Nieuwe AMD Ryzen-desktopprocessors verschijnen bij webwinkels

Er zijn verschillende onaangekondigde AMD Ryzen-cpu's voor desktops verschenen bij Europese retailers. Webwinkels noemen onder meer de Ryzen 7 5800X3D en de Ryzen 7 5700X, waarover al langer geruchten rondgaan. De chips zouden in april uitkomen.

De nieuwe processors zijn vroegtijdig verschenen bij verschillende Franse webwinkels, merkte techwebsite VideoCardz op. Onder meer 2Compute noemt deze nieuwe processors op zijn website, die worden aangeduid met eerder uitgelekte productcodes. Bij veel van de processors worden al prijzen genoemd. Het is mogelijk dat deze prijzen afwijken van de uiteindelijke prijzen die bij de release worden gedeeld, maar ze komen wel grotendeels overeen met eerder uitgelekte adviesprijzen.

2Compute vermeldt bijvoorbeeld de prijs van de komende AMD Ryzen 7 5800X3D, met gestapeld 3D V-Cache: 518 euro, inclusief btw. Dat is iets meer dan de verwachtte prijs. Volgens eerdere geruchten krijgt de Ryzen 7 5800X3D een adviesprijs van 449 dollar. Omgerekend en inclusief btw zou dat neerkomen op 495 euro.

De verwachte AMD Ryzen 7 5700X wordt bij drie webshops vermeld, met prijzen van 316, 341 en 371 euro. Eerdere geruchten meldden een adviesprijs van 299 euro, wat omgerekend en met btw neerkomt op 329 euro. 2Compute noemt ook een Ryzen 5 5600 voor 237 euro.

Er gaan al langer geruchten rond over deze cpu's. In totaal zou AMD in april met tien nieuwe Ryzen-processors komen. Een daarvan, de AMD Ryzen 7 5800X3D, is al officieel aangekondigd. De overige modellen nog niet. Vermoedelijk gaan het om de laatste processors die AMD uitbrengt voor zijn AM4-platform. Later dit jaar stapt het bedrijf met zijn Ryzen 7000-serie over op socket AM5.

Prijzen AMD Ryzen-cpu's (via VideoCardz)
VideoCardz.com Adviesprijs PC21 (huidig) 2Compute (huidig) CompuFirst (huidig)
Ryzen 7 5800X3D 449 dollar* Geen prijs vermeld 518 euro -
Ryzen 7 5700X 299 dollar 316 euro 341 euro 371 euro
Ryzen 5 5600 199 dollar Geen prijs vermeld 237 euro -

Door Daan van Monsjou

Redacteur

11-03-2022 • 12:08

78 Linkedin

Lees meer

Reacties (78)

78
76
46
8
1
16
Wijzig sortering
Misschien nuttig om te zien dat 2Compute de 5600x voor €308 en de 5800x voor €403 aanbied. De 5600x heb ik een paar dagen geleden nog voor €219 gezien en de 5800x heb ik rond de €340 zien hangen met natuurlijk de Black Friday klapper van vorig jaar van €300.

Dus deze tent is standaard al niet goedkoop.
Je moet er ook rekening mee houden dat hardware in Nederland vaak 5-10% goedkoper is dan in België.
Zo is de 5800X € 365 bij Megekko, doe daar 10% bij en je zit heel dicht bij € 403. Maar afgezien daarvan is de pricewatch natuurlijk een goed instrument, want het ene product kan in dezelfde winkel veel interessanter zijn dan het andere.
De 5800x stond enkele weken geleden zelfs eventjes aan 300 euro.
Zelf geloof ik 230 voor betaald paar dagen terug bij Megekko. :P

Wil al een tijdje mijn bejaarde I5 vervangen maar het blijft wat geneuzel met Intel 12th gen. Had de zinnen gezet op een 12400(f), maar qua moederbordjes heb je feitelijk niets fatsoenlijks onder de 200 euro als je geen b550 wil. (en kijkend naar bijvoorbeeld het aantal USB poortjes op een gemiddeld b550 bord wil je dat eigenlijk ook niet)
Dus wat dat betreft komt de verlaging van de "oudere" Ryzen modellen mij prima uit. :P Ook x570 is prima te doen voor het geld, en dan heb je voor 150-200 euro in ieder geval neit het idee dat je een moederordje koopt wat compleet uitgekleed is qua specs.
Ben wel echt benieuwd naar de prestaties van de 5700x straks. Vond de 5800x nog wat durig ten tijde van mijn build 1,5 jaar terug. Maar wellicht kan deze de 3700x vervangen :D
Nu AMD koploper is beginnen ze hetzelfde gedrag te vertonen als Intel jaren heeft gedaan. Minimale aanpassingen, maximale marges. Geeft niet, het is gewoon een bedrijf, maar de tijden van AMD als underdog zijn wel echt voorbij.
Maar dit zijn nieuwe modellen binnen de bestaande lijn, in het komende voorjaar worden toch de nieuwe Zen4 cpu's aangekondigd? Als Zen4 nu een minimaal upgrade tegenover maximale marges wordt, dan kun je die vergelijking trekken, maar nu toch niet?

Ik zie dit als meer keuze voor de consument die nu een CPU nodig heeft en niet wil/kan wachten op de nieuwe generatie.
Misschien was mijn initiële reactie wat te kort door de bocht. Maar ik zie dit hetzelfde als wat Nvidia en Intel doen. Het creëren van een zo groot mogelijke productline door middel van kleine veranderingen. de 'super' en Ti van Nvidia. Het H, K, F, verhaal van Intel. En daar is ook niets mis mee. Alleen wordt het voor de gemiddelde consument minder overzichtelijk en uiteindelijk waarschijnlijk duurder.
Ook zijn dit tactieken waar een tijdje terug AMD zich nog niet aan kon wagen door hun positie in de markt, maar nu wel.
Hoezo minimale aanpassing? Dit is nog steeds gewoon een Zen3. Het enige verschil in de X3D is grotere cache voor de rest is het precies dezelfde CPU als de rest van de 5000 serie.
Je kan het pas roepen wanneer de 7000 serie slechts een kleine verbetering laat zien.
Nee, dat is gewoon uitbouwen van een product line-up. Ik zie niet waarom je dit negatief zou stellen. Meer producten op meer prijspunten is toch gewoon goed?
het is geen nieuw product, het is uitbreiden van bestaande portfolio op bestaand platform.
Ik semi-techneut gaat goed op keuzes! Het liefst zoveel mogelijk, nog meer benchmarks die ik mag vergelijken en door jezelf net ff die extra mile te pushen als het gaat om inlezen & vergelijken maak ik de beste keus voor mijn situatie. Heb je daar allemaal geen zin in of tijd voor dan koop je bij de MediaMarkt een mooie ACER PC. Doet 't direct en is prima voor de average Joe.
Dan kijken we weer naar Intel om AMD te verslaan. Ik vind het prima. :)
Ja dat heeft Intel wel nodig, dat arme bedrijf heeft nog maar 70% marktaandeel in de overall x86 markt! Hoogtijd dat we AMD weer met de grond gelijk maken zodat Intel de markt weer als vanouds volledig kan controleren en de innovatie stil komt te liggen |:(
Bron marktaandeel

Ik sta elke keer weer versteld van de kortzichtigheid van mijn mede Tweakers. Jaren lang is het wee en gebeente dat er geen innovatie is, komt AMD met een product wat in de buurt komt (Zen 1) is het niet goed gebied. Fair enough, komt AMD met een refresh en een update (Zen+ en Zen2) die qua workstation taken behoorlijk grote stappen zet is het weer niet goed want games lopen nog achter. Komt AMD met Zen3 en pakt na meer dan een decennium de prestatie kroon in games en verhogen hun prijzen marktconform en dan zijn ze weer te duur en zijn het ‘Intel praktijken’.
Ja R&D kost bakken geld en dat moet ergens van betaald worden, het was al een enorme prestatie om vanuit niks een compleet nieuwe architectuur te ontwikkelen die vanuit vrijwel niets zó goed begon (Zen). Dan willen we als klanten natuurlijk elke 1~2 jaar wat nieuws zien qua ontwikkeling en je moet cutting-edge blijven maar je moet het maar betalen van….gebakken lucht?

Intel is een reus vergeleken met AMD met een jaarlijkse omzet die al jaren ca 10~12x groter is Bron. Nou zegt omzet niet heel veel en ik ben geen ster in financiële cijfers maar AMD heeft bruto 3,2 mld$ verdient over 2021 en het meest winstgevende jaar ooit gedraaid.
Intel had een relatief slecht jaar met 43,81 mld$ bruto verdiensten
Vrijwel zeker dat ik dit niet goed vergelijk dus een slimmere tweaker mag me graag verbeteren maar onder de streep blijft de uitkomst denk dat Intel een stuk groter is.

Dus laten we vooral stoppen met klagen dat AMD geld vraagt voor hun CPU’s en ze helpen de 50% marktaandeel te bereiken en een gezonde buffer op te bouwen komende jaren zodat de markt ook interessant blijft in de toekomst!!

(en ja ik heb uit principe Zen en Zen 3 gekocht puur om AMD te steunen).

[Reactie gewijzigd door sapphire op 11 maart 2022 13:39]

Het punt van mijn opmerking was dat het mij als consument niet zoveel interesseert wie er op welk moment 'bovenaan' staat, zolang ze elkaar maar in balans houden. Als ik een pc bouw kijk ik wel wat de beste prijs/prestatie verhouding heeft.

AMD duikt onder de Intel CPUs en vervolgens Intel weer onder die van AMD - dat vindt ik prima. Hoe ze hun R&D kosten verhalen is niet mijn (of jouw) probleem. :)
Dat het je geen biet interesseert is uiteraard je goed recht maar dan moet je ook niet klagen als we over een aantal jaar weer de keuze hebben tussen Intel, Intel die 3% sneller is, een Intel die 10% sneller is en 30% meer kost of en highend Intel met het dubbele cores die €1000+ kost en een bord van €500 :+

Er is namelijk geen balans aangezien AMD nu na 5 jaar Zen-architectuur ‘pas’ rond de 30% marktaandeel zit van Intel wat zo ongeveer het grootste aandeel is sinds de Athlon64 64 ofzo :+

In een sprookjes wereld kun je leuk roepen “concurreer en innoveer maar hoe je het betaald is niet mijn probleem” in de echte wereld is er gewoon een directe link met geld verdienen en kunnen uitgeven op de lange termijn. Tenzij je een berg geld hebt die groter is dan je concurrent en wie heeft dat…. Juist Intel en dan zijn we weer bij die niet bestaande balans waar je het over hebt.
ik heb uit principe Zen en Zen 3 gekocht puur om AMD te steunen
Ik had het zelfde sentiment, en was voornemens om al mijn Intels op den duur te vervangen door AMD. Desktop, laptop, server, en werkcomputer.

Te meer omdat die nieuwe processors zo snel en betaalbaar zijn, en omdat Intel steeds maar weer serieuze problemen heeft met het lekken van privé-informatie door Spectre en andere hacks.

Inmiddels zijn ze allemaal weer terug, en heb ik weer vier Intels. AMD faalt over drie generaties gewoon structureel bij enige bandbreedte van betekenis met UAS. Het begon met één observatie, maar inmiddels weet ik dat het bij alle chipsets en hardware/software configs is, terwijl Intel gewoon nooit een probleem heeft. AMD tech support is oost-indisch doof. Op Reddit kwam ik mensen tegen met het zelfde probleem, en voor hen was de oplossing ook overstappen op Intel.

Daarom moet ik helaas constateren dat AMD prima is voor hobby en gaming, maar niet als je werkt met grote hoeveelheden data over UAS/DAS. En dat frustreert me enorm, vooral omdat ik best vrijwillig uren wilde stoppen in het helpen en testen, maar het kan AMD op alle mogelijke contactmanieren gewoon niet schelen. En ik snap het ook wel. Vermoedelijk gebruikt nog geen 1% van de klanten UAS. Dus die fouten in de chipsets of firmware staan onderaan het lijstje, als ze al op het lijstje passen.

Ik geef ze over 5 jaar opnieuw een kans, want voorlopig heb ik geen upgrade nodig.
Ik herken dit wel. Zelf veel issues met ethernet en meerdere schermen via docking station icm amd based laptops. Hier in huis meerdere intel based laptops op de docking station aan gesloten, dan werkt alles naar behoren. Dit zou voor mij een reden zijn van amd af te stappen of het product nou beter presteert of niet.
N=1, maar ik heb hier net dezelfde issues met docking stations en ethernet via Intel. Ik weet niet of je een van beide op zoiets mag afschieten. Er zal natuurlijk altijd wel iemand issues hebben in een edge case.
Is dat niet gewoon een gevalletje thunderbolt, wat vanwege beperkingen door licenties lang Intel-only is geweest?
Dan doe je toch echt wat verkeerd. hier op meerdere AMD systemen geen enkel probleem.
Je kan jezelf ook afvragen waarom je grote hoeveelheden data niet over een 10 Gb netwerk perst?
En wanneer USB zo belangrijk is voor je, vraag me af waarom :? , kun je evt ook voor third party kiezen.
Een "Home made USB Sticky" haalt hier op een AMD Ryzen systeem gewoon R/W 900 MB/s. :*)
Je kan jezelf ook afvragen waarom je grote hoeveelheden data niet over een 10 Gb netwerk perst?
Dat doet toch niet ter zake? Als de radio van je nieuwe auto het niet doet, kan je je ook afvragen waarom je niet gewoon je smartphone gebruikt. :?

Aangezien je het zo vreemd vind, betwijfel ik dat jij over multi channel UAS-hardware beschikt en dit zelf geprobeerd hebt. Je opmerking "Dan doe je toch echt wat verkeerd" lijkt me dan ook vooral bluf. Als je daadwerkelijk ook maar 8 uur load via UAS hebt gehad op een ZEN+ of ZEN2 chipset bijvoorbeeld met een 4-bay DAS, dan zou je wel reageren met herkenning en eventueel een behulpzame oplossing, zoals je link op halve snelheid draaien wat blijkbaar bij sommige chipsets helpt.
En wanneer USB zo belangrijk is voor je, vraag me af waarom :?
Dat is niet relevant. Als je een auto verkoopt met DAB+ en het werkt niet, dan vraagt de verkoper toch ook niet: Waarom gebruik je dat? |:(
Een "Home made USB Sticky" haalt hier op een AMD Ryzen systeem gewoon R/W 900 MB/s. :*)
UASP vergelijken met BOT :') Je weet dus inderdaad niet wat het probleem is. UAS is een soort SAS over USB. De implementatie van SCSI SAM-4 over USB deugd gewoon niet bij AMD. (En voor de lezers: het slaat nergens op om die constatering met 0 te modereren en de vraag "waarom gebruik je dat" met +2.)

Overigens heb je wel een hele moderne USB stick, want een jaar geleden moest je wel een erg goede stick hebben om sustained ook maar de 300 MB/s write aan te tikken. 900 MB/s R/W zou ik nog niet "gewoon" noemen voor een USB-stick. Eerder voor UAS.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 12 maart 2022 03:01]

Pci-e via tb3 misschien goed alternatief voor je? Kan gewoon namelijk.
Wanneer een probleem heel makkelijk op te lossen is heeft dat altijd de voorkeur, bij jou blijkbaar niet.
Daarom wens ik je heel veel plezier met je USB probleem dat verder bijna niemand heeft. Have fun !

Wel weer een uitstekend voorbeeld van een probleem tussen de monitor en de bureaustoel. :+
Een probleem "ontwijken" door €1000 aan UASP hardware weg te gooien is in de verste verte geen oplossing, hooguit een slecht excuus voor een work-around. De UASP werkt gewoon de afgelopen 5 jaar niet deugdelijk op AMD, waardoor je bent aangewezen op BOT consumentenproducten of gewoon deugdelijke Intel chipsets. Dat probleem bestaat tussen de hardware en de firmware. Je ad-hominems doen daar verder niets aan af. 🤷
Een probleem "ontwijken" door €1000 aan UASP hardware weg te gooien is in de verste verte geen oplossing, hooguit een slecht excuus voor een work-around.
Je kocht voor slechts 140 euro een budget fantec USB kastje waarmee je een klein bedrag investeerde in USB techniek dat altijd al onbetrouwbaar is gebleken. Je kreeg van heel veel mensen goed advies om al je problemen heel voordelig op te lossen. Maar je kiest ervoor om toch vooral de schuld elders te leggen. Dan ligt het probleem toch echt tussen de monitor en de bureaustoel.
De UASP werkt gewoon de afgelopen 5 jaar niet deugdelijk op AMD, waardoor je bent aangewezen op BOT consumentenproducten of gewoon deugdelijke Intel chipsets. Dat probleem bestaat tussen de hardware en de firmware. Je ad-hominems doen daar verder niets aan af. 🤷
Je blijft conclusies trekken op basis van eigen ervaringen en van een paar mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Die paar ervaringen zijn helemaal niet vreemd in de wereld van de inferieure USB techniek. En al helemaal icm een budget fantec kastje. Maar voor jou is het meteen bewijs dat de fout bij AMD ligt. Dat je 5 jaar gaat wachten op iets wat nu al goed werkt is dus verder bewijs dat het probleem niet bij de hardware ligt. ;)
We hebben 3 UASP devices. 4x 12TB RAID kan je niet aansluiten op USB in BOT. Alleen in SCSi. Het is ideaal en supersnel. Echter, alle drie werken ze niet op drie generaties AMD hardware. Ik heb het probleem al lang opgelost door over te stappen van AMD naar Intel. Op kantoor kunnen alleen collega's met AMD er geen gebruik van maken, omdat het nog steeds niet deugdelijk werkt. Ook niet nadat AMD verschillende firmware updates uitbracht nadat honderden gebruikers hadden geklaagd over andere aanhoudende USB-problemen.

Echt, voor de derde keer een ad-hominem schuldvraagomkering drogredenering proberen zegt verder niets over dit probleem, maar misschien wel wat over jezelf. 🤷
Je blijft een niche probleem dat je kunstmatig in stand houdt opblazen tot astronomische proporties.
Wanneer tientallen mensen last hebben van een specifiek probleem dan zijn dat er ineens "honderden".
Daar komen alle andere aannames nog eens bij. Dus eigenlijk ben je gewoon lekker aan het jokken.
Dat mag, maar zegt dan niets over het probleem maar des te meer over jou.

Het zal je verbazen maar harde schijven kun je ook gewoon in een netwerk oplossing inbouwen.
Dus ook daar is niets USB specifieks aan. Dit alles maakt jouw informatie onbetrouwbaar op zijn best.

De duurste en minst voor de hand liggende oplossingen implementeren is alleen voor "speciale" mensen.
En dat allemaal voor een USB kastje van maar 140 euro. _O-
marginale usecase en alsof je dat nodig hebt op al je systemen...

koop jezelf een 10gbe op al je setup en vele malen beter af (ja die laptop dan niet maar die kan dat toch nooit leveren kwa aanvoer.....) al de rest moet ook al serieus opgezet worden om zulke doorvoer te halen...

dat de performance van een workstation/server Intel Xeon dan peanuts is tegen een threadripper/epic is dan niet relevant?

[Reactie gewijzigd door d3x op 11 maart 2022 16:45]

Als je AMD had willen steunen dan had je Bulldozer moeten kopen O-) maar je had toen misschien nog geen upgrade nodig. Mijn lab bestaat nog steeds uit de 8150 die ik dit jaar echt is moet gaan upgraden voor een energie zuinige optie. Wil eigenlijk wel naar de 12 core van 65w maar het liefst zie ik ze nog zuiniger met lagere freq voor mijn homelab misschien dat ze daar nog een open te breken markt hebben.

Baal vooral dat ik ze niet gesteund heb in aandelen.

[Reactie gewijzigd door NLKornolio op 13 maart 2022 08:39]

en verhogen hun prijzen marktconform en dan zijn ze weer te duur en zijn het ‘Intel praktijken’.
Inderdaad, bij intel praktijken moet ik toch echt aan serieuzere issues denken dan een prijs verhoging.

https://en.wikipedia.org/...on_and_regulatory_attacks
Voor de omzet gebruik je gegevens 2018 (= oud). De situatie is ondertussen sterk veranderd.

Omzet in miljard dollar:

Intel 77.87 (2020) 79,02 (2021)
AMD 9.76 (2020) 16.43 (2021)

Intel is in een sterk groeiende markt ter plaatse blijven trappen, wat dus geen goede prestatie is. Daarentegen heeft AMD een explosieve groei gekend. Maar omzet zegt inderdaad niet alles. Vooruitzichten en technologisch leiderschap onder andere kunnen veel belangrijker zijn. Daarom is het zelfs zo dat AMD al meedere in de laatste maanden al enkele korte keren een beurswaarde heeft gehad welke groter was dan Intel.

Ik ben van mening dat je als consument in ieder geval nooit medelijden moet hebben met een bedrijf en vooral naar je eigen portomonee/wensen moet kijken.

De gemiddelde Engineer verdient zowel bij Intel of AMD al ver boven de 100.000$ per jaar. Om van de CEO's Pat Gelsinger en Lisa Su nog maar te zwijgen. Heb in dit geval maar medelijden met je kassabediende bij "vul zelf in" of de man die je vuilnis komt ophalen. Die hebben het zo goed niet hoor.
helemaal mee eens ,ik heb ook een AMD 3900x gekocht en een amd videokaart om ze te steunen
Strekking van je verhaal: "men" heeft altijd wel wat te klagen :Y)
Ter zijde; heeft intel gewonnen? Mijn 5900hs draait op 12watt zeer netjes, ik denk als dat grapje uithaal bij intel dat ik andere resultaten krijg.
Nu AMD koploper is beginnen ze hetzelfde gedrag te vertonen als Intel jaren heeft gedaan.
AMD vraag gewoon wat de markt wil betalen voor hun beperkte voorraad. Gewoon vraag en aanbod, niks mis mee.

Dat is compleet anders als de markt manipulatie van intel waarbij ze een decennia de desktop ontwikkelingen stagneerde en steeds het zelfde blijven vragen voor CPU's die ze zelfs met elke node shrink goedkoper konden maken omdat ze bleven hangen op 4 cores.

AMD is misschien in performance geen underdog meer, maar ze zijn nog steeds de underdog als het op marktaandeel aan komt, en intel heeft daarom helaas nog steeds veel macht in handen.
De 5800X3D is een nieuwe techniek. Je ziet AMD vaker voorzichtig zijn met deze uitbrengen door ze eerst te koppelen met een bestaande techniek. RDNA2 werd eerst in met Zen 2 gekoppeld bijvoorbeeld.

Verder heeft AMD door de vraag geen noodzaak om alle markten te voorzien. Serverchips kunnen ze niet snel genoeg maken, desktop is Zen 3 zonder 3D cache nog prima vergeleken met Intel. Daarom wordt Threadripper niet gemaakt en houden ze het bij deze refresh bij 1 3D product.

De andere producten lijken me bedoeld om de prijzen bij te stellen ten opzichte van Alder Lake.
Tja ze kunnen zich nu veroorloven nieuwe dingen uit proberen die duurder zijn zoals de 3d mem.

iemand moet toch die kosten betalen,
Dat is natuurlijk onzin. Capaciteit tekort bij TSMC is de rede van de Dure prijzen.
Heeft het nou eigenlijk nut om deze desktopprocessors uberhaupt nog te releasen aangezien we zeer binnekort AM5 & Zen 4 kunnen verwachten?
Mensen staren zich helemaal blind op sockets.

Als je nu een 5800X koopt hoef je die de komende 8 jaar niet meer te vervangen. Tegen die tijd koop je met een upgrade toch alles weer nieuw.
Nee, ik durf met bijna zekerheid te zeggen dat er de komende 8 jaar veel meer vooruitgang gaat zijn dan de afgelopen 8 jaar. Kijk al maar om te beginnen naar de performance gain van de volgende generatie graphics cards ADA / RDNA3. Ook op CPU gebied zal het veel harder gaan tussen generaties dan dat we gewend zijn. Rapoter lake / ZEN4 gaan al min +20% performance geven ten opzichte van de huidige generatie. De verdere toekomst ziet er nog rooskleuriger uit.

[Reactie gewijzigd door Galactic op 12 maart 2022 11:14]

Toch wel heel erg door een gamerbril bekeken. (of een zware cpu workload bril).

Voor de gemiddelde consument is een i5 4000 series nu nog best werkbaar , zelfs voor veel games als je wat compromissen maakt qua instellingen. De grootste reden om te upgraden is nog dat win11 die oude platformen niet zomaar ondersteunt.

Als je nu een moderne cpu hebt kan ik me echt geen reden bedenken om, als dergelijk individu, een upgrade ook maar te overwegen de komende 8 jaar. Wat wil je nog meer van een basisdesktop dan dat je tegenwoordig al (ruim) hebt.
Wel voor mensen die nog op een AM4 platform zitten en willen upgraden.
Nou, als ik in de pricewatch kijk zie ik dat de 5900X 469 euro kost, en ik neem aan dat een 5800X3D voor 515 niet al te significant is als upgrade dan? (Lagere clocksnelheid, minder cores)

Zelfde voor de andere chips Ryzen 7 5700X voor 320, terwijl je een 5800X voor 350 kan kopen.

Dus ja je kan de fancy nieuwe 3D tech hebben, maar volgensmij is een 5900X nog steeds sneller in bijna alle taken. Dus lijkt me een vreemde cpu release alsnog.
Die 5800X3D is ook meer een CPU om mee te pronken zeg maar. Net zoals die i7-8086K van Intel destijds.
Echt voor een liefhebber. De meeste aandacht zal toch uitgaan naar de midrange CPU. En als je dan bijv nog een R5 2600 op een 450 bordje of zo hebt dan kan dat best een leuke upgrade zijn.
Dus ja je kan de fancy nieuwe 3D tech hebben, maar volgensmij is een 5900X nog steeds sneller in bijna alle taken.
In alle taken behalve gaming, en volgens mij brengen ze deze maar voor 1 reden uit, beste game prestaties
Ik vermijd deze generatie vanwege niet-volledig opgeloste USB issues met de chipsets (B550, X570 etc). Hopelijk is dat met de volgende zen generatie verholpen.
ik heb geen rpobleem met usb, en ik heb tog 3 amd computers, 3700x, 5950x en 3960x alles werk fijn, misschien leg het aan je moederboord
Dit is een bekend issue dat nooit helemaal 100% gefixed is met firmware updates.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 11 maart 2022 21:44]

Intel is inderdaad een veel betere keuze als je dief bent van je eigen portomonnee. Plus, je steunt de CPU boer die afgelopen jaren nul komma nul innovatie heeft laten zien.
tuurlijk als je intel geld heb, en hou van elke half jaar een andere moederboord te kopen omdat intel een andere socket heb , waar amd er in geslaagd is om 1 socket voor een langdurige periode te hebben wat intel niet ken

dan ken je ook net zo goed zeggen ga naar apple, "plug n play" tog ?

of nog geen eens, als je thuis kom verbind alles draadloos zonder wat te doen

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 11 maart 2022 21:31]

Ik ga ervanuit dat deze logischerwijs nog flink in prijs gaan zakken. De Ryzen 5 5600 zal toch echt onder de €200 moeten komen, en de 5700X onder de €300. Ben ook wel benieuwd naar de 5500.
En waarom zou dat moeten?
Om voor AMD een goede concurrentiepositie te creëren tegenover Intel, exact waar deze processors voor bedoeld zijn. Daarnaast zijn ze nu amper goedkoper/een beetje duurder dan hun grote broers, de 5600x en 5800x.
Om even wat context te geven deze winkel verkoopt de 5600x en 5800x voor respectievelijk 308 en 403 euro. Beide dus beduidend duurder als waarvoor ze hier in de pricewacht te krijgen zijn. korreltje zout bij deze prijzen lijkt dus gerechtvaardigd.
Omdat veel mensen het verschil tussen "moeten", "het zou in hun belang zijn" en "ik zou graag willen" niet snappen.

AMD moet zich aan de wet houden.
Het is in hun belang om competitieve prijzen ten opzichte van Intel aan te houden.
Ik wil dat mensen beter opletten bij Nederlandse les als ze jong zijn.
*wanneer ze jong zijn ;)
Wanneer / als (+ tegenwoordige of toekomende tijd) :)

[Reactie gewijzigd door richy3908 op 11 maart 2022 19:37]

Dat zal zeer zeker ook gebeuren hoor, want de huidige Ryzen 5 5600X staat voor 236€ in de pricewatch.

Niemand zal de nieuwe kopen indien deze dezelfde prijs heeft voor mindere prestaties. De prijzen die je nu ziet zeggen nog niet zoveel.

Je ziet dat de huidige lijn al flink aan het zakken is in prijs. Daar komt straks vast nog meer beweging in als de verkopen stagneren.

We hebben en tijd van enorme tekorten gehad maar die blijven niet duren. Momenteel zie je voldoende voorraad van alle pc componenten.

Ik verwacht dat de 5600 1 maand na release al voor 199 of minder te vinden zal zijn. Die zal zeker in lijn liggen met de huidige line-up.

Enige uitzondering zal de 5800x 3D zijn. Mochten de game prestaties gelijk zijn met de huidige 12e gen van Intel zal die naar verhouding wat meer kosten.

Momenteel is de12700k een 426€ en enkel als de nieuwe Ryzen flink boven deze gameprestaties uit zou komen zou je een prijs kunnen verwachten die hetzelfde zal zijn ongeveer na een korte periode.

De 12700k is in de meeste andere benchmarks een behoorlijk stuk sneller.
We zullen het zien. Ben benieuwd naar de nieuwe 3D chip of buiten gaming er ook met gewone applicaties een goede extra winst gemaakt kan worden. Ik verwacht van wel omdat je dus heel veel cache hebt welke natuurlijk een cpu een flink stuk sneller maakt in veel programma's.
Ik ben benieuwd of de prestaties van de 5800X3D de meerprijs van ca. 140€ waar gaan maken.
Nee, niet als de prijs 140 euro hoger ligt dan een gewone 5800x dan zou hij 40% sneller moeten zijn.

Wil niet zeggen dat het de moeite waard is, maar qua prestaties ga je er niet zoveel procent op vooruit als de prijs in procenten hoger is.
Waarom 40%? de sweetspot van processoren kwa prijs/prestatie ligt natuurlijk nooit zoals je nu schetst....
Stel deze processor is 15% sneller dan is het automatisch de snelste processor van AMD op singlecore...
Klopt, als je een snellere cpu koopt dan stijgt de prijs over het algemeen naar verhouding (veel) sneller dan de prestaties.

Ik zeg ook dat die cpu nog steeds de moeite waard kan zijn, maar dat hij naar verhouding die 140 euro (40% ofzo van de prijs van een 5800x) niet waar gaat maken in de zin dat de prestaties ook 40% hoger zullen zijn.

Wil niet zeggen dat 15% sneller niet goed is.
Onzinnige redenering imo.
Ten eerste neemt prijs/prestatie nooit lineair toe bij hogere modellen. Dus een processor kan prima zijn geld waard zijn voor sommigen indien hij 10% sneller is bij 40% meerprijs.

Daarnaast zijn er meerdere maatstaven voor 'performance'. Neem je een blendertest, de performance/watt , of kijk je naar fps increase? En bij fps increase moet je ook weer naar de combi videokaart, resolutie en of je geinteresseerd bent min/gemiddeld/max kijken

Zo is deze processor gericht op gaming performance, en dan zijn de frametimes en 1% / <1% fps dips de belangrijkste reden om deze processor te overwegen (voor mij).

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 11 maart 2022 13:18]

En ik zeg ook dat die cpu nog best de moeite waard kan zijn maar dat de prestaties naar verhouding nooit zoveel zullen stijgen als de prijs (als het verschil 140 euro is).

In die zin wordt het prijsverschil niet “waargemaakt”.

Dat wil niet zeggen dat het voor jou geen goede koop kan zijn als je die prestaties nodig hebt.
Precies, daarom dat ik het maar een onzinnige argumentatie en discussie vind
Zeker in de high end stijgt de prijs altijd veel harder als de prestaties.
Hmm, 5800X3D is excl prijs. 520 inclusief.
Inderdaad - bij de overige prijzen stond het in de tabel mét btw, maar bij de 5800X3D per ongeluk zonder. Het is aangepast, thanks :)
De 5900X is inmiddels gezakt tot ~470 euro en de 5950X tot ~610 euro. 3D-cache is misschien leuk voor single-core-prestaties maar het moet wel heel spectaculair zijn om beter te zijn dan gewoon 50% meer cores.

Na Alder Lake steekt Zen 3 ook niet meer met kop en schouders boven de rest uit dus ik mag hopen dat de 5800X3D niet inderdaad meer dan 500 euro gaat kosten.
Goed dat AMD nu ook de onderkant gaat bedienen in de huidige generatie. Mijn nieuwe build staat eind dit jaar geplanned. Het beloofd een goed jaar te worden, en ben benieuwd wat er in mijn desktop zal belanden :)
Hopelijk heb je geluk wat stabiliteit betreft, dat is nog altijd een drama bij AMD. Wat dat betreft is Intel veel beter qua plug & play (persoonlijk ondervonden).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee