Oculus Connect-conferentie heet nu Facebook Connect en is op 16 september

Facebook houdt op 16 september Facebook Connect. Dat evenement is de nieuwe naam van het voormalige Oculus Connect; een jaarlijkse conferentie over ar en vr. Alle activiteiten op het gebied van ar en vr vallen voortaan onder Facebook Reality Labs.

Volgens Facebook is het jaarlijkse evenement dat voorheen Oculus Connect heette, uitgegroeid tot iets dat over veel meer dan alleen Oculus gaat. Daarom heet de conferentie voortaan Facebook Connect. Die naam zou dat duidelijker maken. Het virtuele Facebook Connect-evenement is gratis door iedereen bij te wonen. Er zijn keynotes over de markt voor augmented en virtual reality en sessies voor ontwikkelaars.

Het evenement is te volgen via Facebook Reality Labs. Dat is de nieuwe naam waaronder Facebook al zijn activiteiten op het gebied van ar en vr schaart. Eerder werd onderzoeksafdeling Oculus Research al omgedoopt tot Facebook Reality Labs, maar vanaf nu vallen alle ontwikkelingen en werkzaamheden dus onder die naam, ook de ontwikkeling van Oculus-headsets. Facebook blijft de Oculus-merknaam wel gebruiken voor hardware.

Het schrappen van de Oculus-naam uit de conferentie en nieuwe indeling van Facebook Reality Labs volgt een week nadat Facebook bekendmaakte dat het bij nieuwe Oculus-headsets verplicht wordt om een Facebook-account te gebruiken. Vanaf 2023 stopt Facebook volledig met de ondersteuning van de huidige Oculus-accounts. Ook huidige gebruikers moeten vanaf dan overstappen naar een Facebook-account om alle functies te kunnen gebruiken.

Misschien toont Facebook tijdens de conferentie een nieuwe versie van de Oculus Quest-headset. Daar verschenen al renders van en volgens geruchten is de release rond 15 september. De nieuwe Quest is vermoedelijk wat lichter en kleiner en voorzien van betere schermen en een snellere soc.

Uitgelekte render van de vermeende nieuwe Oculus Quest

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-08-2020 • 21:12

81 Linkedin

Reacties (81)

81
80
39
2
0
34
Wijzig sortering
Een detail: Oculus Research was eerder al omgedoopt tot Facebook Reality Lab. De wijziging nu houdt in dat de volledige AR/VR divisie van Facebook (en alles wat daar aan gelinkt is) valt onder Facebook Reality Labs (bron).

Facebook is de integratie plots in sneltempo aan het opdrijven :o

[Reactie gewijzigd door Dionos op 25 augustus 2020 21:25]

"Facebook is de integratie plots in sneltempo aan het opdrijven"

Een kat in het nauw maakt rare sprongen? De activiteit op hun netwerk zal wel minder worden, en ze proberen van alles om dat tij te keren.
Meer: Apple komt binnen 2 jaar met VR/AR headset en Facebook sorteert voor. Alle geruchten en overnames lijken er sterk te wijzen, en het past ook geheel binnen deze COVID-19 tijden qua escapisme.
Ik hoor al zoveel jaren 'geruchten' dat apple ook met een VR/AR set komt... ik geloof het pas als ze effectief iets tonen

Net zoals de geruchten dat ze een eigen auto gingen maken en een eigen tv waar uiteindelijk enkel auto software en smartTV software effectief van overblijven
Een Apple VR headset zal hoogstwaarschijnlijk een puur "business oriented" VR experience leveren
Ik denk dat de fanboys nu alvast op de stoep een tentje kunnen opslaan.
Scherp. Ik heb dat verduidelijkt in het artikel :)
Het schrappen van de Oculus-naam uit de conferentie en de onderzoeksafdeling volgt een week nadat Facebook bekendmaakte dat het bij nieuwe Oculus-headsets verplicht wordt om een Facebook-account te gebruiken. Vanaf 2023 stopt Facebook volledig met de ondersteuning van de huidige Oculus-accounts. Ook huidige gebruikers moeten vanaf dan overstappen naar een Facebook-account om alle functies te kunnen gebruiken.
De datahonger van tegenwoordig, heeft Feesboek nu niet al genoeg data in bezit?
Data verzamelen is het enige bestaansrecht van Facebook. Dus nee, de datahonger zal nooit gestild worden. Ze zullen nooit genoeg hebben.

Overigens vermoed ik dat er vanzelf een omslagpunt komt. Wellicht dat dat zelfs al gaande is. Steeds meer mensen zeggen hun Facebookaccount op. Dat is in elk geval een begin. Wat mijns inziens nog nooit heeft geholpen dat de registratie voor iets verplicht wordt gesteld.

Google en Apple doen weliswaar hetzelfde met hun Android/iOS-ecosysteem, maar gevoelsmatig is dat toch anders. Misschien onterecht - daarom ook gevoelsmatig, maar je wordt in elk geval niet gedwongen deel te nemen aan e.o.a. zogenaamd sociaal platform.

[Reactie gewijzigd door JKP op 25 augustus 2020 21:39]

Bij mijn weten is het niet mogelijk om je FB account anno 2020 in zijn totaliteit op te zeggen. Verbeter mij als het wel mogelijk is maar ik dacht van niet.

Los van dat hoop ik uit de grond van mijn hart dat dit verplicht verschijnsel als een boomerang in hun gezicht terug zal komen. Het is werkelijk schandalig.
Bij mijn weten is het niet mogelijk om je FB account anno 2020 in zijn totaliteit op te zeggen. Verbeter mij als het wel mogelijk is maar ik dacht van niet.
Heb het speciaal even opgezocht, maar dat is zeker wel mogelijk: https://nl-nl.facebook.com/help/224562897555674 Even afgezien van wat er 'per ongeluk' nog achterblijft op de servers van Facebook. Overigens proberen ze je wel te ontmoedigen om daadwerkelijk tot verwijdering over te gaan. Als je echter vastbesloten bent om 'm te verwijderen, dan zal de emotionele manipulatie, die Facebook tracht toe te passen, niet werken.

Er komt ongetwijfeld een moment dat ook voor mensen de grens is bereikt. Zoals ik al opmerkte, is dat voor sommigen reeds het geval. Anderzijds, het enkel opzeggen van je FB-account vind ik nog niet bijzonder. De vraag is vervolgens hoe en of de sociale omgang met anderen niet sowieso anders moet. Een weg van het individuele vandaan. Vooralsnog zie ik daar nog weinig van. Het motto in deze crisis is bijv. 'samen', maar juist in deze tijd werden/worden mensen ontzettend hard op zichzelf teruggeworpen. Een echt samen is er bijv. in maart, april en mei niet geweest.

[Reactie gewijzigd door JKP op 25 augustus 2020 22:16]

Heb FB vanaf het eerste uur en voornamelijk gebruikt waarvoor het bedoeld was: Contact maken & houden met (verre) relaties zoals de reunie van mijn basisschool. Maar verder is het een slapend account, ook mijn TU kenniskring laat zich niet actief zien. Met name hier alleen dames op middelbare leeftijd 😁

Als het een verdomd goede VR bril is zal ik het nog wel kopen en registreren ondanks link met FB.

[Reactie gewijzigd door Channelmaster op 25 augustus 2020 22:48]

Wat betreft dat eerste. Persoonlijk weet ik niet zo goed waar Facebook voor is opgezet. Dat het begonnen is een netwerk voor studenten is mij bekend. Ook dat boze tongen beweren dat de plannen van Mark Zuckerberg eigenlijk altijd zijn geweest om FB te laten worden wat het nu is.

Om contact te houden heb je FB natuurlijk niet meer nodig. Meer dan genoeg alternatieven voor handen. Tegelijk wil ik de angst voor privacyschending ook weer niet overdrijven. Doorgaans ben je het toch echt zelf die informatie (data) deelt. In die zin ligt er ook een verantwoordelijkheid bij onszelf. Zonder daarmee de schimmigheden van FB en consorten te ontkennen.

Wat betreft VR, in mijn omgeving ken ik praktisch nul mensen die er iets mee doen. Ik weet niet of dat aan mijn bubbel ligt of meer in z'n algemeenheid dat VR niet echt aan lijkt te slaan bij het grote publiek.

Tot slot, mijn vermoeden is dat als er genoeg animo voor VR brillen komt er vanzelf ook wel een markt zal ontstaan voor custom-roms of iets dergelijks. Dat zie je bij Android en iOS (jailbreak) natuurlijk ook gebeuren. Doorgaans keert de wal het schip vanzelf. Tenzij het schip niet meer te keren is, dan is het een ander verhaal.
Doorgaans ben je het toch echt zelf die informatie (data) deelt. In die zin ligt er ook een verantwoordelijkheid bij onszelf.
Bij Facebook is dat helaas alles behalve waar. Facebook verzamelt gegevens van iedereen, account of niet. Ook als je gewoon een niet-Facebook website bezoekt kan Facebook dat weten, bijvoorbeeld door de Facebook pixel, share knop, embedded posts etc. Bedrijven kunnen volledige klantenlijsten naar Facebook uploaden. Ook via andere diensten als Whatsapp, als een van je contacten Whatsapp heeft en het adresboek met Whatsapp/Facebook deelt komen jou gegevens ongevraagd bij Facebook terecht.

Je deelt dus absoluut niet alles (bewust) zelf. Waar mij betreft mogen bedrijven als Facebook (maar ook anderen) hiervoor hard aangepakt worden.
Eens met wat je zegt. Dank voor deze nuance. Die wilde ik er in eerste instantie ook bij zetten, maar had ik even weggelaten. Ik doelde persoonlijk meer op de gebruikers van het FB platform. Zonder te generaliseren merk ik daarin toch wel dat sommigen boter op hun hoofd hebben. Enerzijds een hoop geklaag over weinig privacy, maar vervolgens wel gebruik maken van de diensten die hun privacy met voeten treden. Of zoals ik betoog, je hebt daar tot op zekere hoogte ook zelf invloed op.

Terugkomend op wat jij zegt, het klopt je niet alles in de hand hebt. In elk geval niet als een niet-technisch onderlegde computergebruiker. Jij en ik weten hoe we FB redelijk buiten de deur kunnen houden, maar voor bijv. mijn ouders zal ik het toch echt moeten regelen. En dan is het altijd weer balanceren op gebruikersgemak en privacy. (Websites die je bijv. nodig hebt en niet werken door een een privacy-filter. Voor mijzelf geen probleem, bij mijn ouders reden tot paniek.)

[Reactie gewijzigd door JKP op 26 augustus 2020 03:05]

Dat ligt aan jouw bubbel, er zijn er zat die VR gebruiken. In mijn bubbel zitten er zeker 10. En zodra je het zelf een keer gebruikt heb weet je waarom. Volgende maand komt er een nieuwe PC headset, de HP Reverb G2 uit. De prijs is al verhoogd van 580 naar 700€ vanwege de vele pre-orders. Dat zegt wel wat over het gat dat Oculus laat liggen, met dedicated PC headsets lijken ze na de Rift S weinig meer te willen doen. En daar stopt het voor mij dan ook. Bye bye Rift S met je Facebook account en hallo HP Reverb G2, met superieure resolutie van 2160*2160 per oog. Man man, ik kan niet wachten. De immersie met een dergelijke resulutie zal ongekend zijn.
OF dat aan zijn bubbel ligt, of misschien juist aan de jouwe is natuurlijk maar de vraag, kijk ik bijv. naar mijn bubbel met redelijk wat tech savvy gebruikers hebben er ook maar een paar een VR kit.

"Zat die VR gebruiken", is natuurlijk ook niet echt een duiding. Ik ben eigenlijk best wel benieuwd naar daadwerkelijke cijfers over het aantal mensen met een VR headset t.o.v. gebruikers die geen VR hardware hebben. Ik verwacht eigenlijk, zelfs nadat VR toch een aantal keer best gehyped is de laatste jaren, dat nog wel eens erg tegen kan vallen en het aantal gebruikers mogelijk nog laag in de single digits zal liggen.
Tegen vallen is relatief, in vergelijking met plat gamen zijn het er niet heel veel. Als je meer dan dat verwacht had door de "hype" dan moet je die verwachting bijstellen,de status van VR is inmiddels duidelijk, de balans is al opgemaakt. Het komt langzaam uit de kinderschoenen, geen massa's gebruikers, maar ook geen niche en zeer zeker niet dood. Vooralsnog zijn er rond de 800,000 exemplaren van Half Life Alyx verkocht, PC VR dus. Tel daarbij de aantallen Oculus Quests en andere niet PC connected brillen en de PSVR bij op en dan kom je zeker op een paar miljoen uit.

Vooralsnog is het wachten op wat meer developers die wat meer AAA games voor VR geschikt gaan maken. Tot nu toe zijn dat slechts Skyrim, Fallout en Half Life Alyx. Waarbij alleen HL Alyx een nieuw spel dat puur gemaakt is voor VR is.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 27 augustus 2020 12:13]

De prijs van de G2 is niet verhoogd vanwege het grote aantal preorders. €700 was altijd al de geplande prijs. Ze hebben alleen tijdelijk, voor de vroege preorders, een instapkorting gegeven.
Ah, crap, dat had ik eerder moeten weten
En dan heb je nog de services waarbij je de Facebook login gebruikt, waardoor je dus bijna nooit meer ervan komt. Ik heb ooit eens Spotify gebruikt met mijn Facebook account en dat was niet om te zetten naar een normaal account. Ik heb toen een nieuw account moeten aanmaken. Die SSO is natuurlijk wel een super slimme manier van Facebook om accounts te binden.
Is wel mogelijk, ik heb het recent gedaan. Backup gemaakt van alle data en daarna een wachtperiode van 4 weken, mijn account is nu weg.
Er komt een keer een einde aan. Aan gebruikers die al 150 jaar dood zijn, valt weinig reclame te tonen.
Het voornaamste probleem vind ik daar dat Facebook verbiedt om fictieve informatie in te voeren en accounts op basis daarvan ook actief verwijdert.

Anders gewoon wat dummy informatie ingeven en klaar.

Zelf zo geen VR-bril: waarom heeft zoiets eigenlijk een account nodig? Is toch gewoon randapparatuur?
Voor het gebruik van de randapparatuur is het ook geen noodzaak. Wel voor aankoop van games etc uit de store, en enkele online diensten die ermee van doen hebben. In heel veel gevallen kan je ook prima af zonder dat je er een (facebook-)account aan koppelt, maar wil je alle functies kunnen gebruiken, dan heb je een account nodig.
Ik vind de weerstand ertegen wel enigszins begrijpelijk, echter is het niet heel veel anders dan bij welke andere aanbieder van vergelijkbare producten. Als Microsoft een dergelijke integratie met hun platform maakt is het aan alle kanten hulde, bij Google gaat het niet veel anders... Ook met "normale" oculus-accounts hoorde je er niemand over. Nu facebook de eigenaar is en dus ook alles aan hun eigen platform wil koppelen is het plots een probleem.. Is een tikkeltje selectieve verontwaardiging naar mijn idee.
Ik denk dat de verontwaardiging vooral komt omdat Facebook al zovéél van ons weet via allerlei platforms (Facebook als sociaal netwerk, Messenger, WhatsApp) en allerlei technieken: integratie in websites, gebruik van contactdatabanken, GPS en andere locatiedata... Facebook heeft data over een groot deel van ons leven en gaat daar actief mee aan de slag. Die data gaat nu aangevuld worden met data uit gaming en VR-gebruik. Voor veel mensen opnieuw een domein dat Facebook nu claimt. Het probleem is dat deze gegevens allemaal bij één partij terechtkomen die deze data zonder beperkingen kan combineren.
Tja, is dat zoveel anders dan wat Google doet? Die maakt het zo mogelijk nog gekker door je te laten betalen om een microfoon in je huis te plaatsen. Wat handige snufjes toevoegen en je verkoopt 'm als de Google Home, maar je kan vervolgens alles van je "klant" weten... En ze zijn er bij lange na niet de enige mee die zich met dat soort praktijken bezig houdt. Logisch ook, het is immers hun core business om met informatie van anderen te handelen.
Een partij als Microsoft heeft wat dat betreft weer een iets andere core business, namelijk het maken van software. Eerst als product, nu als dienst. Apple min of meer hetzelfde verhaal. Die hebben andere belangen bij dergelijke praktijken, maar net zo goed belangen natuurlijk. En dus maakt zo ongeveer elke grote speler in die markt gretig gebruik van de mogelijkheden en tekortkomingen in zowel wetgeving als techniek.

Vandaar dat ik het nogal selectieve verontwaardiging vindt. Het is niet alleen Facebook, het is het collectief van aanbieders van diensten en producten in de hele branche, in combinatie met een veel te trage en te versnipperde wetgeving.
Je hebt natuurlijk wel gelijk, alle bedrijven verzamelen data en gebruiken dat om geld te verdienen.

Maar er is wel een verschil. Op de een of andere manier is Facebook gewoon niet sympathiek. Ik weet niet precies waar het door komt, maar het heeft te maken met het imago van het bedrijf. Ik bedoel, Sergey Brin en Larry Page waren toffe gasten en hadden nooit kwaad in de zin, maar Mark Zuckerberg is gewoon een arrogante kwast met een diepe minachting voor z'n gebruikers. Ik bedoel, je gebruikers 'dumb fucks' noemen helpt geen enkel bedrijf en dat ene zinnetje geeft overduidelijk aan hoe hij over gebruikers denkt.

Maar het is meer dan dat. Facebook doet dingen stiekum. Google heeft altijd gezegd dat ze data van je verzamelen als je gebruik maakt van hun diensten. Daar kun je iets van vinden, maar ze zijn er eerlijk over en je hebt de keuze om de diensten niet te gebruiken en dan verzamelen ze ook geen data over je.

Facebook verzamelt _altijd_ data over je. Op alle bekende websites staan de Facebook like-knoppen, daardoor weet Facebook niet alleen welke sites je bezoekt, maar zelfs welke artikelen je daar leest. Ze doen dit _ook_ bij mensen zonder Facebook-account. Daar hebben ze dan geen naam en rugnummer bij, maar ze kunnen ook een profiel van je opstellen zonder je naam te weten. Dus iedereen die denkt dat ze hun Facebook account moeten opheffen: dat helpt niet, het verzamelen gaat gewoon door.

Dat gedrag is onfatsoenlijk en oneerlijk. Het is niet onwettig, maar dat komt doordat politici te traag zijn en te weinig kennis hebben van alle mogelijke features van het internet, ze kunnen dat gewoon niet bijhouden. Facebook verzamelt dus ook data over je zonder dat expliciet te melden, zonder je om toestemming te vragen en zonder dat je de mogelijkheid hebt om deze data te laten verwijderen.

DAT is het verschil tussen Facebook en de andere grote techbedrijven die data verzamelen.

Ontopic: Ik begrijp deze zet van Facebook helemaal niet. Facebook heeft een heel slecht imago. Bijna iedereen die een mening heeft wil het liefst van Facebook af. Oculus is te klein om het imago van Facebook op te poetsen door een goed product op de markt te brengen onder de Facebook naam, ze kunnen echt alleen maar nadeel hebben van deze rebranding en van de eis dat voor nieuwe Oculus sets verplicht een Facebook-account nodig is. Dus HOE denken ze meer VR-headsets te verkopen door er de naam van een bedrijf met een slecht imago op te plakken? Beats me, totally...
Ontopic: Ik begrijp deze zet van Facebook helemaal niet. Facebook heeft een heel slecht imago. Bijna iedereen die een mening heeft wil het liefst van Facebook af. Oculus is te klein om het imago van Facebook op te poetsen door een goed product op de markt te brengen onder de Facebook naam, ze kunnen echt alleen maar nadeel hebben van deze rebranding en van de eis dat voor nieuwe Oculus sets verplicht een Facebook-account nodig is. Dus HOE denken ze meer VR-headsets te verkopen door er de naam van een bedrijf met een slecht imago op te plakken? Beats me, totally...
Heel simpel: met de huidige infrastructuur die ze nu hebben en uitbreiden (VR), kan de gemiddelde gebruiker niet om Facebook heen. Facebook weet dit, en het is keer op keer gebleken dat imagoschade hen geen economische schade oplevert (Cambridge Analytica, etc.).
De gemiddelde gebruiker zit in een sociale lock-in, zoals met Whatsapp. Genoeg mensen die een alternatief willen, maar niet kunnen omdat hun vrienden niet meewillen.
Die redenering gaat maar gedeeltelijk op, je kunt namelijk prima om Facebook heen als je aan VR wil beginnen. Je kunt terecht bij Valve met de Index, bij Sony met PSVR en er zijn nog andere onafhankelijke partijen die VR-headsets aanbieden (o.a. HTC).

Maar die headsets zijn wel duurder of vereisen extra hardware. Oculus is met de Quest uniek omdat het een standalone-platform is waardoor mensen makkelijk kunnen instappen en kunnen kennismaken met de techniek, maar is dat genoeg om marktleider te blijven? Ik heb het idee dat Facebook hier z'n hand overspeelt. Een partij als Sony kan ook z'n eigen standalone-headset op de markt brengen.
Ik heb het idee dat Facebook hier z'n hand overspeelt.
Ik help je het hopen. Maar Facebook kent zijn tactieken hiervoor. Zo verwacht ik over niet al te lange tijd dat Whatsapp = Facebook Messenger.
Een partij als Sony kan ook z'n eigen standalone-headset op de markt brengen.
Uiteraard, maar adoptie berust op aantallen gebruikers en op een sociale infrastructuur. Wat dat betreft loopt Facebook mijlenver voorop. Het ligt voor de hand dat Facebook dit zal inzetten om nummer 1 te worden. Met de huidige social distancing is VR misschien wel een sociale killer toepassing voor VR.
Een Google, Apple of Facebook account is wel iets anders dan een Oculus-account (voordat het facebook was). Kleine bedrijfjes vertrouw ik meer met mijn gegevens dan een gigant.
Het grote verschil is dat je sinds Facebook het heeft overgenomen, je eigen randapparatuur alleen nog kan gebruiken als je verbonden bent met een Facebook server. De wereldwijde FB storing vorig jaar toonde dat feilloos aan. De bril werkte niet, ook niet voor lokaal opgeslagen programma’s die geen internet vereisten.
Dat was met de originele Oculus software heel anders, dat werkte gewoon offline.
Voor mij geen nieuwe Oculus in ieder geval.
Ik ben niet perse facebook fan.. maar wat werkte er niet? Ik kan me geen moment herineren dat ik niet kon sideloaden met sidequest.. en buiten dat had je dus tijdens de 'wereldwijde FB storing vorig jaar' geen facebook account nodig..

Het lijkt me logisch dat je geen applicaties aan kan schaffen zonder dat je een account hebt voor een store? en het lijkt me ook redelijk logisch dat een Facebook organisatie eigenlijk maar 1 account binnen hun organisatie wil gaan gebruiken?

Ik weet ook nog niet hoe het in de toekomst gaat.. maar ik heb het idee dat ze het constant alleen maar over de 'social features' / store account hebben.. en je dus eigenlijk altijd gewoon via bijvoorbeeld sidequest of elke andere methode gewoon kan sideloaden ZONDER FACEBOOK account?
Probleem met Facebook is dat je dan ook meteen vindbaar bent op Facebook zelf terwijl je dat misschien helemaal niet wil.

Bij Google en Microsoft is dat absoluut niet zo, en daar hoef je ook niet per se je echte naam te gebruiken.
Ik heb nooit begrepen waarom je een fictieve naam in zou voeren op Facebook. Volgens mij houd je daar meer jezelf mee voor de gek dan 'Mark Zuckerberg'. Echte naam of niet, het sociale netwerk zal nog steeds een profiel van je maken op basis van cookies, telefoonnummers, e-mailadressen enz. De kans is groot dat ze je naam toch wel weten. Bovendien staat in de voorwaarden dat het niet mag. Dan moet je niet zeuren als ze je account verwijderen.
Bovendien staat in de voorwaarden dat het niet mag. Dan moet je niet zeuren als ze je account verwijderen.
En dat is waarom velen het problematisch vinden dat een fb-account verplicht wordt bij hun randapparaat.
Echte naam of niet, het sociale netwerk zal nog steeds een profiel van je maken op basis van cookies, telefoonnummers, e-mailadressen enz.
Ook dat is een reden voor de kritiek. Want Facebook teert op die data, een zelfstandig bedrijf dat hardware produceert en waar je evt rechtstreeks een account zou bij hebben, niet (perse)
Toch vind ik het vreemd. Is het een geheim dat een FB-account verplicht is bij dit apparaat? Ik ben daar onvoldoende in thuis. Want als dat keurig vermeld staat heb je toch ook gewoon de optie het niet te kopen? Ik zie heus wel privacy-issues, maar het lijkt nu net alsof het hebben van een account een primaire levensbehoefte is. Als je een account aanmaakt, heb je gewoon te voldoen aan hun voorwaarden.
Is het een geheim dat een FB-account verplicht is bij dit apparaat?
De maatregel zal ook gelden voor mensen die nu al zo’n Oculus in huis hebben. Voor mensen die principieel geen fb-account hebben, en zo zijn er wel wat de laatste tijd, begrijp ik de frustratie dan ook wel.
Oké. Dan begrijp ik dat je er niet blij van wordt. Doet op een bepaalde manier een beetje denken aan het Sonos verhaal :+
tja - maar als ze de concurrentie uitschakelen door deze op te kopen of door (welliswaar illegale) prijs verlagingen - want ze hebben nu eenmaal veel te veel geld dan 'moet' je dus wel.

Laten we wel zijn: je koopt een product en daar betaal je voor en vervolgens worden je gegevens door verkocht (want die account dient natuurlijk ergens toe). Als dan de prijs navenant laag is dan heb je nog wat voordeel maar die persoonsgegevens worden tot het einde der dagen doorverkocht. Staat toch niet helemaal in verhouding.
Sja. Waarom heb je een account nodig voor je telefoon? Omdat ze dan beter profielen kunnen maken en je applicaties kunnen verkopen.
je kan nog beter eisen dat mensen eerst hun hoofd in het riool steken, de (sterke) merknaam oculus is dus nu kapot
Het verplichten van een facebook account is dus voor mij echt een reden om de Oculus vr bril niet te kopen. Ik doe zo min mogelijk mee aan social media (en heb geen facebook).
Een fictief accountje zou nog een optie zijn, maar dit mag blijkbaar niet.
Fictief account gaat nooit werken. Die gasten zijn daar te slim voor. Op basis van allerlei data punten kunnen ze alsnog herleiden wie je bent, tenzij je verdomd goed bent in anoniem blijven. Een keer iets over het hoofd zien en je bent alsnog bekend!

Zie ook hoe de FBI mensen met Bitcoin criminaliteit vind op het darkweb. 9/10 keer gewoon omdat ze een keer ergens inloggen en dat te linken is met Darkweb activiteit.
Ik zit al jaren met een nep naam op Facebook. Wel 1 keer gereport door 1 van mijn "friends" een paar jaar geleden toen ik daar een melding over kreeg. Maar hier gewoon tegen in gegaan en niets meer van gehoord.

Blijkbaar weet Facebook niet zo heel veel van mij en doen ublock origin/blokada hun ding goed.
eigenlijk moet je hetzelfde doen als met die ah bonuskaarten, regelmatig met anderen wisselen van account
Lekker dan, dat wist ik niet. Heb er net na lang zeuren van de kinderen een besteld :p Die gaat morgen dan ongeopend retour. Heb FB account jaren geleden al verwijderd en zit niet op een nieuwe te wachten.
Het is nu nog niet zo hoor. Pas vanaf 2022 en al eerder voor nieuwe hardware modellen. Maar voor de bestaande Quest kan je nog tot 2022 zonder Facebook account. Zie het Tweakers artikel voor meer info (vorige week)
Je kunt gewoon een dummy account aanmaken, die je op private zet, en waar je geen vrienden op accepteerd.

Binnen de Oculus Quest headset kun je vrienden zoeken op Facebook om ze vervolgens toe te voegen als vrienden op je headset.
Dit gebruik je vervolgens om elkaar te kunnen bellen binnen de oculus omgeving.
Spellen kunnen hun eigen vrienden systeem opzetten, zonder van facebook gebruik te maken.
facebook houd er niet van als je dummy accounts maakt en ze altijd actief aan het zoeken naar dummy accounts om te verwijderen dus ver van handig.
Ik ben echt bang wat er gaat gebeuren met support voor m'n Quest. Ik heb geen FB account. Maar doe alles nog steeds op m'n account die ik voor aanschaf destijds voor de CV1 heb gemaakt.
Naja alleen vanaf 2022 moet je verplicht een FB account gebruiken. Tot die tijd veranderd er niks voor je bestaande Quest.
Dus ook voor mn quest die ik al heb is het dan verplicht? Goed om te weten.
Jup. Voor de nieuwe headset die nog moet komen is t direct verplicht.
Al sinds de overname door Facebook dacht ik; hoelang kan dit goed gaan. Facebook ziet dit duidelijk enkel als een manier om straks al je VR gedrag te loggen en op basis daarvan te kunnen adverteren. Alleen een complete idioot zag dit niet aankomen.
Dat John Carmack überhaupt ooit heeft ingestemd met deze overname is mij een raadsel.

O, als we dan toch aan het rebranden gaan... maak er In-your-Face-book van.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 25 augustus 2020 23:01]

Ik heb nog geen enkele advertentie gezien. Het verdien model komt van de verkoop van games/content.
Iets gemist wellicht? Vanaf oktober wordt het noodzakelijk om met Facebook in te loggen om de volledige functionaliteit van Oculus brillen te kunnen gebruiken.

https://www.inverse.com/g...es-facbook-login-backlash

Advertenties ga je mogelijk (nog)) niet in VR zien, maar je gebruik wordt wel input voor advertenties elders. Nu zul je denken, boeiend die spelletjes, maar VR zal voor veel meer gebruikt gaan worden dan enkel spelletjes.

En dat verdienmodel waar je het nu over hebt is inderdaad het Oculus verdienmodel van voor het verfacebookt werd, wat nu dus wel gaat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 26 augustus 2020 07:15]

Dat dus. Ik heb al mijn Facebook connecties verbroken. Dat bedrijf heeft en krijg nog veel meer macht.
Goede zet, ik gebruik het ook enkel nog vanwege zakelijk, maar heb je ook geen Whatsapp meer?

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 26 augustus 2020 12:40]

Nope, Signal en Telegram.
Helaas tref ik nog veel mensen op Whatsapp. Verder probeer ik zoveel mogelijk iMessage te gebruiken.
Tegen die mensen kan je zeggen:

"Ik ben te vinden op Signal en Telegram, beide gratis te gebruiken, dus als je contact zoekt, even 1 app installeren en klaar."

Zelf ben ik WhatsApp-loos bereikbaar via:

- Telegram
- Signal
- iMessage
- E-mail
- Bellen

5 opties om me te bereiken. Als iemand zich zo hard aan WhatsApp hangt, jammer dan.
(Plus alle 3 messaging apps hebben een betere desktop ervaring dan WhatsApp, dikke plus)

[Reactie gewijzigd door xoniq op 26 augustus 2020 14:23]

Als ik een bedrijf als Facebook runde zou ik al langere tijd dromen van data van hmd’s met eyetracking. Dan zou ik nu zelfs headsets onder kostprijs weggeven om zoveel mogelijk gebruikers binnen te krijgen, te koppelen aan een chatdienst en social platform waar ze vrijwillig info geven. De dataset die je dan hebt waarop je profielen kunt maken lijkt me onbetaalbaar, en gaat veel verder dan de info die je (wat bewuster) op Facebook zet. In verschillende scenario’s weten waar een persoon naar kijkt, hoe lang, en hoe je reactie erop is, is goud voor bedrijven die ingehuurd worden om een targetted campaign te voeren.

Het zou goed zijn als we nog wat serieuzer gaan kijken naar de rechten van gebruikers mbt hun eigen data.
Reken ook maar dat dat gaat gebeuren zodra VR headsets met eyetracking in massa geproduceerd gaan worden.
Zin in.

Daarnaast begrijpelijk, Facebook is met zoveel meer dingen bezig dan Oculus alleen dat het niet logisch is om het nog Oculus Research of Oculus Connect te noemen :+

Wel lelijk dat ze toch weer nog meer Facebook integratie gaan leveren.. Verplicht om een facebook account te koppelen. God damn.
Ja, maar ik vraag me af of ze zichzelf hier niet meer pijn mee doen... Er is zo'n enorm negatieve connotatie met de term Facebook bij veel mensen. Ze zouden misschien beter een nieuwe naam kunnen verzinnen als soort van moederbedrijf, zoiets als alphabet en Google.
maar ze hadden al Oculus, en iedereen wist toch dat het facebook was, dus de naam was niets meer dan een wassen neus. Bij Alphabet en Google zit even wel wat meer achter.
Of het ze echt pijn zal gaan doen? Ik denk het niet, ze willen toch juist de grote massa aanspreken met bv hun Quest, en die massa maakt zich niet zo druk om of ze wel/niet facebookaccount nodig hebben, veel zullen er sowieso toch al wel 1tje hebben.
Zal je eerlijk vertellen dat ik 'vergeten' was dat Ocolus van Facebook is.

Bij de naam Oculus heb ik nog wel een positieve associatie. Bij Facebook is dat absoluut niet het geval en ik zal dan ook nooit een Facebook VR bril kopen. Kan blijkbaar ook niet want ik heb/wil geen Facebook account.

Denk dat er veel meer mensen zijn zoals ik: niet weten dat Oculus van Facebook is én een afkeer van Facebook hebben. Dat zou Facebook inmiddels toch ook wel moeten weten, wat dat betreft is deze stap niet zo snugger.

Denk dat het in ieder geval meer mensen afschrikt dan aantrekt.
Hier net zo; ondanks dat ik vermoed dat het technisch prima producten zijn is bij mij de interesse compleet weg. Facebook allang vaarwel gezegd en nog geen seconde spijt van gehad. Rationeel? Wellicht niet, maar ik heb niets dan negatieve associaties met FB.
Je kunt de Oculus headset en store volledig gebruiken zonder facebook account. Alleen lijkt het tijdens de setup niet te kunnen. Via een vage route in het menu kan het wel.

Ik heb de Rift bij release gekocht. Ben er erg tevreden over en gebruik hem gemiddeld dagelijks meer dan een uur.

En inderdaad, ondertussen denk ik na over een opvolger en weet ik zeker dat ik niet een Facebook product ga kopen. Zo zijn er vast nog veel meer. Zonde, maar voor de consument niet heel erg verder. Er zijn ondertussen genoeg alternatieven die qua prijs en/of kwaliteit minstens zo goed zijn.
Mijn associatie met Oculus was voornamelijk "John Carmack" (en later Michael Abrash), die toch altijd een beetje een sticking-it-to-the-man-gevoel bij me opriep. Nu Facebook zich actiever en actiever bemoeit met Oculus ben ik benieuwd of hij er nog lang blijft.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik door deze recente acties wel twee keer nadenk of ik nog een spel koop op de oculus omgeving, zeker als het spel ook op steam te koop is. Terwijl dat voor deze veranderingen nooit aan de orde was.

[Reactie gewijzigd door Tummie555 op 25 augustus 2020 21:49]

Hopelijk krijgen we dan niet te horen dat de Oculus naam volledig weggaat en voortaan Facebook Reality gaat heten. Maakt wel duidelijk waarom Facebook je dan verplicht een account te gebruiken.
Ik heb een oculus vr bril en voel me best bedonderd. Ik heb velen jaren geleden mijn facebook account opgegeven. En nu MOET ik er 1 koppelen om er fatsoenlijk gebruik van kunnen maken in 2023. Voor mij hoogtijd om te switchen van VR bril. Ik weiger een facebook acc aan te maken.
Ik raad mensen aan een spam account aan te maken voor hun Quest headset.
Ook handiger als je ooit de Quest wilt verkopen mét alle content.
Als je verplicht een facebook account moet hebben zal er bij mij nooit een oculus headset komen.
Tenzij de prijs gehalveerd word immers betaal ik dan 2 keer. Een keer voor het product en 1 keer met mijn gegevens zodat ze me overal kunnen volgen en exact weten wat ik allemaal doe. Eigenlijk betaal ik dan 3 keer namelijk ook met mijn privacy.
Ben zo blij met mijn vive cosmos. Zeker nu Facebook volledig oculus opslokt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee