Toezichthouder: verplicht inloggen met FB-account op Oculus is mogelijk illegaal

De verplichting voor bestaande gebruikers van Oculus-headsets om in te loggen met een Facebook-account is mogelijk illegaal onder de AVG, zo zegt een Duitse toezichthouder. Oculus is tijdelijk gestopt met de verkoop van headsets in Duitsland.

De toezichthouder, de Hamburgse Commissaris voor Gegevensbescherming, noemt de verplichting in een statement aan Heise 'juridisch uiterst twijfelachtig'. Daarbij verwijst de toezichthouder ook naar data-uitwisseling tussen Facebook en WhatsApp, "al hebben twee Duitse administratieve rechtbanken geoordeeld dat een dergelijke procedure niet is toegestaan ​​op grond van de wetgeving inzake gegevensbescherming."

De Hamburgse toezichthouder verwijst naar de AVG, artikel 7 lid 3. Dat is een bepaling over gebruiksvoorwaarden voor diensten die regelt dat toestemming even gemakkelijk ingetrokken kan worden als zij wordt gegeven. "De betrokkene heeft het recht zijn toestemming te allen tijde in te trekken. Het intrekken van de toestemming laat de rechtmatigheid van de verwerking op basis van de toestemming vóór de intrekking daarvan, onverlet. Alvorens de betrokkene zijn toestemming geeft, wordt hij daarvan in kennis gesteld. Het intrekken van de toestemming is even eenvoudig als het geven ervan."

Oculus heeft gereageerd door de verkoop van headsets voorlopig te stoppen in Duitsland. Het Facebook-dochterbedrijf zegt te hopen dat het de verkoop weer snel kan starten. De verplichting voor een Facebook-account bij Oculus-headsets voor nieuwe en bestaande gebruikers kwam twee weken geleden naar buiten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-09-2020 • 07:13

120 Linkedin

Reacties (120)

Wijzig sortering
Wat ik me afvraag, in hoeverre geld zo'n uitspraak voor heel Europa?

Soms zie je dat het voor heel Europa geldt en soms niet. Overigens zou ik zo'n uitspraak toejuichen. Je koopt iets, maar je moet iets extra hebben om het te gebruiken.

Je zou er bijna een kopen om hem daarna meteen terug te sturen vanwege dit probleem.

Als het echt illegaal is onder de Europese AVG dan is dat niet alleen in Duitsland.
Edit:
Winkels en Occules zelf zijn ook erg slecht bezig. Ik zou niet weten hoe mensen dit moeten weten bij aanschaf.
https://www.oculus.com/?locale=nl_NL
Daar staat niks, nou ja een of andere conferentie met facebook connect.
En bij bv coolblue staat ook niks.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 4 september 2020 07:27]

Als het een schending is van de AVG zelf, dan is dat in de basis van toepassing binnen heel de EU. Als de Duitse privacytoezichthouder eenmaal concludeerd dat Facebook hier de AVG overtreed, dan wordt het voor andere toezichthouders in de EU heel eenvoudig om Facebook op hetzelfde aan te spreken. Maar het heeft ook geen zin om nu met 26 lidstaten elks individueel een onderzoek te starten.

Wel is het spijtig dat Facebook alleen in Duitsland actie onderneemt op dit moment.
Tijd voor een europese toezichthouder dus. Dan zou Facebook namelijk overal actie ondernemen en mogelijk deze stap weer schrappen (al was het maar alleen voor europese gebruikers)
Er ís een Europese toezichthouder. En die staan niet achter de gedaagde in de zaak Schrems.

[Reactie gewijzigd door roawser op 4 september 2020 10:58]

De EDPS overziet de instanties van de EU. Ze hebben geen bevoegdheden om overtredingen van bedrijven of andere organisaties te vervolgen. Ze zien er alleen op toe dat de EU zich aan alle privacy richtlijnen houdt.
De nationale autoriteiten zitten wel samen in het comité en daarmee zijn de besluiten van de nationale toezichthouder in principe, na het doorlopen van de procedures zoals beschreven in de AVG, bindend voor de hele Unie.

Mocht een dossier resulteren in een nationale rechtszaak kan, en in sommige gevallen moet, een nationale rechter de zaak rechtstreeks voorleggen aan het Europese Hof voor een coherente interpretatie van de wet. De weg naar het EHJ is dus voor zowel de Europese als een nationale toezichthouder in principe even lang. (Al is dat sowieso niet kort, reken maar rustig op minimaal 24 maanden, maar dat heeft te maken met de workload van het hof, niet met de weg er naar toe)
De nationale autoriteiten zitten wel samen in het comité en daarmee zijn de besluiten van de nationale toezichthouder in principe, na het doorlopen van de procedures zoals beschreven in de AVG, bindend voor de hele Unie.
Ja maar die nationale dingen onderstaan ook allemaal nationale regeringen (en dus nationale belangen) en de EDPS kan hun tot helemaal niks dwingen. Met als resultaat dat de toezichthouder van Ierland (die in principe verantwoordelijk is voor Google, Facebook en co (vanwege hun EU HQ daar) bar weinig doet omdat optreden tegen die giganten een enorme weerslag op de economie van Ierland zou hebben (voor al op lange termijn). Met als resultaat dat acties zoals deze totaal ongecoördineerd zijn en er ook actief wordt tegengewerkt dat er precedenten worden geschapen.

Kortom, die comitees zijn mooi als alle toezichthouders de interesses van alle EU burgers zouden behartigen maar dat is gewoon niet het geval en daardoor is onze privacyverdediging gewoon niet slagkrachtig genoeg om alle EU burgers ook daadwerkelijk voor misbruik te beschermen.
De privacy wetten verschillen per land, een Europees Hof zou dan uitspraak moeten doen, maar is een lange weg.
De Europese toezichthouder kan zich prima alleen bezighouden met de Europese wetgeving omtrent privacy en de rest aan nationale toezichthouders overlaten. Dan kun je die zaken ook meteen naar een Europees gerechtshof brengen zodat er niet jaren geprocedeerd moet worden in die of bedrijven enorme schade lijden of burgers onwettelijk worden bespioneerd door bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 4 september 2020 09:15]

De Duitse wet waarin zij de privacy regelen is sowieso anders/strenger dan in Nederland, de GDPR is de Europese basis, maar betekent dus niet dat het overal gelijk is, wel waar het minimaal aan moet voldoen. Net als de wet waarmee garanti / non conformiteit is geregeld in NL, wat in NL wat uitgebreider is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 september 2020 08:33]

In dit geval is de Duitse privacy wet niet belangrijk. Men verwijst naar AVG artikel 7.3. Die is overal in Europa hetzelfde. Als andere landen openlijk verklaren dat ze het Duitse onderzoek onverkort overnemen, zal Occulus hoogstwaarschijnlijk ook daar de verkoop staken.
Ik ben benieuwd wat de onderbouwing daarvoor is. Ik heb het artikel opgezocht, maar zolang zij zich hier aan houden, gaat dit dus alleen op bij mensen die al een Oculus product hadden voordat de verplichting van een Facebook account aangekondigd / een feit werd. Als Facebook zorgt dat voor die gebruikers de Oculus producten bruikbaar blijven, is er (volgens mij, maar IANAL) niets aan de hand.
De onderbouwing is niet sterk. Apple doet eigenlijk hetzelfde met de iPhone en iPad. Google met Android en alle nest spullen. Daarnaast zijn er nog honderden fabrikanten die een account vereisen op hun systeem. Facebook heeft op gebied van privacy natuurlijk geen goed track-record. Het kan best zijn dat ze dat nu parten speelt. Het verwijderen van het account houdt bij Facebook niet in dat je niet meer gevolgd wordt. Voor Google geld eigenlijk hetzelfde, maar die hebben wel een strikter beleid voor het verkopen van data aan derden (niet aan bedrijven).
Ik ken de voorwaarden bij de Occulus Rift niet, maar als daar alleen een facebook account voor wordt vereist is de eis zwak, Zeker als je de mogelijkheid hebt om daarvoor een nieuw account aan te maken.
Volgens mij indien een Europese wet betreft zal niet zomaar een andere lid staat de uitspraak kunnen overnemen tenzij dit bekrachtigd word door de Europese toezicht houder,, waar Oculus dan zelf moet aankloppen of een lidstaat..

Indien dat niet gebeurd moet de zaak opnieuw gedaan worden in dat lidstaat.

De Europese rechtbank controleerde of de uitspraak die nu in DE zal worden gedaan, conform de Europese wet is.. en of er geen fouten zijn gemaakt in de interpretatie van de wet.. Als zij de uitspraak bekrachtigen dan pas zullen andere lidstaten de uitspraak kunnen overnemen.

De vraag is alleen hoe lang het duurt voor het bij Europese hof van justitie is... Gezien je toch wat rechtbanken moet doorlopen.. Katon Rechter, Rechtbank, Gerechtshoff dan pas de Hoge Raad volgens mij dan pas naar de Europese rechtbank..
Vergelijkbaar probleem met smart deurbellen, je bent vaak verplicht om een account te nemen bij een of andere vage website, waarvan je niet weet of die morgen nog bestaat, anders werkt het niet. En het is volstrekt onduidelijk wat die allemaal aan informatie van en over jou binnen krijgen via dat apparaat en wat ze er mee doen. En daar staat niets over op de doos.
Dat is wel een scheve reactie...

Hier gaat het om al bestaande gebruikers die nu verplicht worden zich te registreren bij facebook. Je koopt iets bij Partij A, en je moet je registreren bij Partij B om het te kunnen gebruiken.. Zo weet dus de derde partij dat jij een VR bril heb... Zonder dat je dat misschien wil..

Bij het kopen van een smart deurbel.. Dien jij een account aan te maken bij de fabrikant.. als je beelden wil opslaan/ophalen.. Zo moet je een RING account aanmaken als je een ring deurbel hebt.. Niet met facebook.. Jouw gegevens staan dan bij ring.. Facebook weet helemaal niet dat je RING deurbel hebt..

Daarnaast zou je wel kunnen stellen dat het een steeds groter probleem aan het worden is.. Gezien leveranciers van diensten wel steeds meer leunen op partijen zoals FaceBook en GOOGLE. Zonder zo’n account kan je de dienst soms zelf niet meer afnemen omdat de leverancier van de software geen eigen accounts meer gebruikt maar gebruik maakt van FB en Google account informatie.
Probleem is niet zozeer dat je iets extra’s nodig hebt. Veel aankopen hebben dat. Nintendo switch games kun je alleen op een Nintendo kopen. Voor pc games heb je vaak steam nodig. Het probleem hier is dat ze je verplichten om een persoonlijk account te koppelen aan een aankoop zonder dat dit echt logisch te verklaren is. Het is net alsof je een ID maart moet laten zien voordat je een product mag gaan gebruiken. Daarnaast is het bizar wat Facebook met de data doet en ook hier zullen ze veel info over je gebruik analyseren. Grappig, want toen Facebook oculus overnam werd er benadrukt dat Facebook geen invloed wilde uitoefenen op oculus. We wisten toen gelijk al beter.
Ik ben wel vaker websites tegengekomen die een koppeling met FB of een ander account verplicht stelden, je ziet dan iets staan zoals 'log in met Google/FB etc' en een andere sites, maar geen mogelijkheid om zonder account iets te posten. Kwam dat eens tegen bij een artikel over datingsites: verplichte koppeling met FB (alsof dat veiliger zou zijn). Ik kan me voorstellen dat dit handig is voor bezoekers, maar waarom de verplichting zonder alternatief, als je geen lid bent van de opties die ze geven?
Spotify heeft dat jarenlang een facebook login gehad.
Inmiddels is dat niet meer nodig overigens..

Een andere oplossing is dat de Oculus ook kan werken met bijvoorbeeld een Google, Microsoft of Apple account. De AVG zet namelijk hoge boetes op onjuist gebruik van gebruikersgegevens danwel het lekken daarvan. Het is dus niet verbazend dat veel bedrijven daarom ervoor kiezen om account management te outsourcen naar de grotere IT partijen welke hier veel meer ervaring mee hebben..
Het is niet Peres veiliger, soms snap ik het wel.. FB en Google en Apple ook.. leveren een dienst om accounts te laten registeren bij een leverancier.. De leverancier zelf heeft geen registratie systeem niets meer.. Alleen een koppeling met die diensten..

In je FB account komt ergens in de DB te staan dat jij mag inloggen op die website om zo gebruik te maken van die diensten.. De vraag is natuurlijk is dat wel wenselijk... Er zitten geen directe kosten aan bij FB en andere om deze koppeling te maken.. Indirect verdienen ze er natuurlijk op met jouw gegevens.
Als het in de algemene voorwaarden van een product/dienst staat, heb je officieel gezien voldaan aan de kennisgeving. Het hoeft dus niet per se expliciet op een productpagina of in de winkel aangegeven te worden zolang er verwezen wordt naar de voorwaarden. Maar dat is in deze case ook wel een beetje op het "morele" randje als je het mij vraagt. Dit zal voor veel mensen een reden kunnen zijn om het product niet te kopen en dat weten ze donders goed, dus even een "Facebook account required" tekst op de doos en je voorkomt een heleboel ontevreden klant.
Heb geen face gedoe en ben ook niet van plan dat te nemen dus dat ding gaat hem dan ook niet worden.
Hetgeen facebook, amazon en google doen met hun home-devices, en nu met de Oculus is allemaal verwerpelijk en een zware schending van de privacy. Of dat juridisch af te dwingen valt via de wetgeving - dat is weer wat anders. Vandaar dat we zo blij moeten zijn met mensen zoals Max Schrems - die doen dat voor ons - en eigenlijk verdienen ze onze steun. https://noyb.eu/en is de site.
En hij heeft Google en consoorten al een paar dure peren gestoofd - schitterend team trouwens - dankzij onze giften zijn ze al serieus gegroeid en zo nemen de mogelijkheden alsmaar toe. Hij doet wat onze politici nalaten van te doen (al sluit ik hier mevr. Vestager en haar team uit - die dienst levert al decenia uitstekend werk in de EU).
Helemaal mee eens. Dit soort home-devices komen er bij mij dan ook niet in. Als meer mensen zouden nadenken en het zelfde zouden doen, zou men nog eens achter de oren krabben.

Afgelopen week kocht ik een nieuwe TV, zit er een o.a. Netflix knop op de afstandbediening en wilde de TV toestemming om alles wat er gebeurde te volgen. Tot 3x toe! Zo is de TV wel iets goedkoper maar lijkt hij meer op een reclamebord dan op wat anders. Het lijkt er welhaast op dat de enige manier om hier onder uit te komen is, de TV geen internet-toegang te geven.

Hoop dat mijn PiHole ook nog het een en ander tegen kan houden..
Totaal onnodig. Ik heb een Oculus maar geen Facebook. Dus een lege Facebook account aanmaken is nodig.

Het zijn 2 producten die niets met elkaar te maken hebben.

Volgende headset word geen Oculus meer.
Je kan zonder telefoon nummer geen facebook account aan maken. (kortom je mag geen anonieme pagina maken)
Dan zul je zien dat ze 2 factor authenticatie verplichten via de app, en moet je de app installeren.
Vervolgens gaat die app je lokatie opslaan, je contacten scannen en je vrienden voorstellen en andersom ook. Dan krijg je friend requests en binnen paar weken weet Facebook exact wie je bent wie je familie is wanneer je jarig bent, waar je woont en dat je graag VR porn kijkt.
Facebook is een soort virus.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 4 september 2020 08:19]

klopt niet helemaal, een facebook account verplicht geen gebruik van mobiel nummer, email is voldoende.

Ik heb facebook mijn nummer nooit gegeven en heb de app op mijn telefoon nooit toegang gegeven tot mijn contacten. Neemt niet weg dat facebook mijn nummer en veel voorkomende contacten inmiddels wel weet via andere gebruikers die hun contacten en informatie wel gedeeld hebben met facebook.

Wat dat betreft kun je zelf nog zo je best doen om niets te delen, er hoeft maar 1 persoon in heel je vriendenlijst te staan die dit wel doet en alles wat jij hebt proberen te voorkomen wordt ongedaan gemaakt.

En wat betreft browser geschiedenis? Daar heb je geen facebook account voor nodig, dat wordt toch wel getracked zolang er verborgen facebook pixels ed. blijven bestaan, ook zonder account.
Ik ben zo blij deze berichten van haas en ocin te lezen. Het betekent dat nu goed is doorgedrongen tot een breder publiek wat binnen een week aan FB gebruik al zo eng leek: dat de profilering en manipulatie vergaand, opgedrongen, en onvrij is.

Heel goed dat het kritisch wordt gevolgd. Straks heb je nog een Facebook account nodig om je zuurstof en je luchtfilters voor je airco te bestellen.
Mocht je Whatsapp gebruiken dan heeft Facebook via die kant ook toegang tot je contacten.
Volgens mij is dat precies waar die twee Duitse administratieve rechtbanken moeite mee hebben :)
Ze hebben beloofd dat whatsapp data niet gebruikt zou worden met Facebook data.

Raad zelf maar wat daar van is gekomen 8)7
Ik heb tijd terug geprobeerd om een politieke actie pagina te maken waarmee ik de lokale verkiezingen kon manipuleren :Y) (ook wel bekend als actiepagina)
Was mij niet gelukt om een pagina aan te maken zonder telefoonnummer in te vullen.
Zowel op Facebook als Twitter als Instagram.
Ik begreep wel dat het ook te maken heeft met als je een anoniem mail adres gebruikt, als je een bekend mail adress gebruikt dan is er een kans dat je zonder telefoonnummer ermee weg kom.
Maar leek erop dat het alleen werkte bij mail adressen die je dan ook weer moest valideren met een telefoonnummer.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 4 september 2020 08:45]

In geval van sms-authenticatie kun je vaak nog wel gebruik maken van online sms diensten. Vul telefoonnummer van de dienst in, en wacht tot het sms-je met de code op de website verschijnt.
Klopt ook niet helemaal.

Facebook kan je account flaggen waarna wel degelijk een telefoonnummer verplicht wordt om je account te bevestigen. Dat kan zomaar gebeuren en gebeurt ook nog regelmatige met zogenaamde 'tijdelijke anonieme accounts'.
Inderdaad, ik heb al tien jaar een Facebook account onder een andere naam maar toen mijn account gehackt was en ik e.e.a opnieuw moest instellen stonden daar gewoon mijn eigen naam en andere gegevens alvast ingevuld.
Hoe kan dat nou? Tja, waarschijnlijk omdat ik in het verleden iets heb aangeschaft in de playstore en met mijn mobiel via de bank betaald, hoe moet je anders betalen. Het is blijkbaar een illusie om te denken dat je anoniem kan blijven, op de lange termijn weten die machines blijkbaar toch wel alles aan elkaar te linken.
Ik heb dus een poging gedaan een "fake" profiel te maken, en die had ik aan m'n Oculus account gehangen. Ze hebben immers een maand of 6 terug al de mogelijkheid gebruik te maken van de "Sociale features" afgesloten van het normale account, en daar is al een Facebook account voor nodig.
Mijn fake profiel heeft ongeveer ~2,5 maand bestaan, daarna was het gemerkt als "geen echt persoon" en gesloten. De hoop maar opgegeven, en voor zo lang de Oculus headset het uithoudt m'n oude "echte" facebook maar weer uit de sloot getrokken. Verder doe ik helemaal niets meer met Facebook en heb ik m'n gehele vriendenlijst gewist. Wat is het nut... vraag ik me dan af.
Vanaf een "technisch" aspect kan ik me enkel voorstellen dat ze geen zin hadden om 2 databases met aparte users al dan niet gekoppeld naast mekaar in leven houden.
Zou het een simpele besparing zijn?

[Reactie gewijzigd door Tizdale op 4 september 2020 21:35]

Ze geven de Duitse markt vrijwillig op. Het lijkt me niet dat dat geld bespaart. Misschien gewoon een domme beslissing van een manager die nu niet terug wordt gedraaid.
Hoezo heb je een telefoon nodig?
Als je mij zou vragen een "anonieme" account aan te maken of facebook, zou ik beginnen met een nieuw email adres aan te maken, en dat te gebruiken om het facebook account aan te maken. Werkt dat niet meer?
Nee, heb het al keer geprobeerd.
Geld trouwens ook voor Instagram en Twitter.
Het kan zijn dat het met sommige mail adressen wel werkt zonder telefoon nummer, maar je kan nergens een werkend mail adres aanmaken zonder telefoonnummer.

Dis is allemaal zo ingericht om spam te voorkomen, maar daardoor kan je niet meer anoniem zijn op al die social netwerk websites. (tenzij je een pre-paid sim koopt...)
Als je mij zou vragen een "anonieme" account aan te maken of facebook, zou ik beginnen met een nieuw email adres aan te maken, en dat te gebruiken om het facebook account aan te maken. Werkt dat niet meer?
Anonieme accounts werken per definitie niet meer. Als je die probeert te maken en hij wordt gevonden; gevlagd; en geinspecteerd, krijg je vanuit Facebook de instructie om te bewijzen dat de account bij een werkelijk bestaand persoon hoort door de benodigde gegevens naar waarheid in te vullen. Doe je dat niet, wordt je account dichtgezet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 4 september 2020 08:29]

En zelfs indien je bewijst dat je een “echt” persoon bent heractiveringscampagne ze je vaak niet. Mijn moeder is zo al 4 maanden bezig om een FB-account aan te maken... maar heeft geen gsm
Met dat lege facebook account kunnen ze mogelijk veel meer dan jij denkt.

(misschien leuk voor de redactie om eens iets meet te doen).
ik heb al Ca een jaar een leeg account op een voor mij niet meer bestaand telefoon nummer ( oud vodafone nummer) en een ziggo alias welke er niet meer is . eigenlijk alleen nog maar dat facebook emailadres wat je niet gebruikt. nu maar hopen dat ze niet gaan vragen om mn wachtwoord te veranderen, want dat gaat dan niet lukken. overigens staan er 4 Franse kennissen op en niks meer,
Je weet toch wel (hopelijk) dat ze verl meer van je krijgen dan een lege account en telnummer met vier Franse ‘vrienden’?

Heb je bedacht dat een vr bril vol met trackers, camera’s en mic zitten die haarfijn je huis in kunnen kijken? Het scannen van foto’s waar ze weer gezichtsherkenning op kunnen toepassen. Het continue opnemen van je stem, gesprekken of andere geluiden zoals welke muziek je aan het draaien bent? Welke vr apps je gebruikt (vr porno, vr spellen, vr browser etc.) of sterker, het scrapen van je pc wanneer je je quest aansluit op de pc (wat nu ook al gebeurd). Waardoor ze inzicht krijgen welke emailadressen je gebruikt, wie je op Zoom spreekt en wellicht welk werk je doet (thuiswerken).

Bedenk bovenstaande eens en raadt dan eens wat voor een profiel ze van je hebben.

Nee, je lege account boeit ze niks. Graag zelfs, want de rest komt volledig automagisch op hun profielenserver te staan ;)
Je weet toch wel (hopelijk) dat ze verl meer van je krijgen dan een lege account en telnummer met vier Franse ‘vrienden’?

Heb je bedacht dat een vr bril vol met trackers, camera’s en mic zitten die haarfijn je huis in kunnen kijken? Het scannen van foto’s waar ze weer gezichtsherkenning op kunnen toepassen. Het continue opnemen van je stem, gesprekken of andere geluiden zoals welke muziek je aan het draaien bent? Welke vr apps je gebruikt (vr porno, vr spellen, vr browser etc.) of sterker, het scrapen van je pc wanneer je je quest aansluit op de pc (wat nu ook al gebeurd). Waardoor ze inzicht krijgen welke emailadressen je gebruikt, wie je op Zoom spreekt en wellicht welk werk je doet (thuiswerken).

Bedenk bovenstaande eens en raadt dan eens wat voor een profiel ze van je hebben.

Nee, je lege account boeit ze niks. Graag zelfs, want de rest komt volledig automagisch op hun profielenserver te staan ;)
ja ik begrijp je helemaal,heb geen whatsapp of FB of twitter op de mobiel. op google wordt je er ook knetter van, iets van en hoe was de eetgelegenheid, de twilight, zijn er parkeerplaatsen is er een invalide toilet, hoe is de bediening, enz enz pijltje erbij op google maps. en dan heb ik locatie UIT ook op mijn instellingen op de computer, maar dan staat er weer dat ze het toch mogen gebruiken als ze vinden dat het nodig is ( iets in die bewoording) of roep gewoon s nachts hallo bixby, en je mobiel begint te kletsen, wat je wilt ..best maf dat er iemand mee ken luisteren bijv. maar roep spinazie en de volgende dag zie je overal spinazie op internet, maar kunnen we nu zonder ? denk het niet. techniek blijft gaan en wij gaan mee, en dat is vaak best leuk,
Ik kan prima zonder al die zogenaamde toevoegingen op ons leven. Siri en lokatievoorzieningen voor alle apps en toepassingen van iOS staan uit. Gebruik standaard VPN welke om de dag rouleert qua land. Ik gebruik geen parkeerapp, Facebook, WA, Instagram en heb mijn vrouw gevraagd geen foto van mij te uploaden op FB/insta/WA/Tiktok of whatever app.

En vooralsnog ben ik nog steeds onbekend met mijn naam in Google.

Maar ik maak mij geen illusies hoor. T.net geeft al een groot gedeelte van Yzord weg. En zo zijn er nog zat andere profielen die ik gebruik die allemaal gescraped worden door Google analytics en andere trackers (die ik persoonlijk wel block met Pi-hole, maar de websites die deze trackers installeren gewoon inzicht in je profiel blijven geven).

Denk dat het tijd wordt om mijn history bij T.net op te gaan vragen.
zelfs een leeg facebook-account is niet nodig om je te tracken

https://theconversation.c...ure-not-on-facebook-94804
Ik heb mijn headset nog geen 2 jaar.
Door een software update wordt het apparaat straks onklaar gemaakt.

Ik denk dat ik mijn garantie maar ga claimen als het straks niet meer werkt.
Dan stel ik de fabrikant en/of verkoper in de gelegenheid het product te repareren, als ze het niet lukt dan ontbind ik mijn koopovereenkomst.
tja, is toch niet anders dan bij gebruik van bv de iPhone, ook die kun je niet (fatsoenlijk) gebruiken zonder dat je een Apple account hebt. En aangezien facebook de fabrikant is van deze nieuwe headsets zie ik daar dan toch geen verschil in. Voor de huidige headsets blijft het minimaal tot 2022 nog niet verplicht, en daarna kun je nog steeds je huidige headset blijven gebruiken maar mogelijk niet meer alle diensten omdat die dus via facebook gaan.
Koop een:
Apple product en wat heb je nodig een Apple ID
Google product en wat heb je nodig een Google account
Microsoft product en jawel een Microsoft account
Er ligt nog ongeopend een Rift S klaar voor de verjaardag en zal dus nu weer een FB account aan moeten maken, nadat ik zelf er al ruim een jaar van weg ben; wel nog whatsapp.

Wat ze doen met die data en hoever je het kan dicht timmeren naar derden ...

Goed dat er na gekeken wordt, maar dan wel over alle aanbieders van Hardware, Software en Diensten
Alle Apple producten zijn zonder AppleID te gebruiken. Uiteraard is de functionaliteit dan wel beperkter. Met Android idem dito. Je hoeft geen Google-account te hebben, tenzij het om kinderen van onder de 13 gaat omdat parental controls dan verplicht zijn.
zonder ID/account geen aankopen of beperkte functionaliteit, waarom zou ik het apparaat dan willen hebben?
10 jaar in Duitslands gewoon en nu 2 jaar in de VS. Ik zie de grote verschillen in de mentaliteit van de mensen en de bedrijven.
Mijn dochter wordt 14 en is dus van de leeftijd dat parental controls opgeheven worden, maar verplicht nu een FB account gaat toch wel tegen haar en mijn keuze. Voor garantie, ondersteuning en functionaliteit kan ik een account begrijpen, maar een opt-out of private voor andere diensten waar ik of zij (nog) niet geïnteresseerd is zou wel nodig zijn.
Ja, maar de facebookheadsets zijn ook zonder facebookaccount te gebruiken, ja, de functionaliteit is dan wel beperkt, net als bij Apple geen toegang tot de store, maar bij Apple is dan nog erger want er zijn geen alternatieven mogelijk, wat bij deze headsets wel is (gewoon SteamVR gebruiken).
Is dat wel zo? Als je Steam VR opent, zal de Oculus client ook meestarten, en deze functioneert volgens mij niet zonder account.
De ongeopende Rift S zal nog gewoon met een Oculus account kunnen werken, in iedergeval op dit moment nog wel. Mogelijk dat je over een tijdje geen nieuwe Oculus accounts meer kunt aanmaken.
Beetje raar trouwens, FB mag toch best een ondersteunend artikel voor haar diensten verkopen? Maar dan moet het wel in de markt gezet worden als FB-Oculus oid?
Dat mag, als duidelijk is voor aanschaf dat je een FB account nodig hebt. In dit geval gaat het om bestaande gebruikers. Die konden deze hardware eerst prima gebruiken zonder FB account, maar straks niet meer.

Dat is in principe min-of-meer hetzelfde als eenzijdig een contract veranderen zonder dat de andere partij er iets over te zeggen heeft.
Ik heb ooit al eens speciaal voor FB een apart account/alias aangemaakt welke voor. Alles wat daar op binnenkomt gaat rechtstreeks de prullenbak in, dit account kan ook mooi hiervoor gebruikt worden. Verder is dat account privé en doe ik er totaal niets mee. Facebook dreigt irrelevant en overbodig te worden en probeert met dit soort noodgrepen gebruikers te binden... slechte zaak, maar vanuit hun oogpunt wel logisch. Voor een Chromebook heb je ook een Google account nodig.
In het artikel staat dat het over bestaande gebruikers gaat, niet over nieuwe gebruikers.
Dus zodra occulus het verplicht stelt, zou het wel mogen voor nieuwe gebruikers. Maar niet voor de reeds verkochte rifts.
Is het verplichten van een facebook account niet hetzelfde als op de achterkant van het doosje van een spel te zetten: internet verbinding vereist? Zolang ze duidelijk bij de productomschrijving van de HMD zetten dat een facebook account vereist is, is er toch niets aan de hand?

Edit: het lijkt erop dat het gaat om mensen die al een oculus HMD hebben en daar nu opeens een facebook account voor nodig hebben om hem verder te mogen gebruiken. Ik denk dat je geen jurist hoeft te zijn om te weten dat dat niet mag. Je mag ook geen product verkopen dat is gemaakt om na 2 weken 'op slot' te gaan, waardoor je moet betalen om hem weer te mogen gebruiken. Dat is oplichting.

[Reactie gewijzigd door M3llow op 4 september 2020 09:58]

Nee, dat is niet hezelfde:Voor een internetverbinding kun je overal kopen en kun je zo je wilt met een partij in zee die privacy serieus neemt, een Facebook account betekent dat je voor het gebruik van dat artikel aan de grillen van dat bedrijf overgeleverd bent. Dat betekent niet autmatisch dat het verboden is als je het achterop vermeldt, maar voor wat de privacy betreft is het een wereld van verschil.
tja, maar hetzelfde geldt toch ook voor Apple's iPhone, zonder Apple account kun je weinig met de iPhone doen (ja je kunt em zo gebruiken out of de box, maar zodra je een apple dienst (de appstore bv) wilt gebruiken heb je dus een Apple account nodig,. Dit is dus hetzelfde als met de nieuwe headsets van facebook, ja je kunt em nog wel gebruiken, maar voor diensten zoals de store heb je wel een facebookaccount nodig..
Dat is ook zo en ik denk dat Apple ook heel bewust het randje van het aanvaardbare opzoekt. Of ze er net over heengaan of net binnen de lijntjes blijven is dan weer een hele discussie apart.
Hoe zit het dan met het inloggen van de Google account in de nieuwe Polestar 2. Wanneer je niet inlogt werken verschillende functies in de auto niet..
Daarbij gaat het "slechts" om het infotainment-systeem (Android Automotive), toch? De hoofdfunctionaliteit van de auto is bruikbaar zonder account, lijkt me.
Ander belangrijk verschil is dat je het vantevoren weet (tenminste, ik neem aan dat je je voldoende informeert voor een dergelijke grote aankoop), terwijl bij Oculus bestaande klanten ermee geconfronteerd worden.
Maar dan nog, inderdaad, is het een interessante vraag in hoeverre je bij die auto vastzit aan data-verzameling (en van welke data precies) door Google, en in hoeverre dat niet ook botst met dat Duitse verbod op koppel-verkoop.
En dat is hier dus ook, de hoofdfunctionaliteit (VR) bljft beschikbaar, maar wil je dus diensten gebruiken zoals de store, dan heb je dus een account nodig.
Meestal ben ik niet blij met al die regels, maar met al die tech giganten die al je info en data zooo graag willen, moet ik zeggen dat ik nu wel beetje blij ben dat ze dit aanpakken. Het is niet zo dat het een gratis product is waarbij je kan verwachten dat het door iets betaald moet worden (jou informatie dus).
Ik voel me oprecht ook wel genaaid als consument door Facebook. Heb drie maanden terug een Oculus Rift S aangeschaft en nu moet je dus vanaf oktober verplicht met een Facebook account inloggen wanneer je een nieuw headset koopt. Facebook gooit hier wat mij betreft echt z'n eigen ruiten in. Zat er ook al aan te denken om m'n Facebook account te verwijderen maar dit was de druppel en heb hem afgelopen week verwijderd. Ik zie wel wat er rond 2021/2022 gebeurt wanneer je ook de Oculus functionaliteiten verliest wanneer je niet inlogt. Maar mijn volgende headset wordt absoluut niet meer van Oculus
Dus je bent helemaal niet genaaid, want die verplichting geldt dus alleen voor nieuwe headsets, de huidige headsets geldt dat nog niet voor, je kunt je oculus account nog gebruiken tot 2022 en DAN kun je je headset nog steeds los gebruiken, alleen niet meer de diensten die er op zitten (zoals de store, maar je zou daarna nog wel gewoon toegang blijven houden tot je gekochte spellen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee