We hebben inmiddels gezien wat de verschillende cachinglagen in processors inhouden en hoe AMD gebruikmaakt van de productiecapaciteiten van TSMC om zijn processors van meer cache te voorzien. Niet iedere toepassing zal uiteraard evenveel profijt hebben van extra cache, maar gezien de latency penalties die een cache miss oplevert, en die het ophalen van data uit dram kost, is er voldoende motivatie om extra transistors voor die cache te budgetteren.
Tijdens de Computex-keynote liet AMD een prototype Zen 3-processor met 3D V-Cache zien; een Ryzen 9 5900X kreeg op een van de twee chiplets de extra L3-cache. Daarmee kreeg de 5900X 64MB extra L3-cache, met de 32MB L3-cache per chiplet een totaal van 128MB dus. In een daadwerkelijk product dat verkocht zou worden, zouden beide core-chiplets van 3D V-Cache-dies worden voorzien, voor 192MB L3-cache per processor met twaalf of zestien cores. De V-cache zou een bandbreedte van 2TB/s krijgen met een onbekende latency, hoewel dat ten minste 46 cycles, net als het gewone L3-cache, zal zijn. Ter vergelijking: Intels L4-cache van enige jaren geleden had een bandbreedte van ongeveer 100GB/s.
Uit benchmarks tussen gewone een 5900X en een 5900X waarin beide core-chiplets met 3D V-Cache zijn uitgerust, ofwel een processor met 64MB tegen 192MB L3-cache, bleek de extra cache in gaming een gemiddelde fps-winst van 15 procent op te leveren. De ene game profiteerde meer dan de andere, met voorbeelden als League of Legends, dat slechts 4 procent sneller werd, en Monster Hunter World, dat een maar liefst 25 procent hogere framerate produceerde. Volgens de AMD-tests, waarbij beide processors overigens op 4GHz gefixeerd werden, bedroeg de gemiddelde fps-winst over verschillende games 15 procent.
Met een diesize van zes bij zes milimeter, of 36mm², kost de extra cache flink wat extra silicium; de core-chiplet van Zen 3 is immers 80,7mm² groot. Dat betekent extra kosten, niet alleen voor de cacheproductie, maar ook voor de intregratie van CoW en vervolgstappen. Daarom heeft AMD aangekondigd alleen het hoogste segment processors van deze techniek te zullen voorzien. Processors in een lager segment zullen waarschijnlijk ook minder kunnen profiteren van de techniek, of het is budgettechnisch niet haalbaar. Het is een samenspel van productie-, dieoppervlak-, energie- en warmtebudget.
Wanneer kun je daadwerkelijk producten met extra 3D V-cache verwachten? AMD's Lisa Su heeft aangegeven tegen het eind van het jaar de cache aan high-end producten toe te voegen. Wellicht zou dat betekenen dat begin 2022 dergelijke producten daadwerkelijk op de markt komen. Dat zou dan zomaar de nieuwe generatie 5nm-Zen 4-processors kunnen zijn, die ook rond die tijd hun opwachting zouden maken.