Gerucht: Facebook zet toch geen advertenties in WhatsApp

Facebook heeft volgens een nieuw gerucht besloten om toch geen advertenties in WhatsApp te zetten. Het bedrijf wilde met de advertenties geld verdienen aan de chatdienst, maar heeft volgens The Wall Street Journal nu besloten om geld te verdienen door diensten aan bedrijven aan te bieden via de chatapp.

Facebook heeft een team dat werkte aan de integratie van advertenties in WhatsApp ontbonden, meldt WSJ. Het plan van het bedrijf was om advertenties te zetten in de Status-functie van de chatapp, maar dat plan gaat nu niet door. WSJ vermeldt niet waarom Facebook precies zou hebben besloten om de functie niet door te zetten. Wel claimt de krant dat de introductie van de functie een 'formele melding aan gebruikers' zou vereisen en wellicht was het bedrijf bang voor de gevolgen daarvan.

Facebook heeft nooit geheimzinnig gedaan over het plan, wat de reden was voor WhatsApp-oprichters Jan Koum en Brian Acton om het bedrijf te verlaten. De toenmalige topman voor WhatsApp kondigde de advertenties in november 2018 aan en liet vorig voorjaar zien hoe de ads eruit zouden komen te zien. De advertenties hadden dit jaar moeten komen.

De advertenties zouden zitten in Status, de WhatsApp-equivalent van Stories uit Snapchat en Instagram. Het zou gaan om fullscreen-advertenties zoals die ook in die diensten zitten. Facebook wil zich volgens WSJ nu richten op het verdienen van geld met het aanbieden van diensten aan bedrijven bij communicatie met klanten via WhatsApp. Facebook heeft niet gereageerd op het artikel.

Een advertentie in WhatsApp (rechts). Bron: Olivier Ponteville

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-01-2020 • 07:04

74 Linkedin

Reacties (74)

74
72
53
5
0
6
Wijzig sortering
Meestal zie je dan voor een paar euro, dat je het weer advertentie vrij kan krijgen. Een app zoals Whatsapp wil ik best voor betalen.
Net als Facebook? Oh wacht. De grote advertentiebedrijven als Google en Facebook zijn daar helemaal niet in geïnteresseerd, privé-gegevens zijn veel waardevoller voor ze.Dus het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er bij een app van Facebook de mogelijkheid komt om te betalen om van ads (of tracking) af te zijn.

Bij kleinere app-bouwers zie je het wel vaker dat je kunt betalen om ad-vrij te zijn, maar die verdienen dan ook puur aan de exposure van ads en niet aan de bijbehorende gegevens die verzameld worden. Dan kan het veel sneller uit en hebben ze er geen extra belang bij om de ads erin te houden.
Als je betaalt verkopen ze nog steeds je gegevens. Zoals ik laatst las: waarom kocht Google Fitbit voor 2 miljard? Voor 2 miljard kan je makkelijk een app en bandje ontwikkelen hoor. En hem nog weggeven aan miljoenen klanten ook.
Hint: gaat om de data.
Klopt, maar dat is een fysiek product. Dat is natuurlijk eenvoudig dubbel cashen. Om de een of andere reden is het meer geaccepteerd dat je moet betalen voor fysieke producten zoals een armbandje dan voor digitale producten of diensten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden biedt Google e.d. de digitale producten dus gratis aan en casht op de data. De fysieke producten wordt dubbel op gecashed, eerst met de aanschaf en daarna ook nog met de data. Al is de aanschaf doorgaans wel zo goedkoop dat het niet veel meer dan de kostprijs van het apparaat zal dekken.
Maar ook een betaalde niet-fysieke dienst kan nog steeds je data verkopen. "If it is free, you are the product." - dat klopt meestal. Maar als verkoopargument voor een betaalde dienst deugt het niet: "If it is not free, you are still the product."
Ik denk dat regelgeving de enige manier uit dit moeras is. Als individu staan we machteloos (want Mo zet mijn foto's op faecesbook en tagt er lustig op los en Piet synchroniseert zijn adresboek met mijn geboortedatum en werkadres en functie erbij).
Is ook zo. Op Tweakers betaal ik, maar het komt er dan wel op neer dat ik betaal om de ads niet te zien. Ondertussen doet de website nog steeds allerhande pogingen om mij te (laten) tracken, dus ik heb alsnog plugins nodig om dat tegen te gaan. Sterker nog, het zijn eigenlijk de ads waar ik geen bezwaar tegen heb maar de tracking.

Anyway, vervelende realiteit. Je kunt veel blokkeren maar langs andere mensen komen ze alsnog wel met je in aanraking.
Tja NRC doet dat wel netjes, die heben geen trackers e.d. Maar De Persgroep wel (Tweakers, Parool, Volkskrant, Trouw, AD). Zo jammer dat...
Meestal zie je dan voor een paar euro, dat je het weer advertentie vrij kan krijgen. Een app zoals Whatsapp wil ik best voor betalen.
Ik had ook zo iemand op mijn opleiding, als we hem regelmatig een paar euro gaven, zou hij ons niet pesten .....

* FreshMaker houdt niet van pesters
Nog bedankt voor de euro's. Ik heb je een berichtje gestuurd met de nieuwe betaalgegevens. 8-)
Meestal zie je dan voor een paar euro, dat je het weer advertentie vrij kan krijgen. Een app zoals Whatsapp wil ik best voor betalen.
Zoals... ik zie dat helemaal niet voor een paar euro.
Je werkt voor Whatsapp of Facebook? Echt niemand zit te wachten op advertenties in zijn berichten software. Betalen ervoor? No Way! Ik gebruik het meestal voor filmpjes en korte berichten. Als ze dit model in de toekomst uitrollen, dan ben ik weg.
Ik heb er al voor betaald :+ toen whatsapp nog betaald was.
De gevolgen zouden voor mij zijn dan in een oogwenk de app verwijderd zou zijn, we hebben prima open source oplossingen en tegenwoordig is SMS'n toch (zo goed als) gratis.
De gevolgen zouden voor mij zijn dan in een oogwenk de app verwijderd zou zijn
Waar en wanneer heb ik dat eerder gehoord?

Vergeet het maar, als je meer dan 10 contacten hebt is het nagenoeg onmogelijk. Je vergeet voor het gemak dat je niet alleen van hun vraagt om een andere IM app te gebruiken, maar ook of zij het vragen van hun contacten, enzovoort. Op gegeven moment is het aantal wat het niet boeit te groot en vloeit die WhatsApp bezetting weer terug als water.
Met meer dan 10 contacten is het verlaten van WhatsApp onmogelijk? Hangt er maar net vanaf of je leven afhangt van die contacten. Ik had ooit ruimschoots meer dan 10 contacten op WA, maar toch ben ik er weg (al een hele tijd overigens). De keuze die je moet maken is of je een product wilt gebruiken dat dingen doet die je niet wilt, of dat je op zoek gaat naar iets anders.

En geloof het of niet: ook mijn contacten zijn Signal gaan gebruiken. En de laatste tijd krijg ik er steeds meer naar Matrix. Als je vandaag-de-dag iemand uitsluitend via WhatsApp kan bereiken en daarvoor bereid bent zelf die app te installeren of geïnstalleerd te houden, moet dat wel een heel bijzondere persoon zijn.

Echt, WhatsApp bij het vuilnis zetten is niet het einde van de wereld.
Idem hier, zelf me recruiters gebruiken tegenwoordig signal (atleast two of them). Familie gaat langzaam om, meeste vrienden die zijn overgestapt en gebruiken nu signal en wa naast elkaar. Ikzelf ben gelukkig al een paar jaar facebook/whatsapp/insta/tumbl/pinterest/twitter/hyves vrij (hebben we der nog meer?)
Ik heb het omgedraaid. Veel mensen vinden dat ze op WA moeten "omdat iedereen er zit". Ik doe het vanaf de andere kant: als je met mij wilt appen, zal je Signal en/of Matrix moeten gebruiken of een SMSje moeten sturen. Een redelijk deel van je contacten zal dat doen. Ik kan niet zo veel met de fatalistische instelling dat je niet weg zou kunnen als je dat wilt.

Je noemt Twitter al: ook daar ben ik mee gestopt. Ja, daarmee ben ik inderdaad wat kwijt, maar via Hubzilla kom alsnog ik aardig aan m'n trekken.

Echt, mensen: er is keuze!
Anoniem: 414214
@nst6ldr17 januari 2020 09:40
Dat is ook het jammere iedereen doet de stap niet omdat ze "bang" dat ze dan niet meer meedoen.
Ik heb sinds Facebook Whatsapp overgenomen heeft het gelijk eraf gegooid.
Gebruik nu sms of Signal.
En tuurlijk krijg je commentaar, van ik kan je geen foto's sturen of dat soort geneuzel.
Waarop ik zeg, werkt email niet meer ?
Of je hebt zo veel apjes op je tel staan dan kan Signal er ook nog wel bij.
Maar mensen zijn gemakzuchtig en nemen alle ongemakken er maar bij omwille van er bij te horen.
Dat is ook het jammere iedereen doet de stap niet omdat ze "bang" dat ze dan niet meer meedoen.
Ik heb sinds Facebook Whatsapp overgenomen heeft het gelijk eraf gegooid.
Gebruik nu sms of Signal.
En tuurlijk krijg je commentaar, van ik kan je geen foto's sturen of dat soort geneuzel.
Waarop ik zeg, werkt email niet meer ?
Of je hebt zo veel apjes op je tel staan dan kan Signal er ook nog wel bij.
Maar mensen zijn gemakzuchtig en nemen alle ongemakken er maar bij omwille van er bij te horen.
Grappig om te zien hoe jij dan bepaald dat anderen maar een extra app moeten installeren, terwijl JIJ degene bent die de uitzondering wil zijn.
Maar dan lees je het verkeerd,
Mensen gedragen zich als kudde dieren en als je anders doet of bent word je daarvoor bestraft of vreemd aan gekeken.
Ik red me prima met sms en Signal, het zijn juist de mensen om je heen die moeilijk doen en gaan zeuren over wat ze niet naar je toe kunnen berichten of van iedereen heeft toch whatsapp????
Het is niet zo dat ze van mij dat moeten installeren maar als ze zo nodig foto's enz moeten sturen wijs ik ze er graag op dat email ook een perfect medium daar voor is en anders signal want dat heb ik wel vanwege dat ik alergisch ben voor alles wat met Mark Zuckenberg te maken heeft.

Dus ik vertel een ander niet wat ik moet doen terwijl anderen mij allemaal wel kunnen vertellen dat ik het maar erop moet zetten om niet buiten de boot te vallen.
Niemand die jou dit verteld, alleen heb jij in deze dus een probleem gecreërd ( ooit ) door wél de service te gebruiken.
Als een (nieuw) contactpersoon jou nu toevoegt, krijgen ze wel te zien dat je een actieve gebruiker bent, van de app ( jouw telefoonnummer/mailadres is bekend )
Dus je komt voor in het lijstje van WA, met actieve gebruikers ( dat je het niet meer gebruikt ;) wordt aandeelhouder-technisch niet meegeteld )

mijn zegen heb je, en iedereen om het niet te gebruiken .. inderdaad, als je mijn foto's wilt ontvangen, en het gaat niet via WA ( wat sowieso een slecht medium daarvoor is ) krijg je een tijdelijke hoster link.
Genoeg bedrijven die me X GB aan opslag bieden voor een maandje of aantal downloads
ik merk zelf dat de contactlijst in de andere apps juist steeds groter worden.
Dus al die menden kan je benaderen en gaande weg zal dat ook een maindriver worden.
Het interesseert mensen geen reet hoeveel apps er zijn, als je maar contact kan maken. Ik heb nu zelf een blokje chat apps gemaakt. Kan alles en iedereen bereiken zoals ik dat wil.
Als ze dat introducuren gaan al die contact maar al te graag mee!
Appgroepen in Whatsapp is tegenwoordig zo sociaal geïntegreerd dat het bijna niet meer te doen is zonder. En ze zijn zo makkelijk om iets af te spreken met meerde mensen tegelijk. Helemaal als je kinderen hebt, dan kom je ineens in allemaal appgroepen te zitten. Appgroep van de sportclub, appgroep van de groep op school... En dan kan je stug zeggen: "nou dan bellen ze maar", de realiteit is dat je dan gewoon pech hebt en je zoontje geen cadeautje voor de juf heeft omdat jij het berichtje niet hebt gekregen waar dat georganiseerd wordt.

Helaas zijn appgroepen niet mogelijk via sms.

Ik zie wel een verschuiving plaats vinden naar allemaal losse chat-app's Zo heeft het schooltje nu "Parro" een app waar ouders ook in kunnen communiceren. Of de gemeente heeft ook een eigen app ontwikkeld om meldingen direct door te geven ipv via Whatsapp. Maar handig vind ik deze versplintering absoluut niet. Straks heb je voor alles een losse app nodig, en Whatsapp moet je er alsnog bij houden.

[Reactie gewijzigd door satoer op 17 januari 2020 13:13]

Anoniem: 414214
@satoer17 januari 2020 13:11
Mooi om te zien dat je andere mensen voor jou laat bepalen welk medium je gebruikt.................
Zo is het in jouw ogen misschien. Maar vanuit mijn perspectief probeer jij jouw chatapplicatie af te dwingen bij de meerderheid ipv de applicatie wat ze nu gebruiken. Helaas voor jou zegt de meerderheid "dikke doei".

Tja, je kan je principes hebben, maar als niemand met je mee gaat dan trek je zelf aan het kortste eind.
Anoniem: 414214
@satoer17 januari 2020 14:04
Maar vind je het zelf dan niet treurig dat je dus zelf geen controle hebt over wat je gebruikt?
Dat is mijn enige punt.

Vroeger was dat al zo, (ben 46) als je geen Nike of oneill aanhad werd je geklierd en hoorde je er niet bij....

Of misschien ben altijd al tegendraads geweest en deed mijn eigen ding, ik geloof in dat ieder op zijn eigen uniek is en vind het zo jammer dat er zoveel mensen meelopen omdat een ander het ook gebruikt...

En ja het kost extra moeite maar het geeft wel een goed gevoel om zelf te bepalen wat je wel of niet doet.

Maar zo heeft ieder zijn eigen gelukkig :).
Maar vind je het zelf dan niet treurig dat je dus zelf geen controle hebt over wat je gebruikt?
Dat is mijn enige punt.
(voorop: ik gebruik geen WA en heb dat ook nooit gedaan, maar er is andere software die ik wel gebruik met vergelijkbare problemen)
Ik vind het heel treurig, maar ik heb niet altijd de keuze. Nou ja, ik kan natuurlijk in een hutje op de hij wonen en alleen nog zelfgeteelde aardappels eten, maar dat heb ik er nou ook weer niet voor over om mijn eigen leven helemaal te controleren. Als je het al zelfcontrole wil noemen als je je door de maatschappij laat verbannen.

Dat ik uberhaupt hier op tweakers kom is ook al een compromis tussen de ideale wereld en de wereld die we echt hebben.


Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren. Voor iedereen die graag tegendraads is zijn er honderd die dat niet willen. De meeste mensen willen wel op één of twee punten afwijken van de rest, maar gaan voor de meeste dingen toch gewoon met de kudde mee. Al is het maar omdat het ontzettende veel energie kost om af te wijken.
Vroeger was dat al zo, (ben 46) als je geen Nike of oneill aanhad werd je geklierd en hoorde je er niet bij....
Het gaat hier nog een stuk verder dan gepest worden over kleding. We hebben het hier over totale uitsluiting van hele stukken van het sociale leven waar je volledig buiten staat en waar eigenlijk geen alternatief voor is (sociaal gezien). Als je niet mee doet mis je heel veel informatie. Je wil niet weten hoeveel feestjes, verjaardagen, geboortes, borrels etc ik al niet heb gemist of pas op het laatste moment ontdekte.

Gelukkig heb ik vrienden die nog een beetje rekening met me houden. Al zou je je ook kunnen afvragen hoeveel vrienden er zijn afgevallen omdat het contact verwaterde omdat ik geen WA en Facebook wil doen.

Maar het houdt niet op bij je sociale leven, steeds meer bedrijven en andere organisaties communiceren ook via WA. Meestal is er ook nog wel een andere manier maar dan ben je al snel een tweederangs klant/burger.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 17 januari 2020 16:32]

De gevolgen zouden voor mij zijn dan in een oogwenk de app verwijderd zou zijn, we hebben prima open source oplossingen en tegenwoordig is SMS'n toch (zo goed als) gratis.
Ja hoor, natuurlijk ... net zoals de golf van overstappers naar Telegram ( die nu allemaal langzaamaan weer verdwijnen uit je contactenlijst, omdat de app al een jaar niet online geweest is )
Of al je kennissen en contacten die over gegaan zijn op Signal ?

Realiteit is dat er maar een kleine groep is die écht overstapt
Van de 'blijvers' gaat/heeft er een klein percentage een adblocker en er geen last van, de rest laat het wat het is, want 'gratis' en 'iedereen heeft het'
Maar er is geen sprake van ‘overstappen’ als je Whatsapp verlaat en verder gaat met SMS, en wel om deze redenen:

1. SMS is aanwezig op elke smartphone. In tegenstelling tot Telegram hoef je hier dus geen app voor te installeren en je in te schrijven.

2. Al je Whatsapp contacten beschikken over je nummer in hun contactenlijst, dus als ze je moeten bereiken, maar je niet meer in Whatsapp kunnen vinden, is het sturen van een sms slechts 1 ‘klik’ verwijderd.

3. Idem voor punt 2, maar dan andersom: jij kunt iedereen die je als Whatsapp contact hebt, per sms bereiken.

Enige wat ik zou missen zijn de groepen (hoewel... missen...) en het eenvoudig toevoegen van media. Aan de andere kant is de sms app (op iOS tenminste, hoe het bij de ‘buren’ is, weet ik niet) vrijwel even sexy als bij whatsapp.

Als Mac gebruiker kan ik zelfs via mijn desktop sms’sen, dus ook Whatsapp desktop hoef ik niet te missen.

Dus ook bij mij hangt Whatsapp aan één zijden draadje. Zodra er Ads in gaan komen ontvangt iedereen alleen nog maar sms of iMessage van mij.
De SMS app op IOS is een wrapper client, als jouw telefoon ontdekt dat de ontvanger ook een IOS device is, is het full media
Dus kleurtjes, plaatjes en geluid, ergens in de keten zit een 'verklikker' die devices onderling aan elkaar koppelt als 'IOS-Ready'
( ik kreeg bij wildvreemde/nieuw contacten die ik toevoegde aan mijn lijst bij de IOSgebruikers de toevoeging Facetime )

Geen idee wat er gebeurt als je een foto via messaging stuurt van IOS naar Android, nooit nodig gehad.

SMS is één klik verwijderd, op p apier is dat inderdaad zo, maar ondanks dat mijn wederhelft en ik beiden een iphone gebruiken, gaat alles via Whatsapp.
De mens is een gewoontedier, niet per definitie tweaker ... gemak staat voorop.
Krijg je ineens te horen 'ik gebruik geen WA meer, moet je gaan uitleggen waarom.
( en krijg je elke keer weer de discussie waarom en waarvoor )

Ja, er zijn betere, makkelijkere of veiligere oplossingen, maar niet iedereen is daar in geïnteresseerd
SMS is daarvoor toch echt veel te simpel.
Het niet kunnen sturen van attachments (video) en natuurlijk het ontbreken van de mogelijkheid tot groepsgesprekken zijn de grootste struikelblokken. En vergeet het totale gebrek aan encryptie niet. SMS is behoorlijk 'lek'.
Dus nee, SMS is absoluut geen vervanger voor een goede chat cliënt. Het is wél een handige backup.
vraag blijft wel of de overstappers wel zouden blijven als er toch advertenties of iets anders minder fijns zou komen in een app.

Overstappen heeft alleen zin als veel contacten dat ook doen en dat is nu wat er tot nu toe misgaat.

Maar ik denk dat het goed is dat er nu geen advertenties in whatsapp komen. Vraagt blijft wel nu er code is om deze te laten zien is er dan ook code om te bepalen wat je moet laten zien en gaan ze die code dan nu niet gebruiken om meer over ons te verzamelen?
Op dit moment blijft iedereen lekker zitten waar hij zit. En veel overstappers zijn er inderdaad niet.
Echter er kan doordat er veel alternatieven zijn wel in een keer een golf ontstaan als een bedrijf met een verkeerde beslissing komt.
Ik moet je zeggen dat ik Whatsapp, Telegram, Signal en andere apps van dien aard allemaal op mijn phone heb staan.
Waarom zou je alleen Whatsapp erop hebben staan? Het is zo makkelijk tegenwoordig met al dat geheugen om ze gewoon allemaal te gebruiken en dan zie je toch wel verschuivingen van mensen die zoeken naar alternatieven, zeker na die docu over dat data graaien, zijn mensen over aan het stappen.
Facebook zal wel de exodus gezien hebben als ze met reklames zouden beginnen en dan raken ze al die data waar ze zo grof aan verdienen kwijt en dat kan natuurlijk niet dus dan maar afzien van het plan.
Tegenwoordig kan je op zoveel manieren contact opnemen met elkaar dat Whatsapp niet meer zo uniek is als we denken. We maken zelf gebruik van meerdere manieren om contact met iemand op te nemen, Whatsapp, Email, sms, Telegrammetje, Signal, Instagram, o ja, je zou haast ouderwets bellen vergeten, etc etc etc pick yer favoriet maar blijf altijd beschikbaar via de andere mogelijkheden zou mijn motto zijn.
Ik moet je zeggen dat ik Whatsapp, Telegram, Signal en andere apps van dien aard allemaal op mijn phone heb staan.
Waarom zou je alleen Whatsapp erop hebben staan?
Hier ook, maar er is gewoonweg niemand die wat anders gebruikt dan WA ( dat zal aan mijn contactenlijst liggen )
Maar in de contactenlijsten van de andere apps staan verdeeld 3 of 4 gezamelijke gebruikers vermeld
Vorige week zag ik dat er 3 contacten 'weggevallen' zijn in Telegram, ik vermoed allemaal mensen die nadat ze hun nieuwe telefoon gekregen hebben, de app gewoon niet teruggezet hebben ( na 1 jaar wordt je account suspended, en dan een paar maanden later opgeheven )
Het lijstje was al niet heel groot, maar elke keer minder

Het is een dubbel verhaal, ik heb er ook geen moeite mee om de 3 apps naast elkaar te hebben, maar alleen WA is dagelijks in gebruik.
( de enige die nu 'ineens' vaker voorkomt, is Teams van MS ... omdat dat ook zakelijk in gebruik is )
Zelf gebruik ik veel Riot (Matrix) en Conversations (XMPP). WhatsApp, Telegram, FB Messenger, Skype, Signal en dergelijke heb ik alleen om bereikbaar te zijn zonder mensen onnodig te vervreemden. Ooit zullen sommige van deze apps ook wel in onbruik geraken, maar her belangrijkste blijft de mogelijkheid om te kunnen communiceren met mensen.
Als je kijkt hoe naar het nu is, ben ik het met je eens. WhatsApp zit er nou eenmaal goed "ingeburgerd".
Maar als ze echt met reclame komen, komt daar toch echt wel een grote verschuiving in hoor.

Persoonlijk gebruik ik whatsapp alleen voor diegene die geen iMessage hebben (is mijn #1 keuze).
Op werk gebruiken we zelfs WhatsApp als storingsgroep. Maar wel met kanttekening dat we geen gevoelige informatie sturen. Dus geen gebruikersnamen/wachtwoorden/ip-reeksen etc.

Maar dat zal wel stoppen zodra er reclame komt op de app ;)
Ik heb ( vooralsnog ) een hekel aan die teams van MS, maar dat ligt aan het opdringerige van installatie ( na office is het er 'ineens'

Maar qua mogelijkheden en privacy ziet het er op het eerste gezicht beter uit ( connecties met sharepoint en toegangsbeheer )

Tijd gaat het leren, ook voor mij
Smsen voelt en is wel degelijk iets anders, een bericht sturen ipv chatten, het werkt toch minder makkelijk. Verder moet je het zonder groepschat doen ( groot gemis imho ) en afbeeldingen en filmpjes sturen is minder makkelijk. Zou echt een stap terug zijn voor mij. Advertenties zouden wel heel irritant zijn en ruimte bieden voor een concurent die dat nog niet heeft, maar vergis je niet, veel mensen moeten overstappen, anders wordt het niks. Je kan niet van al je contactenlijst verwachten dat ze jou chat app installeren om met jou te communiceren, je gaat dan gewoon buiten de boot vallen, gemak dient de mens zeg maar.
Je kan niet van al je contactenlijst verwachten dat ze jou chat app installeren om met jou te communiceren, je gaat dan gewoon buiten de boot vallen, gemak dient de mens zeg maar.
Klopt, je krijgt echt niet iedereen over, maar de vraag is hoe erg je dat vind. Mijn ervaring was dat al mijn "echte" vrienden wel degelijk bereid waren Signal of Telegram te installeren. De overige mensen mis ik niet, en als ik iemand nodig heb dan stuur ik deze wel een sms, voor die zeldzame keer is een chat app niet vereist.

Het gevalletje buiten de boot vallen zie ik positief, ik ben nu al ruim een jaar over naar Signal en het bevalt mij erg goed. Geen Whatsapp groepen met onzin die je elke dag door moet lezen omdat je "misschien" iets mist. Ja ik heb nog een Prepaidkaartje met Whatsapp om 1 groep in de gaten te houden maar betrap mij erop dat ik deze 1x per halfjaar eens inzie. (Net voor de grap geopend en wat een troep)
Niemand die mij weer in de zoveelste onzin groep gooit, geen werk groepen waar je je verplicht in voelt om in te blijven maar eigenlijk alleen maar troep in gegooid wordt. Mijn collega's weten dat als er iets belangrijks is dit via Teams moet.
Nee het is heerlijk ik kan mij nu focussen op belangrijkere dingen, ik heb meer tijd over en het voelt echt alsof er een gordijn van ruis weg is uit je leven.

Nog een leuke bijkomstigheid is dat ik het idee heb dat de band tussen mijn echte vrienden juist alleen maar sterker is geworden.
Nee ik ga niet meer terug naar Whatsapp.
Anoniem: 414214
@Xm0ur3r17 januari 2020 13:09
Goh goed te lezen dat steeds meer mensen niet bij de schapen willen horen :)
Het is toch best wel heel treurig dat je een app zou moeten blijven gebruiken omdat je er anders buiten de boot zal vallen.
Dus helemaal eens met je opmerking.
Alleen al het feit dat dit een discussiepunt is, is prima reden om alvast over te stappen naar een alternatieve oplossing zoals Telegram.

[Reactie gewijzigd door cappie op 17 januari 2020 10:34]

denk dat de meeste mensen dat lastig vinden want ... iedereen gebruikt whatsdapp , want ... dit en dat en zo. het is do standaart geworden onm dit te hebben. beetje sociale druk volgens mij
telegram is geen optie. enkel signal en eventueel wire
Telegram? Als je overstapt, stap dan over naar een veiliger alternatief, geen onveilige. Signal of Threema bijvoorbeeld.
In plaats daarvan hebben ze nu een splash screen er in gezet die je elke keer te zien krijgt als je Whatsapp opent...
Oja? Bij mij niet. Af en toe zie ik hem als de app moet laden. Maar meestal start de app meteen op zonder splashscreen.
elke keer als ik Whatsapp open, krijg ik het splash screen te zien... Met de nieuwste versie op mijn SGS8.

Begint irritant te worden, toch maar over op Telegram?
Je krijgt dat splash screen alleen te zien als je de app steeds afsluit. Als dat splash screen trouwens al een reden is om over te stappen, zijn er wel betere redenen te vinden waarom je niet naar Telegram zou moeten gaan.
ohja, nu je het zegt! ik sluit em altijd af (dmv de back knop). Gebruik ik Home, dan krijg je em niet.

Maar wat zijn de betere redenen om niet over te stappen naar Telegram dan?
Encryptie is er 1, al heb ik nog niet gezien dat dit problemen heeft opgeleverd. Zoek maar eens op, heeft te maken dat ze een eigen ontwikkelde encryptie gebruiken.
De encyptie is toch niet spannend, het is beide end to end. Dit houdt in dat als je berichtje onderschept wordt deze niet makkelijk ontsleuteld kan worden, maar bij aankomst van de eindgebruiker wordt deze ontsleuteld en laat dit nou net het kritische punt zijn waar je je meer zorgen om moet maken.
Want wie beheerd Whatsapp? Juist Facebook.. En in 2016 heb je stilzwijgend toestemming gegeven dat Facebook je data mag gebruiken.

En als ik moest kiezen tussen Facebook of Telegram dan wist ik het wel, Facebook heeft er een handje van je data te lekken en Telegram heb ik nooit iets over gehoord. Overigens heb ik zelf voor Signal gekozen (ook telegram, maar meer ernaast)

Als je denkt dat Facebook zo goed met je data omgaat, denk dan even 2x na:
https://nakedsecurity.sop...-were-tracking-non-users/

nieuws: 'Facebook wil universele infrastructuur voor WhatsApp, Instagram en M...

nieuws: Facebook betaalt gebruikers voor toegang tot smartphonedata via vpn-app

https://medium.freecodeca...and-telegram-e93346b3c1f0

nieuws: Facebook weet van alle Android-gebruikers hoe vaak ze bepaalde apps g...

nieuws: New York Times: Facebook gaf Netflix en Spotify toegang tot privéberi...

nieuws: 'Facebook-bug lekte privéfoto's van miljoenen gebruikers aan appontwi...

nieuws: 'Facebook-api's gaven fabrikanten toegang tot data van Facebook-vrien...

nieuws: Gerucht: Facebook wil 'groot' beveiligingsbedrijf overnemen

nieuws: Facebook-technicus waarschuwde in 2014 voor grootschalig doorsluizen ...

nieuws: Topman WhatsApp: advertenties in status-weergave wordt primaire verdi...

https://www.consumentenbo...-opengesteld-voor-reclame

https://www.consumentenbo...ebookaccounts-leeggeplukt

nieuws: 'Facebook krijgt mogelijk FTC-boete van miljarden dollars wegens priv...

https://www.gadgetsnow.co.../articleshow/63766022.cms

https://www.ad.nl/tech/br...itale-gangsters~af879578/
nieuws: Britse onderzoekscommissie vergelijkt Facebook met 'digitale gangster'

https://www.ad.nl/tech/ou...ctie-neerleggen~a8953218/

nieuws: 'Populaire menstruatieapps sturen gevoelige data naar Facebook'

nieuws: 'Kopie van database Facebook-accounts is nog steeds online'

nieuws: Oude database met telefoonnummers Facebook-gebruikers stond onbescher...

nieuws: 'Facebook-app uploadt systeembibliotheekbestanden zonder toestemming'

nieuws: Facebook wist mogelijk al maanden eerder van Cambridge Analytica-scha...

nieuws: Facebook weet van alle Android-gebruikers hoe vaak ze bepaalde apps g...

nieuws: Facebook mag in Duitsland doorgaan met verzamelen van data

nieuws: Facebook krijgt miljardenboete en moet herstructureren na privacysche...

nieuws: Facebook liet Messenger-gesprekken uitschrijven zonder dit altijd te ...

nieuws: Ontwikkelaars hadden toegang tot privégegevens Facebook-gebruikers do...

nieuws: 'Kopie van database Facebook-accounts is nog steeds online'

nieuws: Aanklager Californië: Facebook weigert mee te werken met onderzoek

https://www.nu.nl/tech/60...-ruim-twintig-landen.html
Los van dat ik natuurlijk vind dat als ik ervoor betaalt heb, ook geen reclame meer wil zien, weet ik niet of dit nu een geruststellende gedachte is.

Wat verstaat FB hier onder 'diensten'? Een B2B model voor bedrijven om Whatsapp te kunnen gebruiken ala Slack, of een dienst in de zin van je krijgt metrics over gebruikersgroepen om daar zelf gericht mee te gaan adverteren?
Met meer medewerkers 1 nummer beheren zodat de verzekeringsmaatschappij 'bereikbaar is via whatsapp' (dacht je dat ze daar 1 mobiel aan elkaar doorgaven op de helpdesk).
In het verleden was er een dedicated mobile genomen, met een minimaal telco-abo
Deze was gekoppeld aan whatsapp-web, en de respondent van dienst nam de client in beheer.

De huidige WA-business krijgt een inlog voor meerdere clients op één nummer. ( geen ervaring meer mee )
Precies, met die dedicated mobiel heb je 1 webinterface. Dat houd je niet vol als het druk wordt. Dan kan Facebook het ook nog eend verbieden via de algemene voorwaarden en het wordt dan een risico dat het nummer geblokkeerd wordt.
Zou ook zomaar kunnen dat het weer een gevalletje is van we melden eerst heel veel te gaan doorvoeren. Er komt commentaar. Men besluit een percentage oorspronkelijke plan door te voeren. Mensen blij. Immers zijn ze gehoord. Facebook (en anderen) blij. Zij hebben ook hun doel bereikt. T’is net politiek 🤔

Edit typo

[Reactie gewijzigd door gcwitte op 17 januari 2020 07:28]

Als het Politiek was hadden ze het als nog hebben gedaan, want schijt aan het volk tot er weer verkiezingen zijn dan staan zij weer voorop!

Dit is gewoon business.
Zou ook zomaar kunnen dat het weer een gevalletje is van we melden eerst heel veel te gaan doorvoeren. Er komt commentaar. Men besluit een percentage oorspronkelijke plan door te voeren. Mensen blij. Immers zijn ze gehoord. Facebook (en anderen) blij. Zij hebben ook hun doel bereikt. T’is net politiek 🤔

Edit typo
Denk dat het toch echt simpeler is.

Als ze reclames willen vertonen, dan moeten ze weten wat er in en/of om de berichten zit.


Moment dat ze weten wat er in zit, dan wordt het een vergiet wat niet meer privé/veilig is. Slechtste reclame wat je kunt hebben.
Zijn er mensen die die stories/status functie ook gebruiken? Binnen mijn contactenlijst van zo'n ~100 man helemaal niemand namelijk. Dus betwijfel of het enig sinds winstgevend zou zijn geweest.
In Afrika is de stories van Whatsapp razend populair. Vriendin is er een anderhalve maand geweest voor werk, veel contacten op gedaan en al die contacten daar gebruiken Whatsapp stories.

Denk dat in Europa de storie functie van Instagram het populairste is :)

[Reactie gewijzigd door Rock95 op 17 januari 2020 08:54]

Gelukkig maar, Whatsapp is een begrip bij vele over de wereld maar er zijn genoeg alternatieven tegenwoordig. Het implementeren van advertenties zou voor mij 100% een reden zijn om over te stappen.
Ik denk gezien de schaalgrootte het rendabeler (en eerlijker) zou zijn om gewoon een kleine bijdrage als abonnee te vragen.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 17 januari 2020 08:20]

Ze hebben je data al - en de data van al je contacten (weet iemand of ze ook geboortedata, werk, en dat soort data kopiëren?) Vragen ze in de voorwaarden toestemming of de WA-gebruiker die data van al zijn vrienden wel mag delen? Niet dat het helpt, mijn toestemming om een bank te beroven houdt juridisch ook geen stand.
Maar ze willen natuurlijk meer, meer, meer.
Ik ben blij dat ik niks van Social media heb. Wat een gedoe the met fb en Whatsapp.

Het is jammer dat zo app ingeburgerd is waardoor mensen afhankelijk van zijn om te kunnen communiceren terwijl sms'en/ bellen of iets anders niet willen. Ik heb bijna 2 jaar een gsm (Nokia 3310) en ik mis niks en heel mij omgeving sms of belt met me als ze me nodig hebben.

Daarnaast iedereen gebruikt soms wat anders, telegram disqord Whatsapp signal etc. Moet niet aan denken dat ik 10 verschillende applicaties moet hebben om contact te hebben met iemand.

Ik heb gelukkig geen gedoe met dit soort dingen.
Vreemd dat je gemind wordt. Een keurig net , open verhaal zoals ik er ook een beetje insteek. Telefoon staat hier ook de meeste tijd op 'stil' en 's avonds na 9 uur gaat ie helemaal uit.
goed dat je niet te veel laat afleiden door allerlei meldingen en dat je savond toestel uitzet savonds zodat je goeie nacht rust hebt. ik zelf ervaar door de nokia 3310 dat ik meer geconcentreeder ben op mijn werk en meer rust heb.
Mijn ervaring. Iedereen gebruikt wat de ander gebruikt en wat het meest gemakkelijk is.
Daarnaast.We zijn niet gebonden aan 1 app. Ik heb contacten met Whatsapp. Ik heb contacten die DieHard facebook Mesenger gebruiken, contacten die Telegram gebruiken en zelfs contacten die alleen willen sms'en. Dus communiceer ik met die apps met die bepaalde mensen. Dat gaat echt niet veranderen als er reclame in whatsapp komt. En ik denk dat dit voor het grootste gedeelte van de gebruikers geldt. De enige reden dat mensen Whatsapp massaal zouden gaan verlaten is als ze ervoor moeten betalen.

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 17 januari 2020 08:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee