Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Een Chinese Mondriaan

Orico Portable SSD Review

Conclusie

De Orico Portable SSD valt op door zijn unieke uiterlijk. Ongeacht of je liefhebber bent van deze abstracte kunst, vinden we het leuk om te zien dat een fabrikant eens wat anders doet dan gebruikelijk. Technisch mag het niet de spannendste ssd ooit zijn, maar Orico weet zich toch in de kijker te spelen.

Wat de prestaties betreft, laat de Portable SSD precies zien wat we van een moderne USB 3.2 Gen2-ssd verwachten. Hij is gemiddeld nog net wat sneller dan de Samsung T7 Shield die we dit voorjaar testten. Die paar procent verschil is echter te weinig om de toch wel forse meerprijs te verantwoorden. De Orico-ssd is in 1TB-formaat vijf tientjes duurder dan de Samsung-ssd, terwijl Kingston bij de XS2000 een erg scherpe prijs hanteert voor een ssd die bovendien aanmerkelijk sneller is.

Kijk je louter naar de prijs en prestaties, dan zijn er dus betere alternatieven te koop, maar die zullen wel minder snel de aandacht trekken als je ze in het bijzijn van anderen in je computer plugt.

Getest

Orico Portable SSD 1TB Wit

Prijs bij publicatie: € 169,90

Bekijk product

Reacties (85)

Wijzig sortering
Ik zie:

- Een SSD die gepushed wordt door de fabrikant
- Die exclusief te koop is bij 1 outlet, met een 'waardebon' van T.Net voor handige tracking van deze campaign

Is het niet handig om ergens, vanuit journalistiek oogpunt, een grote banner 'sponsored content' neer te zetten? Hier is toch een volledige .Adv catagorie voor verzonnen?
Uiteraard is dit geen gesponsorde content, en de kortingsactie waar ik naar verwijs staat gewoon op de Amazon-productpagina (ctrl+f op 'productaanbiedingen'). Die is dus niet van of via Tweakers.
Een oprechte vraag: Waarom een product reviewen van een merk waar nog niemand van gehoord heeft en (bijna) nergens te verkrijgen is? Als het nergens te koop is, dan is deze review toch niet meer relevant?
Ik kan er niets aan doen, maar ik denk hetzelfde als @HunterPro

Daarenboven vind ik het 'uniek ontwerp' als pluspunt discutabel. Ik zie namelijk geen uniek ontwerp. Wel een dertien in een dozijn form factor met een mooie print. Een print maakt het nog geen 'uniek ontwerp'.

En spijtig dat jullie de moeite niet gedaan hebben om de SSD van binnen eens te bekijken. Dat je in een vorige reactie aangeeft dat je de behuizing niet kan openen zonder het te beschadigen vind ik een non-argument. Als jullie niet gesponsord zijn, dan betekent dat jullie deze schijf niet te leen gekregen hebben? Waar wachten jullie dan op om ze gewoon open te breken? Of wil je ze achteraf nog gebruiken voor weet ik veel wat?
Orico is best bekend, een van de betere merken op AliExpress, al meerdere usb hdd/SSD behuizingen van in huis en betrouwbaar qua specs (snelheden e.d.).

Dit model kan ik overigens niet zo snel vinden op Ali, welen vergelijkbaar ding maar die is een stuk duurder dan deze ..

Verder staan er in de conclusie een paar alternatieven die je kunt overwegen. Wat vooral aansprekend is is het design, als je dat niks doet kan je ook voor een goedkopere optie of zelfbouw gaan.

Intern zit vast een pcie nvme, ik verwacht niet een dedicated stuk hardware (naast de pcie-USB interface).

[Reactie gewijzigd door mjl op 25 juli 2022 14:26]

"al meerdere usb hdd/SSD behuizingen van in huis" Behuizingen,. en even verder "snelheden"? Hoe maakt dat deze (interne zaken binnen de SSD's) goed?

[Reactie gewijzigd door Midnight4u op 25 juli 2022 21:39]

Ik bedoel daarmee dat de geadverteerde specificaties overeen kwamen met de daadwerkelijke performance. Wat je nog wel eens ziet bij Ali is dat er hoge bergen besloot worden maar dat in de praktijk tegen valt. Bij dit merk valt dat in mijn ervaring reuze mee :)
Het Geachte Redactie-subforum is inderdaad de plek voor inhoudelijke feedback op reviews, en daar heb ik zojuist dan ook een reactie geplaatst.
Sorry voor de shoot die je daar over je heen kreeg, hoop dat het niet te demotiverend was… wat mij betreft was dit een to review en dat je vriendelijk bent naar lezers/mede-nerds met een kortingstip is alleen maar te prijzen…
Krijgt Tweakers geld (of producten) voor deze artikel? Dan is het advertentie. Anders niet.
Een advertentie waarbij als minpunt de prijs wordt genoemd... zal de fabrikant blij van worden. 8)7

Houd toch eens op met die eeuwige verwijten aan de Tweakers-redactie, telkens als er een dingetje in een artikel staat dat niet bevalt.
Enig idee welke controller? Of ik heb er 2x overheen gelezen..
Orico gebruikt bijna altijd JMicron chips, kan voor deze echter niet achterhalen welke dat is.
Orico wil het helaas niet prijsgeven en open zonder schade kan dit ding niet. Ze verkopen zelf ook interne ssd's, dus mijn gok zou zijn: een NVMe-ssd van eigen makelij (met SATA kom je niet aan deze snelheden) icm een SATA-naar-USB-3.2-Gen2-controller van bv. JMicron, zoals @Call of Duty al zegt.
De enige oplossing is dan dus deze ssd open te maken met schade en uit te zoeken welke controller het is. Desgevraagd 170 euri betalen aan Orico. Enorm redelijke prijs voor een goed artikel, niet voor een ssd cover. Dat zou dan het enige interessante worden van dit hele artikel. Want wees nu eerlijk: gaat er telkens een artikel worden geschreven als er een standaard product wordt gelanceerd met een fancy opdrukje? Een van Gogh keyboard van Logitech of een Wim T Schippers koptelefoon van Sennheiser?

[Reactie gewijzigd door Magere Hein op 26 juli 2022 05:04]

Volgens mij heet deze site niet www.geldboom.nl. Ik kan me best voorstellen dat men bij voorkeur niet wenst te betalen voor product wat men reviewt.

Zou er interesse zijn in producten welke afwijkt van de norm, ook al is het maar een led-stripje op een ventilator? Denk het wel. Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van een koptelefoon die afwijkt van de geijkte zwarte kleur. Doe mij maar een oranje of zo. Anderen zijn geïnteresseerd in waterkoeling, of een fraaie kast. Ook niets mis mee. Mede daarvoor komen we bij tweakers.net

En voor de duidelijkheid: https://nl.wikipedia.org/wiki/Euro: het zijn geen euri. Dat mag na zo'n 20 jaar toch wel bekend zijn.
Tweakers.net groeit het geld niet op de rug, daarom ben ik ook abonnee geworden en klik ik extra vaak op advertenties. Maar 170 euren voor een ssd moet er toch wel vanaf kunnen. Desnoods gewoon gesloopt terugsturen en hopen dat er geen factuur volgt. Met een beetje geluk leidt het ook tot extra links vanuit andere websites naar T.net toe wegens grensverleggende strategie en nuttige informatie.

FYI een koptelefoon van Sennheiser volgens Wim T Schippers is niet zomaar oranje maar ruikt ook heel lekker

Verder excuus voor mijn reactie, want ik zie nu dat er al uitleg was gegeven door de auteur.

[Reactie gewijzigd door Magere Hein op 26 juli 2022 09:19]

als ik mag gokken

mtq-5g / mtq-10g /
JMS583

mtq-20g /mtq-40g
JMS583 (backwards compatible)
Intel JHL7440 voor de usb 4.0 variant (Thunderbolt 3 , officieel is er nog geen usb4.0)
Met de combi JMS583/JHL7440 krijg je geen 20Gbit/s (USB 3.2 Gen2x2). JMicron heeft daar niet echt een voor de hand liggende chip voor afaik, dus ik zou gokken op een ASMedia-chip (bv de ASM2364) in de 20Gbit/s-versie.
om de vergelijking eerlijk te houden, waarom hebben jullie dan de Gen2x2 niet getest als die ook bestaat en er andere Gen2x2 modellen in de grafieken staan? Je kon ze dan zelfs op een Gen2 en Gen1 poort hangen om de invloed ervan te zien op de prestaties, want vaak zie ik nog mensen devices op tragere poorten aansluiten, omdat ze niet beter weten
Staat in het artikel; die is niet opgestuurd.

Maar vind het ook wat vertroebelend werken hoor, die twee door elkaar in de grafieken bij snelheden.

Voor de laatste pagina is het natuurlijk wel van toepassing, bij de prijs-prestatievergelijkingen.
in welk stukje zie je dat dan staan, want ik heb er al 2x over gelezen :(
Dit staat bij hoofdstuk 1, bovenaan:
Naar aanleiding van ons artikel over Orico's Thunderbolt-ssd-behuizing nam de Chinese fabrikant contact met ons op, met de vraag of we ook hun nieuwe externe ssd wilden bekijken. In tegenstelling tot de behuizing die we eerder onder de loep namen, valt deze Orico Portable SSD niet zozeer op door de techniek, maar vooral door het bijzondere ontwerp.
Ik neem daarbij overigens wel aan dat Tweakers niet vervolgens zelf naar de winkel is gerend om er eentje te kopen om te testen... (dus in zoverre heb je gelijk dat het er niet letterlijk staat)
De geteste ssd is idd gewoon het exemplaar dat Orico heeft gekozen om op te sturen :)
Dank voor je reacties in de reacties Tomas! Ik begrijp de kritische geluiden op deze review wel. De twee kritiekpunten die ik met name herken zijn

- De behuizing is niet open geweest. Ik heb in mijn gedachten dat er een merk was dat onder hetzelfde productnummer andere (goedkopere) harde schijven in de uiteindelijke winkel versies stopte dan in de reviewmodellen? Maar kan dit niet meer terugvinden. :| iemand wel?

- Als hardware is dit een technisch weinig bijzonder apparaat en begrijp ik de prominente plaats voor een aparte review gewoon niet. In een round-up of gebruikers review past deze prima, maar een heel eigen artikel zou niet mijn keuze zijn zonder sponsoring.
het feit dat de fabrikant zo kleinschalig werkt dat hij nog geeneens bij GS1 een GTIN heeft om codes uit te geven, voorspelt weinig goeds, want
All products need a unique identification number from GS1 to be able to sell them online or in stores
dus als die paar honderd euro (voor 10 codes) al teveel is om wat producten te verkopen, dan vraag ik me af hoe serieus je een merk al moet nemen. Bij amazon en ali hebben ze achterdeurtjes gevonden om dit te omzeilen, mag natuurlijk, maar niet erg professioneel.

het gebruik van het mondriaanse productuiterlijk is trouwens een grijze zone en iets zegt me dat ze misschien niet alles mooi afgecheckt hebben met de mondrian trust
ok, ik dacht al dat ik 2x fout was :P
Uiteraard is het uiteindelijk de fabrikant die beslist wat hij stuurt met zijn eigen beweegreden. Soms kan je als reviewer daar een invloed op hebben door achter verschillende modellen te vragen en vaak sturen ze dan het topmodel op, net om in de resultaten er beter uit te komen, dus waarom ze dat niet konden/wilden kan jij uiteraard niet veel aan doen behalve beleefd weigeren als het product op zich niet speciaal genoeg is (hetzij specs, hetzij resultaten, hetzij dat er gewoon geen deftig artikel over te schrijven is, ...).
Minpunten
Flink aan de prijs
Komt het niet door het gebruik van een kunst? Alsof we een stuk van het bedrag voor licentie of zoiets moeten betalen? Ik weet zeker dat een maker niet echt leuk vindt als iemand je kunst op een product zet.
Ik wilde net de vraag stellen of dit product wel gelicenseerd is, of dat ze 'm op "het LIJKT op Mondriaan, maar is het niet" gooien als er ooit een klacht komt.

Edit: Dankzij @i-chat z'n comment er achtergekomen dat auteursrecht op Mondriaan verliep in 2014.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 25 juli 2022 11:25]

en hoe lang moet je dan nog aan de nabestaanden van de nabestaanden van mondriaan blijven betalen voor zijn beeltenissen?

ik heb namelijk vrij zeker nog familaire banden met de persoon die 'vuur' heeft uitgevonden, is wel wat dunnetjes inmiddels maar dat heb je na zo'n 5000 jaar. kortom ik wil graag nog een paar miljard aan licentie-gelden komen innen!
Dat is zeer makkelijk te Googlen. 2 seconden werk gaf dit resultaat.
Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de maker is overleden.
Dus nee, je vuur-verhaal gaat niet op, maar in het geval van Mondriaan verliep dat dus al in 2014. Wat liep die man voor op z'n tijd qua stijl zeg!

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 25 juli 2022 10:37]

Dat is zeer makkelijk te Googlen. 2 seconden werk gaf dit resultaat.
Mijn vraag was een retorische
En maar jn opmerking over vuur natuurlijk sarcastisch.
Mij leek die informatie evident, excuses als dat onterecht was.
5000 jaar geleden hadden we al stevige samenlevingen. Vuur beheersen we zeker al 400000 jaar. Volledig off topic, maar leuk om weten. We lopen hier al even rond :)
En met zo'n lange tijd kan dus *iedereen* aanspraak maken op die ontwikkeling. Wat bij 5000 jaar waarschijnlijk ook al zo overigens. Nou nog even vechten om het percentage.
Komt het niet door het gebruik van een kunst?
Chinees merk dat via Ali/Amazon verkocht wordt. Copyright is daar niet echt een ding. Die betalen gegarandeerd geen stuiver voor het ontwerp.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 26 juli 2022 10:13]

Ik vraag me dan af, waarom de Kingston XS2000 niet top presteert in de synthetische benchmarks, maar juist uitstekend in de praktijk benchmarks (van Tweakers.net). Ook het raadplegen van het originele artikel geeft daar geen duidelijkheid in:
reviews: Vijf USB-ssd's van 20Gbit/s vergeleken

Het enige wat een mogelijke indicatie is, komt van een van de comments uit dat artikel, dat Tweakers.net test met te grote files en geen IOPs (meer) test...
Ik herken de grote tegenstelling waarop je doelt eigenlijk niet. De XS2000 wint 3 vd 6 praktijktests (50% dus), en 2 vd 5 synthetische tests (40%).

Maar buiten dat, we draaien natuurlijk bewust meerdere tests omdat verschillende benchmarks verschillende resultaten kunnen geven. Het is daarom zeker geen doel dat de praktijktests exact moeten overeenkomen met de volgorde in de synthetische tests. Voor de praktijktests gebruiken we 5MB-files, vergelijkbaar met het overzetten van foto's of muziekbestanden, en grotere bestanden, vergelijkbaar met films, iso's etc. Dat lijken ons de meest voorkomende scenario's voor het gebruik van een externe ssd in de praktijk.

Overigens noteren we van recent geteste ssd's ook de 4kB-scores in CrystalDiskMark, maar daarvan hebben we nog niet genoeg vergelijkingsmateriaal om er een grafiek van te maken.
Een Chinese Mondriaan die aan de prijs is, dat is sowieso al erg bijzonder :+
Van Orico heb ik een aantal verschillende kleuren USB 3.0 behuizingingen voor mijn 2,5 Inch HDDs en SSDs, prima spul eigenlijk.
Ben ik nou de enige die totaal niet onder de indruk is van het Mondriaan printje? Dit is "gewoon" een Chinese SSD die echt niks anders doet dan de vele andere concurrenten.
Daarnaast wordt dit product op zn Chinees weer doorgedrukt. Jammer dat ook Tweakers zich hiervoor leent.
Ik vind het wel aardig, zou wat mij betreft het label "uniek" verdienen als elke portable een gegenereerd Mondriaan patroon zou hebben.
Mijn favoriete schilder allertijden! Natuurlijk is dit leuk nieuws.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee