Een foldable die verticaal dichtvouwt tot een compact doosje, wordt steeds normaler. De praktische voordelen van een 'klaptelefoon' zijn dan ook evident; je koopt een toestel dat lekker makkelijk is mee te nemen en waarvan je de beste camera gemakkelijk kunt gebruiken voor selfies. In deze review bekeken we de twee nieuwste modellen van de in de Benelux veruit relevantste merken: de Motorola razr 50 Ultra en de Samsung Galaxy Z Flip6.
Van de twee toestellen heeft de Motorola razr 50 Ultra het onderscheidendste design, met zijn mooi afgeronde frame en kunstlederen achterkant. De minimalistisch hoekig vormgegeven Z Flip6 is wat compacter en dat is ook fijn. Beide toestellen zijn waterdicht, maar niet bestand tegen fijne stofjes; de razr 50 Ultra heeft het prettigst aanvoelende scharnier en de minst zichtbare vouw in het scherm. Het scherm van de Z Flip6 is wel een stuk feller en ook op andere vlakken biedt het grote scherm van dit toestel een wat hogere beeldkwaliteit. De razr 50 Ultra heeft dan weer een mooier, groter coverscherm, dat je ook voor veel meer toepassingen prettig kunt gebruiken. Samsung vereist daarvoor nog steeds een omweg via een thirdpartyapp, en zelfs dan werkt het nog niet zo lekker als op de Motorola-telefoon.
Op cameragebied maakt Motorola de opmerkelijke keuze zijn klaptelefoon niet met een ultragroothoekcamera, maar met een telecamera uit te rusten, een keuze die ik niet echt begrijp. De Z Flip6 levert met behulp van slimme digitale vergroting vrijwel even scherpe plaatjes als je inzoomt, althans bij goed licht. Ondertussen beschikt de Z Flip6 over een extra perspectief dat je bij de razr 50 Ultra gewoon niet tot je beschikking hebt. De ultragroothoekcamera komt ook bij selfies heel goed van pas; je zet zonder je arm te hoeven strekken een hele vriendengroep op de foto. De hoofdcamera van beide smartphones is ten opzichte van eerdere toestellen verbeterd. Ze doen niet heel veel voor elkaar onder. De razr 50 Ultra maakt overdag scherpere foto's, maar de Z Flip6 wint in de nacht.
Waar Samsung de Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 monteert, de snelste van het moment, heeft de razr 50 Ultra de net wat mindere 8s Gen3 aan boord. Beide telefoons zijn geen echte snelheidsmonsters, te oordelen aan de aanzienlijke hoeveelheid throttling die helaas een gegeven blijft bij dit type telefoon. De software draait op beide modellen vloeiend, waarbij de interface bij Motorola wat minder extra tierlantijnen bevat. Samsung belooft veel langer software-updates voor de Z Flip6: liefst zeven jaar, waar de razr 50 Ultra slechts vier jaar wordt bijgewerkt.
De telefoon van Motorola kan terugkomen op het gebied van accuduur. Die is nipt beter dan bij de Galaxy Z Flip6. Beide telefoons presteren op dit vlak voldoende, maar hebben nog steeds een ruime achterstand op de best presterende 'normale' toestellen in het high-end segment. Teleurstellend aan de Z Flip6 is het tergend trage opladen. Bij de razr 50 Ultra gaat het bijna dubbel zo snel, waarbij de lader en verdere accessoires ook nog worden meegeleverd, terwijl het doosje van de Z Flip6 alleen het hoogst noodzakelijke bevat.
Onder de streep zou ik de Galaxy Z Flip6 aanwijzen als de zeer nipte winnaar, vanwege zijn betere updatebeleid en ultragroothoekcamera. Dat wil niet zeggen dat er geen goede redenen zijn om toch een razr 50 Ultra te overwegen, zoals het fijnere coverscherm en het veel snellere opladen. We kunnen in ieder geval concluderen dat de strijd om de beste klaptelefoon dit jaar spannender is dan ooit. Daarmee zal er ook veel afhangen van de prijsontwikkeling en verkrijgbaarheid. Op die gebieden is Samsung momenteel in het voordeel. Niet alleen kun je de Z Flip6 bij veel meer winkels bestellen, ook is de foldable minder dan een maand na introductie al meer dan 300 euro in prijs gedaald bij de goedkoopste aanbieders.