon web service, die ook betrokken was overigens bij de oprichting.
Door sneller te handelen van MS hebben ze stuur eigenlijk in handen gekregen. Iets wat ze vroeger hebben nagelaten in de technologische ontwikkeling.
Een paar miljard is er sowieso verloren, en dan is nog de vraag wie bij de curator aanklopt om de technologie te kopen.. want dan wordt pas echt het verlies bepaald.
Curator? Een curator komt pas in zicht als OpenAI schulden zou hebben die ze niet kunnen betalen. Voorlopig lijkt daar geen sprake van. En als deze medewerkers allemaal ontslag nemen, dan dalen de uitgaven drastisch.
Ik reageer op een bericht over een faillissement.
Wat voor faillissement gebeurt er zonder curator?
Dat vraag ik mij af. Volgens mij kan copilot op dit moment niet bestaan zonder OpenAI, en daar zet Microsoft op het moment groot op in.
Ik denk dat Microsoft OpenAI overneemt voor zo failliet zijn.

Als alle medewerkers OpenAI verlaten zal het niet lang duren voor Microsoft een take over gaat doen van het bedrijf om de technische inhoud en patenten te redden en er een tak van het grote Microsoft van te maken.
Ik denk eerder dat de OpenAI BV stilletjes wordt opgeheven.
MS heeft al een "take over" proberen te doen, maar heeft het met 49% van de aandelen te doen. De andere 51% is in handen van een OpenAI Non-profit. Die geeft richting aan de BV en waakt/controleert wat ze doen en stuurt eventueel bij. Dat laatste hebben ze nu gedaan met het ontslag van Sam.
Maar als alle medewerkers OpenAI BV verlaten, wil dat niet zeggen dat die BV failliet gaat. Enkel dat er niemand meer is om het werk te doene en dat OpenAI Non-profit daar vervangers voor moet vinden. Of ism MS de BV opheffen.
MS gaat dan verder met de medewerkers, de Non-profit heeft een les geleerd en gaat verder met hun AI onderzoek.
En een mogelijke IPO waarde van 86 miljard compleet verdampt.
Die hebben ze geïnvesteerd in de de technologie, om er in Bing gebruik van te kunnen maken. Dit personeel krijgen ze echter gratis ja.
Personeel is niet gratis, dat kost ook geld. En veel meer dan alleen het salaris wat ze krijgen, want je hebt al snel 2x zoveel kosten aan een werknemer als wat die aan salaris krijgt, als werkgever. ivm premies, wettelijke afdrachten, belasting etc.

En dan zit je eventueel nog met het afkopen van eventuele concurrentiebedingen, boeteclausules, rechtzaken, schikkingen etc.

Dus nee, ook het personeel is echt niet gratis.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 18:42]

Ze krijgen wel een team dat elkaar kent, al dingen gerealiseerd heeft etc...
Als ze effectief vertrekken, dan kunnen ze nog wel wat realiseren, maar de code is niet van Microsoft.
Gezien de integratie van open AI in Bing schat ik in dat Microsoft meer dan genoeg rechten heeft op de software en de IPs van OpenAI dat ze moeiteloos hierop door kunnen ontwikkelen
En dan zit je eventueel nog met het afkopen van eventuele concurrentiebedingen, boeteclausules, rechtzaken, schikkingen etc.
Californië, dus nee. Bedrijven mogen werknemers daarin niet belemmeren.
Plus dat ze hier mogelijk een kans zien om loonsverhoging te eisen; ik denk dat de marktwaarde van elk individu hier geëxplodeerd is na het success van ChatGPT en de afgeleidden daarvan.
There is no such thing as free beer. So, here, have a free beer!
Ik denk dat je zo op een 1 of 2 miljard uitkomt aan bonussen die ze
Zullen betalen aan het open ai team.

Want die laten potentieel lucratieve optie regelen bij open ai achter zich.
Dit gaat natuurlijk over het werven, het is erg duur om goed personeel te vinden. In dat opzicht kun je zeggen dat Microsoft "gratis" veel goed personeel krijgt. Makkelijk is misschien een beter woord dan gratis.
De marketcap van MS is slechts met 54 miljard gestegen door deze actie.

Zie ook: https://markets.businessi...ice-satya-nadella-2023-11

Een alltime high voor MS, om dit in perspectief te zetten, deze toename is ongeveer gelijk aan de volledige marketcap van sony.

Dus tja 11 miljard is peanuts. Vergeet ook niet de rekenkracht die openai nodig heeft voor het leveren van deze dienst. Voor microsoft te hulp schoot en de populariteit van chatgpt toenam begin dit jaar was chatgpt vrijwel niet beschikbaar, totdat microsoft investeerde en daarmee ook zijn hosting capabilities aanbood.
Gratis en voor niets nadat ze voor 10 miljard hebben geïnvesteerd. Volgens mij waren ze veruit de grootste investeerder.
Microsoft heeft daar ook veel voor teruggekregen in de vorm van voorwaarden:
- 75% van de winst tot 10 mld $
- Deel in azure credits (van de eerste miljard was dat 50%)
- Commercieel gebruik van OpenAI IP zonder limiet

Door deze ontwikkeling:
- CEO overgenomen en president
- Potentieel veel van het personeel

10 miljard is heel veel geld maar ik denk niet dat Microsoft het in house had kunnen ontwikkelen voor minder. OpenAI heeft als een start-up gewerkt en dus ook relatief lage overhead gehad tot nu toe, binnen een organisatie als Microsoft zou dat niet gelukt zijn.

De waarde van OpenAI werdt geschat op 86 miljard en het lijkt erop dat Microsoft een aanzienlijk deel van die waarde kan behouden zonder OpenAI over te nemen.

[Reactie gewijzigd door n0pe op 23 juli 2024 18:42]

Nou, je hebt dan wel de mensen maar niet de IP van OpenAI.....en als OpenAI blijft bestaan dan gaat deze wel protesteren tegen het gebruik ervan....wat echter de zaken nogal compliceert is dat MS inderdaad nogal wat aandelen in OpenAI heeft....

Maar wel mooi om te zien dat de mensen die er werken zich niet zomaar laten 'omleiden' naar een Twitch-CEO..... ;)
OpenAI heeft dan nog 200 mensen van de 700 over, oftewel vleugellam. De zorgen van OpenAI zijn dan wel wat groter dan het beschermen van IP.
Nou, zonder die IP heeft MS dus 500 man die verder kan waar deze is gebleven.

En MS aanklagen omdat ze IP inpikken zal dan waarschijnlijk wel gebeuren. Dat geeft OpenAI niet minder zorgen idd maar het geeft ook MS wel zorgen natuurlijk.
Onderteken is één ding, uitvoeren weer iets anders. Maar dat dit geen goed nieuws is voor OpenAI is duidelijk. Heel veel onrust en rumoer.
Laat staan dat microsoft ook al die mensen zal aannemen. Die zoeken natuurlijk alleen de besten er uit.
500 man extra salaris. Microsoft is een gigant, maar ook op hun balans telt dat denk ik.
In de brief geven ze het volgende aan:
Microsoft has assured us that there are positions for all OpenAI employees at this new subsidiary should we choose to join,
Ik denk dat dat een serieus aanbod is van Microsoft, die nemen hierdoor eigenlijk heel goedkoop OpenAI over (als dat doorgaat natuurlijk).
Microsoft heeft miljarden in openai geïnvesteerd. Met het laten wegvloeien van het personeel hebben ze die investering niet terug en er eerder veel extra kosten bij. Dus tenzij de investering is gekoppeld aan mogelijkheid dat terug te draaien, of om te beginnen al te weinig /minder geïnvesteerd is, valt die toezegging niet zomaar al realistisch te beschouwen.
ze krijgen een inflow van wereldwijde top AI-researchers en worden minder afhankelijk van een wispelturige raad van bestuur die wil cashen ipv ontwikkelen. Waar ze hun broek scheuren aan de investering, halen ze een kleerkast aan zeldzaam personeel binnen.
Aangezien MS een winstgerichte onderneming is die niet spontaan minder wil cashen dan de raad van bestuur van openai hebben ze dus niet zomaar een meer waarde uit het weg laten vloeien van 500 peronen uit die investering. Laat staan dat het verschil met de raad spontaan zoveel miljard goed maakt en ook nog meer winst maakt. Het is dus niet realistisch om alleen naar 'inflow' te kijken alsof dat waardevol genoeg is.
mogelijks kan dit ervoor zorgen dat ze de rest van het bedrijf voor een prikje kunnen overnemen en vervolgens al dat personeel terug naar openai laten vloeien
In de brief geven ze het volgende aan:

[...]


Ik denk dat dat een serieus aanbod is van Microsoft, die nemen hierdoor eigenlijk heel goedkoop OpenAI over (als dat doorgaat natuurlijk).
en anders leggen ze een pak geld op tafel :+
Scenario: ze nemen die werknemers over De waarde van OpenAI zakt enorm. MS neemt vervolgens "goedkoop" OpenAI over en integreert het bedrijf in de nieuwe afdeling. Resultaat: OpenAI als deel van MS.
Haal dat 'Open' dan maar weg. ;)
Anoniem: 1981708 @bitshape20 november 2023 19:53
Dan kun je nu ook al weghalen: ze zijn van open source non-profit naar closed source commercieel gegaan. Zo gaan die dingen. Waarschijnlijk zit er wel een naamsverandering aan te komen in de komende jaren, als het nog bestaat en niet ingelijfd wordt bij MS ofzo :)
Bestaat officieel nog de beide delen; een OpenAI en OpenAI LP?
Zo ja wat neemt MS over?
Wat ze nodig hebben, de rest (onnodige) lozen ze later wel
idd OpenAI en OpenAI LP? wat neemt MS over
De source is toch wel open? Het model is dat alleen niet. Daar zit al het geld ook in.
Ze hebben dan alleen de rechten niet en er zal vast nog wel het 1 en ander vallen onder copyright e.d. Maar uiteindelijk kunnen ze wel een alternatief bouwen. Wat je echter mist, is de data waarmee de AI's getraind zijn en de data die is gebruikt om ze bij te schaven. Denk niet dat die medewerkers dat allemaal mee mogen nemen.
Het gebruiksrecht dat Microsoft nu heeft, dat blijven ze houden.
Wat ze extra hebben wanneer ze die 500 mensen in dienst nemen, zijn de mensen die de AI hebben ontwikkeld. Daar kunnen ze bij Microsoft mee verder gaan.
Het trainen met data zal sowieso periodiek opnieuw moeten gebeuren omdat er onder de motorokap te veel is veranderd waardoor de oude trainingsdata niet goed meer aansluit. Ze hebben nu in ieder geval de mensen binnen die hebben geleerd hoe ze dat beter hadden kunnen doen.
De kans van de eeuw om de mensen over te nemen die het bedrijf gecreëerd hebben die de potentie heeft om Google omzeep te helpen. Zou dom zijn als ze al deze talent laten lopen.

[Reactie gewijzigd door Jantjuh151 op 23 juli 2024 18:42]

MS bezit 49% van de aandelen, dat gerommel heeft wel invloed op de waarde van het bedrijf. Als straks ook nog eens 500 man wegloopt dan durf ik wel te stellen dat OpenAI echt een gigantisch probleem heeft en het dus twijfelachtig is of het wel kan overleven. At best koopt MS 500 medewerkers voor 11 Miljard, oftewel 22 miljoen per medewerker. Maar vermoed dat OpenAI tegenwoordig wel meer waard is.
Mwah, er is al 10 miljard geïnvesteerd door MS en ze zijn grootaandeelhouder.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 23 juli 2024 18:42]

Dat is wat in het persbericht naar buiten is gestuurd. Contracten bevatten meestal nog een hoop extra clausules. Die 10 miljard kan ook best wel pas gelden over een paar jaar nadat bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Een investering wil niet zeggen dat ze dat al hebben overgemaakt via een tikkie....
Zijn niet alleen dollars. Ook alle compute, technologie, IP, etc.. Microsoft is praktisch eigenaar alleen het personeel mist nog, maar die stappen wellicht met z'n allen over nu. Ik zeg einde OpenAI.
De investering van 10 mld kunnen ze dan ook grotendeels afschrijven.
Maar ze krijgen er een bedrijf voor terug dat 86 miljard waard is. Scheelt ze dus 76 miljard.
Niet helemaal, met die investering hebben ze (als ik het goed begrepen heb) ook toegang tot en recht op de software en training sets - dwz, ze mogen de kern van het bedrijf al vrij gebruiken en doorontwikkelen.
Het meeste van die investering schijnt "rekenkracht" te zijn in hun rekencentrums, niet een cash-injectie. Vraag is of het dus MS echt USD 10 mld kost of niet.
Ja maar ipv dat ze openAI helemaal op hoeven te kopen ( ze zijn al investeerder) krijgen ze een volledig team dat al ingewerkt is.

Echter gok ik dat microsoft voor de schermen niet te happig gaat doen puur voor de optiek die het creert maar ze zullen eigenlijk wel moeten anders lopen ze het risico dat de medewerkers bij de concurrentie aan de slag gaat en volgens mij zijn die skillsets relatief zeldzaam op de markt ( helemaal met zoveel ervaring).

Opzich is het ook al opmerkelijk dat ze gelijk Sam Altman vast gelegd hebben dus de RVT van OpenAI zit eigenlijk al klem want of ze buigen voor wat Sam wilt of hij mag waarschijnlijk bij Microsoft uitvoeren hoe hij het wil doen.

Ik weet niet hoe het aandeeltechnisch geregeld is maar lijkt me dat die bij microsoft niet slecht zal verdienen.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 23 juli 2024 18:42]

Welke optiek?
Ze zijn de reddingsboei voor personeel van een bedrijf dat door de Raad van Bestuur wordt opgeblazen? Betere optiek kan je niet krijgen.
Het zal het personeel van bedrijven met een vergelijkbare relatie met Microsoft alleen maar motiveren om hun best te blijven doen en niet bij de eerste tekenen van interne strubbelingen naar een andere baan te zoeken. Want ze weten nu dat wanneer de boel klapt, de kans aanwezig is dat ze hetzelfde werk bij Microsoft kunnen voortzetten. (Samen met collega's in een nieuw team van Microsoft gaan werken is anders en aantrekkelijker dan als eenling in een bestaand team te worden opgenomen.)
Het is vaak niet wenselijk als de perceptie is dat een directe investeerder geen moeite heeft om je hele team over te nemen, in plaats van te streven naar het behoud van de cohesie binnen het bedrijf.

Stel je voor dat je eigenaar bent van een bedrijf en Microsoft investeert erin. Als je niet precies weet wat volgens hun definitie als positief wordt beschouwd, wat zich in een groot grijs gebied bevindt, kan Microsoft alle knowhow absorberen zonder daadwerkelijk je bedrijf over te nemen.

In dat geval sta je als eigenaar uiteindelijk met lege handen en mocht dit hun standaard move zijn ( wat het niet is) dan denk jij wel 2 keer na voordat je ze laat investeren.
In een normale situatie, waarin het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt stabiel is (of normale groeipijnen heeft), heb je helemaal gelijk.
In dit geval wordt het bedrijf (onopzettelijk) van binnenuit opgeblazen door een raad van bestuur dat een beslissing heeft genomen dat zowel bij de investeerders als bij de meerderheid van het personeel totaal verkeerd is gevallen.

De heftige reacties die dit teweeg heeft gebracht duidt op reeds langer aanwezige ernstige interne spanningen die niet op te lossen zijn met het simpel terugdraaien van het besluit. De raad van bestuur dacht het probleem op te kunnen lossen door Altman te ontslaan, maar dat bleek dus een serieuze misrekening.

De perceptie is dat Microsoft het personeel van een zinkend schip een reddingsboei heeft toegeworpen.
Ik heb me niet heel erg verdiept in hoe dit nou precies zit en wie er nou goed/fout en vooral ook hoe het in de statuten van OpenAI geregeld is want het kan natuurlijk zijn dat de RVT gewoon hun taak uitvoerde of iets in die trant maar je hebt gelijk het kan het geval zijn en ja een misrekening is een understatement :).

Het probleem is dat je als bedrijf bij voorkeur al niet in deze situatie wilt komen want het kan in een extreem geval wel echter willen ze niet aan mogelijke toekomstige overname partijen het idee geven als 80% van het bedrijf over wil stappen naar microsoft om 1 of andere reden dat microsoft dan het hele team opkoopt.

echter heeft microsoft naturlijk het slim aangepakt en hun investeringen gedekt en inderdaad 0.0 negatieve gevolgen maar dat komt denk ik vooral omdat het echt zo unusual is.
https://www.youtube.com/watch?v=EjxxFvarg0Y

Ik denk dat je deze wel interessant zult vinden.

Hoe het nou allemaal in elkaar zat en krijg je ook lijstje van de nadelen als ze geprobeerd hadden het bedrijf op die manier leeg te trekken.
Microsoft heeft al laten weten dat ze iedere OpenAI werknemer willen aannemen onder Altman.
En waarom ook niet? Je kunt ze altijd later nog ontslaan, maar dan heb je in ieder geval de kern te pakken en binnen notime een product waar je mee verder kunt. Verder heb ik niet het idee dat het voor MS uitmaakt als er een paar prutsers bij zitten. Zolang die het werk niet domineren, maakt dat weinig uit.
Microsoft heeft wereldwijd meer dan 220000 mensen in dienst. Dan is 500 extra een schamele 0.2%. Ik denk dat het potje onvoorziene uitgaven op de jaarbegroting vele malen groter is.
Microsoft is niet gek, dit is een gouden kans, veel, VEEL goedkoper dan een overname.
Laten we zeggen dat het management van OpenAI ver van inteligence is. ChatGPT zèlf vind het ook niet zo'n slim idee.
Microsoft ziet AI op dit moment als hun absolute topprioriteit.

Dan gaan ze de potentiële over te nemen werknemers niet door een heel pestend selectieproces duwen om dan te zien dat Google of Facebook eerst is om ze aan de haak te slaan.

Het risicopatroon voor Microsoft is nu dat er 2 potentiële fouten zijn:
  • Ze werven iemand te veel aan en moeten dan loon en gouden parachute betalen.
  • Ze werven iemand te weinig aan en een concurrent pakt die en kan daarom snel concurreren.
Het voordeel van zo lang mogelijk als eerste goed op de markt te staan, is zo groot, dat ze het risico van een loon te veel te betalen, wel zullen nemen. Wat is een paar miljoen te veel als je de nieuwe industriële revolutie controleert. Later komt wel de fase waar ze meer naar lean sturen en de overbodige buiten werken of overplaatsen.
Dan ken jij Microsoft niet goed. Die 500 salarissen is peanuts bij het belang dat Microsoft ziet in AI.
Het is maar hoe je het bekijkt... Ik zie dit eigenlijk als een alternatief voor een bedrijfsovername.
ipv OpenAI volledig op te kopen, (dat zou miljarden kosten), nemen ze (bijna) het hele personeel over.

Bij dit soort bedrijven is personeel de echte asset, ze nemen alle bedrijfsgeheimen mee naar MS.
Aandeelhouders blijven dan over met de infra en facility + merk rechten en patenten maar de vraag is wat die echt waard zijn.

edit: Met een aluhoedje op zou je bijna denken dat dit gepland is van MS en Altman.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 23 juli 2024 18:42]

Microsoft heeft heel groot ingezet op AI en ook al miljarden gestoken in openAI.
Ik denk dat dit voor Microsoft een best case scenario zou zijn als al die mensen aangenomen worden.
Dan is alles opeens in house ipv extern. Aangezien alle copilot producten op openAI gebaseerd zijn en dat nu een externe technologie is.
500 man extra op een workforce van 220.000 is te overzien ;)
Wat zouden die 500 mensen verdienen dan volgens jouw dat ze moeten kijken naar hun balans?
Miljarden winst wat ze nu maken, hoeveel zou je daarvan niet kwijt kunnen? Mil of 10. Of zou ieder werknemer 5 mil verdienen?
Wat ik mis uit dit bericht: Willen Sam Altman en Greg Brockman überhaupt wel terugkeren naar OpenAI, of zien ze dit eerder als een kans om met minder beperkingen en voorwaarden hun creatieve mogelijkheden meer te benutten bij Microsoft?

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 18:42]

Sam Altman heeft al een nieuwe baan bij Microsoft, dus dat lijkt me vrij duidelijk wat die wil. Brockman zit misschien in een lastiger pakket. Hij is zelf weggegaan, dus alle concurrentie bedingen gelden in zijn geval nog. Bij Altman zijn die vervallen doordat hij ontslagen is.

Edit: aangepast op reactie van @GateKeaper

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 18:42]

In San Francisco kennen ze geen concurrentiebeding.

[Reactie gewijzigd door GateKeaper op 23 juli 2024 18:42]

Wat gaat hij doen als Apple zich er mee gaat bemoeien en een beter bod doet?
Ik neem aan dat Microsoft niet stom is. Sammie heeft nu nieuwe rechten, maar ook nieuwe plichten.
Of de intentie om terug te keren oprecht was blijft giswerk maar ze waren wel degelijk in gesprek over een mogelijke terugkeer.
Altman zei gisteren nog dat dat OpenAI's eerste en laatste kans was, dus denk niet dat wie wil er nog is. Zeker niet nu ze al met Microsoft in zee zijn gegaan.
Wel apart dat al deze werknemers kennelijk geen non-concurrentie beding hebben.
Op deze wijze kan je vrij goedkoop een bedrijf overnemen. Neem gewoon 70 procent van het personeel in dienst.
Meestal krijg je niet zoveel mensen unaniem achter zo'n besluit. Als het er 5 waren is het jammer, maar dit is meer dan 50% en dat is ongekend veel.
Soms staat er in het contract expliciet dat je altijd over mag stappen naar "partner ondernemingen", Microsoft heeft een innige samenwerking met OpenAI, wie weet mogen de OpenAI mensen wel naar MS overstappen, maar bv niet naar Google.

Wie weet moet MS ook nog een afkoopsom oid aan OpenAI betalen per medewerker. Maar als je al op je agenda hebt staan groot te willen worden in dit vakgebied, laat je zo'n kans natuurlijk niet lopen. Geld heeft MS zat.
Al deze medewerkers werken in San Francisco, California, die staat kent geen concurrentiebeding.
Ze hebben wel gewoon NDAs natuurlijk. Waar in dit specifieke geval mogelijk MS gedeeltelijk onderuit kan komen doordat ze grote investeerder zijn in OpenAI, maar normaal gesproken heb je dan wel de mensen, maar niet alles wat ze al gemaakt hebben, de patenten, de klanten, etc.
Wel apart dat al deze werknemers kennelijk geen non-concurrentie beding hebben.
Niet zo raar, als je bedenkt dat ooncurrentiebedingen in Californië, waar OpenAI zit (hoofdkwartier in San Francisco) niet zijn toegestaan volgens de geldende wetgeving:
In many states, including California, non-compete agreements are unlawful, but many employers still pressure workers to sign them.

[...]

Unlike most other states, non-compete agreements are unenforceable in California. Under California law, a non-compete agreement cannot be used to protect confidential company information. Instead, employers must turn to other ways to protect confidential information and trade secrets.
Zier https://www.ottingerlaw.c...e-non-compete-agreements/

Dus dat gaat OpenAI hier in ieder geval niet helpen.
De ontwikkeling rondom deze soap serie veranderd met het uur, en neemt ook steeds vreemdere vormen aan. Een van de board members heeft zojuist getweet dat hij ontzettend spijt heeft van het ontslaan van Altman (https://twitter.com/ilyasut/status/1726590052392956028)

Zoals het er naar uit ziet loopt MS straks weg met een ontzettend goedkope acquisitie van OpenAI (want begrijp dat MS hun aandelen in OpenAI niet gekocht hebben met cash, maar met Azure credits).

Maar op dit moment is er teveel speculatie en misinformatie over deze hele situatie. Ik stop zelf met proberen dit bij te houden, ik wacht wel op een officieel statement zodra deze sh*tstorm voorbij is.
De ontwikkeling rondom deze soap serie veranderd met het uur, en neemt ook steeds vreemdere vormen aan. Een van de board members heeft zojuist getweet dat hij ontzettend spijt heeft van het ontslaan van Altman (https://twitter.com/ilyasut/status/1726590052392956028)
Het beste is nog dat Ilya Sutskever naar verluit degene is die dit hele ding in gang heeft gezet. Hij is degene die de raad heeft overtuigt om Altman buiten te zetten.
En wat helemaal raar is: hij staat ook op de lijst van ondertekenaars of het moet zijn broer zijn. Wie doet het nou met wie daar in silicon valley?
Zo zie je maar weer dat een RVC ook niet alle wijsheid heeft en nu met de deksel op de neus geslagen wordt.

stiekum vindt ik dit wel leuk...
Mmmm... een soort van omgekeerde ontslaggolf , ... dat is voor de rvc weer eens wat nieuws :)
Anoniem: 340120 20 november 2023 16:44
en dan hebben ze succesvol, met veel ruis, de omschakeling gedaan van non-profit naar for-profit.
Op deze manier kan Microsoft heel OpenAI gewoon integreren binnen het bedrijf. Als je al dit personeel overneemt, blijft er weinig over van OpenAI.
En daarna gewoon de Azure prijzen die OpenAI betaalt verhogen en dan is OpenAI binnen de kortste keren failliet. Maar zal er voor de consument niet beter op worden. Dan wordt de macht van Microsoft nog groter.
Ok gezien de integratie van OpenAI in Bing heeft Microsoft meer dan genoeg rechten om op alle tech van openAI door te ontwikkelen en nu krijgen ze het merendeel van het personeel en de top van het bedrijf in de schoot geworpen?

De facto neemt Microsoft dus nu gewoon Open AI over voor aanzienlijk minder geld dan de 86 miljard ofzo waarop het nu gewaardeerd is.

Behoorlijke sweet deal. Ik zou als Microsoft ook de deur wagenwijd open zetten. Iedereen aannemen met gelijke voorwaarden +30% salaris ofzo en dit is de coup van de eeuw.

Goed eigen doelpunt van de board zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.