Gerucht: AMD Ryzen Threadripper 5990X met 64 Zen 3-cores verschijnt in november

AMD brengt zijn komende Threadripper 5000-processors met Zen 3-cores volgens geruchten in november uit. Deze chips zouden wederom met maximaal 64 cores geleverd worden. Het bedrijf zou in januari 2022 met Pro-varianten van deze chips komen.

De AMD Threadripper 5990X zou het hoogst gepositioneerde model in de komende cpu-serie zijn, beweert YouTube-gebruiker Moore's Law is Dead. Deze leaker claimt dat die processor beschikt over 64 cores en 128 threads, hoewel de kloksnelheden nog onbekend zijn. De Threadripper 5000-cpu's zouden beschikken over vier geheugenkanalen met officiële ondersteuning voor DDR4-3200. De cpu-serie zou ook beschikken over 64 PCIe 4.0-lanes voor gpu's, ssd's en andere uitbreidingsapparatuur.

Volgens Moore's Law is Dead verschijnt de Threadripper 5000-line-up in november van dit jaar, waarbij hij meldt dat de prijzen naar verwachting hoger liggen dan die van de huidige Threadripper 3000-chips. AMD zou ook werken aan Pro-varianten van deze hedt-processors. Het bedrijf bracht eerder al Threadripper Pro 3000-chips uit. Deze Pro-modellen bieden acht geheugenkanalen en 128 PCIe 4.0-lanes, maar zijn verder gelijk aan de reguliere chips. De Threadripper Pro 5000-processors worden januari 2022 verwacht.

Moore's Law is Dead spreekt verder over Chagall X3D-processors. Dit zouden Threadripper 5000-cpu's met gestapeld 3D V-cache zijn. AMD demonstreerde dergelijke cache eerder dit jaar in een aangepaste Ryzen 9 5900X. Het bedrijf begint later dit jaar met de productie van Ryzen-cpu's met 3D V-cache, bevestigde AMD eerder aan Tom's Hardware. De vermeende Chagall X3D-cpu's zouden gebaseerd zijn op AMD's recente EPYC-cpu's voor servers. De chips zouden voor de tweede helft van 2022 uitkomen, hoewel de YouTube-gebruiker daarbij een slag om de arm houdt.

Verder zou AMD in 2023 met een volgende generatie Threadripper-processors komen, claimt Moore's Law is Dead. Deze chips zouden geleverd worden met maximaal 96 cores en gebaseerd zijn op de Zen 4-microarchitectuur. Dat komt overeen met eerdere informatie van ExecutableFix, die vaker correcte informatie deelt over onaangekondigde AMD-producten.

Informatie over AMD's komende Threadripper-generaties. Afbeelding via Moore's Law is Dead

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-07-2021 • 13:42

33 Linkedin

Lees meer

Reacties (33)

33
32
20
0
0
7
Wijzig sortering
Doe mij maar een Threadripper 5955X met 16 cores. Heb ik genoeg aan maar ben wel benieuwd of het echt de 5950x met quad channel en een sloot PCIe lanes gaat zijn of dat er een addertje onder het gras (latency) zit.
Waarom koop je dan niet een gewoon een Ryzen? Die hebben 16 cores en het is dezelfde achterliggende technologie (minus de PCI/e lanes)
Heb al een TRX40 bord en heb de PCIe lanes nodig :)
Waarvoor als ik vragen mag??
In mijn geval storage en networking. 10GBe zit uiteraard ook op de PCIe bus, en meerdere nVME drives aan een PCH hangen is gewoon je CPU starven. Dedicated lanes (zonder GPU lanes op te offeren) is veel beter.

Vergeet niet dat consumer-grade CPU's slechts 20 lanes hebben: dat is genoeg voor een GPU, en één nVME drive. Alles daar bovenop zal via de PCH moeten, waar ook USB, S-ATA, audio, networking, etc. over gaat.
Het nieuwe gamen wat ook console promoot is hoge storage bandbreedte dat render engine asset content voor scene zeer snel kan streamen.
Waarbij DirectXstorage belangrijk wordt.
Dan is dedicated 4 PCi-e lanes voor nvme steam libary storage aan minstens pcie-4.0 versie mooi meegenomen.
Het wordt dus tijd dat de standaard platformen ook wat meer PCI-e lanes krijgen.
Met pci-e 5.0 en nvme die dat support en kan vullen kan je de PS5 storage bandbreedte evenaren.

Daarnaast is meerde nvme devices met elk eigen dedicated lanes ook wel gewenst.
Het is echt behoorlijk karig met de lanes hoor. Ik krijg 1 (×4) nvme vanuit de cpu, dan naar de gpu 16×, en nog naar de chipset (4×B550). Dat was het met Ryzen.

Als ik nog een nvme erop wil gooien dan kan dat, maar dat moet met een adapter in een pcie slot via de chipset. Niet leuk.

Ik zou denken dat 2-3 nvme via de cpu en standaard een M.2 2230 wel zou moeten kunnen. Desnoods met maar 8 lanes voor de gpu, die komen nog niet tekort. Dan kom ik op zo'n 32-34 lanes uit. Lijkt me niet extreem. Tenzij je de rest van de sloten op een mooi matx bord ook direct aan wil sluiten of via een dikkere pijp wil (8-10×) dan wordt het denk ik wel een echt prijziger chipset en moederborden.
"Deze Pro-modellen bieden acht geheugenkanalen en 128 PCIe 4.0-lanes, maar zijn verder gelijk aan de reguliere chips."
Hadden de Pro varianten ook geen officiele ECC ondersteuning?

[Reactie gewijzigd door Mastakilla op 16 juli 2021 14:26]

Normale threadripper heeft ook ecc. het grote verschil tussen de 2 lijnen is dat de "pro" RDIMM's ondersteunt, net als epyc.
Een groot verschil volgens mij is ook dat ze officiele ondersteuning voor ECC hebben.

Ryzen ondersteund nl ook ECC, maar niet officieel. Op mijn Asrock Rack X470 mobo zorgt dit er bv voor dat de IPMI geen ECC errors kan detecteren omdat AMD het vertikt om de nodige BIOS code aan Asrock Rack te overhandigen...
Moore's Law is Dead is een bedenkelijke bron. Heel vaak bij deze youtubers is een "leak" een eigen bedachte interpretatie van wat gaat komen. Volgens mij is dit bij Moore's Law is Dead ook het geval geweest in het verleden afgaande op wat op Reddit heeft gestaan.

[Reactie gewijzigd door ELD op 16 juli 2021 14:25]

Hoewel je leaks altijd met een korreltje zout moet nemen, zie ik weinig reden om deze in twijfel te trekken:
-Threadripper is altijd al "cut down epyc" en Zen3 epyc hebben we al.
-Zen 3D hebben we al gezien op computex, maar het gaat vast nog wel even duren voordat dat klaar is voor massaproductie.
-Zolang intel niks heeft in HEDT, kan amd rustig aan doen. Het cpu tekort gaat langzaam over, dus dan kunnen ze weer focussen op producten waar minder winstmarge op zit dan epyc, zoals de 5950x en threadripper.
Net als AdoredTV, veel hype maar vaak compleet naast. Allemaal een eigen agenda.

Maar mensen blijven er in trappen en streamers cashen maar.
Heb momenteel een 24-core 3960x Threadripper in mijn workstation zitten.
Zou best willen upgraden naar Zen3.. maar als er later nog een model komt met 3D V-Cache.. dan wacht ik natuurlijk liever, aangezien die dan ook wat beter geschikt word voor een spelletje.
Ik baal nog steeds dat ik de 2950X heb in combinatie met de Asus ROG Zenith Extreme. Mogelijkheid tot upgraden is er dus niet meer (behalve 2990WX, maar dat vind ik persoonlijk onzinnig).
Kriebelt wel moet ik zeggen.
Ik zou dan ook voor een 5955X gaan zoals @EanskeNL en @Umbrah al zeiden voor nagenoeg dezelfde redenen.

[Reactie gewijzigd door Dijkertje op 16 juli 2021 15:48]

DDR4-3400 is inmiddels al beetje oud, apple zit al op 4200MT en er komen ddr5-8400 aan met een whopping 134GB/s die ook nog zuiniger zijn.
de latency van ddr5 zal de eerste tijd nog belabberd zijn waarschijnlijk
Ja, ware het niet dat je die vergelijking eigenlijk niet mag maken; DDR4-3600 CL18 is ook trager dan DDR4-3200 CL14 in praktijk situaties. Wat is de CL van Apple's on-board geheugen, en hoeveel kanalen is dat? Vergeet niet dat Threadrippers quad channel werken.
Ja en je vergeet de tot op 8 geheugenkanalen. Met 2x 3400 zit je effectief op 6800MT. X8 = 27200MT. In serverland is het geen racerij wat betreft geheugensnelheid. Men gaat gewoon wat breder.
En welk platform kan dat dan ook aan met quad-channel :O
Vooropgesteld dat je bij launch ook al de 8400 heb, en dat met niet enorm hoge latency.

Lijkt me sterk eerlijk gezegd.
tis een beetje jammer dat de prijzen blijft schalen met het aantal cores; "vroeger" toen CPU's van generatie op generatie sneller werden door kloksnelheid kreeg je een hogere klok voor dezelfde prijs... we willen een 64 core voor de prijs van een 8 svp :*)
Maar die clock snelheid heeft al jaaaaaaaaren geleden zo'n beetje zijn limiet bereikt en zijn fabrikanten over gegaan op cores als paradepaardje :+
Vroeger had je ook gewoon top modellen die wat sneller waren van €1000+ en na een paar jaar waren ze dan achterhaald.

Nu is het een combi van cores, clocks en IPC.
Je snapt dat voor bijv. professionele video editters die extra cores het geld dubbel en dwars waard zijn?
“Paar jaar” vind ik nogal wat in cpu landschap. Sterker, ik hoop zelfs dat mijn cpu met 1-2 jaar al weer ‘achterhaald’ is, want dat betekend dat we eindelijk weer eens echte vooruitgang hebben.
Ja hoor dat begrijp ik, ik stond vooraan de rij met Ryzen 1 om de core count voor mijn use case.
Paar jaar is tegenwoordig gelukkig wel weer wat want voor dat AMD met Ryzen op de proppen kwam zaten wel al TIG generaties op een quadcore +HT.
Maar in een 64 core monster kan je geen 4GHz of meer sustained op alle cores de volle 100% belasten. Dan krijg je een verbruik van 1000W ofzo wat door je moederbord heenraast.
Bij die grote chips gaat de complexiteit omhoog, zijn maar weinig dies die perfect uit hun wafer komen. Dus daar betaalt men ook de hoofdprijs voor. Koppel dat met praktisch gezien geen concurrentie vanuit Intel zijn kant, en dan krijg je een "wat de gek er voor geeft" situatie.
Ik dacht dat AMD een bepaalde techniek gebruikte waardoor ze clusters van kleinere dies (4/8 cores per cluster) aan elkaar 'solderen' om zo tot hun mega processoren te komen. Dit is niet een enkele die.

Dit heeft nog meer voordelen zoals ieder cluster heeft zijn eigen cache en er is een grote L3 pool beschikbaar waar alle clusters gebruik van kunnen maken.
Nou vind ik niet, want wat heb je daadwerkelijk nodig, als zooi cores voor fun wilt hebben voor branging status , we komen in tijd dat massa al voldoende voorzien is dat houd in dat de massa met 8 a 12cores geen grote e-ATX fulltower nodig hebben , als die aantal cores goed kunnen gebruiken. De meeste mainstream hebben genoeg aan 8. Dat maakt dat markt schuift naar kleinere zuinige PC met 8 tot 12 cores die meer willen 16core of instap TR.
Wil je voor hobby of Heavy user meer dan kom je in de €1000,- klasse en ja HEDT zal wat kosten. Dat je nu veel meer cores krijgt komt doordat nu ook de concurrent gezonde ASP voor hun chipt krijgen en daarmee zwaar concurreerd, en dus niet zwaar achterloopt. Nummer 2 in heden is niet ver van de top, de kroon is niet relevant voor de massa.
Ben semi pro of pro dan 10.000 € workstation dat je productiviteit verbeterd met al die cores en dat moet je zien in 10.000€ dat 2 tot 5 jaar afschrijving tov jouw of workststion werknemer jaar salaris. Tov jaarlijkse omzet en winst. Die 10000 is dan om er meer uit te halen van die € 100.000 of zo iets bruto jaar salaris wat met grotere winst door hogere productiviteit over compenseerd.
Waarbij met TR of Epic met zooi chiplets 1 product is die nogal wat die spaces toepast. En daarmee totaal toch aanzienlijk stuk wafer gebruikt. En dus ook kosten en hogere ASP vergt. Ook al zorgen chiplets voor minder afval en hogere rendement uit de wafers
Je haald met TR/Epyc ook minder CPU ‘s uit wafer.
64 - 128. Dat is dan dezelfde configuratie als de huidige 3990X?
Maar dan natuurlijk met Zen-3 ipv Zen-2. Dat is natuurlijk fijn, maar lijkt me niet echt een reden voor een hogere prijs.
Naja dat is dus wel de reden, dat jij het er niet mee eens bent maakt voor AMD volgens mij niet uit ;)

De Ryzen 5xxx serie was ook duurder (adviesprijs, de daadwerkelijke prijs nog veel hoger) voor zelfde aantal cores als de voorganger, lijkt me dus heel logisch vanuit hun gezien om dat aan te houden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 juli 2021 14:50]

De performance race is core count met degelijke ipc en klok de maatstaaf en daar zal je ook voor moeten betalen. En de concurrent bied dat niet ten zij je voor de nog duurdere Xeons gaat.

Intel was erg duur in 4core tijdperk dat met toen elke dieschrink tot 14nm enorme marge met enorme ASP.
In de pro markt is intel nog steeds duurder. En je hebben zij 2 dure xeons nodig om te concurreren met goedkopere Epyc.
In HEDT kunnen zij zonder chiplet stratigie niet meekomen.
En TR valt tussen Desktop en server productlijnen in. Bied nagenoeg hetzelfde aan met wat beperkingen wat Epyc bied.

Dus is eigenlijk goedkoop. Het vult gat tussen consumenten en zware professioneel server geweld.

Maar als jij het er niet voor overhebt en als duppie op de 1st rij moet. Maakt hun niet duur. Het meer je gun het ze niet.

Ik ga ook niet meer dan €1000,- uitgeven aan CPU dat ligt meer aan dat het hobby is en dat mijn budget ceiling is. 1950x was toen die prijs. In 2022 wordt het dus wat ever TR AMD biedt onder €1000,- met minstens 16cores.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee