Door Friso Weijers

Redacteur

Wie maakt de beste klaptelefoon?

Samsung Galaxy Flip6 vs. moto razr 50 Ultra

03-08-2024 • 06:00

111

Singlepage-opmaak

Conclusie

Een foldable die verticaal dichtvouwt tot een compact doosje, wordt steeds normaler. De praktische voordelen van een 'klaptelefoon' zijn dan ook evident; je koopt een toestel dat lekker makkelijk is mee te nemen en waarvan je de beste camera gemakkelijk kunt gebruiken voor selfies. In deze review bekeken we de twee nieuwste modellen van de in de Benelux veruit relevantste merken: de Motorola razr 50 Ultra en de Samsung Galaxy Z Flip6.

Van de twee toestellen heeft de Motorola razr 50 Ultra het onderscheidendste design, met zijn mooi afgeronde frame en kunstlederen achterkant. De minimalistisch hoekig vormgegeven Z Flip6 is wat compacter en dat is ook fijn. Beide toestellen zijn waterdicht, maar niet bestand tegen fijne stofjes; de razr 50 Ultra heeft het prettigst aanvoelende scharnier en de minst zichtbare vouw in het scherm. Het scherm van de Z Flip6 is wel een stuk feller en ook op andere vlakken biedt het grote scherm van dit toestel een wat hogere beeldkwaliteit. De razr 50 Ultra heeft dan weer een mooier, groter coverscherm, dat je ook voor veel meer toepassingen prettig kunt gebruiken. Samsung vereist daarvoor nog steeds een omweg via een thirdpartyapp, en zelfs dan werkt het nog niet zo lekker als op de Motorola-telefoon.

Op cameragebied maakt Motorola de opmerkelijke keuze zijn klaptelefoon niet met een ultragroothoekcamera, maar met een telecamera uit te rusten, een keuze die ik niet echt begrijp. De Z Flip6 levert met behulp van slimme digitale vergroting vrijwel even scherpe plaatjes als je inzoomt, althans bij goed licht. Ondertussen beschikt de Z Flip6 over een extra perspectief dat je bij de razr 50 Ultra gewoon niet tot je beschikking hebt. De ultragroothoekcamera komt ook bij selfies heel goed van pas; je zet zonder je arm te hoeven strekken een hele vriendengroep op de foto. De hoofdcamera van beide smartphones is ten opzichte van eerdere toestellen verbeterd. Ze doen niet heel veel voor elkaar onder. De razr 50 Ultra maakt overdag scherpere foto's, maar de Z Flip6 wint in de nacht.

Waar Samsung de Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 monteert, de snelste van het moment, heeft de razr 50 Ultra de net wat mindere 8s Gen3 aan boord. Beide telefoons zijn geen echte snelheidsmonsters, te oordelen aan de aanzienlijke hoeveelheid throttling die helaas een gegeven blijft bij dit type telefoon. De software draait op beide modellen vloeiend, waarbij de interface bij Motorola wat minder extra tierlantijnen bevat. Samsung belooft veel langer software-updates voor de Z Flip6: liefst zeven jaar, waar de razr 50 Ultra slechts vier jaar wordt bijgewerkt.

De telefoon van Motorola kan terugkomen op het gebied van accuduur. Die is nipt beter dan bij de Galaxy Z Flip6. Beide telefoons presteren op dit vlak voldoende, maar hebben nog steeds een ruime achterstand op de best presterende 'normale' toestellen in het high-end segment. Teleurstellend aan de Z Flip6 is het tergend trage opladen. Bij de razr 50 Ultra gaat het bijna dubbel zo snel, waarbij de lader en verdere accessoires ook nog worden meegeleverd, terwijl het doosje van de Z Flip6 alleen het hoogst noodzakelijke bevat.

Onder de streep zou ik de Galaxy Z Flip6 aanwijzen als de zeer nipte winnaar, vanwege zijn betere updatebeleid en ultragroothoekcamera. Dat wil niet zeggen dat er geen goede redenen zijn om toch een razr 50 Ultra te overwegen, zoals het fijnere coverscherm en het veel snellere opladen. We kunnen in ieder geval concluderen dat de strijd om de beste klaptelefoon dit jaar spannender is dan ooit. Daarmee zal er ook veel afhangen van de prijsontwikkeling en verkrijgbaarheid. Op die gebieden is Samsung momenteel in het voordeel. Niet alleen kun je de Z Flip6 bij veel meer winkels bestellen, ook is de foldable minder dan een maand na introductie al meer dan 300 euro in prijs gedaald bij de goedkoopste aanbieders.

  • Motorola razr 50 Ultra
  • Samsung Galaxy Z Flip6

Lees meer

Reacties (111)

111
108
49
4
0
44
Wijzig sortering
Motorola belooft drie jaar Android-versie-updates en vier jaar securitypatches voor de razr 50 Ultra. Je mag dus nog Android 17 en updates tot 2028 verwachten. Daarmee maakt het toestel niet zo'n goede beurt.
Dat vind ik nog een understatement. Ik vind dit anno 2024, waar duurzaamheid en spaarzaam met resources omgaan toch echt wel een dingetje en thema geworden is, veel te kort.

Voor mij persoonlijk is zo'n korte update-periode zelfs een regelrechte deal-breaker. Hoe mooi en goed het toestel zelf ook moge zijn, als de support al zó snel gestaakt wordt vind ik het geen optie meer.

Ik probeer namelijk zoveel mogelijk op duurzaamheid te letten, en doe vele jaren met een telefoon. Zo heb ik echt jaren gedaan met mijn Siemens C35, Nokia Lumia 950XL, Huawei P20 Pro, en ook met mijn huidige Samsung S23 Ultra wil ik toch zeker tot de release van de S28 ofzo doen.

Dat sommigen elk jaar, of zelfs elk halfjaar, een nieuwe telefoon kopen moet men zelf weten, ik geef de prioriteit aan duurzaamheid. Ik behandel mijn telefoons altijd normaal, en die doet het na 4-5 jaar gewoon nog altijd prima. Dan stel ik dus wel als eis dat je na al die tijd nog minimaal securitty-updates krijgt. Zo niet, hoef ik de telefoon in kwestie niet eens meer.

En dat het anders kan bewijst Samsung wel, met de S23-serie gaven ze al 5 jaar support, en vanaf de S24 is dat dus al opgerekt naar 7 jaar. Dus het kan wel, het is blijkbaar pure onwil van Motorola (en vele andere merken) om het niet te deon.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 3 augustus 2024 06:11]

Ik weet het, dit vindt men op Tweakers super naïef: Maar waarom doet men alsof telefoons zonder nieuwste Android updates (en in mindere mate nieuwste security updates) gelijk onbruikbaar zijn?

Ik heb nog nooit een artikel of bericht gelezen over ontvreemding van betaalgegevens, software die niet werkt, exploits of phishing oid doordat men achter liep met security updates. Statement: Het merendeel van de problemen ontstaat door verkeerd gebruik, niet doordat men niet de laatste updates heeft gedraaid. (Let wel ik heb het over Android/iOS, niet over andere platforms zoals bijv. Windows)
Verder, apps worden zelden alleen door de allerlaatste Android versie ondersteund. 3-4 versies terug is in de regel nog courant.

Ik ben erg content over de Moto UI/motions in tegenstelling tot Samsung UI en lever graag een jaartje updates in als ik al die 5 jaren een prettigere ervaring heb.

Verder is de stelling pure onwil een beetje kort door de bocht. Het is een economische afweging om voor elk type telefoon dat een fabrikant uitbrengt jaren lang updates te blijven developen voor oude telefoons.

Ik zou van Tweakers graag een artikel/onderzoekje lezen over hoe belangrijk Security/Android/iOS updates nou echt blijken te zijn, want ik heb het idee dat iedereen altijd maar wat vanuit de onderbuik roept.

[Reactie gewijzigd door PROximity op 3 augustus 2024 11:09]

Ik heb nog nooit een artikel of bericht gelezen over ontvreemding van betaalgegevens, software die niet werkt, exploits of phishing oid doordat men achter liep met security updates.
De 'security' van het OS is over het algemeen ook wel op een dusdanig niveau dat, als er al lekken gevonden worden, die dusdanig lastig massaal te misbruiken zijn dat er te weinig 'slachtoffers' zijn om erover te berichten.
De veiligheid van alle potentieel te installeren apps, hoe het OS daarmee om gaat en niet in de laatste plaats hoe mensen er mee om gaan is naar mijn idee meer relevant.
Verschillende van mijn Samsung S smartphones zijn na 2 a 3 jaar naar anderen gegaan waar ze vervolgens nog 2 a 3 jaar gebruikt werden en het enige probleem dat na een tijd ging spelen is dat sommige apps niet meer geïnstalleerd konden worden op een verouderde Android versie.

Ik heb persoonlijk nog een S9 als reserve liggen die ook af en toe als afstandsbediening dienst doet en die heeft zijn laatste Android update gehad in Maart 2022 (Android 10, OneUI 2.5) en laatste securityupdate in September 2022.
Tot nu toe heb ik nog geen apps die niet meer functioneren of andere issues gehad. Hoe veilig of onveilig het is om met deze telefoon mijn dagelijkse dingen te doen heb ik geen idee van.
Maar ik ga zeker niet uitproberen of er in de afgelopen 2 jaar misschien beveiligingsgaten niet gedicht zijn die door malafide apps of via bluetooth of NFC kunnen worden misbruikt.

Afgezien van de vraag of die updates wel echt nodig zijn of bij gebrek eraan een werkelijk risico vergroten kun je ook vrij eenvoudig stellen dat het verwacht mag worden dat een apparaat van vele honderden Euro dat technisch niets mankeert en jaren mee kan ook qua software ondersteund wordt.
Natuurlijk is het een economische overweging van de fabrikant, maar als consument heb ik daar geen boodschap aan. Als een apparaat 10 jaar mee kan en afhankelijk is van software-updates dan wil ik 10 jaar software-updates.
En laten we realistisch blijven. Met 25 miljoen verkochte versies van de S23 zou het prima mogelijk moeten zijn om een paar Euro per telefoon opzij te zetten om die updates te maken.
Devices die niet op de laatste levels qua security zitten moeten per definitie compleet gebricked worden.
Dat klinkt erg extremistisch. Bent u zo iemand die niets vertrouwt tenzij het getest is en absoluut veilig is verklaard? De meeste voedselproducten zijn nooit getest, water ook niet.
Mijn 4 jaar jonge Huawei heeft al meer dan een jaar geen veiligheidsupdates gehad. Heeft trouwens ook geen glurende Google. 😁

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 5 augustus 2024 13:09]

Het is mijn werk, cybersecurity. Dus ja, ik vertrouw niks als het niet 100% up to date is. Ik ben goed in m'n werk. Water wordt regelmatig getest en voedingsmiddelen ook.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 5 augustus 2024 13:56]

Heb je voorbeelden waarbij het mis is gegaan? Want volgens mij is de mens (zwakke wachtwoorden, op verkeerde links klikken, etc) de zwakste schakel op het moment.
Praktisch alle gevallen waar Cellebrite (of hoe heet die toko) toestellen heeft weten binnen te dringen. Of waar spyware op geïnstalleerd is in het verleden door andere partijen. Of waar misbruik is gemaakt van exploits die gepatched konden worden.
Ik overdreef een beetje. Rond 2005 wilde de EU 100.000 chemische stoffen laten testen, later werd het teruggebracht naar 30.000. Daaronder zitten stoffen als zeep en verf die nog nooit op schadelijkheid zijn getest
Volgens mij is er niets van het project terecht gekomen. U kunt dus met minimaal 100.000 mogelijk schadelijk stoffen in aanraking komen.
Zo is het met cybersecurity ook. Alle gevaren zijn niet bekekend en van de bekende gevaren is vaak alleen het theoretische gevaar bekend.
Ik loop nou niet echt warm van het idee dat een bedrijf een hardlimiet kan zetten op een apparaat en je na dat limiet eigenlijk kan forceren over te stappen naar hun nieuwe apparatuur.
Daarom is updatebeleid zo belangrijk. Je kan er warm voor lopen of niet, maar feit blijft dat als iets niet supported is, het gewoon een gevaar voor jezelf oplevert. Of voor anderen, zodra je deel wordt gemaakt van een botnet bijv.
Om het heel simpel te maken ik mag een telefoon welke geen security patches niet meer gebruiken voor werk. Dat maakt een telefoon voor mij gelijk onbruikbaar ongeacht hoeveel invloed dat is.

Mensen die nog Windows 7 gebruiken of W10 22h1 zou je waarschijnlijk voor gek verklaren omdat het geen security patches meer krijgt. Waarom bij telefoons niet?
Ik zou van Tweakers graag een artikel/onderzoekje lezen over hoe belangrijk Security/Android/iOS updates nou echt blijken te zijn
De vraag is eigenlijk wat de belangrijkste aanvalsvector is op mobiele devices. Ik heb enkele Cyber Security Threath reports bekeken van wat bekende Cyber Security Bedrijven. Er zijn er nog meer van Paloalto, crowdstrike, Cisco etc.

De belangrijkste vectoren zijn pfishing en malafide apps. Dit in acht nemende, de zwakke schakel is de mens. Iemand die weinig op onbekende websites komt, nooit klikt op links in e-mail, geen pfishing apps beantwoord en enkel de grootste meest bekende apps gebruikt en die enige kennis en awareness heeft van Cyber Security zal weinig risico lopen. De meeste meeste mensen die met pfishing in aanraking komen zijn ook geen doel van spearpfishing waarbij een specifiek persoon middels gerichte e-mails etc benaderd wordt.

Ik ga daarom met je mee, mensen op Tweakers die claimen dat smartphones zonder security updates waardeloos zijn overdrijven. Dit is afhankelijk van de handelingen van de gebruiker op het device.

Deze Android security updates worden afhankelijk van de smartphone fabrikant slechts een paar keer per jaar verspreid. Dit is even wat anders dan het reguliere Cyber Security CVE Advisory process zoals dat van het NCSC. https://advisories.ncsc.nl/ Dit zegt ook iets over de noodzaak van het patchen.

Verizon's Mobile Security Index
Kaspersky's Mobile Malware Evolution Reports
Sophos Security threath report

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 4 augustus 2024 11:01]

Hi helemaal mee eens, ik gebruik nu een xperia z (mark1, 2018).

Telefoon voldoet prima, batterij is iets achteruit gegaan. Krijg al jaren geen updates meer, maar telefoon werkt nog even super.

Hou de bank apps altijd bij de tijd en heb extra security op de telefoon draaien. Simpele dingen als extra factor inloggen op bepaalde apps.
Ik deel dezelfde menig en ben hier ook ontzettend benieuwd naar. Heb inderdaad het idee dat men doet suggereren dat telefoons gelijk onbruikbaar zijn als ze geen updates meer ontvangen en gelijk zo lek zijn als een mandje. Zou het ontzettend interresant vinden als Tweakers hier verder onderzoek naar doet zoals je aangeeft.
Ik vind dat wel een beetje spijkers op laag water zoeken. Laat mensen eerst maar eens überhaupt 4 jaar doen met een telefoon ipv wat je nog best vaak hoort namelijk van het ene naar het andere nieuwe model te hollen. Als ik lees hoe vaak mensen een telefoon kopen dan val ik soms echt van m'n stoel. Ik heb 4 jaar met mijn Pixel 4a gedaan bijv en die moest ik vervangen uiteindelijk omdat ik die helaas had laten vallen. Anders had ik het toestel nu, 1,5 jaar later, nog gewoon gehad. Ik heb thuis bijv ook nog een USB lader van Motorola in gebruik. Die is denk ik al 8 jaar oud en nog in prima staat. Fijn lang snoer ook. Tegenwoordig maken ze die vaak te kort. Zelfde met TV's, stofzuigers en weet ik wat. Mensen kopen en kopen maar. De Mediamarkt staat vol met die lieden met van die vragende ogen. Het lijkt wel een verslaving. Dus ja, 4 jaar updates is in deze wereld erg lang en mensen die graag lang met hun spullen doen, malen er niet om want die vinden die 'korte' updatetermijn intrinsiek geen bezwaar. En de mensen die het over de streep zou moeten halen boeit het ook niet want die kopen toch wel weer wat anders om het oude toestel ruim binnen de supporttermijn in de la te leggen.
Ik ben benieuwd of foldables bij dagelijks gebruik überhaupt 4 jaar meegaan. Ook zie je grote vernieuwingen. Waardoor ik liever de eerste 4 generaties flip phones zou vermijden (slecht garnier, traag, slechte camera's, bij Samsung een vouw).

Persoonlijk vind ik 4 jaar dikke prima zolang je hem daarna niet wilt doorgeven. Voorheen was 4 jaar beveiligingsupdates een plus punt.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 3 augustus 2024 15:56]

Ik heb de Flip 3 ingeruild voor de 6.
Scherm had echt een duidelijke vouw na ruim 2 jaren.
Inruilwaarde 30 euro.
Terwijl deze zonder duidelijke vouw 170 euro was geweest.
Dit is dus zonder laten vallen en met normaal dagelijks gebruik.

4 jaar meegaan lukt nooit en te nimmer zonder zowel accu als scherm te vervangen bij de Flip`s.
Amai wat een geld verkwisting, die FLIP6 is super overprised. iedereen weet dat op 1 september het bovendien pakken goedkoper word.
En de inruilservice van samsung is een joke, in america krijg je voor je flip 5: 1100 dollar waarder terug, maar in in europa is dat 350 euro ... wie gaat zijn mooie Flip 5 nu weg doen voor 350 euro terwijl er zogenaamd geen verschil zit tussen die twee modellen.

Je was beter voor een flip 5 gegaan.

Ik vind hoe dan ook dat gsm's tegenwoordig TE duur geworden zijn. Ze kosten de prijs van een volledige en goede laptop.

De A54 van samsung zijn wel prijs/kwaliteit goed, maar alle galaxy devices zijn gericht op early adopters dat te veel geld hebben. En iedereen weet dat na 45 dagen de prijzen kelderen na de uitbrenging.

In verband met het artikel: de razor 4 jaar security updates is meer dan voldoende, wie doet er tegenwoordig nog 5 jaar met een gsm? zonder dat het kapot gegaan is of ergerloos traag geworden is, of gewoon defect is (na de 2 jaar garantie)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 3 augustus 2024 13:25]

De Flip 6 kon je op dag 1 voor rond de 900 euro kopen.
Met early bonus en nog wat bonussen.

Blijft heel veel hoor.
Nou ja hier een 5+ jaar oude Note 10 plus die niet meer ondersteund wordt voelt nog super snel en scherm als nieuw heeft b.v ook 12 Gb geheugen...

Dus die gebruikt dochter nu als you tube schermpje.

Jammer dat het niet verder ondersteund wordt.
Gelukkig is het scherm van mijn fold3 vorig jaar (2 weken voor het verkopen van de garantie) vervangen vanwege dode pixels bij de scharnier. Nu bijna 3 jaar oud (scherm dus bijna 1 jaar oud) en ik zal tevreden zijn als ik er nog minstens een jaar mee kan doen. Maar ik vraag me af of ik weer een fold zal nemen hierna. Het grote scherm is fijn, maar dus wel kwetsbaar.
Idd heb sterke twijfels of een foldable die jaren wel haalt. En 4 jaar vind ik dan wel prima.
Wat ik minder vind is dat Motorola volgens mij verder wel langzaam is met updaten.
De vorige razr draait nog op Android 13 bv.
Hoewel de verschillen tegenwoordig klein zijn tussen de major releases vind ik wel dat dit sneller moet.
De Razr 2022 heeft net zijn update naar Android 14 gekregen, de Razr 40 reeks wacht er nog op.
Wanneer heb jij die update gekregen?
Bvd.
Zelfde hier....

Grootste ergernis wat ik aan de Razr 40 & 50 heb... Usb-C is gen 2????

Razr 2022 is gen 3.2 en heeft een geweldige display out, beste functie van het hele ding, mobiel workstation en is echt belachelijk robuust... Hoezo hij viel week 2 op een marmeren bar en door stuiteren op de marmeren vloer in een hotel? Krasje, verder dik in orde.

Nu na 2 jaar is de vouw nog steeds minder erg dan de flip nieuw uit de doos heeft, heb ik maar een krasje op de voorkant door een keer iets in 1 zak tegelijkertijd te hebben en heeft dit ding herhaaldelijk de onderkant van industriële systemen gezien... Onbedoeld.

Vrienden met flip3 zijn na herhaalde wissels van gebroken schermen en vouw-issues er allemaal vanaf gestapt.

Android 14... Accu die het nog steeds ~2 dagen haalt (ok, steeds meer moeite) en stuiter proef? Hou je Samsung spul maar. Hopelijk geeft de Razr 60 dan maar een display out....

Maar deze Razr's zijn echt beter dan ze credit krijgen.

Al was 3 jaar niet het idee, het kan prima. Als de 50 dus 3 jaar +1 security doet, dan is dat echt een goed aanbod. Alleen voor mij die usb nog.
3 jaar + 1 security goed?

Niet meer van deze tijd bedoel je.
Ja ik hier ook klaarblijkelijk, had de phone niet gebruikt en accu was leeg.
Opgeladen en aangezet en had de melding ook.(2de phone namelijk).
Inderdaad, vraag mij ook af of de batterij na 3 tot 4 jaar dagelijks laden niet aan vervangen toe gaat zijn (wat gezien kost/complexiteit nooit rendabel gaat zijn). Recent de Razr 40 met grote korting kunnen kopen. Verwacht dat ik na 3 jaar toch een nieuwer exemplaar koop (wederom een ouder model met grote korting), dus voor mij is die 3 à 4 jaar updates meer dan genoeg. Voor een telefoon van >1000€ zal dat natuurlijk anders liggen dan een ~400€ exemplaar.
Daarom laat niet elke fabrikant de telefoon snel kunnen laden. Beter voor de levensduur van de batterij.

Mijn Sony Z3C gebruik ik zo af en toe nog als basis voor apps die mijn dagelijkse telefoon niet leegtrekken. Batterij is nog prima. En die is wel wat ouder dan 3-4 jaar, mag ik wel zeggen.

Ik zou me niet al te druk maken over die batterij, zolang je maar niet te snel laadt.
[...]


Dat vind ik nog een understatement. Ik vind dit anno 2024, waar duurzaamheid en spaarzaam met resources omgaan toch echt wel een dingetje en thema geworden is, veel te kort.

Voor mij persoonlijk is zo'n korte update-periode zelfs een regelrechte deal-breaker. Hoe mooi en goed het toestel zelf ook moge zijn, als de support al zó snel gestaakt wordt vind ik het geen optie meer.

Ik probeer namelijk zoveel mogelijk op duurzaamheid te letten, en doe vele jaren met een telefoon. Zo heb ik echt jaren gedaan met mijn Siemens C35, Nokia Lumia 950XL, Huawei P20 Pro, en ook met mijn huidige Samsung S23 Ultra wil ik toch zeker tot de release van de S28 ofzo doen.

Dat sommigen elk jaar, of zelfs elk halfjaar, een nieuwe telefoon kopen moet men zelf weten, ik geef de prioriteit aan duurzaamheid. Ik behandel mijn telefoons altijd normaal, en die doet het na 4-5 jaar gewoon nog altijd prima. Dan stel ik dus wel als eis dat je na al die tijd nog minimaal securitty-updates krijgt. Zo niet, hoef ik de telefoon in kwestie niet eens meer.

En dat het anders kan bewijst Samsung wel, met de S23-serie gaven ze al 5 jaar support, en vanaf de S24 is dat dus al opgerekt naar 7 jaar. Dus het kan wel, het is blijkbaar pure onwil van Motorola (en vele andere merken) om het niet te deon.
De enige telefoon waar ik langer dan 4 jaar mee gedaan heb was een Palm Treo650
De rest was voortijdig stuk, en zo'n fliptelefoon is nog fragieler.
Nu zit ik in de bouw dus telefoons hebben het zwaarder te verduren.
4 jaar ondersteuning lijkt mij prima, mits je hem nieuw koopt.
Zou je geen iPhone overwegen als het gaat om duurzaamheid?
Nee, iPhone valt voor mij af qua duurzaamheid, gezien hoe Apple omgaat met de kobaltwinning in Congo voor hun iPhones (en iPads etc), denk aan artikelen als de volgende:

- review: De rechtszaak van kobaltslachtoffers tegen Apple, Google, Tesla en Dell
- nieuws: Congolezen klagen techgiganten aan om dode en gewonde kinderen in kob...
- nieuws: Amnesty: grote smartphonemakers gebruiken met kinderarbeid gewonnen k...
- nieuws: 'Veel uitbuiting in metaalwinning voor elektronicaproducten'
- nieuws: 'Apple probeert kobalt-voorraden veilig te stellen voor productie iPh...

Dat raakt aan de mensenrechten, wat ook weer een onderdeel is van duurzaamheid:
De Verenigde Naties heeft in 2022 het recht op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving als mensenrecht erkend.
Zie https://www.mensenrechten...-en-duurzame-leefomgeving

Duurzaamheid is méér dan alleen verantwoord gebruik van resources, grondstoffen, en recycling om het milieu ten goede te komen. Duurzaamheid is een véél breder iets dan enkel het milieu, en gaat óók over mensenrechten in je gehele produktieketen etc.

Los daarvan vind ik iPhone persoonlijk (ik spreek hier dus puur voor mezelf) geen optie vanwege hun gesloten eco-systeem, en de handelswijze hoe Apple omgaat met consumentenrechten, en zaken als de DSA/DMA. Wat je de laatste tijd kunt zien hoe ze omgaan met regelgeving in o.a. de EU. Denk o.a. aan zaken als het (niet/met tegenzin) toestaan van 3rd party appstores of externe betaalmogelijkheden buiten de Appstore om etc.

Vind ik persoonlijk dermate klant-/consument-/concurrentie-onvriendelijk, en ik vind dit dermate zwaarwegende thema's.dat het voor mij ervoor zorgt dat iPhone geen optie is.

Nogmaals, ik spreek hier voor mezelf. Iedereen moet hierin zelf een afweging maken.

Daarnaast heeft Apple toch geen flip-phones, zoals die uit dit artikel, of vergis ik me daarin?

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 3 augustus 2024 09:54]

Was meer uit interesse, dank voor de toelichting! Als flip sowieso een eis is kan je natuurlijk niet naar Apple.

Als bij de keuze van een telefoon duurzaamheid al zo zwaar weegt ben ik eigenlijk ook wel benieuwd hoe je verder bijdraagt! :o
Maar je hebt wel een Samsung S23, datzelfde Samsung dat in jouw aangehaalde bronnen ook genoemd wordt...

Ter verduidelijking, ik verdedig Apple hier niet. Maar als je echt duurzaam wil zijn koop je of geen smartphone, of ga je bij een merk als Fairphone. Alle grote merken moet je dan gewoon links laten liggen.
De zogenaamde principe wordt bij deze om zeep geholpen :+
Zelfs bij een fairphone, die uiteraard goed werk doen kun je daar nog wel aan twijfelen. Want hoewel ze op bepaalde punten heel goed bezig zijn, vragen die dan weer €700 voor een telefoon met de specs ongeveer vergelijkbaar met die van een Samsung van €300. Je betaald dus flink voor die duurzaamheid.

Daarnaast heb je dan wel bij hun nu lange support qua updates en upgrades, en onderdelen die makkelijk vervangbaar zijn, maar het waar de vraag is of het toestel langer dan een paar jaar 'op snelheid' blijft en kan voldoen, zeker voor veeleisende gebruikers omdat ze voor een zeer middelmatig hardware platform hebben gekozen voor embedded apparatuur, waar normaal de software over de jaren heen juist niet veel veranderd (denk bijvoorbeeld aan industriële hardware, waar bijvoorbeeld Android scanners van Zebra nog steeds met Android 8 geleverd worden en tijdens hun +-10 jaar durende levensduur vaak geen upgrade zien. Ik stel dus zeker vraagtekens bij de capaciteiten van die SoC over een paar jaar, laat staan in 2031 wanneer de support volgens Fairphone pas zou stoppen.

Dit omdat Qualcom hun normale SoC's vaak maar kort supporten, tenzij je zoals Samsung waarschijnlijk een grote zak geld neerlegt.

En zo is er eigenlijk altijd wel iets inderdaad wat een telefoon niet 'perfect' maakt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 3 augustus 2024 19:58]

Maar je hebt wel een Samsung S23, datzelfde Samsung dat in jouw aangehaalde bronnen ook genoemd wordt...
Haha ik dacht hetzelfde eigenlijk, mooie principes uiteraard alleen als die artikelen je wat waard zijn dan slaat een Samsung gebruiken de plank volledig mis.
Mee eens. Ben absoluut geen Apple fanboy, maar de telefoons blijven lang werken. Heb nu acht jaar een SE gen1, die nog steeds prima werkt. En hij krijgt nog steeds security updates. De accu wordt nu wat minder, maar haal er nog bijna een dag mee (in het begin was het 2 dagen).
Daarvoor had ik een tweedehands 3GS, waar ik ook nog zo'n 6 jaar gebruik van heb gemaakt.

Het is dat ze geen kleine modellen meer maken (13 mini is de laatste), anders zou ik Apple weer overwegen als volgende telefoon.
Ik weet wat jij bedoelt. Ik heb nog een iPhone 7 liggen, die ik maar af en toe gebruik (vakanties en zo), want het is lekker klein. De accupercentage is nog 95%, want ik gebruik het niet voor internetten, maar alleen voor bellen. Voor mij de deal breaker is ook wegen de gesloten eco systeem. Ik heb nu de Razr 2022, (zo lekker compact gevouwd). Hij laadt wel snel op, maar ik laat het max. tot 80% laden, om de accu te helpen (ieg. dat zegt de telefoon wel), ik krijg 2-3 dagen ervan. Voor mij als het niet voor dingen zoals bankieren, auto laden, parkeren, enz. zou ik waarschijnlijk niet eens een smartphone nodig hebben.
Hoe kan een smart telefoon überhaupt duurzaam zijn? In mijn ogen is de hele opzet pure energy verspilling.
Social media
Cloud
Overal connected zijn
De fabricage van de telefoon is maar 1 aspect van veel energie verbruiken.
Tsja, wie is roomser dan de paus? Dat geen telefoon beter is staat vast, maar dan vanuitgaande dat je toch connected wilt zijn, kun je wel kiezen voor kwaad of minder kwaad.
Hoezo wil ik connected zijn?
Wij worden slaaf gemaakt dankzij 'connected ' willen zijn.
Ik moet zelfs achter mijn eigen loonstrook aan gaan omdat ie niet meer gemailt wordt.
Overal moet je inloggen . Met de meest krankzinnige eisen omdat we overal altijd bij zouden willen zijn.
Ik wil dat niet. In het begin leuk het leuk maar na 20 jaar ben ik echt helemaal klaar met de waanzin.
Nou inderdaad. Maar ik begin ook steeds meer te walgen van de term duurzaamheid. Werkelijk overal krijg je het gevoel besodemieterd te worden of dit nu gaat om een stukje biologisch vlees, zonnepanelen of zogenaamd duurzaam vliegen.
Je bedoelt dat wij onszelf voor de gek (willen) laten houden? Duurzaam vlees is net zo kolderiek als duurzaam vliegen, maar ja wij willen zo graag deugen dat we dat door de vingers zien…
Als je veel internet/online bent met je toestel, en een anti-virus erop installeert de beveiliging updates zijn toch minder van belang. Of is dat niet zo?
Nee, als er een lek in het OS zit zal antivirus ook niet helpen. Dat helpt alleen als je iets zou downloaden met malware erin.
Moet je voorstellen dat veel mensen een jaar oude telefoon kopen omdat die dan een stuk goedkoper is geworden dan de net nieuw uitgebrachte versie. Dan heb je minder dan 2 jaar Android updates.
Voor mij is duurzaamheid ook belangrijk, en ik probeer zelf dan ook wel lang met m'n telefoons te doen, maar ik krijg soms wel het idee dat mensen zich slecht bewust zijn van hoe dingen zich tot elkaar verhouden. Dus dat ze met A heel duurzaam bezig zijn maar met B niet en dat dan tegen elkaar weg denken te kunnen strepen.

Dan denk ik bijv. aan mensen die wel 8 jaar met hun telefoon doen maar toch ook wel vinden dat ze jaarlijks wel minstens één keer mogen vliegen.

Om het in perspectief te plaatsen:
Co2 uitstoot bij productie van iphone 13: 52kg (lijkt me een middenmoter qua uitstoot?)
Co2 uitstoot retourtje Amsterdam - Barcelona: 33.000kg (geen hele verre vlucht)

Met een factor 634 vind ik het dan toch lastig te verdedigen met een argument als "alle kleine beetjes helpen".
Duurzaamheid kan voor sommige een punt zijn. Maar voor de fabrikant betekent het ook dat voorraden langer waarde hebben, het betekent dat je over 2 jaar in de uitverkoop een toestel kan kopen en nog steeds 5 jaar ondersteuning hebt als je dat vergelijkt met bv een Redmi van 2 jaar geleden dan is de ondersteuning of af of bijna af
Ik zou er graag zo één (flip) kopen, aangezien dit de facto zorgt voor een kleine formfactor en ik een klein formaat het belangrijkste vind aan een telefoon. Maar:
- beperkte opties klein scherm Samsung is héél jammer, lijkt me bv prima voor whatsapp, een nieuwssite, mailtjes lezen. Als dat niet gaat, heb je er uiteindelijk toch niet zo veel aan.
- updatebeleid motorola is dealbreaker en moet imo afgestraft worden.

Dus ik hoop dat Samsung het kleine scherm nog meer bruikbaar zal maken.
lijkt me bv prima voor whatsapp, een nieuwssite, mailtjes lezen. Als dat niet gaat, heb je er uiteindelijk toch niet zo veel aan.
Ik heb sinds kort de Flip6. Hiervoor nooit een foldable gehad. Wat je beschrijft werkt voor mij (N=1) prima. Wanneer ik aan het werk ben gaat de Flip6 nauwelijks meer open. Ik gebruik hem zowat als een pager. Snel even een berichtje via whatsapp of telegram beantwoorden. Als ik wat langer bezig ben, gaat hij open.

Mijn use case was ook minder schermtijd. En als je dan alles net zo makkelijk kan doen als op het hoofdscherm, gaat dat aan het doel voorbij. Maar uiteraard ieder zijn ding.
Minder schermtijd is dan misschien wel de enige use case die ik kan bedenken want echt kleiner is het natuurlijk niet. Natuurlijk wordt zi'n ding korter als je 'm inklapt maar ook dikker. Ik heb zelf weinig last van obsessief telefoongebruik (ik zit niet op facebook/insta/x/TikTok/weet ik wat de kids tegenwoordig gebruiken) en vind het just fijn dat ik zonder m'n telefoon op te hoeven pakken de notificatie kan aantikken. Even lezen en dan weer verder werken. Telkens dat ding open te moeten klappen zou ik hoogst irritant vinden.
Hij is gewoon een stuk kleiner, daar is niks subjectiefs van te maken. Hij is in de lengte 50% kleiner en in de dikte misschien 20% dikker? Dat beetje dikkere merk je amper. De halvering in lengte is gewoon een groot verschil.

Ik lees vaker vergelijkbare replies over dat die extra dikte een heel groot nadeel is. Dat is het gewoon niet. Echt niet. Doe om de gemiddelde telefoon een hoesje wat wat dikker is en je bent er ook.

Tegenwoordig gebruik ik geen portemonee meer omdat ik alles via mijn telefoon/horloge doe, maar ik heb daarvoor een 25 jaar met zo'n dikke unit in mijn kontzak rondgelopen. Daar zit je notabene op, maar daar heb ik nooit last van gehad.
Als je die telefoon dichtklapt dan is die toch gewoon 2 keer zo dik? Dus hoezo maar 20% dikker? En mijn Samsung S23 is met bumper case sowieso vrij compact (naar huidige maatstaven). Een portemonnee heb ik nooit gehad. Ik heb een pasjeshouder en hooguit wat los geld. Dat was 25 jaar geleden al zo. Nu betaal ik alles met m'n telefoon.

*edit*

Galaxy Flip6
Unfolded: 165.1 x 71.9 x 6.9 mm
Folded: 85.1 x 71.9 x 14.9 mm

Galaxy S23
Dimensions 146.3 x 70.9 x 7.6 mm

Bron: GSMArena

Objectiever dan dit kun je het niet krijgen.

[Reactie gewijzigd door watabstract op 5 augustus 2024 13:05]

die 20% was ook met vraagteken geplaatst. Daarbij gaat het hierbij meer om het absolute verschil. In het minst gunstige geval wordt je broekzak 7,5 mm dikker. Iets wat amper merkbaar is. En de meeste mensen die inschatten dat dat wel vervelend merkbaar is, spreken niet uit ervaring, maar doen simpelweg een aanname.

En dat jij geen portemonnee hebt gehad, is dan de uitzondering en totaal geen tegenargument op het punt wat ik probeer te maken. Ik denk dat we kunnen aannemen dat 25 jaar geleden een ruime meerderheid van de mannen een portemonnee gebruikte en daar weinig tot geen last van ondervond. Daarom waren er maar weinig portemonnees waar je biljetten ongevouwen in konden (jaja je had checkboekjes). Omdat lang geleden al bevonden is dat dat minder praktisch is.
Volgens mij maak je er een iets te groot punt van hehe. Ik heb de hele opkomst van mobiele telefoons meegemaakt dus ook de tijd dat ze veel dikker waren dan nu. Ik verlang daar niet naar terug. Doe mij maar lang en dun. Ik ervaar dat als veel praktischer. Ik spreek altijd alleen vanuit mezelf. Hoe anderen dit ervaren kan ik niks van zeggen en doe ik ook geen uitspraken over.
Wat je beschrijft werkt voor mij (N=1) prima. Wanneer ik aan het werk ben gaat de Flip6 nauwelijks meer open. Ik gebruik hem zowat als een pager. Snel even een berichtje via whatsapp of telegram beantwoorden. Als ik wat langer bezig ben, gaat hij open
Ah oké, dat werkt dus toch? Ik meende uit deze en andere reviews op te maken dat alleen speciale widgets werkten. Gebruik je goodlock?
Het werkt zeker. En gebruik inderdaad Goodlock.
Daarbij wel gezegd dat WhatsApp volgens mij ook werkt zonder Goodlock in de "Labs" van Samsung in de instellingen.

Ik reageer op appjes, zie mails binnenkomen (als ik er wat mee moet, flip ik hem open, daar mijn mails vaak langer zijn dan een appje), bedien mijn smart home en zie wie er voor de deur staat (via HA & Telegram). Er kan meer. Spelletjes, calculator, internet browsen...maar voornoemde is het gene wat ik het meeste doe op het coverscreen.

Het werkt voor mij. En ja, je moet weten dat de app bestaat, maar ik denk dat een koper van een flip/fold gemiddeld meer research vooraf doet dan een koper van een "reguliere" smartphone.
Dankjewel voor je reactie. Dan ga ik deze toch serieus overwegen!
Ik moet zeggen dat ik het ook wel een interessant concept vind, maar zolang er een vouw zichtbaar is bij het opengeklapte scherm begin er gewoon niet aan. Ik zou er de hele tijd mijn focus op hebben.
Dat dacht ik in het begin ook, maar dat bleek niet zo te zijn. Je ziet het alleen vanaf bepaalde hoeken (als je naar het scherm kijkt) en je voelt het alleen als je verticaal swiped over het midden.
Ik had dus ook verwacht dat de vertekening van het beeld (die is er ook niet echt) of ongelijkheid mij zou storen, maar dat was niet zo. Dat in combinatie met de compactheid was het voor mij echt een goede keuze.
'Beperkte opties' zou eigenlijk meer onderbouwd moeten worden. Inderdaad, zonder extra software/app is het coversherm van Samsung beperkt... maar... zet er Goodlock op (app van Samsung zelf) en alle beperkingen zijn eigenlijk weg.

Ben zelf grote fan geworden van het flip formaat. Helaas zijn de keuzes dan, zeker in het Westen, nog vrij beperkt.

Heb zelf zeer slechte ervaringen met Moto (software/updates), dan blijft er weinig over. Zit nog altijd te hopen dat Oppo hun flip uitbrengt onder Oneplus, anders is het (2 jaar?) wachten op de Iphone Flip.
maar... zet er Goodlock op (app van Samsung zelf) en alle beperkingen zijn eigenlijk weg
Hoe vind je dat werken? Deze en andere reviews schrijven dat dat omslachtig zou werken.
Heb er geen problemen mee. Ja, het is een extra stap en ik begrijp dat er mensen zijn die dit niet leuk vinden, maar aan het eind van de dag werkt het wel. Het valt onder labs (experimentele software), dus wellicht dat het ooit gewoon ingebakken wordt, zoals Moto het doet, maar aan de andere kant, misschien is het ook een stuk vermijden van aansprakelijkheid van Samsung.
Mee eens. Nu zijn de flip telefoons ongeveer 6,8 of 6,9 inch geopend. Waarom kunnen ze niet een flip uitbrengen met de open scherm dezelfde maat als bijv. een Pixel 7a, of Sony 10 VI (nl. 6,1 inch). Dat zou ik veel aantrekkelijker vinden. Er was wel de CAT B22 Flip, maar die was Android Go, maar een slim slot, en heel beperkt wat je eraan toe kon voegen.
Het is toch niet onbruikbaar er zijn wel degelijk apps en widgets die erop werken
Iedere keer weer als men over update support praat valt mij 1 ding op.

Men gaat er vanuit dat iemand in de launch jaar zo'n telefoon koopt, die dan "x" aantal jaar gaat gebruiken, en dan trekt men de conclusie dat (bijvoorbeeld) "3 jaar aan updates genoeg is".

Maar er zijn zat mensen die zo'n telefoon later kopen, een kennis van mij kocht vorige week een gloednieuwe Flip 4 voor 510 euro tijdens zijn vakantie in Duitsland, dat is nu een 2 jaar oud toestel.

Iemand die de Motorola over 2 jaar zou kopen heeft nog recht op 1 OS en 2 jaar security updates, terwijl iemand die de Flip 6 over 2 jaar koopt van beide 5 jaar krijgt.

Maar dit geldt voor alle type smartphones, iemand die over 1 a 2 jaar een Pixel 8/8 Pro koopt heeft dan nog steeds 4 a 5 jaar updates te gaan.

Het lijkt wel alsof veel mensen juist dat negeren/vergeten, en daardoor negeren veel mensen het belang van langere update support, het is niet alleen fijn voor iemand die "graag 7 jaar met z'n smartphone doet", het is ook fijn voor iemand die paar jaar na de release zo'n ouder model voor een veel lagere prijs koopt.
Men gaat er vanuit dat iemand in de launch jaar zo'n telefoon koopt, die dan "x" aantal jaar gaat gebruiken, en dan trekt men de conclusie dat (bijvoorbeeld) "3 jaar aan updates genoeg is".
Die conclusie trekken ze toch voor hunzelf, niet voor een ander? Zie het probleem niet, iedereen kan gewoon zien wat de einddatum van de support is (iig bij de betere merken) en iedereen kan dus zelf beslissen of dat lang genoeg is of niet. Als het niet duidelijk is moet je je afvragen of je die gok wilt wagen maar die gok neem je dan zelf.

Zie het probleem dus niet dat mensen x jaar genoeg vinden, dat leggen ze andere toch niet op om hetzelfde te vinden?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 augustus 2024 16:18]

Zondermeer een punt dat mensen zich dat niet echt realiseren dat fabrikanten rekenen vanaf het introductiejaar en niet vanaf het moment dat je een smartphone koopt. In feite ben je dus min of meer verplicht om een toestel direct bij de introductie te kopen wil je de langste support.
Mensen kunnen ook zelf onderzoek doen bv, maarja dat kost moeite.
Zeker, maar bedenk ook erbij dat er genoeg mensen zijn die niet zoveel verstand hebben van deze apparaten en geeneens bekend zijn met updates. Ken er in elk geval genoeg die er geen weet van hebben en die zich dat dus niet realiseren.
Dat is het grote probleem een beetje, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.
Dat zie je ook wel op de 2de hands markt vooral bij tablets en dan op Marktplaats dat de prijzen vaak veel te hoog zijn. Ze gaan dan uit van de uiterlijke staat van een tablet maar bedenken zich niet erbij dat er vaak nog maar beperkt of geen updates meer beschikbaar zijn.
Idd klopt helemaal, dat ze kijken naar hoe ziet het eruit.
Maar de rest kijken ze niet na.
Ik heb serieus getwijfeld om ook een klaptoestel te kopen maar ook bij die klaptoestellen blijft hetzelfde risico qua scherm als bij de folds. Zo lang als die schermen nog zo kwetsbaar zijn blijf ik het risico te groot vinden en houd ik het fijn bij een 'gewoon' scherm.

Daarnaast is zo'n klaptoestel dan wel kleiner als die ingeklapt is maar daardoor ook wel weer een stuk dikker. Weet niet wat dan praktischer is zeker als je dan de smartphone in een blousezak steekt en je dan daar zo'n knobbel hebt zitten. Hetzelfde geld ook voor de broekzak dus tja ook dat vind ik wel een punt of het wel zo handig is.
Als iemand die heel veel wandelt, ja, het is handig. Vaak gehad met een normale telefoon dat deze bijna uit mijn broekzak viel (gezien ze alsmaar groter zijn geworden en niet alle broeken diepe zakken hebben). Met een Flip nog geen last van gehad. Dikte valt op zich ook nog mee, ervaar het zelf in ieder geval niet als oncomfortabel of een estetisch probleem.
Ik stop nooit mijn smartphone in mijn broekzakken, deels omdat ik linksvoor altijd de beurs heb zitten en rechtsvoor de zakdoek. In de achterste broekzakken ook nooit omdat ik bijna zeker weet dat ik dan toch een keer erop zou gaan zitten. Daarom gebruik ik altijd een Otterbox Defender case die je heel gemakkelijk met een stevige clip aan de broeksriem of rand van de broek kan clippen.
4 jaar ondersteuning is echt veel te kort.

Dan hoef ik niet eens verder te lezen.
En dat is vanaf het moment van introductie waarschijnlijk.
Als het om een android toestel gaat zal vrijwel zeker altijd voor een Samsung kiezen. Het toestel hoeft niet eens het beste te zijn in zijn soort. Maar bij telt ook hoe sterk een merk is. Innovatie, service, geschiedenis.
Ieder heeft zo zijn of haar voorkeur blijkt maar weer. Ik zou persoonlijk juist geen Samsung willen door de (in mijn ogen) irritante schil over Android en relatief hoge prijs.
Ieder merk trekt een "schil" over Android aangezien de reference apps zoals de launcher, settings, dialer, etc, al jaren onbruikbaar of zelfs verwijderd zijn uit de AOSP image.
Dat ontken ik ook niet, maar ik vind specifiek de aanpassingen die Samsung doet weinig toevoegen en soms zelfs irritant. Ook de enorme bak reclame-apps die voorgeinstalleerd worden kan ik slecht tegen.
De innovatie op de smart phone markt is er al zo'n 10 jaar uit.
Ik zou toch zeker OnePlus Xiaomi en nothing bekijken
Al zou de telefoon van Motorola 100x beter zijn dan die van Samsung, dan nog zal Samsung de #1 in verkoopcijfers zijn. Want helaas is Samsung net zo'n statussymbool voor mensen als het hebben van een iPhone of het rijden van een BMW.
Gelukkig niet zeg, Samsung is gewoon 'maar een Samsung'.
Samsung een statussymbool? Ik heb nog nooit iemand met een Samsung zien pochen.
Samsung een status symbool, sinds wanneer.
Niet verkeerd bedoeld btw, een ieder zijn merk.
Is dat zo, ik heb vroeger ook Motorola toestellen gehad toen Samsung nog onbekend was. Het probleem is dat Motorola fouten heeft gemaakt, jarenlang of qua kwaliteit of te duur nu weer door te korte ondersteuning. Je kan veel zeggen over Samsung ze hebben wel de status van eigenlijk kan je niet fout gaan bereikt al vind ik hun opladen nog steeds ruk
Waar ik me ook wel eens over verbaas is dat er geen mobiel komt zonder camera of met 1 minimalistische. Ik doe er echt 0.0 mee en als dat in design scheelt of dat er een grotere batterij in past dan ben ik er blij mee...
Omdat de meeste mensen hun enigste fototoestel het mobieltje is. En iedereen wil mooie foto's van hun kids, familie, vrienden, etc. Lijkt mij dus geen echte markt voor een mobiel zonder camera.

[Reactie gewijzigd door Avenger 2.0 op 3 augustus 2024 13:31]

Er zijn wel meer gebruiks types die he kan identificeren waar je toestel voor zou kunnen optimaliseren.

De non selfie versie zou je kunnen noemen.

Maar ook bv een toestel waar de soc geoptimaliseerd is voor mensen die niet gamen, minder grafische hardware ed
Mijn vrouw had de Galaxy Z Flip 4 Blauw 512GB. Ze was er uiteindelijk niet helemaal blij met de Flip 4 door o.a. de accuduur en het scherm dat ze te klein vond aan de binnenkant. Ze vond het scherm aan de buitenzijde niet echt nuttig en nooit echt gebruikt. Ze heeft sinds januari de Galaxy S24 Ultra 1TB na inruil van haar Flip 4 bij Samsung. Ze zal in de toekomst niet meer voor de Flip kiezen.

Het heeft mij verrast en het blijven mooie toestellen. Ik zou kiezen voor de Flip 6 met de langere updatebeleid van 7 jaar.

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 3 augustus 2024 13:20]

Mooie toestellen beide.
Ik vind voor mij de Motorola door o.a het buitenste scherm ideaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.