Windows 11 Insider Preview bevat ondersteuning voor USB4 Version 2.0

Microsoft heeft een nieuwe Insider Preview voor Windows 11 uitgebracht: build 23614. Deze versie bevat ondersteuning voor USB4 Version 2.0. De USB-standaard werd in 2022 aangekondigd en ondersteunt een symmetrische bandbreedte van 80Gbit/s.

De Amerikaanse softwaregigant heeft via deze build ook een wijziging aan de Copilot-software aangebracht. De AI-tool zal voortaan automatisch openen op pc’s met een widescreenmonitor. Dit kan via het instellingenmenu opnieuw aangepast worden, meent Microsoft.

Gebruikers die op het web surfen met Microsoft Edge, of een andere browser die gebruikmaakt van het Windows 11-deelmenu, zullen dat deelmenu voortaan ook kunnen gebruiken om url’s te delen via WhatsApp, Gmail, X, Facebook en LinkedIn. Windows 11 build 23615 bevat daarnaast nog enkele bugfixes.

USB4 Version 2.0 werd eind 2022 aangekondigd door het USB Implementers Forum. Bij USB4 V2.0 is de bandbreedte van 20Gbit/s verplicht; fabrikanten kunnen er zelf voor kiezen om grotere symmetrische bandbreedtes tot 80Gbit/s te ondersteunen. Via de standaard is er ook een asymmetrische bandbreedte van 120Gbit/s mogelijk.

Door Jay Stout

Redacteur

13-01-2024 • 11:53

70

Reacties (70)

70
68
31
0
0
33
Wijzig sortering
Ze blijven een vreemde naamgeving houden. Maak t dan USB 4.1 ofzo.
T is een beetje off-topic hier maar: De logica in USB-naamgeving is sinds 3.1 geloof ik helemaal verdwenen. Van de week nog zitten zoeken naar een externe opslag met moderne snelheid, eerst een studie moeten maken van welke USB 3 ik moest hebben. 3.1 Gen2x2?

Terwijl de USB naamgeving voorheen zo logisch was, en nieuwer per definitie sneller. Nu zit er een USB 3 sticker op en weet je eigenlijk nog niks...
De naamgeving is logisch, alleen mensen gebruiken steeds de technische naam (de versie die versioned channels aanduidt). Dat wordt extra lastig gemaakt door "USB 4 v2", de naam van het document dat USB 4 Gen 4 beschrijft. Als consument moet je op zoek naar USB 80gbps, de rest is is niet voor jou bedoeld.

"SuperSpeed USB 20Gbps" was wat er op je USB 3.2 gen 2x2 doosje had moeten staan (of "SuperSpeed USB 10Gbps" voor 2x1 of 1x2).

USB 3.1 had geen 2x2 of 1x2, dus die kwam je ook niet tegen. De technische specificatie bevatte "versie van USB 3 specificatie" en "hoeveelheid lanes". Dat lijkt me heel duidelijk voor de mensen die de specificaties moeten implementeren, en ik snap ook niet dat men daar vanaf is gestapt.

Zie het een beetje als WiFi: je kunt wel zeggen "WiFi 6 is sneller dan WiFi 5" maar dat hangt er natuurlijk erg van af van hoe je de boel opzet. Ik geloof niet dat veel mensen bij het zoeken van een laptop kijken naar "802.11ax 160MHz 2x2 MIMO", daar is de marketingnaam "WiFi 6" voor.

WiFi 5 (802.11ac op 5.2GHz met 160Mhz kanalen en 2x2 MIMO) kan in de praktijk vele malen sneller zijn dan WiFi 6 (802.11ax op 2.4GHz met 20MHz kanalen zonder MIMO) ondanks het hoge nummertje. Dat het versienummertje (de generatie) hoger is, betekent niet dat je meer snelheid haalt. Als consument lees je "WiFi 6", of "SuperSpeed USB 20Gbps", maar als je zelf een netwerk opzet moet je je met de technische details bezig gaan houden.

Bij USB is dat ook het probleem natuurlijk, de slimme truc waarmee ze de snelheid verdubbelde door eigenlijk twee datastreams over één connector te laten lopen zonder backwards compatibility te verliezen zorgde voor een situatie dat je snelheid afhankelijk was van de layout van de connector.

Ik snap dan ook niet dat ze hun naamgeving weer hebben aangepast, maar aan de andere kant maakt het niet uit. Het document "USB 4 2.0" beschrijft USB 4 Gen 4 (gen 4 is altijd dual lane, dus eigenlijk is het 4x2 maar er is gewoon geen 4x1). Als je de boel implementeert, implementeer je USB 4 gen 4, dat is de naam die je ziet.

Ik snap ook niet dat de media blijft hameren om het "USB 4 version 2.0" te noemen ondanks dat het USB implementaters forum er zo op hamert om nou gewoon de herkenbare naam te gebruiken. Zo creëert men toch telkens weer de illusie dat het probleem bij de USB-mensen ligt, terwijl fabrikanten gewoon steeds de verkeerde naam op hun producten plakken.
De lengte van jouw verhaal maakt het met één oogopslag duidelijk dat de naamgeving van USB veel te complex is.
USB is complex. WiFi is complex. Ethernet is complex. Mensen kiezen ervoor hele complexe labels te plakken op plekken die dat niet nodig hebben.

Ik kan het korter zeggen: de naam is USB 80gbps. Andere namen voor hetzelfde protocol zijn niet bedoeld voor het algemene publiek.

Als USB 4 Gen 4 te complex voor je is, zit je op de verkeerde plek of, zoals vaker voorkomt, zit iemand expres de verkeerde naam te gebruiken.
Als je het niet in 1 zin kunt uitleggen is het per definitie veel te complex voor het grote publiek.

Die Wifi B, G, N, AC, en AX kon ik nog wel onthouden maar met USB ga ik niet eens moeite meer doen.
Als je het niet in 1 zin kunt uitleggen is het per definitie veel te complex voor het grote publiek.
Het is in één zin uit te leggen. "Kijk naar de overdrachtsnelheid." De rest van @GertMenkel's betoog gaat er eigenlijk alleen maar over dat de media (en fabrikanten, verkopers etc) zich niet aan deze simpele regel houdt en daardoor de materie complex máákt.
Wat ook jammer is, is dat een alternative selectie methode, namelijk gewoon de duurste kopen ook niet altijd helpt. Ik denk dan aan hdmi
USB 80 in plaats van USB 4? Bij iPads wordt vaak naar het jaar van uitbrengen verwezen. Dat kan ook werken, dus USB 24
Het zal mij niks verbazen dat zelfs fabrikanten van het e.e.a. wat op de USB kan worden aangesloten ook compleet en onbedoeld miscommuniceren.
Ik bedoel, het is toch evident dat als je een handleiding nodig hebt (of Googlen moet) om wijs te worden over wat iets is, dat er dan danig gefaald wordt.

Als het dan per se allemaal USB3 of USB4 moet heten met verschillende varianten daaronder, dan zou men volstaan met een volgletter waarbij iedere snellere techniek de eerstvolgende letter krijgt. Het voorbeeld van @GertMenkel over WiFi is daarom heel goed, geen leek die snapte waar “n” of “ax” of “ac” voor stonden, maar WiFi 5, WiFi 6, WiFi 6E, WiFi 7 in die volgorde is vele malen duidelijker.

Als er nu een USB3, een USB3B (gen2x1), USB3C (gen2x2), USB4 was geweest, had het meteen voor iedereen duidelijk geweest hoe het een zich tegen het ander had verhouden.
6e had 7 moeten heten, en 7 8.

Voor de rest, inderdaad
Je bent me voor. Wou net vragen of deze enorme lap tekst ook als audioboek beschikbaar is😂
USB 3.1 had geen 2x2 of 1x2, dus die kwam je ook niet tegen.
Klopt, is een foutje van mijn kant. Moet uiteraard 3.2 2x2 zijn. Maar dan nog.
mensen gebruiken steeds de technische naam
En toch vind ik dat niet zó gek. Bij de introductie van USB 3.0 (5Gbps) is er een ding van gemaakt dat dit "USB 3.0" heet, herkenbaar aan de blauwe stukjes. Meestal. Of soms althans. Oké, duidelijk zat.

Als er vervolgens een USB 3.1 standaard komt, is het natuurlijk niet super mega handig als je de naam 3.0 met pensioen stuurt, en vervangt door 3.1 gen 1, en de nieuwe door het leven laat gaan als 3.1 gen 2. Als er vervolgens een 3.2 standaard komt alles wat al bestaat weer een nieuw stickertje te geven maakt het niet duidelijker.

Als ik het goed heb is 5Gbps momenteel, eh, 3x genaamd? 3.0, én 3.1 Gen1, én 3.2 Gen1x1. Voor 10 Gbps geldt hetzelfde, met de namen 3.1, én 3.1 Gen2, én 3.2 Gen2x2. 20 Gbps is nog mooier, dat bestaat namelijk in twee generaties, dus onder de namen 3.2 Gen2x2, én 4 Gen2x2?

Als ik me niet vergis (en zoals te lezen in dit achtergrondartikel op Tweakers) is die hele marketingnaam (SuperSpeed xGbps) pas in 2021 geïntroduceerd, waar de eerdere warboel aan namen ergens tussen 2010 en 2020 ontstaan lijkt te zijn door (logische en nodige!) iteraties van de standaard.

Dan lijkt het mij dat er voor het USB-IF twee opties zijn voor naamgeving: Óf erg duidelijk maken dat het voortaan allemaal om de snelheid draait (dus SuperSpeed xGbps), óf accepteren dat dat blijkbaar niet aanslaat. Misschien omdat mensen 'gewend' zijn aan een USB versie x.x?

Dat laatste aanhoudend kun je, lijkt mij, al die generaties eruit gooien, en het terugbrengen naar een simpel lijstje, waar voor de goede verstaander ook de relevante technische achterkant in staat maar voor de consument een begrijpelijke naam.
  • 3.0 (voor 5Gbps)
  • 3.1 (voor 10Gbps)
  • 3.2 (voor 20Gbps) (of desnoods 3.4, gezien het gen 2x2 is)
Gezien USB4 blijkbaar (aan de technische kant) direct bij generatie 2 begint, begin je dan met 4.2 voor 20Gbps, dus 4.3 voor 40Gbps. De versie waar dan nu ondersteuning voor komt in Windows zou dan USB 4.4 zijn, voor 80Gbps. 'USB 4 version 2.0' slaat natuurlijk als een tang op een varken, als je uitgaat van het hele voorgaande naamgevingsschema.

Of, logischer, je gaat vol gas op aanduidingen gebaseerd op snelheid. Maar zo lang producenten zoals Kioxia, WD en Samsung er geen dikke sticker "USB xGbps" op plakken, is 'de media' de schuld geven een beetje vreemd.

[Reactie gewijzigd door B_Swinkels op 23 juli 2024 04:35]

De naamgeving was inderdaad stom, maar zelfs voor SuperSpeed was het niet zo heel stom omdat 3.2 nog niet dezelfde naamgeving gebruikte als 3.1.

In de praktijk was het ook exact zoals je beschreef: dingen met het label 3.0 waren 5gbps, dingen met 3.1 waren 10gbps, en als er 3.2 op de sticker stond, was dat ook 20gbps. Mensen raakten in de war omdat ze labels uit de specificatie gingen lezen, maar dat was nergens voor nodig. Ik leg de schuld hiervan vooral bij fabrikanten, want die hadden besloten overal de technische naam op te plakken.

Sindsdien is deze bende al lang opgeruimd en plak je gewoon "80 Gbps" op alles, eventueel met "240W" eronder voor oplaadkabels.
En toch... Die "80Gbps"-sticker, of een 20- of 40-Gbps sticker is nog niet echt ergens te vinden. Zeker niet. Kijk hier in de Tweakers Pricewatch bijvoorbeeld. En bij mijn eerder aangehaalde fabrikanten-webpagina's net zo min. Dus in theorie is het geheel misschien opgelost, in de praktijk lijken we er nog láng niet te zijn.
Tja, ik kan niet verklaren waarom Tweakers ervoor kiest om niet de makkelijke labels te gebruiken. Er is één technische overlap op die problemen zou kunnen veroorzaken (2x1 vs 1x2), al kom je die in de praktijk nooit tegen omdat 1x2 heel onlogisch is eigenlijk (en met veel oude computers maar op halve snelheid werkt terwijl de hele snelheid wel beschikbaar is).

Wellicht heeft het ermee te maken dat de doelgroep van Tweakers meer technisch onderlegd is, en de verwachting is dat ze de specificaties van USB wel kunnen begrijpen? Op zich is het geen hogere wiskunde, alleen moet je je er wel even over inlezen; iets wat je van de algemene consument niet kunt verwachten, maar van een tweaker misschien wel.

Gek genoeg hebben ze wel de moderne marketinglabels op WiFi-apparaten geplakt, dus het lijkt alleen bij USB mis te gaan.
USB is al jaren een verzamelnaam geworden van een hoop verschillende aansluitingen en snelheden zowel qua data als power-delivery en fabrikanten mogen zelf in grote mate kiezen welke features ze implementeren en toch nog het officiële stickertje op hun product mogen plakken.

"Universal" wil in de hoofden van leken zeggen: werkt altijd en op alles, terwijl de "standaard" zo hard versnipperd is dat je vaker de foute dan de juiste kabel tegen komt voor jouw device. Of je nu sorteert op prijs, populariteit of lengte, ik durf er m'n hand voor in het vuur steken dat het overgrote merendeel van de top50 niet volledig voldoet aan het maximum van de data en/of laadsnelheid en dat je al blij mag zijn dat je er 10 zou kunnen vinden.
USB-kabels die niet de juiste certificeringen hebben, vind je helaas overal. En jammer genoeg heeft USB IF toegestaan dat je USB 2-kabels kunt maken met een USB-C connector, waardoor bedrijven als Samsung je hele trage datakabels verkopen als oplaadkabel om wat centen te besparen.

Qua aansluitingen valt het enorm mee. USB-A voor desktops en oud spul, USB-B voor printers, USB-C voor de rest, USB micro B voor goedkope troep van AliExpress.

Qua oplaadtechniek is de standaard altijd behoorlijk duidelijk geweest. Helemaal met USB PD is de standaard simpel en duidelijk geworden. Je hebt van die enge Chinese merken die er dan weer een eigen standaard bovenop moeten maken (thanks, Oppo/Oneplus!) maar zelfs die telefoons doen USB PD.

Wat je kabel kan, staat in de specificaties van je kabel. Over het algemeen staat er helemaal niks, dus is je garantie zo ongeveer "USB 2" en kunnen apparaten er soms iets meer uit halen dan de kabel aan zou moeten kunnen.

Overigens staat "USB" niet voor "iedere kabel doet op ieder apparaat exact hetzelfde". Het is altijd een universele bus geweest, als tegenhanger van de diverse bussen die men daarvoor had. Vanaf dag 1 had je al verschillende USB-connectors.

Ik zou zeggen: noem een alternatief dat wel doet wat jij denkt dat USB belooft. Die is er niet, omdat dat gewoon niet praktisch haalbaar is.
van de 2171 usb-c kabels die in de pricewatch staan ondersteunen er 19 van 9 merken 240W PD en dan spreken we niet over shady aliexpress rommel, want de shops die ze verkopen betalen om hun spul hier op tweakers zichtbaar te hebben. Dat spreekt imho voor zich (tenzij anderen niet de moeite hebben gedaan om de specs te zoeken/in te geven)
240W laden bestaat sowieso pas heel kort, en voor hogere spanning moet je natuurlijk betere kabels hebben. Je kunt niet zomaar 240W door een tien jaar oude kabel jassen. Consumenten zijn ook niet bepaald bereid om te betalen voor de kwaliteit die je nodig hebt om over 2 meter zowel USB 80gbps als 100W+ te duwen, dus je hebt een hele hoop budgetspul.

Bedrijven die degelijke kabels maken, lijken ook vooral op Amazon actief. Nederlandse webwinkels lijken de voorkeur te geven aan goedkope troep, al kan het zijn dat dat een bias is die voortvloeit uit de webwinkels die zich in pricewatch willen zetten; er zijn er natuurlijk zat zie dat niet doen.
Hebben deze usb aansluiting dan een hogere spanning. Dan zijn ze dus niet geschikt voor de meeste apparaten.
er is communicatie tussen de lader en het toestel, het is dus niet zoals een domme stroomkabel die gewoon de spanning doorstuurt die op het stroomnet zit en ook niet zoals een barrel-plug adapter die een vast voltage uitstuurt.
De verschillende mogelijke voltages zijn: 5V, 9V, 15V, 20V, 28V, 36V en 48V

In the fixed voltage scheme, the Standard Power Range (SPR) mode supports 3A and 5A at 5V, 9V, 15V, and 20V. The 3A configuration supports between 15 and 60W. The 5A scheme requires a specific type of cable and can supply up to 100W. The new Extended Power Range (EPR) mode supports all voltage and current combinations of SPR, and also includes 5A supply at 28V, 36V, and 48V, allowing for support up to 240W.
In the programmable power supply (PPS) scheme available in SPR mode, currents are limited by the source and the cable's advertised capabilities. While the programmed voltage ranges track the ones in the fixed voltage scheme, the actual voltage may vary between 3.3V and 5.9V (for the 5V setting), 11V (for the 9V setting), 16V (for the 15V setting), and 21V (for the 20V setting) in steps of 20mV.

In the EPR mode, the AVS model allows for the voltage to be adjusted between 15V and one of 28V, 36V, or 48V in steps of 100mV depending on the negotiated EPR contract. The source and sink need to enter this specific EPR mode and the cable between them also needs to support EPR for these new voltages to be enabled.
bron
Kan je een ebike laden via usb c... Wel vet hoor
Die AliExpress rommel is tenminste helder met de specs. 120w laden of 80Gbps, het staat netjes vermeldt. Als het niet voldoet, kun je succesvol reclameren en koop je een andere kabel. Nooit problemen gehad met AliExpress wat kabels betreft en ze rippen je niet een poot uit voor een simpel kabeltje.
ik heb er ook al besteld, maar uiteraard niet de rock bottom rommel. Maar ik denk niet dat iemand daar snel een triage van kan doen op specs zoals hier iets of wat mogelijk is
Geen idee wat je precies bedoelt maar ik koop mijn kabels met een bepaald gebruik in gedachten.

Mijn telefoon kan 120W laden dus als de kabel beweert dat te ondersteunen is het snel helder. Of hij laadt wel op 120W of hij valt terug naar een lagere snelheid. (Als je hem inplugged laat ie zien hoe snel ie laadt.)
Zelfde met hdmi en display kabels. Of het werkt, of niet. :)
heb je er al eens bij stil gestaan hoeveel jaar een stroomkabel niet veranderd is? IEC320 is in 1970 gepublished. Zoek maar eens een plaatje op van de achterkant van bvb een Apple 1 en je zal zien dat de C13 aansluiting nog steeds dezelfde is 50 jaar later. Gespecced op dezelfde stroomsterkte en al zou je diens originele kabel in je huidige pc kunnen duwen moest hij niet verduurd zijn.
Ik ben van mening dat ze het in het geval van wifi juist gigantisch hebben versimpeld door de generaties te nummeren. Dat niet alle wifi apparaten even snel zijn is een ander verhaal, ook niet alle usb opslag met dezelfde aansluiting is even snel. De nummering van de generaties helpt op zijn minst iets met het verhelderen van de situatie. USB daarentegen met usb 3.12-4-25 1/2 slaat natuurlijk helemaal nergens op. Er zit geen logica in. Je kan gewoon generaties nummeren en eventueel koppelen aan snelheden, maar usb 4 2.0 is gewoon dom. Je hebt al een generatienummer, en dan vul je het aan met nóg een generatienummer. Voorgaande generaties maken het alleen maar ingewikkelder. Het is niet zo moeilijk om een standaard voor een generatie vast te leggen. Komen er features bij? Prima, maar dan laat je dat aan hardware fabrikanten om zelf toe te lichten en leg je het wellicht in een volgende generatie officiëel vast met een opeenvolgend nummer, alles dat niet aan die standaard voldoet valt onder een van de voorgaande generaties. USB probeert voor iedere poep en scheet een nieuwe variant op de standaard te maken en het wordt een zooitje.
Sorry, maar er is absoluut niets logisch om USB 3.0 te hernoemen naar USB 3.1 gen 1, en dat dan weeral te hernoemen naar USB 3.2 gen 1. 5Gbps USB 3.0 blijven noemen, 10Gbps USB 3.1 blijven noemen, en 20Gbps USB 3.2 noemen is vele male logischer.
. Dat wordt extra lastig gemaakt door "USB 4 v2", de naam van het document dat USB 4 Gen 4 beschrijft. Als consument moet je op zoek naar USB 80gbps, de rest is is niet voor jou bedoeld.
Leuk (LANG!) verhaal, maar in de eerste paragraaf sla je de plank al mis door te doen alsof consumenten het fout doen: elke PC fabrikant gebruikt namelijk wel die termen, en rept geen woord over wat de haalbare snelheid is. Ik zeg maar wat: Lenovo praat over "USB 3.2 gen 1", dus als jij wil vasthouden aan "ja maar je noemt het fout!", richt je pijlen dan op fabrikanten, niet consumenten ;)
De Amerikaanse softwaregigant heeft via deze build ook een wijziging aan de Copilot-software aangebracht. De AI-tool zal voortaan automatisch openen op pc’s met een widescreen-monitor.
Ja die is 20Gb/s, maar er is ook al USB 4.0. op de markt. Kwam een externe NVME container tegen met die snelheid op Ali van de week. Het is nog een zeldzaamheid en heel duur.
Op ali, daar zit waarschijnlijk gewoon een sdkaartje in..
Ik hoop het want ik heb alleen een lege controller besteld ;)
Dat wordt met USB 4 v2.0 alleen maar slechter als ik het zo lees. Daarvan ligt de snelheid ergens tussen de 20 en 120Gbit/s :|
Als die snelheid maar gegarandeerd 20 Gbit/s is vind ik het al heel wat.
Stiekem kan 3.1.3revB 1x1-met-sinas namelijk nog gewoon maximaal 500 Mbit zijn, of gewoon niet meer ondersteunen dan de ouderwetse 'Full Speed' van 1.1, en dus 12 Mbit/s zijn. Je weet het niet... en dat is het probleem ermee.
Dat verbeteren ze niet door elke 2 jaar een nieuwe versie te pushen met weer nieuwe benamingen, zeker niet nu USB 4.0 ook gewoon USB 2.0 ondersteunt, dus wederom max 480 Mbit/s. En ja, volgens de specs op Wiki is USB4 Gen 2 a 10 Gb/s dus ook verplicht, maar ik voorzie dat een heleboel Chinese devices zich daar niet aan gaan houden.
Stiekem kan 3.1.3revB 1x1-met-sinas namelijk nog gewoon maximaal 500 Mbit zijn, of gewoon niet meer ondersteunen dan de ouderwetse 'Full Speed' van 1.1, en dus 12 Mbit/s zijn. Je weet het niet... en dat is het probleem ermee.
Onzin.
USB 3,x heeft per definitie support voor 5 Gbit en hoger.

Als een apparaat dat niet aan kan, dan liegt de fabrikant dus gewoon. Dat heeft werkelijk niets te maken met het feit dat het BACKWARD COMPATIBLE is met USB 1.x en 2.x.
Dat verbeteren ze niet door elke 2 jaar een nieuwe versie te pushen met weer nieuwe benamingen, zeker niet nu USB 4.0 ook gewoon USB 2.0 ondersteunt, dus wederom max 480 Mbit/s.
Nee dus, het is COMPATIBLE met USB 2.0, zodat je het ook in oudere computers kunt gebruiken. Je snapt hopelijk wel dat dat het voordeel is van een standaard.
En ja, volgens de specs op Wiki is USB4 Gen 2 a 10 Gb/s dus ook verplicht, maar ik voorzie dat een heleboel Chinese devices zich daar niet aan gaan houden.
Ja, en die frauderen dan dus.

Daar hebben ze benchmarks voor uitgevonden.

En de fabrikant kan ook een USB-stick maken waarvan de controller wel USB 3.0 is, maar met geen mogelijkheid die snelheid haalt omdat er goedkope flash gebruikt is.

Philips zegt van zijn USB 2.0 sticks ook "Snelle gegevensoverdracht met high-speed USB 2.0", terwijl die dingen met maximaal 20 MB/s lezen en 10 MB/s schrijven. (en in de praktijk dus met 2-3 MB/s schrijven.) 20 jaar geleden was die 2-3 MB/s misschien snel, maar tegenwoordig natuurlijk totaal niet.
USB Logisch? Voor mij al sinds 't jaar 2000 niet meer.
Je mag gaan klagen bij Tweakers. De officiële naam hiervan is namelijk "USB 80Gbps, en dat is ook de naam die het bronartikel gebruikt. Tweakers heeft er voor gekozen om dit te veranderen naar de onjuiste interne technische term.
T is een beetje off-topic hier maar: De logica in USB-naamgeving is sinds 3.1 geloof ik helemaal verdwenen.
Fixed it. Er is echt geen touw aan vast te knopen.
Het is echt schandalig dat een USB stick met transfer snelheid van 10 mb per seconde of zelfs nog lager een de naam USB 3 kan dragen. Dit zou toch bellen moeten laten rinkelen bij de Consumentenbond?….
De officiële marketingnaam is dan ook simpelweg "USB 80Gbps".

De titel van dit artikel had dan ook gewoon "Windows 11 Insider Preview bevat ondersteuning voor USB 80Gbps" moeten zijn, maar Tweakers geeft vreemd genoeg de voorkeur aan om de instructies van de USB-IF press release én hun bron van de nieuwe Windows-ondersteuning te negeren en de interne naam van de specificatie te gebruiken. Hiermee maken ze - net als overigens het merendeel van de tech-pers - het een héél stuk lastiger om USB te begrijpen.

Voor zover ik kan vinden, heeft Tweakers de hele term "USB 4 V(ersion) 2.0" zelf verzonnen. Waarschijnlijk omdat dit "Release 2.0" is van het USB4 spec-document?
Ik dacht dat ze het gewoon USB4 - 80G wilde noemen oid
Ja, de officiële naam is "USB 80gbps" of USB 4 Gen 4 als je op de markt bent om USB controllers te kopen. Dat eerste is ook de naam die Microsoft gebruikt in hun aankondiging. Het noemen van "version 2.0" is iets dat Tweakers heeft toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 04:35]

Eerlijk gezegd? Als ik de video's van Strange Parts zie, lijkt me dat niet eens zo heel onmogelijk!

Ze roepen er wel minder hard, het zou een bende worden als ze dat binnen zouden doen zoals hier op de markt!

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 04:35]

Anoniem: 454358 13 januari 2024 13:53
Ja leuk, meer copilot meuk, en dan elke dag een bericht dat je beter kan updaten naar de betaalde 30 euro per maand versie zeker.
Ik zit er persoonlijk ook niet op te wachten. Het is van die software die op de achtergrond al je digitale data doorsnuffelt. Op de Iphone krijg je dan van die "Moments" (video/foto collage) zo nu en dan. En de gemiddelde gebruiker zich maar afvragen waarom de telefoon zo warm wordt en snel leeg is.
Die moments kun je gewoon uitschakelen. Het is een manier om al je foto’s (opnieuw) te tonen die gratis is en je niet iets wil verkopen.
Ik vraag me nog steeds af waar copilot in windows uberhaupt goed voor is, Bing en google kunnen vaak niet eens de correcte resultaten teruggeven die ik zoek, en na zelfs 10x bij vergelijkbaar mailtje aangeven dat het spam is ziet hun spamfilter bij de 11e keer nog steeds niet dat het spam is. Dus laat men daar maar eens eerst goed hun AI in gebruik nemen.
Nee, spamfilter is bedroefend.
Kun je gewoon uitzetten in Settings, dus ik zie geen probleem?
De twee termen USB 4.0 en USB-C gaan stilletjes aan hand-in-hand. USB 4.0 is de versie, terwijl USB-C de aansluiting is. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C en niet meer via de "oude bekende" aansluiting.
Tweakers maakt hier jammer genoeg op een verwarrende manier gebruik van de term 'USB 4 Version 2.0'. Dat is namelijk de naam van de specificatieset, maar wordt, net zoals bijvoorbeeld USB 3.2, niet (meer) gebruikt om USB specificaties aan te duiden.

Direct uit de Data Performance Language Use Guidelines van USB IF:
USB4® Version 2.0, USB4® Version 1.0, USB 3.2, SuperSpeed Plus, Enhanced SuperSpeed and SuperSpeed+ are defined in the USB specifications however these terms are not intended to be used in product names, messaging, packaging or any other consumer-facing content.
In plaats daarvan worden alle USB producten vanaf de USB 3.2 spec aangeduid met een specifieke snelheid, zoals USB 5Gbps. Of in dit geval dus USB 80 Gbps. Dit omdat de USB specs inmiddels niet meer uit elkaar te houden waren en constant bleven veranderen. Deze verwarring is ook merkbaar in de comments hier. Maar gelukkig heeft USB IF het commentaar vorig jaar ten harte genomen en de namen dus verduidelijkt.

De titel had dus eigenlijk moeten luiden: "Windows 11 Insider Preview bevat ondersteuning voor USB 80Gbps"
Niet lullig bedoelt, maar dit heeft usb compleet aan zichzelf te danken. Ze hebben een puinhoop gemaakt van specs en naamgeving.
USB nummer gen version gbps 8)7
ben benieuwd of het in de pc's zit van 2023 met een update dat het live is, of dat alleen de 2024 modellen het krijgen (if you're lucky)
Er is geen mogelijkheid dat een bestaande USB poort opeens USB 4 2.0 kan doen. Daar is speciale hardware voor nodig. Deze update zorgt er alleen voor dat er vanuit Windows native ondersteuning voor de standaard is. Mocht een nieuwe pc een USB 4 2.0 poort krijgen heeft Windows nu dus de juiste drivers om het aan te sturen.
Zijn er huidige toepassingen voor bandbreedte tussen de 20 en de 80 Gbit/s?
Gelet USB 4 de technische standaard is op USB-C en USB-C populair is om schermen als docking te gebruiken, 1 4k scherm op 60Hz en je eerste 20Gbit/s zit vol.

Echter je kan het scherm ook daisy chainen via displayport waarbij je 1ste scherm via USB C aangesloten is met een laptop (wat werkt omdat het protocol dat dan over je USB kabel gaat tevens displayport is). Dat werkt vandaag reeds echter je loopt meteen tegen bandbreedte issues aan als je dat doet. Met 3 daisy chain schermen zit je dan aan 60Gbit bandbreedte als ze alle 3 4K 60Hz doen.

Wat hier ook nieuw is dat meerdere protocollen naast elkaar gebruikt kunnen worden, dus naast mijn displayport over USB C kan er nog een thunderbolt naast lopen en zelfs een PCIe link naast. Een X16 PCIe 4 kan 31 GB/sec aan, let op de B(yte) in plaats van b(it)

Als we die weg opgaan dan is zelfs de 120Gbit link van USB 4.0 wat vertaald naar een 15GB link aan de trage kant.
Het is idd maar de vraag hoelang docking stations via usb blijven standhouden.
Want hdmi zit al aan 48Gb/s als daar echt gebruik van gaan maken zakt de concurrent usb door de knieën. want die moet ook nog eens een gigabit ++ netwerk en meerdere schermen doen en usb/ssd memory. Daarbij ook nog eens 240watt aan laadstromen.
Over een paar jaar zijn we verlost vermoed zo. Gaan we weer normaal doen en dedicated bussen maken/gebruiken.
HDMI loopt achter op displayport (welke zowel op 2.0 als 2.1 op 80Gb/s zit) en heeft eigenlijk geen bestaansrecht behalve dat TV makers resoluut weigeren om displayport op hun toestellen te voorzien. Functioneel is er letterlijk niets wat HDMI beter kan dan DP.

Dat heeft te maken dat HDMI royalties vraagt (terwijl displayport niet) en eigendom is van dezelfde fabrikanten die TV's maken, de dag dat die displayport op hun TV steken is de dag dat HDMI ten onder gaat. Dus op je TV krijg je met gemak 4 HDMI poorten maar nooit een DP, op je computer krijg je er 1, kwestie dat het toch ondersteund is.
egpu, video poort (ook voor hogere refreshrates dan 60hz)

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 23 juli 2024 04:35]

USB 4.1 C 2.0 versie 1a alpha serie 435.8 B Mercurius 4 maintenance release 2d high speed version 4 2024
Als i khet goed heb is dat de rebranded naam van usb 3.1 gen2 2x2 80watt PD met DP ondersteuning
Wat is nu precies de logica van een besturingssysteem dat 'usb versie zoveel' ondersteunt? Dat ondersteunen is toch gewoon een kwestie van een driver? Of biedt usb4v2 dusdanig nieuwe mogelijkheden dat het hele besturingssysteem ervoor moet worden aangepast? Welke mogelijkheden zijn dat dan?
Ik snap niet waarom ze nu weer een specifiek share menu in edge in gaan bouwen terwijl er ook gewoon een native share menu is ? Dit was al deels zo natuurlijk, maar het lijkt er wel heel erg op dat ze die gewoon willen omzeilen.

Nu moet ik mijn app dus opeens ook door edge goedgekeurd hebben als ik daarmee wil integreren? Als dat überhaupt al kan, want het lijkt nu meer een afgeschermde unit.

Lekker anti competitief, en weer een reden minder om edge te gebruiken

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 23 juli 2024 04:35]

Zoals ik het lees gebruikt Edge toch juist het door het OS geleverde standaard share menu, maar is het vrij aan andere apps om die wel/niet te gebruiken :?

De vernieuwing lijkt simpelweg te zijn dat je nu ook URLs kan delen makkelijk, naar ik aanneem van de website waar je op dat moment op zit, op Apple apparaten vind ik dat een fijne functie.
Hmm, je hebt gelijk het kan ook juist betekenen dat ze hun eigen share menu eruit hebben gehaald.

Nu zijn het iig 2 menus. Eerst kom je op een share blade met wat Microsoft apps, met een optie om windows share menu te openen, waar je dan in de native share picker komt.

Url delen is ook juist extreem handig. Maar tot nu toe heeft Microsoft het alleen maar lastiger gemaakt om met je eigen apps te praten. Nu lijkt het erop dat ze aan de Microsoft apps een paar handpicked opties hebben toegevoegd.

Het was allang mogelijk om via het windows share menu met whatsapp te delen namelijk, die dan naast alle andere apps stond.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 23 juli 2024 04:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.