Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

M.2-ssd uitlezen via USB

Waar moet je op letten bij een adapter?

02-02-2022 • 06:00

74 Linkedin

M.2-naar-USB-adapters

Iedereen die weleens aan computers sleutelt, heeft er wel een liggen: een verloopkabel, adapter of dock om een harde schijf via USB te kunnen uitlezen. Of een ssd natuurlijk, zolang die maar gebruikmaakt van de SATA-connector. Hartstikke handig om nog wat data te redden van een oud systeem of om je opslagmedium klaar te maken voor een veilige verkoop op V&A. Nu echter de M.2-formfactor al enige jaren de standaard is, zul je je vertrouwde adaptertje steeds minder vaak kunnen gebruiken.

Wie op zoek gaat naar een M.2-naar-USB-adapter in welke vorm dan ook, raakt al gauw verstrikt in een oerwoud van PCIe-bandbreedtes, NVMe- en AHCI-protocollen, verschillende soorten M.2-keys en zelfs die goede oude SATA-interface; ook die kan namelijk via een fysiek M.2-slot worden doorgegeven. In dit artikel banen we ons een weg door dat oerwoud.

Verschillende soorten M.2-ssd's

Een M.2-ssd lijkt een homogeen begrip, maar is dat allerminst. De meeste ssd's met de M.2-formfactor maken gebruik van de PCIe-interface en het NVMe-protocol. Dat is dan ook de snelste optie. Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van de SATA-interface en het oorspronkelijk voor harddisks bedachte AHCI-protocol. In nieuwe pc's worden die niet veel meer gebruikt, maar in de begintijd van het M.2-slot waren NVMe-ssd's nog prijzig en werden veel laptops met een op SATA gebaseerde M.2-ssd uitgerust. Vergeet immers niet dat de eerste M.2-ssd's volgend jaar al hun tiende verjaardag vieren.

Om de verschillende soorten M.2-apparaten uit elkaar te kunnen houden, zijn er fysiek afwijkende connnectors bedacht, de zogenaamde keys. Voor ssd's zijn key B en key M van belang. Daarbuiten kom je key E het vaakst tegen, die voor M.2-wifikaartjes wordt gebruikt en waarbij de inkeping meer naar het midden zit.

Interface Toepassing
M.2 Key B SATA SATA-ssd's
M.2 Key M PCIe x4 NVMe-ssd's
M.2 Key E PCIe x2 + USB Wifi/bluetoothkaartjes

Officieel zit de inkeping in de connector bij een B-key aan de andere kant ten opzichte van een M-key, maar in de praktijk is een gecombineerde B+M-key gebruikelijk voor SATA M.2-ssd's. Zo past de ssd immers ook in M.2-slots die zowel met PCIe als SATA overweg kunnen. Als vuistregel kun je dus gebruiken: heeft een M.2-ssd één inkeping, dan is het een PCIe/NVMe-ssd; heeft hij er twee, dan heb je van doen met een SATA-ssd.

Uiteraard is er geen vuistregel zonder uitzonderingen. Zo is er bij de doorbraak van PCIe-opslag een handvol ssd's uitgebracht die weliswaar PCIe als bus gebruikten, maar nog het oude AHCI-protocol. Voor zover ons bekend ondersteunt geen enkele van de adapterchips die we in dit artikel bespreken, deze uitzonderingsgevallen.

Verder is er ook nog de oudere mSATA-standaard, die een afwijkend, wat breder formaat heeft. De connector daarvan is gebaseerd op mPCIe en is niet compatibel met M.2.

Welke M.2-naar-USB-adapterchips zijn er?

Er zijn grofweg twee gebruiksdoelen waarvoor je een adapter van M.2 naar USB zou kunnen kopen. Als je zelf een externe ssd wilt bouwen, ben je vermoedelijk op zoek naar een kant-en-klare behuizing voor een op PCIe/NVMe gebaseerde ssd. Inmiddels is de meerprijs daarvan ten opzichte van SATA-ssd's nihil. Alleen als je bijvoorbeeld een oude M.2 SATA-ssd een tweede leven wil geven, zou je nog een behuizing voor dat type ssd's kunnen aanschaffen.

Gaat het je echter niet om draagbare externe opslag, maar om het kunnen uitlezen van zoveel mogelijk verschillende M.2-ssd's, dan verschuiven je eisen. Dan wil je bijvoorbeeld met zowel op SATA als op PCIe gebaseerde M.2-ssd's kunnen werken en dat kan lang niet elke beschikbare adapterchip.

Vrijwel iedere verkrijgbare M.2-naar-USB-adapter is gebaseerd op een controller van een van de drie bedrijven JMicron, ASMedia en Realtek. In onderstaande tabel hebben we hun aanbod naast elkaar gezet.

Fabrikant JMicron JMicron JMicron ASMedia ASMedia Realtek
Model JMS581 JMS583 JMS586 ASM2362 ASM2364 RTL9210B-CG
USB-standaard USB 3.2 Gen2 USB 3.2 Gen2 USB 3.2 Gen2x2 USB 3.2 Gen2 USB 3.2 Gen2x2 USB 3.2 Gen2
USB-snelheid 10Gbit/s 10Gbit/s 20Gbit/s 10Gbit/s 20Gbit/s 10Gbit/s
UASP Ja Ja Ja Ja Ja Ja
PCIe-standaard PCIe 3.0 x2 PCIe 3.0 x2 2x PCIe 3.0 x2 PCIe 3.0 x2 PCIe 3.0 x4 PCIe 3.0 x2
PCIe-snelheid 16Gbit/s 16Gbit/s 2x 16Gbit/s 16Gbit/s 32Gbit/s 16Gbit/s
TRIM over PCIe Ja Ja Ja Ja Ja Ja
SATA SATA600 Nee Nee Nee Nee SATA600
TRIM over SATA Ja Nvt Nvt Nvt Nvt Ja
SD Express Ja, 7.1 Nee Nee Nee Nee Nee
Gebruikt in: Niet bekend Sabrent EC-TFNB
Orico M2PF-C3
DeLOCK 42620
Icy Box IB-1816M-C31
AliExpress vanaf € 18
Niet bekend ASUS ROG Strix Arion
UGreen 60354
Alxum AX-S202AGY
AliExpress vanaf € 18
Orico M2PAC3-G20
DeLOCK 42000
Silverstone MS12
Icy Box IB-1922MF-C32
Sabrent EC-SNVE
DeLOCK 42635
LC Power LC-M2-C-MULTI
Orico M2PJM-C3-GY-BP
AliExpress vanaf € 16

JMicron heeft drie courante M.2-naar-USB-chips, maar alleen de JMS583 wordt veel toegepast in producten. ASMedia heeft er twee: de ASM2362 en ASM2364. Die laatste is nieuwer en ondersteunt zowel voor de interne PCIe-bus als voor de externe USB-verbinding hogere snelheden. Realtek heeft alleen de RTL9210B-CG.

Voor de USB-interface wordt doorgaans maximaal USB 3.2 Gen2 (10Gbit/s) ondersteund. Alleen de JMicron JMS586 en ASMedia ASM2364 zijn ook geschikt voor Gen2x2 (20Gbit/s). Die standaard lijkt echter alweer op zijn retour; hij is geen verplicht onderdeel van de nieuwere USB4-spec, waardoor USB4-apparaten doorgaans terugvallen op 10Gbit/s als je een Gen2x2-apparaat aansluit. Wij zouden hier dus niet al te veel waarde aan hechten.

De interne PCIe-bus maakt vrijwel altijd gebruik van twee PCIe 3.0-lanes. Dat is goed voor snelheden van bijna 2GB/s, veel meer dan de ruim 1GB/s die door een USB 3.2 Gen2-verbinding past. Alleen de ASMedia ASM2364 heeft vier PCIe-lanes, wat hem op papier tot de snelste beschikbare chip maakt.

Slechts twee chips kunnen behalve met PCIe ook overweg met SATA: de JMicron JMS581 en de Realtek RTL9210B-CG. In de praktijk lijkt alleen die laatste te worden toegepast.

In de praktijk

Om een impressie te geven van wat je kunt verwachten, hebben we zelf een adapter op basis van de Realtek RTL9210B-CG besteld. Het printje dat we geleverd kregen, heeft geen behuizing en is dus duidelijk niet bedoeld om je data van hot naar her te slepen, maar om incidenteel een ssd aan te kunnen sluiten. We betaalden nog geen zestien euro inclusief btw en verzending bij AliExpress. Hetzelfde printje is ook op Amazon te vinden, zonder of met behuizing eromheen. Als je op de naam van de controller zoekt, vind je ook allerlei mooier afgewerkte opties, waaronder exemplaren met USB-C.

We voerden onze snelle test uit met een Toshiba BG4-ssd van 1TB. Dit is een compacte NVMe-ssd die je, al dan niet in een variant met een minder sexy oem-sticker, vooral tegenkomt in dunne laptops. Direct in een pc-moederbord is deze ssd in staat tot sequentiële lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 2386 en 893MB/s. Geïnstalleerd op het adapter-pcb'tje blijft daar 1045 en 529MB/s van over, mits aangesloten op een USB 3.2 Gen2-poort (10Gbit/s). Aangesloten op een gangbaardere Gen1-poort (5Gbit/s) daalt dat naar 459MB/s voor lezen en 365MB/s voor schrijven.

Over het algemeen bereikt de leessnelheid met de USB-adapter ertussen moeiteloos het praktische maximum van de desbetreffende USB-standaard. De schrijfsnelheid blijft daarentegen achter. Pas bij de Gen1-poort is het verschil tussen lezen en schrijven minder dan 100MB/s. Ook bij de random reads en writes, tests die veel kleinere bestanden gebruiken, blijft de snelheid afnemen, hoewel de 'officiële' bandbreedtelimiet van de bus nog lang niet in zicht is.

Welke M.2-naar-USB-adapter wil je hebben?

Welke controllerchip voor een M.2-naar-USB-adapter de beste keuze is, hangt af van wat je ermee wilt. Wil je een adapter hebben liggen die je kunt gebruiken om (vrijwel) elke M.2-ssd uit te lezen, als onderdeel van je pc-klusgereedschap, dan kun je het best een adapter op basis van de Realtek RTL9210B-CG kopen. Deze controller ondersteunt namelijk als enige goed verkrijgbare optie zowel SATA- als NVMe-ssd's die gebruikmaken van een M.2-connector.

Een ander gebruiksdoel kan het zelf bouwen van een externe ssd zijn. Vooral bij de hogere capaciteiten, waarbij het prijsverschil tussen interne en externe ssd's nog groot is, kan dat lonen. Naast de genoemde Realtek komen dan ook de JMicron JMS583 en ASMedia ASM2362 in beeld, of zelfs de ASM2364 als je toevallig een apparaat met een Gen2x2-aansluiting hebt. Erg veel toekomst lijkt er in die standaard echter niet te zitten, dus daar zouden we niet snel extra geld aan uitgeven onder het mom van 'futureproofing'.

Als je eenmaal hebt gekozen welke chip je in je M.2-naar-USB-adapter wilt hebben, heb je doorgaans de keuze uit vele tientallen opties van bekende en minder bekende merken. Per controllertype in de tabel hebben we hierboven een aantal voorbeelden gegeven, maar met een simpele zoekactie op de modelnaam van de controller vind je nog veel meer adapters en behuizingen waarin die is gebruikt. Dubbelcheck wel altijd even of de desbetreffende fabrikant ook daadwerkelijk de opties van de controller die jij wilt gebruiken, heeft geactiveerd.

Reacties (74)

Wijzig sortering
Ik heb zelf een basic M2 USB-adapter voor een oude SATA SSD. Middels Ventoy heb ik hier een bootable USB-drive van gemaakt waarmee ik .iso-bestanden naar de USB-drive kan kopiëren en vervolgens direct kan booten. Ik heb nu verschillende Linux-distributies en Windows-versies op deze drive staan. Sneller een Linux-distributie uitproberen of Windows opnieuw installeren is bijna niet mogelijk :) . Aanrader.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 2 februari 2022 15:34]

Mag ik weten welke u hebt gekocht?
Ik heb zelf een basic M2 USB-adapter voor een oude SATA SSD.
Ik heb deze: https://www.ewent.com/nl-nl/m-2-usb-3-0-ssd-behuizing-ew7023

Pricewatch-link: pricewatch: Ewent EW7023 Zwart

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 2 februari 2022 15:36]

Offtopic maar ik kwam laatst achter het bestaan van Ventoy en het heeft echt alles zo veel makkelijker gemaakt! Ik zie in de toekomst mezelf echt nog wel een dergelijke nvme bootstick maken met Ventoy.
Tip: doe geen secure erase met een dergelijke usb adapter. Ik heb onlangs de UGreen gekocht en daarmee een secure erase gedaan op een Samsung SSD... die is nu bricked :-)
Ja, 'secure erase' is helaas veel minder een vastomlijnde standaard dan je misschien zou verwachten, en een fatsoenlijke implementatie om dat via andere protocollen (zoals USB) te doen is er niet. Wil je een ssd bijvoorbeeld gereed maken voor verkoop, dan zou ik 'm ofwel intern aansluiten en de software van de betreffende ssd-fabrikant gebruiken (als die er is), ofwel gewoon een paar keer volschrijven met random data. Dat kost je dan wel een paar write cycles, maar levert je in elk geval geen kapotte ssd op.
Secure erase bestaat net omdat volschrijven met random data geen garantie geeft dat je daadwerkelijk alle cellen overschreven hebt, zeker niet met enterprise disks. (ik spreek enkel over flash)

De controller beslist namelijk welke cellen gebruikt worden afhankelijk van hun wear en tear, als je random data schrijft naar alle sectoren gaat de controller die continu naar cellen beginnen schrijven met een lage wear & tear maar niet naar de cellen met een hoge wear en tear.

Je schrijft 'vol' schrijven, het idee is dan dat de controller verplicht is om letterlijk in elke cel data te steken en dus ook naar de cellen met een hoge tear & wear, probleem opgelost zou je denken. Niet helemaal, zeker de enterprise versies hebben véél extra cellen zodat ook al zit de schijf 'vol' de controller nog cellen over heeft om zijn balanceer trucjes te doen alsook om niet in de problemen te komen als er wat cellen defect gaan in de levenstermijn. De disk is dus aanzienlijk groter dan wat je daadwerkelijk kan gebruiken en dus heb je nog altijd geen garantie dat je daadwerkelijk alle cellen overschreven hebt.

De enigste manier om dat op te lossen is door de controller zelf expliciet opdracht te geven alle data uit de cellen te vernietigen en dus expliciet alle cellen afzonderlijk leeg te halen = secure erase opdracht.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 2 februari 2022 16:32]

Klopt helemaal, maar de vraag is in welke mate er nog data kan gereconstrueerd worden van dat kleine percentage reserve cellen.
kans is klein tot nihil.

bedrijf waar ik werk moet alle data constant worden vernietigd. en worden schijven en ssd's 50 keer herschreven bij dergelijk process.

als dit om 1 of andere manier niet wil, clusterfouten, etc. dan worden deze schijven (en SSD's) direct in de shredder gegooit. het is wat overkill, maar als je ervan uit moet gaan dat het vernietigd is, dan is dat dus blijkbaar de manier.
En is secure erase via parted magic 2013 wel veilig als je de ssd aansluit intern (m2 slot, of sata)? Heb in het verleden een aantal ssd's gewist op die manier, en toen ging dat goed.
Gewoon standaard encryptie aanzetten. Dan kun je een normale format doen. Als je bitlocker hebt gebruikt kun je die partitie waar dat op staat secure erasen.
En zo lastig is dat volschrijven met random data niet: in linux "dd if=/dev/urandom of=/dev/deSSDinkwestie". En dan even wachten (en eventueel een grotere block size kiezen zodat dat wachten wat minder lang duurt).

Geen typo maken, natuurlijk. dd staat niet voor niets voor "disk destroyer". :D

En ja, natuurlijk zijn hier ook hippere tooltjes voor, maar he, het werkt prima.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 2 februari 2022 16:08]

Dat geld net zo hard voor een HDD... heb hier 2 WD's liggen van 4TB die nu bricked zijn hierdoor. :/
Mag ik vragen met welke software/tool je dat hebt gedaan? Soms worden schijven gelocked. Ik heb dat met 3 HDDs gehad, teruggebracht naar de winkel en daar werd gezegd dat ze inderdaad kapot waren. Maar toen bleek dat ze niet bricked waren maar locked na het erase proces, en met het master password werkten ze weer!
(Misschien dat je dit al wist, maar zo niet is het het proberen waard :))
Ik heb hier wat gelockte HDD’s ze zijn afgeschreven maar toch.. hoe kom ik aan die master pw? 🤪
Op het Synology Forum staat o.a. dit topic over het onderwerp. Ik zelf heb ooit een locked WD Red weer kunnen redden na wat zoekwerk, maar weet niet meer welke tip de oplossing was. Een secure erase bij Synology is in ieder geval wat meer secure dan verwacht.
Ik heb het gevonden.

hdparm --user-master m --security-unlock WDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCW /dev/sd*
hdparm --user-master m --security-disable WDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCWDCW /dev/sd*

ja ik weet sd* maar quick en dirty heeft wel geholpen, ik kan ze weer gebruiken! :D
Synology DSM heeft dit gedaan. Als ik ze aansluit aan mijn windows bak zie ik ze wel in apparaatbeheer maar schijfbeheer ziet de gehele schijf niet en ook een smart tool niet.
Ik heb helaas nog geen oplossing gevonden al heb ik er nog niet heel veel tijd aan besteed, ze liggen hier nog links van mij op het bureau te wachten.

Het vreemde is dat van de 7 schijven waar ik dit mee deed, 2 ervan dit nu hebben en de rest werkt nog gewoon, zelfde model ect.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 2 februari 2022 11:12]

Bij mij heeft dit programma in het verleden nog wel eens geholpen bij schijven die wel waren aangesloten en zichtbaar waren in Apparaatbeheer maar niet in schijfbeheer: https://www.easeus.com/partition-manager/
Ja, met dit programma heb ik ook veel partitionering gedaan. Niet per se hetgeen hierboven is beschreven maar wel een feilloos programma voor bijvoorbeeld vergroten/verkleinen alle richtingen op. Nooit problemen mee gehad.
Minitool partition wizard al geprobeerd? Of ouderwetse dos programma's via Hiren boot cd ?
Secure Erase komt uit de tijd van de magnetische harddisks. Het probleem van die techniek is dat de kop een spoor volgt en er altijd restmagnetisme naast het spoor blijft zitten. Met speciale tools is dat restmagnetisme te lezen en data te reconstrueren. Vandaar dat harddisks minstens 3 keer volledig moeten worden overschreven met bepaalde patronen. 7 keer als je echt zeker van je zaak wilt zijn.

Een SSD werkt niet met magnetisme en kent om die reden ook geen restmagnetisme. Om een cel te beschrijven moet die eerst "0" gemaakt worden. Dus als een cel een status "beschreven" heeft en hergebruikt moet worden, dan wordt deze eerst gewist en vervolgens opnieuw beschreven.

In principe is het mogelijk om een cel die niet meer gebruikt wordt, maar nog niet is gewist, te gebruiken om data extractie te doen. Het enige wat nodig is om deze data te verwijderen is een TRIM commando te sturen. Als de implementatie daarvan in orde is, dan worden alle beschreven cellen die geen data bevatten naar "0" gezet.
Er klopt heel weinig van je verhaal. Ik heb er veel onderzoek in zitten en:
  • in moderne harde schijven zijn de sporen zo klein dat je dat restmagnetisme niet kan detecteren
  • secure erase zal standaard niet je harde schijf 3 of 7 keer herschrijven, de controller chip zal wel alle data snel wissen, inclusief bad sectors enzo
  • ten tweede reset je een NAND- flash cel in een SSD naar de maximale waarde, niet naar nullen
  • een TRIM zal alleen blokken erasen, waar je weinig aan hebt als je alleen alle pages (op 1 na) niet meer gebruikt, TRIM is an sich geen beveiligingsfeature
Erg veel toekomst lijkt er in die standaard echter niet te zitten, dus daar zouden we niet snel extra geld aan uitgeven onder het mom van 'futureproofing'.
Gevoelsmatig staat het allemaal nog in de kinderschoenen. Waar blijven de chips met Thunderbolt 4 (tot 40 Gbit/sec) ondersteuning, met USB als fallback? Dan heb je pas interessante externe opslag, zonder de overhead en beperkingen van USB wanneer het niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 februari 2022 07:16]

TB4 is een poort-specificatie, USB is een verzamling van termen onder andere voor poort, kabel & transfer specificatie. Je kan dus nooit de ene als fallback voor de ander gebruiken. Noch afgezien hoe je dat zou bedenken want je hebt dan "2 controllers" nodig dus een fallback levert altijd een verstoring van de data-transfer op.

Ik zal je vraag wel niet snappen maar er zijn "gewoon" enclosures waar je een NVME-drive in kan stoppen en deze via TB aansluiten op een machine. Sabrent heeft er verschillende gemaakt en die kosten echt de wereld niet.
TB4 is een poort-specificatie, USB is een verzamling van termen onder andere voor poort, kabel & transfer specificatie. Je kan dus nooit de ene als fallback voor de ander gebruiken. Noch afgezien hoe je dat zou bedenken want je hebt dan "2 controllers" nodig dus een fallback levert altijd een verstoring van de data-transfer op.
Je zou aan de kant van de NVMe drive gewoon een (schakel)chip kunnen hebben die beide protocollen aankan. Ondersteunt de USB aansluiting Thunderbolt 4 alt mode? Dan Thunderbolt 4, anders klassieke USB (3.0/3.2, Gen whatever). Er is geen Thunderbolt 4 dataverstoring als de USB aansluiting van de andere kant geen TB4 kan spreken. Dit is mogelijk, omdat de USB-C fysieke aansluiting USB en Thunderbolt 4 als protocollen ondersteunt.

Een voorbeeld van een apparaat dat kan schakelen tussen een alt mode (DisplayPort) en USB (DisplayLink) protocollen, gebaseerd op wat de USB-C aansluiting ondersteunt waarop je het aansluit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 februari 2022 07:32]

Zo'n enclosure met 40 Gbps Thunderbolt en 10 Gbps usb bestaat al bijv deze ORICO M2V01M.2 nvme behuizing is uitgerust met de Intel JHL7440 + JMicron JMS583.

Ik heb 'm niet gekocht omdat ik bang ben voor overheating op zulke hoge snelheden in een dichte behuizing. Zie daarover ook mijn post hieronder met drie vragen over overheating.
Ik vrees dat de prijs van dat ding je antwoord is op de vraag van @The Zep Man waarom er niet meer van zijn... Eens kijken of we aan zo'n ding kunnen komen.

Een ssd zal trouwens niet gauw stuk gaan - elke fatsoenlijke ssd heeft prima ingebouwde bescherming tegen oververhitting, wat betekent dat de snelheid idd wordt verlaagd totdat een acceptabele temperatuur wordt bereikt. Behuizingen met goede koeling (bv. aluminium vinnen en heatpad voor contact met de ssd) zullen aan de buitenkant erg warm worden, maar dat is juist een teken dat de warmteafvoer goed werkt :)
Nog even een terugkoppeling: Orico vindt de Nederlandse markt te klein om een sample op te sturen. Jammer maar helaas...
Tof dat je daaraan dacht en het probeerde.
@Tomas Hochstenbach ook VGA kan over M.2 zoals https://www.asrockrack.co...del=M2_VGA#Specifications dus allicht dat de connector wat minder "strak" in verband moet worden gebracht met storage (in veel artikepen hier)?
Die adapter is gebaseerd op deze GPU, en wordt aangestuurd via de PCIe bus. Het is dus een (lichte) GPU op een M.2 bordje met een VGA aansluiting. Niet zo verbazingwekkend, want je kan alles dat PCIe (protocol) praat aansluiten op een M.2 slot met de juiste key en een BIOS die geen beperkingen heeft.

Je kan dus niet echt zeggen dat VGA 'over M.2' gaat. Dat suggereert dat een analoog signaal over de connector heen gaat, wat niet klopt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 februari 2022 07:30]

Zegt MAX3400 niet gewoon "Er kan meer met M.2 dan alleen SSD"? ;)
En dat is ook wat jij zegt; het is een PCIe bus, alleen met een andere connector.
Dus er kan gewoon hetzelfde als over de reguliere PCIe. Er wordt zelfs in dit artikel ook verwezen naar M.2 Wifikaartjes.

En dan komt mijn vraag @Tomas Hochstenbach: Kun je deze adapters ook gebruiken voor andere soorten apparaten, of zijn deze alleen voor SSD's/opslag? Dus werken ze ook als lichtere 'externe PCIe adapters'?
Zegt MAX3400 niet gewoon "Er kan meer met M.2 dan alleen SSD"? ;)
Nee.
ook VGA kan over M.2
"Ook VGA kan op M.2" zou wel goed zijn.
M.2 is gewoon een form factor voor PCIe.

Wat je daar hebt is letterlijk een GPU met een VGA aansluiting die toevallig in een M.2 slot past, het is imo dus misleidend om te zeggen dat dit VGA over M.2 is.
Nou, dit artikel komt ook als geroepen. Ik had bijna de verkeerde casing gekocht. Net voor de zekerheid even mijn oude ssd in mijn pc gecheckt. Wat blijkt, ik heb dus precies die Samsung 850 Evo van het plaatje hierboven. Gelukkig voor een dual protocol usb gekozen. Dan kan ik mijn huidige/oude ssd gebruiken (die eigenlijk gewoon sata is) en in de toekomst kan ik daar altijd nog een andere nvme ssd in prikken voor snelle, mobiele opslag/backups maken.

[Reactie gewijzigd door Vrijdag op 2 februari 2022 10:29]

Worden die ssd's niet erg heet in zo'n klein doosje?
Ik heb geen idee eigenlijk. Misschien dat de case ook fungeert als een soort heatsink. En anders laat ik ze er gewoon uit tijdens gebruik, zo te zien kan je de interface er ook uit schuiven. Dan gebruik ik de case gewoon als beveiliging tijdens transport bijvoorbeeld. Of ik zet gewoon de dremel in de case om luchtsleuven te maken :P
Ik heb deze ook. Ik gebruik het als USB opslag met 256gb. Er zit ieen samsung SSD in die in mij laptop zat, die ik had vervangen met een 2TB SSD. Werkt prima!!!
Hele goeie post, maar ik zou ook graag een variant van deze post zien over de M.2 adapters die je rechtstreeks op je MoBo aansluit, dat is ook een oerwoud van jewelste. Met veel opties en mogelijkheden.
Dus hopelijk binnenkort nog een artikel over M.2 - PCIE adapters.

Wellicht dat er dan ook nog stilgestaan kan worden bij gebruik van programma's als Bitlocker als je deze schijven mobiel gebruikt en vervolgens in een systeem duwt.
Ik weet er te weinig van en zou graag meer weten over de consequenties van gebruik van Bitlocker op bootable of non-bootable schijven.

Veel dank alvast.
De PCI-e M2 adapters zijn voor het moederbord redelijk transparant. In tegenstelling tot een USB adapter is bijvoorbeeld een firmware update wel mogelijk. Bij moderne moederborden is ook de schijf gewoon zichtbaar in de BIOS en je kunt dan ook booten, maar ook bij oudere borden werken ze gewoon (mogelijk alleen booten niet).
Dingen om op te letten zijn de PCI-e generatie en het aantal PCI-e lanes die worden gebruikt, zodat dat geen bottleneck is voor de maximale performance. Verder nog kiezen tussen wel of geen bracket: zonder bracket is makkelijker te installeren, maar zit niet vastgeschroefd. En niet te vergeten of er NVME en/of SATA ondersteuning is, maar NVME werkt eigenlijk altijd.
Bij o.a. Amazon zijn er een tiental te kiezen met vaak wel duizenden reviews, dus makkelijk een goed exemplaar te vinden.
Deze werkt goed, en was compleet met schroefje. Volgens reviews of productfoto's zit deze er nog wel eens niet bij, knap onhandig. Vier lanes zonder bracket, draait een Samsung 980 in.
Anoniem: 455617
3 februari 2022 05:11
Een aspect dat ik in het artikel mis is de maximale SSD opslagcapaciteit die voor meerdere type behuizingen/adapters geldt.

Wanneer ik hier bv naar de voorbeelden kijk waar de ASMedia ASM2364 controller in zit zie je het volgende:
  • Orico M2PAC3-G20 → Maximale opslagcapaciteit 2 TB
  • DeLOCK 42000 → Geen vermelding van opslagcapaciteit
  • Silverstone MS12→ Geen vermelding van opslagcapaciteit
  • Icy Box IB-1922MF-C32 → Maximale opslagcapaciteit 2 TB
Is dat dan een beperking van de desbetreffende controller? Of hoe zit dat?
Dat lijkt me niet, Sandisk heeft bijvoorbeeld een 4TB externe ssd op basis van diezelfde controller: https://www.anandtech.com...cial-x6-4tb-portable-ssds

Wellicht hadden ze bij introductie ssd's van max 2TB ter beschikking en hebben ze daar dus het 'gegarandeerde' maximum van gemaakt?
Bedankt voor de reactie. Ik vond het al vrij onwaarschijnlijk dat het een beperking van de controller zou zijn.

Jouw suggestie van het gegarandeerd emaximum klinkt vrij logisch.
Voor wie geinteresseerd is:
Ik heb een Looqs externe NVMe adapter met een jmicron chip erin.
Bedoeld als rescue optie om niet steeds een SSD in m'n pc te moeten schroeven.
Werkt prima.
Maar om deze overige tijd deze ook nuttig te gebruiken dacht ik m aan mijn Xbox One X te hangen als externe SSD: Dat werkt op de een of andere manier dus niet. De Xbox herkend geen externe drive.
Volgens mij is het de Xbox die hier finnicky in is, maar zeker weten doe ik het niet.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 2 februari 2022 08:14]

En intern? Of gaat dat sowieso niet?
Xboxe One X heeft voor zo ver ik weet geen interne NVMe port?
(Je vergist je met de Xbox Series X of S denk ik?)
Ik heb recent een Asus Arion gekocht en daar een 500GB Samsung 980 in zitten. Dat werkt goed en snel.
Gebruik deze voor mijn PC opnieuw te installeren bv. Windows erop (als boot voor installatie) En diverse programma's zoals Office en AV, Drivers enzo.
Ik loop wel tegen het probleem aan dat Als ik een schone install wil doen dat de Install proces aangeeft dat ik een aparte driver moet installeren tijdens de installatie.
Weet nu niet welke driver ik voor deze enclosure nodig ben. Moet dit verder uitzoeken.
Maar als iemand van jullie een suggestie heeft :D Op de Asus site vind ik het niet.
Deze driver moet je hebben
f6flpy-x64 (non-intel® vmd).zip Google dat maar en dan kom je op de site van Intel
Uitpakken en op een usb zetten en als je Windows 11 wilt installeren laat je hem die driver laden en het werkt prima, je SSD wordt dan wel herkend
Succes
Dank je wel Gerard! ga het proberen :D
Graag gedaan en het werkt, heb het namelijk zelf zo gedaan met mijn samsung SSD :)
Nog toevalliger.
Deze heb ik vorige week ook gekocht.
Ik heb er een sata Crucial mx300 en nNVME samsung 970 Evo Plus in gedaan en beide werken.
Ik hoopte alleen dat ik de firmware van de Samsung kon bijwerken.
Helaas herkent Magician de SSD niet en ziet alleen de Sabrent direct.
Ik wil hem gaan gebruiken in mijn Synology en die ondersteund geen firmware updates van Samsung SSD.
eigenlijk jammer dat links in artikel niet direct naar pricewatch producten verwijzen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee