De droom van één connector die supersnel kan zijn, maar ook compatibel is met vrijwel alles, komt steeds dichterbij. Een enkele controllerchip die zowel compatibel is met Thunderbolt als oudere USB-protocollen bestaat nog niet, maar met Orico's dualchip-oplossing krijg je toch de gewenste functionaliteit. Aangesloten op een Thunderbolt-apparaat is de externe ssd razendsnel, maar zelfs op je smartphone met USB-C kun je alsnog gewoon bij de opgeslagen gegevens.
Nu Thunderbolt als basis is genomen voor USB4, lijkt in dit soort apparaten meer toekomst te zitten dan in de eerder geteste USB 3.2 Gen2x2 20Gbit/s-drives. Die standaard is geen officieel onderdeel van USB4 en ook niet van Thunderbolt 4. Sluit je zo'n ssd aan op een USB4- of TB4-laptop, dan werkt hij maar op 10Gbit/s. Die 10Gbit/s is precies ook de USB-fallbacksnelheid van de Orico-behuizing die we in dit artikel bekeken; het worst-case-scenario is dus gelijk, terwijl die in het beste scenario dubbel zo snel is.
Het is nog wachten op 'echte' USB4-ssd's. Het trucje om twee controllers te combineren dat nu wordt toegepast, betekent dat de kosten omhoog gaan. Je moet snelheid wel heel erg belangrijk vinden om de meerprijs van rond de 100 euro ten opzichte van een normale ssd-behuizing te kunnen verantwoorden. We zien dat nog wel voor ons in bijvoorbeeld een videoproductie-omgeving waar snel grote bestanden moeten worden uitgewisseld. Daarnaast is het geheel ook wat groter dan wat mogelijk zou zijn met een volledig geïntegreerde oplossing.
Voor wie een goedgevulde portemonnee heeft en razendsnelle externe opslag wil, is een gecombineerde Thunderbolt/USB-behuizing als de Orico M2V01 een prijzige, maar goede koop. Voor alle andere tweakers is dit product vooral een tipje van de sluier voor wat de toekomst ons gaat brengen.