Bloomberg: Oculus werkt aan een lichtere en kleinere versie van Quest-vr-bril

Oculus werkt aan een verbeterde versie van de Quest-headset, die tien tot vijftien procent kleiner is. De in ontwikkeling zijnde vr-bril is mede daardoor lichter, wat bijdraagt aan het draagcomfort. Daarnaast werkt Oculus aan een vernieuwde controller voor de headset.

Dat schrijft Bloomberg op basis van de informatie van ingewijden. Volgens de bronnen werkt Facebook aan verschillende Quest-brillen, waarvan sommige modellen kleiner en lichter zijn, en een hogere verversingssnelheid hebben dan de huidige Quest-bril. Het huidige model weegt volgens de Pricewatch 470 gram; de verbeterde versie moet enkele tientallen grammen lichter zijn.

Bij een van de nieuwe modellen zou Facebook de stof aan de zijkanten willen vervangen door plastic, vergelijkbaar met de Oculus Rift S. Het bedrijf zou daarnaast overwegen om in de band meer elastische materialen te gebruiken in plaats van het rubber en klittenband dat de huidige Quest heeft. Volgens de bronnen behoudt de Quest de Oculus Link-kabel om de bril met de computer te kunnen verbinden.

De maximale verversingssnelheid zou bij de verbeterde versie kunnen stijgen naar 90Hz, 18Hz meer dan wat de Quest nu aankan. Sommige test-Quests zouden 120Hz-schermen hebben, al zou het bedrijf dit softwarematig willen beperken tot 90Hz om de accuduur te verlengen. Bij sommige modellen blijft volgens Bloomberg de idp-knop om de interpupillary distance aan te passen; bij andere testmodellen is deze knop weggevallen. Tot slot moet de vernieuwde controller comfortabeler zijn en een accuklep hebben die minder vaak losschiet.

Facebook zou nog niet hebben bepaald welk product het daadwerkelijk op de markt gaat brengen. Het is ook nog niet bekend of de nieuwe headset de huidige Quest gaat opvolgen of dat Oculus ze naast elkaar gaat verkopen. Facebook zou het nieuwe model eind dit jaar op de jaarlijkse Oculus Connect-conferentie willen presenteren. Waarschijnlijk start de verkoop van de nieuwe Quest in 2021.

De huidige versie van de Oculus Quest

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-05-2020 • 10:15

34 Linkedin

Reacties (34)

34
34
11
0
0
23
Wijzig sortering
Alles lijkt erop dat ze geen heil meer zien in een CV2... Ben al een tijdje aan het orienteren op een opvolger voor mijn CV1 (meteen als pre-order gekocht destijds, nu dus alweer 4 jaar oud). Gezien deze ontwikkelingen en dat in de laatste paar updates ze de Rift S min of meer als een baksteen hebben laten vallen (terwijl deze net pas 1 jaar op de markt is), ben ik bang dat min of meer alleen de Index voor me overblijft.

[Reactie gewijzigd door dhrto op 6 mei 2020 10:31]

Ik had ook de Oculus Rift (1) en ben voor de Index gegaan, als je het geld er voor (over) hebt een dikke aanrader.
Ik lees inderdaad veel positieve dingen over de Index. De prijs is idd stevig, maar goed als early adopter van de CV1 heb ik in totaal ook een kleine € 1k gespendeerd eraan.

Op dit moment zit er wel een behoorlijke wachtrij (8 weken volgens de Steam store), wat me (gelukkig) nog weerhoudt. Aan het eind van het jaar wil ik sowieso een upgrade doen. Dan weten we als het goed is ook meer over de next gen GPU's van zowel Nvidia als AMD. Ik draai nu nog een GTX1080, dus ik ben bang dat de extra pixels van de Index sowieso een bottleneck gaan worden.
Als Oculus of een andere speler niet intussen met iets beters komt, ligt mijn keuze in elk geval redelijk vast op de Index.

[Reactie gewijzigd door dhrto op 6 mei 2020 10:49]

Ik ben van een og Vive naar een Index gegaan. Het verschil in screendoor effect is ontzettend groot. Racegames op de Vive deed ik vanwege het SDE niet. Nu met de Index krijg ik er geen genoeg van. Aangezien de Vive en Cv1 redelijk hetzelfde zijn gaat het een goede upgrade worden voor je.
Ha fijn om te horen. Dat over de verbetering van cq. afname in SDE lees ik meer inderdaad en mooi dat het alleen maar weer bevestigd wordt.
Aangezien je toch al een headset hebt, en toch pas tegen het einde van het jaar je PC wilt upgraden (zoals ik hier onder lees), zou ik gewoon wachten met het kopen van een nieuwe headset, immers zijn er tegen het einde van het jaar weer mogelijk meer opties zoals de HP Reverb 2, een nieuwe Oculus Quest of een nieuwe Samsung headset.
Ja dat is ook de beste / objectieve optie, nog even een half jaar wachten. Maar ja, soms geef je je in een opwelling dan toch weer bijna over aan je impulsen... haha
Heb zelf in januari de rift s gekocht. Ik denk dat dit toch een behoorlijk goede opvolger/evolutie is van de cv1.
Het geluid is een minpunt maar hij werkt wel fijn met je eigen koptelefoon. Ook het beeld is fenomenaal vergeleken met de cv1.
Ik verwacht dat Oculus meer potentie ziet in een standalone headset. Ik hoop alleen wel dat ze de mogelijkheid houden om hem aan je pc te koppelen. En de gewichtsverdeling van een nieuwe standalone headset zou inderdaad beter kunnen door de batterij naar je achterhoofd te verplaatsen.
De Rift S is een beetje 2 stappen vooruit, 1 stap achteruit, van wat ik gelezen heb. Beeld is beter, maar geluid is slechter. Refreshrate is ook lager, geen hardware IPD instelling.

Ik wil juist geen standalone headset en ook geen inside-out tracking. Er schijnen veel problemen te zijn als je je hand voor langere tijd achter je rug houdt bijvoorbeeld.met de Rift S (logisch, want de controller is dan niet zichtbaar meer voor de headset en met extrapolatie kun je maar zoveel voorspellen).
Wellicht ben ik wat ouderwets, maar zo ben ik nog altijd van het netwerkkabeltje i.p.v. wifi, terwijl wifi voor 99% van de tijd afdoende is.
Ik heb zelf van rift cv1 naar een s gegaan en moet zeggen dat ik tot nu toe alleen voordelen heb. De inside-out tracking zorgt ervoor dat ik niet meer rekening hoef te houden waar mijn sensoren zitten. Had ervoor maar 2 sensoren dus als ik omdraai zien ze mij niet meer. Ook stonden ze gewoon op mijn bureau, dus als ik ze omstootte kon ik weer opnieuw gaan kalibreren.

Ook is het beeld echt een stuk beter, van de lagere refresh-rate merk ik niets van. En tracking is goed genoeg om beat saber op expert difficulty te spelen. Ik moet zeggen dat sinds ik de rift s heb ik juist vaker een vr-spel speel. Dit komt denk ik vooral door het gebruiksgemak, je zet hem op en je kan meteen beginnen.
Ha dank voor het delen van je ervaring. De tracking zal in 99% ook wel prima zijn. Ik ben denk ik ook gewoon verwend met een afzonderlijke ruimte, waar ik 3 sensoren vast bevestigd heb aan de wand en het plafond. Ook de headset zelf hangt aan een rail met uittrekbare kabelrollen, dus voor mij is het ook opzetten en gelijk beginnen.

Met de Index valt er zelfs 1 sensor af. Verbetering dus in mijn situatie haha.
Je kunt ook beide combineren :) Als je bijv. de Knuckle controllers + base stations koopt, dan kun je outside-in tracking combineren met bijv. de Oculus Quest via SteamVR.

Dan heb je een tetherless experience (via Virtual Desktop) voor 'slechts' 910,- ( t.o.v. 1079,- voor de Index )

Of dit het waard is.. ik vind van niet, daar is de inside-out tracking eigenlijk goed genoeg voor.. heb nog nooit problemen gehad hiermee. Maar, het is mogelijk! Onderschat vooral het stukje 'tetherless' niet, dat speelt enorm prettig. Er zijn echter ook stukjes code gevonden die refereren aan een eigen variant van knuckle-controllers door Oculus, dit in combinatie met een Quest2 met mogelijk 120Hz panelen maakt dit een zéér interessante optie.

[Reactie gewijzigd door quintox op 6 mei 2020 12:22]

Maar als je op SteamVR wilt blijven, heb je toch altijd nog een kabel lopen naar je PC?

Tetherless is zeker fijn, dat heb ik mee mogen maken op de Quest bij iemand anders. In theorie zou je een 'eindeloos' groot speelveld kunnen creëren zo (bijvoorbeeld buiten op een veld of zo).
Echter de spellen die ik speel, zijn niet te krijgen op de Quest. Tussenoplossing met een laptop in een rugzak is het ook nog net niet.
Nee, ik gebruik de Link kabel niet. Ik gebruik alleen nog maar Virtual Desktop via Wifi en dat gaat perfect. Net zoals met de Link kabel kun je dan PC-VR op je Quest krijgen (maar dan draadloos).
En dat is een ervaring die een Rift S of Valve Index je niet kan geven :)

Zo kan ik vanuit mijn woonkamer HL Alyx spelen zonder de constante angst tegen mijn monitor te slaan :P

[Reactie gewijzigd door quintox op 6 mei 2020 13:10]

Oh dat klinkt wel gaaf! Ik wist niet dat dat een optie was. Dank, ik ga me daar 's in verdiepen!
Let op dat er behoorlijk wat extra latency ontstaat.
Er is inderdaad wat kostenbesparing gedaan bij de rift maar de drie hoofdaspecten,:beeldkwaliteit, comfort en tracking werken anno 2020 echt fantastisch.
Extra latency, maar behoorlijk wat? Ik merk echt geen verschil met de Link cable, behalve dat met VD het contrast hoger is :o

I dunno.. misschien merk je het pas als je godlike Beat saber songs aan het spelen bent :P
De Index is niet echt een headset van dezelfde prijsklasse. De Rift valt in de $400 tot $500 range, en ik vermoed dat ze gewoon nog wat technologieën klaar willen hebben voordat ze een volwaardige CV2 uitbrengen.
Ja nu wel ja, maar bij launch dus zeker niet. De kale pre-order prijs was destijds €699,-. Dit was maar met 1 sensor en geen controllers. Die kwamen pas een jaar later, waarmee de totaalprijs ook richting de € 1k ging.

Aangezien er in feite geen concurrentie is voor de Index, kunnen ze die hoge prijs blijven vragen. Als ze een CV2 of hoe dat het ook mag gaan heten uit weten te brengen met dezelfde of betere feature set dan de Index, voor dezelfde of lagere prijs, dan hebben we weer wat te kiezen en gaan de prijzen ook wat zakken.

EDIT: ik vergeet de Pimax, maar die is nog duurder dan de Index (wel hele gave specs met 2x native 4K).

[Reactie gewijzigd door dhrto op 6 mei 2020 12:50]

Ik heb niet heel veel problemen met het gewicht van de Quest, maar wat volgens mij beter kan is de gewichtsverdeling. Alle gewicht zit aan de voorkant, componenten als een accu naar de achterkant van je hoofd verplaatsen zou de Quest met hetzelfde gewicht als nu een stuk prettiger te dragen maken bij langere sessies.
Hier ook geen problemen met het gewicht en de originele straps. Speelsessies van meer dan anderhalf uur haal ik toch meestal niet en een half uurtje later is ie weer vol en klaar voor gebruik. Accu naar achteren verplaatsen zou allicht het comfort nog wat vergroten maar vergeleken met mijn drone racing goggles is het draagcomfort best prima.
Het gewicht is inderdaad niet het grootste probleem. Hoewel ik wanneer ik de Go weer eens gebruik het lage gewicht van de Go wel een pluspunt vind.
Het probleem is zeker de de gewichtsverdeling, maar daarnaast spelen de veel te simpele hoofdband, en de slechte gezichtsinterface ook een grote rol. Uit de doos is het comfort echt bedroevend slecht.

Een beter gezichtsmasker van VR cover inclusief head strap padding heeft het comfort van vreselijk naar acceptabel gebracht. Misschien nog een keer een accu aan de achterkant voor de balans.
Hopelijk verbeteren ze de lenzen, want die zijn nog steeds fresnel wat voor de afschuwelijke godrays zorgt. Ik verwacht zeker geen verhoging in resolutie want daar is dan ook weer nog betere GPU voor nodig, denk dat deze sowieso de Snapdragon XR2 zal gebruiken, dus wat betreft visueel zal het een stuk vooruitgaan wat betreft native games.
Maar had liever gezien dat ze naar een headstrap gingen zoals de HTC Vive Pro (of vergelijkbaar), ja maakt de headset wat zwaarder, maar het zorgt er voor dat het veel comfortabeler en strakker zit, en juist 1 van de meeste aanpassingen die je hoor die men doet is een andere headstrap toevoegen aan de Quest. Dus de overgang naar nog meer simpel elastische stoffen is denk ik vooral gedaan om het goedkoper te kunnen produceren.
Wat ik ook hoop is dat ze OOK de USB-C DV gewoon gaan ondersteunen zodat het niet via videostreaming ,zoals nu met de link, hoeft te gebeuren, en ik vraag me ook af waarom ze inmiddels niet ook de Wifi streaminng onderdeel van het OS hebben gemaakt. Geld genoeg als het moet om degene die de huidige virtual desktop app heeft gemaakt te betalen om de wifi optie te implementeren waarbij die mogelijk nog optimaler kan werken omdat het nog lager bij de hardware dan kan.

Maar het weglaten van hardwarematige IPD is geen optie, juist hardwarematige IPD en betere lenzen is wat de kwaliteit/comfort van VR kan verbeteren.
En dan hopen dat ze dezelfde panelen gaan gebruiken die Samsung in hun Odyssee+ gebruikt zodat ook de SDE weer wat minder is.

Nu de Quest ook aan de PC gehangen kan worden (en schijnbaar ook perfect kan werken via Wifi) wordt het zeker een optie, maar de controllers zijn nog niet denderend.
Hopelijk dat ze de controllers ook gewoon gaan voorzien van een USB-C aansluiting om de batterijen op te laden, zodat je niet de hele tijd batterijen hoeft te wisselen.
Vermoed eerder dat ze een Snapdragon 845 of 855 zullen gebruiken om de refresh rate wat te kunnen boosten, maar voor de rest niet veel meer dan dat. De kostprijs is namelijk belangrijk voor het succes.
Waarom niet 120hz met een feature om deze terug te schakelen naar 90hz voor accubesparing?
Of, waarom niet het gewichtsbesparing compenseren met meer accu-inhoud?
Ik heb zelf geen last ondervonden van het huidige gewicht, dus meer accu mag van mij wel.
Maar dat kun je enigsinds toch al als je er gewoon een accupack aan de achterkant van je hoofd plakt ?
Goed punt alleen niet erg ergonomische en een goede balans van gewicht denk ik.

Ik zie ook liever gewoon 1 product zo dat ik niet met losse kabels en onderdelen zit.
Volgensmij is het zelfs zo dat de huidige displays wel een hogere refreshrate aan kunnen, maar dat die dus om dezelfde reden gecapped zijn op 72hz.
De refresh rate wordt beperkt door de GPU in de SoC, de klok van de MIPI DSI link tussen SoC en de panel driver IC en de grey-to-grey response van de pixels in het scherm. De eerste twee factoren zijn wat beperkt door de Snapdragon 835 omdat deze niet ontworpen was voor gebruik in deze applicatie/een high end telefoon en een refreshrate hoger dan 60Hz. En zelfs wanneer je het aantal pixels/s wat kunt verhogen verhogen dan is de GPU vaak niet krachtig genoeg om die extra frames te renderen. De 845 zou hebben geholpen, maar die was destijds te duur. Er is nog wat rek in de grey-to-grey response voordat het scherm begint te smeren, maar koeling in de Quest was een uitdaging en je wil wat extra marge behouden zodat het scherm over de totale temperatuur range een voorspelbaar resultaat levert. Tenslotte, 72Hz is een integer multiple van 24, wat voor film content prettig is en de Oculus Go heeft een 72Hz mode, wat er voor zorgt dat deze content gemakkelijk overgezet kan worden. Al deze factoren maakten 72Hz een praktische keuze.

Het Rift S scherm kan in het digitale domein sneller, maar de grey-to-grey response van dit scherm zorgt er al snel voor dat bepaalde transities motion blur en een vorm van ringing/ghosting veroorzaakt. 80Hz was de praktische limiet in dit geval. En de 10 fps minder maar hogere resolutie van dit scherm maakt dat het aantal pixels t.o.v. CV1 ongeveer gelijk is, waardoor de systeem eisen vergelijkbaar konden blijven. Dit maakt de total addressable market voor de Rift S wat ruimer ten tijde van de release.

Ik had graag een 72Hz mode geïmplementeerd voor de Rift S, zodat content tussen alle drie de brillen eenvoudiger geport kan worden, maar goed. We hadden destijds al genoeg problemen met het scherm.

[Reactie gewijzigd door froggie op 7 mei 2020 00:29]

Maar één keer de quest op gehad en ik moet zeggen dat ik toch een beetje verliefd ben geworden erop; Ik wacht geduldig op de opvolger om mijn slag te slaan :) (of tot ze terug in stock zijn ^^ )
Coolblue heeft ze nog met enige regelmaat op voorraad echter vragen ze net als de meeste gewoon 50 euro meer dan de normale prijs. En ze zijn meestal binnen 2 dagen al weer weer uitverkocht. De 128GB versie is meestal wat langer op voorraad maar daar vragen ze ook 50 euro meer voor dan normaal.
Ik gebruik mijn Oculus Quest sinds november 2019. Heb er nadien nog een erg comfortabele AMVR headstrap en een Anker Powercore 13000Mah accu bijgekocht. Ik speel dagelijks tussen de 6 en 12 uur met mijn Quest. Soms uren onafgebroken. Ik heb nergens last van comfortproblemen. Via Virtual Desktop kan ik zonder kabel alle Steam games zonder problemen spelen via 5Ghz wifi.

Gisteren heb ik nog het gratis nieuwe spel Echo VR (Quest native) gespeeld wat supermooi gemaakt is.

Ik heb absoluut geen spijt van mijn Quest ben wel erg benieuwd naar de opvolger. Het zou handig zijn als ze er gewoon een video-in poort op de quest zouden maken.
Ik ben erg blij met mijn Quest. Twijfelde tussen de index, pimax en rift s. Aangezien ik een ipd heb van 55 was de quest voor mij de enige logische optie.

Goed om te horen dat de knop voor het instellen van de ipd blijft. Als het screenshot effect volgend jaar minder is en de refresh rate hoger is dan is het voor mij een instant buy. Ik ben benieuwd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee