Oude database met telefoonnummers Facebook-gebruikers stond onbeschermd online

Een verouderde database met telefoonnummers van mogelijk honderden miljoenen Facebook-gebruikers stond onbeschermd online. Het is onbekend wie de database heeft geüpload en waarom. De database is inmiddels offline.

Veel van de nummers zijn vermoedelijk nog steeds in gebruik, zegt TechCrunch op basis van vrijwilligersorganisatie GDI. De database bevatte 419 miljoen entries, maar volgens Facebook is de helft daarvan duplicaten, waardoor het zou gaan om de data van enkele honderden miljoenen gebruikers. Het is onbekend hoeveel gebruikers in Nederland en België daar tussen zaten.

De database bestond uit unieke id's van Facebook-gebruikers, gekoppeld aan telefoonnummers en in sommige gevallen ook met naam, geslacht en land. Facebook-id's zijn unieke nummers die publiek zijn en daarmee naar accounts te herleiden zijn.

Het was tot aan 2018 mogelijk om de data van Facebook te scrapen, zeker als gebruikers telefoonnummers openbaar hadden staan. Dat werkte via de zoekfunctie; tot april vorig jaar was het mogelijk om een gebruiker te zoeken via zijn of haar telefoonnummer. Dat is niet meer mogelijk.

Wie de database heeft gemaakt en online heeft gezet, is niet bekend. TechCrunch heeft contact opgenomen met de webhoster die de pagina offline heeft gehaald. Ook is onduidelijk wie allemaal toegang hebben gehad tot de database.

Facebook-database

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-09-2019 • 07:52

79

Submitter: Dancing_Animal

Reacties (79)

79
79
47
19
4
14
Wijzig sortering
Het alarmerende is dat je telefoonnummer hier tussen kan staan, zonder dat je dit zelf ooit hebt ingevoerd bij Facebook [1]. Een telefoonnummer kan oud zijn, maar veel mensen zullen hun telefoonnummer meeverhuizen want dat is makkelijk. Zo ben je als persoon met gefingeerde gegevens toch erg snel gekoppeld aan je ware identiteit.

De data-honger van bedrijven zoals Facebook is zorgwekkend, op zijn minst

1 Facebook Is Giving Advertisers Access to Your Shadow Contact Information

[Reactie gewijzigd door florisluiten op 23 juli 2024 12:33]

Ik zou nu best geïnteresseert zijn in een feature van Tweakers waarin wordt besproken hoe je jouw digitale footprint zo laag mogelijk kan houden. Het is inmiddels duidelijk dat het niet lid zijn van Facebook nog niet betekent dat ze geen data over je hebben.

Je zou bijna kunnen zeggen dat we in een soort demi-Dystopa zitten. Mensen kunnen niet meer 'gemakkelijk' en anoniem online. Ook maakt het niet meer uit of je zelf je data bekend maakt. Want iemand anders die jouw data heeft (familie, vrienden, kenissen, instanties) kunnen die data (on)gewild alsnog voor je delen.
Klinkt als een erg goed idee ja! Het risico bestaat dat je dan veel open deuren intrapt zoals 'gebruik Signal/Tor, zo werkt Tails, deze add-ons minimaliseren tracking-cookies', dus daar ga ik eens over brainstormen. Van de andere kant, veel mensen zullen nog lang niet alle tips kennen. Ga hier over nadenken!
Zou mooi zijn als dat artikel inzicht geeft over:
  • je privacy bij "normaal" internetgebruikt
  • en bij "minimaal en dichtgetimmerd" internetgebruik
  • maar ook hoe je daar een gulden middenweg in vindt
  • en welke rol de AVG daarin kan spelen
  • of waar deze nog steken laat vallen en de loopholes voor consumenten en bedrijven zitten
Nu zijn veel artikelen en reacties vaak erg zwart-wit. Alu-hoedjes en de haters van grote bedrijven aan de ene kant van het spectrum en de mensen die het niks kan schelen of die "wel moeten, want al hun collega's en familie zitten er ook op" aan de andere kant. De groep mensen die zich zorgen maakt over privacy, maar wel graag gebruik maakt van WhatsApp, Facebook, Amazon Echo / Google Home, etc heeft aan beide uitersten niet zoveel. Zij willen gewoon kunnen leven en diensten kunnen gebruiken, zonder dat Amazon, de NSA, Abu uit Nigeria en James uit Engeland daar misbruik van kunnen maken. Of dit in elk geval kunnen beperken. Welke internetreclameblokkers hebben nu zin? Is Tor wel voor "gewone mensen" de juiste oplossing? Etc, enz, usw.

Een befaamde en beruchte kreet is "ik heb niks te verbergen", (maar ze denken niet aan pincodes, seksuele voorkeur, reislocaties en je telefoonnummer bijv.) dus ook dat mag gerust ontkracht worden. Zo kan ik als ik er een uurtje voor ga zitten nog wel veel meer dingen bedenken.

Ik ben dan ook zeer geïnteresseerd in een goed artikel (waarschijnlijk is dit ruimschoots voldoende voor een hele serie artikelen) over je online privacy én je privacy in de echte wereld. Die scheiding vervaagt namelijk steeds meer.
Anoniem: 1183010 @Jorgen5 september 2019 11:30
Je schrijft: 'De groep mensen die zich zorgen maakt over privacy, maar wel graag gebruik maakt van WhatsApp, Facebook, Amazon Echo / Google Home, etc (...) Zij willen gewoon kunnen leven en diensten kunnen gebruiken, zonder dat Amazon, de NSA, Abu uit Nigeria en James uit Engeland daar misbruik van kunnen maken.'

Sorry, dit is echt niet lullig bedoeld, maar dat kán (met het huidige businessmodel van sociale media) dus niet. Dit zijn de Britten die uit de EU willen én alle voordelen van diezelfde EU willen houden. Dit is: eating ánd having the cake. En dit is waarom we iedere keer in cirkeltjes blijven draaien.
De groep mensen die zich zorgen maakt over privacy, maar wel graag gebruik maakt van WhatsApp, Facebook, Amazon Echo / Google Home, etc heeft aan beide uitersten niet zoveel. Zij willen gewoon kunnen leven en diensten kunnen gebruiken, zonder dat Amazon, de NSA, Abu uit Nigeria en James uit Engeland daar misbruik van kunnen maken.
Je hebt geen privacy als je zulke diensten gebruikt en deze diensten zullen de rest van je leven een erg persoonlijk profiel van jou hebben. Net als de bedrijven waarmee ze het delen of iedereen als het eenmaal op straat ligt.
Jaren geleden is mij een keer door instantie X gevraagd om een posting (van mij) die op GoT stond, aan te passen omdat ik iemand met naam en toenaam had genoemd. Instantie X (die naam ben ik vergeten) hielp diens klanten om hun naam te zuiveren op het internet. Aangezien ik niet zelf de posting kon aanpassen (deze was blijkbaar te oud), gaf ik per mail toestemming dat zij aan T.net mochten vragen om de posting te verwijderen. Uiteindelijk is die aangepast en staan er enkel nog de initialen in.

Oftewel, je zou in zo'n rubriek mee kunnen nemen hoe je jouw naam kunt zuiveren op het internet.
Ik ben wel benieuwd naar de instantie die dat op zich neemt!
Het is denk ik niet heel erg om open deuren in te trappen. Juist omdat het toch voor heel veel mensen nog een ver van hun bed show is. Wat je misschien kunt doen is aan de hand van een praktijkvoorbeeld (iemand die daadwerkelijk getroffen is door iets omdat zijn/haar gegevens zijn uitgelekt) een artikel schrijven en daarbij aanbevelingen om dit te voorkomen. Maar ik denk dat het wel van belang is dat je probeert om toch de gemakken in het leven daarbij te blijven gebruiken. Je kunt wel van alles en nog wat dicht timmeren maar als dat betekend dat je vervolgens geen google diensten meer kan gebruiken (gmail etc) lijkt het mij juist lastig voor mensen om over te stappen.

Immers die diensten zijn wel allemaal 123 superhandig (google maps etc etc)

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 23 juli 2024 12:33]

Inderdaad, dat is een uitstekend plan! Zet het allemaal maar eens op een rij. Zal voor heel wat mensen een eye-opener zijn. En alle beetjes helpen. :)

Maar met 'gebruik Signal/Tor, zo werkt Tails, deze add-ons minimaliseren tracking-cookies' los je de problemen niet op. Al was het maar omdat familie, vrienden, de overheid, de baas en collega’s ongeïnteresseerd, lui en/of verslaafd zijn. De diepere oorzaak van alle ellende is helemaal niet van technische, maar van sociaal-maatschappelijke en psychologische aard. Dáár zit het grote probleem én het grote succes van “sociale” media.

Dat is ook de reden waarom Zuckerberg met alweer een nóg geavanceerder algoritme de problemen met Facebook nooit, maar dan ook echt nooit zal kunnen oplossen. En ik, ondanks al mijn inspanningen, mijn privacy nauwelijks kan beschermen.

Ik zie de reacties op jouw zonder twijfel uitstekende handleiding nu al voor me: ‘Hmmm, jaaaa, ik ben van Facebook af, maar Whatsapp niet gebruiken is echt geen optie want...' En dan volgt het gebruikelijke rijtje: sportclub, school en werk. Om moedeloos van te worden. :(
Lijkt me dan ook handig om de invalshoek te pakken: wat als je al jaren lang links en rechts je data geslingerd hebt. Wat zijn stappen die je kan nemen om in de toekomst beter te zijn hiermee?
(helpt het veranderen van je emailadres, telefoonnnummer, best-practices om dat te doen)
Tails, tor en Signal zijn voor de meeste mensen, inclusief tweakers echt geen open deuren.
Zelfs het gewoon verstandig surfen en niet overal op klikken zit er bij heel veel mensen niet eens in.
Al helemaal bij mobieltjes is het een drama. Mensen gaan overal maar akkoord mee.
Lijkt me echt een nuttig en zeer nodig onderwerp.

https://www.youtube.com/watch?v=urglg3WimHA

Om er vast in te komen, gaat over alu folie ;)

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 12:33]

Het is geen Tweakers maar ik zou je aanraden eens te kijken op privacytools.io
Die website geeft een goed begin om je in te lezen in algemene privacyzaken op internet. Mocht je videos fijner vinden raad ik het youtube kanaal The Hated One aan.
Ook de reddit r/privacy is een goede (maar minder georganiseerde) bron van informatie.

Let wel op dat het privacy verhaal nogal een rabbithole kan zijn met hoe ver je kan gaan. Denk dus goed na over wat je wilt bereiken met het beschermen van je privacy (van geen target ads naar jezelf beschermen van instanties als de NSA omdat je staatsgeheimen wilt delen met de media)
Kijk eens op het forum. In Persoonlijke Privacy Topic worden verschillende tools en strategieën besproken.
Ik voel mij geroepen om @arnoudwokke hier toch even te taggen ;) want ik vind dit een heel goed idee.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @NaliXL5 september 2019 09:42
Tag ik op mijn beurt @TijsZonderH, want dat zou de aangewezen persoon zijn om zo'n idee uit te werken :)
Je zou bijna dagelijks even je "right to be forgotten" moeten doen bij bedrijven als WhatsApp waar je nummer ongevraagd naartoe wordt gestuurd.
Dat gaat niet werken, want het wordt aangemerkt als de data van de gebruiker. De AP is het daar mee eens en stelt dat WhatsApp de data volgens de regels verwerkt, gehasht opslaat (al boeit dat echt geen reet) en noodzakelijk is voor discovery. Dit komt mede omdat uitsluitend het telefoonnummer wordt geupload en verder niets. Een telefoonnummer alleen is niet zo boeiend. Ik kan nu alle nummers in NL genereren, heb ik ze ook. Wil niet zeggen dat ik weet van wie het is...
Maar het geeft wel een link met andere datasets. het is nu namelijk wel bekend dat diegene wiens contactlijst geupload is dat nummer kent. als je dan 5 mensen hebt die datzelfde nummer in hun lijst hebben staan, en allemaal monteurs zijn, kan je ervanuitgaan dat diegene ook een monteur is of iets te maken heeft met monteurs. dus nee, in dit geval heb je toch nog iets meer dan alleen het telefoonnummer. context is heel belangrijk als het om privacy gaat.
Het is ook niet alleen je eigen Whatsapp! Het is ook de Whatsapp van iemand anders die de zijn contactenlijst gekoppeld heeft aan Whatsapp. En dus ook andere apps die gekoppeld zijn aan de contactenlijst van de telefoon kunnen data minen en profileren.
Het is ook niet alleen je eigen Whatsapp! Het is ook de Whatsapp van iemand anders die de zijn contactenlijst gekoppeld heeft aan Whatsapp. En dus ook andere apps die gekoppeld zijn aan de contactenlijst van de telefoon kunnen data minen en profileren.
De grote grap is dat het onder de AVG sowieso al verplicht is om bij het ontvangen van persoonsgegevens vanuit een derde partij, de eigenaar van de gegevens op de hoogte te stellen. En afhankelijk van welke rechtsgrond gebruikt wordt om de gegevens te verwerken, zal in veel gevallen het alsnog niet toegestaan zijn die ontvangen gegevens verder te verwerken zonder bijv. eerst toestemming te vragen aan de eigenaar.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 12:33]

Dat was mijn punt inderdaad, ik heb namelijk geen whatsapp, heb al mijn data laten verwijderen maar ik vraag me dus af hoeveel ze nu van mij af weten.
Hoe je digitale footprint zo laag mogelijk houden.

Probleem begint als je jij een tel nummer hebt en ik jou nummer in mijn contactlijst heb staan, whatsapp gebruik en zie daar facebook heeft jou nummer via mij al, samen met een naam.

Met nieuwe bankwet waar google en ook facebook na jou toestemming kunnen meekijken betekend ook dat weer dat jou transacties zichtbaar zijn, dus ook betalingen van jou naar mij terwijl ik bijv anoniem wil blijven.

Maar afgezien daarvan surfen met een vpn, daarnaast browser die geen footprint of veranderende footprint achterlaat.

Geen facebook gebruiken.

Maar je hebt het over je footprint zo laag mogelijk houden.
Geen footprint wil zeggen totaal niet online geen gsm nummer, bijna onmogelijk tegenwoordig.
Niet samen met een naam, WhatsApp upload enkel het telefoonnummer (als hash) en verder helemaal niets.
Je kunt een lang artikel schrijven, maar als mensen de aanname maken dat alles wat wij op het net invoeren gedeeld, gelekt en gekoppeld kan worden dan zijn we er ook. Wat anderen over ons invoeren daar hebben we helaas amper tot geen invloed op.
Ik zou nu best geïnteresseert zijn in een feature van Tweakers waarin wordt besproken hoe je jouw digitale footprint zo laag mogelijk kan houden.
Open een topic, als dat er al niet is. :Y)
Dat kan ja. Maar een goed artikel met goed onderzoek is wel fijn.
Dat zou een heel interessant artikel zijn... een uitdaging?
Hier heeft Linus een video over gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=YNp4OqdxHWI

Maar dit is met betrekking tot browsen en je moet veel opgeven en niet alles zal naar behoren werken. Maar misschien helpt het je in de goede richting.
Een mooi Nederlandstalig overzicht kan je vinden op: https://laatjeniethackmaken.nl
Al eerder hier geëchood, facebook an sich is allang het probleem niet meer alleen. Het liegen, het bedriegen, het schenden van privacy, het verzamelen van gegevens van niet-gebruikers, het beinvloeden van de publieke opinie, maatschappelijke- en (geo)politieke processen middels hun 'smart' alchoritms, het doen aan digitaal kolonialisme. Het zijn allemaal feiten waarvoor je facebook heel anders moet aanpakken dan met de constant relatief lachwekkende 'foei! mag je niet meer doen' boetes.

Al dit is al jaren bekend en zou allang serieus zijn afgestraft als facebook niet uit de VS zou zijn gekomen.
Een vergelijkbaar bedrijf uit bijvoorbeeld China of Rusland wat op een vergelijkbare manieren slechts maar een fractie van EU-burger data zou hebben verzameld en de omgang hiermee naast ook vooral de manier waarop zou terecht allang vele jaren geleden verboden zijn. Vraag je daarom maar eens af waarom facebook door uw verantwoordelijk politiek bestuurders keer op keer op keer de hand boven het hoofd wordt gehouden.
  • - Verbied facebook in ieder geval tijdelijk te opereren bij wat voor schending 'lek' dan ook, dit is de enige sttraf waar ze werkelijk bang voor zijn
  • - Stel als overhEUden veel strengere wetgeving in als het gaat om dataverzameling EU-burgers
  • - Verplicht telefoonleveranciers/fabrikanten dat dit soort 'spyware' niet voorgeinstalleerd geleverd mag worden
Daarnaast zou het heel goed zijn als een van de meest populaire/populairste technologie site als Tweakers stopt met facebook, en ook bezoekers (bijv. middels tijdelijke banner) duidelijk maakt waarom.
En wat heb je dan precies opgelost door dat te doen?

Het is ergens wel ironisch dat mensen zich zo druk maken om een grote bekende naam, die veelal vrijwillig wordt gebruikt (ja ik ben bekend met shadow profiles), en die steeds wordt doorgelicht door allerlei instanties, terwijl er bedrijven zijn die nog veel meer van je weten en in tegenstelling tot Facebook deze data actief verkopen.

Facebook valt nog mee en is bij slim gebruik een erg handige tool. Die andere partijen bieden geen eens iets functioneels. Dat wil niet zeggen dat je niets tegen Facebook moet doen, maar men laat zich afleiden door constant de focus enkel op Facebook te leggen, de meest draconische en onrealistische maatregelen voor te stellen, terwijl op de achtergrond allerlei bedrijfjes zich rotlachen omdat ze tien keer erger zijn, maar het publiek daar geen “outrage” over heeft. Mede omdat de politiek voor de bühne en ‘t geld lekker op Facebook en Google jaagt; maar deze partijen volledig buiten schot lijken te blijven. Als je echt om je data en privacy geeft, dan zou ik eerst eens beginnen om de pijlen te richten op die rare onbekende databrokers, die zijn nog veel gevaarlijker. Maarja daar valt geen geld noch PR voor de EU te halen.

Ik kan deze tweedelige documentaire ook aanraden om eens te kijken:
https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/data-het-nieuwe-goud
https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/data-het-nieuwe-goud-ii

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 12:33]

Als deze data verzameld is zoals in het artikel beschreven, dan heb je echt zelf je telefoonnummer ingevuld:
Het was tot aan 2018 mogelijk om de data van Facebook te scrapen, zeker als gebruikers telefoonnummers openbaar hadden staan. Dat werkte via de zoekfunctie;
(overigens hoort het dan nog steeds niet in deze set, maar dit lek lijkt niet persé de schuld van Facebook zelf)

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 23 juli 2024 12:33]

Niet per se, het is niet heel duidelijk van waar de gegevens juist komen en hoe ze gescraped zijn. Het is ook mogelijk dat een van je vrienden zijn of haar contactenlijst uploadt naar Facebook, waarna Facebook weer vrolijk de data gaat koppelen aan jou, zonder dat jij daar iets voor hebt moeten doen.
Ik kan me nog herinneren dat Android ooit je adresboek kon synchroniseren met Facebook. Je facebook-contatcen zag je in je telefoonboek, of het andersom ook zo ging weet ik niet.
[...] dan heb je echt zelf je telefoonnummer ingevuld:
Ja, het telefoonnummer in je profiel alsmede het telefoonnummer dat je opgeeft voor recovery doeleinde. Deze laatste wordt nl ook gebruikt in het profiel dat Facebook van je opstelt.
[...] zeker als gebruikers telefoonnummers openbaar hadden staan.
[...] persé de schuld van Facebook zelf
Zeker, Facebook heeft niet de schuld van dit lek maar heeft wel een hoop data die ze graag beschikbaar stellen voor advertentiedoeleinden.
Het ziet er niet naar uit dat dat ook in dit geval is.
Het was tot aan 2018 mogelijk om de data van Facebook te scrapen, zeker als gebruikers telefoonnummers openbaar hadden staan.
De database of gegevens zijn niet 'gelekt' door Facebook, maar verzameld door andere.
Facebook-id's zijn unieke nummers die publiek zijn en daarmee naar accounts te herleiden zijn.
Als alle records een FB-id zullen hebben, betekent het dat er alleen nummers in staan van accounts.
Je moet inderdaad enorm voorzichtig zijn met waar je welke gegevens achterlaat. Ik wil bv niet mijn adresboek delen met dat vreselijke LinkedIn, maar als een collega/vriend van mij dat wel doet, is mijn emailadres en telefoonnummer ook ineens beken bij god weet wie.

En ik maar denken dat het verboden is om mijn contactgegevens die je op dergelijke wijze hebt verkregen te mis/gebruiken voor commerciele doeleinden. Maar goed...ik denk werkelijk dat we de controle verloren zijn. WhatsApp kijkt ook in mijn adresboek, en werkt niet eens zonder die toegang. Maar je zou zeggen dat zij die data niet mogen verkopen of weggeven voor een commerciele campagne van een heel ander bedrijf.
Misschien is het ook tijd dat websites (zoals Tweakers) de share in Facebook optie gaan verwijderen.
Facebook moet het maar eens gaan voelen.
Helaas geldt de verslaving aan Facebook ook voor bedrijven. Het is zo populair dat ieder bedrijf daar ook aanwezig wil zijn. Net als bij klimaatproblematiek hoor je overal: "Ja, maar die anderen doen het ook niet en die zijn nog veel erger. Zolang die anderen niks doen ga ik toch niet het braafste jongetje van de klas zijn?"
En een bedrijf aanspreken op ethiek en gezond verstand, vooral als dat ingaat tegen de winst, is nog veel moeilijker als mensen overtuigen hun leven te veranderen.
Dit was gewoon te verwachten. Je kunt er donder op zeggen dat uiteindelijk niet alleen je contactgegevens en telefoonnummer op straat liggen maar ook zaken zoals je chatgeschiedenis.
Zelf heb ik geen Facebook meer en ik heb ook nooit mijn telefoonnummer eraan gekoppeld. Maar goed, als je al Whatsapp hebt dan ben je wss ook niet lang meer veilig voor zulke lekken, al helemaal niet als Facebook de database van FB en Whatsapp volledig heeft samengesmolten.

De beste manier om te verhinderen dat je informatie op straat komt te liggen is om zo min mogelijk informatie af te geven. Mocht je wel al (zoals velen) veel informatie hebben afgegeven dan kun je proberen om zo veel mogelijk van deze kanalen dicht te gooien. Facebook, instagram en LinkedIn legen en sluiten. De informatie die erop staat zal ooit helemaal 'verjaren' zoals geboortedatum en geboorteplaats maar andere informatie zal gaandeweg aan waarde verliezen.
Al heb je geen Facebook of Whatsapp, zodra een bekende van je dit wel heeft en jouw nummer staat in de contactlist dan weet Facebook dit. Ik denk dat je zou schrikken bij hoeveel bedrijven jouw nummer bekend is.
Ow, daar heb ik geen illusie over. Ik zou echt gruwelen als de aankoop van anonieme simkaarten niet meer mogelijk was. Stel je voor dat je een abbo hebt en nu plotseling door allerhande hoepels moet gaan springen voor een nieuw nummer.
Daarom heb ik er altijd minstens 2 anonyme pre-paid simkasrten in huis op voorraad. 8-)

Om zo zeker te zijn dat ik nog altijd anonym kan blijven bellen(, op mijn oude nokia (zonder gps chip) met een simadapter, als ik dat wil,) etc. en om te kunnen overschakelen naar een ander mobiel netwerk (provider) mocht er een langere storing zijn bij mijn huidige/standaard netwerk/provider.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 12:33]

Daarom heb ik er altijd minstens 2 anonyme pre-paid simkasrten in huis op voorraad. 8-)

Om zo zeker te zijn dat ik nog altijd anonym kan blijven bellen(, op mijn oude nokia (zonder gps chip) met een simadapter, als ik dat wil,) etc. en om te kunnen overschakelen naar een ander mobiel netwerk (provider) mocht er een langere storing zijn bij mijn huidige/standaard netwerk/provider.
Ik zal happen ;)
Ten eerste is een y geen ie ...
Maar ook je mooie oude Nokia gewoon een netwerkdevice, en te koppelen aan je locatie dmv gsmmasten

En hou er rekening mee dat je je prepaids op tijd moet activeren, en als je dat op een al gebruikte telefoon doet, dat doodleuk allemaal terug te vinden is.
Dus ik weet niet 'wat' je idee van anoniem blijven is, maar voor 99% van de mensen is dat overrated en een filmverhaal in hun hoofden.
Ik kan me werkelijk geen normaal scenario in mijn dagelijks leven bedenken dat ik zo extreem anoniem wil zijn.

Wel heb ik dus ook simkaarten van VF in huis, inderdaad voor als KPN het niet zou doen ( al is VF één van de slechtste providers hier, qua 4G, maar gsm-telefonie werkt prima )
Alleen kan ik daarmee niet direct bellen, omdat het 0€ kaarten zijn, en ik een internetverbinding nodig heb om op te waarderen ( of de supermarkt om een tegoed te kopen )
Dus heb ik internet -> kan ik mensen bereiken.

Vooralsnog zijn de simkaarten alleen gebruikt om een proton / telegram account mee aan te maken.
Dat kan toch ook niet meer (iig officieel).

Dat hebben ze toch enkele jaren geleden in de ban gedaan ivm burner phones.
Dacht dat je nu ook alle prepaid moest registreren
check. i stand corrected
Bij AH aan de kassa
VF kaartjes - gratis mee nemen, zonder tegoed.
( ideaal om online diensten mee te valideren )
Oh, maar enkele honderden miljoenen. Dat scheelt.

Edit: ^ Sarcasme

Is dit wettelijk gezien een nieuwe Facebook lek. Of is de hele periode dat het open stond 1 grote lek waar dit het gevolg van is?

[Reactie gewijzigd door walterg op 23 juli 2024 12:33]

Het scheelt ook dat het inmiddels offline is gehaald 8)7 |:(
Nou ergens op het internet zwerft er zeker nog minstens één kopie rond voor “andere” doeleinden, lijkt me (waarschijnlijk). |:(

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 12:33]

Ik ben net “Sheldon”: kan het ook slecht herkennen. O-)
En de meeste zijn duplicaten, dus wat zeuren we nou.

EDIT: Ik ben sarcastisch mensen!

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 23 juli 2024 12:33]

Totdat je wordt gek gebeld of gesmst door malafide figuren zoals de zogenaamde “Microsoft helpdesk”. 8)7

Ik heb gemmideld minstens 1 keer per maand zo’n telefoontje op mijn vast telefoonnummer(dat geheim is en dat ik nooit gebruik of opgeef ergens).

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 12:33]

Vreemd genoeg heb ik die nog altijd niet aan de lijn gehad. Begeef me blijkbaar in de verkeerde uithoeken van het internet :+
Ik wel twee keer... maar de laatste was al een tijdje geleden.
Zal vast wel er mee te maken hebben, dat ik de domme nono speelde en pas na een half uur meldde dat ik een laptop had met Linux O-)
Maar lol heb ik wel gehad 8-)
Of je hebt gewoon geen vaste telefoonlijn zeker zoals velen ouderen,wat hun target blijkt te zijn, en zoals ik die nog een modem & fax heeft voor backupcommunicatiedoeleinden. 8-) (en omdat het gratis is in het all-in-one ziggo pakket).

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 12:33]

Op mijn mobiel nummer ook nooit last van gehad. Wel op mijn huisnummer. Dat was gruwelijk irritant. Omdat ik dat nummer toch zelden gebruikte, heb ik het afgesloten. Sindsdien geen spam of ongewenste telefoontjes gehad.
De Microsoft helpdesk... ah.... de goede oude tijd dat ze me belden dat mijn PC een ernstig lek had.
En dat ze konden zien wat ik deed.
De Microsoft helpdesk... ah.... de goede oude tijd dat ze opgingen nadat ik met mijn rolfluitje in de hoorn floot.
Dat laatste ging per ongeluk :+
Ik heb ook tijdje gehad inderdaad, maar ze belde altijd met zelfde land code.
Heb gewoon contact genaamd ! Ofzo aangemaakt, landcode erin gezet en geblokkeerd die handel.
En ik vraag me af of het echt ALLEEN facebookGEBRUIKERS telefoonnummers zijn of niet ook nummers van anderen die gebruikers in hun telefoonboek hadden, en dat door de app gescand is. En ZEKER ook geen whatsapp gebruikers erbij/erin ? :?

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 12:33]

Of mensen die helemaal geen gebruikers zijn maar leuk door alle kennissen naar hun wordt toegestuurd
Er zullen wel een aantal celebrities nu hun Telefoonnummer moeten wijzigen, denk ik. O-)
Zou mooi zijn als dit te bevragen zou zijn via https://haveibeenpwned.com/ .. ben eigenlijk wel benieuwd of er nummers van mij in staan.
Het was dus tot 2018 mogelijk om onbeschermde data van Facebook te verkrijgen van honderden miljoenen Facebook-gebruikers. Dat is echt onacceptabel. Voor een bedrijf dat meer dan 506.2 miljard
dollar waard is, lijkt me dit wel best laks. Het zou best kunnen dat mijn data ook op straat ligt. Toen ik mijn Facebook account verwijderde wist ik hier nog niet van, maar ik ben blij met mijn keuze.

[Reactie gewijzigd door TonyZh op 23 juli 2024 12:33]

Eh, een biljoen is 1000 miljard, in Amerika is een billion een miljard, dus het is 506.2 miljard dollar, ff voor de duidelijkheid.
Poep, met mijn geluk zit ik ook in die lijst. Dus binnenkort een piek in callcenters die bellen voor "Microsoft" over een "virus" op de computer.

Voorheen enkel op mijn vaste telefoon lastig gevallen (ja, die heb ik nog), maar het zal niet lang duren voordat ik zulke SMSjes en telefoontjes op mijn mobiel krijg :(
Toevallig of niet.. Gisterenavond een SMS van "KNAB" Dat mn rekening geblokkeerd word als ik niet gauw online inlog..

Terwijl ik Facebook al 2jr geleden gedeactiveeerd heb.
Ik had er ook zo een en op Twitter zag ik meerdere mensen met precies diezelfde SMS! Het zou inderdaad hiermee te maken kunnen hebben.
Heb ik daarom de laatste tijd opeens allemaal van die rare SMSjes?
Ja, zeer waarschijnlijk sta je (of heb je) een website van een bedrijf met je nummer. En die scannen ze en dan begint de spam.

Vroeger toen SMS nog geld kostte viel dat allemaal wel mee, maar het gaat nu de verkeerde kant uit. Ik heb straks een spamfilter nodig voor mijn sms/whatsapp!

*Plink*.... **bedrijfsidee** gat in de markt :)
Daar gaan we weer!
Had jij het dan echt anders verwacht ?
Zolang facebook ermee weg komt (,met in hun ogen centbedragen aan boetes,) zullen ze zich er weinig van aantrekken. :Y)
Geef ze bij elk lek een boete van minstens 1k per gebruiker of zelfs gegeven en het gaat pijn doen.
Nee had het zeker niet anders verwacht, mijn reactie was meer sarcastisch. :P Jammer genoeg komen ze zoals je zegt er altijd mee weg...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.