Lenovo maakt AR-bril voor weergave vijf virtuele monitoren bij koppeling met pc

Lenovo maakt een nieuwe AR-bril voor zakelijk gebruik. De ThinkReality A3 heeft een Snapdragon XR1-soc en twee 1080p-schermen. Er komt een versie die met pc's verbonden kan worden en dan kunnen er vijf virtuele monitoren in beeld worden gebracht.

De XR1-soc van de Lenovo ThinkReality A3 komt uit 2018 en werd destijds gepresenteerd door Qualcomm als een chip voor relatief goedkope AR-brillen. Lenovo zet de nieuwe AR-bril in de markt als een zakelijke bril, die werknemers op locatie bijvoorbeeld meer schermruimte moet bieden terwijl ze ook nog de omgeving kunnen waarnemen.

De PC Edition van de ThinkReality A3 kan met USB-C worden aangesloten op een laptop of desktop en vervolgens geven de twee 1080p-schermpjes van de bril tot vijf virtuele monitoren weer. Hoe groot het blikveld van de bril is, maakt Lenovo niet bekend in zijn aankondiging.

In de bril zit ook een 8-megapixelcamera met ondersteuning voor 1080p-video. Ook zijn er twee fisheye-camera's aanwezig die de ruimte waarnemen waar de brildrager zich in bevindt, om zo AR-weergave mogelijk te maken.

Versie voor gebruik met smartphones

Lenovo maakt ook een ThinkReality A3 Industrial Edition. Die kan gebruikt worden in combinatie met Motorola-smartphones die minimaal een Snapdragon 800-soc of beter hebben. Ook moet de USB-C-aansluiting van de telefoon DisplayPort-ondersteuning hebben. Volgens Lenovo is deze industriële uitvoering geschikt voor gebruik in fabrieken en labs. Het bedrijf biedt via zijn ThinkReality-platform ook software aan.

De ThinkReality A3 is een aanvulling op Lenovo's AR-ecosysteem. De fabrikant bracht eerder al de ThinkReality A6 uit. Dat is een geavanceerder model met meer sensors, uitbreidbaar geheugen, verwisselbare accu en waveguide optics. Met de A6 concurreert Lenovo met Microsofts HoloLens. Halverwege dit jaar moet de ThinkReality A3 beschikbaar komen. De prijs is niet bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-01-2021 • 15:00

22 Linkedin

Reacties (22)

22
22
9
3
0
11
Wijzig sortering
Super vet, maar is 1080p per oog niet wat laag voor deze usecase?.. lijkt me beetje lastig om text te lezen. Virtual desktops laten zien zou niet perce heel zwaar moeten zijn dus een hogere resolutie per oog zou moeten kunnen lijkt me. Zou het duurder maken maar als dit voor professionele markt is maakt dat ook weinig uit.
Helemaal mee eens. 1080p per oog is over de gehele field of view. Nu is de vraag hoe groot die FOV is. Maar zowiezo; een grotere FOV is normaal gesproken het doel bij AR brillen (Hololens2 is 52 graden). Maar als je een zo'n scherp mogelijk beeld wilt bij dezelfde resolutie is een kleinere FOV wenselijk.

Ik werk met HoloLens 2 en vaak denken klanten dat dat handig is om "extra schermen" te kunnen tonen, maar we adviseren vrijwel altijd dat dat een slechte case is, omdat ook HoloLens2 een veel te lage resolutie heeft voor dit soort toepassingen.
AR is voorlopig het beste als je iets met de context van de gebruiker doet.

Ik snap deze Lenovo bril jniet, want je zit of met een enorm beperkte FOV. En dat is erg onwenselijk (zie HoloLens1). Of je zit met een grote FOV maar super lage pixel density. En daar wil je echt geen desktop op gaan weergeven :?

Nou ja, tegen de tijd van de lancering gaan we zien welke afweging ze hebben gemaakt.
Zelf denk ik dat je minstens 8K per oog nodig hebt om meerdere schermen op je bureau na te kunnen bootsen bij een fatsoenlijk FOV en scherpte waar je prettig mee kunt werken.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 10 januari 2021 22:36]

Voor een virtuele desktop hoeft de front of view helemaal niet groot te zijn. Voor een gewone desktop concentreer je je meestal zelfs op maar een klein gedeelte van het scherm. Door je ogen iets omhoog te richten en je hoofd eventueel een stukje te draaien kan zo'n bril gemakkelijk extra schermen weergeven. Die zouden zich dan boven de monitor bevinden. Een kijkhoek van ca 30 graden is dan al ruim voldoende.

Ik ga even af op het uiterlijk van de bril. Daar is te zien dat de bovenrand donker is, maar dat je recht vooruit (monitor) en naar beneden (toetsenbord, bureaublad) gewoon door helder glas kijkt. Dit is ook wezenlijk anders dan de HoloLens.
Je bericht barst van de aannames.
Ik zou gewoon eens wachten op een tech-demo voordat je het product helemaal afschrijft op een resolutie. Wellicht heb je gelijk.. maar zolang we nog niets gezien hebben, of echte reviews hebben gezien lijkt het me een hoop voorbarige aannames.
Je bericht barst van de aannames.
Ik zou gewoon eens wachten op een tech-demo voordat je het product helemaal afschrijft op een resolutie. Wellicht heb je gelijk.. maar zolang we nog niets gezien hebben, of echte reviews hebben gezien lijkt het me een hoop voorbarige aannames.
Hij vraagt zich iets af, hij schrijft het nog niet af.

En zijn gedachte is helemaal niet gek. Ik vind het al niet echt lekker scherp om mijn desktop in 2k te zien in mijn bril, hoe gaat dat met 5 desktops in 1080p? Ik vraag mij exact hetzelfde af en meer met mij zo te zien.
Betekend nog niet dat ik het gelijk afschrijf...
Met een goede soort van smart zoom zou dat best te verhelpen zijn. Meestal is de tekst die je leest ook niet schermvullend. Ik zie er wel heil in. Werk zelf voornamelijk op mijn laptop en heb er achter een grote 32 inch monitor staan met meerdere venster met verscheidene zaken. Soms enkel wat chat apps, soms 1 of 2 teksten (die groter zijn dan de kleine letters op mijn laptop scherm, als ik veel lees sleep ik zo'n tekst naar mijn laptop scherm), soms wat diagrammen of afbeeldingen.

Ik zie best potentie in een AR bril die de functie van mijn secundaire scherm vervangt, zaken afbeelden als aanvulling op mijn primary monitor waar ik voornamelijk werk. kan ik zaken over de hele muur achter mijn bureau plakken virtueel :9 . Zal niet voor iedereen nut hebben nee, maar als dat bepaalt of een product een success wordt of niet komen we niet meer vooruit.
Absoluut. Ik heb wel eens met een 1080p VR bril geflightsimt. De immersie was fantastisch, maar ik kon de instrumenten niet meer aflezen. Had amper meer door wat ik aan het doen was.
Benieuwd naar de beeldkwaliteit. Het heeft veel potentie om in VR of AR te werken maar als (extra) monitor(s) is huidige beeldkwaliteit nog niet optimaal denk ik. Tenminste met mijn Oculus Quest 2 heb je toch last van dat je geen scherpte hebt aan de randen en dat tekst een soort ghosting effect heeft wat wat vervelend lezen maakt. En het is ook nog niet scherp genoeg om hoge resolutie beeldscherm te mimicken.

Maar goed dit soort producten zijn wel nodig om uiteindelijk te geraken bij een product die wel een volwaardig vervanger is van extra beeldschermen.
De eerste paart iteraties van een nieuwe techniek zijn altijd wat "ruw". Echte verbeteringen en de transformatie tot dagelijks werkbaar product duurt altijd een paar generaties.
'Wat ruw' is hiervoor echter wel potentieel de blokker om het ooit wat te laten worden.

Ik speel redelijk veel in VR met een Valve Index die 1440×1600 per oog doet. Ook daarmee kan ik mij al niet voorstellen dat 5 virtuele desktops goed leesbaar gaan zijn, behalve als je actief rond gaat kijken en ze ver ingezoomed om je heen zet. Op 1080p is het gewoon praktisch onbruikbaar.

Je moet je voorstellen dat die virtuele desktops een stuk van je af staan, ze nemen waarschijnlijk de halve hoogte of minder van je blikveld in, anders heeft het geen zin om er vijf te hebben.
Dat maakt de verticale resolutie van zo'n desktop dus 540 of minder - succes met het lezen van je excel sheet als de desktop zelf wel virtueel 1080p is.
'Wat ruw' is hiervoor echter wel potentieel de blokker om het ooit wat te laten worden.
Dat is met elke techniek of elke uitvinding. De desktop PC was ooit ook alleen voor een zeer select groepje, want het gebruiksgemak was niet heel hoog. Moet je zien hoever dat nu is gekomen. Zo'n zelfde evolutie zal VR/AR ook doormaken, zeker als je ziet hoeveel partijen ermee bezig zijn. Er is genoeg gezonde concurrentie.
Vet! I.c.m. dingen als Samsung Dex (al mag die nog wat verder door ontwikkeld worden) en een opvouwbaar toetsenbord/touchpad, lijkt me dat een mooi licht gewicht mobiel setje.
Ik heb sinds kort een oculus quest 2 die een resolutie van 1832x1920 per oog heeft. De fov is behoorlijk goed en er zijn een aantal applicaties voor het maken van virtuele beeldschermen. Dat gaat best ok, leuk om een groot aantal schermen te hebben in bijv. een ruimtestation of in een mooi huis in de bergen. Maar de mapping van een virtueel toetsenbord op een echte gaat net niet lekker e.d. en dit is niet iets waar je heel productief van gaat worden in de meeste scenarios.

De resolutie van de Lenovo lijkt me onvoldoende, die van de quest2 is al een beperkende factor in dit scenario. Daarnaast zit zo'n bril niet lekker genoeg om er lang mee te werken.

Maar over een paar jaar wie weet, iets wat comfortabel zit, ietsje betere resolutie, mogelijkheid via cameras om echte objecten zoals je toetsenbord de virtuele wereld in te brengen; betere hand tracking; de quest2 is al heel aardig op weg.
Als het goed werkt en (relatief?) betaalbaar is, lijkt me dit echt een oplossing voor mijn mobiele setup.
Ik sjouw nu een extra (1080p) 15" beeldscherm mee en ergonomie is met laptop sowieso een uitdaging. Vijf schermen zou meer dan genoeg zijn. Effectief 9900 pixels breed, terwijl ik toch niet alle schermen tegelijk bekijk.
Een kleine FOV lijkt me ook gewoon wenselijk als je met collega's wil communiceren. Zodra je elkaar weer op kantoor ziet, dan.
Heel gaaf dit, dit is natuurlijk de 1ste en zal vast en zeker niet ideaal zijn om op te werken..

Echter hoop ik van harte dat dit de toekomst is, gewoon AR thuiswerkplek met 2-5 monitoren!
Kan ik ook naast mijn vriendin gaan werken aan de keuken tafel ipv altijd in mijn thuis kantoor.

Over een jaar of 10 zullen we heel veel van deze AR toepassingen zien waarschijnlijk, reclame borden, verkeers borden etc. The sky is the limit ;).
ik zou wel een realistisch mockup willen zien. wel een gaaf idee verder
Super vet! Dit is echt ideaal als je veel schermen wilt maar niet zo super veel ruimte hebt. Het zou vet zijn als iemand een programma ontwikkeld voor op de PC waar je virtueel schermen kan aanmaken en kanstreamen naar een VR bril zoals de Quest2. Weet iemand toevallig of dit al bestaat?
Dit is een van de weinige keren dat ik in de nieuws items iets voorbij zie komen dat echt opzienbarend nieuw voor me is. Ik vind het wel een mooie ontwikkeling, maar zo te lezen staat het allemaal nog erg in de kinderschoenen.

Wat ik me wel afvraag is wat dit met de gezondheid van je ogen doet.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 11 januari 2021 08:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee