Voor het Tweakers mocht ik de Samsung T7 Touch reviewen, een in het oog springend apparaatje. Zijn blauwe "vierkantje" knipoogt je als het ware tegemoet (het is een vingerafdruk scanner). Daarnaast is hij razendsnel, ongelooflijk klein en weegt bijna niets. Makkelijk met USB-A of -C aan te sluiten.
Pluspunten
Zeer Snel
Veiliger door Vingerafdruk scanner
Super klein en makkelijk meenemen
Voeding via USB kabel
De Drive werkt feilloos en qua ervaring minimaal gelijk aan een interne SSD
Minpunten
Prijs -valt in top segment-
De SSD is erg licht, blijft lastig liggen door korte USB kabel
Medio November 2020 werd er op Tweakers een oproep gedaan om mee te doen aan het “Digital Testfest”. Ik heb me opgegeven en ik hoorde dat ik een review mocht schrijven voor een Samsung Portable SSD, de T7 Touch van 1TB. Leuk want ik heb daar tot op dat moment weinig ervaring mee en nieuwe producten testen en onderzoeken is één van mijn grootste hobbies. Doordat de levering van het testobject even op zich liet wachten, de Corona en de feestdagen heeft het even geduurd voordat ik de review af kon maken. Maar hier is ie dan eindelijk!
Zoals mij al vaker was opgevallen is Samsung zeer inventief in het creëren van mooi gestileerde en daarbij functionele product verpakkingen. Daarmee krijgen je direct het idee een kwalitatief goed product in handen te hebben.
De verpakking is altijd dusdanig gemaakt dat er van 1 stuk karton een multifunctionele verpakking is gemaakt, een kunst op zich.
Een tweede doosje zit onder het tray waar de Portable SSD op ligt, met daarin 2 verschillende kabels.
Zoals hier te zien is, is er 1 kabel met aan beide zijden een USB-c aansluiting en 1 met aan de ene zijde een USB-c en aan de andere zijde een USB-a aansluiting. De Portable SSD zelf heeft een USB-c aansluiting.
verder vinden we in de verpakking een (zeer summiere) gebruiksaanwijzing.
USB: zogezegd een standaard , maar is dat wel zo?
Een supersnelle Portable datadrager zoals de T7, komt pas volledig tot zijn recht als de usb poort de maximum snelheid van de SSD ondersteunt. We moeten dus weten waar je de externe connector precies in je PC/Laptop/Mobiel/etc moet steken. Daar begon bij mij de verwarring, achterop het I/O shield van mijn PC's tref ik tot wel 4 verschillende USB headers aan. Ik heb de manuals erop na moeten slaan om te zien wat nu precies wat is.
Zie bijvoorbeeld het I/O shield van mijn "Bird-of-Prey2" Test PC en mijn Gaming Systeem de "BattleX299". Allerlei poorten, benamingen en zelfs verschillende kleuren.
Sinds het begin was het -zoals de naam al zegt, de bedoeling dat USB - Universal Serial Bus - tot standaardisering zou leiden. Echter bij iedere generatie is het weer raak, de nomenclatuur is klaarblijkelijk niet duidelijk of vastgelegd. Keer op keer worden subcategorieën weer benoemd en hernoemd, ook nu bij USB 3 is het weer raak. Ik heb in deze tabel een en ander getracht samen te vatten.
Ik moet dus de SSD op mijn test PC op een USB 3.2 gen2 poort aansluiten hetzij via USB-c, hetzij via USB 3.2 gen2, type A. Op het moederbord staan nog de oude aanduidingen bij de USB poorten (USB 3.1 gen2 is nu dus USB 3.2 gen2). Als je niet precies weet welke USB poort je moet gebruiken, raadpleeg dan de manual van je moederbord. Alleen dan behaald de SSD de beloofde grootse snelheden.
Zelfs eerdere versies van de USB-standaard zijn ontworpen om aangesloten randapparatuur van stroom te voorzien en naarmate de technologie volwassen is geworden, zijn ook de oplaad- en voedingsmogelijkheden van USB geëvolueerd.
Zowel USB 3.0 als USB 3.1 ondersteunen de USB Power Delivery Specification (USB PD), waarbij USB 3.1 tot 20 volt vermogen bij 5 ampère biedt voor een potentieel totaal van 100 watt via ondersteunde hardware. Dit is een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige USB 2.0-standaard die 2,5 watt vermogen kon leveren en de USB 3.0 die 4,5 W kon produceren. Uiteraard is het wederom erg belangrijk om te weten of de USB-poort die je gebruikt, ongeacht het type connector, een USB 2.0-, 3.0- of 3.1-poort is om ervoor te zorgen dat de apparaten die je via USB wilt aansturen, worden geleverd met het vereiste wattage.
Gebruikte hardware
Vergelijken van snelheden van de Portable SSD met concurrenten is natuurlijk belangrijk, gelukkig hebben vele reviews dat allemaal netjes in kaart gebracht. Wat voor mij echter direct tastbaar en interessant is, is hoeveel verschil is er nou tussen een top datadrager als de Samsung T7 Touch en mijn andere regelmatig gebruikte datadragers? Ik maak een vergelijking met de volgende apparaten:
Naast het formaat van de verschillende apparaten springt vooral het gewichtsverschil in het oog. Kijk maar eens naar het verschil tussen (Portable) een 3,5" Harddisk, een 2,5" Harddisk en een M.2 SSD, en dan heb ik eventuele voedingen maar niet meegerekend.
Specificaties van de hardware die ik heb meegenomen in de vergelijking, zie hierboven.
Benchmark Tests: AS SSD, Atto Disk Benchmark, CPDT en Copy test van een .MKV film
Korte omschrijving van de gebruikte testmethode: ik heb versie 2.0.7316.34247 van AS SSD Benchmark gebruikt (hier te downloaden op de site van de ontwikkelaar: https://www.alex-is.de/PH...ds.php?cat_id=4&file_id=9)
De test resultaten zijn in deze tabel terug te vinden.
Zoals als de naam al enigzins verrraad, is AS SSD Benchmark echt gericht op SSD's. Ik heb voor de vorm nog wel 1 Harddisk aan de test onderworpen, maar dat koste meer 80 minuten. Ik heb daarom besloten om alleen mijn Interne SSD's (zowel M.2 NVMe als sata-600 drives) mee te nemen in deze grafiek.
Samsung geeft aan dat de T7 Touch een USB 3.2 gen2 verbinding heeft. Een theoretische snelheid van 10Gbps = 1250 MB/s, maar de praktijk leert anders. Samsung zelf stelt dat maximaal voor Lezen tot 1050 MB/s en schrijven tot 1000 MB/s mogelijk zou zijn. We hebben het dan over sequential read en write snelheden. In de tabel en grafiek wordt duidelijk dat AS SSD die snelheden niet waar kan maken, we komen op 940MB/s lezen en 792MB/s schrijven. In mijn ogen overigens niet slecht. Hij is daarmee sneller dan een interne Samsung 850 Evo SSD (sata-600), dat heb ik een externe drive nog niet eerder zien doen!
Ik heb ook een test gedaan waarbij ik een mkv. film bestand van 5,64GB gekopieerd van mijn primaire drive (Samsung 970 Evo Plus M.2 NVMe ssd van 1TB) naar de eerder genoemde verschillende datadragers. Ik heb de kopiertijd gelogd en het bestand 5 x naar iedere drive gekopieerd, die tijden heb ik gemiddeld en zo de snelheid in MB/s berekend.
Niet verbazend, maar de T7 Touch is met een enorme voorsprong de snelste externe datadrager.
Atto Disk Benchmark geeft een overzichtelijk beeld van de schrijf- en leessnelheden (hierna genoemd: W/R) van de diverse drives.
Vanwege de tijdsduur van de Atto Disk Benchmark per apparaat heb ik het bestandsformaat op 256MB gesteld. Bij nacontrole blijkt dat de testresultaten bij een 2GB file geen ander beeld oplevert dan bij een 256MB file formaat.
Featureset, Mobiliteit en Compatibiliteit
Wat is er bijzonder aan de Samsung T7 Touch Portable SSD.
Zijn formaat: hij is super klein, Dat is goed te zien op deze foto met eerdere versies van datadragers: een Portable 3,5 inch HDD, een Portable 2,5 inch HDD en de Samsung T7 Touch PSSD. Ook heb ik nog 3 verschillende USB sticks in de vergelijking meegenomen.
Ook het zeer lage gewicht van de T7 is opvallend en dat komt de Mobiliteit zeker ten goede. Heel wat handiger dan bjvoorbeeld een lompe 3,5 inch Portable HDD. De T7 steek je zo in je jaszak.
Ik heb ook 3 USB sticks meegenomen in de vergelijking, die wogen respectievelijk: 8, 9 en 12 gram.
De T7 is volgens Samsung compatible met: Pc’s, Telefoons en andere apparaten (welke dat zijn wordt niet duidelijk). De T7 komt met twee verschillende kabels, voor aansluiting op een (Samsung) Telefoon ook erg makkelijk is de aanwezigheid van een USB-c to USB-c kabel.
Uit veiligheidsoogpunt is door Samsung een vingerafdrukscanner op de T7 aangebracht. Je kunt kiezen om je data wel of niet te beschermen en dat kan middels een wachtwoord of de combinatie wachtwoord en vingerafdruk. Dit is in te stellen middels de op de T7 aanwezige software (Samsung Portable SSD Software) die onder Windows (Windows 7 en hoger) en Android (Android 5.1 en hoger) kan draaien. Ik heb het in ieder geval succesvol op mijn Samsung Galaxy S20+ kunnen draaien en gebruiken.
De software heb je maar 1 keer nodig (tenzij je je wachtwoord en/of vingerafdruk wilt wijzigen). Op een Samsung android apparaat kun je daarom dezelfde beveiliging als op een Windows apparaat gebruiken (wachtwoord/vingerafdruk). Rond de vingerafdruk scanner is een vierkante led ring aangebracht die je keurig informeert wat de status van de drive is.
Statussen:
Geheel verlicht:: Verbonden
Geen verlichting uit: Idle of niet aangesloten
"Lopend" led licht: Data transfer bezig
Aan en uit knipperend licht voer wachtwoord in of gebruik de vingerafdruk lezer
Wat mij wel op viel is dat de T7 Touch zo licht is dat hij door de -korte en enigszins stugge- usb kabel makkelijk weggedrukt wordt. Ik kon hem daardoor niet zo even op de behuizing van mijn PC neerleggen. Ik heb dat opgelost door een klein stukje elektrische tape in een rondje te plakken en dat aan de achterzijde van de T7 te plakken. De T7 blijft nu netjes op zijn plek (plakken).
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Je sluit de T7 aan op je PC en middels een vingerafdruk verschaf je je toegang tot de drive. Vanaf dat moment merk niet meer dat je met een externe en draagbare drive te maken hebt. Er zijn geen haperingen, er is geen vertraging. De dagelijkse handelingen op een datadrive ondergaat de T7 Touch moeiteloos. Ik heb er een Photoshop Map op aangemaakt en die vervolgens gebruikt voor onderhanden fotowerk, ook dat verloopt vloeiend en ik heb geen enkele keer gemerkt dat het een externe drive betrof.
Ik wilde eens kijken of je ook een grote game mee kunt nemen en zo van af je Portable SSD kunt spelen. Ik heb Cyberpunk 2077 erop geïnstalleerd en de game vervolgens van af de T7 gespeeld. Ook op verschillende PC's ging dat zonder enig probleem. Je merkt absoluut niet dat je op een externe USB SSD zit te gamen. Vanwege zijn opslagcapaciteit van 1 Terrabyte kun je naast veel data ook een fiks aantal grote games zo meenemen. Overigens is de T7 leverbaar in deze opslag formaten: 500GB, 1TB en zelfs 2TB. Het assortiment bevat naast de door mij geteste zwarte variant ook een zilverkleurige uitvoering. Samsung heeft de T7 ook zonder "Touch" uitvoering te koop in de kleuren grijs, blauw en rood. Wat mij betreft is de "Touch" een feature die je eigenlijk niet wilt missen op een portable drive. De motivatie zal vast gelegen zijn in de prijs..
De T7 is een betrouwbare en zeer snelle drive die de snelheid van een interne ssd overstijgt en het gemak van een externe draagbare opslag combineert! Wat mij betreft een top combinatie.
Geluids- en Warmteproductie
Tijdens het gebruik van de T7 Touch heb ik steeds gelet of er iets van geluid en/of warmte te merken zou zijn, Dat bleek echter niet het geval te zijn. De T7 Touch is geruisloos en blijft ten allen tijde prima te handelen, van hitte is geen enkele sprake.
Prijs
De uitvoeringen die Samsung op de markt brengt en het prijskaartje dat daar aanhangt:
De prijzen lijken tussen de kleuren en de 2 uitvoeringen wat grillig.
Ten opzichte van de concurrentie is de Samsung T7 reeks in het hogere prijssegment gepositioneerd. Maar wat mij betreft zijn de prijs en specifieke uitvoering prima in balans.
Dank je wel! Ik vond het leuk om te doen en ook mijn bevindingen mbt USB te delen. Benchmarken is n uit de hand gelopen hobby , vele 100-en gedraaid op HWBOT en vele zullen nog volgen
Dank voor je review, en 900+ MB per seconde vind ik fingerlicking good! Mag ik vragen of die fingerprint reader werkt (instellen en lezen en resetten) ongeacht welk besturingssysteem je gebruikt? Ik gebruik namelijk geen windows. Kan ik dan wel met dit apparaat aan de slag?
Ik heb de fingerprint reader succesvol gebruikt op windows PC, synology NAS, android telefoon (Samsung S20+) en direct op usb poort van Monitor. Daarop werkt het allemaal, mogelijk heb je wel eerst samsung software nodig om 1e keer in te stellen. Dat kan op een android telefoon en windows PC, of dat op IOS kan kan ik helaas niet testen. Als het eenmaal ingesteld is werkt het super eenvoudig en snel!
Ik hoop dat je hiermee verder kunt als er nog vragen zijn hoor ik het graag!
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.