Facebook begint test met AR-bril

Facebook begint een test met een AR-bril onder de naam Project Aria. De bril heeft een camera en microfoon om data vast te leggen voor onderzoek naar hoe een AR-bril zou moeten werken. Alleen medewerkers van Facebook en partnerbedrijven doen mee aan de test.

De ongeveer 70g wegende AR-bril van Project Aria heeft een 2,5Wh-accu die goed zou moeten zijn voor 1,5 uur opname en 30 uur in stanby staan. De bril draait op een verder onbekende Qualcomm Snapdragon-soc met 4GB en een opslag van 128GB. De bril beschikt over bluetooth 5.0 en WiFi 5. Op gebied van sensors beschikt de bril over gps, barometer, kompas en gyroscoop.

De Aria-bril krijgt een wit ledje om aan te geven dat de bril zijn omgeving opneemt. Bovendien belooft Facebook dat het in de beelden automatisch gezichten en kentekenplaten vervaagt om de privacy te waarborgen.

Opnames gebeuren met een enkele 8-megapixelcamera met een beeldhoek van 110 graden horizontaal en 110 graden verticaal die beeldmateriaal kan maken op 30fps. Voor het bijhouden van handbewegingen van de gebruiker zitten er twee monochrome camera's in met vga-resolutie van 640x480 pixels met 90fps.

De bedoeling is om met de bril een beeld te krijgen van omgevingen, om zo later daar een interface overheen te kunnen leggen. Als voorbeelden noemt Facebook naast navigatie in de bril ook extra informatie over producten in een winkel, het kunnen onthouden waar gebruikers zaken als sleutels hebben laten liggen en meer. Op termijn moet het volgens Facebook mogelijk zijn om producten als tv's en tablets te vervangen voor virtuele varianten die als app draaien op een AR-bril.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-09-2020 • 21:07

21 Linkedin

Reacties (21)

Wijzig sortering
Het zijn mooie claims die FB maakt wat betreft privacy, maar ik heb er weinig vertrouwen in.
Privacy. Dit bedrijf heeft enorm veel macht en met medewerking van de amerikaanse overheid kunnen ze zometeen op veel mensen controle uitoefenen op de toekomstige generatie en dit zal wellicht een klein groepje zijn, maar wel mensen met belangrijke functies in onze directe omgeving en geloof me dat is niet goed voor onze maatschappij, behalve die van Facebook en de Amerikaanse overheid.

Ik snap dat de Europese overheid strak bezig is om onze privacy te beschermen en zich ook bewust zijn alleen de bevolking wil gratis alles delen. Die privacy daar komt in de praktijk weinig van terecht als facebook , whatsapp en al die andere social troep uit Amerika alsmaar data doorsluizen.

Het wordt echt tijd dat Europa komt met een eigen OS en compleet gaat voor privacy van eigen burgers en apps die niks opslaan alleen transporteren ,waarbij toestellen zelf de opslag zijn (BBMe) en helaas betaal je voor dat soort apps waaronder ook Threema.

De vraag is willen we later een minister hebben die gepiepeld gaat worden over zijn verleden of iets wat wij niet weten, Een CEO dat nadelig is voor onze economie, omdat hij zijn werkt niet doet door informatie over deze persoon etc,

Het is een keuze en voor we zover zijn dan heb ik daar weinig mee te maken, maar de toekomstige generatie wel en we zijn hard op weg om onze vrijheid geheel over te dragen aan controle.
Hoezo weinig vertrouwen? Alleen Facebook en partnerbedrijven doen mee aan het project. Dus neem aan dat de verzamelde data (evt incl alle opgenomen video en audio data) uitsluitend toegankelijk is voor Facebook en de partnerbedrijven?
En beide partijen mogen die data enkel en alleen delen met hun commerciele partners en onder strikte voorwaarden mogen die het vervolgens verwerken en doorverkopen aan de hoogste bieder?
En de zeer strenge voorwaarden houden o.a. in dat het uitsluitend doorgeleverd mag worden nadat die externe klant daadwerkelijk betaald heeft.
Wat voor extra garanties wil jij hebben voordat je met een gerust hart ervan uit kan gaan dat iedereen alles van jou weet?

[Reactie gewijzigd door tonkie_67 op 16 september 2020 22:42]

Nou. Onderschat niet de hele tiktok gebeuren misschien wel ingegeven is door minder dan commercieel gebruik.

Zoek anders eens op waarom google haar interne netwerk verkeer begon te encrypten. Nu een best practise, maar toen was daar een zeer concrete aanleiding voor...
Weet je zeker dat je op de juiste post reageert? Zie de link niet
Strenge voorwaarden beschermen nul komma nul als het op de Amerikaanse overheid aankomt.

Het is een farce te geloven dat hun regels ook maar enige bescherming geven. Zeker tbv niet-Amerikanen, maar er is genoeg bekend over inbreuk tegen eigen volk, ook
Geheel met je eens wat betreft privacy, ook ik heb er weinig vertrouwen in.
Stel dat als deze AV bril er ook werkelijk komt, je ook nog maar weinig privacy hebt, waar je ook bent.
Als deze AV bril verder doorontwikkeld word en niet meer te herkennen is al bril ??
Maar ja al er straks een explosieve toenamen is van, dat je ineens vele met een bril ziet lopen zegt dat wel genoeg denk ik.
Maar ja realistisch gezien wat is er nog echt in deze wereld, nou ben ik niet para, inmiddels 60+ heb het allemaal wel meegemaakt hoe en wat er allemaal veranderd is.
Facebook is inmiddels toch echt wel een beschadigd merk in mijn ogen. Ik vertrouw zelf facebook nauwelijks met mijn gegevens laat staan dat ik een camera met microfoon bij ze ga kopen.
"Facebook is inmiddels toch echt wel een beschadigd merk in mijn ogen. Ik vertrouw zelf facebook nauwelijks met mijn gegevens laat staan dat ik een camera met microfoon bij ze ga kopen."

Inmiddels?

Kijk even wat voor een mobiel je hebt?
Heb je standaard FB op je mobiel?
FB luistert standaard mee, misschien niet met de native app maar wel met partners......
Tja, toch zijn er ook genoeg gekken die een Oculus VR set kopen. Zou ik dus ook nooit doen.
Mogelijke toekomst scenario;

- Een vakantievriend uit Nieuw Zeeland nodigt je uit om even zijn nieuwe ingescande huis te komen bekijken, of even snel een filmpje te kijken in de VR bioscoop om daarna even door het VR Jurassic park een avontuur te gaan beleven.

- Familie komt even bij elkaar om het een en ander te bespreken op het VR huisje aan het strand op een tropisch eiland. Gezichten zijn natuurlijk allemaal real time ingescand en emoties zijn goed af te lezen: https://youtu.be/v3XcQtoja_Y

Ik block hier alles van FB maar twijfel of ik de verleidingen van zo’n wereld zou kunnen weerstaan.

https://www.oculus.com/facebook-horizon/

Tenzij we a la Neo deze Matrix in kunnen hacken natuurlijk :)


Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Comentator op 17 september 2020 11:02]

Een erg interessant product, ik denk dat AR op lange termijn een groot deel van onze mobiele telefoons vervangt. Dat je je eigen persoonlijke AR omgeving hebt die je vervolgens ook kunt delen en een publieke AR omgeving. Ik zie het al helemaal voor me :)

Ik ook en ik heb geïnvesteerd in het project.
wel ben ik benieuwd hoe ze de privacy problemen oppakken, cameras die iedereen die jij aankijkt zou kunnen filmen?
Gast, daar hoef je je AB-SO-LUUT geen zorgen over te maken!!! Wij investeerders zijn een betrouwbare buffer tussen jouw private gegevens en het 'wereld wijde web' met al die enge hackers.

Voor de tracking hebben we inderdaad wel iets van camera's nodig dus we volgen je 24/7 en zelfs in je slaapkamer. Maar dat wordt *NOOIT* gedeeld met de community, behalve als wij vinden dat dat nodig is. Want we moeten natuurlijk wel winst maken.

Er ging iets mis, ik probeerde te reageren op de reactie van T!mothy
Kennelijk ook weer niet de goede link, dit is te moeilijk voor me. Hope you all have a nice day tomorrow ;-)

[Reactie gewijzigd door theMob op 16 september 2020 22:20]

Ze pakken het helemaal verkeerd aan, en precies zoals te verwachten van Facebook eigenlijk.
Allerlei sensoren erop (RGB camera, microfoon, GPS, wellicht dieptesensor) die alles opnemen en dan kijken ze wel wat voor interessants met die data zullen doen.

De rumours zeggen dat bijv Apple met opzet geen RGB camera op zijn ril zet, maar alleen LiDAR. Daarmee kun je wel een hele hoop AR functies beschikbaar maken (content in de echte wereld verankeren, hand gestures, zoals hololens dat ook doet via een dieptesensor).

Facebook gaat voor een glasshole. En ik hoop niet dat dit het ook voor andere fabrikanten gaat verpesten.

Voor de rest vond ik het als AR fan wel erg tof om te zien dat ze er zo mee bezig zijn en dat ze er zo open over zijn.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 16 september 2020 22:33]

Heel erg vervelend, bij elk mogelijk nieuwsbericht waar Facebook in vermeld staat en/of fabrikant is gaat het om de privacyzorgen in de comments en niet over het product en/of de essentie van het nieuwsartikel. Privacy is iets wat iedereen voor zijn eigen moet uitmaken.. Maak je je zorgen daarover, koop dan een simpele bril en niet dit. Ongeacht de fabrikant KAN er misbruik van gemaakt worden.
Hmm, ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Die teneur moet ook zijn weerslag hebben bij een fabrikant, lijkt me, hopelijk met op zijn tijd een verandering? Ik neem aan dat er mensen van bedrijven kijken hoe zulks ontvangen wordt, met onderzoeken, maar ook naar publiek toegankelijke reacties.

Ik snap dat een broken record irritant is, maar in dit geval is het niet misplaatst, given their track record. Dat zoiets prevaleert boven de karige technische info die we nu hebben, vind ik niet heel raar.
Vervelend en niet ontopic? Bij een nieuwsitem over een device die audio en video opneemt die potentieel door erg veel mensen gedragen kan gaan worden? Facebook heeft een historie mbt privacyschendingen, en is in staat de dataset van gebruikers (en potentieel van niet gebruikers) met deze AR-bril, en hun VR-lineup, enorm uit te breiden. Uiteraard geldt het privacy vraagstuk voor alle grote techbedrijven. Facebook is alleen op verschillende erg grote platformen actief, heeft een winstmodel dat om data vergaren draait, en laat zien dat privacy niet in hun prioriteitentop staat.
Hoewel ik het helemaal met je eens ben dat het jammer is dat discussies rondom nieuwe FB produkten (of Google en andere mass-personal data collectors) over gebrek aan privacy bij die tokos gaat; maar dat hebben ze enkel aan henzelf te danken.
Waar het mogelijk nog enigzins uit te leggen was dat bedrijven die diensten aanbieden waarvoor je geen geld betaald hun inkomsten genereerden uit "jouw data": maar dit heeft zulke vormen aangenomen EN ze zijn het ook massaal gaan/blijven doen bij diensten en produkten waarvoor je wel "echt" betaald.
Blijft idd jammer dat dit soort discussies de overhand vormen ipv het onderliggende nieuwe produkt of dienst; maar dat hebben ze toch echt aan hunzelf te danken.
Je kan ook mee doen aan de opnames met de Quest 2 8)7

Ik geloof dat dit, mocht het ooit tot een toepasbaar product komen, revolutionair zal zijn en gsm (mobieltjes) zal vervangen.

Maar dan liever niet van FB... hopelijk zal er keuze komen.
Binnenkort op de nieuwssites : zonder dat het ledje aan staat neemt de bril toch beelden op.

Edit : wat nou off topic? We hebben het hier over Facebook. Kijk naar alle schandalen. Nooit vertrouwen dat bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 17 september 2020 00:30]

Is die 1,5 uur opname gelijk aan 1,5 uur gebruik, of wordt hier daadwerkelijk filmen mee bedoeld?

Want als die moet kunnen onthouden waar ik m'n sleutels heb gelaten, is 1,5 uur hopelijk niet voldoende.
Als voorbeelden noemt Facebook ... het kunnen onthouden waar gebruikers zaken als sleutels hebben laten liggen en meer.
En dat wordt dan ook geen Tarantino film van tweeëneenhalf uur.
Op termijn moet het volgens Facebook mogelijk zijn om producten als tv's en tablets te vervangen voor virtuele varianten die als app draaien op een AR-bril.
Een erg interessant product, ik denk dat AR op lange termijn een groot deel van onze mobiele telefoons vervangt. Dat je je eigen persoonlijke AR omgeving hebt die je vervolgens ook kunt delen en een publieke AR omgeving. Ik zie het al helemaal voor me :) wel ben ik benieuwd hoe ze de privacy problemen oppakken, cameras die iedereen die jij aankijkt zou kunnen filmen? Ik denk dat ze uiteindelijk voor de tracking wel iets van camera's nodig hebben, maar dat dit lage resolutie of andere hardwarematige aanpassingen moet hebben om geaccepteerd te worden in de maatschappij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee