Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Alle nieuwe features in Windows 11 24H2

Ook zonder AI-pc krijg je nieuwe functies

01-10-2024 • 16:40

152

Windows 11 24H2 Review

Vanaf nu kun je de jaarlijkse grote Windows 11-update installeren. Windows 11 24H2 kwam eerder al in het nieuws vanwege prestatieverbeteringen voor AMD Ryzen-processors, die Microsoft uiteindelijk ook beschikbaar maakte met een patch voor 23H2. Er zitten echter ook veel andere nieuwigheden en verbeteringen in 24H2, waarvan we de belangrijkste in deze review bekijken.

Nu updaten naar Windows 11 24H2?

Microsoft rolt de update naar Windows 11 24H2 gefaseerd uit. Je kunt in Windows Update kijken of 24H2 al beschikbaar is voor jouw pc door 'krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' aan te zetten en vervolgens te 'zoeken naar updates'.

Wordt de update naar 24H2 nog niet aangeboden, maar wil je die wel direct installeren? Dan kun je de Windows 11 Installation Assistant gebruiken. Voer je liever een schone installatie uit? Genereer dan onderaan diezelfde pagina een .iso-downloadlink.

Windows 11 24H2 draait om AI, of toch niet?

Windows 11 24H2 is de eerste versie van Windows die de AI-functies van Copilot+ bevat. Laptops met een processor die daarvoor ondersteuning biedt, zijn al enkele maanden te koop, zoals die met een Qualcomm Snapdragon X-chip. Dergelijke apparaten werden al geleverd met een previewversie van 24H2 voorgeïnstalleerd. Een tweede reden daarvoor is dat de Prism-emulatielaag voor het draaien van x86-programma's op Arm-cpu's is verbeterd in 24H2, waar gebruikers van oudere Windows-pc's met een Arm-chip na de update ook van profiteren.

Voor gebruikers met een oudere pc is de update vanaf dinsdag 1 oktober beschikbaar als previewupdate. Om deze update te installeren, moet je de optie 'krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' aanzetten en handmatig 'zoeken naar updates'. Microsoft hanteert zoals gebruikelijk een gefaseerde uitrol en zal vermoedelijk pas veel later ook pc's automatisch gaan updaten naar 24H2.

Alle AI-functies die lokaal draaien vereisen een pc die compatibel is met Copilot+. Dat betekent onder meer dat je processor een npu met een snelheid van minstens 40Tops moet hebben. Geen van deze functies, waaronder Studio Effects, Live Captions en Cocreator, is beschikbaar als je je oude pc zonder Copilot+ upgradet naar Windows 11 24H2. Hetzelfde geldt voor de uitgestelde Recall-functie. Die feature, een slim doorzoekbare tijdlijn van je pc-gebruik, komt na het toevoegen van extra veiligheidsmaatregelen pas in oktober beschikbaar voor wie een Copilot+-pc heeft en is ingeschreven als Windows Insider. Het is niet bekend wanneer ook niet-bètatesters de beschikking zullen krijgen over Recall.

Microsoft Copilot+

Gebruikers van 'klassieke' pc's zonder krachtige npu krijgen met Windows 11 24H2 een nieuwe Copilot-app om Microsofts AI-chatbot te gebruiken. Voorheen was deze chatbot beschikbaar als een zijbalk, maar in 24H2 is het een volwaardige app met een vernieuwde interface. Ook een geschiedenis van eerder besproken onderwerpen maakt daar deel van uit. Het icoon van Copilot in de taakbalk gedraagt zich nu als dat van een normale app; je kunt hem op dezelfde manier losmaken.

Wi-Fi 7, versleutelde DNS en USB4 met 80Gbit/s

Windows 11 24H2 ondersteunt voor het eerst belangrijke nieuwe standaarden voor connectiviteit, namelijk Wi-Fi 7 en USB4. Wi-Fi 7 werd eerder gedeeltelijk ondersteund, maar enkele belangrijke nieuwe functies werkten nog niet. De belangrijkste daarvan is Multi-Link Operation, oftewel MLO, waarbij meerdere wifibanden gelijktijdig kunnen worden gebruikt.

Microsoft heeft daarnaast enkele tweaks doorgevoerd aan de wifi-instellingen. In de quicksettings, die je opent door in het systeemvak op het wifi-icoon te klikken, is nu een refreshknop toegevoegd. Daarmee kun je handmatig een nieuwe check van beschikbare netwerken forceren, handig als je bijvoorbeeld net de hotspot van je telefoon hebt geactiveerd. In de uitgebreide netwerkinstellingen is de optie om het wifiwachtwoord te tonen naar boven verplaatst en voorzien van een QR-code, zodat je zonder overtypen een nieuw apparaat met het netwerk kunt verbinden. Het getoonde venster heeft overigens nog steeds een Windows 8-achtig uiterlijk met een knalblauwe achtergrond; je vraagt je af waarom Microsoft dat niet meteen heeft aangepakt.

In Windows 11 24H2 zijn de wifi-quicksettings voorzien van een refreshknop.
In Windows 11 24H2 zijn de wifiquicksettings voorzien van een refreshknop.

Verder biedt 24H2 ondersteuning voor het Discovery of Network-designated Resolvers-protocol, ofwel het DNR-protocol, aan gebruikers. Met DNR kan een versleutelde DNS-server via Https of TLS automatisch worden geconfigureerd. Tot nu toe moest dat handmatig worden geconfigureerd door onder meer een IP-adres in te voeren.

Daarnaast kun je in Windows 11 24H2 gebruikmaken van USB4 met symmetrische snelheden van 80Gbit/s. Dat is nog toekomstmuziek, want de eerste USB4 2.0-apparaten moeten nog uitkomen, maar daarvoor zul je zodra dat het geval is minstens versie 24H2 nodig hebben.

Toevoegingen aan Windows Verkenner

De nieuwe Windows-versie bevat ook enkele nieuwe toevoegingen aan de Verkenner. In de vorige grote update, 23H2, werd al ondersteuning voor het openen en uitpakken van onder meer rar-, 7z- en tarbestanden toegevoegd. Daarvoor ondersteunde Windows alleen zips. In 24H2 maakt Microsoft het ook mogelijk om bestanden en mappen in te pakken naar 7z- en tararchieven, inclusief opties om de gebruikte compressie aan te passen. Bovendien zou het openen van grote archiefbestanden in Windows 11 24H2 sneller moeten gaan dan voorheen.

Bij het inpakken van een archiefbestand in de Verkenner heb je nu meer opties.
Bij het inpakken van een archiefbestand in de Verkenner heb je nu meer opties.

De overige wijzigingen aan de Verkenner zijn kleine tweaks. De opties om te knippen, kopiëren en dergelijke bovenaan het contextmenu, dat je krijgt als je met de rechtermuisknop klikt, hebben nu een duidelijkere uitlijning en een tekstuele toelichting. Daarnaast is er in het hoofdscherm van de Verkenner een sectie voor (via OneDrive) gedeelde bestanden. De metadata van png-plaatjes kan nu worden getoond en aangepast, zoals je van jpg's gewend bent.

Op veler verzoek heeft Microsoft de functie teruggebracht om bestanden te drag-and-droppen naar een map die wordt genoemd in de adresbalk. Daarvoor sleep je simpelweg een bestand of map naar de betreffende vermelding. Overigens is deze functie al beschikbaar voor sommige 23H2-gebruikers na een patch eerder deze zomer, maar dat is niet groots aangekondigd. Pas in 24H2 zal deze feature voor alle gebruikers actief zijn.

Je kunt bestanden verslepen naar een map die genoemd wordt in de adresbalk.
Je kunt bestanden verslepen naar een map die genoemd wordt in de adresbalk.

Startmenu en taakbalk

De eerdergenoemde verbeteringen aan de wifiquicksettings maken deel uit van een grotere set vernieuwingen aan dit onderdeel van het OS. Microsoft heeft de code achter het snelle-instellingenpaneel geoptimaliseerd, waardoor het paneel nu snel werkt, ook net na het opstarten van je pc. Verder is het menu nu scrollbaar. De volgorde van de iconen, en dus ook welke zonder scrollen zichtbaar zijn, kun je wijzigen door simpelweg een van de iconen langer ingedrukt te houden en te slepen.

De quicksettings zijn nu gepagineerd. De toggles verplaatsen doe je door te slepen.
De quicksettings zijn nu gepagineerd. De toggles verplaatsen doe je door te slepen.

Als je een vpn gebruikt, kun je in Windows 11 24H2 met één klik verbinden in de quicksettings. Als je verder doorklikt, bijvoorbeeld om te kiezen uit meerdere vpn-verbindingen, is de interface versimpeld.

Een programma-icoon toevoegen aan de taakbalk kan nu weer door een app vanuit het startmenu ernaartoe te slepen. Die functionaliteit was verdwenen bij de vernieuwing van het startmenu in de eerste uitgave van Windows 11, waardoor dat tot nu toe via een rechtermuisklik moest.

Verbeteringen in Instellingen

Zoals in elke grote Windows-update heeft Microsoft weer een paar functies van het oude Configuratiescherm naar de Instellingen-app verplaatst. In Windows 11 24H2 zijn echter ook enkele compleet nieuwe functies te vinden in Instellingen.

Canon GX6550
Er zijn al veel printers Mopria-gecertificeerd,
zoals deze Canon GX6550.

De opvallendste daarvan is de Windows Protected Print Mode, waarin een printer niet langer een driver kan vereisen. De 'met Windows beveiligde afdrukmodus', zoals de functie in het Nederlands heet, gebruikt een universele printstack die de stokoude en bewezen kwetsbare printerspooler vervangt. Onder andere de Stuxnet-malware misbruikte gaten in de beveiliging van de Windows-printerspooler.

De WPP-modus is gebaseerd op het Internet Printing Protocol dat wordt ondersteund door alle Mopria-gecertificeerde printers. Onder andere Canon, HP, Brother en Epson maken deel uit van de Mopria Alliance en hebben geschikte printers beschikbaar. De functionaliteit via IPP varieert per model, en voor geavanceerde print- en scanfuncties moet je WPP alsnog uitschakelen en een ouderwetse printerdriver gebruiken. Voor nu is de Windows Protected Print Mode alleen beschikbaar door hem handmatig in te schakelen, maar dat kan in de toekomst veranderen.

In de eigenschappen van de microfoon kun je nu de optie 'Spraakfocus' inschakelen. Die vermindert achtergrondgeluiden en gebruikt daarvoor op een Copilot+-pc de npu. Voor pc's zonder npu gebruikt de functie de processor, wat tot een hoger energiegebruik kan leiden. Nieuw is dat je met 'Microfoontest' direct een sample kunt opnemen en daarbij kunt vergelijken tussen diverse audioverwerkingsmodi als je microfoon die aanbiedt.

Bij de Geluidsinstellingen zijn de Microfoontest en Spraakfocus nieuw.
Bij de Geluidsinstellingen zijn de Microfoontest en Spraakfocus nieuw.

Onder Systeem → Beeldscherm → Kleurbeheer zijn opties toegevoegd om kleurprofielen (icc of icm) toe te voegen en te beheren. Voorheen moest je dat nog via het oude Configuratiescherm doen.

Ook onder Systeem, bij Aan/uit, vind je de nieuwe modus voor Energiebesparing. Voorheen kon je die alleen inschakelen op een laptop met een accu, maar nu kun je de functie ook op een desktop gebruiken, via de schakelaar hier of de nieuwe toggle in de quicksettings van de taakbalk. Het inschakelen van Energiebesparing verwijdert de optie om een energiemodus te kiezen; vermoedelijk gebruikt je pc in deze stand altijd de zuinigste modus. Een direct zichtbaar effect is daarnaast dat de doorzichtigheid van interface-elementen wordt uitgeschakeld.

Windows 11 24H2 voegt ondersteuning voor Bluetooth LE-gehoorapparaten toe. Met een compatibel gehoorapparaat kun je kiezen uit presets en de hoeveelheid omgevingsgeluid instellen. Deze opties vind je onder Toegankelijkheid.

Universele Teams-app

Wie de Teams-app zelf heeft geüpdatet, gebruikt hem misschien al, maar in Windows 11 24H2 wordt de nieuwe universele Teams-app standaard meegeleverd. In deze app kunnen zowel persoonlijke als zakelijke Microsoft-accounts worden gebruikt, waar voorheen twee losse programma's voor gebruikt moesten worden. Inloggen op een extra account kan in de rechterbovenhoek en bij het binnengaan van een meeting kun je kiezen met welk account je dat doet.

In de vernieuwde, universele Teams-app kun je meerdere soorten accounts toevoegen.
In de vernieuwde, universele Teams-app kun je meerdere soorten accounts toevoegen.

Sudo in Windows

Voor een Linux-gebruiker zal het sudocommando gesneden koek zijn. Met sudo geef je jezelf in een terminalvenster administratorrechten. Dat werkt met 24H2 ook in Windows, zonder dat je een nieuwe commandprompt hoeft te openen. Wel moet je deze functie eenmalig aanzetten onder Systeem → Voor ontwikkelaars → Sudo inschakelen. Daarbij kun je drie opties kiezen voor de exacte werking van het commando.

Met het sudo-commando geef je jezelf adminrechten in een commandprompt.
Met het sudocommando geef je jezelf adminrechten in een commandprompt.

Overige

Microsoft heeft ondersteuning voor hotpatches toegevoegd. Omdat aanpassingen hierbij niet alleen op je opslagmedium, maar ook in het geheugen worden doorgevoerd, is een reboot na de installatie niet langer nodig. In hoeverre Microsoft deze mogelijkheid gaat inzetten voor bijvoorbeeld maandelijkse patchrondes, moeten we de komende tijd zien.

Onder Bluetooth en apparaten → Mobiele apparaten is een functie toegevoegd om je smartphone te koppelen zonder de Telefoonkoppeling-app te gebruiken. Deze optie werkt alleen voor Android-apparaten en biedt minder mogelijkheden dan Telefoonkoppeling, maar is sneller tot stand te brengen en minder ingrijpend.

Voor wie een hdr-monitor heeft, is het in 24H2 mogelijk om een hdr-afbeelding als bureaubladachtergrond in te stellen.

Bij een nieuwe Windows-installatie is er een knop toegevoegd op de netwerkpagina, waardoor je eenvoudiger een driver voor de wifi- of ethernetcontroller kunt installeren, mocht die niet direct herkend worden.

Ook voor nieuwe Windows-installaties zonder Microsoft-account staat Bitlocker-versleuteling van je opslagmedium nu standaard aan.

De ingebouwde apps Cortana, WordPad, Mail, Agenda, Kaarten, Personen en Films en tv worden niet langer standaard geïnstalleerd bij een nieuwe Windows-installatie.

Verhoogde systeemeisen

Op papier vereist Windows 11 24H2 niet meer dan de originele Windows 11, waarvan de systeemeisen best stevig waren. Officieel moest je een AMD Ryzen 2000- of Intel 8th Gen Core-processor of nieuwer, een moederbord met TPM 2.0-ondersteuning en 4GB ram gebruiken, al waren er omwegen om Windows 11 alsnog op oudere hardware te draaien.

Toch zijn er systemen die Windows 11 tot nu toe konden draaien, maar niet compatibel zijn met de nieuwe versie. Windows 11 24H2 maakt namelijk gebruik van de SSE 4.2-instructiesetuitbreiding, specifiek de PopulationCount-instructie. Heb je Windows 11 geforceerd op een zeer oude processor geïnstalleerd (ouder dan Intel Nehalem of AMD K10), dan zal het systeem de 24H2-update niet installeren en als je dat toch doet, niet meer succesvol kunnen booten.

Tot slot

Op het eerste gezicht lijkt Windows 11 24H2 helemaal om AI te draaien, maar dat geldt eigenlijk alleen voor gloednieuwe Copilot+-pc's. Voor klassieke laptops en desktops valt dat reuze mee en zijn de kleine maar over het algemeen toch fijne verbeteringen aan het OS belangrijker. Die moet je alleen wel weten te vinden en daar heeft dit artikel je hopelijk bij geholpen. Bovendien is Windows 11 24H2 met volledige ondersteuning voor nieuwe technologieën als Wi-Fi 7 en USB4 2.0 weer op de toekomst voorbereid.

Lees meer

Reacties (152)

152
152
75
2
0
55
Wijzig sortering
De update wordt hier helaas nog niet aangeboden met de optie voor de nieuwste updates aan. Heb een i7 10700 dus dat zou voldoende moeten zijn lijkt mij.
Dat staat ook in het artikel vermeld:
Microsoft rolt de update naar Windows 11 24H2 gefaseerd uit. Je kunt in Windows Update kijken of 24H2 al beschikbaar is voor jouw pc door 'krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' aan te zetten en vervolgens te 'zoeken naar updates'.

Wordt de update naar 24H2 nog niet aangeboden, maar wil je die wel direct installeren? Dan kun je het .iso-bestand downloaden via onderstaande links. Daarmee kun je een schone installatie uitvoeren, of upgraden door de .iso te mounten en setup.exe te openen. De links komen direct vanaf de servers van Microsoft en Tweakers heeft de echtheid ervan geverifieerd via de checksum.
Je kan de ISO downloaden via deze link (Engels) of deze link (Nederlands).

Als je dat niet wil om wat voor reden dan ook, moet je gewoon nog even wachten tot je aan de beurt bent. De ervaring leert dat dit meestal wel binnen enkele weken na de release is.

Dat faseren heeft twee redenen: ten eerste hun eigen download-servers een beetje ontzien dat er niet miljoenen downloads tegelijk plaatsvinden. En ten tweede, mocht er toch nog een probleem ontdekt worden, dat niet meteen alle devices tegelijk het probleem hebben, maar dat de upgrade gepauzeerd kan worden.

Dit is niet nieuw in Win11 24H2, Microsoft volgt deze aanpak al vele jaren, al sinds een van de eerste versies van Win10.
Ik kon met jouw Engelse ISO niet upgraden, had de verkeerde versie. Als andere Tweakers hier ook last van hebben, dan heb je een English International ipv English US install.

Hier kun je zelf kiezen welke versie van de Engelse ISO je wilt downloaden, dus ook EN-Int.

https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows11

Hier de directe link, is maar 24u geldig vanaf nu

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 2 oktober 2024 09:37]

Ik ben wel benieuwd wat de AI functies dan allemaal zijn. Er wordt nu alleen een verwijzing gemaakt naar de Recall functie maar geen andere functies. Vanuit security perspectief zou ik dat graag willen weten, een assessment op willen doen en uiteindelijk daar de hardening baseline op willen aanpassen.

Heeft iemand een idee of Microsoft hier iets over heeft gepubliceerd?
De uitrol gaat altijd gefaseerd, kan soms wel weken duren voordat je de update via de reguliere windows update krijgt aangeboden. Maar je kan altijd de upgrade tool van Microsoft gebruiken.
Je kan eenvoudig updaten naar 24H2 door gebruik te maken van de Installatie-assistent voor Windows 11.

Maak voor de zekerheid wel een systeemherstelpunt.
Mijn W11 VM op een Linux-bak pikte dat niet met een melding dat de computer niet geschikt zou zijn. Upgraden met de ISO was echter geen probleem.
Ook voor nieuwe Windows-installaties zonder Microsoft-account staat Bitlocker-versleuteling van je opslagmedium nu standaard aan.
Hier had wel wat meer aandacht aan besteed kunnen worden, naast dat BitLocker nu standaard aanstaat. Lijkt ook PDE (Personal Data Encryption) bij default aan te staan voor Windows 11 24H2 devices voor o.a je documents folder. PDE is voor veel beheerder waarschijnlijk nieuw en is wel een goede stap bovenop bitlocker.
Hoe is dat eigenlijk geregeld met de recovery key? Wanneer BitLocker min of meer stilletjes wordt ingeschakeld en er wordt geen koppeling gemaakt naar een Microsoft-account (of juist wel, wordt de recovery key daar dan automatisch geplaatst?) Het is dat ik mij altijd wel bewust ben van BitLocker of niet en vrij autistisch (oké, en door beroepsdeformatie) met dat soort dingen om ga, maar ik zie dit best makkelijk verkeerd gaan met n00bs.
Dit is dus de reden waarom MS net wenst dat je een MS account gebruikt bij het aanmelden. Die account zal automatisch de recovery key krijgen. Recent hadden we hier op het forum nog iemand bij wie de TPM om onbekende reden gerest werd en die niets wist van een recovery key. Toen die eenmaal gevonden had met welke account Windows initieel was opgezet, was ie zo weer aan zijn data, maar waren we wel enkele dagen verder, want een MS account dacht ie dat er ook niet was.
Dit moet m.i. dus anders ingericht worden. Eigenlijk is het onbehoorlijk dat MS verwacht dat eindgebruikers dit organiseren en correct administreren. Maar goed ik weet niet precies hoe de installatieprocedure er uit ziet en waar je tegenaan loopt op recentere Windows 11.
Eigenlijk is het onbehoorlijk dat MS verwacht dat eindgebruikers dit organiseren en correct administreren.
Voor de 99% van de eindgebruikers die gewoon een MS account gebruiken tijdens de installatie en verder niets wijzigen totdat ze na een aantal jaar met datzelfde MS account een nieuwe PC installeren/ activeren, is er helemaal geen issue.
Die 1% die denkt beter te weten wat ze willen worden geacht bekend te zijn met de haken en ogen van het installeren van Windows zonder MS account of van het wisselen van MS account.
Tsja, dat kan jouw uitgangspunt zijn. Ik heb liever niet dat mijn OS gekoppeld is aan een leverancier middels een account. Er zit defacto ook geen enkel voordeel aan voor de eindgebruiker wanneer Microsoft netjes keuzes geeft zonder dark patterns. De enige club die voordeel heeft van een Microsoft-account is.. jawel, Microsoft. Maar ik snap dat een deel van de mensen gewoon is gaan vinden, wat helemaal niet gewoon is (c.q. hoort te zijn).
Prima wanneer je geen MS account wilt.
Je hebt blijkbaar goed uitgezocht wat daar voor jou de nadelen van zijn en een keuze gemaakt. Maar is het dan teveel gevraagd om ook even te kijken wat de nadelen van geen MS account zijn (zoals geen centraal opgeslagen bitlocker key) en daar maatregelen tegen te treffen?
Want Microsoft faciliteert een heldere keuze met consequenties tijdens de installatieprocedure waarbij je gemakkelijk kunt kiezen voor een lokaal account, of een online Microsoft-account? En Microsoft vertelt je dan ook helder wat precies de consequentie is ten aanzien van BitLocker? Kijk, je kunt wel blijven dimdammen met oeverloos geleuter over eigen verantwoordelijkheid en dit en dat, maar ik vind het allesbehalve fair te doen alsof Microsoft dit voor haar gebruikers ook maar een beetje te doen maakt. Het begint met domweg vragen welke smaak de gebruiker wil, in plaats van een keuze vóór je te maken en de andere optie zo onduidelijk/vervelend/moeilijk mogelijk maken.

Prima als jij daar anders over denkt. Ook hier geldt: ik snap dat een deel van de mensen gewoon is gaan vinden, wat helemaal niet gewoon is (c.q. hoort te zijn).
Nee. Microsoft faciliteert dat niet. Net als dat Microsoft je ook geen lijstje met nadelen van een MS account geeft. Maar met het vinden van dat laatste lijstje had je blijkbaar geen problemen.
Hoe kan je in vredesnaam zó kinderachtig je hakken in het zand zetten als ik pleit voor iets wat voor de gebruiker alleen maar duidelijkheid brengt en de keuze beter geïnformeerd en überhaupt beschikbaar maakt? Echt, sommige mensen hier tikken niet helemaal goed.
Precies hetzelfde kan ik over jou zeggen.
Je geeft een lijstje met redenen waarom een MS account niets voor jou is. Dat lijstje komt niet bij Microsoft vandaan, dat heb je zelf opgezocht/ uitgezocht. Maar je verwacht wel dat dat Microsoft je een lijstje geeft met zaken waar je rekening mee moet houden wanneer het je lukt om Windows zonder MS account te installeren.
Wat is jouw logica dat je er moeite in steekt om uit te zoeken waarom een MS account niets voor jou is, maar het vervolgens niet nodig vindt om er moeite in te hoeven steken om uit te zoeken wat de gevolgen zijn van het gebruik van Window zonder MS account?

Microsoft is er 100% duidelijk over at je wat hen betreft Windows gebruikt met een MS account.
Zonder is nog steeds mogelijk, maar wel steeds lastiger. Het is niet iets dat je als argeloze gebruiker per ongeluk doet. Je moet weten wat je doet. En Microsoft gaat er dus duidelijk va uit dat wanneer je weet wat je doet, je ook weet wat de gevolgen daarvan zijn. En dat je de veranderingen daarin ook bijhoudt.

Wat jij hier doet is meer wanhopig zoeken naar een punt om Microsoft zwart te maken, zelfs wanneer het om consequenties gaat van eigen handelen dat tegen het beleid van Microsoft in gaat.
99% ... verwacht meer 80% bij persoonlijk gebruik en 5% bij bedrijfsgebruik
Ik had inderdaad consumenten in gedachten.
Ik denk dat jouw 80% schromelijk onderschat is. Zie jij 80% van alle consumenten problemen hebben met het aanmaken van een MS account? Nog helemaal los van of ze de moeite nemen (en in staat zijn) om uit te vissen hoe ze Windows kunnen installeren zonder MS account.

Bij ZZP-ers en kleinbedrijf denk ik dat 5% ook flink aan de lage kant is.
Ik denk niet dat dit "de" reden is waarom MS wenst dat je een MS account gebruikt. "De" reden heeft vast te maken met het gebruik van de store en data verzameling voor advertentie doeleinden.
Ik gebruik Bitlocker altijd op een lokaal profiel.
Je krijgt de mogelijkheid om de sleutel op een USB-stick te zetten, cin een bestand dat niet het huidige station is of te koppelen aan een Microsoft account.

Ik kies altijd USB station, waarna ik de gegevens in Keepass zet welke in Dropbox draait.
Zo doende kan ik de key ook op mijn telefoon tot leven roepen
prima aanpak, echter: alleen als je zelf bitlocker aanzet, en voor export kiest.

Nu gaat bitlocker automatisch aan, en waar blijft de key?
Inderdaad - ik heb laatst een nieuw (Microsoft) laptop voor mijn vrouw voorzien van alle nodige software e.d. en na een tijdje bleek daar BitLocker ook al aan te staan - en dat terwijl ik tijdens de setup alleen maar local accounts gebruikt had.

Voor zover ik weet was er maar een manier om de recovery key terug te vinden, en dat was om toch eventjes een Microsoft account als user account te gebruiken en daaruit de key op te vragen. Ik wil helemaal geen data delen met Microsoft en ben helemaal niet eens met dit soort praktijken van hun, maar gelukkig(?) heb ik nog een oude Hotmail account (van voor de overname van MS) en dat bleek voldoende te zijn (alle sync opties uitgezet voor dat ik inlogde, natuurlijk!).
Ik heb vorige weekend een laptop geupgrade van Windows 23H2 naar Windows 11 24H2.
Account was een lokale account en na upgrade Windows 24H2 was SSD versleuteld met Bitlocker.
Gelukkig was ik al op de hoogte van die nieuwe "feature" en heb ik Bitlocker terug uitgezet.

Ik vermoed dat er binnenkort veel traantjes zullen vloeien.
Eerst een vooral wat is een Microsoft account, menigte digibeet ken dit niet.
En dan nog eens paswoord ervan kennen, is een ander paar mouwen.
Leuke tijden voor mensen die PC's fixen.
Microsoft account is al standaard sinds Windows 10, dus velen zullen hier al gebruik van maken. Daarvan zal het wachtwoord hetzelfde zijn als mee in te loggen, al krijg je ook een extra pincode per device.

En waarom ga je Bitlocker uitzetten?! Het is een beveiligingsfeature tegen offline diefstal van data.
PC start niet meer en persoon heeft geen backup van zijn/haar foto's.
Hoe ga je z'n data eraf krijgen als je SSD inbouwt in een andere PC?
Microsoft account weet ze niet en gsm nummer om Microsoft account te recoveren bestaat niet meer.
En vermoed dat de Chinezen en Russen weinig interesse hebben in hun familierecept voor appeltaart.
Voordeel van die extra beveiliging weegt niet op de kans dat ze data kwijt is.
Recovery key opslaan? Jij hebt blijkbaar die beveiliging eraf gehaald en je weet hoe het werkt. Dus had je net zo goed die recovery key kunnen overhandigen aan die persoon, voor het geval ze die later nodig heeft. Nu heeft hij/zij geen encrypted disk. Bitlocker voorkomt data diefstal van een offline disk. Daar hebben Chinezen of Russen niets mee te maken, maar wel een lokale dief die de computer/laptop steelt. Desnoods de persoon die vervolgens dit product overkoopt. En zelfs in het geval er geen diefstal plaatsvindt en de computer stuk gaat en opgestuurd voor reparatie, is het wel fijn dat die data encrypted is. Of als ze later de computer doorverkoopt, ook handig dat de data niet zomaar in de handen komt van een willekeurig iemand.

En verder, van foto's moet je backups maken, dus als die er niet zijn begint daar het probleem. Je gaat niet encryptie uitzetten, omdat er belangrijke data opstaat. Je zorgt ervoor dat deze belangrijke data op meerdere plekken staat. Wat jij zegt is dat je een voordeur niet op slot zet, want tijdens een brand wil je wel makkelijk de woning in kunnen.

Dat dit nog allemaal uitgelegd moet worden anno 2024 aan een Tweaker, vind ik op z'n zacht gezegd opmerkelijk.
Ik denk dat je weinig ervaring hebt met support aan mensen.

Allemaal beloven ze op hoofd van hun kinderen dat ze iedere week backups gaan maken.
99% doet het dus niet.en nadien mag ik probleem oplossen.

Paswoorden of recovery keys geven, na een week weten ze niet meer waar ze papier hebben bewaard.
Ze weten zelf niet wat hun accounts zijn van Facebook, Hotmail etc...

Voorkomt diefstal?
De dief steekt andere SSD erin en kan met de laptop werken.
Ik zeg "voorkomt data diefstal", niet laptop/ssd diefstal.

Inderdaad, opslag van een recovery key of backup van data is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor heeft Microsoft (onder andere) dus een online account, waar de keys netjes opgeslagen wordt, en je (berperkt gratis) data kunt backuppen. Dus er is geen enkele reden om Bitlocker uit te zetten.

Een aantal jaar geleden heb ik een externe disk overgenomen van iemand, die niet encrypted was. Puur uit nieuwsgierigheid heb ik toen een recovery tool gedraaid om te zien wat ik nog kon vinden. Dat was een hoop, inclusief scans van 2 geldige ID bewijzen. Ik had daar vervelende zaken mee kunnen uitrichten, als ik had gewild. Mensen snappen blijkbaar nog steeds niet de noodzaak van data encryptie. Totdat hun data op straat ligt en misbruikt wordt.

En mocht jij IT hulp bieden aan consumenten, dan is het imho jouw verantwoording hierop te wijzen, of anders een backup oplossing in te stellen.
Bitlocker uitzetten? Nou, omdat het op 2 notebooks van mij niet gewerkt heeft. Met Bitlocker uitgezet! Zelfs met de recovery key.
Uiteindelijk maar nieuwe SSD's gekocht, omdat de 'oude' regelmatig -en op onverwachte momenten- bij het opstarten om deze sleutel vroegen. En deze dus niet werkte, en ik mijn eigen pc niet eens meer in kon.

Lekker dan!
Klinkt meer als een specifiek probleem op jouw laptop. Wellicht een issue met de TPM chip?
Geen flauw idee. Ik weet wel dat het behoorlijk irritant was.

SSD had eerder Bitlocker die uitgezet was. En opeens weer opspeelde. Ook bij/in een andere PC.
Gelukkig is de nieuwe SSD OK, en zonder Bitlocker.
Hoe is dat eigenlijk geregeld met de recovery key? Wanneer BitLocker min of meer stilletjes wordt ingeschakeld en er wordt geen koppeling gemaakt naar een Microsoft-account (of juist wel, wordt de recovery key daar dan automatisch geplaatst?)
De Recovery key kan je voor kiezen waar je die opslaat.

Een optie daarvan is dat die idd in je Microsoft account wordt opgenomen:
If the device was set up, or if BitLocker was turned on, by somebody else, the recovery key might be stored in that person’s Microsoft account.

Starting in Windows 11, version 24H2, the BitLocker recovery screen shows a hint of the Microsoft account associated with the recovery key.
Zie Find your BitLocker recovery key - Microsoft Support

Je kan hem ook op je werk- of schoolaccount opslaan, of hem uitprinten of op een USB-stick opslaan (zie bovengenoemd artikel)
Als Microsoft opeens besluit dat je geen recht meer hebt om zijn producten te gebruiken en je account blokkeerd, ben je dan ook al je data op je PC kwijt vanwege de encryptie?
Wat ze ondertussen in Europa dus niet meer mogen. Ze mogen wel de bestanden blokkeren die hun beleid schenden, maar zijn verplicht om in de EU je je account terug te geven.
Heb je daar ook een bron van? En heeft Microsoft misschien ook al ergens beloofd dat ze dit inderdaad niet meer gaan doen?
Dat is niet wat er in het artikel staat: “ Microsoft blokkeert accounts van sommige gebruikers zonder te zeggen waarom. Dat terwijl het bedrijf volgens de Digital Services Act een heldere uitleg moet geven wanneer het een account blokkeert.”

Of is het alweer anders nu?
Toch maar even gaan uitzetten dan in onze omgeving totdat we de gevolgen hebben kunnen testen.
Ik ben benieuwd, ik heb er in 2023 een blogje over geschreven en in de Intune release van 2409 zit onder Disk encryptie een nieuw profile voor PDE alleen als je die selecteer dan zie je daar Insider bij staan.

Ik ben dan ook wel verast dat dit nu in de 24H2 release notes staat, ben hem nu aan het installeren ben benieuwd wat het gaat doen.
Heb je Windows 11 geforceerd op een zeer oude processor geïnstalleerd (ouder dan Intel Nehalem of AMD K10), dan zal het systeem de 24H2-update niet installeren
Dan heb je het dus over het pre-i3/5/7 tijdperk. Processoren als de Core2Duo E8400. Best wonderlijk dat MS officieel een 8ste generatie Core i3/5/7 vereist, en het dus pas "echt" niet werkt als je daar ACHT generaties onder gaat zitten!
Wonderlijk? Ik zou zeggen, kijk eens op welke processoren Ubuntu allemaal draait.

Er is eigenlijk geen reden waarom een oudere 64 bits processor niet ondersteunt zou worden door Microsoft. Denk dat ze ergens een lijn getrokken hebben om de aantallen testen te beperken.
Er is eigenlijk geen reden waarom een oudere 64 bits processor niet ondersteunt zou worden door Microsoft.
De instructie sets wijzigen toch gewoon? Op gegeven moment kan je bepaalde functionaliteit niet meer efficiënt of met goede UX aanbieden als je geen gebruik kan maken van modernere instructie sets kan ik mij zo voorstellen.
Ze wijzigen niet. Het blijft x86. Je hebt alleen uitbreidingsets op de bestaande sets.

Voor de broncode maakt het niets uit, de compiler handelt dat verder af.
Tenzij er expliciet tegen die nieuwe instructies is geprogrammeerd.

Als jij software maakt die bijvoorbeeld AVX2 gebruikt voor 3D modelling of wiskundige modellen, en de CPU heeft niet aan heeft staan (of niet heeft), dan gaat hem dat gewoon niet worden.
De compiler gaat niet voor de programmeur de AVX2-instructies ombouwen tot bruikbare x86-64 instructies 😊

En geloof maar dat softwaremakers niet alles tot in den eeuwigheid twee (of meer) keer gaan coden zodat oude hardware het blijft doen.

Bovenstaande geldt ook voor besturingssystemen. Microsoft kan bepaalde eisen stellen aan de hardware om allerlei redenen.
Microsoft heeft zelf aangegeven waarom ze de oudere CPU's niet meer willen ondersteunen. Tijdens de eerste testen waren er meer problemen met de stabiliteit t.o.v. de modernere varianten.

Daarop heeft Microsoft besloten een grens te trekken bij acht generaties geleden.

microsoft-voegt-slechts-enkele-oudere-cpus-aan-windows-11
En dat ondermijnt toch wel een beetje het idee 'De compiler doet de rest' toch? ;)

Het is dus prima mogelijk (aanname van mijn kant), dat de kernel/drivers/enz. specifieke zaken aanhalen die oudere CPU's gewoon niet snappen, of dat er race conditions komen, doordat de CPU iets op een andere manier probeert te doen waardoor de volgordelijkheid vervalt en de boel op die manier in elkaar zakt.
Nee hoor, dit zijn gewoon test uitkomsten. Tijdens de eerste testfases bleek Windows 11 op een moderne CPU iets stabieler te zijn als onder de wat oudere CPU's. Maar Windows 11 werkte verder gewoon prima.

Op basis van de testen besluit Microsoft welke issues gaan we oppakken en welke niet. Ze hebben ervoor gekozen zich alleen te richten op de meer recentelijke CPU's en de oudere CPU's als ongeschikt voor Windows 11 te markeren. Dat scheelde wat werk. Gewoon een keuze, geen noodzaak.
Het heeft zonder popcount tot nu toe prima gewerkt, en daar zijn heel makkelijke workarounds voor mogelijk. "geen zin oude hardware oneindig te ondersteunen" lijkt me eerder de reden.
Betekent wel dat de kernel gaandeweg steeds meer code zal gaan bevatten die er vanuit gaat dat bepaalde functies beschikbaar zijn, en dat de checks daarvoor buiten de installer om er niet in zitten.
Het is niet omdat Windows kan starten, dat alle functionaliteit actief is of kan gebruikt worden.
Toch jammer, m'n witte MacBook Mid 2010 draait Windows 10 nog best redelijk (maar t.o.v. M1 gebruik ik 'm nooit meer). De P8600 er in is kennelijk nog een voorloper van Intel Nehalem zelfs.

En ja, het had Microsoft gesiert als ze soort "mooi, nieuw, veilig" Windows 10 Plus ofzo hadden uitgebracht voor nieuwe PCs, maar de oude nog bleven patchen. Nu is de sprong echt groot, ten opzichte van Windows 10 wat nog op sommige systemen uit 2004 draaide (want daar hadden ze moeite in gestoken).
Hoeveel geld heb je over voor die versie? Microsoft kan natuurlijk prima een legacy versie maken, waar ze alle security patches opnieuw voor testen en mogelijk aanpassen. Maar dat kost tijd en dus geld. Bv Schiphol is een betalende klant voor legacy versies (iig aantal jaar terug), zodat oude systemen online konden blijven.
Nehalem is de codenaam voor Intel's 45 nm-microarchitectuur die in november 2008 werd uitgebracht. Het werd gebruikt in de eerste generatie van de Intel Core i5- en i7-processors
Deze ga ik zeker niet installeren. Mixed reality schijnt niet meer te werken dus mijn reverb 2 ook niet meer :(
Mixed reality is allang de stekker uit getrokken door MS. Dus was kwestie van tijd.
Pas in 24H2 definitief
Ze zijn er wel vrij vlot mee vind ik, de reverb g2 is nog net geen 4 jaar op de markt en nu gaat Microsoft hem al min of meer bricken.
Is dat inmiddels zeker? Ik gebruik mijn Reverb G2 voor MSFS 2020, maar na de update werkt dat dus niet meer?? Bijzonder hoe snel dat dan over is, want zo lang geleden is dat nu ook weer niet... Ik denk dat ik dat ding ergens medio 2021 gekocht heb. Ook de bril die Jorg Neumann (Microsoft) gebruikt dacht ik.
Is al veel over geschreven afgelopen jaar. Heb geen bericht gelezen van mensen die de update gedraaid hebben, maar ik ga zeker niet zomaar updaten. Security fixes krijg je nog wel
Ik las inderdaad bij verschillende mensen die een preview draaiden dat hun G2 niet meer werkten. Het lijkt er dus inderdaad op dat het over is.... Op reddit kwam ik nog een draadje tegen met een link waar je WMR zou kunnen downloaden. Maar of dat nog werkt met 24H2 weet ik niet. Het veiligste lijkt inderdaad om niet te updaten. Bizar dit...

Link naar Reddit: https://www.reddit.com/r/...going_to_be_a_brick_soon/

[Reactie gewijzigd door verbaanr op 1 oktober 2024 20:53]

Interessant! Maar ik durf de gok niet te wagen. Zou me niks verbazen als het opeens niet meer werkt.

Ik gebruik hem in DCS.
Zie info op:
https://learn.microsoft.c...s-new/deprecated-features
Windows Mixed Reality is deprecated and will be removed in Windows 11, version 24H2. This deprecation includes the Mixed Reality Portal app, Windows Mixed Reality for SteamVR, and Steam VR Beta. Existing Windows Mixed Reality devices will continue to work with Steam through November 2026, if users remain on their current released version of Windows 11, version 23H2. After November 2026, Windows Mixed Reality will no longer receive security updates, nonsecurity updates, bug fixes, technical support, or online technical content updates.
Lijkt er dus op dat je update niet mag installeren als je nog gebruik wil maken van je MR device (zelf ook een G2) tot november 2026?
Ik heb gisteren voor de zekerheid Windows Update uitgezet. Dat kan voor maximaal 5 weken. Dus hoe voorkom je dat je op een ochtend alsnog wakker wordt met "hoera" een nieuwe versie ("en o, je G2 kun je vanaf nu gebruiken als deurstop")? Maar ik las elders ook dat je tot maximaal november 2025 de updates zou kunnen uitstellen. Daarna wordt die geforceerd. Dat is toch iets anders dan ik lees in jouw link. Overigens de Hololens blijven ze wel ondersteunen maar (de denk ik veel grotere groep) consumenten met een G2 dus niet... Het ding is dus ook niet meer verkoopbaar of op een andere manier te gebruiken voor iemand.
Dacht dat laatste berichten over hololens ook iets anders zeggen, maar ok.
Ik begrijp deze beslissing gewoon niet.
Er is geen reden dat dit in windows MOET zitten.
Is met andere VR headset ook niet nodig.
Dus, ze willen niet en ik begrijp het wel, kost geld voor ondersteuning, maar zoveel updates hebben ze de laatste jaren ook niet meer uitgebracht.
Als ze nu gewoon zorgen dat het rechtstreeks met steam VR werkt, is voor mij al voldoende.
Ik heb hetzelfde. Was de reverb g2 ook niet de aanbevolen headset toen vr in Microsoft flight simulator werd geïntroduceerd? En nu trekken ze de stekker eruit.
Ja ik vind het echt ongelooflijk dat ze eigenlijk gewoon stuk hardware zo ineens waardeloos maken. Dat ding heeft me met alles erbij zeker zo'n € 700 euro gekost. Ik snap dat ze de software een keer niet meer updaten, dat er ergens een end-of-life is. Ik kan me zelfs voorstellen dat je WMR er op een gegeven moment niet meer standaard bijvoegt, maar geef ons dan nog de mogelijkheid om het te downloaden...

De laatste G2's zijn nog niet zo lang geleden verkocht (volgens tweakers was de laatst bekende prijs van 6 augustus jl. Bizar dit...
Ik kan me zelfs voorstellen dat je WMR er op een gegeven moment niet meer standaard bijvoegt, maar geef ons dan nog de mogelijkheid om het te downloaden...
, misschien dat dit helpt (lijkt me ook wel een idee om de installer files lokaal ergens op te slaan): "You can download the offline installers for the WMR Portal and drivers here: https://learn.microsoft.c...age-windows-mixed-reality

In three years time, the Windows store version will be removed."

en

"
https://github.com/Micros...-windows-mixed-reality.md

Set up Windows Mixed Reality for SteamVR

Download and install SteamVR. <---- Here I see file named SteamWindowsMRinstaller

When ready, start SteamVR. The SteamVR Tutorial should start automatically

and below guide Set up Windows Mixed Reality for SteamVR in an environment without internet access"

https://www.reddit.com/r/...going_to_be_a_brick_soon/
Goed om te weten. Ik zat te twijfelen om over te stappen op Linux na Windows 10, ook omdat ik nog een oude Mixed Reality bril heb liggen. Als die in Windows 11 straks toch niet meer werkt, maakt het de keuze een stuk makkelijker.
Waarom wel 7z en zip maar geen RAR? dat is toch wel een gemis, mijns inziens.

Voor de rest wacht ik de update geduldig af , ziet er prima uit.

"De ingebouwde apps Cortana, WordPad, Mail, Agenda, Kaarten, Personen en Films en tv worden niet langer standaard geïnstalleerd bij een nieuwe Windows-installatie." is ook wel heel prettig, al waren ze al lange tijd natuurlijk gewoon te deinstalleren.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 1 oktober 2024 16:59]

Waarom wel 7z en zip maar geen RAR? dat is toch wel een gemis, mijns inziens.
Ik vermoed dat dit wel eens de reden kan zijn:
Windows still lacks a "compress with RAR" option (7-Zip and TAR are open source; RAR is not).
Zie https://www.howtogeek.com...e-7-zip-and-tar-archives/

Dan zou Microsoft dus een licentie moeten nemen, wat men wellicht niet wil (kost immers ook weer geld).

Overigrns is het openen van RAR-files in Windows 11 wél mogelijk, die optie is in versie 23H2 reeds toegevoegd.
Windows 11 added the ability to open Z-Zip, RAR, and TAR formats in mid-2023. Previously, these archive formats couldn't be opened without a third-party tool like WinRAR
(zelfde bron als hierboven)
Ah, duidelijk. Bedankt !
Omdat RAR een proprietary formaat is, in handen van win.rar GmbH. Dat mogen ze dus zomaar niet (gratis) aanbieden.
moet ik bitlocker dus weer uitschakelen als ik dat niet aan heb staan na deze update?
Nieuwe installaties zonder Microsoft account.
helder dacht ik ook al wel maar ik dacht ik dubbelcheck even zal niet de eerste keer zijn dat MS meuk aanzet waar ik niet om gevraagd heb
Zoals ongevraagd updaten naar Windows 8 destijds of ads door je strot rammen terwijl je gewoon netjes voor het OS betaald, en royaal ook.
Die krant vanochtend stond ook vol reclame, ondanks dat ik voor die krant betaald heb. Luister ik naar de openbare radio, die betaald wordt met mijn belastingsgeld, krijg ik ook reclame te horen. Reis ik met het openbaar vervoer, waarvoor ik een ticket koop, krijg ik ook heel de tijd reclame in mijn gezicht.

En wees eens eerlijk, hoe royaal heb jij voor je licentie betaald, en hoeveel jaren heb je die al? Neem nu een OEM licentie die je bij een nieuwe PC krijgt die je koopt. De fabrikant heeft daar ergens rond de 30 euro voor betaald aan Microsoft. Je doet 5 jaar met die PC, dat is 6 euro per jaar, een halve euro per maand, nog geen 2 cent per dag. En dat voor iets wat je bijna dagelijks gebruikt.
Daarom: ik ben best bereid tot maandelijks / jaarlijks betalen van een bepaalde som, mits die reclame én telemetrie in één klap ophoudt.
Die krant vanochtend stond ook vol reclame, ondanks dat ik voor die krant betaald heb. Luister ik naar de openbare radio, die betaald wordt met mijn belastingsgeld, krijg ik ook reclame te horen. Reis ik met het openbaar vervoer, waarvoor ik een ticket koop, krijg ik ook heel de tijd reclame in mijn gezicht.
Dat maakt het gedrag van Microsoft niet ineens beter of normaal natuurlijk. Persoonlijk heb ik geen krant, mede door advertenties. Radio zet ik persoonlijk ook uit, mijn partner luistert het maar ik word zelf gek van al het gepraat en de reclames. En het OV.. tja.. nog even volhouden en ik ga daar (hopelijk) nooit meer in. Die advertenties mogen wat mij betreft allemaal verdwijnen. Dat zou het OV ook een stuk toegankelijker maken. Daarnaast is de samenleving al behoorlijk overspannen, meer prikkels is nou niet echt wat we nodig hebben.
Op mijn gaming rig zal deze update vanzelf wel voorbij komen. De hardware-eisen aan Windows 11 zijn wel weer storend. Nu is dat voor mij persoonlijk niet heel spannend, maar het betekent wel dat ik uiteindelijk mensen moete uitleggen waarom hun computer -die voor wat zij er mee willen genoeg prik geeft- niet meer goed genoeg is voor een up to date en ondehouden besturingssysteem. Ik denk dat ik stilzwijgend Linux Mint op die boomerbakken zet en be done with it.
Nooit stilzwijgend doen: Geef ze nu de keus tussen geld uitgeven (een nieuwe of tweedehands computer die wel aan de eisen voldoet) of iets nieuws leren (Linux)
Nah, de boomerbakken waar ik het over heb worden bestierd door relatief vermogende mensen met enorme koudwatervrees en hardnekkige gewoontes. Eén werkt nog met Outlook 2010 als mail client en houdt daar halsstarrig aan vast. Je hebt wel gelijk hoor, dat "stilzwijgende" was meer chagrijn dan ik zoiets zou doen, omdat ik weet dat geen enkel vurig pleidooi zal leiden tot een switch :(
Killswitch inbouwen? Scheduled task die over een maand de drive unbootable maakt ofzo. "Hij is helaas overleden, voor 500 Euro heb je een nieuwe en zet ik de data over". Vervolgens de oude hardware doneren aan een goed doel.
Vriendjes,

Via de "Windows 11 Installation Assistant" die je hier kan downloaden kan je je installatie ook naar versie 24h2 brengen. Die doet simpelweg een in-place upgrade naar de laatste versie, van waaruit ik inmiddels dit berichtje mag typen :)

Download de Windows 11 Installation Assistant op: https://www.microsoft.com...8e5536fd50ca707a1e41b6e66

Veel plezier!
Dat was ik ook aan het checken - de tekst op die pagina gaat nog over 23H2 en de .iso-linkgenerator op die pagina levert nog oude iso's op, maar de Installation Assistant downloadt en installeert inderdaad wel al 24H2. Ik heb het kadertje bovenaan aangepast :)
Hier faalt die installation assistant helaas. Terwijl ik op een Ryzen 9900X zit, dus wel een normale Win 11 installatie heb. Bij het installeren geeft ie aan dat er iets fout gaat na 40% ofzo. Nog maar even de ISO proberen.
Had ik ook, probeer het nog eens na je PC gereset te hebben.
Bij mij liep de installer daarna probleem loos door.
Enkel opnieuw opstarten was bij mij voldoende.

Alleen met deze versie weer het probleem terug dat al je windows rechtsbovenin in 640x480 resizen nadat je monitor uit standby/sleep komt. Echt niet te filmen dat dit >10 jaar oude probleem nu weer terug is.
Kan dat ook niet een issue zijn van je monitor of grafische kaart (wellicht heeft die nog niet een nieuwe driver bv)? Want dat herken ik zelf niet namelijk.
Zojuist alle drivers ge-update en nu doet alleen firefox het nog. Raarrrr!
Mooi artikel waarvoor dank (y). Sudo op Windows vind ik wel erg gaaf en handig.

Bitlocker ook standaard enabled bij PC's die een lokaal account gebruiken heb ik m'n bedenkingen bij. Ik ben ook wel benieuwd hoe dat werkt met de recovery key. Ik mag toch hopen dat ik de optie krijg om die ergens lokaal (niet op de PC) op te slaan. Maar even stoeien met Group Policy om te kijken of we de verplichte Bitlocker uit kunnen houden.
In Services( je vindt het in menu start) kan je Bitlocker uitschakelen.

https://static.wixstatic....aac5232c5fb1be106~mv2.png
https://www.quikbox.com/s...-encryption-in-windows-11
2. Disable BitLocker via Windows Services
Step 1: Press the “Windows key + R” key combination on your keyboard to open Windows Run, type “services.msc” (without quotation marks) and press the “OK” button.
Step 2: Scroll and double-click the “BitLocker Drive Encryption Service” option.
BitLocker Drive Encryption Service
Windows 11 24H2 voegt ondersteuning voor Bluetooth LE-gehoorapparaten toe. Met een compatibel gehoorapparaat kun je kiezen uit presets en de hoeveelheid omgevingsgeluid instellen. Deze opties vind je onder Toegankelijkheid.
Als iemand met hoortoestellen is dit wel even een interessante feature. Ik ben benieuwd of het ook nog beter omgaat met de batterij van hoortoestellen. Momenteel gaat ie een stuk sneller leeg dan bv bij de verbinding met een mobiele bluetoothverbinding. Ik weet niet hoe diepgaand presets zijn, maar dat komt eigenlijk ook omdat er geen echte equalizer meer in Windows zit en dat nu wordt afgeserveerd naar whatever de audiofabrikanten ontwikkelen. Wat in veel gevallen erbarmelijk is geworden. 3 schuifjes op en neer is echt niet genoeg. En ook volumenormalisatie werkt lang niet altijd even goed. Plus het helpt ook niet echt als windows of devices gaan tegenwerken het volume laag te houden, als je slechthorend bent en het dan niet meer kunt horen.
Onder Bluetooth en apparaten -> Mobiele apparaten is een functie toegevoegd om je smartphone te koppelen zonder de Telefoonkoppeling-app te gebruiken. Deze optie werkt alleen voor Android-apparaten en biedt minder mogelijkheden dan Telefoonkoppeling, maar is sneller tot stand te brengen en minder ingrijpend.
Deze vond ik ook wel even interessant. Iemand een overzicht van wat de verschillen zijn? Het enige wat ik zelf nodig heb is een notificatie krijgen als iets op mijn telefoon binnen komt of dat ik er gebeld wordt. Meer heb ik gewoon echt niet nodig
Wat ik irritant vind, is dat ik mijn hoortoestellen niet kan wisselen naar de Apple Watch vanaf mn iPhone, of naar m’n MacBook, of Apple TV. Zoals dat werkt met AirPods. Voor in de sportschool bijvoorbeeld met podcast aan. Moet perse m’n telefoon bij me hebben en die ergens neer plempen.

Ben daarnaast wel blij met de techniek überhaupt. Ding heb ik toch al in, en nu heb ik dan op de motor live geluid op 50% en podcast geluid eroverheen. Zonder een dure set voor in de helm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.