Oculus Rift S is voor het eerst meestgebruikte vr-headset op Steam

De Oculus Rift S is nu de meestgebruikte vr-headset op Steam. Dat blijkt uit de Hardware Survey van de gamedienst. Volgens de dienst gebruikt ongeveer 1 procent van de gebruikers een vr-headset om te gamen.

De Oculus Rift S kwam vorig jaar uit en zo'n 27 procent van de vr-gebruikers op Steam heeft een Rift S, maar ook de originele Rift heeft nog altijd een behoorlijk aandeel met 15 procent. De originele HTC Vive staat in de Steam Hardware Survey daar nog tussen met iets minder dan 27 procent. Valve's eigen Index-headset komt tot ongeveer 11 procent.

Tot nu toe gaf Steam vr-headsets weer als percentage van het totaalaantal apparaten op Steam, maar vanaf deze maand is vr-headsets een eigen categorie. Daardoor is het aandeel van minder bekende headsets beter te zien, zoals de Pimax 5K Plus en de DK2 van de Oculus Rift. Aangenomen dat Steam rond 90 miljoen maandelijkse gebruikers heeft, ligt het aantal vr-gebruikers rond 900.000.

Deze cijfers gaan alleen over het gebruik van Steam en niet over het bezit van vr-headsets in het algemeen. In de Steam Hardware Survey is Chinees voor het eerst de meest populaire systeemtaal. Dat was tot nu toe Engels. Chinees staat op 33 procent van de computers op Steam ingesteld als systeemtaal, bij Engels is dat 32 procent.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-04-2020 • 09:06

109 Linkedin

Reacties (110)

110
106
59
5
0
1
Wijzig sortering
Ook een aanrader voor de VR gamers onder ons: Hellblade: Senua's Sacrifice VR edition. Nu in de aanbieding op Steam. Was al een toffe game op een plat scherm, maar in VR echt eng (vanwege het schizofrene karakter van het spel, duh) goed! :+

En verder Moss ook met veel plezier gespeeld, alleen was de speelduur daarvan zeer beperkt.

Beide spellen zijn trouwens 3rd-person VR, maar dat maakt ze niet minder "immersive". En voor het spelen van beide games heb je zeker geen monster PC nodig. Ik zit zelf op een AMD Ryzen 3600 met 16 GB RAM, en een VEGA 56 videokaart, met een Lenovo WMR headset (destijds voor €200 8)7 via IBOOD gekocht)

[Reactie gewijzigd door DFKT op 2 april 2020 09:32]

..aan de reviews te lezen was jij blijkbaar niet de enige ;)
(Had er nog nooit van gehoord)
Hangt er maar van af. Het was voor mij het eerste spel ooit waar ik mijn geld van teruggevraagd heb. Vond het teveel van hetzelfde, en de gevechten waren te console-achtig.
(Audio-)visueel wel een parel.
Ben zelf niet zo kapot van 3rd person VR spellen. Als het spel nu ook daadwerkelijk vanuit het perspectief van Senua zou zijn te spelen dan zou het heel anders zijn. Vind dat persoonlijk eigenlijk alleen maar werken voor godlike achtige games.
Dat is ook (deels) de insteek, van beide games trouwens. Senua gaat soms de dialoog aan met de speler, en bij Moss speel je inderdaad een soort van Godfiguur, die de main character helpt...
leuke spel op een platte scherm met een koptelefoon, had het in VR geprobeerd en het was best tof maar na 10 minuten werd ik kotsmisselijk van de bewegingen :'(.

Ik hou het bij beatsabre voor nu.
Het schijnt en kwestie van wennen te zijn, die motion sickness. Gedoseerd spelen, heb ik me laten vertellen, dan schijn je weerstand op te bouwen. En de beweging (roteren camera) vooral niet op continuous instellen? Schijnt motion sickness ook te bevorderen.

[Reactie gewijzigd door DFKT op 3 april 2020 11:16]

Ik denk dat iedereen het er wel unaniem over eens is dat de Valve Index momenteel de beste VR-set is maar vanwege de ontzettend slechte levertijd (net pas weer beschikbaar maar nog steeds 8+ weken levertijd) gecombineerd met het flinke prijskaartje (1079 euro) kiezen mensen momenteel voor de Oculus. Zodra de Index wat in prijs gaat zakken en/of wat beter beschikbaar komt zal dat aandeel exponentieel toenemen verwacht ik.
mwa, met zn matige LCD schermen wil ik dat toch echt niet zomaar stellen, ja het mag dan wel een hoge refreshrate aan kunnen (moet je GPU wel kunnen aansturen), maar met die 'waardeloze' zwartwaardes kies ik dan toch liever voor een scherm die 90Hz kan met wel goede zwartwaardes. En ondanks dat de geluidweergave van die headphones misschien wel weer goed zijn, het feit dat ze totaal geen omgevingsgeluid afschermen is dan wel weer een groot nadeel (zelf heb ik liever goed afsluitende headphones).
En weet je wat me eigenlijk nog het meest irriteert? Dat ze zo trots lang geleden zeiden dat de nieuwe lighthouse 2.0 hardware goedkoper zou zijn vanwege minder componenten en de tracking IC's ook goedkoper zouden zijn omdat ze minder complex zouden zijn, maar nu dus blijkt dat de 2.0 basestations een heel stuk duurder zijn dan de 1.0 basestations, en zelfs de controllers (van HTC bv) zijn ook nog een stuk duurder dan de 1.0 varianten..
De zwartwaardes van de Rift S zijn vrijwel even goed als die van de Vive. (Uit eigen ervaring)
Echt minimaal iets minder zwart.
Met als 'added bonus' dat de SDE vrijwel nihil (en bij de Vive best wel aanwezig) is en de LCD een stuk sneller en soepeler frames wisselt dan OLED en dus voor heel wat mensen de 'motion sickness' oplost.

De laatst genoemde redenen was ook de reden dat de Index makers voor LCD hebben gekozen ipv OLED.
LCD technologie zit ook niet stil.
Heh, we meet again.

:9

Waardeloze zwartwaardes? Echo kamer van reviewers versus eigen ervaring opdoen zou ik zo zeggen. En met de update van 2,5 weken geleden vd index firmware zie ik zowat geen/weinig verschil meer met de zwartwaardes van de oled varianten (en dit is tijdens aanmaken van nacht skyboxes met sterren, dus ja dan let je er wel even extra op ipv een normale gebruiker).

Kijk uit met aanmeten van meningen die je niet zelf gevormd hebt, een heleboel vd hardware reviewers en youtubers zijn broodschrijvers, laat staan dat ze hun mening aanpassen na een firmware update (de meeste niet) gezien dat niet echt klick waardig is (muv vr centric kanalen).
Mijn boodschap blijf hetzelfde. Eerst kijken, dan zijken. Ervaring is nu eenmaal een stuk meer waard dan napraten.

Ik bedoel het niet naar of betweterig (ook al zal het ongetwijfeld zo over komen) maar op deze manier krijgt iedereen verkeerde info en blijft de echo kamer vrolijk in stand, zonder dat ook maar iemand daadwerkelijk eens gekeken heeft.
Vergeet niet de verborgen kosten voor je pc gezien je GPU een output van 144 fps moet leveren.
Je moet niets, je kan optioneel op 144Hz draaien. De Index HMD draait standaard zelfs op 90Hz. De performance vereisten zijn niet veel anders dan de Rift.
In principe eens, echter dan geef je wel een groot voordeel van de Index op. Gezien de Index ook minpunten heeft tov een Rift S, ga je dan wel echt heel veel meer betalen voor een nauwelijks betere headset. Dus imo praktisch gezien wil je echt de hogere refresh rates kunnen gebruiken.
Snap ik, maar het gaat er om dat je het kan, je hoeft niets. Met een Rift S heb je 80Hz en helemaal geen keuze.

Je moet de twee naar mijn mening ook niet een-op-een vergelijken. De Index heeft momenteel de beste tracking, de beste controllers, de beste refresh rate, de beste audio, de hoogste FOV en hoogste resolutie maar daarnaast ook de hoogste prijs kaart. 'Nauwelijks beter' gaat dus niet echt op.

Het is dus een midrange smartphone vergelijken met een flagship model. De vergelijking werkt alleen als ze hetzelfde kosten.
Een hele discussie lijkt me niet heel zinvol hierover, maar zo zwart-wit is het niet. Eg, Rift tracking was stabieler dan Vive tracking. Ik weet niet in hoeverre Index tracking beter is dan Vive tracking, maar het maakt ook niet uit: Want zowel Rift als Vive tracking was meer dan goed genoeg. En ook Rift S tracking is prima, gezien mensen er probleemloos Beat Saber op Expert+ moeilijkheid mee kunnen spelen. En dan is inside-out tracking voor de gemiddelde consument toch wel heel handig.

Daarnaast met zaken als hoogste resolutie en hoogste FoV zou je toch verder moeten kijken naar bijvoorbeeld een Pimax. Maar ook WMR headsets zijn met (nagenoeg) dezelfde resolutie zijn verkrijgbaar. En laten we wel wezen, de lensen van een Rift S zijn alles meegenomen superieur (afgaande op reviews, primair door veel minder lens glare).

En ik wil dus echt niet zeggen dat een Rift S, of de gemiddelde WMR headset, beter is dan een Index die op 90Hz loopt. Overall is de Index dan nog steeds de beste optie. Maar ik denk wel dat je echt een heel groot pluspunt van de Index weggooit als je hem op 90Hz draait, en dat dan bijvoorbeeld een Pimax toch al snel ook een heel interessant alternatief kan zijn als je echt het geld eraan wil uitgeven, of dat er wat te zeggen voor gaat zijn om toch wat geld in je zak te houden en een WMR/Oculus headset te kopen.
"Rift tracking was stabieler dan Vive tracking"
Wut?


En voor de rest ook, wut?

Ik heb hier alle headsets liggen, muv de nieuwste vives, en jij komt tot wel hele apparte statements...

Hoe kom je tot deze conclusies vraag ik me even serieus af (beroepsmatig). Is dit iets wat je concludeerd na het kijken en of lezen van veel reviews? Of is het een aanname? Vooral je statement dat outside in tracking altijd minder is dan inside out is appart; een is de gold standaard en zeer precies, de andere niet, en jij keert ze om). Technisch en ervaringsgewijs klopt je statement niet.
Ik heb meer vertrouwen in metingen gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel dan persoonlijke ervaringen: https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/g4h.2017.0114
En voor de duidelijkheid zoals ik al schreef: Zowel Rift als Vive tracking werken prima, je moet echt geen Rift kopen omdat die betere tracking zou hebben dan een Vive. (Nog los ervan dat Vive's uiteraard met een groter volume overweg kunnen dan Rifts, even de Rift S buiten het verhaal latende).

Ook gebeurd het best weleens dat ik achteraf zie dat iets wat ik schreef op andere manier geintepreteerd had kunnen worden. Maar ik heb echt niet geschreven dat qua nauwkeurigheid outside in tracking altijd minder is dan inside out. En ik heb dat zeker niet bedoelt. Wat ik wel heb geschreven, is dat wanneer de nauwkeurigheid afdoende is, inside out volgens mij voor de gemiddelde consument altijd de voorkeur zal hebben. Simpelweg omdat je niet met het gedoe van lighthouses / sensoren zit.

Zelf heb ik een reguliere Rift (en Vive ook weleens gebruikt), dus geen persoonlijke ervaring met een Rift S. Gezien mensen probleemloos Beat Saber dus op Expert+ spelen met Oculus inside-out tracking, durf ik wel te stellen dat die ook afdoende is voor normaal gebruik. En er is vast een situatie te bedenken waar je te lang buiten bereik bent van de camera's, en dat dit problemen oplevert. Maar hoe realistisch is dat nou echt?

[Reactie gewijzigd door Sissors op 2 april 2020 17:10]

Ik laat de rest even gaan, ook al is het quoten van een artikel (leuk, staat mijn naam in!) uit 2018 niet representatief. We hebben het hier over kopen, de vive en rift die jij beschrijft: beiden niet meer op de markt, oude meuk, alleen nog 2de hands. Rift in die oude vergelijking kwam niet even goed uit de bus qua tracking, en al zeker niet in een 2cam opstelling (occlusion, etc). Maar, neem het niet aan vd co auther ;).

"En er is vast een situatie te bedenken waar je te lang buiten bereik bent van de camera's, en dat dit problemen oplevert. Maar hoe realistisch is dat nou echt?"

Hangt er af van welke camera's en welk systeem.
Inside out; zo gebeurd, doe maar eens iets oppakken achter je. De motion sensors zelf en een paar goede algoritmes komen een eindje, maar niet ver genoeg en zodra je de tracking visueel vannuit de cams mbt controllers kwijt bent gaat het snel mis daarna. Vooral de nieuwe vive met inside out heeft hier last van in bv shooters waarbij je je controllers voor elkaar beethebt mbt 2hand shooting.

Ik neem aan voor het gemak dat dat is wat jij bedoelde met camera. Want zelfs de outside ins gebruiken camera's, maar dan meer om de lasers vd lighthouses te zien (vive gen1, al die rare deuken zijn een cam).
Er word goed mee omgegaan, games worden met dat in het achterhoofd ontworpen, en gamers houden er onbewust rekening mee, maar het gaat heel snel fout zodra je tracking weg valt, en de telemetrie van de accelo meters is echt niet afdoende.

Ik zou zeggen, zet eens een nieuwere gen op je gok, en test zelf. Vooral even met oude testen dan kom je niet op conclusies /uitsprake als "Rift tracking was stabieler dan Vive tracking".

Enfin, is helaas een beetje een verwaterd punt. Het belangrijkste geef je al aan en onderstreep je; lol hebben.
Beat Saber op Expert+ is een behoorlijk beperkt referentiekader om de tracking te beoordelen.

De beperkingen van inside-out tracking van de Rift S vormen een bekend probleem bij shooters in VR zoals Onward en Pavlov. Zowel het over je schouder pakken van een gun geholsterd op je rug, als het houden van een hand tegen je borst bij het gericht schieten (virtual buttstock) zijn bewegingen waar de Rift moeite mee heeft.
Akkoord, deze persoon heeft duidelijk de headsets in kwestie zelf nog nooit getest.
Ik heb beide, en daar ga je toch even van het pad af.

Nauwelijks beter is een understatement die vaak gedaan word door mensen die het niet geprobeerd hebben en maar even af gaan op specs (werkt ook zo goed om een vergelijking tussen een dlsr en een phone cam te maken door alleen maar megapixels te quoten, geeft alleen iets aan over de persoon die dat aanhaalt).

Er is een rede waarom de een een stuk duurder is dan de andere. Evengoed, beide zijn leuk om mee te spelen.

Nauwelijks, nee. Appels en peren. Kosten, wereld van verschil en je kan meestal niet in andermans wallet kijken.
Beste graphics en refreshrate? Ja... Beste controllers? Misschien (zou ze zelf moeten proberen, ik heb al straps voor mijn Oculus touch controllers dus dat stuk heb ik al). Maar de Oculus Quest biedt de beste vrijheid... Ik weet niet of ik de punten waar de Index superieur op is genoeg zou vinden om die vrijheid op te geven, nog naast dat hoge prijskaartje. Eenmaal los wil je niet terug aan een kabel.
Ik heb nog nooit last gehad van de kabel (het trekt niet, raak er niet in verstrikt) en de beperkte speeltijd zijn voor mij toch een reden om niet draadloos te gaan. Ik heb ooit draadloos geprobeerd maar toch besloten dat de voor en nadelen in mijn geval toch in het voordeel was van de kabel.
Misschien ben jij meer stationair bij het spelen dan? Sinds ik op de Quest speel gebruik ik bijvoorbeeld de controller niet meer om rond te draaien, dat doe ik fysiek wel. Ook bij beat saber moest ik opletten op de kabel, bleef er wel eens in haken met grote bewegingen. Ik ging daarom uiteindelijk de kabel maar met een klittenband stripje aan een lus van mijn broek verankeren, maar dat was weer meer werk voor ik kon spelen. Samen met de boel aansluiten zorgde dat er voor dat ik minder gebruik maakte van de VR bril. Nu schuif ik mijn koffietafel aan de kant, zet het ding op mijn hoofd en gaan.

Wat betreft de accuduur, ja dat kan een nadeel zijn. Persoonlijk speel ik echter nooit zolang dat het een probleem werd. En je kunt natuurlijk altijd alsnog de kabel aansluiten om te laden tijdens het spelen, enige nadeel dan is dat je die kabel weer hebt.
Maar je kunt ook een powerbank aan je Quest hangen en dat geeft meteen 2 voordelen :)
1. Counter weight voor een front-heavy HMD
2. Laden tijdens het spelen zónder kabel waar je over struikelt
Ik draai eigenlijk alleen maar rond door zelf rond te draaien. Na een speelsessie moet ik altijd mn kabel even terug draaien, maar aangezien je vaak evenveel naar links draait als naar rechts heb ik er niet heel veel last van.
De Index is 2,5x zo duur als de Oculus opties dat prijsverschil is voorlopig veel te groot.
Prijs is relatief. Ik betaal liever meer dan mijn privacy op te geven. Facebook kan de camera's van de HDM zelfs 'gebruiken' volgens hun voorwaarden..

Ik wacht nog op nieuwe AMD moederborden om een nieuwe PC te bouwen maar daarna wordt de Index ook besteld.
'Gebruiken' om een 3D kaart van de omgeving te maken, en daarmee tracking zonder base stations mogelijk te maken. Dat steken ze niet onder stoelen of banken.
Dat weet je helemaal niet:
https://www.roadtovr.com/...-privacy-rift-s-facebook/
We don’t collect and store images or 3D maps of your environment on our servers today
Dus morgen kunnen ze zo wat anders doen. Jij weet het niet.

En Facebook heeft ook zo'n enorme goede reputatie dat ze zich aan beloftes houden:
nieuws: Facebook krijgt miljardenboete en moet herstructureren na privacysche...

Whatsapp zou ook altijd onafhankelijk blijven (net als Instagram). Zijn ze gewoon op teruggekomen op hun woorden, die hebben gewoon nul waarde. Zelfs geen enkele oprichter wil er blijven werken. Palmer Luckey zwaait nog even naar je.

Maar goed, als jij de onzin van Facebook wilt geloven, ga je gang! Het is je eigen recht. Maar loop niet zulke organisaties te verdedigen.
*veelste groot voor jou.

Generaliseer niet een subjectieve conclusie als een feit.

Als dat echt zo was zou de index niet constant uitverkocht zijn.
Dat klopt niet. De Oculus headsets, zowel Rift S als Quest, zijn al geruime tijd totaal niet meer beschikbaar. Als in: je kan ze uberhaupt niet eens bestellen. In dat opzicht zal Valve juist betere zaken doen nu, ook al is de wachttijd 8-10 weken.
Unaniem is dat (zeker) niet.

Wat je vooral ziet is dat er (gelukkig) diversificatie op de VR-brillenmarkt is, dus afhankelijk van je gebruik en behoeften is er een beste VR-bril voor jou. Ter illustratie: ik hou me graag bezig met flightsims en ben bijzonder blij met de HP Reverb vanwege de resolutie die een stuk hoger is dan de resolutie van de Valve Index, en van tal van andere headsets overigens.

Waneer je je stelling zou willen rechtvaardigen met een soort "over all superioriteit" van de Valve Index, waarom kom je dan niet uit op bijvoorbeeld de XTAL headset of de Pimax 8K X met specs die de door jou als unaniem beste headset ver achter zich laten? Ik begrijp het wanneer je dat niet doet, namelijk omdat dat headsets zijn met een propositie (combinatie van resolutie, prijs, verversingssnelheid, gebruiksgemak, benodigde hardware, performance en en features van de controllers) die niet de beste keuze zijn voor jou en voor een heleboel andere gebruikers maar wel voor een bepaald deel van de markt. Dat dat illustreert precies wat ik bedoel te zeggen: dat geldt ook voor de Valve Index en alle andere headsets.
Verbaast me dat er nog zoveel Oculus Rift S zijn verkocht nadat de Oculus Quest ook de mogelijkheid heeft gekregen om games vanaf de PC te spelen via Oculus Link.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik begreep vanuit meerdere Youtube filmpjes dat er een kleine vertraging in het beeld zit als je de Quest aansluit op je computer. En dat is nou net iets wat je niet wilt hebben als je in VR speelt.

Mogelijk is het verbeterd maar ik begrijp wel dat mensen liever iets meer betalen voor een betere headset (als je de computer toch hebt staan) zodat je de gehele VR experience kan ervaren.
Ik bezit zelf een Quest en vooral in het begin (eind vorig jaar) was dit inderdaad het geval. Na een paar updates voor Oculus Link (vooral de laatste 2 weken terug) is het enorm verbeterd. Ik merk zelf totaal geen verschil meer tussen de Oculus Quest met Link en de Oculus Rift S van mijn broertje. De prijzen van beide headsets zijn overigens gelijk en de andere verschillen zijn minimaal waarbij soms de Quest beter is en soms de Rift S. Persoonlijk zie ik geen reden om de Rift S te kopen over de Quest.
De refresh rate zou voor mij toch echt wel belangrijk zijn. Ik weet dat als ik 90Hz heb goed zit maar met de 72Hz van de Quest werd ik snel misselijk. Als ik dan moet kiezen tussen 72Hz of 80Hz zou ik toch voor het iets veiligere 80Hz gaan.

Daarnaast heeft de Quest alle software zelf draaien, zelfs met de Link cable blijft deze software nodig. Deze is dus EOL als Oculus dat bepaald. De Rift S is puur een HMD en kan dus door derden goed ondersteund blijven worden.
Ik merk zelf niks van het verschil in de refresh rate tussen de Quest en Rift (non-S) - dus 90Hz. De Quest is wel een heel stuk minder comfortabel door het hogere gewicht. De S heeft die hoofdband die waarschijnlijk veel prettiger zit (ik heb hem niet). Ook geen last van vertraging met de Quest.

Ook het resolutievoordeel (screendoor effect) verschil is heel beperkt tussen de oude Rift en de Quest. Ook iets waar de S iets beter in zal zijn door een iets hoger subpixel aantal en hogere fill rate.

Niettemin ben ik toch voor de Quest + link kabel gegaan omdat helemaal draadloos super fijn speelt voor de spellen waar het voor mogelijk is. Dat voegt een hele dimensie toe aan de VR ervaring, en het is ook mogelijk hem mee te nemen zonder een hele PC mee te sjouwen. Voor bedraad gebruik ik de oude Rift nog steeds ivm het gewicht. Maar na de Corona lockdown verkoop ik die wellicht wel (al denk dat ik hem gewoon houd, het was een van de gratis Rifts voor de backers van het originele project)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 april 2020 10:18]

Visueel zie ik het verschil ook niet, maar misselijk word ik er wel van.
Nee, dit was vooral bij Virtual Desktop (de draadloze methode), maar sinds de nieuwe patch is die ook gigantisch verbeterd. Met de link cable heb je geen last van vertraging, alleen een hogere video compression.

Draadloos: +/- 1gbit wifi
Link cable: 5gbit usb
Beter is relatief. Met de Quest heb je meer vrijheid en voor mij is dat heel erg belangrijk voor de VR ervaring. Als er iets is wat mij uit de ervaring haalt dan is het wel de hele tijd met de kabel worstelen. Ik speel Steam VR games dan ook draadloos via Virtual Desktop. Ja, zit een kleine extra latency in en met games als Beat Saber wil je dat niet, maar voor veel VR games maakt het in ieder geval voor mij niet veel uit. Ik heb ook eerst de Rift (CV1) gehad dus het is niet dat ik niet beter weet of zo. Het is waarschijnlijk wel persoonlijk hoe gevoelig je er voor bent, wellicht heb ik gewoon geluk.
Wordt de Oculus Quest met Oculus Link ook niet gewoon gezien als Oculus Rift S in de statistieken? Meende namelijk dat je Quest dan gewoon software matig gezien wordt als Rift...

[Reactie gewijzigd door bennievialle op 2 april 2020 09:25]

Dat is een goed punt gezien je met een Oculus Quest met Link namelijk de Oculus Rift S games speelt.
Dat zal neem ik aan het Quest balkje zijn. Gezien de Quest in stand-alone mode geen Steam gebruikt, moeten dat allemaal Quests zijn die aan de PC hangen.

Overigens laat dit ook wel zien dat dit een ondergrens is aan het aantal VR gebruikers, en niet heel realistisch. Want ik geloof er niks van dat het aantal Rift gebruiker met 40% is gekelderd in één maand. (Van 27% naar 15%)
Ah als dat de Quest stand-alone niet in Steam kan komen dan zal inderdaad dat balkje wel de gekoppelde Quest uitbeelden.
Is dat dan niet een Quest die via de de SideQuest geladen Virtual Desktop Steam draait?
Je hebt voorstanders van de Quest (mobile, wireless, oled, ipd) en voorstanders van de Rift S (comfortabeler, minder screendoor effect, hogere refreshrate).

Na lang wikken en wegen ben ik toch voor de Rift S gegaan. Ik koop niets waar de fabrikant achteraf de steker uit kan trekken. De Quest is een gameconsole waar de Rift S een pc accessoire is.
Iedereen heeft gisteren dit artikel kunnen lezen: Oculus stopt met ondersteuning Samsung Gear VR-headset.
En zoals sommige reacties daaronder ook al (terecht) aangaven, is dat ook de toekomst voor de Quest.

Nu zijn er genoeg mensen die er niets om geven dat een apparaat na 3 of 4 jaar niet meer werkt (Smart thermostaat, TV, Camera, Speakers) omdat de fabrikant de stekker uit trekt. Maar ik heb daar geen zin in.

Als je toch puur en alleen met PCVR gaat spelen, en dus de kabel gaat gebruiken, dan kun je (mijn inziens) het beste voor de Rift S gaan.
Met alle respect voor jouw motivatie, maar dat klinkt als een gezocht argument.

Ten eerste is er geen reden om aan te nemen dat de Quest slechts 3 a 4 jaar zal worden ondersteund. Deze VR-bril wordt door Oculus zelf gemaakt en is duidelijk het apparaat waar ze nu vol op inzetten, zelfs ten koste van de Rift S die door Lenovo wordt geproduceerd. Bovendien gaat het er toch om wat je nu met je bril doet?

Het grote voordeel van de Quest is de zelfstandigheid. Je neemt 'm makkelijk mee naar vrienden en familie om daar te spelen en bovenal, je hebt geen krachtige game pc nodig.

Als je daar geen behoefte aan hebt, dan kun je wellicht net zo goed een Rift S nemen, maar laten we niet doen alsof er geen grote meerwaarde in de Quest zit.

Wat ik persoonlijk niet onbelangrijk vind is het voordeel van draadloos. In games als bijvoorbeeld Half-Life: Alyx gewoon fysiek om kunnen draaien zonder je zorgen te hoeven maken over de draad is heerlijk. Ik heb een tijdje PSVR geprobeerd en had regelmatig last van het koord.
Ik heb mezelf goed verdiept toen ik de keuze maakte om voor de Rift S te gaan. Misschien vind je deze argumenten beter: Het niet hoeven wachten totdat de headset is opgestart, 80 vs 72 hertz, beter headband en daardoor evenwichtiger zwaartepunt, lagere motion-to-photon en RGB vs RGBG.
Oh je hoeft mij niet te overtuigen dat er meerwaarde aan een Quest zit.

Zoals ik al zei, het is een console, compleet standalone. Het feit dat je zo gemakkelijk in VR kunt stappen zonder dat je een game pc nodig hebt, is geweldig.
De kabel is overheen te komen, maar het moment dat je deze voelt, haalt het je toch weer even uit de VR-ervaring, je bent er mee bezig.

Ik heb zelf de Quest maar even opgehad, vond deze meer front-heavy dan de rift-s, maar dat went denk ik wel.

Een gezocht argument ben ik niet met je eens.
Dat Oculus nu zelf vol op de Quest inzet is duidelijk. Het is voor oculus de toekomst van VR. Hun gaan niet meer inzetten op PC-VR, er is veel meer geld te verdienen in deze standalone apparaten.
Ik verwacht ook niet dat een volgende headset nog gekoppeld kan gaan worden met Steam-VR enz. Oculus gaat waarschijnlijk Microsoft/Sony achterna met een gesloten ecosysteem, daarom zijn ze de laatste tijd ook bezig met het opkopen van studios zoals Beat Games en Sanzaru Games.

Ik denk ook echt niet dat ze nog jaren gaan wachten met een Quest 2. Waarbij een koppeling met de PC niet meer zo vanzelfsprekend zal zijn.

Het is doemdenken, ja. En het heeft totaal geen invloed op de Quest van nu.
Zoals ik al aangaf, de Quest heeft voordelen, en als die belangrijk voor je zijn, dan moet je zeker voor de Quest gaan. Persoonlijk doet het draadloos mij nog niet zo veel, en met bovenstaand verhaal was de Rift S de juiste keuze voor mij.
Het lijkt mij dat iedereen er om geeft wanneer een apparaat na 3 of 4 jaar niet meer werkt. Je mag dan ook wel verwachten dat de ondersteuning een stuk langer is dan 3 a 4 jaar.

Daarnaast kun je met de quest gewoon alle games offline spelen, je bent niet afhankelijk van de support van Oculus.

[Reactie gewijzigd door realmadridsi op 2 april 2020 10:48]

Meningen verschillen, maar omdat fabrikanten nog steeds wegkomen met het uitschakelen van apparaten / verwijderen van features, soms al na een jaar. En nog steeds producten verkopen, lijkt het er op dat er genoeg mensen zijn die het niet uit maakt.

De Quest werkt ook prima standalone klopt, maar als de store off-line zou zijn kun je geen nieuwe apps meer installeren. Maar, aangezien het apparaat Android gebaseerd is, verwacht ik veel community support mocht Oculus de stekker er uit trekken.
Dat kan er wellicht mee te maken hebben dat de Rift S wél nog in stock is en de Quest al maanden niet of zeer beperkt leverbaar.

Sinds de verbeterde Virtual Desktop en Oculus link (en ALyx) is de Quest immens populair, maar kunnen ze niet (snel genoeg) leveren vanwege Corona.
Rift S is simpelweg wat comfortabeler en beter gericht op langere PC game ervaringen. De Quest is wat front-heavy in vergelijking. Kan het weten want ik heb ze beide naast me liggen. :)
Mogelijk omdat dat Rift S wel redelijk makkelijk leverbaar is en de Quest niet, EN voor die link connectie heb je een goede kabel nodig.
Ik ben nog steeds een beetje bummed dat Oculus een uitstekende headset heeft neergezet die echter op een cruciaal punt een stap achteruit is, geen IPD adjustment. de afstand tussen mijn pupillen is 70mm en dan zie ik gewoon in de Rift s super duidelijk dat de lenzen te dichtbij staan. Als ik de headset iets een kant op druk wordt 1 oog duidelijk scherper maar de ander erger.

Nogal een bummer en dat maakt dat ik hem niet koop. Zit nu in de wacht tot of de Index wat in prijs verlaagd of dat wellicht een nieuwe generatie windows mixed reality headsets op de markt komen met tracking en controllers vergelijkbaar met de Rift of Index.

De quest zou ook een aardige optie zijn ware het niet dat ik primair geïnteresseerd ben in pc gaming en de kabelverbinding niet perfect is. Ook hier heeft Oculus wel iets laten liggen, als ze een wireless verbinding met de pc hadden geregeld zoals er voor de Vive te krijgen is met vergelijkbare latency performance was de quest echt een must buy geweest.
De Index zal de komende 2 jaar niet in prijs verlaagd gaan worden vermoed ik zo. Er is een constante vraag en de Index is nu alleen nog in Europa, Amerika, Canada en Japan te krijgen. Als de rest van de wereld daar ook bij gaat komen hebben ze toch nog wel minstens 2 jaar nodig om alles te kunnen leveren.

Misschien wordt de HP Reverb 2 wat voor je? De specs zijn nog onbekend maar zowel Microsoft als SteamVR zijn als partners aangeduid.
Inderdaad. De reverb zal alleen ook niet de goedkoopste zijn. Ik hoop echter dat he vooral een aanzet is op meer third parties die in samenwerking met Valve of Microsoft VR brillen maken in diverse smaken en prijzen
Ik ga er in ieder geval van uit dat de HP Reverb g2 niets meer is dan de kinderziektes opgelost van de huidige met Lighthouse tracking.
Zelfde probleem, ik zie momenteel geen enkele intrastate VR headset van oculus.

ik heb een pimax 4K (impuls aankoop geweest van 300€ een jaar geleden) maar het gebrek aan hardware IPD instellingen maakt deze voor mij een bruikbaar. deze heeft één 4K paneel en het imput signiaal word van 1080p (960*1080 per ook) geupscaled naar 4k (1080*2160 per oog)

ook ben ik geen fan van alles wat de firma achter facebook te maken heeft.
Ik wil binnenkort zelf een rift S aanschaffen en kwam inderdaad meerdere mensen tegen die dat ipd probleem aankaarten.

Er wordt vaak gezegd dat dit softwarematig aangepast kan worden tot 72mm? Als dit waar is dan zou het probleem voor jou opgelost zijn?

Zie https://www.windowscentra...-adjust-ipd-oculus-rift-s

[Reactie gewijzigd door laforte op 2 april 2020 09:36]

Dat word gezegd en daarmee compenseer je softwarematig wel iets. Dat helpt alleen niet om je pupil recht voor de sweetspot van de lens te krijgen. De lensen in een headset hebben simpelweg in het centrum het scherpste beeld, voor sommige headsets is dat wat groter dan anderen, softwarematig kun je daar simpelweg niks in doen, als je pupil niet voor het centrum zit maar er net naast kijk je door een minder scherp deel.

Mijn (zelf gemeten) IPD is 69,5 en met volle softwarematige aanpassing kon ik duidelijk zien dat de beperkte IPD voor mij een niet optimaal beeld levert.
Software matige aanpassing compenseert puur voor de schaal. Eg als je ogen ver van elkaar staan, moet je een stuk verder ze naar elkaar toe draaien om iets dicht bij je te zien. Maar het kan niet het probleem oplossen dat het beeld simpelweg onscherp wordt.
Nee.

De softwarematige aanpassingen zijn er om de schaal van de VR-wereld te corrigeren zodat zaken niet te groot of te klein lijken. Dit verandert echter niets aan het fysieke probleem dat de lenzen niet recht voor de ogen staan als de IPD van de gebruiker afwijkt van het gemiddelde. Met een te hoog IPD zit je met een Rift S eigenlijk continue scheel te kijken, terwijl met een te laag IPD de ogen juist continue naar buiten toe gericht staan.

Het feit dat de lenzen niet recht voor de ogen staan zorgt voor meerdere problemen. Uiteraard wordt het beeld onduidelijk wegens de niet-optimale kijkhoek. Maar een groter probleem zijn de fysieke klachten: oogpijn en hoofdpijn na zelfs kort gebruik en veel sneller (of uberhaupt) misselijk worden. Daarnaast zijn er nog problemen zoals field of view dat te klein kan worden bij een hoog IPD. Dit is ook (deels) een fysiek probleem: de lenzen staan niet ver genoeg uit elkaar of de enkele lens (Rift S) is niet groot genoeg.

[Reactie gewijzigd door Droniac op 2 april 2020 10:33]

Bij de quest kan de de breedte van oogafstand instellen.
Klopt en de quest is erg interessant, de kabelverbinding met PC is echter niet ideaal. Zoals ik zei hier heeft Oculus wat laten liggen. Ik snap ze wel want het is overduidelijk dat Facebook PC VR gaming totaal niet interessant vind. Het is veel interessanter een eigen mobiel ecosysteem op te zetten waar ze niet hoevent te concureren in sales met Steam.
Hoe bedoel je kabelverbinding biet ideaal? Rift of valve bv heeft dat ook toch?
Klopt maar de quest maakt gebruik van een usb-c geloof ik? Ik weet niet of de kabel dan ook echt het probleem is of dat het aan de software kant ligt. Maar de meningen zijn toch vrij eensgezind dat qua beeldcompressie en vertraging op de PC spelen met gebruik van de Quest en link kabel duidelijk minder presteert dan bijvoorbeeld de Vive, Index en Rift S doen.
Je moet niet “zomaar” ff een kabeltje kopen, als juiste hebt gaat goed.
Ik zit tussen de 8 en 11ms als ik goed herinner.
Ik zit incl verlengkabel rond 8m lengte. (Ook niet “zomaar een” verlengkabel kopen ;)
Ik heb het niet over zomaar een kabel maar over de specifieke quest link kabel die Oculus zelf verkoopt voor de quest. Er worden shortcuts gemaakt in de rendering en er zijn duidelijk compressieartifcten te zien als gevolg van kunstgrepen die Oculus nodig heeft om via de kabel en poort op de Quest PC games weer te geven.

Zoek anders maar gewoon wat reviews op dan kun je het zelf ook lezen. De Quest is een of apparaat en het is great dat je er voor 80euro extra ook PC VR op kan spelen. Hij kan dat alleen niet met dezelfde kwaliteit als een pure PC headset. Dat heeft niets te maken met 'zomaar' een kabeltje kopen.
Uhm, er is een groot verschil tussen de kabelverbinding van de Quest of die van de Rift/vive/index.. Bij de laatste wordt het videobeeld rechtstreeks naar de schermen zelf geleid, bij de Quest wordt het videobeeld eerst omgezet naar een stream en dan als een youtube filmpje als het ware afgespeeld op je headset.
Het is jammer dat ze bij de Quest niet 'gewoon' voor een paar euro meer een echte videopasstrough hadden toegevoegd.
Precies snap ook niet dat iedereen dat even vergeet. Ik heb bij mijn Rift IPD echt op het kleinste staan, echt tot de max geduwd. Dat krijg je in software echt niet rechtgetrokken...
Altijd wel iemand met zo'n negatieve houding :/ . Heb je het zelf wel is een Rift/Vive/Index gebruikt?!?
Duidelijk niet, anders had je deze mening ook niet.

Zucht, m'n reactie :
"Voordat Alyx op de markt kwam werd al meerdere malen gezegd dat VR weinig vernieuwend was en bijna sterven na dood"
Het is waar dat de Hype van investeringen niet waar gemaakt kan worden, maar die was soweiso te optimistisch. De markt is niet steven na dood, nogsteeds groeiende jaar na jaar, de Quest en Index'en kunnen niet snel genoeg gemaakt worden en dit komt niet door pre-order van Alyx. PS4 alleen al zit op 4mln misschien 5mln inmiddels. Zie er al naar uit wat de PS5 gaat brengen.

"Mensen kregen laat van bewegingsziekte of hoofdpijn en werden misselijk."
Pertinent niet waar! Tuurlijk zijn er situaties waar je onpasselijk van kan worden, maar daar zijn de spellen ook naar. Ik heb letterlijk 1000'en mensen voor de 1e keer VR zien doen. Niemand werd misselijk bij normale spellen. Een hoger risico op misselijkheid heb je bij race spellen (als je crashed vooral) en 'wildere' spellen als je VR niet gewend bent. Stop met die fabels.

"Doet me enorm denken aan de Wii. Leuk voor even en daarna staat de boel te verstoffen omdat de nieuwigheid ervan af is."
Niet waar, in de race en sim wereld stapt niemand meer terug naar 2D schermen na VR gedaan te hebben bijvoorbeeld. De meer gimmick Gear VR headsets liggen idd stof te happen, maar dat is niet zo erg.

"Men wil niet voor entertainment allemaal kabels langs hun lichaam bungelen of een rode afdruk van een VR-bril op je hoofd."
Wie zegt dat echt als show-stopper? Ik heb wireless gehad, en ben terug gegaan naar bekabelt. Na ff spelen in VR is die kabel niet een probleem. Gezichts afdruk is snel genoeg weg ook.

"[i]Waarom was 3D (brillen in 2010 maar ook in de jaren 80 gefaald?....
Juist je moest iets op je hoofd doen waar men op den duur genoeg van had. Je kan niet makkelijk liggen lui op een bank bijvoorbeeld
. "
Fout! 3D brillen gaf niet genoeg meerwaarde aan de ervaring. VR m.i. PSVR is hier een goed voorbeeld van. Je kan prima met VR op alsnog op de bank zitten. Resident Evil 7 bijvoorbeeld op de PSVR was meesterlijke ervaring! Gewoon op de bank gedaan. Ook doe ik vaak Google-earth VR met m'n oculus in een zitzak, ge-wel-dig.

Enfin :) , ik zou zeggen probeer het is degelijk voordat je uit onwetendheid blaat.
Ik ben super blij met VR, zeker in deze lock-down periode.
Half Life Alyx _/-\o_ is echt m'n nieuwe favoriet (nadat Lone Echo lang op die troon zat )

[Reactie gewijzigd door Frenzy_LS op 2 april 2020 10:01]

In zin 1 geef je al aan dat je zelf geen gefundeerde mening kan geven ongeacht wat voor reden. Misschien dat jij dan ook even je "zwarte" bril af kan zetten en je ook kan voorstellen dat mensen VR helemaal geweldig vinden. Ikzelf ben zo'n persoon die het helemaal geweldig vind, maar ik snap ook dat het niet voor iedereen is. Al moet ik wel zeggen dat iedereen die hier VR geprobeerd heeft en een gamer is, inmiddels een VR bril heeft of serieus van plan is om het aan te schaffen.
Ok, ik begrijp je situatie nu beter, en zou ook nooit epliepsie niet serieus genomen hebben hoor. Ik zie enigszins verbitterheid in je initiele reactie dat je iets niet kunt ervaren waar de anderen plezier van beleven. Dit zal idd best frustrerend zijn.

Met de opkomst van 3d brillen had ik ook een wat gefrustreerde houding omdat ik een zekere diepte blindheid heb, en het 3d effect maar amper echt kan waarnemen. (ik zie het meer als schotten achter elkaar). Dus was enigzins blij dat deze techniek geen verdere commerciele tractie vond, en nu echt op 'sterven na dood" is (op bioscoop na, maar ook steeds minder).

Weet je trouwens zeker dat jet met eplipesie geen VR mag/kan doen? Met goede hardware haalt de Vive-Index 144Hz bijvoorbeeld. Of is het meer dat een te groot deel van je blikveld door een 'game of media' ingenomen wordt?

De hardware nodig is steeds toegangkelijker. Alle game laptops die nu net ook op tweakers nieuws voorbij komen zullen allemaal VR aankunnen bijvoorbeeld. M'n 1e VR computer had een 970 in 2016, dat was al voldoende voor een degelijke ervaring.
Sorry Aliberto, een mening hebben over iets wat je niet (kan) probeert is een grote nee
Ik heb ook vele reviews en video's gekeken en als ik half life alyx gameplay kijk op mn 2d scherm ziet het er saai en dood uit, zit ik er zelf in voel ik me een jedi god met de aim van hawkeye...
Het feit dat je jezelf voor je gevoel 100% kan transformeren naar een game is insane en geweldig! en dan speel ik nog op de oculus rift CV1 omdat de valve index uitverkocht is
1 April was gisteren... Je geeft je mening voor iets wat je nooit hebt ervaren. Vind ik heel erg knap!
Mensen kunnen misselijk worden, mensen kunnen het niet leuk vinden en sommige mensen kunnen het dus nooit ervaren omdat ze een conditie hebben zoals jou. Dat is naar mijn mening heel jammer want VR is heel gaaf.

Over misselijkheid en alles zijn andere mijn al voor gegaan, dus hier zal ik niet direct iets over zeggen. Wel mijn eigen eerste ervaring.

Mijn eerste ervaring deed ik 2 games, 1 was een demo waar je dingen kon vasthouden, ontwijken en in een wereld stapte waar je WOW tegen zegt.
De 2de game die ik erachter aan deed was meer een horror game. Deze game heb ik 30 minuten kunnen spelen voordat ik had van, ik moet nu wel even stoppen. Dit had meer te maken met de game die ik aan het spelen was, door de intensiteit.

Ik heb daarna genoeg andere games gespeeld in langere sessies en nooit meer heb ik mij zo gevoelt als toen met die specifieke spel.

Het is een unieke ervaring en niet voor iedereen. Maar ga geen dingen roepen en zeggen en je negatieve mening delen terwijl je het zelf nooit hebt kunnen ervaren.
Dit is een gevalletje;
Ouder: "Eet je broccoli op"
Kind: "Vindt ik niet lekker"
Ouder: "Heb je het ooit is gegeten dan?"
Kind: "Nee"
Ouder: "Eerst proeven en dan pas zeggen of je het lekker vindt of niet"
*Kind proeft*
Kind: "Lekker!" (Kan natuurlijk ook vies zijn).
Jammer van jouw epilepsie, kan daardoor geen mening daarover vormen. Het is echt een geweldige ervaring neem dat maar gerust aan.
De quest werkt prima draadloos en houd het nu al langer uit dan de Wii hier. Waar de Wii voornamelijk voor local multiplayer erg leuk is doet de quest single player en multiplayer games erg goed en voor mij persoonlijk op een comfortabele en immersieve manier. Ik heb sinds de aanschaf van de quest eigenlijk helemaal geen "pannekoek" games meer gespeeld. De quest gaat eigenlijk ook altijd mee als we ergens op bezoek zijn, iedereen wil het even proberen en daarna word het altijd vechten wie er als volgende mag.
Voordat Alyx op de markt kwam werd al meerdere malen gezegd dat VR weinig vernieuwend was en bijna sterven na dood is.
Wat een dikke onzin, dat wordt hooguit gezegd door mensen die OF helemaal geen VR hebben gespeeld, of nooit meer hebben gedaan dan een simpele smartphone in een houdertje voor hun ogen hebben gehad.
Beetje fatsoenlijke VR game is zo ZOOOOO veel intensiever dan een spel op een 2d scherm spelen.. En zo is het juist ook dat bepaalde gameplay die je eerst niets vond via VR ineens wel leuk vind vanwege de echte immersion, als adventure gamer vond ik zelf niet zo veel aan spellen als Myst, maar in VR vind ik die juist ineens wel echt geweldig.
Mensen kregen last van bewegingsziekte of hoofdpijn en werden misselijk.
Heel veel van dat komt omdat men niet eerst fatsoenlijk de moeite neemt om de headset goed af te stellen, ten 2e omdat men te lage hardware gebruikt, en ten 3e dat men meteen met iets begint als een rollercoaster, wat je dus juist NIET moet doen. En tuurlijk, er zullen altijd mensen zijn die er wel last van zullen hebben, dat zijn dan vaak ook degene die al kotsmisselijk op de achterbank van een auto worden.

Nou, voor het spelen van bv Red Dead Redemption 2 op de PC heb je ook een hele krachtige computer nodig wil je dat in redelijk mooie vorm spelen.

Met jouw redenatie zouden er dus ook nooit mensen zijn die op 4K gamen, want op dit moment heb je daar ook een monster PC voor nodig..

Ja, op dit moment is VR nog niet voor de grote groep (net zo min als 4K gamen met alles op hoogste stand), maar het moet ergens (weer) beginnen. Ik gebruik in iedergeval meer mijn VR-headset (HTC Vive Pro/RTX2060super) dan dat ik mijn game console gebruik.
Heb je het wel eens geprobeerd? In mijn ervaring is het een verschil tussen een game bekijken en er echt in te zitten. Met name met écht goede content als Half-Life Alyx is het een ijzersterke ervaring die niet in de buurt komt van het spelen op een 2D scherm, zelfs op een veel hogere resolutie. Ik speel ook nog 2D maar het verschil is enorm, en weegt zeker op tegen het even moeten verplaatsen van de bank om extra ruimte te maken.

Ook dingen als flightsims komen niet in de buurt van een 2D ervaring. Ik heb zelf echt gevlogen en ik heb nog nooit een flightsim gehad die het gevoel zelfs maar kon benaderen tot ik het in VR probeerde. Het heeft enorm veel potentieel.
Wauw wat een boel onzin/onwetendheid in een post. Werkelijk alle cliché's in een rijtje. Jammer, informeer jezelf eens, dat zou een discussie kunnen teweeg brengen ipv even onzin orakelen.
Voordat Alyx op de markt kwam werd al meerdere malen gezegd dat VR weinig vernieuwend was en bijna sterven na dood. Mensen kregen laat van bewegingsziekte of hoofdpijn en werden misselijk.
Door wie was dat gezegd dan? Voornamelijk door mensen die nog nooit VR hebben geprobeerd of erg kort. De mensen die VR spelen zeggen eigenlijk allemaal dat VR nog in de kinderschoenen staat.
Er zijn inderdaad mensen die last krijgen van bewegingsziekte maar dit is vrijwel altijd te verhelpen door instellingen in de spellen. Ik ken genoeg leuke spellen in VR waar iemand die snel bewegingsziek werd in VR ook van genoot (keep talking nobody explodes & Moss). Na een paar uur die spellen gespeeld te hebben zijn we overgegaan naar spellen waarbij je maar op 1 plaats stil hoeft te staan (Beatsaber, boxVR en dergelijke).
Ook hoor ik van veel mensen die 3DOF (3 degrees of freedom) hebben geprobeerd dat ze er niet tegenkonden en dat klopt, ik kan daar zelf ook niet tegen ondanks dat ik wel VR benen heb. 6DOF is een stuk beter te behappen.
Men wil niet voor entertainment allemaal kabels langs hun lichaam bungelen of een rode afdruk van een VR-bril op je hoofd.
Voor dat eerste "probleem" is er draadloos, maar of dat echt een probleem is weet ik niet. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen "Nee VR is stom omdat er een kabel langs je lichaam gaat".
Een rode afdruk van een VR bril op je hoofd? Dan zit je headset te strak tegen je gezicht aan. Zelfs na een 8 durige sessie zie ik nog steeds geen afdruk van VR bij mijzelf.
Waarom was 3D (brillen in 2010 maar ook in de jaren 80 gefaald?....
Omdat de techniek nog niet rijp was. Voor een goed werkende VR experience heb je een aantal dingen nodig:
1. resolutie
2. refreshrate
3. responsiveness
4. 6DOF (je wordt misselijk als je je hoofd opzij beweegt maar de wereld dat niet doet)
Dat is het enige puntje wat je hebt over alles wat ik gecomment had?
Maar goed, als "zelfs HWI" het heeft dan moet dat wel bij iedereen zo zijn 8)7
Oculus Quest. Volledig draadloos en voor extra draagcomfort kun je third-party mods aanschaffen. Ben je voor +/- 550,- het mannetje.

Wil je echter PC-VR spelen? Dan kan dit zowel (jawel!) draadloos, wellicht met hogere compressie, maar ook met een link-cable wil je een authentiekere PC-VR ervaring.

Heb je geen 'krachtige pc', dan heb je nog steeds de mogelijkheid tot enorm veel aanbod wat gewoon prima draait op de snapdragon (het is 100% geoptimaliseerd).

Er zijn zelfs pulley-systemen waarmee je een kabel aan het plafond kunt bevestigen en er dus geen last van hebt, maar ondanks ál deze producten en oplossingen (zowel origineel als third-party) baseer jij je hele mening op klagende mensen zonder het zelf te (kunnen) ervaren. Erg vatbaar voor de vocal minority.

Ik hoor dus vooral veel drogredenen..
Afgezien van het draagcomfort geldt dat voor alle gaming PCs: best wel duur, veel kabels en ruimte nodig... toch zijn er mensen die dat doen...
Goed, beetje flauwe reactie, maar om b.v. paard te rijden heb je o.a. een paard nodig, groot duur, af en toe lastig... het zijn hobbies! Dat niet de complete bevolking aan de VR gaat, of gaat paardrijden is volkomen waar, maar geen argument tegen VR of paardrijden...
Ik heb de Rift S ook gekocht, vond het vorig jaar augustus de beste prijs/kwaliteit verhouding. Ik gebruik hem bijna alleen maar voor Project Cars 2 en andere race games. Ik heb Alyx nog niet geprobeerd, vroeger (toen de eerste devkit van Oculus uit kwam) wel Half Life 2 gespeeld in VR. Dat was toen echt een bijzondere ervaring. Voor komend weekend staat Alyx op het programma! Werkt dit een beetje goed met de Rift S controllers? Ik las elders dat de controllers van de Index beter zouden aansluiten?
Valve heeft HLA uitgebreid getest op een range van brillen en de controls daar ook op aangepast. Er is geen enkele noodzaak voor de uitgebreidere hand tracking van de Index. Het enige verschil dat ik heb gezien is dat je op de Touch controllers een knop moet indrukken om blikjes in te knijpen. Dat is compleet irrelevant voor de gameplay. :)
De Index controllers hebben iets meer functionaliteiten in de game, maar Valve heeft goed hun best gedaan om andere controllers zoals de Rift goed te laten werken.

Ik raad wel aan om eens te kijken naar zoiets als dit.
Hierdoor kun krijg je meer het gevoel zoals de Index, dat je de controller kan loslaten zonder dat hij valt. Dit voelt een stuk beter ingame met zaken oppakken.
Beetje vreemd om in dit bericht nu te roepen dat ongeveer 1% van de gebruikers een VR headset gebruiken volgens de dienst terwijl jullie gisteren zelf gerapporteerd hebben dat dat cijfer waarschijnlijk niet betrouwbaar is en dat Steam op een andere manier gaat rapporteren waardoor dat cijfer waarschijnlijk gaat stijgen...
nieuws: Valve gaat meer vr-headsets voor Steam Survey registreren
Juist, naast het feit dat er ook een heleboel mensen nooit zo'n survey hebben gehad. Ik heb bv ook nooit zo'n popup gehad waarbij ik toestemming geef voor de survey.
Yup. Daar gaf ik al aan dat het altijd leuk is voor de journalisten voor piekjes te verdienen, maar niet om het te snappen.

En nu zijn we hier.

Ach, fout of niet in iedergeval is er opeens weer vr nieuws op tweakers. Beter iets dan niets, ook al is het foutieve clickbait.
Ik heb zelf ook de Rift S. Geweldig wat je er allemaal mee kan voor de relatief lage prijs. Alleen is er één probleem waar ik mee zit, en relatief weinig over hoor m.b.t. Oculus. In mijn taakbeheer runt
OVRServer_x64.exe, zelfs als ik de oculus app uit heb gezet. Deze app gebruikt dan ook mijn netwerk!

Dit vind ik zelf heel eigenaardig. Ik kan zelf niks bedenken waarom dat programma aan zou moeten staan en mijn netwerk zou moeten gebruiken. Wellicht dat hij moet updaten ofzo, maar ik krijg toch een eng gevoel dat Facebook 5 camera's in mijn kamer heeft, die gemaakt zijn om een beeld te krijgen van je kamer. En daarnaast een programma open heeft staan dat constant het netwerk gebruikt. Zeker met Facebooks geschiedenis.

Als ik deze .exe uit zet, start hij ook vanzelf weer op. Ik heb nu wel bij taakbeheer>services>services openen de oculus apps allemaal op handmatig gezet en uitgeschakeld, zodat dit programma uit is. Ook haal ik na elke sessie de draad eruit.
Als ik die grafiek een beetje interpreteer lijkt het alsof veel mensen die een eerste-generatie Rift hadden zijn overgestapt. De grootste stijgers zijn de Index en de Quest. Er zijn dus mensen die veranderen omdat ze de meer high-end versie willen (Index), ik neem aan voor langere speelsessies en ingewikkeldere spellen zoals Alyx. Echter zijn er dus ook mensen die juist de draagbaardere ervaring van de Quest willen. Ik gok dat die mensen zich meer richten op spellen als Beat Saber, waar de draadloosheid van de Quest misschien een grotere meerwaarde heeft. Daartussenin zitten dan de allrounders, die waarschijnlijk nog wel tevreden zijn met de Rift (of Vive). Logisch, want voor hun voegt de Rift S niet veel toe. Ik verwacht dat die mensen minder regelmatig in VR spelen, en dat zowel de Quest als de Index vooral wordt gekocht door intensievere gebruikers.

De innovatiecurve volgend lijkt het alsof VR nu een beetje door de "valley of disappointment" heen is: mensen weten wat ze ervan kunnen verwachten, en de goedkope prul-producten die meeliften op de oorspronkelijke hype (sets waar je een telefoon in klikt etc) hebben afgedaan. Nu zie je dat de technologie volwassen begint te worden en zal het langzamerhand meer gebruikt worden. Dit blijft natuurlijk enigszins een niche-product, maar ik denk dat VR een zonniger toekomst heeft dan bijvoorbeeld 3D-tv's.
Hou er rekening mee dat de Quest eigenlijk alleen geregistreerd wordt als deze via Link gekoppeld is met de PC en SteamVR. Heel veel mensen met een Quest hebben dat niet en worden dus ook niet meegenomen, naast dat er ook gewoon een boel mensen helemaal niet meegenomen worden in de survey omdat ze nooit een verzoek hiertoe hebben gehad (ik bv ook niet, en heb zelf meerdere headsets (waarbij de Vive Pro nu mijn main headset is).
Goede punten. Ik denk dat Valve's steekproef redelijk representatief is (iig neem ik aan dat ze dat zelf denken). Ik verwacht dat de meeste mensen die hun Quest niet aan Steam koppelen verder niet veel gamen op de PC, dus daar zullen misschien meer de mensen zitten voor de Quest hun eerste headset is.
De steekproef is juist volkomen verkeerd. Vandaar dat ze gisteren aangegeven hebben de meet methodes aan te passen.

De conclusies die getrokken worden mbv de oude data slaan nergens op en kan je geen data uithalen anders dan hoe journalisten er mee omgaan.
Wat ik schreef was natuurlijk maar wilde speculatie gebaseerd op 1 grafiekje, sorry als dat niet duidelijk was.
Heb zowel de psvr als de quest en de aanschaf zal voor velen een hobbel zijn. Met richtprijzen tussen de 800 voor ps4+Vr en voor pc+Quest vanaf 1300. Nog niet mainstream te noemen. Het is vooral wachten wat de toekomst bied en hoeveel mensen erbij zich aansluiten. Over duizeligheid kan ik persoonlijk zeggen. Dat het net als zeeziek zijn Is. Na enige tijd went het. Je dient je VR tijd langzaam op te bouwen. In het begin werd ik al na 10 minuten missellijk. Vooral bij snelle bewegingen. Nu na tien tallen uren merk ik er niets meer van.
Veel van de misselijkheids problemen komen ook omdat men niet eerst de moeite neemt om de headset goed af te stellen (oid IPD). Als ik een oude (gewone) bril op zet die niet meer de huidige sterkte heeft en ik ga dan snel rondkijken, dan wordt ik ook kotsmisselijk, of bv als ik met een leesbril op kijk en in de verte probeer te kijken.
Misschien ben ik raar, maar ik zie het verschil niet of nauwelijks als ik het IPD-schuifje op mijn Quest verzet. Het beeld blijft even scherp.

En ja het schuifje werkt ;)
Het gaat niet om scherpte, maar om de afstand tussen je ogen. Scherpte blijft hetzelfde, je ipd verstoord/verschuift het 3d effect zelf.
Zoals darkangel zegt, het is niet zozeer de scherpte, maar als ze niet goed staan krijg je veel sneller vermoeide ogen, door een vorm van crosseye. Gewoon even je IPD in de spiegel opmeten en dan daar op instellen, komt zich niet helemaal op de milimeter, maar halve cm of meer wordt voor langer spelen toch wel een probleem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee