Windows 11 ondersteunt Wi-Fi 7 mogelijk alleen na 24H2-update

Windows 11-gebruikers zullen mogelijk eerst versie 24H2 moeten installeren voordat ze aan de slag kunnen met Wi-Fi 7. De update komt later dit jaar officieel uit. Het is niet duidelijk of de standaard later wordt ondersteund door oudere Windows 11-versies.

Microsoft schrijft in een supportartikel dat gebruikers behalve over een compatibele router en netwerkadapter moeten beschikken over Windows 11 om Wi-Fi 7 te kunnen gebruiken. Vervolgens geeft de ontwikkelaar in een voetnoot aan dat 'Wi-Fi 7 beschikbaar is vanaf Windows 11, versie 24H2'. Dezelfde pagina bevat ook een tabblad met Windows 10, waarop geen verwijzingen naar Wi-Fi 7 staan.

Het bedrijf beschrijft verder de nieuwste functies die Wi-Fi 7 met zich meebrengt. Zo is de bandbreedte van de 6GHz-band verdubbeld tot 320MHz en kan multi-link operation alle frequentiebanden bundelen voor een snellere dataoverdracht. De 4096QAM-modulatie moet dan weer twintig procent sneller zijn dan zijn voorganger, en een betere kwaliteit voor video’s en streams mogelijk maken.

Update, 20.10 uur - Zoals in deze forumpost wordt aangetoond kan Wi-Fi 7 reeds worden ingeschakeld in Windows 11. Het is echter nog niet mogelijk om functies zoals MLO te gebruiken. Mogelijk wordt deze functionaliteit toegevoegd aan versie 24H2.

Door Idriz Velghe

Redacteur

21-06-2024 • 15:58

77

Submitter: wildhagen

Reacties (77)

77
75
35
0
0
32
Wijzig sortering
Ik snap eerlijk gezegd nog niet wat nou de beperking is? Wat heeft in eerste instantie Windows te maken met of wifi 7 wel/niet ondersteunt wordt? Dat is toch aan de hardware met bijbehorende driver?
In principe wel, tenzij die driver een specifieke feature, optie etc uit het OS vereist die in Windows 10 (of Windows 11 pre-24H2 update) gewoonweg niet aanwezig is. Om een voorbeeld te noemen. Er zal ongetwijfeld een reden zijn dat men dit vereist.
Als ik een gokje moet wagen, dan zeg ik dat een wifi 7 adapter wel werkt onder oudere windows 11 versies, maar niet op wifi 7 snelheden en zal werken als een wifi 6(e) adapter.

De reden is mogelijk MLO, ik kan mij goed voorstellen dat het gebruiken van meerdere streams tegelijk (welke ook met verschillende access points op het zelfde moment plaats kunnen vinden) ook wijzigingen aan windows vereist. Omdat MLO onderdeel is van de wifi 7 standaard zal een apparaat dat dat niet ondersteund ook niet aan de WiFi 7 specificatie voldoen.
Dat kan heel goed zo zijn. Doet me een beetje denken aan de softmodems van vroeger waar een groot deel van de taken afgehandeld werden door het besturingssysteem. Wikipedia: Softmodem
.oisyn Moderator Devschuur® @lordsnow21 juni 2024 17:56
Ja, maar daar heb je dus drivers voor. Als wifi7 features heeft die op applicatieniveau te regelen zijn dan moet het OS daar natuurlijk wel ondersteuning voor bieden. Maar als het gewoon gaat om radio-specifieke zaken die de driver prima zelf af kan handelen dan hoeft dat natuurlijk niet. Maar goed, het kan ook al zoiets zijn als 6GHz aan en uit kunnen zetten of kanalen buiten het standaard bereik van de voorgaande edities. Als de API niet generiek genoeg is opgezet dat de driver dat kan doorgeven en het dus enigszins hardcoded in het OS gebakken zit, dan heb je ook al een update nodig om dat te kunnen ondersteunen.
Drivers zijn er in principe alleen voor om het besturingssysteem te laten weten hoe met de hardware gecommuniceerd moet worden. Als je meer wil, dan zal je daar een hele applicatie omheen moeten bouwen.
De MLO functionaliteit waar jij naar refereert zit niet in 802.11be. MLO met verschillende access points is doorgeschoven naar 802.1bn.
Maar nog geen onderbouwing waarom en wat de beperking in W10 is.
Duimen dat er toch bredere ondersteuning voor komt, want een ieder die me komt vragen over upgraden naar Wifi7, zal ik duidelijk nu nog moeten vertellen dat men dan ook over moet stappen naar W11, wat de meeste hier, nog niet willen.
Voor Windows 10 is het nog goed een jaar en dan is deze EOL (per oktober 2025). Dan moet je Windows 10 ook niet meer willen gebruiken. Ik kan met j heel goed voorstellen dat er gewoon geen nieuwe features meer naar Windows 10 komen in dat laatste jaar, ik zou er in ieder geval geen rekening mee houden.

Mogelijk dat een WIFI 7 adapter gewoon terug gaat vallen op oudere implementaties.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 21:09]

Klopt, Wifi7 valt dan terug op Wifi6 ax/ac
Maar ik ben particulier en werkt niet met bedrijven, maar ook met particulieren, en die gaan pas naar W11 over als W10 echt niet meer gaat, neem vb van W7 overstappen naar W10 ipv W8/9.
En worden die nu lekker gemaakt met snelle Wifi7 en misschien zelfs gaan kopen en dan doen ze een speedtest en ..... ggrrrrrrr, leugens denken ze dan en krijg ik een belletje ;) Of ik eens kan komen kijken.
Ik vermoed dat er niet perse ergens een beperking is.. Aangezien van de vorige wifi standaarden ook niet zo was.. Maar wel een goede reden om die 24H2 te moeten installeren zodat je dan waarschijnlijk nood gedwongen gebruik moet maken van die nieuwe features die 24H2 voor schrijft.. (misschien wel recall?)
Als je W11 hebt, maar als je W10 nog hebt helaas (nu) nog niet.
De belangrijkste zal, net als met de CPU eis zijn, dat MS vind dat je moet upgraden.
Ach, niks mis met een upgrade, gewoon de nieuwste versie gebruiken is niks mis mee.
Omdat een aantal zaken door het OS gemanaged worden, waar je voorheen per driver dus aparte software er bij kreeg.

De Linux kernel bevat ook pas vanaf bepaalde versies support voor WIFI 7, net als Android.

Bepaalde delen daar zijn kernel device drivers, maar er zijn ook zaken die in de netwerk laag van de kernel zijn aangepast om bepaalde features te supporten.

Het zal in windows prima mogelijk zijn om Wifi 7 drivers te maken voor oudere versies, maar die zullen dan moeten werken met de huidige limitaties van WIFI 6 die op OS niveau bepaald zijn of er zal extra software geinstalleerd moeten worden die buiten Windows om bepaalde dingen doet.
Omdat een aantal zaken door het OS gemanaged worden
Zoals wat bijvoorbeeld? Ik ben ook benieuwd. Vroeger had je een antenne, en radio-firmware. Dat was geen onderdeel van AOSP (Android) maar van Vendor (drivers). De techniek heeft (eigenlijk al sinds Wi-Fi 6) mijn simpele idee van draadloos internet overtroffen met dingen als Beam Forming, maar dan nog wist ik niet dat er ook op OS-niveau een afhankelijkheid was.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 21:09]

De hele crypto stack bijvoorbeeld voor wifi.
Waarschijnlijk voor de managementinterfaces onder andere?

Die was je vergeten: Je hebt nodig:
- Een stuk hardware
- Een driver (een stukje dat met de kernel praat)
Maar ook:
- Een manier om die driver aan te spreken door de gebruiker (In Windows dus meestal met een grafische interface)

Wifi-7 heeft nieuwe features die je moet kunnen configureren. Als de huidige interfaces dat niet kunnen aansturen houdt het op natuurlijk. In principe moet het mogelijk zijn dat een fabrikant zelf een stuk bloatsoftware meelevert om die configuratie af te handelen, maar dan ga je weer terug naar het gezeur in Windows 2000. Toen had je een tooltje van je Wifi-kaart nodig om de boel te kunnen configureren. (Pas sinds Windows XP had Windows in ingebouwde wifi-configurator.)

Maar misschien dat dat ook nog niet eens kan: Ik weet om eerlijk te zijn niet hoe Windows omgaat met netwerk-apparaten. Wordt ergens een functionele netwerk-stack opgebouwd waar het besturingssysteem tegen aan kan praten? En dat die netwerkstack alles overneemt (pakketjes samenstellen, opnieuw versturen, wanneer nodig.) Indien dat niet zo is, dus dat Windows dat zelf doet en dat de driver puur de vertaling van de kernel naar de hardware regelt, dan moet Windows wel degelijk 'bewust' zijn van alle opties van die Wifi-7 standaard. Ik ben geen besturingssysteemontwikkelaar, maar ik kan me voorstellen dat als het besturingssysteem deze taken overneemt, dat je daar serieus veel snelheidswinst op kan maken.

Dus versimpeld gezegd:
Hoeveel wordt er door de driver afgevangen, en hoeveel door de rest van het besturingssysteem?
Dit doen ze al sinds Windows 95. Bij hardware die neigt een zekere standaard te worden gaan het zo lang mogelijk windows-only proberen te houden via een proprietary driver en firmware. Totdat het uit de retail-voorraden is is en de OSS community het gedrag van een apparaat helemaal consistent in kaart heeft gebracht.
Nadeel van netwerk-interfaces is dat ze niet bijzonder ingewikkeld kunnen zijn. Het is altijd een kwestie van tijd. Bij GPU's werkt die strategie beter. 25 jaar oude games werken nog steeds niet betrouwbaar zonder eveneens 25 jaar oude Windows waar het ooit goed op werkte.
Wat een debacle met dat Windows. Wifi 6E met ax op 6Ghz zit al sinds 2021 in Windows 10, maar onder andere met de Intel wifi 6E laptop kaarten kun je dus nooit ermee verbinden. Windows blokkeert het, Intel driver blokkeert het, en Dell en HP geleverde drivers ook. Ze worden domweg niet getoond in “beschikbare netwerken”. Technisch is er geen probleem, Ubuntu op hetzelfde systeem zal er gewoon mee verbinden.

Technisch is het met een oude Intel driver ook bewezen dat t werkt op W10. Voor sommige systemen werkt het om naar die 3 jaar oude versie te downgraden.

Nu met wifi 7 lijkt t weer diezelfde kant op te gaan.

En dan is er daarnaast ook nog location check die de boel kan blokkeren zonder duidelijke melding. Als je systeem denkt dat je in een land bent dat geen 6Ghz mag gebruiken, zal Windows het ook blokkeren. Dat is enigszins logisch, maar gebeurt dus op basis van vermoeden obv settings van land of IP adres. Zonder dat dat duidelijk is. 6Ghz netwerken verschijnen gewoon niet in “beschikbare wifi netwerken”

[Reactie gewijzigd door Get!em op 22 juli 2024 21:09]

Nou ja, dat laatste kun je niet onredelijk noemen, hooguit dat de implementatie buggy is. Beperkingen in frequentiebanden zijn er natuurlijk niet voor niets, je wil niet dat mensen kritieke infrastructuur kunnen verstoren met hun wi-fi netwerkje. Daar hebben hardware- en softwarebakkers doorgaans ook geen keus in omdat ze anders gewoon geen certificatie krijgen en dus niet verkocht mogen worden.
Prima, maar blokkeer 6Ghz dan niet compleet voor wifi.
In de driver properties kun je alles instellen, voorkeur voor 6Ghz, etc. Maar Windows 10 blokkeert gewoon alle 6Ghz netwerken bij “beschikbare netwerken”
Als de frequentieband niet gebruikt mag worden zet de chip de radiocommunicatie over die band gewoon uit. Uiteraard worden dan alle netwerken die er toch zijn op die band dan onzichtbaar, de chip is er gewoon blind voor. Als je ze toch zou zien zou dat betekenen dat de frequentieblokkade juist niet werkt. Een implementatie die toch eventjes kijkt of er wellicht wifi te vinden is op 6 GHz is al in overtreding van de regels, het moet echt gewoon goed gaan aan het begin bij de bepaling van het land.

Linux is daar doorgaans wat losser in, de tools stellen je in staat het land zelf in te stellen (eigen risico uiteraard). Windows zal daar wat minder handig in zijn en zich richten op de spreekwoordelijke domme eindgebruiker.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 22 juli 2024 21:09]

Is zelfs ontvangen op 6GHz verboden dan?
Waarschijnlijk niet (geen idee overigens), maar dan moet je dus een modus bouwen waarin de chip wel ontvangt, maar niet kan verzenden, en het OS moet dan detecteren dat dit het geval is als de gebruiker een "verboden" netwerk aantikt dat er toch op uitzendt en daar dan een leuke melding bij moet frutselen. Het zal implementatietechnisch een stuk simpeler zijn om het gewoon uit te zetten.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 22 juli 2024 21:09]

6Ghz is gewoon toegestaan in NL, telefoons werken er al mee. Maar Windows 10 blokkeert het. Hardware doet t, driver icm Windows blokkeert t.
Onafhankelijk van locatie. Internet staat er vol mee, het werkt gewoon niet met W10.
De verwarring over de locatie kwam daarbij naar boven, omdat dat voor een deel van de mensen meespeelde als oorzaak. Maar hier in NL zou dat geen probleem moeten zijn .
Ah op die fiets. Ja uiteraard mag 6 GHz in Nederland wel, als Windows dit niet correct ingesteld heeft maar wel detecteert dat je in NL bent zit er gewoon een bug in de implementatie.
Nee, geen bug, een bewuste actie van Intel icm Microsoft. Want t werkte wel.
Ze hebben met Wifi 6E dus net als nu Wifi 7 bewust uitgesteld tot W11 feature update. En W10 blokkeren ze.
Ik begrijp je relaas niet? Je probleem is dat Windows (en de drivers van fabrikanten) een frequentie blokkeren omdat lokale overheden dat vereisen?

Dat is dan toch gewoon logisch? Je mag geen apparatuur in dat land verkopen die deze frequenties gebruikt, dan moeten de fabrikanten daar toch gewoon aan voldoen?
Locatie vereiste is logisch, maar dat ze het onduidelijke manier blokkeren niet.
Maar ze blokkeren ook op locaties waar 6Ghz is toegestaan, zonder verdere vermelding.

Grootste probleem is nu dat 6Ghz van wifi 6E helemaal geblokkeerd is in W10, terwijl hij wel gewerkt heeft in 2021.
Het is niet omdat Intel zijn driver niet certificeert dat je dan maar moet zeggen dat Windows het blokkeert. Als Intel zijn drivers officieel wenst te ondersteunen op die versie van Windows, dan kunnen ze daar een inspanning voor leveren.

Zeggen dat het wel werkt is niet hetzelfde als zeggen dat het ondersteunt is. Want op het moment dat er toch iets niet werkt ga jij weer de schuld plaatsen bij Intel en/of Microsoft ondanks dat zij het officieel niet ondersteunen.

En als Windows detecteert dat je in een land zit waar het niet mag gebruikt worden, dan vind ik het ook niet meer dan normaal dat ze het niet toestaan. Waarom zou het OS je helpen bij het overtreden van wetgeving?
Er is geen debacle. Microsoft is een miljarden bedrijf, dat ook vatbaar is voor rechtzaken van miljarden. De juridische afdeling van Microsoft zal heus wel de beslissing genomen hebben de boel af te sluiten totdat duidelijk is wat de regels zijn en hoe die in allerlei landen werken.
De location check waar jij het over hebt heet AFC. Daar wordt aan gewerkt omdat in heel veel landen verschillende regels zijn voor de 6GHz. Van niet beschikbaar tot een flinke lap frequentie, Tevens zijn er "incumbents" die betaald hebben voor een stuk frequentie en dus beschermd moeten worden.
Windows zal in principe in de 6GHz een passieve scan doen en in de 5GHz een actieve scan met een reduced neighbour report de 6ghz frequentie van de access point vinden. 100K computers in een stad die actief scannen in de 6GHz zouden die frequentie flink verpesten voor iemand die betaald heeft in een veiling. De gang naar de rechtbank is snel gemaakt.
Ik blijf toch hoop houden dat Microsoft terug komt op de beslissing om windows 10 EOL te maken. Mijn huidige computers kunnen niet over maar zijn totaal niet traag of niet meer bruikbaar. Net zoals ze nu kunstmatig Wi-Fi 7 weghouden van windows 10 gebruikers. |:(

(Microsoft mag in mijn ogen ook nooit meer pretenderen dat ze oog hebben voor het milieu)

Ik bedoel we hebben hetzelfde gezien met Windows XP dat OS werd ook maar steeds langer ondersteund omdat mensen niet overstapte op windows Vista. (konden ze vaak niet eens ook al vol deden ze toen wel aan de minimum eisen van dat OS)

Nu word je kunstmatig tegengehouden om windows 11 te draaien om een TPM module... alsof we allemaal bedrijven geworden zijn tegenwoordig waar dit gebruikt wordt. Als je al fysiek toegang hebt tot een computer in Nederland kan je vast ook wel een wachtwoord papiertje naast de computer vinden... :+
Ik ben het met je eens. Kijk ik zeg wel eens tegen mensen, rationeel gezien is EOL van 2025 normaal. (10 jaar) Daarnaast was windows 10 al een gratis upgrade als je Windows 7, 8 of 8.1 bezat. Dus je hebt heel lang met een systeem kunnen doen.

Maar er zijn zat mensen die een 6e of 7e generatie i3/i5/i7 hebben, die net buiten de scoop vallen maar toch heel vlot zijn, zeker voor huis/tuin/keukengebruik. Dus die mensen kunnen er korter mee doen.

En ja je kan een stick maken met bypass van cpu eis bijvoorbeeld. Maar zowel op internet, wat MS zelf zegt, mijn ervaring is dat het niet zonder slag of stoot gaat. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met stabiliteitsproblemen. Bij mij was de audio driver geïnstalleerd, maar het geluid werkte niet. Ook de grote major updates kon ik niet installeren, tenzij ik een aangepaste stick weer maakte. Dit is misschien leuk voor de Tweaker, maar ik zou het jan met de pet niet aanraden (tenzij je wil dat ze elke keer bij jou aankloppen)

Overigens is mijn mainsysteem een i5 8400 met een MSI B360 a pro, die wel aan de cpu eisen en tpm 2.0 eisen enzo voldoet. Maarja ik heb bijvoorbeeld ook een i3 6100 systeem die niet aan de eisen voldoet.

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 22 juli 2024 21:09]

Hier een Tweaker die zelfs dat niet meer doet. Het kost mij te veel tijd om ieder half jaar opnieuw uit te zoeken hoe ik het feit dat ik een SkyLake processor heb toch Windows 11 kan updaten. Heb notabene wel een TPM module in de pc zitten.

Enfin….heb twee jaar terug Win11 er weer afgegooid en teruggegaan naar Win10.

Ik gebruik de pc tot ergens eind dit jaar/ begin volgend jaar de Mac Mini met M4 uitkomt. Dan overschakelen naar Apple en goodbye Windows.
Je hoeft helemaal niet iedere 6 maanden je Windows 11 te upgraden, iedere versie van Windows 11 blijft 2 jaar na uitbrengen ondersteund.
Daarbij is upgraden al jaren heel simpel met de “setupprep /product server” truuk.
Je zegt je het een TPM module, wel de vereiste versie.
En een stickje maken is a 5 min even googlen en dan een stickje maken.
Ook 5 min werk, als die klaar is is die klaar en daarnaast he hoeft niet elk half jaar een nieuwe W 11 te installeren.
Verder zijn er ook andere opties, tis echt niet zo moeilijk voor een Tweakers.
Dertig jaar geleden hadden we elke 2 a 3 jaar een volledig nieuwe Windows versie. Vandaag klagen mensen dat een OS na meer dan 10 jaar niet meer ondersteunt wordt. Er is geen enkel ander OS dat zo lang ondersteuning krijgt als Windows, maar toch maar blijven klagen dat het langer moet zijn.

XP is uiteindelijk ook maar goed 2,5 jaar langer ondersteund geweest dan wat Windows 10 zal zijn. Zoveel langer is dat niet. En iedereen die voldeed aan de systeemeisen van Vista kon wel degelijk overstappen, maar velen deden het niet vanwege de slechte reputatie dat het OS had gekregen.

En je moet eens kijken naar heel de architectuur onder Windows en hoe MS steeds verder bouwt aan het beveiligen van het OS en alles wat er op draait. Dan zie je dat men steeds verder gaat om het OS veilig te houden voor iedereen en op een dag zal die TPM gewoon noodzakelijk zijn. Mensen verwachten dat alles zo veilig mogelijk is, maar elke stap die verandering vereist om het veiliger te maken stuit op kritiek en weerstand.
Ik ben het met je eens, ik hoor dat gezeur ook veel om me heen.

Maar er is een maar vind ik. Het verschil is dat veel hardware nog goed werkt qua snelheid. Er zijn genoeg mensen die een oude i3 gen 1 of gen 2, of zelfs een core2duo gebruiken voor te internetten. Ssdtje en evt wat extra geheugen en het gaat prima.

Gaan we nog een stapje verder, wat dacht je van een i7 7700k die net buiten de scoop valt, en bijvoorbeeld een i3 8100 die er net binnen valt. Een i7 7700k is echt nog dikke prima voor pakweg 95% van de computergebruikers.

Ik hoor zelf ook van het argument van mensen die zeggen "ik gebruik de computer maar 1 of 2 keer per maand, zonde om een nieuwe te kopen" en als ik dan zeg "telefoon of tablet dan?" Dan zeggen ze nee ik wil de pc nog voor word en excel. Tja dan houd het op. Kijk ik zou denken, als je zulk licht gebruik doet op de pc, koop een budget machine van een euro of 300-400 en je kan er weer een krappe 10 jaar tegen..

Edit: over de beveiliging. Het is zo dat W11 extra beveiligingslagen toevoegt (op hardware niveau dus ook), maar w10 geen updates meer geven levert meer issues op.

Mensen zijn denk ik ook verwend geraakt door de gratis upgrade vanaf 7/8/8.1 naar 10

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 22 juli 2024 21:09]

Een TPM module kost welgeteld zo'n 15-20 euro. Als je daarvoor een nieuwe pc koopt, of van Microsoft verwacht dat zij daarom Windows 10 nog in leven houden dan denk ik dat je van een koude kermis thuis gaat komen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @HerrPino21 juni 2024 16:58
Waarbij je er voor het gemak even aan voorbij gaat dat er voor heel veel moederborden helemaal geen TPM support is in de bios en / of dat er geen TPM header aanwezig is op het moederbord.

De reden om systemen zonder TPM niet te supporten kan ik mij nog voorstellen. Ik kan echter niet zo snel een reden bedenken waarom WIFI 7 een nieuwe versie van het OS zou vereisen waarbij het niet mogelijk is om de benodigde features ook beschikbaar te maken op de oudere versies. Ik denk dat hier met name een efficientie slag aan ten grondslag ligt; Microsoft wil sowieso graag dat je update en heeft een veel meer "alleen laatste versie support" voor ogen lijkt het.
Microsoft wil sowieso graag dat je update en heeft een veel meer "alleen laatste versie support" voor ogen lijkt het.
Er is een end of line aangekondigd voor Windows en er is meer dan een jaar geleden ook gezegd dat 22H2 de laatste feature update is.
Als je de keuze maakt nu om bij Windows 10 te blijven, dan weet je dus dat je systeem geen nieuwe features vanuit Microsoft krijgt. Een fabrikant kan zelf software leveren die wel de volledige Wifi 7 support kan bieden bij zijn netwerk product maar dat zijn dan tools die extra geïnstalleerd moeten worden.

Waarom moet Microsoft nu als nog extra werk in Windows 10 stoppen voor deze feature? Windows 10 krijgt nog patch support tot eind volgend jaar, maar Wifi7 is geen security patch.

Als je om hardware technische redenen geen Windows 11 kan draaien verwacht ik overigens ook niet dat je wel Wifi7 support nodig hebt.

Apple support ook geen OS tot in den treure (volgens mij iets van 3 jaar) en support voor hardware is 6 jaar geloof ik.

En de meeste Linux distro's hebben ook veel kortere support cycles (los van LTS, want Windows 10 LTSC gaat ook nog een paar jaar mee).
Apple support ook geen OS tot in den treure (volgens mij iets van 3 jaar) en support voor hardware is 6 jaar geloof ik.
Officiele support eindigt inderdaad, met alleen mogelijk nog 'battery replacement repair' tot 10 jaar na 'end-of-sale'

https://support.apple.com/en-gb/102772

Maar als de hardware blijft draaien kun je vaak nog aardig mee blijven lopen. Monterey (2021) is de laatste Mac OS versie die nog draait op de Trash-can (Mac Pro (Late 2013)) en wordt nog voorzien van security updates.. nog even afwachten hoe dat gaat als ie tegen het eind van dit jaar officeel de vintage state bereikt (5 jaar na de launch van de Mac Pro (Late 2019))
Zou Windows 10 niet de laatste versie zijn ? Komen ze toch met een 11…, heb ik dat destijds verkeerd begrepen of ben jij dat even vergeten ?!
Het probleem is vaak niet (alleen) de TPM module. Soms vindt Microsoft ook dat de CPU te oud is om Windows 11 te kunnen draaien. Technische reden is voor mij een raadsel. Hooguit zouden ze bepaalde features in Windows 11 uit kunnen zetten als de hardware dat niet ondersteunt. Het heeft niets met security te maken, want de systemen die om die reden niet Windows 11 installeren zijn dan even onveilig, of onveiliger.
Ik heb Zen1 1850X W10 en ja die voldoet nog.
Denk ook aan opnieuw aan linux avontuur te beginnen.
suse redhat debian mandrake ubuntu gehad
Redhat server abit BP6 celeron 400mhz dual socket heel lang geleden gehad.
Ubuntu op home server geïnstalleerd met problemen dus overgestapt op windows server 2012 essential maar die wil ik vervangen voor NAS.
Die andere 3 distro als desktop gebruikt.
Voor windows pc gamen wil ik 8core game PC hebben.
Naast mijn mac mini en PS5, maar geen haast daar kan ik voorlopig mee vooruit.
Ik game niet op apple.
Even voor de duidelijkheid, je wifi-7 apparaat verbindt dan helemaal niet of werkt ie dan backwards compatible met wifi 6? Stel je koopt een nieuwe laptop met wifi 7, zet daar een nieuwe windows op (maar dat is dan niet de laatste versie), heb je dan een probleem om te verbinden en moet je met usb sticks of ethernet gaan werken of is dat nog niet een probleem?
Ik heb gisteren de wifi card in mijn laptop vervangen voor een WiFi7 versie en deze communiceert prima met mijn WiFi7 accesspoint. Zelfs een indrukwekkende snelheid van over de 2300 Mbps, zie screenshot en meer info hier: https://gathering.tweaker...message/79328010#79328010.

Het punt zit hem dus in de Multi-Link Operation, dat werkt dus nog niet. Met MLO worden simultaan de 2.4, 5 en 6 GHz gebruikt en samengevoegd.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 22 juli 2024 21:09]

Precies dit. Om “officieel” Wi-Fi 7 compliant te zijn moet MLO ondersteund worden. Zonder mag je het dus niet Wi-Fi 7 noemen.

Alle andere aspecten van het 802.11be protocol werken wel degelijk, en kan puur door de drivers van de netwerkadapter afgehandeld worden.

@IdrizV zou je het artikel kunnen updaten met deze informatie?
AuteurIdrizV Redacteur @Balance21 juni 2024 20:11
Jazeker, bedankt voor de tag!
Zoals ik het gelinkte support-artikel begrijp, zal hij dan wel connecten, maar dan via Wifi6 werken en dus niet via Wifi7.

Mits de router Wifi6 ondersteund, maar volgens mij doen alle Wifi7-routers dat? En je netwerkkaart moet (uiteraard) ook Wifi6 ondersteunen).

Dit zijn de eisen die onder het Windows 10-tabje op het support artikel staan:
A router that supports Wi-Fi 6/6E and/or WPA3. To find out if your router supports this, check the documentation that came with it or visit the router manufacturer’s website.

Windows 10 installed on your PC. To check and make sure you have the latest updates for Windows 10, select the Start button, then select Settings > Update & Security > Windows Update > Check for updates.

A wireless network adapter that supports Wi-Fi 6/6E and/or WPA3. To see if your PC supports it, check the documentation that came with it or check the PC manufacturer’s website.
Dat lijkt me geen onoverkomelijk probleem dus, voor verreweg de meeste mensen zal Wii6 immers ook prima voldoen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 21:09]

Ja precies. Dat maakt het iets minder dramatisch als dat het artikel wellicht doet vermoeden. Want helemaal niet kunnen verbinden tot je een update hebt, is wel funest voor de adoptie van nieuwe techniek.
Idd dacht al in eerste instantie toen ik het bericht las, wifi 7 werkt pas als de update er is en tot die tijd werkt de apparatuur niet.
Als het dus terug valt naar wifi 6 en E dan is het tenminste tegebruiken.
Er is geen reden waarom het technisch niet mogelijk zou moeten zijn voor Windows 10. Echter snap ik ook wel dat Windows 10 richting eol gaat (toch?) en MS iedereen naar Windows 11 wil duwen.

Dit voelt zo geforceerd en Windows 11 vind ik een draak van een data mine dat ik het ook nooit ga gebruiken. Dit bevestigd weer voor mij dat de overstap naar Linux toch erg fijn was.
Want Google en Apple rollen ondersteuning voor nieuwe Wi-Fi, Bluetooth, etc. standaarden ook uit naar oudere versies van hun besturingssystemen? Wat is hier "geforceerd" aan? Nieuwe versie van software A heeft ondersteuning voor nieuwe versie van protocol B. Het is absurd dat dit nieuws is, dit is letterlijk gewoon hoe software development werkt. Wil je nieuwe features? Dan moet je updates naar de versie met die nieuwe feature...
Dezelfde pagina bevat ook een tabblad met Windows 10, waarop geen verwijzingen naar Wi-Fi 7 staan.
Toch gingen eerder geruchten dat Wifi7 ook naar Windows 10 zou komen:
Last month, a document had surfaced on the internet which suggested that Intel and Microsoft could be limiting Wi-Fi 7 support to Windows 11 and newer. This document was a product specification sheet that mentioned Windows 11, Linux, and ChromeOS in the supported operating systems list, which led us to speculate that Windows 10 may not be supporting the newest Wi-Fi standard.

However, that is not going to be the case it seems as Intel has now confirmed Wi-Fi 7 support will be coming to Windows 10 as well. Although the company did not make any official explicit statement regarding this, the firm has listed two of its Wi-Fi 7 module specs on its ark.intel website: the Intel® Wi-Fi 7 BE200 and the Intel® Wi-Fi 7 BE202, codenamed Intel's Gale Peak 2 and Misty Peak. Both of the devices are featuring Windows 10 support alongside Windows 11 and Linux. Interestingly, there is no mention of ChromeOS this time.
Zie voor meer info: Rejoice! Intel confirms Wi-Fi 7 support in Windows 11 and in Windows 10 too

Is dat dan iets wat toch nog komt, of is deze support komen te vervallen (als het al de intentie was)? Want Windows 10 is in principe oktober 2025 end-of-life, dus ik zou het op zich snappen als Microsoft de support daar niet meer naartoe brengt.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 21:09]

Ga er maar van uit dat WiFi 7 zeker niet naar W10 gaat komen.
W10 ondersteund de 6Ghz band helemaal niet zelfs met compatible wifi chip. WiFi 6E is al uitsluitend W11
Alsof je Windows 11 nodig hebt, om Wifi 7 te draaien :F sorry marketing/dev`s van Windows, het kan ook easy draaien op andere besturingssystemen, waarom dan pushen voor alleen op W11?
Waarom zou MDS nieuwe features stoppen in een legacy OS? Dat is zo onlogisch.
Waar doel je precies op? Welk anders OS moet MS dan voorzien van Wifi7 support?

Bedoel je Windows 10? Daarvan heeft Microsoft al een jaar geleden gezegd dat er geen feature updates meer komen.
Bestaat er in je gedachten, alleen Windows als OS?
En daarbij, MS zegt zoveel ;)
Je bericht word er niet veel duidelijker op, je zegt nu dat ik denk dat er alleen Windows besturingssystemen bestaan?

Heb je überhaupt je eigenbericht gelezen? Je hebt het alleen over Microsoft, moet die dan gaan lopen pushen voor andere besturingssystemen dan hun eigen?

Ik verwacht in elk geval niet op een support pagina van Microsoft over Windows dat er zaken over andere besturingssystem hun support voor WIFI 7 staat.
op andere besturingssystemen, Staat er duidelijk ;)
Windows 11 is het enige besturingssysteem van Microsoft dat nog nieuwe features krijgt, nu Windows 10 geen feature updates meer krijgt, behalve dan wanneer het Microsoft goed uitkomt zoals bij Copilot. Het grote probleem is natuurlijk dat het 'alles of niets' is bij Windows. Bij GNU/Linux is het userland niet gericht op tracking en datamining, maar bij Windows krijg je dat er 'gratis en voor niets' bij.

Dit zal bij Windows 12 niet anders zijn. Windows is ook niet zo modulair opgebouwd dat je alleen de kernel en netwerkstack kunt updaten en de rest hetzelfde kunt laten. Het is wat dat betreft echt een besturingssysteem waarin alle code als spaghetti aan elkaar hangt. En je kunt daar ook niets aan wijzigen vanwege het closed source karakter ervan.

Nederlanders zijn daarnaast sommige van de meest fervente Microsoft aanhangers, die inderdaad eenkennig zijn en net doen alsof er niets anders bestaat dan Windows. Alles valt of staat met een gebrek aan concurrentie en nu is er met Zsolt Szabó weer een 'Microsoft staatssecretaris', dus er gaat de komende jaren ook niets veranderen.

De crux is dat voor Microsoft de Windows API's belangrijk zijn, terwijl het onderliggende besturingssysteem inmiddels zwaar verouderd is en veel minder ontwikkeld wordt dan bijvoorbeeld GNU/Linux. Als je dat begrijpt, weet je ook waarom Microsoft er zoveel aan gelegen is om gebruikers altijd naar de laatste versie te pushen. Nu de ontwikkeling van hardware niet meer zo snel gaat, moet dat upgraden van hardware dan maar met de harde hand.
Doet mij denken aan windows COM interfaces waar je queiryinterface
Waar interface interface2 interface3 voor de nieuwste tech laatste interface gebruiken
Bijvoorbeeld directx interfaces LPLP …. Hoe device objecten initialiseerd
Ik kan me echt niet voorstellen voor wie dit in hemelsnaam een probleem zou zijn. Ik snap best dat sommige mensen niet kunnen of willen upgraden van Windows 10 naar 11, maar als je dan toch op Windows 11 zit, dan is het upgraden naar de laatste versie hiervan wel een hele kleine moeite, toch?
En wat is t probleem? Als je op Win 11 zit is t toch geen issue om te updaten straks? T is niet een nieuwe Windows? Of gaat t erom dat t nog een tijdje duurt voordat die update uitkomt en men dus moet wachten?
Dat verbaasd niemand wat. Hoewel windows vaak niets dan een ui schil is met nieuwe versie forceren ze je actief om te upgraden. Dat doen ze al sinds XP. Elke nieuwe feature zit alleen in de laatste versie op dat moment terwijl het prima mogelijk is om het ook op andere versies uit te rollen en vaak doen modders dat dan ook binnen enkele dagen.
Of misschien is het gewoon omdat de huidige versie van Windows 11 al bestond voordat de Wi-Fi 7 standaard af is, en de volgende versie van Windows 11 uitkomt nadat die standaard af was.

Wat is hier in godsnaam "ze forceren je te upgraden" aan? Nieuwe versie ondersteund nieuwe technieken. Dat is hoe ieder OS werkt. De MacBook die je vandaag koopt gaat ook niet plots Wi-Fi ondersteunen omdat dat nu een standaard is...
niets weerhoud ze er echter van om hetzelfde stukje software op alle versien vanad windows 7 toe te passen behalve je naar windows 11 te willen forceren. Met in dit geval de laatste data mine "features".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.