Microsoft toont Windows 11-startmenu met Phone Link-integratie

Microsoft heeft een nieuwe testversie van Windows 11 geïntroduceerd. De nieuwe versie bevat een startmenu met Phone Link-integratie. Hierdoor kunnen gebruikers vanuit het startmenu informatie op hun smartphone benaderen.

Via de integratie van Phone Link in het startmenu kunnen gebruikers de accustatus en bluetoothconnectiviteit van hun smartphone aflezen, maar ook hun berichten openen, gesprekken raadplegen en foto’s openen. Onderaan het Phone Link-paneel bevinden zich meldingen van nieuwe activiteiten op het apparaat zoals het ontvangen van een nieuw bericht, een nieuw gesprek of het feit dat er een nieuwe foto is gemaakt.

De functie zit in Windows 11 Insider Preview Build 22635.3790. Het is niet duidelijk of de feature ook aan een latere, definitievere versie van het besturingssysteem zal worden toegevoegd. Microsoft schrijft in een blogpost dat de functie momenteel enkel werkt in combinatie met Android-smartphones. Op een later moment zal er ook ondersteuning voor iOS-apparaten worden toegevoegd. Wanneer precies, is niet duidelijk.

Screenshot Windows 11 Insider Preview Build 22635.3790
Screenshot Windows 11 Insider Preview Build 22635.3790

Door Jay Stout

Redacteur

22-06-2024 • 11:58

106

Lees meer

Reacties (106)

106
102
30
3
1
57
Wijzig sortering
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind dit van bloatware die gemaakt omdat ze je zo veel mogelijk proberen te vangen in een Microsoft-ecosysteem. Het is een feature die ik nooit gewild heb; een oplossing voor een probleem dat ik niet heb.

Gegevens kunnen prima uitgewisseld worden via een zelf opgezette cloudomgeving of een cloudomgeving van een van de grote software bedrijven. Je zou er bijvoorbeeld een Microsoft 365 account voor kunnen gebruiken. Synchroniseren gaat automatisch zodat de gegevens te allen tijde beschikbaar zijn op het apparaat waar ik het wil gebruiken.

Als ik wil bellen dan pak ik de telefoon. Als ik via de computer wil bellen dan schiet ik wel een videomeeting in. Wat brengt 'bellen via een laptop of PC' me? Dat ik nu een audio of video gesprek kan hebben die gerelayed wordt via mijn telefoon zodat ik meer vertraging heb en het datagebruik van mijn databundel af gaat? Waarom zou ik dat doen?

Ik zou willen dat ze bij MS eens serieus werk zouden maken van de software die ze al hebben en gebreken van Windows eens een keer goed aan zouden pakken. Dat zou ik veel meer waarderen.

Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als ze forward-slashes zouden gaan gebruiken in bestandspaden, je weet wel, net zoals ieder ander OS en in iedere browser. Het zou fijn zijn als het besturingssysteem UTF-8 zou gebruiken in plaats van Latin1 net als ieder ander OS en in iedere browser. Het zou fijn zijn als de Windows updates klein van omvang zouden zijn en niet zo traag installeren. Het zou fijn zijn als ze de UI een consistente omgeving zouden maken. Ze hebben bijvoorbeeld nog steeds niet het gehele configuratiescherm omgezet naar de 'nieuwe' UI terwijl het besturingssysteem uit kwam op 5 oktober 2021. Het zou fijn zijn als de harde schijven met namen in plaats van arbitraire driveletters gedaan zouden worden. Het zou fijn zijn als applicaties één folder moeten gebruiken om al hun gegevens in op te slaan in plaats van alles rondstrooien over, Program files, Program files x86, local, local roaming, mijn documenten, etc. Misschien kunnen ze de laatste internet-explorer onderdelen dan meteen ook uit de Windows explorer halen. Etc, ik kan zo nog wel even doorgaan.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 22 juli 2024 14:59]

Ik heb genoeg problemen met de richting die Microsoft op gaat, maar dit voelt allemaal een beetje als een rant uit het XP-tijdperk, met Microsoft gespeld als "Mi¢ro$oft".

Ik vind die sidecar aan het startmenu er heel handig uit zien. Ik ga het ook zeker proberen als het daadwerkelijk uitkomt. Jammer dat het standaard aan staat (daar erger ik me wel aan) maar dit ziet er eerlijk gezegd heel handig uit. Ze hadden die My Phone-app al een tijdje, maar die was niet bepaald geïntegreerd in het OS, iets dat op Apple en Linux al een tijdje een stuk beter is.
Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als ze forward-slashes zouden gaan gebruiken in bestandspaden, je weet wel, net zoals ieder ander OS en in iedere browser
Een slash vooruit werkt als sinds DOS 2.0. Backslashes zitten in zo'n beetje elke applicate gehardcode, maar jij als eindgebruiker kunt gewoon slashes gebruiken, en als developer ook.
Het zou fijn zijn als het besturingssysteem UTF-8 zou gebruiken in plaats van Latin1 net als ieder ander OS en in iedere browser.
Dat kan! Instellingen > Time & language > Language & Region > Administrative language settings > Change system locale. Hier vind je een instelling om UTF-8 in te schakelen. Rapporteer wel alle crashes en renderbugs van de programma's die je dagelijks gebruikt aan de ontwikkelaars! Windows (en Java en Javascript, en Python 2, en Swift <5) gebruikt UCS-2 of UTF-16 omdat toen ze internationalisatie eindelijk goed oplosten UTF-8 nog niet bestond. Ironisch genoeg had Microsoft een paar jaar moeten achterlopen, dan hadden ze dit probleem niet gehad.
Het zou fijn zijn als ze de UI een consistente omgeving zouden maken.
Dat doen ze in mijn ervaring bij Windows 11 met het huidige instellingen-scherm beter dan Windows 7 dat deed. Ik hoor juist veel mensen boos zijn dat de oude controls die ze uit XP gewend zijn, verdwijnen.
Ze hebben bijvoorbeeld nog steeds niet het gehele configuratiescherm omgezet naar de 'nieuwe' UI terwijl het besturingssysteem uit kwam op 5 oktober 2021.
Dat hebben ze ook niet gedaan met XP, en met Vista, en met 7, en met 8(.1), en met 10. 11 is de eerste versie waar zo'n beetje alles wat ik nodig heb in één scherm te vinden is, eigenlijk. Er mist nog een hele hoop, maar iedere grote update zie ik ze meer instellingen verplaatsen.
Het zou fijn zijn als de Windows updates klein van omvang zouden zijn en niet zo traag installeren.
Alhoewel er nog flinke winst te behalen, is het tegenwoordig lang niet meer zo slecht gesteld met updates als in de Vista-tijd. Ik merk er tegenwoordig niet meer zoveel van. De laatste keer dat in macOS zag updaten stemde me toch behoorlijk tevreden over Windows. De tijd dat je een half uur naar een laadbalk zat te staren is voorbij, updates duren nu vijf minuten iedere twee weken, ik kan me er niet al te druk over maken.
Het zou fijn zijn als de harde schijven met namen in plaats van arbitraire driveletters gedaan zouden worden.
Dat kan al sinds Windows 2000. Programma's die iets met schijven doen gaan er compleet van over de zeik, maar het kan al decennia.
Het zou fijn zijn als applicaties één folder moeten gebruiken om al hun gegevens in op te slaan in plaats van alles rondstrooien over, Program files, Program files x86, local, local roaming, mijn documenten, etc.
Dat kan! Dan moet je UWP-applicaties uit de Windows Store gebruiken, die doen dat zoals Android dat ook doet, met een sandbox. Let wel op dat je geen win32-applicatie pakt, want die kunnen (na veel controverse) buiten de sandbox om werken.

Ouderwetse win32-applicaties hebben in feite drie plekken: Program Files voor de programmabestanden en %appdata%\local en/of %appdata%\roaming voor lokale data en data die bij netwerkshares over moet worden gekopieerd (maakt meestal geen verschil meer volgens mij), en je documentenmap om je bestanden in te openen. Spreek de ontwikkelaars van applicaties die dit niet doen er maar op aan dat ze zich aan de normen moeten houden. Local en roaming zijn van groot belang omdat je niet gigabytes aan Photoshop temp files wilt moeten oversyncen als je binnen een domein van werkstation wisselt, daaraan klooien zou voor Microsoft echt heel erg dom zijn. Voor de thuisgebruiker maakt het verschil toch niet uit, want je hebt toch niks in die bestanden te zoeken.
Misschien kunnen ze de laatste internet-explorer onderdelen dan meteen ook uit de Windows explorer halen
Haha, als ze iedereen naar macOS willen laten overstappen misschien. Dat spul zit er alleen nog omdat anders grote, dure applicaties van grote, invloedrijke bedrijven anders ontploffen. Microsoft wil IE net zo hard dood hebben als jij, maar weghalen gaat niet gebeuren.
Ik heb genoeg problemen met de richting die Microsoft op gaat, maar dit voelt allemaal een beetje als een rant uit het XP-tijdperk, met Microsoft gespeld als "Mi¢ro$oft".
Misschien voelt dit als kritiek die je veel eerder gehoord hebt, omdat deze kritiek sinds Windows XP valide is. Weet wat een goede methode is om ervoor te zorgen dat deze kritiek niet naar voren blijft komen? Het probleem oplossen.

Overigens vind ik het 'Mi¢ro$oft' zinnetje ook wel grappig, maar er is verbetering mogelijk. Zet er de volgende keer er ook bij dat ik een kinderachtige h4t0r ben die niets snapt van 'dure enterprise software' of zoiets dergelijks. Misschien ook opmerkingen maken over dat ik socialist ben die het bedrijfsleven niet snapt en dat 'echte IT'ers' alleen Windows gebruiken.
Een slash vooruit werkt als sinds DOS 2.0. Backslashes zitten in zo'n beetje elke applicatie gehardcode, maar jij als eindgebruiker kunt gewoon slashes gebruiken, en als developer ook.
Het zit in iedere applicatie hardcoded omdat 'we' als developer bang zijn dat we over een of andere obscure bug trippen als we die niet gebruiken. Verder is dit ook wat aan gebruikers getoond wordt wanneer ze de applicatie gebruiken. Als developer ervoor kiezen om expres gebruikers verwarren slaat nergens op. OS eerst; dan applicaties.
Dat kan! Instellingen > Time & language > Language & Region > Administrative language settings > Change system locale. Hier vind je een instelling om UTF-8 in te schakelen. Rapporteer wel alle crashes en renderbugs van de programma's die je dagelijks gebruikt aan de ontwikkelaars! Windows (en Java en Javascript, en Python 2, en Swift <5) gebruikt UCS-2 of UTF-16 omdat toen ze internationalisatie eindelijk goed oplosten UTF-8 nog niet bestond. Ironisch genoeg had Microsoft een paar jaar moeten achterlopen, dan hadden ze dit probleem niet gehad.
Historisch gezien onjuist; UTF-8 werd ontworpen door Ken Thompson en Rob Pike in 1992. Windows NT, dat de basis vormt voor moderne Windows-versies, werd in 1993 uitgebracht en gebruikte inderdaad UCS-2 (later UTF-16). De keuze voor UCS-2/UTF-16 was niet omdat UTF-8 niet bestond, maar vanwege andere overwegingen, zoals efficiëntie voor bepaalde talen en compatibiliteit met bestaande systemen.

Verder; is de functie om UTF-8 aan te kunnen zetten praktisch waardeloos. Ik als developer heb daar niets aan want ik kan ervan uit gaan dat geen van de gebruikers waar ik mijn software uit rol deze functie aan heeft staan. Daarnaast gaan de meeste developers geen tijd krijgen om dit te testen/fixen van hun management zolang dit niet standaard aangezet wordt in Windows.

Het punt over bugs rapporteren raakt ook kant nog wal. Die bugs zullen er altijd in blijven zitten zolang niemand bij Microsoft UTF-8 als default standaard in durft te schakelen. Want dan pas gaan klanten klagen. Wanneer klanten klagen gaan software developers tijd en geld krijgen van hun managers om software te fixen.

Voordat ik door ga met reageren even een ander punt. Ik wens dat Microsoft dit soort fundamentele problemen op lost. Maar het gaat niet gebeuren; precies voor de reden die je aangeeft. Er draaien een hele hoop oude applicaties die al lang niet meer geüpdatet worden bij bedrijven en overheden. Deze stoppen met werken als deze wijziging gedaan wordt en daar is Microsoft doodsbang voor.

Ik zou willen dat ze die angst los zouden laten want het zou twee positieve gevolgen hebben:
  • Er kunnen fundamentele verbeteringen gedaan worden aan Windows die anders onmogelijk zijn.
  • Het maakt third-party software beter: Het dwingt third party software om hun software tegen het licht te houden en deze te verbeteren. En het dwingt het bedrijfsleven en overheidsinstanties om oude software te vervangen die niet langer actief onderhouden wordt.
Dat doen ze in mijn ervaring bij Windows 11 met het huidige instellingen-scherm beter dan Windows 7 dat deed. Ik hoor juist veel mensen boos zijn dat de oude controls die ze uit XP gewend zijn, verdwijnen.

Dat hebben ze ook niet gedaan met XP, en met Vista, en met 7, en met 8(.1), en met 10. 11 is de eerste versie waar zo'n beetje alles wat ik nodig heb in één scherm te vinden is, eigenlijk. Er mist nog een hele hoop, maar iedere grote update zie ik ze meer instellingen verplaatsen.
Je hebt gelijk; in Windows 7 en 8 hebben ze het configuratiescherm ook niet aangepakt. En je hebt ook gelijk dat ze het dit keer beter doen. Beter maar nog steeds niet goed. Ooit was er een tijd waar we ervan uitgingen dat serieuze softwarebedrijven bij release hun nieuwe UI in één keer goed uitrollen. Tijden zijn veranderd helaas. Plus, monopoliepositie, dus we blijven het toch wel kopen.
Alhoewel er nog flinke winst te behalen, is het tegenwoordig lang niet meer zo slecht gesteld met updates als in de Vista-tijd. Ik merk er tegenwoordig niet meer zoveel van. De laatste keer dat in macOS zag updaten stemde me toch behoorlijk tevreden over Windows. De tijd dat je een half uur naar een laadbalk zat te staren is voorbij, updates duren nu vijf minuten iedere twee weken, ik kan me er niet al te druk over maken.
'Vroeger was het nog erger' is niet een sterk excuus. Mijn Linux bakken updaten al vijftien jaar in een fractie van de tijd die het Windows (en Mac OS) kost. Dus dit moet te doen zijn. Verder ben ik blij voor je dat jij die half uur wachttijden niet meer mee maakt. Ik heb een paar weken geleden het helaas wel mee gemaakt. Dat is waarom anekdotes er niet toe doen.
Dat kan al sinds Windows 2000. Programma's die iets met schijven doen gaan er compleet van over de zeik, maar het kan al decennia.
Dat wist ik niet, daar heb ik iets nieuws geleerd, dank je! Maar ook hiervoor geldt wat ik eerder al schreef; geen developer gaat tijd/geld krijgen om deze problemen op te lossen zolang Microsoft de schijfletter functionaliteit blijft ondersteunen.
Dat kan! Dan moet je UWP-applicaties uit de Windows Store gebruiken, die doen dat zoals Android dat ook doet, met een sandbox. Let wel op dat je geen win32-applicatie pakt, want die kunnen (na veel controverse) buiten de sandbox om werken.

Ouderwetse win32-applicaties hebben in feite drie plekken: Program Files voor de programmabestanden en %appdata%\local en/of %appdata%\roaming voor lokale data en data die bij netwerkshares over moet worden gekopieerd (maakt meestal geen verschil meer volgens mij), en je documentenmap om je bestanden in te openen. Spreek de ontwikkelaars van applicaties die dit niet doen er maar op aan dat ze zich aan de normen moeten houden. Local en roaming zijn van groot belang omdat je niet gigabytes aan Photoshop temp files wilt moeten oversyncen als je binnen een domein van werkstation wisselt, daaraan klooien zou voor Microsoft echt heel erg dom zijn. Voor de thuisgebruiker maakt het verschil toch niet uit, want je hebt toch niks in die bestanden te zoeken.
Bedankt voor de uitleg, maar ik wist dit allemaal al. Erop vertrouwen dat developers zich aan normen houden gaat in de praktijk helaas vaak niet gebeuren wanneer er geen consequenties zijn voor developers die zich onbewust of bewust applicaties maken die zich misdragen. Er moet en vorm van controle/repercussie zijn denk ik. UWP is inderdaad een goede stap daarnaartoe. Helaas hebben ze bij veel beleidsregels afgezwakt. Verder doet Microsoft net als Apple niet voldoende aan controles in de store en kun je daar genoeg applicaties vinden die regels overtreden.
Haha, als ze iedereen naar macOS willen laten overstappen misschien. Dat spul zit er alleen nog omdat anders grote, dure applicaties van grote, invloedrijke bedrijven anders ontploffen. Microsoft wil IE net zo hard dood hebben als jij, maar weghalen gaat niet gebeuren.
Grappig dat je dit schrijft. Want In tegenstelling to Windows wordt er bij MacOS frequent backwards compatibility stuk gemaakt. En wat je ook ziet bij MacOS is dat hierdoor schiftingen plaatsvinden. Applicaties waarbij de developers zijn afgehaakt of traag zijn worden 'gestraft' door gebruikers die naar andere applicaties gaan wanneer hun huidige applicatie niet meer werkt. Mijn ervaring is dat dit een van de redenen is waardoor de overgebleven applicaties zo'n hoog niveau hebben.

Ter verduidelijking: Ik zeg natuurlijk niet dat het een goed idee is om frequent je backwards compatibility te breken. Maar ik denk wel dat je soms de pijn die dit doet moet nemen om vooruit te kunnen. En dat is bij Windows helaas veel te lang niet meer gedaan naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 22 juli 2024 14:59]

Het zit in iedere applicatie hardcoded omdat 'we' als developer bang zijn dat we over een of andere obscure bug trippen als we die niet gebruiken. Verder is dit ook wat aan gebruikers getoond wordt wanneer ze de applicatie gebruiken. Als developer ervoor kiezen om expres gebruikers verwarren slaat nergens op. OS eerst; dan applicaties.
Dat zal dan nooit veranderen. Windows zal altijd beide moeten ondersteunen en als ontwikkelaars bang zijn voor dingen die al decennia gedocumenteerd zijn, gaan ze de komende decennia ook niet van gedrag veranderen.
Historisch gezien onjuist; UTF-8 werd ontworpen door Ken Thompson en Rob Pike in 1992. Windows NT, dat de basis vormt voor moderne Windows-versies, werd in 1993 uitgebracht en gebruikte inderdaad UCS-2 (later UTF-16). De keuze voor UCS-2/UTF-16 was niet omdat UTF-8 niet bestond, maar vanwege andere overwegingen, zoals efficiëntie voor bepaalde talen en compatibiliteit met bestaande systemen.
Goed punt; UTF-8 bestond wel, maar het Unicode-consortium raadde iedereen aan om UTF-16 te gebruiken, en is later van positie veranderd. Effectief hetzelfde, maar je hebt historisch gezien wel gelijk.
Verder; is de functie om UTF-8 aan te kunnen zetten praktisch waardeloos. Ik als developer heb daar niets aan want ik kan ervan uit gaan dat geen van de gebruikers waar ik mijn software uit rol deze functie aan heeft staan. Daarnaast gaan de meeste developers geen tijd krijgen om dit te testen/fixen van hun management zolang dit niet standaard aangezet wordt in Windows.
Dat klinkt wederom als een reden dat Microsoft er niets aan kan doen. Bestaande programma's moeten blijven werken, en developers zijn anders weer bang voor bugs in veranderd gedrag, zoals je zelf eerder beschreef.
Je kunt gewoon ActiveCodePage op UTF-8 zetten in je applicatiemanifest en UTF-8 gebruiken als je UTF-8 wilt.
[quote]
Voordat ik door ga met reageren even een ander punt. Ik wens dat Microsoft dit soort fundamentele problemen op lost. Maar het gaat niet gebeuren; precies voor de reden die je aangeeft. Er draaien een hele hoop oude applicaties die al lang niet meer geüpdatet worden bij bedrijven en overheden. Deze stoppen met werken als deze wijziging gedaan wordt en daar is Microsoft doodsbang voor.

Ik zou willen dat ze die angst los zouden laten want het zou twee positieve gevolgen hebben:
  • Er kunnen fundamentele verbeteringen gedaan worden aan Windows die anders onmogelijk zijn.
  • Het maakt third-party software beter: Het dwingt third party software om hun software tegen het licht te houden en deze te verbeteren. En het dwingt het bedrijfsleven en overheidsinstanties om oude software te vervangen die niet langer actief onderhouden wordt./quote]
Microsoft heeft dat geprobeerd met Windows 10S, een versie van Windows die alleen applicaties uit de Microsoft Store draaide, die destijds alleen uit UWP-applicaties die de nieuwe API volgden. Iedereen was boos, Microsoft heeft het project weggegooid. Als je denkt dat developers nu boos zijn op Windows, moet je developers eens zien als ze API's veranderen.
Ooit was er een tijd waar we ervan uitgingen dat serieuze softwarebedrijven bij release hun nieuwe UI in één keer goed uitrollen.
Ik kan me die tijd niet herinneren, eigenlijk. Pas met Android en iOS heb ik dit soort totale UI-overhauls voor het eerst gezien.
'Vroeger was het nog erger' is niet een sterk excuus. Mijn Linux bakken updaten al vijftien jaar in een fractie van de tijd die het Windows (en Mac OS) kost. Dus dit moet te doen zijn. Verder ben ik blij voor je dat jij die half uur wachttijden niet meer mee maakt. Ik heb een paar weken geleden het helaas wel mee gemaakt. Dat is waarom anekdotes er niet toe doen.
Ik kan niks tegen je anecdote inbrengen natuurlijk, maar ik geloof ook niet dat een Linux-update op zo'n systeem zoveel sneller zou zijn dat je niet alsnog een half uur zit te wachten. Tenzij het traag is omdat Windows een revert moet doen van een mislukte update, dan start je Linux-systeem niet meer op.
Er is vast genoeg winst te behalen, maar het is niet alsof Microsoft hier niks aan doet.
Maar ook hiervoor geldt wat ik eerder al schreef; geen developer gaat tijd/geld krijgen om deze problemen op te lossen zolang Microsoft de schijfletter functionaliteit blijft ondersteunen.
In de praktijk hoef je er niet zo heel veel voor te doen (de disk enumeration API geeft je al de nodige strings) dus ik denk dat het grotendeels gewoon per ongeluk goed gaat :)
Dat developers het geld niet krijgen om hun applicaties tegen alle edge cases te testen kan ik beamen, maar daar kan Microsoft ook niks aan doen.
Bedankt voor de uitleg, maar ik wist dit allemaal al. Erop vertrouwen dat developers zich aan normen houden gaat in de praktijk helaas vaak niet gebeuren wanneer er geen consequenties zijn voor developers die zich onbewust of bewust applicaties maken die zich misdragen. Er moet en vorm van controle/repercussie zijn denk ik. UWP is inderdaad een goede stap daarnaartoe. Helaas hebben ze bij veel beleidsregels afgezwakt. Verder doet Microsoft net als Apple niet voldoende aan controles in de store en kun je daar genoeg applicaties vinden die regels overtreden.
Aan de ene kant ben ik het met je eens dat het fijn zou zijn als die onzin niet meer voor zou komen ("ik zet mijn programma wel in appdata, dan kunnen gebruikers zonder adminrechten updaten" is een stomme hack). Aan de andere kant ligt de schuld toch echt bij de ontwikkelaars, vind ik. Als je software koopt van beunhazen, moet je de beunhazen aankijken op hun slechte software. Als ze niet eens hun applicatiedata kunnen opslaan zonder willekeurige paden aan te maken, betwijfel ik me dat ze zich aan andere standaarden houden.
Grappig dat je dit schrijft. Want In tegenstelling to Windows wordt er bij MacOS frequent backwards compatibility stuk gemaakt. En wat je ook ziet bij MacOS is dat hierdoor schiftingen plaatsvinden. Applicaties waarbij de developers zijn afgehaakt of traag zijn worden 'gestraft' door gebruikers die naar andere applicaties gaan wanneer hun huidige applicatie niet meer werkt. Mijn ervaring is dat dit een van de redenen is waardoor de overgebleven applicaties zo'n hoog niveau hebben.
Misschien, maar ik zie ook veel mensen online die nog op jarenoude macOS-versies zitten omdat hun favoriete tekstbewerker ineens niet meer werkt als ze updaten.
Ik denk dat de kwaliteit van die applicaties een stuk hoger is om een andere reden: mensen betalen er geld voor. Ik heb zelden Windows-gebruikers geld zien betalen voor tooling (games en misschien Office wel), maar op macOS lijkt iedereen een lijstje te hebben van must-have tools die je voor een paar euro moet kopen (en opnieuw mag kopen bij de volgende macOS-update). Ook daar is shareware, maar macOS-gebruikers lijken gewoon een grotere portemonnee te hebben.

Ik hoor weinig mensen die Windows nou heel fijn vinden. De meeste mensen kunnen ook met ChromeOS en macOS overweg, al dan niet na het installeren van wat tooltjes. De backwards compatibility is een van de grote selling points die geld in het laatje brengt bij Microsoft.

Dat wil niet zeggen dat ze soms compitabiliteit breken, overigens. De oude print spooler was zo kapot dat ze op een gegeven moment een update hebben uitgebracht die gewoon oude printers kapot maakte en allerlei adminpermissies vereiste. Sysadmins over de hele wereld waren woedend, maar Microsoft kon de beveiligingsproblemen niet tijdig op een andere manier oplossen.
Ze hebben met Windows 11 ook besloten een hele hoop oude hardware niet meer te ondersteunen. Geen checken of je SSE4 hebt, geen versioned API voor de TPM, geen DDR3 meer. Daar waar ze kunnen, knippen ze oude troep af. Ook op gebied van het drivermodel hebben ze de laatste jaren behoorlijk huisgehouden, iets dat je minder hard merkt doordat oude hardware sowieso niet zou moeten werken op Windows 11.

Het grootste probleem op Windows blijft de applicatieontwikkelaars die de regels niet volgen. Ik moet eerlijk zeggen op al mijn persoonlijke apparaten eigenlijk alleen Linux te draaien, maar daar heb ik allemaal soortgelijke problemen. Dingen die niet werken op Wayland, programma's die beter denken te weten waar ze hun applicatiegegevens moeten laten, updates die óf traag zijn óf bij problemen een onbootbaar systeem achterlaten, enzovoorts. UTF-8 support bestaat bij toeval; applicaties nemen aan dat je ASCII invult en meestal komt dat goed uit bij de renderlibrary (tot je zoekt op é als U+0065 + U+0301 maar U+00E9 in je bestand hebt staan).

Voor ieder probleem dat Windows heeft, heeft de concurrentie andere problemen. ChromeOS is altijd up to date, maar heeft ook geen API. macOS draait op een minimale subset van hardware, kan geen grafische kaarten aan, en is onbruikbaar voor het aansturen van apparaten die langer dan vijf jaar in het veld staan omdat de software ineens niet meer werkt. Linux is onmogeijk te beheren binnen een organisatie en heeft nog minder compatible software voor eindgebruikers dan macOS. En gebruikers van ieder platform hebben ook een waslijst van dingen die hadden moeten worden opgelost elke keer als er een UI-wijziging plaatsvindt :) .
Bedankt voor de uitleg, maar ik wist dit allemaal al. Erop vertrouwen dat developers zich aan normen houden gaat in de praktijk helaas vaak niet gebeuren wanneer er geen consequenties zijn voor developers die zich onbewust of bewust applicaties maken die zich misdragen. Er moet en vorm van controle/repercussie zijn denk ik. UWP is inderdaad een goede stap daarnaartoe. Helaas hebben ze bij veel beleidsregels afgezwakt. Verder doet Microsoft net als Apple niet voldoende aan controles in de store en kun je daar genoeg applicaties vinden die regels overtreden.
Also software engineer zijn de normen van Windows ironisch gezien duidelijker dan Linux. Ik wilde daar een hobby app maken en toen heb ik het opgegeven nadat elke Linux distributie van de normen kan afwijken. De normen van Mac ken ik niet omdat ik er niet voor kan ontwikkelen want bij Apple moet je gelijk een computer van ze kopen, terwijl je op Windows en zelfs op Linux kan cross compilen.
Dit is niet een 'Linux beter dan Windows' reactie. Ik erger me al jaren aan het gebrek aan fundamentele verbetering in Windows en zou dit graag anders zien. De prioriteiten liggen naar mijn mening verkeerd.

Ik heb nooit apps gemaakt voor Linux. Maar ik kan me voorstellen dat het best ingewikkeld kan zijn. Iedere distributie is in feite een ander OS met andere ontwikkelaars en andere beleidsregels.
Ik heb nooit apps gemaakt voor Linux. Maar ik kan me voorstellen dat het best ingewikkeld kan zijn. Iedere distributie is in feite een ander OS met andere ontwikkelaars en andere beleidsregels.
Developers van GNOME applicaties vragen expliciet aan makers van distributies om te stoppen met styling van GNOME aan te passen, omdat het er voor zorgt dat hun applicaties compleet anders werken en rare issues krijgen qua styling tussen distributies. Soms zorgt het er voor dat een applicatie compleet onbruikbaar wordt.
Ik erger me al jaren aan het gebrek aan fundamentele verbetering in Windows en zou dit graag anders zien. De prioriteiten liggen naar mijn mening verkeerd.
Dat is volledig te begrijpen, die prioriteiten liggen voor iedereen anders. Wat voor mij belangrijk is, is voor een ander compleet irrelevant.
Wat mij betreft is Windows 11 de fijnste versie tot nu toe, is het veel coherenter dan gelijk welk OS ervoor. Maar wat ik vooral leuk vind is dat ik mijn favoriete games van 20 jaar geleden gewoon kan draaien zonder issues, zonder uren te moeten prutsen. Gewoon installeren en het werkt. Zalig.
Maar ik kan me voorstellen dat het best ingewikkeld kan zijn. Iedere distributie is in feite een ander OS met andere ontwikkelaars en andere beleidsregels.
Een van de redenen waarom Linux dus niet gebruisvriendelijk is voor gebruikers en zelfs app ontwikkelaars.
Ik erger me al jaren aan het gebrek aan fundamentele verbetering in Windows en zou dit graag anders zien.
Ik ook maar vind het vervelend dat Linux niet echt gebruiksvriendelijk is en dat vaak het wiel overal opnieuw wordt uitgevonden. Als er nou gebruiksvriendelijke goede alternatieven zijn voor bekende en veel gebruikte Windows software dan had Linux een kans. Als je vergelijkt hoe gebruiksvriendelijk GIMP is tov Photoshop dan snap je meteen wat ik bedoel.
Helaas leidt dit soort discussies dus meestal tot niets. Het draagt weinig tot niets bij. Dwepen over hoe 'functies' ontbreken of anders zijn ten opzichte van (al dan niet) gevestigde standaarden of andere os'en... Je kan over elk OS zo een discussie starten.

Niet dat het niet mag, maar het kaapt wel het onderwerp weg van waar het dus om ging: Phone Link-integratie
Dit is nog eens een post om U tegen te zeggen! En om een kleine toevoeging te doen over bijvoorbeeld het configuratiescherm. In hoeverre heeft iemand daar nu werkelijk last van, sommige doen bijna alsof ze constant in het configuratiescherm dingen moeten aanpassen.
En de helden die om één of andere vage reden toch heel de tijd in het configuratiescherm moeten zijn, kunnen misschien beter eens een curus Powershell gaan volgen :D
Ik zit er vaker dan ik wil, zoals netwerksettings. Dat is nu over drie apps verdeeld ofzo.
Rechter muisknop op het netwerk icoontje rechts onderin en kiezen voor "netwerk- en internetinstellingen". Dan kom je direct op de juiste plek uit.
Klinkt leuk, totdat je op bedrijfsniveau gaat werken. Bij ons zijn gebruikers namelijk geen local admins. En dan MOET je dus naar het configuratiescherm. Gebruikers zijn namelijk lid van de Network Operator groep zodat ze wel hun netwerk instellingen kunnen wijzigen. MAAAARR dat kan dan weer niet op de plek zoals jij voor stelt. Nee, om dat te kunnen moet je dan via het Configuratiescherm naar het netwerk centrum, dan naar netwerk hardware (of zoiets) en DAN kan het wel.

Maarja, omdat netwerk instellingen OOK in de Instellingen app zit, gebeurd het meer dan eens dat gebruikers in totale verwarring op de verkeerde plek hun instellingen willen wijzigen.
Beste Johannes wanneer je op bedrijfsniveau dingen wil regelen dan zijn daar diverse andere mogelijkheden voor om centraal je werkplekken van de juiste instellingen te voorzien. Geen van mijn 2500 gebruikers hoeft dan ook zelf in de netwerk instellingen te zijn.

Zo is het voor ieder bedrijf anders wat wel of niet nodig is. Jammer dat je op deze manier reageert puur omdat het in jouw situatie niet werkbaar is.
jammer dat JIJ zo reageert omdat het in jouw situatie wel werkbaar is.
Het is in heel veel situaties werkbaar tenzij je niet over de juiste rechten beschikt.
Dat zeg ik dus, die rechten hebben ze. Leden van de Network Operator groep hebben volledige admin rechten om netwerk instellingen aan te passen. Maar, omdat Microsoft dat lekker over verschillende apps nverspreid ipv het werkbaar maakt onder 1 app, mag je dus aan je gebruikers uit gaan leggen dat ze niet in de instellingen app moeten wezen, maar in het oude configuratiescherm.

En zo komen we dus terug bij de oorspronkelijke opmerking dat MS alles over meerdere apps verdeeld, ipv netjes op 1 centrale plek.
Dat zeg ik dus, die rechten hebben ze. Leden van de Network Operator groep hebben volledige admin rechten om netwerk instellingen aan te passen. Maar, omdat Microsoft dat lekker over verschillende apps nverspreid ipv het werkbaar maakt onder 1 app, mag je dus aan je gebruikers uit gaan leggen dat ze niet in de instellingen app moeten wezen, maar in het oude configuratiescherm.

En zo komen we dus terug bij de oorspronkelijke opmerking dat MS alles over meerdere apps verdeeld, ipv netjes op 1 centrale plek.
Ik ken je omgeving nu wel niet, maar voor admin doeleinden heb je toch powershell of cmd?. Dan moet je je gebruikers toch niet "lastigvallen" met klik op dit en klik nu op dat? En Powershell is min of meer universeel*

*ik zeg min of meer, omdat Powershell ook niet set & forget is tot in de eeuwigheid. CMDlets kunnen niet meer ondersteund worden ten voordele van een andere cmdlet of verdwijnen bij een nieuwe versie van een OS/Powershell. Learned that the hard way :D
We hebben het over service monteurs, die hebben verstand van hele grote apparaten. Helaas niet van laptops :) Die moeten dus soms hun netwerk instellingen kunnen wijzigen om contact te kunnen maken met die apparaten. Die mensen doen dat via een GUI. Die moet je niet met powershell laten modderen.

Zelf doe ik inderdaad een hele hoop met powershell :)
Ah ok, dan begrijp ik m wel, dan is't idd lastig. Nuja, mij moet je ook niet al te veel vragen over printers :D
In Win 11 heb je dat gecombineerde icoontje en zit netwerk er niet meer tussen. Maar als jij een snelle manier weet om naar bijv TCP/IP settings te springen, de DNS servers en de SSID settings, dan hou ik me aanbevolen. Dat hele stuk is professioneel naar de mallemoeren geholpen.

Dan laat ik nog in het midden dat de Settings app modaal is, en je niet twee dingen tegelijk open kunt hebben.

Oh and while we're at it: als ik de SSID credentials wil ingeven vanuit Keepass, dan is dat ook een crime in dat gare pop-up schermpje.

Als dit geen enshittification is, dan weet ik het ook niet.
Met recht op dat gecombineerde icoontje en dan "netwerk- en internetinstellingen".
Andere optie is met rechts op de start knop klikken en daar kiezen voor "netwerkverbindingen".

In het nieuwe scherm zie je bovenaan je alle actieve verbindingen. Echter deze verbinding kan je op "Eigenschappen" klikken.
In het volgende scherm heb je achter "IP-toewijzing" en achter "DNS-server toewijzing" de optie om deze te bewerken en daarmee op handmatige adressen te zetten.
Als Windows goed werkt: bijna nooit. In de praktijk merk ik me vaker in de instellingen van Bluetooth en geluid/microfoon te vinden dan ik zou willen. Ik denk dat het configuratiescherm een symptoom is van een groter probleem, namelijk dat best wel veel drivers en software niet goed werken, inclusief software van Microsoft zelf.
Dat kan! Instellingen > Time & language > Language & Region > Administrative language settings > Change system locale. Hier vind je een instelling om UTF-8 in te schakelen. Rapporteer wel alle crashes en renderbugs van de programma's die je dagelijks gebruikt aan de ontwikkelaars! Windows (en Java en Javascript, en Python 2, en Swift <5) gebruikt UCS-2 of UTF-16 omdat toen ze internationalisatie eindelijk goed oplosten UTF-8 nog niet bestond. Ironisch genoeg had Microsoft een paar jaar moeten achterlopen, dan hadden ze dit probleem niet gehad.
Die instelling is Beta en staat niet standaard aan. En dat is het hele probleem. Het is tijd dat MS het volledig ondersteund en standaard aan staat.
Die instelling is alleen voor de fallback code page van de gebruiker, als applicatieontwikkelaar kun je ook in je manifest de locale vastzetten als die instelling niet zo staat.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 14:59]

Oké, ik zorg als ontwikkelaar er altijd voor dat alles hard coded UTF-8 gebruikt, maar ik wist niet dat andere ontwikkelaars dat ook deden. Ik hoort vaak encoding en decoding problemen.
Dat kan! Dan moet je UWP-applicaties uit de Windows Store gebruiken, die doen dat zoals Android dat ook doet, met een sandbox.
Het concept op zich is leuk tot een leverancier (bedankt HP) beslist z'n app niet langer in de store te plaatsen (HP Scan and Capture). Daar sta je dan met een nieuwe laptop waarbij je plots je prima werkende app niet langer kan installeren.

Geef me dan maar een .EXE waarmee ik zelf bepaal of ik die nog gebruik of niet.
En omdat jij de functie niet nuttig vindt, moet deze maar niet ontwikkeld worden? Moeten we dan alles wat we ooit willen doen aan jouw voorleggen? Wil je het niet? Dan gebruik je het niet. Zo simpel is het. Maar laat anderen er gebruik van maken als zij er wel nut in zien.

Wist je dat je op veel plaatsen in Windows zowel \ als / kunt gebruiken in padnamen?
Wist je dat UTF-8 gewoon in zowat alle apps ondersteund wordt, zelfs Notepad heeft ondertussen ondersteuning voor UTF-8 en beide vormen van linebreaks
Wist je dat Windows updates wel degelijk snel installeren omdat ze enkel die delen uit de updatefile halen die ze nodig hebben?
Wist je dat de een gemiddelde eindgebruiker niets meer ziet van het klassieke controle paneel? Dat dat enkel power users zijn en meestal icm een MMC snap-in?
Wist je dat als je de driveletters zou wegnemen, dat miljoenen applicaties niet laner zouden werken? Ik zie het voordeel van namen trouwens niet, dan liever mountpoints, en wist je dat je harde schijven perfect kunt koppelen aan een folder op je systeemschijf?
Wist je dat applicaties perfect 1 folder kunnen gebruiken om hun data in op te slaan? Niemand verplicht hen om andere folders te gebruiken.
Wist je dat IE al lang EOL is en er enkel nog onderdelen inzitten van IE voor backwards compatibility? Al de rest wordt tegenwoordig gedaan met EdgeView, zoals je verkenner.
UTF-8-support is er nog niet helemaal. Het is nog in beta voor zover ik weet en met hoeveel apps er kapot door gaan verwacht ik dat dat wel even zal blijven. Je kunt helaas UCS2/UTF-16 niet zomaar naar UTF-8 veranderen zonder een heel hoop kapot te maken.

Re: Windows Update: de situatie is verbeterd, maar een apt upgrade is nog steeds véél sneller dan Windows Update, zelfs op Windows 11. De major upgrades zijn dan wel weer sneller dan een apt dist-upgrade lijkt het.
zou fijn zijn als we terug konden naar een basic versie die gewoon office kan draaien en chrome. zonder bloatware, zonder dingen door je strot rammen. een windows versie met een optie lijst, als ik iets wil dat ik zelf kan bepalen of ik het wil en van welke leverancier. zonder AI, omg, AI, dat wordt zo door onze strot geramd of we het nu willen of niet. dan te denken dat met een kleine tweak ze precies kunnen analyseren wat je doet, maar een persoon met mogelijk snode plannen die missen ze want die zijn commercieel niet interessant.
Komt ook omdat Apple wel een goede integratie heeft tussen MacOS en iOS. Snel draadloos foto's overzetten of Apps streamen naar je pc is super handig. Motorola heeft dit laatste al ontwikkeld en is los te installeren vanuit de app store.
Oh ja ik heb een keer geprobeerd om fotos over te zetten van een Apple telefoon naar Windows,
Wat een giga drama was dat...

iTunes installeren, daarna moest iTunes alle fotos eerst syncen op een of andere manier...

Tijdens dat syncen crashte iTunes iedere keer...
Hebben het wellicht goed geregeld op hun eigen platform maar daarbuiten is het huilen
Denk dat een ieder moet bepalen of die het wel of niet wil hebben op zijn pc.
Denk dat je beter kan overstappen als het je zo dwars zit.
Ach zolang het deinstalleerbaar is, maak ik me er niet zo druk om.
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind dit van bloatware die gemaakt omdat ze je zo veel mogelijk proberen te vangen in een Microsoft-ecosysteem. Het is een feature die ik nooit gewild heb; een oplossing voor een probleem dat ik niet heb.
Als je dit niet wil is er altijd nog AirDroid of PushBullet, afhankelijk van wat je specifiek aan functionaliteit nodig hebt.
Apple heeft dit ook gewoon in MaOS + iOS.

Ik bel zelf regelmatig via mijn vaste VOIP nummer vanaf mijn PC, vind ik zelf veel handiger dan via mijn telefoon, maar als daar extra vertraging in zit via deze feature lijkt me dat niet heel nuttig.

Maar het is zeker geen nutteloze feature, voor veel mensen wordt de smartphone steeds belangrijker, er zijn veel mensen die niet eens meer een PC hebben (die hebben hier natuurlijk ook niks aan :+), en voor het deel dat die wel nog heeft zou dit wel echt een nuttige feature kunnen zijn
Welke cloud omgeving exact kan notificaties, sms en bellen synchroniseren met je PC? Ik kan ook geen cloud omgeving die mijn smartphone kan streamen naar mijn PC en een lijst met apps kan tonen die het zo direct kan openen. Of een clouddienst die mijn foto's kan tonen zonder dat ze überhaupt gesynchroniseerd zijn.
Bij Apple zit dit ook “native” ingebakken. Ik kan m’n gesprek van m’n iPhone via m’n MacBook voeren. Dat is soms handig omdat ik daar ook m’n headset aan gekoppeld heb op kantoor bijv.

Niet zo raar dat Microsoft dat ook probeert.
Ik snap je en tegelijkertijd geld. Tijdens windows 7 ben ik weg gegaan. En hoewel ik helemaal ondergedompeld ben in het Apple ecosysteem merk ik elke dag op mijn werk (Windows 11, Office, Dynamics, Entra, etc) dat Microsoft een bende is, en vooral: inconsistent. Mijn god.
Het is gewoon te duur en te groot en te geïntegreerd om schoon schip te maken.

En dat Phone link is een magere integratie voor het gebrek aan Windows Phone. Ik ben veel te verwend met continuity op mijn Apple producten denk ik.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 14:59]

Ik zou niet te lang doorgaan want dan gaat het nergens meer over.
Ik ben wel eens met een aantal argumenten maar u slaat een beetje door.
Je wil natuurlijk niet dat je programma bestanden en data van gebruikers in dezelfde mapjes gaat plaatsen.
Android heeft (apart van deze integratie en enkele gedeelde protocollen voor connectiviteit) niets te maken met Windows dus waar heb je het over met je ecosysteem. If anything zou je juist naar Apple moeten kijken die phone link afhoudt en zijn eigen ecosysteem pushed.
De cloud heeft natuurlijk voordelen. Maar alles wat geen cloud nodig heeft en gewoon direct p2p doen ben ik een hele grote voorstander van. Juist alle cloud dingen dwingen je in een ecosysteem te blijven. Je telefoon kunnen benaderen vanaf je Windows PC is wel zo ongeveer het omgekeerde van je vastzetten in een ecosysteem.
vroeger vonden velen het ook niet nuttig om hun mails te kunnen lezen op hun mobiele telefoon, daarna het surfen, daarna het chatten, muziekbeluisteren etc...
tegenwoordig wordt alles in elkaar geintegreerd, maar ik hoor je vreemd genoeg alleen klagen wanneer het MS is dat het doet dan wanneer een ander merk iets soortgelijks doet
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind dit van bloatware die gemaakt omdat ze je zo veel mogelijk proberen te vangen in een Microsoft-ecosysteem.
Hoezo 'proberen te vangen in het Microsoft-ecosysteem'? Je zou een punt hebben als deze functionaliteit alleen beschikbaar zou zijn voor gebruikers van een Windows Mobile telefoon. Maar dat bestaat niet meer, dus zorgt dit er vooral voor dat het geen bal uitmaakt wat voor telefoon je hebt.

Enneh, ja natuurlijk probeert Microsoft hiermee gebruikers te lokken, dan wel vast te houden. Daar is toch helemaal niks mis mee? Apple heeft it soort integraties tussen MacOS en iOS al jaren, daar hoor je ook helemaal niemand over... En als je MacOS al met een Android telefoon kunt benaderen, is de ervaring onherroepelijk minder vloeiend als met iOS, dus wat dat betreft doet Microsoft dat aanzienlijk beter...
Ik vind jou opmerking en kritiek in deze nergens op slaan, bloatware is het zeker niet maar een extra service voor mensen die dat willen. Als je het niet wil is het makkelijk te verwijderen, enkel de app verwijderen. Dat jij dit niet gebruikt en het dan maar als bloatware te betitelen vind ik erg kort door de bocht.
Niet iedereen gebruikt 365 dus is het voor hen wel misschien handig en data bundel? je kan toch gewoon gebruik maken van jou huis wifi. En over de gebreken over welke heb je het, ik heb weinig tot geen gebreken het werkt Windows werkt prima en laat ik je vertellen ik ben al jaren Windows insider en de meest ruwe versie van Windows 11 pro namelijk de canary kanaal. Ik kom zelden problemen tegen het ligt er aan hoe je met het systeem omgaat en het onderhoud, veel mensen gebruiken die verkeerde externe programmaatjes die Windows onstabiel maken. programma's die zogenaamd Windows optimaliseren internet sneller maken of andere idiote dingen. Alles wat die programma's doen kan je ook in Windows zelf doen want ze maken gebruik van de instellingen die Windows zelf heeft maar die zijn vaak verborgen zodat mensen die daar geen verstand van hebben niet zo snel mee kunnen knoeien, want als het dan mis gaat krijgt Microsoft de schuld. en als je dan toch hulp programma's wil gebruiken neem dan de goede waarbij het vaak via powershell of register is in te stellen. De meeste van die programmaatjes maken Windows kapot en draaien altijd op de achtergrond om je data te verzamelen. en als je niet weet hoe dat moet blijf er dan vanaf. Geloof die meeste programma's niet Windows draaid vanaf begin goed je zou onnodige programma's uit de opstart en achtergrond kunnen stoppen. daar heeft Windows zelf genoeg mogelijkheden toe. en wat is er mis met het configuratie scherm. het is overzichtelijk en het werkt goed je doet net of daar de hele dag in moet werken, het heeft voor Microsoft geen prioriteit dat komt later wel. En als je in verkenner je folder pad kiest en in het adresbalk klik achter de text dan zie je het pad met forward-slashes dus snap niet wat je daar mee wil zeggen. En tot slot over die mappen zoals program files volgens mij snap jij niet helemaal hoe dat werkt stel je eens voor alles in één map, nou lekker overzichtelijk is dat. die mappen zijn niet alleen maar mappen maar hebben ook een functie.

[Reactie gewijzigd door Evertprakkie op 22 juli 2024 14:59]

Als ik wil bellen dan pak ik de telefoon. Als ik via de computer wil bellen dan schiet ik wel een videomeeting in. Wat brengt 'bellen via een laptop of PC' me?
Ik heb het juist wel eens geïnstalleerd omdat het me wel handig leek als ik gebeld wordt tijdens werk ik met m'n headset op m'n pc kan praten. Maar dat werkt dus niet.
.oisyn Moderator Devschuur® @sig6922 juni 2024 14:54
Dat werkt wel, alleen moet je je telefoon ook middels bluetooth verbinden met je PC.
Ja dat snap ik, maar het is mij nog niet gelukt. Zal maandag nog eens een poging wagen.
Ik vind het een interessante ontwikkeling. Ik ben gestopt met Phone link. Lastig wanneer je regelmatig 3 pc's gebruikt. Volgens mij nu nog steeds met maar 1 pc. Al lastig voor mensen die zakelijk en een privé systeem gebruiken en maar 1 telefoon hebben.
.oisyn Moderator Devschuur® @glatuin22 juni 2024 14:52
Hoezo is dat lastig? Heeft altijd prima gewerkt met mijn PC thuis en die op kantoor.
Ik ben heel blij met Phone link. Snel foto's delen en copy-paste functie is bijzonder goed werkt. Super handig. Nu nog 'gewoon' apps openen. Ik wil best een volledige trust leggen tussen phone en Windows zodat ik niet voor elke app iets moet goedkeuren.
Apps openen kan al
Dat kan wel maar ik moet nog steeds dingen doen zoals unlocken van scherm. Tja dan kan ik net zo goed de app gelijk openen op mijn telefoon.
Gebruik zelf geen Windows meer, maar als dit in de buurt komt van KDE-connect lijkt dit me een zeer nuttige toevoeging. Even snel bestanden delen (sharing menu in android is alleen niet geweldig) muziek play-pause, clipboard delen (hoewel dat van telefoon naar pc omslachtiger is door android permissies)
Muziek op de pc pauzeren als je gebeld wordt, remote input. Allemaal handige dingen.

Dus dit soort integraties juig ik vooral toe.
Niet lang en het startmenu is weer schermvullend. Niet meer gevuld met programma's maar met widgets en andere dingen. Laatst hadden ze natuurlijk ook al bedacht het weer in het start menu te plaatsen(terwijl we daar zoals we op bovenstaande screenshot zien al lang een widget voor hebben in de taakbalk. Ik zie ook nog wel een beetje ruimte voor CoPilot. En oh, Microsoft is natuurlijk ook dol op nieuws, sport en effecten. Dat kan er ook nog wel bij. Zo, scherm weer volledig benut!

[Reactie gewijzigd door DeTeraarist op 22 juli 2024 14:59]

Het weer heeft nooit in het startmenu gezeten in Windows 11 en daar is ook nooit mee geëxperimenteerd geweest of überhaupt een verborgen functie van gevonden. Je bent je dingen aan het inbeelden.

Dat gezegd hebbende is deze zijbalk juist wel weer bedoelt om widgets in te plaatsen, het dient niet alleen voor Phone Link.
Daar was laatst ook een aankondiging van. Over widgets of iets dergelijks in het start menu. Zal kijken of ik iets kan vinden daarover.

https://www.theverge.com/...-11-start-menu-companions

[Reactie gewijzigd door DeTeraarist op 22 juli 2024 14:59]

De integratie tussen Android en iOS zullen nooit zo goed zijn als tussen Android en ChromeOS en iOS en MacOS.

Dit is gewoon een verliezende strijd...
Er is geen enkele technische reden waarom jouw claim waarheid zou zijn. Je mag gerust Apple praisen voor de kwaliteit en het gemak dat ze bieden met hun implementatie, maar een ander afkraken die er duidelijk in investeert heeft geen enkele waarde.
Mac en iOS hebben beide Apple App Store, en Android en ChromeOS hebben beide Google Play Store.

Beide OS draaien de zelfde kernel.

Microsoft heeft sinds kort opgegeven met Android emulatie voor Windows, want het werkt gewoon niet en zowat niemand gebruikt de Amazon App Store.
Waar heb je het over? Voor de grap typ ik dit in de tuin, op mn foon, via remote desktop. Leuke is dat ik via remote desktop mn fotos ook kan overzetten naar de pc, de telefoon op kan nemen met de pc via dat telefoon link deel in windows en wat niet al. Wat ik ook kan met mn samsung is dex, mn foon gebruiken met desktopomgeving, snapt mn pc ook direct. Mn tv begrijpt dat ook. Basicly: ik sluit alles aan op alles, zonder inloggen, zonder platform die me beperkt.

Kga zo nog even fallout 4 doen, via winlator, op mn foon zonder tussenkomst van pc. Of even via xbox gamepass wat leuks doen nog terwijl ik geniet van de zon in de tuin. Of gewoon iets via steamlink doen.

Apple kan iphone mirroring en screensharing niet aanzetten, in hun woorden vanwege eu regels. Dit wat voor mij al 10 jaar gewoon werkt, zo niet al langer. Dit is omdat apple degene is die zo incompatible mogelijk wil zijn en je iets erbij door je strot duwt om basic functionaliteit te krijgen van je telefoon en randapparatuur, zoals hun platform/appleid/beperkingen. Zodra apple zich aan de DMA houdt, roep dan maar even weer.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 22 juli 2024 14:59]

Ik kan text kopiëren op mijn Mac, en plakken op mijn iPhone.

Ik kan iPhone-widgets plaatsen op mijn Mac.

Binnenkort kan je iPhone besturen op je Mac, zonder dat je de telefoon moet ontgrendelen.

Google is ook hard bezig met een unificeren van Android en ChromeOS, waardoor het 1 systeem wordt. Sinds kort heeft ChromeOS de kernel gekregen van Android-Linux.

Voor Microsoft wordt dit een verliezende strijd. Zelfs Microsoft baas Satya Nadella baalt nu dat hij Windows Phone heeft beëindigd, want ook hij ziet wat er aan komt. De toekomst van Windows ziet er grimmig uit.
Al die dingen doe ik al jaren, behalve de widgets (die ik ook niet gebruik op mm foon).

Ik kopieer al jaren tekst over en weer van pc naar android

Ik kan al jaren mn pc besturen op mn android, en mn android besturen vanaf pc

Ik kopieer al jaren mn fotos, van android naar pc en andersom

Ik kan al jaren de telefoon opnemen op de pc, en een pc gesprek voeren via de telefoon

Mijn apparaten, mijn vrijheid. Je wordt slechts beperkt omdat apple dit wil, en je verkoopt dit nu, terwijl werkelijk iedereen dit specifiek wat jij noemt al jaren kan, innoverend en dé reden dat een concurrent (welke dan ook) een grimmige toekomst heeft?

Succes verder, fanboy. Zodra apple deze, voor mij, basis functionaliteit heeft zou ik een apple ding kunnen overwegen. Die dingen die je noemt, kan de rest van de wereld al jaren en jaren.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 22 juli 2024 14:59]

MueR Admin Discord @Qws23 juni 2024 00:06
Wat leuk dat je dat allemaal kunt, maar wat is nou eigenlijk je punt? Eerst zeg je dat het een verliezende strijd is, daarna ga je ineens verkondigen wat jij allemaal voor leuke dingen op je apple devices kunt. Leuk dat je daar blij mee bent hoor, gefeliciteerd, maar het heeft geen klap te maken met je originele punt.
Apple houdt zich al decennia lang aan de DMCA. Al sinds president Clinton deze in de VS invoerde houdt Apple zich eraan

Ik denk dat je de DMA wetgeving bedoelt die de EU recentelijk uitgerold heeft.
Idd, edited. Thanks.
Je doet alsof je op kernel niveau communiceert tussen de apparaten, dat is totaal niet het geval.

Android emulatie voor Windows heeft er ook niet mee te maken. Want er valt niets te emuleren voor een telefoon link.
De kernel heeft er ook bij Apple niets mee te maken, en hoewel iOS/iPadOS ooit een fork was van macOS, is het na het forken wel onafhankelijk doorontwikkeld. De kernels tussen die twee zijn al lang niet gelijk maar, net zoals de APIs niet hetzelfde zijn. Dit net in tegenstelling tot Microsoft die alle versies van Windows uit 1 enkele codebase gaat compileren. Maar dat terzijde.

De integratie tussen een iPhone en een mac is subliem, en wordt grotendeels in userland afgehandeld op beide devices. Het kan zijn dat er niet publieke APIs voor sommige functies gebruikt worden waardoor MS mogelijks nooit een even vlotte integratie met Windows kan bouwen. Maar op Android is er veel meer mogelijk en staat niets MS in de weg om het wel te doen. En ze werken er met hun Phone Link app al heel wat jaren aan.
Dus dan moet Microsoft maar niets aanbieden? Ik ben blij dat het er is - ziet er goed uit.
Ik moet zeggen dat Phone Link for Windows best aardig werkt, ook in combinatie met een Android of iOS telefoon. Ik vermoed dan ook dat dit de integratie van deze app in Windows zelf is, met wat uitbreidingen in mogelijkheden.

Edit: ik lees net dat Phone Link standaard al aanwezig is in Windows 11.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:59]

Microsoft phone integratie vind ik best in orde. Zullen daarin nooit marktleider in worden, net als die anderen nooit een belangrijk aandeel zullen krijgen in besturing systemen. Maar ik vind het goed dat de vele windows gebruikers zoiets kunnen gebruiken.
Ik treedt de collega's volmondig bij. 'Telefoonkoppeling' werkt bijzonder goed en is zeer handig. Je hebt niet alleen toegang tot je sms-berichten, foto's, status-instellingen, (niet wachten tot gesynct met Onedrive!), maar zelfs tot al je apps, meldingen en je kan zelfs je telefoon spiegelen op je computer.

Het mooie aan deze app is dat het je keuzes voorstelt, het dwingt niets af. Wil je Bluetooth-koppeling, dan kan dat. Wil je schermspiegeling, dan kan dat eveneens.

Het zal wellicht niet voor iedereen zijn, dat begrijp ik, maar ik gebruik het met veel plezier alvast.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Insectiside op 22 juli 2024 14:59]

Sir, this a Wendy's.

Het gaat over Windows. Meeste mensen hebben dat op de desktop dus leuk dat Android/Chrome en iOS/MacOs dat makkelijker kunnen maar is PhoneLInk voor veel mensen gewoon erg handig omdat ze Windows voor hun neus hebben.
Huh? Daar gaat dit artikel niet over! Het artikel gaat over de integratie Windows - Android en eventueel later Windows - iOS.

[Reactie gewijzigd door mcmlx op 22 juli 2024 14:59]

het is 'de integratie zal', niet zullen. Alsjeblieft zeg.
Hoe ironisch. Regel 1: Als je denkt opmerkingen te moeten maken over simpele taal fouten, maak dan zelf geen domme(re) fouten.
Het is taalfouten en niet “taal fouten”. (Sorry)
Ik lig niet wakker van fouten tenzij de gevolgen ervan ambiguiteit opleverd.
Het is "oplevert" :+
Klinkt erg interessant. Het zou ook fijn zijn als je dan ook gesprekken kunt opnemen vanuit Windows van Whatsapp.

[Reactie gewijzigd door Tonbors op 22 juli 2024 14:59]

Dat kan met de. WhatsApp app. Die werkt fijner dna de Phone link variant
Ok thx, dat ga ik de komende tijd uitproberen.

Wat ik geweldig vind is dat als mijn iphone overgaat dat ik het gesprek kan aannemen op mijn ipad, zonder dat ik daarvoor moeilijke handelingen moet doen. Dus een betere en makkelijkere integratie met Windows juist ik dan ook toe.
Wanneer iemand jouw Android telefoon belt (niet via WhatsApp), dan kan je ook gewoon via Phone link op je PC opnemen.
ik hegb dat nog niet geprobeerd, omdat ik bang ben in het begin van het gesprek erachter te komen dat microfoons niet goed zijn ingesteld en de andere kant ophangt
Ook niet gewoon uit de Windows store? Kan meestal gewoon zonder admin rights.
Windows store is prima te disablen via Intune of Group policies.
Ah, OK, ben geen system admin, dus niet echt een expert. Weet alleen dat ik hier, als gebruiker, gewoon zaken vanuit de store kan installeren.
Vanwege security vulnerabilities is dat bij ons op de bedrijfslaptop verboden.

Leuk al die intergraties, maar het gaat ongetwijfeld voor nieuwe vulnerabilities zorgen. Ik meer nadelen dan voordelen. (zeker als je kunt connecten zonder ontgrendelen zoals iemand hierboven graag wilde)
Recent nog Win 11 LTSC geinstalleerd, nog geen tijd gehad om mn post-install script toe te passen, maar thus far lekker clean.
Maar zit er ook een optie in om een bestand of bericht weg te schrijven naar je telefoon? Dat vind ik veel belangrijker: ik zoek iets op op m'n computer en wil dan een kopie op m'n telefoon en/of tablet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.