AMD-processors bereiken marktaandeel van 30 procent in Steam Hardware Survey

Het aantal Steam-gebruikers met een AMD-processors is gegroeid tot boven de 30 procent. Dat blijkt uit de laatste cijfers die Valve heeft gepubliceerd. In december 2019 was het aandeel van AMD nog minder dan 20 procent.

Eind mei stond het percentage van AMD-cpu's in computers van Steam-gebruikers op 30,13 procent, blijkt uit de Steam Hardware Survey. Dat is een stijging van 0,65 procentpunt ten opzichte van de vorige maand en daarmee is de grens van 30 procent doorbroken. De cijfers op de overzichtspagina gaan terug tot december 2019 en toen was het aandeel van AMD nog maar 19,5 procent.

Wat videokaarten betreft maakt AMD geen inhaalslag. Het percentage Radeon-gpu's staat op 16,2 procent en is al lange tijd vrijwel ongewijzigd. Nvidia heeft hier verreweg het grootste marktaandeel met ruim 75,6 procent.

De meest voorkomende gpu is nog altijd de GeForce GTX 1060, die in 8,7 procent van de systemen zit. De AMD RX 580 is de meestgebruikte Radeon-gpu en die zit in 2 procent van de systemen. De meest voorkomende RTX 30-kaart is de GeForce RTX 3070, in 1,4 procent van de systemen. Radeon RX 6000-kaarten komen niet in de lijst voor. Dat geeft aan dat die in minder dan 0,15 procent van de systemen zitten.

Bij VR-brillen blijft de Oculus Quest 2 een opmars maken op Steam. Van alle VR-gebruikers heeft 29,3 procent die headset van Facebook. Dat is een stijging van 1,5 procentpunt ten opzichte van de vorige maand. De eerste Quest heeft een aandeel van 5,3 procent en in totaal, met de Rift S, heeft Oculus een aandeel van bijna 54 procent.

AMD Ryzen 5000-processors

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-06-2021 • 15:40

94 Linkedin

Reacties (94)

94
89
37
3
0
41
Wijzig sortering
Dat gaat verrassend langzaam
We hebben het wel over gamers hier he. Een 11400f is een bijzonder goede gaming CPU die meekomt met een Ryzen die het dubbele kost in spellen (5800x) en zo is de 3600 maar korte tijd interessant geweest. Ook was die vrij duur en het gemiddelde systeem qua hardware bevat helemaal geen high end componenten. Een 10400 werd ook genoeg verkocht toen en was leverbaar.

Ook upgraden de meeste mensen wereldwijd helemaal niet zo gek vaak. Dat duurt erg lang. Ook is de AMD hardware lastiger leverbaar.

Zolang AMD geen 5800 uitbrengt en die leverbaar maakt met betaalbare moederborden heb je alleen in het absolute high end wat aan ze.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 4 juni 2021 15:50]

Denk vooral dat je het moet zoeken in de groep met oude CPUs. Als je kijkt naar de physical CPUs Dan heeft 14% nog een dual core en 40% een quad core.

Dus zeker 54% zit niet eens op een 6 core (ryzen 5 of i5 8th generatie) of nieuwer/beter.

In de categorie 2 en 4 core CPUs is Intel gewoon heel lang de baas geweest. En ook de i3 8100 e.d. zijn een tijdje populair geweest.

De meest gebruikte GPUs zijn ook de 1060 en 1050ti nog steeds wat mij doet vermoeden dat het grootste gedeelte op een PC van minimaal 3 of 4 jaar oud zit.

[Reactie gewijzigd door n3othebest op 4 juni 2021 15:57]

Ik zit op een 1 jaar oude PC met een Nvidia GTX 1060 omdat ik toen geen geld (over) had voor een nieuwe grafische kaart en met de huidige prijzen heb ik het er al helemaal niet voor over.

Ook ken ik iemand die net een nieuwe PC met een Ryzen 7 5800X heeft samengesteld en noodgedwongen nog op een Nvidia GTX 960 zit, het zijn gekke tijden.

Verder speelt de massa natuurlijk gewoon op pre-built (game) systemen en die zijn vaak in de 700-1500 euro range aan het shoppen en natuurlijk (game) laptops dus vandaar relatief veel quadcores met een mid-range grafische kaart.
Dat kunnen ook redenen zijn ja. In pre builds zit ook vaak Intel nog.

Ik denk vooral de de laatste 2 generaties CPU nog nauwelijks effect hebben op de totale cijfers.
Vanwaar zou je een nieuwe processor etc kopen als je nog op een GTX960 zit, die bottlenecked zwaar.
Omdat je geen nieuwe GPU kan krijgen? Hij zegt zelf nog dat het noodgedwongen is.
Maar als je GPU al zwaar bottlenecked wat voegt een nieuwe processor daar aan toe ?
Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Misschien gebruikt hij de PC ook voor andere dingen. Misschien was de oude PC stuk en moest die vervangen worden. Misschien kon hij de oude PC zonder de videokaart voor een goed prijsje doorverkopen.
PC zonder de videokaart voor een goed prijsje doorverkopen, dat is zeer onwaarschijnlijk want je moet ook iets weer hebben dat ook duurder is.

De rest zou kunnen inderdaad maar vaak is toch de hoofdzaak gaming.
Je weet toch niet wat z'n oude CPU was dan?
Nou het is ook zijn thuiswerkplek en de i7 3770S hield het niet echt meer uit. De GTX 960 lijkt me alles behalve bottlenecked dus op zich geen gekke upgrade! Als je bedoeld dat zijn CPU nu uit z'n neus vreet als hij een spel speelt wat zijn GTX 960 nét aan kan dat klopt maar dat is hopelijk op termijn te vervangen, een 3080 in zijn 3770S systeem had zinlozer geweest.
Tenzij je ubisoft games speelt, daar is een 4 core al een bottleneck.
Dat valt reuze mee Farcry 5 bottlenecked totaal niet hier op een oude Hasswell, ik heb er wel meer spellen recenter.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 juni 2021 09:34]

ik game nog op een i5-6600 en merk enkel in factorio dat m'n megabase van 4K wat UPS drops begint te krijgen, maar kzit dan wel aan een kleine 1000 1-2 trains, in geen enkel ander spel heb ik een merkbare bottleneck gevoeld voor m'n gtx1070 en qua desktop performance is die al helemaal voldoende
Ubisoft games, de 6600K (10% overclock) kan niet snel genoeg textures aanvoeren in de 3 laatste assassin’s creeds of division 1/2, wildlands…
Dat zal dan toch ook aan de videokaart liggen, resolutie, en de gewenste framerate. M'n 6700K was voor Warzone en Battlefield 1/5 ook niet genoeg.
GTX1700 die niet eens op 100% belasting draait, zodra de cpu de 100% aantikt zie je de textures laden aan 2 fps. Oplossing: De framerate locken op 60 (1440p).

[Reactie gewijzigd door StGermain op 5 juni 2021 21:32]

Ja, zelfde probleem met een 6700K hoor. Ligt dus echt niet aan de hoeveelheid threads.
Ik vind het maar weinig dat 40% nog op een quadcore zit... al helemaal gezien hardware, vooral gpu's dit jaar niet gunstig waren (of niet te krijgen). En de 6-8 core cpu's zijn ook nog maar een paar jaar echt een dingetje... over een jaar of 5 zullen de meeste mensen wel over zijn.. Maar ik kan me geen reden bedenken om nu van mijn i5 over te stappen naar een 6 of 8 core... ik zou het in de prestaties op windows/office iig niet merken... Als ik een computer van 10k naast een nuc van 500 euro zet in windows dan kan ik het verschil niet opmerken.. dus het is maar net afhankelijk van wat voor software je gebruikt.. En als je nu wil upgraden is het icm gpu niet normaal duur..

Tenzij je voor het werk moeilijke applicaties gebruikt of een super fanatiek gamer bent heb je niks aan 8 cores en een gpu van 1000 euro.. Het lijkt me logisch dat het gros van de computergebruikers niet onder deze 2 categorieën vallen en ook logisch dat veel van deze mensen nog helemaal geen behoefte hebben aan iets 'snellers' wat niet merkbaar is.
Het gaat hier wel om steam gebruikers. Dus alle standaard office en internet pc's doen niet mee.

De 6 cores zijn zeker sinds eind 2017 goed te krijgen. Vanaf dat moment is de mid-range voor gaming gewoon 6 core geweest.
Het aantal steam gebruikers is natuurlijk maar een paar procent van het totale aantal computergebruikers... hoeveel% dat nog op een dual/quadcore zit is over alle gebruikers nog veel hoger...

Anderzijds is natuurlijk de midrange voor gaming niet meteen standaard 6 cores nadat deze op de markt is verschenen... uit statistiek blijkt wel dat het nu 4 jaar later nog steeds ergens tussen de 4 en 6 cores ligt.. zowat de helft heeft namelijk nog steeds 4 cores... Dus zelfs onder tweakers/gamers is nog ruim de helft de afgelopen 4 jaar niet overgestapt... En zo zie je maar weer dat elk jaar upgraden enkel voor een klein groepje is weggelegd.
Ik probeerde ook niet te argumenteren dat die 40 of quad core laag was hoor. Het ging mij er om dat AMD pas bij de 6 cores echt mee begon te doen. Vandaar dat het aandeel AMD in totaal nog niet zo op schiet.

Mid range van nieuwe aankopen bedoel ik dan. Een i3 is budget gaming. Een i5 of ryzen 5 redelijk standaard voor nieuwe game pc's sinds 2018.

En natuurlijk is de upgrade tijd van een game pc wel een stuk langer dan 3 jaar. Dus er zullen logischerwijs nog veel pc's van voor die tijd zijn.

Ik verwacht dat het aandeel AMD in nieuw verkochte pc's hoger ligt dan dit aandeel in de steam survey juist omdat zoals jij aangeeft een groot deel nog geen upgrade heeft gedaan sinds de comeback van AMD met de ryzen
''Ik verwacht dat het aandeel AMD in nieuw verkochte pc's hoger ligt dan dit aandeel in de steam survey juist omdat zoals jij aangeeft een groot deel nog geen upgrade heeft gedaan sinds de comeback van AMD met de ryzen''

Ja dat lijkt me ook wel logisch, als je nu op de markt bent voor een nieuw systeem is een amd wel erg aantrekkelijk natuurlijk... dat je nu voor sub 300 euro een 8 core kan halen is natuurlijk een grote verbetering tegenover de oude i7 4 cores.. helemaal als de moederborden ook nog relatief goedkoop zijn.

Ik verwacht ook dat het aandeel amd cpu's de komende 5-6 jaar nog sterk gaat toenemen, tenzij intel iets vets uit de kast gaat trekken voor een zacht prijsje.. intel heeft namelijk nog genoeg tijd om dit te kunnen doen.. en die zijn ook niet gek, die willen hun marktaandeel natuurlijk ook niet verliezen..
Vrij simpel waarom ik nog op een quadcore zit en dat is omdat ik "wachte" op PCI-e 4.0 maar ook DDR5 want ik verwacht weer een aardig snelheidsverschil doordat de rest van het moederbord waarschijnlijk ook weer anders is, de laatste jaren is er vrijwel niks gebeurd op CPU gebied een beetje aanmodderen meer niet en nu trekt het weer een beetje aan.

Upgraden naar iets nieuws valt mij op dit moment nog een beetje tegen kwa performance verschil, ik wil minimaal dubbele waardes zien.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 juni 2021 09:38]

DDR5 gaat voor gaming niet zo heel veel doen. Dus je kan er wel erop wachten..

Maar het is een feit dat je 32 GB DDR5 kitje zeker 400 euro zal gaan kosten.. En je moederbord ook nog wel iets bovenop de huidige prijzen komt.
Het is veel goedkoper om nou voor AM4 te kiezen dan dat je hoopt met AM5 beter af te zijn.
Alles komt met een prijs.
AMD heeft overigens de 5800 al in Januari uitgebracht, niet voor consumenten maar hij is er wel gewoon.

Ik zie niet hoe de combinatie van een Ryzen 5 5800X en een B550 moederbord geen betaalbare combinatie oplevert? High(er)-end CPU's waren al jaren 300-500 euro en een B550 moederbord is ook al te krijgen vanaf 60 euro.

Bang for buck is de 5800X nog steeds een goeie deal maar als je budget het niet toe laat is een 5600X ook helemaal niet slecht, tuurlijk een i5 11400F is nog beter maar dan zit je zonder PCIe 4.0 als je naar de goedkopere moederborden gaat.
Je ziet niet in waarom een 5800x voor spellen geen betaalbare combinatie oplevert? Dat doet het wel, maar het is geen heel zinnige aankoop voor mensen die een gamepc zoeken, omdat je voor de helft van 't geld je dezelfde of zo goed als dezelfde performance hebt in bijna alle spellen.

De kleine meerprijs voor het moederbord omdat je voor de B560 moet gaan in plaats van de h510 voor PCIe 4.0 moet je ook maar nuttig vinden. De gpu draait wel op 4.0, maar de nvme SSD op 3.0 op de h510, Denk je dat dat een verschil maakt als je al budgetcomponenten aan het uitzoeken bent? De meesten zullen een Kingston a2000 erin hangen en dat is geen PCIe4 dingetje. En ookal zou de gpu op 3.0 draaien is dat ook nog bijna nooit een bottleneck.
Ik denk dat je je ogen beter zet op de 5600G en 5700G dan op de 5800, omdat de 5800 wel eens nooit in de winkel te krijgen zal kunnen zijn, terwijl de Cézannes spoedig te krijgen zijn. Voor de aangekondigde prijzen zullen dat hele leuke rekenmonstertjes zijn voor de spelfanaat met een iets kleiner budget.
B550 voor 60 euro? Waar? Dan haal ik hem nu.
alsof 10400 en 11400f de mega verkopen zijn en droom cpu... dat zijn uber budget cpu's en enkel een vergelijk tov een 3600 en dan alleen maar op games ..... Een van de enige cpu trouwens dat nog iets of wat interessant is.

ik denk dat je wat veel focus legt op de intel kant... al maanden kan je vergelijken met verkoop wat amazon aangeeft https://www.amazon.com/Be...Processors/zgbs/pc/229189 amper ook maar iets van intel te vinden in de top 10 laat staan een topmodel

of een degelijk vergelijk om andere grootse Duitse retailer, dan zie je pas hoeveel tekort in volume er is van de 5000 serie en dat massa van de 3000 nog steeds komt
https://businessquant.com/amd-and-intel-sales-volume

steam daarentegen zit vol met oude stats en daardoor krijg je een foutief beeld, al die dual en quad core is al zeker voor 90% oude intel cpu...

[Reactie gewijzigd door d3x op 5 juni 2021 13:59]

Ik was van plan in januari te upgraden naar een ryzen 5 5600X/Radeon RX 6800, maar aangezien ik niet bereid ben om 3x de MSRP te betalen, blijf ik maar verder bollen met mijn Intel I7-3700K/GTX 970.

Ik denk dat er wel nog heel wat meer mensen zijn in deze situatie die wachten met een nieuwe CPU (of computer) te kopen, totdat de prijzen van de GPUs terug naar een aanvaardbaar niveau zijn gezakt.
Klopt zelf blijf ik ook door gaan op een i7 4771 CPU dat zwaar outdated is, maar opzich gaat het nog prima in combi met 16gb ram en GTX1080 wat nog in de goede tijd is gekocht.
Langzaam? Dat vind ik niet hoor, in relatief korte tijd (4 jaar) zijn ze van praktisch niks naar 30 procent marktaandeel gegaan (binnen de groep steamgebruikers)
in 2017 hadden ze een cpu andeel van 16%.
Naar mijn wetende upgraden de meeste gamers vaak na 4-5jaar. dus een grote sprong moet nog komen denk ik.

[Reactie gewijzigd door Fusi0nking op 4 juni 2021 15:53]

Alleen dan ga je er vanuit dat er een sprong komt, maar het is natuurlijk niet zo dat alle gamers tegelijkertijd hun PC upgraden. Opzich vind ik 10 procentpunt stijging in 2 jaar best respectabel, zeker aangezien voor echt heel veel mensen Intel nog wel bekend staat als goed en AMD als budget.
Zeker geen verkeerde stijging van amd.
Maar met de verwachting van am5 en ddr5 eind dit jaar is het geen slechte inschatting, dat zeggende zal de chip shortage ook een ding zijn.
maar dat is puur speculatie.
Ja inderdaad en er zullen op Steam vast ook nog best wat mensen zijn die op een laptop gamen. Pas sinds vrij recent zie ik AMD Ryzen cpu's ook wat breder uitgerold worden bij laptops.
Denk het niet, het klopt wel wat je zegt dat ze misschien meestal om de zoveel jaar upgraden, maar dat gaat dus wel gespreid en niet iedereen doet dat ineens op hetzelfde moment.
Op 2 jaar tijd je aandeel +50%? Dat is snel. Vergeet niet dat ze nog maar sinds de 5000 reeks echt beter scoorden op games.
50% in steam DB is 2core en 4 core.... dus de helft van de gebruikers zit nog op heel oude infra.

wat maakt het uit dat er juist een nieuwe cpu reeks is, en wat heb je aan die 1-2-3fps meer.. alsof je enkel een cpu koopt voor gaming (zonder pci-4 etc....). De 3000 was ook veruit de best verkochte CPU, zelfs nu nog boven veel andere intel cpu
https://www.amazon.com/Be...Processors/zgbs/pc/229189

of volgens een van Duitsland grootste retailers
https://businessquant.com/amd-and-intel-sales-volume
De install base, wat steam hier meet (tracht te meten), veranderd altijd veel langzamer als marktaandeel (wat het percentage van verkoop van nieuwe CPU's in een bepaalde periode is).

[Reactie gewijzigd door Countess op 4 juni 2021 16:32]

Als ik nu een gpu voor een normaal bedrag kon kopen was ik begin dit jaar geswitched naar AMD. (Still rocking a i7-3770)
Wat is voor jou een normaal bedrag? Dat is namelijk voor iedereen anders.
Klopt, hiermee bedoel ik de MSRP’s van voor de scalping crisis. Dan had ik nu waarschijnlijk een 5950X icm 6900XT gehad. Gelukkig valt het met de CPU’s nog mee, maar bijna factor 3 betalen voor een GPU, kan ik mezelf niet verkopen/overhalen dat dat een goed idee is. Ik kan het, maar ik vertik het…
Zit met het zelfde probleem hier..

Had best wel een RX6800 non xt gehad. (is voor mij overigens ook voldoende op 1440P)
Maar heb ook naar een RX6700XT gezocht.. Op dit moment niks voor redelijke prijzen te krijgen..
Misschien toch maar een kans afwachten bij RDNA 3. Maar vermoed dat het dan nog erger word.
Iedereen wilt dan meteen het nieuwste van het nieuwste hebben..

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 6 juni 2021 18:14]

Ik ben nu aan het onderzoeken of ik dit systeem kan importeren oid:

nieuws: Afbeeldingen van AMD Radeon RX 6900 XT LC met aio-waterkoeler verschi...
Laptops waren nog allemaal Intel. AMD begint nu pas op stoom te komen maar onderhand zijn ze duurder dan Intel dus ook niet meer interessant.
amd laptops niet meer interessant, dat is een goei... ik ben blij dat jij liever een heethoofd koopt die constant ligt the throttlen en een vliegtuig als fan hebt... O-)
Van wat, intel laptops? Pas dit jaar heeft AMD een redelijk aanbod in de laptop markt. Hiervoor nog enkele APU modellen en een zeer gering (en vrij duur) normaal aanbod. ook liepen hun laptop modellen zeer achter op de Desktop. Nu beginnen Lenovo en HP etc eindelijk een beetje te komen met AMD processoren.
Pricewatch met een paar filters op (redelijke) grafische kaarten

Sinds 2015 ruim 3000+ Intel gebaseerde laptops met redelijke grafische kaarten tegen over krap ~300 van AMD, lijkt me vrij overtuigend, pas je de vanaf datum aan naar 2020 dan is het verschil nog steeds 1000+ vs. 200.
Lol, zelfs Apple tolereerde het niet meer? 🤣
Anoniem: 508592
4 juni 2021 15:48
De nieuwe van HP heeft super specs. Al hoor ik er ook niet veel goeds over...
Ik gok op de HP LaserJet Enterprise Flow MFP M636z. Met die bad-boy kun je tot 75 pagina’s per minuut afdrukken. Helaas ook niet goed verkrijgbaar.
Hu, da's een beetje te laag om er CS:GO mee te spelen. Dan heb je het toch al snel over pagina's per seconde.
Als je een goed product maakt voor een goede prijs, dan stijgt je marktaandeel wel. AMD heeft een heel goed product op de markt gebracht met Ryzen.
Helaas was de gewenste AMD CPU lange tijd niet op voorraad waardoor ik alsnog een Intel CPU heb gekocht. Niks mis mee, werkt ook prima, toch had ik graag AMD weer eens in de kast gehad na 12 jaar.
Product is goed maar de prijs veel te hoog. Intel levert nu beduidend betere prijs kwaliteit verhouding. En een upgrade naar ryzen is helemaal nutteloos als je een vrij recente Intel setup hebt.
Ik kijk er in ieder geval niet van op dat de meeste gamers met "oudere" hardware gamen , je kan daar immers nog steeds goed mee uit de voeten.
Kijkend naar mijzelf speel ik hoofdzakelijk met een gtx 1060 gpu ,evenals mijn zoon die dan wel een 3gb variant heeft.
De drang om maar steeds weer het nieuwste spel te kopen is ook wel over , en dat zie je terug in de game gemeenschap.
De oudere spellen zijn nog steeds immens populair ,dus waarom zou je dan nog iets nieuws willen kopen.
Tsja ik heb ook de switch gemaakt, na zoveel jaren niet om te kijken. Het hangt ook af wat je wilt doen, als je puur wilt gamen, dan is een intel cpu nog altijd "king". Maar als je meer cores wilt en ook want anders doet dan gaming, tsja dan koop je een Amd. Als we naar de prijs/prestaties kijken dan heeft AMD een streepje voor. Recente prijzen en vergelijkingen heb ik niet bekeken, maar ik dacht dat intel wel wat aan de prijzen gedaan had. En dat het verschil al een pak kleiner is geworden. Maar het hangt af van je use case. Maar 30% lijkt me niet slecht, denk dat dit pakweg een jaar of 5-6 terug een heel pak minder was. Dus zeker niet slecht.
als je puur wilt gamen, dan is een intel cpu nog altijd "king". Maar als je meer cores wilt en ook want anders doet dan gaming, tsja dan koop je een Amd.
[...]
Als we naar de prijs/prestaties kijken dan heeft AMD een streepje voor.
[...]
Recente prijzen en vergelijkingen heb ik niet bekeken
Dat laatste blijkt, want AMD heeft in absolute zin juist de prestatiekroon in handen, ook in gaming, terwijl Intel de laatste tijd juist op prijs aan het concurreren is en dus een betere prijs/prestatie-verhouding heeft. ;)

Ik vraag me vooral af of AMD hoger had gestaan als er niet zo veel productieproblemen hadden gespeeld. De CPU's gaan als warme broodjes over de toonbank, los, maar vooral ook in consoles, en tegenwoordig ook in Tesla's en VR-setjes. Voor AMD dus wel de tijd om marktaandeel af te snoepen, maar met hoge prijzen en slechte beschikbaarheid blijft de gemiddelde consument lekker bij zijn oude hardware.
Ik vraag me vooral af of AMD hoger had gestaan als er niet zo veel productieproblemen hadden gespeeld.
.

Zijn er geen, Epyc heeft prioriteit, vandaar minder Ryzen.
als je puur wilt gamen, dan is een intel cpu nog altijd "king"
Nonsens.

De meeste gamers hebben geen idee waar ze eigenlijk mee spelen, het boeit ze niet zolang ze maar hun spelletje kunnen spelen.

Persoonlijk heb ik altijd al meerdere pc's gehad van zowel Intel als AMD en het maakt geen drol uit waar je mee speelt ,m.a.w nog nooit problemen gehad om een spel fatsoenlijk soepel te laten draaien.
Dit zijn toch super onbetrouwbare cijfers. Zelfs de grootste Steam fan techwebsites zeggen dat deze cijfers met een behoorlijke kortel zout genomen moeten worden
Is toch logisch dat dit alleen voor steam geld? Wat maakt dit zo ontbetrouwbaar
Als je nu voor een Intel processor gaat, heb je of AVX512 hard nodig, of je bent niet goed in je hoofd. En de gamers zullen niet typische AVX gebruikers zijn.
Als je puur naar price/performance kijkt zijn een aantal intel cpu's duidelijk beter voor gaming dan de amd tegenhangers.
Tjah, ik ben net voor Ryzen nog geupgrade naar een 9900K.

Ik had niet geaarzeld om te wachten aangezien ik gewoon bekend bent met het Intel Ecosysteem, RAID, BIOS (Mod, Met veel exposed settings) e.d. Geen zin om alles weer opnieuw te tweaken en alle markt termpjes weer aan te leren.

Ook vond ik het als competitive gamer een aardig risico, en dat bleek zeker aan het begin wel met hoe slecht de CCX support in de windows CPU scheduler was.

Ik vraag me af hoeveel mensen hun systeem zo brak en ongeconfigureerd hebben draaien dat die hele snelheids winst zich teniet heeft gedaan.

Misschien over een paar jaar maar eens langzaam naar een AMD systeem toebewegen. Ik ben van beide kampen, maar het ligt er echt aan welke incentive er is om zo rap te upgraden.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 4 juni 2021 16:07]

Dit is het zelfde als wanneer je bij een racecircuit gaat kijken hoeveel mensen in een sportwagen rijden... Steam gebruikers zijn over het algemeen liefhebbers en zijn dus meer geneigd om een AMD processor aan te schaffen. Lijkt me veel interessanter om van alle Windows gebruikers het percentage AMD te weten.
Dan wel opgedeeld per type/SKU equivalent. Op de zakelijk markt is er nog altijd gigantisch veel Intel door "handelspraktijken'.
Handelspraktijken is niet het juiste woord. Als je zakelijk verantwoordelijk bent voor duizenden desktops/laptops en er zijn specifieke bedrijfsapplicaties dan ga je geen risico lopen door over te stappen op een merk waar je een complete verificatieslag van alle mogelijke use cases moet doen. Er hoeft maar 1 glitch in een bedrijfsproces op te treden en het je hebt megaproblemen. En dat voor een miniem prijsvoordeel. De kosten zitten immers niet in de prijs van de laptop, maar in verloren arbeidsuren mocht er iets fout gaan. Je moet als CTIO wel een heel goed verhaal hebben om hier een investeringsbedrag voor te krijgen. Het levert een bedrijf immers niets extra's op als je overstapt van Intel op AMD.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 5 juni 2021 10:24]

Het aandeel van Facebook in alle VR-brillen verbaast me. Ik zoek ook een VR-bril, maar geen haar op mijn hoofd die overweegt een Facebook- account aan te maken. Is er nog een goed alternatief?

Ik hoop toch van harte dat Facebook niet de marktleider wordt/blijft van alle VR-brillen. Is die VR-bril van HP ook wat?

Edit - typo

[Reactie gewijzigd door ZatarraNL op 4 juni 2021 17:23]

Hopelijk wordt de nieuwe Valve Index wireless.
tja, er is geen goed alternatief voor vergelijkbare prijs. En het is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt, PCVR dan heb je meer keuze (maar wel duurder), standalone VR, tja dan kom je eigenlijk alleen uit op Facebook..
En die HP is zeker een goede, mits je natuurlijk wel de GPU hebt.
Maar een Steam account met dezelfde info erin: naam e-mail, credit Card als je daarmee games koopt is dan weer geen enkel probleem? Kijk, ik haat FB vanwege de data die ze over mij verzamelen via mijn omgeving, tot aan mijn tante aan toe… maar ik zie niet in wat ze hiermee voor extra data verzamelen, behalve welke spellen ik wanneer en hoe speel, en dat ik er niet al te goed in ben…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee