Door Willem de Moor

Redacteur

Externe ssd's Round-up

Bijna veertig drives getest

18-03-2021 • 06:00

77

Multipage-opmaak

Inleiding

De tijd dat een simpele USB-drive voldoende was om onze honger naar het overzetten van bestanden van het ene apparaat naar het andere te stillen, ligt ver achter ons. Een 'thumbdrive' van 64MB, ooit state-of-the-art, is nu op zijn best een museumstuk. En ook een laptopschijfje in een externe behuizing kan ons niet meer bekoren: het moet groter en sneller, want we krijgen steeds meer data.

In deze round-up hebben we daarom bijna veertig externe ssd's op een rijtje gezet. Daarbij kijken we vooral naar de prijzen en natuurlijk de prestaties. Het merendeel van de geteste drives beschikt over een rappe USB 3.2 Gen2-interface. Die is - in ieder geval in theorie - in staat om data met 10Gbps over te dragen. In megabytes komt dat neer op ongeveer 1200MB/s, maar in de praktijk zal de snelheid nog zeker een procent of tien lager zijn. Bovendien stoppen niet alle fabrikanten in hun kastjes ssd's die dergelijke snelheden kunnen bijbenen, zeker niet wanneer een SATA-drive wordt gebruikt in plaats van een NVMe-drive.

We beginnen de round-up met twee pagina's overzichten van de drives, daarna gaan we in op de prestaties. Dat doen we aan de hand van twee synthetische benchmarks, en in onze praktijkbenchmarks kijken we hoe de drives presteren bij alledaagse bestandsoverdrachten. We eindigen met onze aanbevelingen op basis van prestaties en prijzen. Met veranderende voorraden in winkels kan dat laatste natuurlijk nog weleens fluctueren.

De drives op een rij

Voor we naar de benchmarkresultaten kijken, hebben we eerst kort de drives voor je op een rijtje gezet. Over het algemeen beschikken de drives over een USB 3.2 Gen2-interface, goed voor 10Gbps. Een doorsnee drive bestaat uit een printplaatje met daarop de interface-controller van USB naar de ssd. Vaak is dat een ASMedia-controller zoals de ASM2362 voor NVMe-drives of de ASM235CM voor SATA-drives. Afhankelijk van de ssd kan een M.2-drive worden gebruikt, een standaard 2,5"-SATA-drive, of een custom pcb met interface- en nand-controller, nand en eventueel dram geïntegreerd. De meeste drives worden geleverd met twee kabeltjes: een kabel met twee Type-C-stekkers, en een exemplaar met een Type-C-stekker voor de drive en een Type-A-stekker voor de pc.

Uitzonderingen daarop zijn de meeste Thunderbolt 3-drives: die zijn enkel met C-C-kabels uitgerust, omdat TB3 niet over een A-stekkertje verloopt. Die drives zijn de Freecom Celeritas, de G-Drive Mobile Pro van WD of G-Technology en de Samsung X5. Voor deze drives heb je dus apparaten nodig die daadwerkelijk Thunderbolt aan boord hebben. Dat beperkt de compatibiliteit aanzienlijk.

De Adata SD700 en WD's My Passport Wireless SSD zijn een beetje buitenbeentjes, omdat ze nog de oude USB Micro-B-connector gebruiken. Die laatstgenoemde ssd is zelfs nog aparter, omdat het apparaat ook via wifi kan verbinden en een accu dan wel powerbank aan boord heeft.

Van de geteste drives zijn niet alle varianten en modellen nog even goed verkrijgbaar. Om geen valse hoop te geven, hebben we voor zover mogelijk de verkrijgbaarheid van de drives benoemd. De garantietermijn van de drives varieert tussen de drie en vijf jaar. Voor budgetmodellen is drie jaar redelijk acceptabel, maar we zien liever een termijn van vijf jaar, voor een toch redelijke investering.

We moeten je nog even wijzen op het volgende: wil je zelf de allergoedkoopste en rappe externe ssd bouwen, koop dan een externe ssd-behuizing en prop er zelf een NVMe-drive in. Dergelijke behuizingen zijn inmiddels redelijk verkrijgbaar en worden niet langer exclusief met SATA-, maar met ook PCIe-interfaces geleverd. Met een behuizing van een paar tientjes van USB 3.2 Gen2 naar PCIe Gen3 en een gewone interne NVMe-ssd bouw je zelf een externe drive. Vooral drives met grotere capaciteiten zijn erg aantrekkelijk als zelfbouwproject: niet alleen zijn externe varianten zeldzamer, ze zijn ook relatief duur. Leuke aardigheidjes als waterdichtheid en garantie (buiten die van de ssd) kun je dan wel vergeten, uiteraard net als het gemak van een kant-en-klaar-oplossing.

Adata SD700 256GB Zwart

De SD700 is inmiddels een oud beestje en dat is aan de aansluiting te zien: het is een van de twee drives met een Micro-B-stekker en bovendien is de interface USB 3.2 Gen1, dus goed voor maximaal 5Gbps. Dat is echter voldoende, aangezien deze drive intern voorzien is van een SATA-ssd die geen snelheidsrecords zal breken.

(0 reviews)
Adata SE730H 512GB Goud

De SE730H is een veel modernere Adata-drive en voorzien van een USB 3.2 Gen2-interface met een maximale overdrachtssnelheid van 10Gbps. De drive is waterdicht en in diverse kleuren uitgebracht, maar alleen de goudkleurige varianten zijn nog te koop, in 256GB- of 512GB-uitvoering.

(0 reviews)
Adata SE760 2TB Zwart

De SE760 is de voorlaatste externe ssd van Adata en stamt uit de zomer van 2020. De drive is voorzien van een Type-C-stekker met snelheden tot 10Gbps en is in capaciteiten van 256GB tot een stevige 2TB verkrijgbaar. Die verkrijgbaarheid is echter grotendeels theoretisch, aangezien er weinig winkels zijn die de drive voeren, en de voorraad problematisch is.

(0 reviews)
Adata SE770G 1TB Zwart

De SE770G is de nieuwste serie van Adata en werd in januari 2021 uitgebracht. Logischerwijs hebben deze externe ssd's dan ook een moderne USB3.2 Gen2-interface, goed voor 10Gbps, en een Type-C-kabel. En omdat het een moderne drive is, mag ook rgb-verlichting niet ontbreken. De drives zijn in 512GB- en 1TB-varianten uitgebracht, maar ook deze apparaten zijn niet goed verkrijgbaar.

(0 reviews)
Adata SE800 1TB Zwart
Adata SE800 1TB Zwartvanaf Onbekend

De SE800-serie stamt uit zomer 2019 en is een compacte externe ssd in 512GB- en 1TB-uitvoeringen. De ssd zit in een blauw of zwart geborstelde waterdichte behuizing van aluminium. De interface is USB 3.2 Gen2, voor 10Gbps via de Type-C-aansluiting.

(0 reviews)
Crucial X8 1TB Zwart
Crucial X8 1TB Zwartvanaf Onbekend

Eind 2019 bracht Crucial de X8-serie externe ssd's uit, in capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB. De drive heeft de bekende combinatie van USB 3.2 Gen2 voor 10Gbps-overdrachtssnelheiden en een Type-C-stekker. De verkrijgbaarheid van de drives is redelijk tot goed.

5 van 5 sterren
(0 reviews)
Freecom 56412 480GB Zilver

De mSSD Slim (of mSSD Mobile Metal Slim, als je echt een mond vol wil) is bij Freecom niet meer terug te vinden, en dat geldt ook voor de verkrijgbaarheid in fysieke winkels. De drive kwam in 2019 uit, maar wel met een oudere USB 3.2 Gen1-interface en dus een maximale 5Gbps-snelheid. De enige meegeleverde kabel is van het Type-C-naar-A.

(0 reviews)
Freecom mSSD Celeritas 1TB Aluminium

De mSSD Celeritas werd in 2019 uitgebracht en is alleen als 1TB-drive beschikbaar. Voorraden zijn er echter niet en de prijs van de drive is behoorlijk hoog. De drive onderscheidt zich met zijn Thunderbolt-3-interface gecombineerd met een Type-C-kabel, en is gevat in een stevige aluminium behuizing.

(0 reviews)
G-Technology G-DRIVE mobile 1TB Zilver

WD heeft onder zijn G-Technology-vlag de G-Drive Mobile-serie uitgebracht, in capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB. De waterdichte drives moet tegen een stootje kunnen. De drives zijn matig verkrijgbaar en prijzig, gezien hun 10Gbps-interface met Type-C-kabels.

(0 reviews)
G-Technology G-Drive mobile Pro SSD (0G10311) 1TB Zilver

De Mobile Pro-drives van G-Drive onderscheiden zich van de gewone Mobile-drives door hun aansluiting: de Pro-drives beschikken over een Thunderbolt 3-interface, wat niet alleen de snelheid, maar ook de prijs opdrijft. Net als van de Mobile-drives is de beschikbaarheid niet denderend.

(0 reviews)
HyperX Savage Exo 480GB Grijs

De Savage Exo van HyperX, onderdeel van Kingston, is een redelijk verkrijgbare, maar vrij prijzige 10Gbps-drive met Type-C-connector. De M.2-ssd aan de binnenkant heeft echter een SATA-interface, dus verwacht geen indrukwekkende resultaten. Naast de geteste 480GB-versie is ook een 980GB-uitvoering te koop die prijstechnisch iets aantrekkelijker is.

(0 reviews)
linkHP neemt gamedivisie HyperX van Kingston over
LaCie Rugged 1TB Oranje

Met zijn oranje, rubberen jasje is de LaCie Rugged-serie een opvallende verschijning. De drive is verkrijgbaar in capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB, met USB 3.2 Gen2-interfaces, goed voor 10Gbps maximaal. Met een Seagate FireCuda-ssd aan boord moet de ssd redelijke prestaties kunnen bieden, en hij heeft een goede beschikbaarheid.

5 van 5 sterren
(1 reviews)
Patriot Memory PXD 1TB Grijs

Patriots PXT is pas sinds november op de markt, maar echt verkrijgbaar is de drive nog niet. De drive is in 512GB-, 1TB- en 2TB-varianten te koop en heeft de gebruikelijke combinatie van 10Gbps-USB 3.2 Gen2 en een Type-C-kabel. Een M.2-ssd met PCIe Gen3 x2-controller moet voor de nodige spierballen zorgen.

(0 reviews)
PNY Pro Elite 1TB Zilver

PNY maakt de Pro Elite-drives van geborsteld aluminium en werkt de compacte behuizing af in zilverkleur of zwart. Er zijn capaciteiten van 250GB, 500GB en 1TB verkrijgbaar en PNY levert naast twee kabels ook back-upsoftware mee. Intern zet PNY twee SATA-drives in raid-configuratie. De verkrijgbaarheid van de kleinere capaciteiten is beter dan die van de door ons geteste 1TB-uitvoering.

4 van 5 sterren
(1 reviews)
Samsung Portable SSD T5 1TB Zwart

De T5-serie is een van de best verkrijgbare én aantrekkelijkst geprijsde serie externe ssd's. De prestaties zijn wat gemiddeld, omdat intern een SATA-drive wordt gebruikt in plaats van een NVMe-drive. De drive is in een flinke range capaciteiten verkrijgbaar - 250GB, 500GB, 1TB en 2TB - en in diverse kleuren.

4 van 5 sterren
(24 reviews)
Samsung Portable SSD T7 1TB Grijs

De T7 lijkt op een voorloper van de desktop-ssd Samsung 980: beide hebben een Pablo-controller zonder dram aan boord, maar het nand in de T7 is een generatie ouder. De drives zijn pakweg vijftig procent duurder dan de tragere T5-serie, maar daar staan betere prestaties tegenover. De drive is in diverse kleuren en capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB goed leverbaar.

4 van 5 sterren
(0 reviews)
Samsung Portable SSD T7 Touch 1TB Zwart

De T7 Touch lijkt sterk op de gewone T7-serie, maar voegt als extra een vingerafdrukscanner toe, zodat je data eenvoudig versleuteld en ontgrendeld kunnen worden. De zilverkleurige of zwarte drive is in capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB te koop en goed leverbaar.

4.5 van 5 sterren
(18 reviews)
Samsung X5 1TB Zwart
Samsung X5 1TB Zwartvanaf Onbekend

De X5 is het topmodel van Samsung en combineert een 970 EVO-ssd met een Thunderbolt 3-controller. Let wel op dat je Type-C-poort ook met Thunderbolt overweg kan: de X5 kan niet als USB-drive worden aangesloten. De drive stamt uit 2018 en onderscheidt zich met zijn lichte magnesiumbehuizing. De prijzige, maar snelle drive is nog steeds goed verkrijgbaar, in capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB.

4 van 5 sterren
(9 reviews)
Sandisk Extreme Portable SSD 1TB Zwart

Van de Extreme Portable SSD van WD-dochter Sandisk zijn twee versies in omloop. Wij hebben het origineel getest, met intern een SATA-drive. Inmiddels is ook een V2 uitgekomen, met een NVMe-drive. De SATA-variant die we hebben getest is nog steeds goed verkrijgbaar tegen relatief lage prijzen, in capaciteiten van 250GB tot 2TB.

4.5 van 5 sterren
(5 reviews)
Sandisk Extreme Pro Portable SSD 1TB Oranje

Ook van de Extreme Pro Portable SSD is inmiddels een V2 uitgebracht, die als een van de weinige externe ssd's over 20Gbps-bandbreedte beschikt. Onze geteste drive moet het met de gebruikelijke 10Gbps doen en heeft een NVMe-ssd aan boord. De drive wordt in 500GB-, 1TB- en 2TB-varianten verkocht.

(0 reviews)
Seagate Barracuda Fast SSD 1TB Zwart

De Seagate Barracuda is naast de geteste 1TB-variant ook in capaciteiten van 500GB en 2TB te koop en is prima leverbaar, voor een vrij redelijke prijs. Dat mag ook, want intern zit een SATA-drive die de 10Gbps-interface niet helemaal kan bijbenen.

4.5 van 5 sterren
(3 reviews)
Toshiba XS700 240GB Zwart

Twee jaar geleden was de XS700 al weinig opzienbarend, en inmiddels is de drive niet meer te koop. Het gaat om een SATA-drive, voorheen vergelijkbaar met Toshiba's RC100 en TR200, met een behuizing eromheen. De beschikbare capaciteiten zijn met 240GB en 480GB net zo bescheiden als de prestaties.

(0 reviews)
Transcend ESD350C 960GB Blauw

Transcend stopt in de ESD350C een 110S-ssd van eigen makelij, die via een PCIe Gen3 x2-aansluiting is aangesloten. De drive verbind je via een Type-C-connector aan andere apparaten, en die aansluiting is goed voor 10Gbps. De drive is met capaciteiten van 240GB, 480GB en 960GB goed verkrijgbaar, waarbij alleen de grootste aardig geprijsd is.

(0 reviews)
Transcend ESD370C 1TB Blauw

De ESD370C is de opvolger van de ESD350C, maar nauwelijks duurder en een stuk sneller. De beschikbare capaciteiten zijn 250GB, 500GB en 1TB, waarbij die eerste nauwelijks interessant is. In de compacte aluminium behuizing zit een M.2-ssd die via USB 3.2 Gen2 data opslaat. De drive is prima verkrijgbaar, net als zijn voorganger.

(0 reviews)
Verbatim Vx500 240GB Zilver

Verbatim is de enige fabrikant in deze round-up (en daarbuiten) die een externe ssd met 120GB-capaciteit maakt. De 240GB- en 480GB-versies zijn interessanter, maar dankzij een mSATA-ssd in de aluminium behuizing breekt de Vx500 geen snelheidsrecords.

(0 reviews)
WD My Passport Go 2TB Blauw

WD levert de My Passport Go-drives sinds begin 2019, in uitvoeringen met blauwe en gele accenten. De snelheden zijn zeker niet van na 2019: het SATA-schijfje binnenin moet data via een vaste USB 3.2 Gen1-aansluiting - goed voor maximaal 5Gbps dus - overdragen. De drive is in versies van 500GB, 1TB en 2TB te koop, maar je kunt je geld ook in snellere ssd's steken.

(0 reviews)
WD My Passport SSD (V1) 1TB Zilver

Van WD's My Passport SSD-serie zijn inmiddels al nieuwere versies uitgebracht die ook daadwerkelijk te koop zijn. De V1 die wij testten is nauwelijks verkrijgbaar en aangezien er een SATA-drive in zit, zijn we daar niet bijzonder rouwig om. We hebben de 256GB- en 1TB-versies getest; er is ook een 512GB-variant.

4.5 van 5 sterren
(3 reviews)
WD My Passport Wireless SSD 1TB Zwart

De WD My Passport Wireless SSD is een prijzige externe ssd, maar het apparaat biedt dan ook flink veel extra's. Je hebt geen kabels nodig, maar kunt data via een ingebouwde wifi-hotspot benaderen. De ingebouwde accu kan dubbeldienst doen als powerbank, en voor fotografieliefhebbers kunnen SD-kaartjes direct op het apparaat worden leeg getrokken. Het is alleen jammer dat de prijzen pittig zijn voor een 5Gbps-apparaat met 500GB, 1TB of 2TB aan opslag, en dat de verkrijgbaarheid matig is.

(0 reviews)
G-Technology G-Drive Mobile SSD 500GB Zilver

De G-Drive Mobile is van G-Technology, een submerk van WD, en verkrijgbaar in uitvoeringen van 500GB, 1TB en 2TB. Veel voorraad is er vrijwel nergens meer, wat niet heel gek is voor SATA-drives van twee jaar oud. De snelheid is met die SATA-drive niet denderend - en de hoge prijs zeker niet waard.

(0 reviews)
G-Technology G-Drive Mobile Pro SSD 500GB Zilver

De Mobile Pro-varianten van de G-drives zijn een stuk sneller dankzij een NVMe-drive binnenin de behuizing, die via een Thunderbolt 3-interface of USB 3.2 Gen2 wordt aangesproken. Die snelheid komt wel met een forse meerprijs, want je betaalt dik vijftig cent per gigabyte voor de 500GB-, 1TB- en 2TB-drives.

(0 reviews)

Vergelijkingstabel

We hebben enkele eigenschappen van de drives in deze round-up in een tabel gezet die je zelf kunt sorteren. Standaard is de volgorde alfabetisch, maar desgewenst kun je op capaciteit, prijs per gigabyte of beschikbaarheid sorteren. Vrijwel alle drives in de test hebben een USB Type-C-aansluiting, maar niet elke aansluiting kan dezelfde snelheid halen. Er zijn overigens twee drives die een oudere Micro-B-aansluiting hebben. Voor het gemak hebben we een schematische weergave van de gebruikte connectoren hieronder gezet.

Prestaties ATTO

Met ATTO kijken we eerst naar de sequentiële lees- en schrijfprestaties. Zoals je mag verwachten, scoren de Thunderbolt-drives het best, hoewel de Celeritas bij schrijven maar een beetje sneller is dan de USB-drives. Bij die USB-drives is een duidelijke scheiding zichtbaar tussen de tragere varianten met SATA-drives en de snellere met NVMe-drives.

Testsysteem

We testen de ssd's op een Z170-moederbord, uiteraard met 10Gbps USB C-poorten aan boord. Dat systeem bestaat uit:

Moederbord Gigabyte Z170X-UD5 TH
Processor Intel Core i7 6700K
Systeemschijf Samsung 950 Pro 512GB
OS Windows 10
  • Atto - 1 MB lezen
  • Atto - 1 MB schrijven

Prestaties CrystalDiskMark

De CrystalDiskMark-prestaties spiegelen de ATTO-benchmarks aardig: opnieuw weet de Celeritas bij lezen goede cijfers neer te zetten, maar bij schrijven valt hij wat tegen. De PNY Pro Elite valt in negatieve zin op bij schrijven, terwijl lezen bij die drive prima gaat.

  • CrystalDiskMark - lezen
  • CrystalDiskMark - schrijven

Kleine bestanden lezen en schrijven

De eerste praktijktest behelst het lezen en schrijven van duizend bestandjes van 5MB. Met dergelijke kleine bestandjes kun je bijvoorbeeld te maken hebben bij het archiveren van een fotocollectie (hoewel raw-bestanden natuurlijk groter zijn). Bij het lezen zijn de Thunderbolt-schijven weer het snelst en SATA-drives als de Vx500 aanzienlijk trager. Opmerkelijk is dat het schrijven van 5MB-bestandjes niet op de TB3-drives, maar op twee gewone USB-drives met NVMe-ssd aan boord het snelst voor elkaar is.

  • 1000x 5MB-bestand lezen
  • 1000x 5MB-bestand schrijven

10GB-bestanden lezen en schrijven

In deze praktijktest lezen dan wel schrijven we een enkel bestand van 10GB. De X5 en Celeritas lezen lekker rap, maar bij het schrijven steekt de X5 als enige met kop en schouders boven de rest uit. Transcends ESD370C scoort prima, terwijl de oude WD Passport met SATA-schijfje onderaan eindigt bij lezen, en de Verbatim-drive bij schrijven niet met de rest mee kan.

  • 10GB-bestand lezen
  • 10GB-bestand schrijven

50GB-bestanden lezen en schrijven

Bij deze test lezen we een bestand van 50GB uit en schrijven we eveneens 50GB naar de externe drive. Dat zou een knappe film kunnen zijn, of bijvoorbeeld een back-up van een game. Van de TB3-drives zijn de G-drives toch wat minder snel met lezen, maar de rest van de drives zakt bij dit soort grote bestanden terug tot een gemiddelde snelheid die aan die van SATA-drives doet denken. Bij het schrijven blijft alleen de X5-drive overeind: de overige TB3-drives zakken richting de rest van het testveld. Als een drive hier boven de 500MB/s blijft, is dat een aardige prestatie.

  • 50GB-bestand lezen
  • 50GB-bestand schrijven

Prestatie-index: vergelijkingsoverzicht

Om de voorgaande resultaten in één oogopslag te kunnen vergelijken, hebben we een index gemaakt van de tien resultaten. Die wegen alle tien even zwaar, voor tien procent dus, om tot een prestatie-index te komen.

De vier Thunderbolt-drives staan bovenaan de ranglijst, maar bedenk wel dat die lang niet universeel inzetbaar zijn: een laptop of desktop met Type C-aansluiting is geen garantie dat deze drives worden herkend. Daar is een Thunderbolt-aansluiting voor nodig, en de drives met je telefoon verbinden kun je ook vergeten.

De externe ssd's met een NVMe-drive intern scoren ongeveer vergelijkbaar: er zit zo'n twintig, vijfentwintig procent verschil tussen de snelste en langzaamste drive. We moeten de PNY-drive even noemen, want hoewel die onder de SATA-drives valt, presteert hij soms een stuk sneller, dankzij een interne raid-configuratie van twee Phison SATA-ssd's. Van de SATA-drives zijn de T5's van Samsung redelijk rap en ook de G-Drive Mobiles doen het best aardig.

Prestatie-index externe ssd's 2021
Externe SSD Hardeschijf bus (intern) Prijs per GB Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Samsung X5 1TB
1.248,15
WD G-Drive mobile Pro SSD 1TB
900,56
WD G-Drive mobile Pro SSD 500GB € 0,91
855,42
Freecom mSSD Celeritas 1TB € 0,19
812,39
Transcend ESD370C 1TB € 0,09
665,51
Transcend ESD370C 500GB € 0,13
651,79
Adata SE770G 1TB
641,96
Patriot Memory PXD 1TB
620,46
Adata SE760 1TB
599,61
Samsung Portable SSD T7 1TB € 0,09
598,09
Adata SE800 1TB
579,92
Crucial X8 1TB
573,16
Transcend ESD350C 480GB
568,35
Transcend ESD350C 960GB
567,71
Transcend ESD350C 240GB
559,50
LaCie Rugged 1TB € 0,16
545,36
Samsung Portable SSD T7 Touch 500GB
537,53
Samsung Portable SSD T7 Touch 1TB € 0,21
516,48
Samsung Portable SSD T5 500GB
407,83
Sandisk Extreme Portable SSD 1TB € 0,13
405,03
Sandisk Extreme Pro Portable SSD 1TB € 0,20
405,03
Samsung Portable SSD T5 2TB
400,84
Samsung Portable SSD T5 1TB
400,47
WD G-DRIVE mobile 1TB € 0,28
399,02
Adata SE730H 512GB
398,94
Samsung Portable SSD T5 250GB
378,82
WD G-DRIVE mobile 500GB € 0,26
374,90
WD G-DRIVE mobile 2TB
371,56
WD My Passport SSD (V1) 256GB
336,93
Adata SD700 256GB
327,62
WD My Passport Wireless SSD 1TB
325,75
WD My Passport SSD (V1) 1TB
325,03
HyperX Savage Exo 480GB
316,77
WD My Passport Go 2TB
315,43
Freecom mSSD Slim 480GB
310,63
PNY Pro Elite 1TB
297,83
Toshiba XS700 240GB
270,45
Verbatim Vx500 240GB € 0,12
257,76
Seagate Barracuda Fast SSD 1TB
254,61

Conclusie

Bij veel ssd's, en dientengevolge ook bij externe ssd's, staat in principe de vraag centraal: hoe krijg je zoveel mogelijk ssd voor je geld? In dit geval gaat het daarbij niet alleen om capaciteit, maar ook om prestaties. Want hoewel het leeuwendeel van de geteste externe ssd's dezelfde USB 3.2 Gen2-aansluiting hebben, met een Type-C-connector die in theorie goed is voor 10Gbps-overdrachtssnelheden, zijn er aanzienlijke verschillen in prestaties.

Het grootste deel daarvan is terug te voeren op de onderliggende techniek. De drives die wat minder goed presteren, hebben in de regel een SATA-schijf aan boord, terwijl de snellere varianten een NVMe-drive gebruiken. Zo'n SATA-drive is in twee gevallen interessant: als je een drive voor een prikkie op de kop kunt tikken - en dan bedoelen we voor niet veel meer dan tien, twaalf cent per gigabyte - en als je behoefte hebt aan een grote capaciteit, want je hebt iets meer keus in 2TB-uitvoeringen met SATA-drives. De Great Value-winnaars in deze categorie zijn dan ook de 2TB-versie van Samsungs T5 en de Sandisk Extreme Portable SSD 1TB.

Een veel interessantere categorie betreft externe ssd's met intern een variant van een NVMe-ssd, met PCIe Gen3 x4-interface. Die zijn door de bank genomen iets duurder dan sommige SATA-varianten, maar ook een stuk sneller. En er zijn een paar aantrekkelijke drives, die goed presteren en bovendien vrij goedkoop zijn. We noemen de ESD370C-serie van Transcend als uitblinker in prijs-prestatieverhouding, en ook de SE800 en SE770G van Adata zijn snel én goedkoop. Die laatste is niet bijster goed verkrijgbaar, maar de SE800 is op het moment van schrijven wel verkrijgbaar, net als de 1TB-variant van de ESD370C. De SE800 krijgt op basis van zijn prijs en iets lagere prestaties dan de ESD370C een Great Value-award, terwijl de 1TB-versie van de Transcend ESD370C een Excellent-prijs krijgt.

Wil je gewoon de allersnelste drive en heb je op alle apparaten waarmee je hem wil gebruiken een Thunderbolt-poort, dan is de X5 van Samsung een aanrader. De drive is niet eens zo gek duur, maar een stuk sneller dan de andere TB3-drives in de test. Een verdiende Ultimate-award dus. Let wel op de vrij korte garantietermijn: slechts drie jaar is wat beperkt, voor een premium-product.

  • Ultimate-awards
  • Excellent-awards
  • Great Value-awards

Samengevat

Wil je zonder compromissen de allersnelste externe ssd, dan is de X5 een uitstekende keus. De prestaties van deze Thunderbolt 3-drive zijn beter dan die van concurrerende drives en de prijs is daarbij nog eens een stuk lager. Let wel op dat je de drive enkel op Thunderbolt-poorten kunt aansluiten: op een reguliere USB-poort met Type-C-connector werkt de drive niet.

Samengevat

De ESD370C, met een capaciteit van 1TB, is niet alleen een van de snelste externe ssd's met USB-aansluiting op basis van een NVMe-drive, maar ook een van de goedkoopste. Bovendien is de drive op het moment van schrijven prima verkrijgbaar en die combinatie van snel, een lage prijs en voldoende aanbod levert de ssd een Excellent-award op. Het kleinere broertje van 500GB is net zo rap, maar heeft een hogere prijs per gigabyte.

Pluspunten

  • Goede prestaties
  • Lage prijs

Minpunten

  • 3 jaar garantie
Tweakers zegt: Excellent

Getest

Transcend ESD370C 1TB Blauw

Prijs bij publicatie: € 145,-

Vanaf € 92,48

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Samengevat

Een externe ssd met SATA-drive aan boord breekt geen snelheidsrecords, maar de T5 van Samsung weet keurige prestaties neer te zetten. De 1TB- en vooral ook de 2TB-uitvoering zijn prijstechnisch interessant, met een lage prijs per gigabyte en prima prestaties. De kleinere varianten zijn relatief duur. Zeker de 250GB-variant kun je beter laten liggen: die is net zo duur als de 500GB-uitvoering.

Samengevat

De Sandisk Extreme Portable SSD is een van de goedkoopste externe ssd's op basis van een SATA-drive, maar presteert als een van de snelste onder de SATA-varianten. De verkrijgbaarheid is prima, maar de prijzen lopen aardig uiteen. Let dus op aanbiedingen.

Pluspunten

  • Rap voor SATA
  • Lage prijs

Minpunten

  • Wisselende prijzen
Tweakers zegt: Great value

Samengevat

De SE800 is het afgelopen jaar aardig in prijs gedaald en inmiddels is het zelfs een van de goedkoopste NVMe-gebaseerde externe ssd's. De prestaties zijn vrij gemiddeld voor dit segment, maar dik in orde en de drive is sneller dan SATA-varianten. De verkrijgbaarheid is niet geweldig, dus hou de Pricewatch in de gaten.

Pluspunten

  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Interne NVMe-drive

Minpunten

  • Matig verkrijgbaar
Tweakers zegt: Great value

Lees meer

Reacties (77)

77
74
48
12
0
23
Wijzig sortering
Anoniem: 111246 18 maart 2021 06:25
Had ook Interessant geweest als een zelfbouw externe SSD op basis van SATA of NVME was meegenomen in de review.
Qua kosten/snelheid had daar wellicht ook nog iets interessants tussen gezeten.
Heb zelf een icybox enclosure met een Samsung QVO 860 1TB disk, puur voor storage onderweg van foto's. Niet de snelste, wel erg goedkoop voor de opslagcapaciteit. Prima voor mijn doeleinde.
Klopt. Je kunt zo ook een goedkope en supersnelle USB stick maken. Ik heb vorig jaar een 128gb stick gemaakt voor 35 euro en die doet 500/400 MB/s. Als je dat als kant en klare stick wilt kom je voor dat geld niet verder dan 100 MB/s.

EDIT: Foutje, 25 euro.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 13:37]

Die 128 GB voor 35 euro is anders nog steeds 27 cent per GB. De meeste van de geteste kant en klare drives zitten in de range van 10 tot 30 cent per GB. Jouw zelfbouw is daarmee ineens niet meer 'supergoedkoop'. Sterker nog; Voor 37 euro heb je zelfs een 256 GB externe SSD (pricewatch: Intenso external SSD Premium Edition 256GB Grijs deze doet ook 300 MB/s.
Op Amazon schijnt die Intenso niet zo geweldig te zijn: "Schrijfsnelheid bij een grote bestanden begint op 300 MB/s maar zakt na een halve minuut naar 10 MB/s."
https://www.amazon.nl/Int...raciet/dp/B0742KVRJR?th=1

En sorry, het was 25 euro, niet 35 euro.
https://www.aliexpress.com/item/1005001864502275.html
https://www.aliexpress.com/item/32859938050.html

En als laatste, ik zei 'supersnel' en 'goedkoop'. Daar mag je dus niet supergoedkoop van maken en al helemaal niet als citaat :)
Maar. Dat is best wel duur he?

Voor €45 heb je 240Gb variant van verbatim.

pricewatch: Verbatim Vx500 240GB Zilver

Oke dat was vorig jaar misschien iets anders, maar tegenwoordig zijn SATA SSDs bijna te krijgen voor een appel en een ei en dan nog is DIY duurder. Goede enclosures zijn namelijk prijzig.
Ziet er goed uit die Verbatim. Het is wel 52,- euro met verzendkosten he, niet 45.
Een vergelijkbaar probleem heb ik met Aliexpress met 256gb, dat is over de 21 euro en dus btw en inklaringskosten.

Ik vergiste me trouwens over die 35 euro, het was 25. Zie ook hierboven.
Ah oke. Ja voor €25 is het nog wel te doen. Dan is de €/gb verhouding ook echt net in het DIY voordeel ;).

Ik kijk meestal niet naar verzendkosten. Ik koop meestal dingen als ze bij 1 shop kan krijgen zodat ik de verzendkosten uit kan sparen.
Je kunt zonder issues makkelijk zelf een USB stick maken - een goedkope SATA SSD + USB naar sata connector. Voor 30-40 euro een 256GB 'stick' met SATA doorvoersnelheid. Ik heb een oude 256GB Samsung m.2 drive in een AliExpress behuizing gestoken en die ligt nu in m'n auto met een grote muziek voorraad. Werkt prima. :)

De kant-en-klaar producten zijn leuk, maar ik vermoed dat de meeste Tweakers nog wel SSDs rond hebben slingeren die ze niet gebruiken.
Zie pagina twee
Het zou echt heel random zijn om zo'n enclosure met random ssd tussen de resultaten te zetten wmb: de prestaties hangen natuurlijk af van de bridge-chip en de ssd die je erin stopt, en zoveel mensen, zoveel wensen wat dat laatste betreft :)
Inderdaad, heb gewoon via AliE een HDD enclosure box gekocht met usb-c aansluiting en gewoon ergens in de aanbieding een SSD gekocht. Je hoeft echt geen dure dingen betalen voor het merk etc.
Alleen is de ene USB-C aansluiting de andere niet en daar ligt dan wel de kans dat je slechts matige prestaties behaalt. Dus ja, als het puur is om een grote USB stick te creëren is het prima en goedkoop.
Prestaties zijn goed, grote mkv bestanden worden snel overgezet, daarnaast veel bestanden worden ook overgezet. Zit vaak rond de 800mbit overdracht etc. Zit wel goed qua snelheid en dat voor een factor 2 minder dan wat er aangeboden wordt.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 13:37]

5MB "kleine bestandjes"?

Dit deed mij toch wel even de wenkbrauwen fronsen, want wat test je hier nou eigenlijk mee? Ja, een scenario waarin je een fotocollectie backupt... Maar hoe relevant is dit?

Liever had ik ook een praktijktest met écht veel kleine writes gezien. Knal er eens een flinke code repository op (of doe dat x100) met bestandjes van enkele KB per stuk. Je weet wel, zo'n typisch Tweaker scenario.

Genoeg te bedenken waar je zo'n SSD écht even flink pijn mee kunt doen, ook uit reguliere SSD-tests.
Ik denk dat het wel meevalt hoeveel Tweakers dev zijn. En ik zou echt nooit een repo op een externe schijf plaatsen, dat gaat gewoon nooit lekker werken.
Het feit dat de schijf niet in je systeemkast zit heeft geen invloed op de snelheid. (eSATA is net zo snel als intern SATA). Als zo'n SSD snel genoeg is en via een snelle bus aan het systeem hangt is er volgens mij prima op te werken (die Thunderbolt dingen zijn echt niet trager dan lokale storage).
Yorinn Forum Moderator General Chat 18 maart 2021 10:27
Waarom heeft de Transcend ESD370C 1TB Blauw trouwens als minpunt dat die 3 jaar garantie heeft? Als ik de drive met de Ultimate award bekijk heeft die er bijvoorbeeld maar 2, wat ook (redelijk) standaard is.
Exact, vond het ook al vreemd dat 3 jaar garantie een Minpunt was.
Het nadeel van 3 jaar garantie is dat wanneer de schijf na 2 jaar en 1 maand stukgaat, je geen goed excuus hebt om er eentje van de nieuwste generatie te kopen, "want hij heeft immers nog garantie" :+
Waarom zijn die snelheden nog steeds zo laag,

NVME disks doen al 7Gb /s

De memory modules kunnen het, Het formfactor, slot kan het , NVME kan het en USB 3 kan het ook. Toch doet de drive maar 1 GB/s, Ik zou toch verwachten dat we inmiddels ook met zelfde snelheden naar externe SSD kunnen schrijven er zit alleen een USB conversie tussen die ook 10 Gb/s aan kan.
Dat is het verschil tussen Gigabyte per seconde (GB/s) en Gigabit per seconde (Gb/s of gbps)
10Gbps komt neer op 1,25GB/s en is de limiet van USB3.1 Gen2 :)
USB 3.0 / 3.1 Gen1 gaat maar tot 5Gb/s terwijl USB 3.1 Gen2 wel tot 10Gbps gaat.

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 22 juli 2024 13:37]

Ik neem even aan dat in het artikel alles in Gbps is , anders gaan ze harder dan dat PCI4 ondersteund 8)7 en de meeste hebben blijknbaar nog een pci 3 controller,


edit:

My bet , USB controller is idd de bottle neck dan heeft een PCI 4 controller gebruiken alleen maar nadelen idd, Kunnen ze niet ipv USB gewoon een PCI-e lane gebruiken :),

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 13:37]

De bridge chips (van de USB-aansluiting naar de ssd dus) zijn maximaal PCIe gen3 x2: de ASM2362 wordt meestgebruikt en die gaat niet harder... mss als ASMedia een keer een PCIe gen 3 x4 bridge uitbrengt (of Gen4 natuurlijk) kunnen de snelheden ook omhoog... alleen gok ik dat de koeling dan wel een probleem gaat worden: rappe ssd's verstoken immers 8W oid, dat moet wel wegkunnen (op minder dan halve snelheid boeit dat wat minder)
NVME doet het op 7GB/s, USB op 10Gb/s.

Verschil tussen GigaByte and Gigabit ;)

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 13:37]

Misschien wel goed om te vermelden dat je deze SSDs niet kan gebruiken met het doel om backups te maken en ze dan te laten liggen. SSDs verliezen uiteindelijk hun data.
Backup en archiveren zijn sowieso actieve processen waarbij je regelmatig de data en hardware op integriteit moet controleren.

"laten liggen" is dus geen optie.
Voor wat gebruik je dan ssd's een terechte vraag. Ik bedoel waarom zou een fabrikant dit allemaal maken om uiteindelijk in het verkeerde daglicht te komen te staan als data verloren gaat.
Waar ze het beste geschikt voor zijn? : snelle opslag in werkende systemen.
Dan is er geen vuiltje aan de lucht.
SSDs zijn technisch niet geschikt als cold storage medium.
Het blijft toch maar een condensator die stroom nodig heeft om zijn informatie vast te houden.
Die grote toenames in opslag voor QLC flash drives heeft een prijs in de vorm dat je ze niet jaren op de plank kan gooien.
SSD's hebben geen stroom nodig om data vast te houden. Het probleem is dat de electronenlading van de cellen langzaam 'wegtrekt'. Dat wordt tot op zekere hoogte met foutcorrectie opgevangen, maar als je ze jaren losgekoppeld bewaart is de data wel weg.

Als een SSD regelmatig gebruikt wordt zorgt de firmware er voor dat cellen op tijd opnieuw geschreven worden zodat er geen dataverlies optreedt. Dus sluit die backup disk een paar uur per maand aan en er hoeft niets aan de hand te zijn. Voor consumenten SSD's wordt volgens de Jedec standaad een maximale 'offline' tijd van 1 jaar aangehouden (voor server klasse is dit minder, dus gebruik die niet als ze niet 24/7 gaan draaien).

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 22 juli 2024 13:37]

Hij zou 1 jaar offline moeten kunnen overleven, zodra je tegen de maximale writes (TBW) aan zit.
Maar bij een nieuwe SSD die nog weinig beschreven is, kan dat veel langer zijn.
Ik dacht 10 jaar bij een nieuwe SSD, maar ik weet niet meer of dat met SLC was of wat anders, mss is dat korter bij QLC.
En bij n SSD die je langdurig offline bewaart, is de usecase er toch een van erg weinig beschrijven lijkt mij, dus zal ie ws ook lang "zo goed als nieuw" blijven.

De andere kant op werkt natuurlijk andersom; ik moet denken aan de mensen die het Breaking News verkondigden dat SSDs enorm veel meer writes aankonden dan de officiele TBW.
Ja leuk, en dan n uurtje de stroom eraf en weg data.
Dus, als je daaroverheen zit, moet je m vaker aanzetten.
Kun je dit nader toelichten? Ik dacht dat het niet zo was, mits je ze één per jaar even aan de stroom hangt. .
Ja, als je jaarlijks voorkomt dat ze hun data verliezen, dan verliezen ze hun data niet :+ Heerlijke redenatie.

In de praktijk zal het wel meevallen want doorgaans ververs je je backup regelmatig. Maar voor lange tijd cold storage zijn ze niet geschikt eigenlijk.
Het klopt maar de periode is echt veel langer dan een jaar. Heb genoeg ssds veel langer dan dat laten liggen en hadden nog gewoon alle data.
Heb je dat gechecked dan? Er kan best een bitje zijn omgevallen zonder dat je dat merkt.

Eea is ook sterk afhankelijk van temperatuur.
Nou ja, echt gechecked niet, maar het zijn gewoon SSD's met een OS erop die nog prima opstarten en geen disk errors geven.
Als je alleen het OS boot lees je nog geen procent van je SSD uit. Je kan best lang 'russisch roulette spelen' en random bits omgooien voordat je systeem echt niet meer boot.
Ik heb verschillende HD en na een lange tijd blijken daar ook fouten op te komen, waardoor dataverlies. Ik kom toch regelmatig tegen dat een afbeelding niet meer te openen is en het een fout-melding geeft.

Het probleem is dat backups ook slechter worden, omdat je deze fouten ook meeneemt in de backup. Je zou cyclic redundancy check (CRC) kunnen gebruiken, maar voor veel data is dat m.i. niet te doen, tenzij je de boel vele dagen aan laat staan te ratelen.

Ik heb wel overwogen om SSD’s te gaan nemen als backup. Sneller, maar helaas ook nog te duur. Maar, ik had begrepen dat het minstens zo goed was als een HD, mits ze je eens per jaar even aan de stroom hebt hangen.
Gek scenario hoor, maar stel dat je SSD's aan USB-laders zou hangen, is het probleem dan opgelost?
Ik lees dit ook, gewoon poweren zou voldoende moeten zijn.

Maar je zou toch verwachten dat je van alle memory cellen de lading weer zou moeten "bijvullen" tot je het juiste spanningsnivo bereikt ?

Mogelijk gebeurt dit zowiezo op de achtergrond bij een SSD, maar dit kon ik zo snel niet terugvinden.
Heb je daar een bron van?
Ik waag dat namelijk serieus te betwijfelen.
Dit om het simpele feit dat SSDs allerlei mechanismen in de firmware hebben om zo weinig mogelijk schrijf-acties te doen.
Dus data die nooit verandert zal ook nooit herschreven worden bij normaal gebruik.
Oftewel als je een SSD in je systeem stopt, zou volgens jouw redenatie uiteindelijk in de oudste bestanden "bitrot" ontstaan.

Voor zover ik weet, "slijt" een flash geheugen alleen door het wissen van een blok. De kans bestaat dan dat je bij de volgende schrijf-actie niet meer een waarde schrijft die precies binnen de grenzen valt van wat de analoge waarde moet zijn om correct terug gelezen te worden. (bijv. een MLC cel verdeelt het bereik in 4 stukjes om 2 bits op te slaan, QLC in 16 stukjes om 4 bits op te slaan, etc.)

De "lifetime" die fabrikanten opgeven is meer gebaseerd op een "dagelijks gebruik" met gemiddeld zoveel schrijfacties per dag. Maar ik zou niet zo snel kunnen bedenken waardoor de data opgeslagen in een flash cel zou degraderen over tijd.
Hooguit schrijf-acties in een naburige cel, maar dat is nu juist iets wat niet gebeurt als je de drive "op de plank" laat liggen.
Het gaat hier echter niet om het slijten van de SSD, maar het verliezen van data. De SSD blijft perfect functioneren, maar kan corrupte data hebben omdat het de waarde in de cellen niet vast heeft kunnen houden.

Dit is afhankelijk van zoveel factoren. In 2015 was er in eens paniek hierover dat het in een paar dagen al het geval kon zijn, dit is volgens mij overdreven. Anandtech had hier toen ook een artikel over gemaakt dat het mee viel.
At 40°C active and 30°C power off temperature, a client SSD is set to retain data for 52 weeks i.e. one year. As the table shows, the data retention is proportional to active temperature and inversely proportional to power off temperature, meaning that a higher power off temperature will result in decreased retention. In a worst case scenario where the active temperature is only 25-30°C and power off is 55°C, the data retention can be as short as one week, which is what many sites have touted with their "data loss in matter of days" claims. Yes, it can technically happen, but not in typical client environment.
In het kort, om de lading vast te houden is er een niet te hoge temperatuur nodig en dan zou het alsnog zo'n jaar goed moeten gaan. Uit ervaring kan ik ook zeggen dat het bij kamer temperatuur ongeveer een jaar duurt tot Windows niet meer kan opstarten vanaf de SSD. Getest op een systeem wat een jaar lang niet aan de stroom heeft gehangen, gaf fouten met opstarten. Een SSD heeft in ieder geval actief stroom nodig om z'n cellen te corrigeren dat de waarde erin boven een bepaald niveau blijft.

Voor cold storage blijft een HDD een betere oplossing voor consumenten. De tot 3% verlies zou ook niet erg handig zijn.
Dank!
Dit was bij mij onbekend en mooi dat er nu een bron is voor verder onderzoek. (jammer dat ik geen plusje kan geven omdat je op mijn reactie reageert)

Wel apart dan dat ik flash kaartjes van bijvoorbeeld camera's nog zonder problemen kan lezen terwijl deze vele jaren in de lade hebben gelegen. Nu waren dat zeker weten kaartjes die allemaal SLC zijn, dus wellicht minder last hiervan hebben.

Edit:
Na het (uitstekende) artikel op Anandtech gelezen te hebben, realiseer ik me dat dit voor flash-kaartjes zo mogelijk nog een veel belangrijker punt is omdat deze in best wel veel toepassingen beschreven kunnen worden bij veel lagere temperaturen dan waarbij ze opgeslagen worden.
Bijvoorbeeld foto's maken in de winter buiten en dan (volle) kaartjes bewaren in een veel warmere omgeving zoals een tasje op je lichaam of hotelkamer.

[Reactie gewijzigd door TD-er op 22 juli 2024 13:37]

De inhoud van een SSD wordt door ingebouwde defragmentatie regelmatig herschreven. Om blokken vrij te maken zodat grote bestanden efficient kunnen worden opgeslagen, maar ook om te zorgen dat de data niet degradeert. De electronen die in het flash geheugen 'vast' zitten hebben ook de neiging langzaam te vertrekken. Dit herschrijven gebeurt als het goed is verspreid over de hele SSD zodat alle cellen ongeveer gelijkmatig slijten.
Oh echt haha ga meteen mijn T5 maar is checken
Voor simpele backups moet je niet teveel verkijken op SSD drives. SSD is en blijft duurder dan harde schijf, en laten we ook heel goed kijken naar voordelen van HDD:

Externe HDD:
+ Goedkoop / Lagere GB-Euro
+ Veel groter (4 TB is mogelijk)
+ Stuk veiliger bij foutief loskoppelen
o Gaat wat lang mee als je af en toe backup maakt (laag mechanisch last) - verschilt per merk
o Zeer lang bewaartijd (na 15 jaar nog terug te halen) - verschilt per merk
- Niet echt snel schrijven en lezen
- Wat hoger verbruik
- Valproof is lager (het is immers mechanische drive)

Externe SSD:
+ Snel wegschrijven
+ Valproof (geen mechanische delen)
+ Compact behuizing
+ Minder heet / laag verbruik
+ waterdicht mogelijk
- Recovery is moeilijk bij foutief loskoppelen (partitie schade)
- Kost meer geld
- Niet interessant voor lange bewaartijden (voor archivering)
- Kostbaar oplossing als je maar af en toe wegschrijft voor backup.
- Minder lang bewaren (10+ jaar is meer een probleem) omdat flash energie opslaat in kleine condensatoren.

De grote knelpunten zijn de bewaartijd en recovery. Voor archivering moet je dus niet SSD nemen, en als je minder handig bent in computers en soms gretig usbstick eruit trekt, druk op werk of haastwerk, even niet goed opletten heeft kans op dataverlies. De recovery op SSD is gewoon onmogelijk omdat data random weggeschreven is op flash.
Flash gebruikt nog steeds hele kleine condensatoren om energie vast te houden, en dat zorgt voor minder lange bewaartijd. Bij meer dan 10 jaar wordt het dus een probleem.

Je gaat natuurlijk voor SSD als je grote bestanden snel wil meenemen, verwerken en overzetten. Dat gaat stuk sneller. Booten op SSD is daarom niet onbekend.

Maar voor veel mensen is snel schrijven niet belangrijk, betrouwbaar backup maken en goedkoop houden komt meer voor. Zeker als je heel veel video's hebt en je wilt ze houden na vele jaren om later terug te kunnen kijken, dan is externe HDD nog steeds de voorkeur. Zolang je dus niet zaak op grond laat vallen en netjes mee omgaat, is HDD helemaal geen probleem.

Externe SSD vult meer behoefte mensen aan om snel backup te kunnen maken en grote bestanden kunnen overzetten. Waar tijd dus geld is. Daar is meer voor bedoeld. Ook op security gebied is SSD interessanter, want bij wissen is recovery stuk lastiger.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 22 juli 2024 13:37]

Externe HDD:

+ Gaat wat lang mee als je af en toe backup maakt (laag mechanisch last)
+ Zeer lang bewaartijd
Die mag je wat mij betreft wel weghalen. Onlangs nog 7 schijven weg kunnen gooien die ik een jaar of 5 in de kast had liggen. Waren 1 tb tor 3 tb schijven van verschillende merken. Hermetisch afgesloten en stofvrij bewaard. Ook allen backups. Als je hhd's een lange tijd niet gebruikt worden ze blijkbaar onbruikbaar..

[Reactie gewijzigd door micla op 22 juli 2024 13:37]

Dat is wel opvallend. Heb schijven meegemaakt die nog doen na 15 jaar.
Wellicht ligt het aan bepaalde merk. De kwaliteit van schijven verschilt namelijk.

Alleen ik heb wel schijf gehad die steeds slechter wordt. Het is al wat oudere schijf van 3,5".
De externe 2,5" schijven die ik steeds meeneem naar werk zijn na vele jaren nog niet kapot.

Ik ga van uit dat 3,5" schijven minder gunstig zijn voor steeds verplaatsen, ze zijn immers desktop schijven. 2,5" schijven zijn meer afgestemd voor laptops en dus iets minder kwetsbaar voor schokken.

Ik pas mijne even aan omdat het afhankelijk is van merk.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 22 juli 2024 13:37]

Zijn er serieus nog mensen die SSD gebruiken? M.2 all the way!
Een M.2 drive is een SSD.
M.2 is de aansluiting, net als een SATA stekker.

En daarnaast zegt de M.2 aansluiting nog niet zo heel veel over wat voor signaal er overheen gaat.
Je hebt M.2 met PCI-e lanes, zodat je een NVME SSD kunt gebruiken (of beter gezegd een SSD die via NVME werkt) Theoretisch zou je zelfs een verloopje kunnen maken van M.2 naar een PCI-e slot om een videokaart aan te sluiten via M.2 (geen idee of die bestaan, maar zou kunnen als je de voeding ergens anders vandaan trekt)
Je kunt echter ook andere signalen over een M.2 plug laten gaan, zoals SATA en zelfs USB.
Er zijn SSDs met M.2 aansluiting die zowel via SATA als ook NVME kunnen communiceren.
De ervaren snelheid hangt dan dus af van wat er van je chipset naar de M.2 plug verbonden is.
Zijn er serieus nog steeds mensen die het verschil niet weten tussen SSD, SATA, NVME en M.2 :Y)
SATA SSD gebruiker hier. Zal wel door mijn leeftijd en gebruik van mechanische drives komen, maar ik merk in de praktijk echt amper verschil tussen verschillende SSD's. Zal dan ook altijd gewoon de goedkoopste per GB kopen :Y
Mechanische drives in de NAS zijn ook nog altijd prima te gebruiken.
Hier is t verschil goed merkbaar, afterburner errored om dat ie sneller is dan verwacht en een error tevoorschijn tovert dat de background shit nog niet in geladen is...
In de praktijk, loading times in games, is t verschil verwaarloosbaar. (hier zijn ook benchmarks over te vinden)
M.2. is een form factor voor SSD's ..
Heb je ze wel eens van binnen bekeken? De reden waarom ze die grootte aannamen was omdat de standaard laptop HDD's diezelfde vorm en grootte hadden.
Ben opgegroeid met 3,5" en zelfs 5,25" drives dus vond dat 2,5" spul altijd klein en fragiel ;)
Ssd prijzen zijn trouwens aardig laag. Als ik het goed zie is het nu ongeveer een factor 3 ten opzichte van harde schijven.
He fijn, weer eens een scatterplot te zien. Props hiervoor! Je kunt zo snel zien wat voor jouw belangrijk is.

Sinds Scott Wasson van TheTechReport naar AMD is gegaan, is TTR een schim van zijn vormalige zelf en worden er weinig tests gedraaid met mooie scatterplots.
Ik begrijp niet dat er nog fabrikanten nog durven afkomen met een USB 3.0 micro-B connector. Dat is met voorsprong de meest fragiele instabiele connector die er is in het USB-sprectrum.
Gelukkig merk ik dat in de test het merendeel van de schijven USB-C heeft, maar in de pricewatch staan er nog veel externe USB-randapparatuur met USB 3.0 micro-B (optische stations bijvoorbeeld).

Ik heb er op dit moment vier devices met USB 3.0 micro-B (twee externe schijven, één externe kaartlezer, één extern DVD-station) en alle vier beginnen ze na verloop van tijd te rammelen, waardoor het contact soms verbroken wordt als je de device even verplaatst.
in alle eerlijkheid zijn die twee drives met micro-B wel oudjes he... het is gelukkig niet zo dat ze de afgelopen paar maanden zijn uitgebracht :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.