De twee geteste drives met de ASM2464-controller aan boord zijn echte alleskunners, die bovendien duidelijk sneller zijn dan alle externe ssd's die we tot dusver hebben getest. Dat klinkt leuk, maar dat konden we ook zeggen voor de USB 3.2 Gen2x2-drives die we in 2021 reviewden. Omdat die van een standaard gebruikmaken die niet breed is opgepakt door fabrikanten van moederborden, haalde je in de praktijk geen 20Gbit/s, maar een schamele 10Gbit/s. Dat zou drives met de alleskunner van ASMedia niet mogen gebeuren.
Omdat in de controller een Thunderbolt-controller en USB4-controller geïntegreerd zijn, zou je vrijwel altijd een behoorlijke snelheid moeten halen, tenzij je echt trage USB-poorten hebt. De 20Gbit/s haal je met Thunderbolt- en USB4-poorten met gemak, en zelfs flink hogere snelheden zijn mogelijk met de juiste poort. Voor desktopgebruikers blijft dat helaas nog wel even zoeken: snelle poorten met USB-C-stekker zijn er wel, maar vaak zijn ze beperkt tot 10Gbit/s. Gelukkig haal je die snelheid ook en zak je niet terug naar die eerdergenoemde 5Gbit/s. Op laptops is het een ander verhaal: het grootste deel van de laptops die momenteel verkocht wordt, heeft een poort die op zijn minst 10Gbit/s doet. Thunderbolt 4 zit inmiddels op een derde van de laptops, en USB4 nog op iets minder dan vijf procent.
Daarmee zijn dergelijke snelle drives vooral geschikt om de opslag van de laptop uit te breiden of data van je laptop snel naar een ander apparaat te verplaatsen. Of wat dacht je van de opslagcapaciteit van je MacBook uitbreiden, zonder de Apple-prijs te betalen? Apple-laptops en Macs hebben immers TB4 aan boord. En omdat dankzij een gecombineerde controllerchip de kosten voor fabrikanten lager zijn dan bij een losse USB- of Thunderbolt-controller, verwachten we steeds meer laptops die een of beide standaarden ondersteunen.
Op de vraag of je een kant-en-klaar product als de AData SE920 moet kiezen, of een zelfbouwproject als de Jeyi-drive, is het lastig antwoord geven. Die laatste is over de hele linie iets sneller dan de Adata-drive, behalve bij random operaties. Dat kan natuurlijk liggen aan de Samsung 990 Pro die we inbouwden: die is iets minder sterk in dat opzicht. Zelfbouw loont wat kosten betreft in ieder geval bij een 2TB-capaciteit, maar voor 1TB zou je goedkoper uit zijn met de Adata-drive. En met zelfbouw kun je zelfs een 4TB-drive bouwen: dat haal je met een kant-en-klare drive vooralsnog niet en 4TB-ssd's zijn nog best betaalbaar.
De drives zouden eigenlijk afzonderlijk geen Innovation-award moeten verdienen, want dan kunnen we wel bezig blijven als de ASM2464 gemeengoed wordt. Maar die ASMedia ASM2464-controller zou dat wel verdienen: net zoals de SM2320 die de nandcontroller en bridgechip verenigde dat verdiende, verdient ook de samensmelting van een USB- en Thunderbolt-controller een Innovation Award. Dus als je op zoek bent naar een externe ssd, zou je er wat ons betreft verstandig aan doen er een uit te zoeken die deze echt universele controller aan boord heeft.