De Motorola razr 50 Ultra en Samsung Galaxy Z Flip6 draaien beide Android 14, maar de software ziet er heel verschillend uit. De vormgeving van de Hello UI-omgeving van Motorola lijkt op die van 'stock'-Android, maar ziet er toch net even iets anders uit. In plaats van het standaard Material You-thema met pasteltinten die zich aanpassen aan de kleur van je wallpaper, kiest Motorola een wat monochromer ontwerp met ook een iets ander font. De meegeleverde apps zijn grotendeels de standaard door Google meegeleverde exemplaren. Net als de razr 40 Ultra is de razr 50 Ultra niet geheel vrij van meegeleverde reclame; op de telefoon zijn onder meer LinkedIn en Opera voorgeïnstalleerd.
De Moto-app bevat een serie extra functies die Motorola heeft toegevoegd en waarover je vanuit deze app meer leert of die je verder kunt instellen. De fabrikant installeert ook een gameomgeving, een notitieapp en een app die verschillende beveiligingsfuncties toevoegt, zoals een vergrendelde map. In tegenstelling tot bij de Galaxy Z Flip6 zijn er verschillende mogelijkheden om het toestel met een extern scherm te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een Windows-achtige desktop weergeven of de telefoon als webcam gebruiken. De verbinding met het externe scherm verloopt in alle gevallen draadloos; in tegenstelling tot de Edge-telefoons van Motorola beschikt de razr 50 Ultra niet over een USB-poort met beelduitvoer.
De Galaxy Z Flip6 heeft de welbekende OneUI-interface, die je op alle toestellen van Samsung vindt. De fabrikant heeft veel aan de vormgeving gewijzigd en allerlei extra functies toegevoegd. Er staan bovendien veel extra apps op de telefoon die een duplicaat vormen van de door Google meegeleverde apps. Samsung heeft bijvoorbeeld zijn eigen browser, bestandsbeheerder, galerij en appstore. Evenals de razr 50 Ultra bevat de Galaxy Z Flip6 bij de eerste start diverse iconen naar apps van derden bij wijze van reclame.
OneUI op de Galaxy Z Flip6 heeft verder dezelfde uitstraling en functionaliteit als op de Galaxy S-smartphones, plus wat nieuwe AI-functies en mogelijkheden die samenhangen met het coverscherm, waarover hieronder meer. Evenals zijn voorgangers kan de Galaxy Z Flip6 echter niet de desktopinterface DeX weergeven op een externe display. Die mogelijkheid hebben normale Galaxy S-topmodellen over het algemeen wel, zelfs de goedkopere FE-toestellen.
Motorola belooft drie jaar Android-versie-updates en vier jaar securitypatches voor de razr 50 Ultra. Je mag dus nog Android 17 en updates tot 2028 verwachten. Daarmee maakt het toestel niet zo'n goede beurt. Wie nu de een jaar oude Samsung Galaxy Z Flip5 koopt, heeft nog precies dezelfde updates tegoed. Met de Galaxy Z Flip6 heeft Samsung het updatebeleid ondertussen verder verbeterd. Die krijgt net als de S24-serie en de Galaxy Z Fold6 zeven jaar Android-versie-upgrades en beveiligingsupdates. Dit betekent dat de Z Flip6 minstens tot Android 21 en medio 2031 ondersteund wordt, en dat is een van de langste periodes van alle smartphones die je nu kunt kopen.
Coverscherm: meer functies bij Motorola
De afgelopen jaren hebben Motorola en Samsung uiteenlopende visies ontwikkeld op het gebruik van het coverscherm op je klaptelefoon. Motorola zet vanaf het begin in op een schermpje dat bijna net zoveel kan als het hoofdscherm, waarbij je alle apps kunt gebruiken die op je toestel staan. Nieuwe apps toevoegen aan de speciale launcher op het coverscherm is met twee tikken gebeurd. Bij de eerste start waarschuwt de razr 50 Ultra meestal dat de app niet op dit schermformaat is gemaakt. De apps die ik heb geprobeerd, werken over het algemeen echter prima. Het gebruik van de dichtgeklapte razr 50 Ultra voelt dus aan als een kleine versie van je normale telefoon, waarbij het zelfs geen probleem is om met verschillende apps naast elkaar te multitasken.
Bij de eerste Galaxy Flip-telefoons had het coverscherm ongeveer het formaat en de functionaliteit van een smartwatch. De Galaxy Z Flip6 schotelt je nog steeds een versimpelde weergave met widgets voor, hoewel je nu verschillende widgets naast elkaar in een overzicht kunt laten zien. Volledige apps op het voorschermpje openen kan standaard niet en dat is jammer. Via de customizationapp Good Lock heeft de Z Flip6 wel een omweggetje om toch iedere willekeurige app te draaien. Je kunt vanuit daar eenzelfde soort scherm met appiconen activeren als op de razr 50 Ultra. Hoewel apps over het algemeen redelijk goed werken op het voorscherm van de Z Flip6, voelt het lang niet zo fijn aan als op de razr 50 Ultra. Ook met Good Lock kun je niet verschillende apps naast elkaar draaien op het voorscherm. Daarbij gebruik je een versimpelde versie van het toetsenbord, die bijvoorbeeld niet beschikt over de AI-trucjes die je opengeklapt wel kunt gebruiken (zie onder). Het nog kleinere formaat, de lage pixeldichtheid en schokkerige refreshrate van dit schermpje dragen niet bij aan een prettige ervaring.
Ook de razr 50 Ultra beschikt standaard over een aardige selectie meegeleverde widgets voor het coverscherm, die net als bij de Galaxy Z Flip6 naar believen kunnen worden gerangschikt. Een leuke toevoeging is het scherm met kleine spelletjes die mooi op het compacte schermpje passen; aardig is ook de muziekspeler in de vorm van een cassettebandje (zie afbeelding). Beide toestellen geven uiteenlopende mogelijkheden om de stijl van het beginscherm aan je smaak aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor verschillende lay-outs, een digitale of analoge klok en een wallpaper. Via Good Lock biedt de Galaxy Z Flip6 nog net wat uitgebreidere instelmogelijkheden. Je kunt daarmee bijvoorbeeld de standaard kleine en donkere klok op de always-ondisplay vervangen door grotere en helderdere cijfers.
AI-functionaliteit
Zowel Motorola als Samsung gaat met zijn nieuwe klaptelefoon volop mee in de AI-trend. Bij beide merken is 'AI' het eerste wat je ziet als je op de productpagina kijkt. Bij Motorola krijgt 'moto AI' vorm door de Gemini-app, die op het toestel is voorgeïnstalleerd. Je kunt op verschillende manieren bij Googles chatbot uitkomen: via het icoon op het startscherm, door op de powerknop te drukken of door Hey Google te zeggen. Gemini kan net als andere apps natuurlijk ook op het coverscherm worden opgeroepen. De razr 50 Ultra heeft verder een AI-wallpapergenerator met twee functies. Magic Canvas kan, net als de wallpapergenerator die standaard in Android zit, een achtergrond genereren met een tekstprompt. Daarvoor is een internetverbinding vereist. Style Sync maakt een aantal verschillende patronen uit een bestaande afbeelding.
De Galaxy Z Flip6 beschikt over een reeks AI-functies onder de naam 'Galaxy AI'. Het gros daarvan was al eerder beschikbaar op de Galaxy S24-toestellen en na een update ook op de Z Flip5. De Flip6 (en Fold6) heeft ook wat nieuwe functies, waarvoor het nog onduidelijk is of ze naar de eerdere modellen komen. De Live Translate-app op de nieuwe foldables heeft bijvoorbeeld een functie waarmee de vertaalde tekst op het coverscherm verschijnt, zodat die gemakkelijk zichtbaar is voor de gesprekspartner. Dit is een van de functies die niet in het Nederlands werken; ondersteuning voor Nederlands bij het vertalen of samenvatten van teksten wordt eind dit jaar verwacht. De Composer-functie werkt via de cloud en ondersteunt wel Nederlands. Nieuw voor de Galaxy Z Fold6 en Flip6 is dat die functie niet alleen bestaande teksten in een nieuwe stijl kan omzetten, maar ook uitgebreidere teksten kan genereren op basis van enkele trefwoorden. De notitieapp van de Galaxy Z Fold6 en Z Flip6 heeft een nieuwe functie genaamd Sketch to Image, waarmee je een simpele schets kunt omzetten in een generatief plaatje. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende stijlen, zoals 'waterverf' en 'popart'. Portrait Studio doet iets soortgelijks, maar dan met foto's van gezichten. Je kunt bijvoorbeeld je eigen foto omzetten in een cartoon. Ook voor deze functies is een internetverbinding vereist.
Jammer is dat Samsungs AI-functies erg omzichtig te werk gaan, wat het nut soms onderuithaalt. De op tekst gebaseerde functies keuren invoer om het minste of geringste af, omdat die niet door de beugel zou kunnen. De Gemini-app op de razr 50 Ultra kapt er pas mee als je echt gaat schelden. De Portrait Studio-functie op de Flip6 wil maar nauwelijks aanpassingen doen aan gezichten. Vergeet het dus maar om iemand voor de lol van een bril of snorretje te voorzien; een hoed of petje is alles wat ik voor elkaar kreeg. Het zichtbare watermerk dat op AI-aangepaste afbeeldingen verschijnt, is tot daar aan toe, maar ook AI-gegenereerde wallpapers krijgen het tekstje, wat er lelijk uitziet.