Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

M.2-behuizing met Thunderbolt en USB

Tot 40Gbit/s, maar toch altijd bruikbaar

13-03-2022 • 06:00

64

Singlepage-opmaak

Conclusie

De droom van één connector die supersnel kan zijn, maar ook compatibel is met vrijwel alles, komt steeds dichterbij. Een enkele controllerchip die zowel compatibel is met Thunderbolt als oudere USB-protocollen bestaat nog niet, maar met Orico's dualchip-oplossing krijg je toch de gewenste functionaliteit. Aangesloten op een Thunderbolt-apparaat is de externe ssd razendsnel, maar zelfs op je smartphone met USB-C kun je alsnog gewoon bij de opgeslagen gegevens.

Nu Thunderbolt als basis is genomen voor USB4, lijkt in dit soort apparaten meer toekomst te zitten dan in de eerder geteste USB 3.2 Gen2x2 20Gbit/s-drives. Die standaard is geen officieel onderdeel van USB4 en ook niet van Thunderbolt 4. Sluit je zo'n ssd aan op een USB4- of TB4-laptop, dan werkt hij maar op 10Gbit/s. Die 10Gbit/s is precies ook de USB-fallbacksnelheid van de Orico-behuizing die we in dit artikel bekeken; het worst-case-scenario is dus gelijk, terwijl die in het beste scenario dubbel zo snel is.

Het is nog wachten op 'echte' USB4-ssd's. Het trucje om twee controllers te combineren dat nu wordt toegepast, betekent dat de kosten omhoog gaan. Je moet snelheid wel heel erg belangrijk vinden om de meerprijs van rond de 100 euro ten opzichte van een normale ssd-behuizing te kunnen verantwoorden. We zien dat nog wel voor ons in bijvoorbeeld een videoproductie-omgeving waar snel grote bestanden moeten worden uitgewisseld. Daarnaast is het geheel ook wat groter dan wat mogelijk zou zijn met een volledig geïntegreerde oplossing.

Voor wie een goedgevulde portemonnee heeft en razendsnelle externe opslag wil, is een gecombineerde Thunderbolt/USB-behuizing als de Orico M2V01 een prijzige, maar goede koop. Voor alle andere tweakers is dit product vooral een tipje van de sluier voor wat de toekomst ons gaat brengen.

Reacties (64)

64
63
44
2
0
13
Wijzig sortering
Het lijkt erop dat de Orico M2V02 met thunderbolt 4 ondersteuning er ook is: https://www.orico.cc/usmobile/product/detail/id/7536
Dat zou je denken ja, maar de V02 lijkt uitsluitend een andere behuizing te hebben.
I ended up buying the M2V02 in addition to the v01. The PCB and chips inside are exactly the same.
https://www.reddit.com/r/...s/rseq9u/comment/hy10xcx/
Ik snap niet waarom het een nadeel is dat de buitenkant van de enclosure warm wordt? Dat betekent juist dat de hitte wordt afgevoerd van de SSD, exact wat je wil en waarom de case als heatsink wordt gemaakt.

Als t ding nou zo heet zou worden dat je m niet normaal kan aanraken, ja, dan is t een minpunt.
"Als t ding nou zo heet zou worden dat je m niet normaal kan aanraken, ja, dan is t een minpunt."

Dat staat dus toch ook benoemd? Na 15 minuutjes een bestand kopiëren, is dat ding aan de buitenkant 52 graden celsius. En dat doet gewoon pijn.

Volgens de bron die Tweakers zelf aanhaalt, ligt de grens voor pijn bij 44 graden en wordt vanaf dan de huid ook al rood. Bij 52 staat "severe pain".

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 22 juli 2024 23:25]

Die bron lijkt mij wat verouderd. Conform de IEC 62368 tabel 38 is deze temperatuur gewoon acceptabel, en dat is de internationale veiligheidsstandaard waarnaar dit soort producten gekeurd moeten worden.

Voor de duidelijkheid: alles onder de TS1 limiet is gewoon acceptabel, onder de TS2 limiet vereist waarschuwings symbool (ISO 7010 W017), daarboven mag een gebruiker niet aan blootgesteld worden.

Deze tabel komt ook erg overeen met mijn ervaringen, bij 58 graden ervaar ik doorgaans nog geen pijn (zeker geen 'severe pain'), hoewel het wel afhangt van het type metaal en de duur.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 23:25]

Goede bron, thanks voor de reactie! Interessant om te zien dat hier ook gewoon voor verschillende meterialen, verschillende temperaturen staan. Iets wat ik in de door Tweakers aangehaalde bron miste.
Daar kan die behuizing toch niets aan veranderen? Dat wil zeggen dat die SSD niet tijdig begint te throttlen en je hebt volledig zelf in de hand welke SSD erin gaat. En de warmte die je aan de behuizing voelt, is warmte die de SSD heeft kunnen afvoeren, goed nieuws dus.
Daar kan die behuizing toch niets aan veranderen?
Bij de behuizing hoort een stuk elektronica. Die elektronica zou prima de overdrachtssnelheid (meer) kunnen remmen gebaseerd op de buitentemperatuur van de behuizing. Een NVME drive kan dat zelf niet, want die ziet alleen de eigen temperatuur en houdt enkel rekening met temperaturen die acceptabel zijn voor de drive zelf.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:25]

Volgens mij zit op zo'n beetje elke goede m.2 drive wel een sensor voor "external temperature ".
Elke drive heeft sensoren, het probleem is de firmware. Een M2 drive is normaal bedoelt voor gebruik in een PC kast (of laptop). Daar is een dergelijke temperatuur geen probleem. De firmware is daar voor geoptimaliseerd en zorgt voor throttling. Als je ineens een M2 drive in een extern kastje stopt, weet de drive dat niet. Die werkt nog gewoon binnen specificaties. Als het een drive was bedoelt voor een kastje, dan was de firmware wel aangepast om op een lagere temperatuur te throttlen.

Als je een snelle drive wil hebben die niet te warm wordt, kun je het beste een drive met kastje kopen die er echt voor geoptimaliseerd is.
Maar je kan de firmware laten reageren op de verhoogde Externe temperatuur en gaan throttlen :)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man13 maart 2022 12:55
De externe temp is een direct gevolg van de temp van de drive. Waarom zou de electronica in de drive hier geen rekening mee kunnen houden?
De drive weet niet of die in een behuizing zit en wat de gewenste (buiten)temperatuur is of zou moeten zijn. Dat zou met firmware opgelost kunnen worden, maar dat werkt niet met losse NVME drives in behuizingen, zoals in dit artikel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:25]

Hoe beter de behuizing de hitte afvoert, hoe koeler ie zelf blijft. De overdracht van hitte op de behuizing lijkt hier prima in orde maar de behuizing zelf absorbeert dat voor een groot deel blijkbaar en heeft behoorlijke verschillen met de omgeving nodig om die paar watt die de SSD+USB-controller produceren af te voeren. Dat is dus juist een teken van een zwakte in de behuizing. Prima dat tweakers dat aangeeft. Je moet een SSD ook wel eens wat langer dan 10 seconden kunnen vasthouden en dan is 52 graden metaal echt niet meer prettig.
En vanaf 60 graden krijg je echt brandwonden
Afhankelijk van de persoon denk ik ook. Ik had bandenwarmers gemaakt voor mijn modelauto en die staan op 55 graden. Geen isolatie om de aluminium cups en hou ze met die temperatuur gewoon vast.
Hoe warmer hij wordt hoe meer energie je verspilt. De vraag is dan ook of de controller onzuinig is of wordt de gebruikte SSD warm? Hoe verhoudt zich dit tot andere behuizing? Erg jammer dat Tweakers geen cijfers heeft over de verbruiken. 37,4 graden op idle lijkt me wel wat aan de hoge kant eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 22 juli 2024 23:25]

Hoe warmer hij wordt hoe meer energie je verspilt.
Zoveel maakt het niet uit, zo'n controler zit niet tegen z'n max performance te werken zoals een overgeklokte CPU oid. Hij wordt gewoon warmer naarmate hij harder en langer moet werken. In absolute zin gebruikt ie dan meer energie dus ook de hoeveelheid energie die in warme wordt omgezet is groter, maar ten alle tijde wordt het overgrote deel vh opgenomen vermogen omgezet in warmte, het relatieve verschil bij hogere temperatuur is verwaarloosbaar klein.
Sorry, maar absolute getallen zeggen me veel meer dan wat u nu schrijft. Verbruikt dat ding 10 wh in idle dan kost met dat (met mijn huidige energie contract) 25 euro per jaar (bij 24/7 gebruik). Kan ik er 1 vinden die 2 wh verbruikt in idle dan kost me dat 5 euro per jaar.
In dit geval gaat het niet op idle verbruik, maar om verbruik afhankelijk van de workload - althans dat neem ik aan; het staat er niet bij, als ie idle ook zo warm wordt dan is dat idd een zwak punt.
Maar idle verbruikt een M.2 drive niet veel, onder load verbruikt ie meer en wordt dus warmer.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 22 juli 2024 23:25]

Erg jammer dat Tweakers geen cijfers heeft over de verbruiken. 37,4 graden op idle lijkt me wel wat aan de hoge kant eigenlijk
Die JHL7440 aan de andere kant van het PCB, heeft een TDP van 2,4 W volgens intel's Ark. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat hij met een cooling pad aan de behuizing zit. Info over power states kan ik niet vinden.

Die gebruikte WD SSD verbruikt in idle 0.1 W Volgens de productinfo van WD zelf. Lijkt me dus vrij duidelijk.
Het nadeel zit hem niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant. Als die heatsink er niet is, wordt de SSD te warm en gaat die stuk. Daarom moet er een heatsink op en het valt vervolgens op dat die erg warm wordt.

Volgens mij krijg je bij 55 graden celcius aanraking de reactie 'heet' en laat je het los. Dus na een synthetische benchmark is het ding dus niet meer comfortabel aan te raken. (Er wordt hiervoor ook naar een bron verwezen in het artikel)

En het doet ook iets af aan de ervaring van de kwaliteit. Als iets tijdens idle al warm aanvoelt vraag je, je toch ook af of er niet iets mis is met het apparaat. Laat staan dan je hem niet direct in je zak/tas wilt steken als hij nog warm is.

[Reactie gewijzigd door FunFair op 22 juli 2024 23:25]

Binnenkant? Daar heb je zelf controle over (welke SSD je erin stopt). En dat de behuizing warm wordt betekent dus dat ie z'n functie als koellichaam goed uitvoert.

Plus dat e n synthetische benchmark de SSD waarschijnlijk zwaarder belast dan normaal tot intensief gebruik.

Enne.. kwaliteitservaring..? Mij maakt het niet uit hoor :)
Dat was ook mijn gedachte. Bovendien, de titel van het artikel is bijzonder vreemd: het woordje maar wordt gebruikt als er sprake is van een tegenstelling; in de titel is helemaal niets van een tegenstelling te bespeuren. De rest van de tekst is ook niet altijd even makkelijk of goed leesbaar.

[Reactie gewijzigd door robenroute op 22 juli 2024 23:25]

Ik snap niet waarom het een nadeel is dat de buitenkant van de enclosure warm wordt?
Een powerslurper, dus zeker wel een nadeel als je wil aansluiten op je laptop.
euh 60° is niet zo gezellig om aan te raken, even snel wat copieren en dan de disk mee nemen, kan dan ook niet zo maar , eerst even laten afkoelen.
De droom van één connector die supersnel kan zijn, maar ook compatibel is met vrijwel alles, komt steeds dichterbij. Een enkele controllerchip die zowel compatibel is met Thunderbolt als oudere USB-protocollen bestaat nog niet, maar met Orico's dualchip-oplossing krijg je toch de gewenste functionaliteit. Aangesloten op een Thunderbolt-apparaat is de externe ssd razendsnel, maar zelfs op je smartphone met USB-C kun je alsnog gewoon bij de opgeslagen gegevens.
Nog belangrijker, het werkt met de meegeleverde USB-C->USB-A kabel ook op computers met een reguliere USB-A ingang (USB 2.0 of USB 3.whatever), wat voorlopig nog de de facto standaard is en blijft voor USB aansluitingen op PC's (en vele andere apparaten). Daarmee heb je 22 jaar aan compatibiliteit, wat interoperabiliteit sterk verbetert. De meerwaarde daarvan gaf ik al aan in een eerdere reactie.

Zolang die compatibiliteit er niet is, zie ik duurdere 'mobiele' SSD's niet snel aanslaan. Consumenten willen bij het aanschaffen van een 'USB stick/disk' niet nadenken over op welke apparaten ze het wel en niet willen gebruiken. Er zit een USB aansluiting op, dus het moet met USB werken.

Nu is deze eerste (generatie) enclosure(s) die 'gewoon' werken nog voor de early adopters, op een dag zijn enclosures+NVME drives bij bijvoorbeeld de Mediamarkt te krijgen, net als 'klassieke' SSD's dat nu zijn. Daarvoor is compatibiliteit met alle gebruikelijke USB standaarden vereist. Wat er nu is, is een eerste stap naar die toekomst. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:25]

Alleen die 22 jaar gaat (nog) niet lukken vrees ik:
Je hebt wel minimaal USB 3.0 nodig: een USB 2.0-poort kan niet voldoende stroom leveren.
Maar USB 3.0 hebben we ook al een jaar of tien, dus dat lijkt me al een hele stap vooruit t.o.v. Thunderbolt-only :)
Daar heb je wel Y-kabels voor met twee USB connectoren, die zie je ook veel bij externe optische drives.
Dat is toch voornamelijk voor de voeding?
Daar gaat het ook om. Het ding heeft meer prik nodig dan 1 USB2 poort kan leveren.
moet je wel maken dat je die aansluit op een andere USB-host.
1 host is ook maar beperkt in vermogen, maar kan wel meerdere connectoren aansturen.
De snelheid is goed, al het andere is slecht.
Hoog stroomverbruik (hitte). Dus niet geschik voor mobiele toepassingen.
Zwaar. 240gr
Groot. 17x50x122mm

En superduur voor wat je krijgt. Ik zou het dubbele uitgeven voor een behuizing zonder de genoemde minpunten. (Misschien zelfs M.2 30mm only)

Mijn conclusie, miskoop.
Die warmte is natuurlijk inherent aan de performance. Je kunt er op dit moment gewoon helemaal niets aan doen.
In idle performt hij toch niet? Dan is hij alsnog warm...
Een Thunderbolt verbinding kost gewoon veel energie ook als het device verder niets functioneels doet, dat is de prijs die je voor de potentiële performance betaalt als het ware.
Voor die prijs kan je beter een Ugreen M.2 behuizing halen.

3-4x zo goedkoop en alsnog razend snel.

Prijs is namelijk 150 euro op aliexpress.

De verkoper op BOL.com is namelijk een wederverkoper.
Maar die is helemaal niet Thunderbolt. Dus dat is een compleet andere product klasse.
Torx heeft niet zozeer 'security through obscurity' als doel, torx is immers gewoon een standaard die gelukkig steeds meer gebruikt wordt. Het grote voordeel van torx naar mijn mening is dat je eigenlijk nooit meer dolgedraaide schroefkoppen hebt, omdat door de vorm je schroevendraaier / bitje in feite niet meer kan wegschieten, terwijl dit bij kruiskop (PZ en PH) makkelijk gebeurt, zeker als je een net te grote bit gebruikt.
Torx heeft niet zozeer 'security through obscurity' als doel, torx is immers gewoon een standaard die gelukkig steeds meer gebruikt wordt.
Klopt anno nu.

Maar eerder werd torx wel degelijk gebruikt als een soort beveiliging, simpelweg omdat de gemiddelde eindgebruiker geen torx gereedschap had. Nu koop je een handjevol torx bitjes voor een scheet en drie knikkers...

Idem voor security torx.

Zie Wikipedia.
Hulde dat jullie, naar aanleiding van een reactie van mij, dit product hebben aangeschaft en getest!

In de review staat dat het afgeven van de hitte aan de behuizing met zich brengt dat de SSD niet in snelheid hoeft terug te gaan (throttlen). Mijn vraag: is dit ook getest? Is de passieve koeling van deze behuizing genoeg om throttlen bij duurbelasting geheel te voorkomen?

Verder is een stuk metaal met een tempearatuur van 50 tot 60 graden niet heel gezond om vast te houden. Zoals @Aardedraadje in de comments al zei, ligt de grens voor pijn bij 44 graden en wordt vanaf dan de huid ook al rood. Bij 52 staat "severe pain". Je zou haast een behuizing voor deze behuizing in elkaar gaan knutselen. Iets zoals een fanguard die je vingers beschermt en makkelijk lucht doorlaat, maar dan rondom de hele behuizing en met afstandhouders die de hitte niet doorgeven.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 23:25]

Zeker! De WD Black SN750 gaat pas thermal throttlen bij een temperatuur van 80 graden. Daar komen we bij lange na niet aan, zoals onderaan p3 te zien is.
Naja voordeel is wel als je in de winter koude handen hebt je deze makkelijk kam opwarmen hiermee. Vind hem wel erg duur.
Heerlijk artikel om te lezen, ook de globale beschrijving van de opbouw van met PCBtje helpt flink om een beeld te krijgen van hoe dit soort producten tegenwoordig in elkaar steken. Zal een mooie marge op dit soort producten zitten.
Jammer dat de fabrikant niet zo toeschietelijk was voor een test exemplaar. Wij worden er wijzer van als het getest wordt (en de fabrikant ook, als het product goed is - en dat is hier wel het geval, mooie review)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.