Van voren ziet de iPad Pro (2024) er precies zo uit als iedere iPad die Apple de afgelopen paar jaar heeft uitgebracht: een afgeronde rechthoek met daarin een eveneens netjes afgeronde display. De Pro heeft nog wat dunnere schermranden dan de iPad Air en de instap-iPad-zonder-achtervoegsel, waarbij de standaardoriëntatie van het apparaat nu horizontaal is. Zoals bij de instap-iPad al in 2022 gebeurde, heeft Apple de frontcamera naar de lange zijkant verplaatst. Bij de iPad Pro (2024) zit op die plek ook weer de hardware voor Face ID, zodat je met je gezicht kunt inloggen. Overige iPads gebruiken nog steeds een vingerafdrukscanner.
De knoppen op de tablet zitten verder op hun vertrouwde plek rondom de rechterbovenhoek, in portretmodus gezien. Onderaan zit weer de USB-C-poort met Thunderbolt-ondersteuning, wat de mogelijkheid geeft een externe display op de iPad aan te sluiten. Achter de gaatjes boven en onder zitten de vier voor tabletbegrippen erg goed klinkende luidsprekers. De kant waar de knoppen zitten, heeft nog een plastic 'raampje', waar de Apple Pencil magnetisch aan de tablet kan worden bevestigd. Wat ten opzichte van voorgaande iPad Pro's ontbreekt, zijn een paar microfoongaatjes en een laatje voor de simkaart. Net als de iPad Air (2024) beschikt de Pro (2024) alleen over e-simondersteuning.
Het opvallendste verschil tussen de iPad Pro (2024) aan de ene kant, en eerdere iPad Pro's en de iPad Air van dit jaar aan de andere kant, is de dikte. De oude iPad Pro 11" mat 5,9mm, het 13"-model 6,4mm, dus die waren ook al niet dik te noemen. De nieuwe iPad Pro 11" is 5,3mm en de 13"-iPad Pro slechts 5,1mm dik. We hadden het vooraf niet verwacht, maar dat millimetertje eraf is ook in de praktijk duidelijk zichtbaar en voelbaar. Naast extra dun is de nieuwe generatie een stukje lichter dan de oude. Bij de iPad Pro 11” is het verschil met de vorige generatie slechts 5 procent, terwijl het 13”-model liefst 15 procent lichter is geworden. Dat maakt dat ook deze grote tablet lekker licht aanvoelt in de hand, waar je het oude model sneller wilde neerleggen.
Dat de behuizing zo dun en licht is, roept wel de logische vraag op hoe het bij de iPad Pro’s van 2024 zit met de stevigheid. De tablets hebben nog steeds een behuizing van (gerecycled) aluminium en een voorkant van glas. Apple spreekt niet van een Ceramic Shield of een andere soort verstevigd glas, zoals op de iPhones. Ondanks de geringe dikte voelt de tablet niet minder stevig aan dan het oude model. Als je hem met twee handen probeert te buigen, geeft de behuizing geen krimp. We zien wel dat het scherm enigszins flexibel is als we er harder op drukken, maar juist in het midden voelt het paneel wat steviger aan. In inmiddels verschenen teardowns blijkt waarom; Apple heeft de binnenkant van de behuizing voorzien van een versteviging om deze rigider te maken. Dat bleek in de video van youtuber JerryRigEverything deels effectief om doorbuigen te voorkomen, hoewel de behuizing op het punt van de USB-C-poort doormidden kon breken.
Ons 11”-testmodel is op het oog perfect recht, waarbij de behuizing op de tafel liggend een klein beetje wiebelt doordat de camerabobbel een stukje uitsteekt. JerryRigEverything, die een 13”-model bekeek, constateerde dat zijn tablet al enigszins gebogen uit de doos kwam. De tijd zal uitwijzen hoe groot de kans is op die kleine afwijking.
Voor wie de iPad Pro ook buiten had willen gebruiken, is het jammer dat de tablet nog steeds niet water- of stofdicht is. Samsung voorziet zijn high-end tablets in de Tab S9-serie wel van een IP68-rating, die belooft dat je ze kunt onderdompelen. Onder high-end smartphones is zo’n keurmerk al jaren heel gebruikelijk.
Camera: geen ultragroothoek meer
Zoals gezegd zit de 12-megapixelfrontcamera bij de iPad Pro (2024) in de lange zijde. Daarmee lijkt het niet meer alsof je langs de tegenpartij heenkijkt als je in de landschapsmodus zit te videobellen. Aan de beeldkwaliteit is verder niet veel veranderd. De f/2.4-lens biedt een zeer brede beeldhoek van 122 graden. De iPad kan het beeld softwarematig een stukje pannen en inzoomen, om daarbij je hoofd in het midden van het beeld te houden.
Aan de achterzijde van de iPad Pro (2024) is alleen de 12-megapixelhoofdcamera overgebleven, voorzien van een f/1.8-lens. De 12-megapixel-ultragroothoekcamera, die de afgelopen generaties iPad Pro wel hadden, is bij het nieuwe model weggelaten. Dat is wellicht jammer als je het apparaat gebruikt om kamers op de foto te zetten, want je krijgt met de standaard groothoeklens een stuk minder tegelijk in beeld. De iPad Pro (2024) heeft nog wel een lidarsensor voor augmentedrealitytoepassingen. Behalve de mogelijkheid om ProRes-video op te nemen, is dat op cameragebied het enige verschil met de iPad Air (2024).
Accessoires: Pencil Pro en een 'nog magischer' toetsenbord
Bij de iPad Pro (2024) hoort een nieuwe Pencil: de Pencil Pro. Via een gyroscoop herkent de Pencil rotatie, waarmee je de penseelstreek kunt aanpassen door de pen simpelweg te draaien. Nieuw is ook de mogelijkheid om van penseel of lijndikte te wisselen door in de pen te knijpen. Er verschijnt dan een halfrond menuutje met verschillende penselen, waarbij de pen een klein tikje geeft ter bevestiging. Nog steeds kun je dubbeltikken op de Pencil om over te schakelen naar de gum. De Pencil omgedraaid op het scherm zetten gumt namelijk niet, wat wel het geval is bij veel andere tekenpennetjes. De Pencil Pro is net als de 'gewone' tweedegeneratie-Pencil tilt- en drukgevoelig. Ook de Hover-functie, waarmee de iPad Pro de pen herkent als die boven het scherm zweeft, wordt nog steeds ondersteund.
Naast de nieuwe Pencil hoort bij de iPad Pro (2024) ook een nieuwe versie van het Magic Keyboard, de toetsenbordhoes die magnetisch aan de tablet vastplakt en het apparaat boven de toetsen laat zweven. De nieuwe versie ziet er nog fraaier uit dan de oude, met zijn aan de binnenkant aluminium in plaats van zacht plastic, waarvan de buitenkant van de hoes nog steeds is gemaakt. Handig zijn de extra rij functietoetsen en een grotere touchpad, met verbluffend echt voelende haptische feedback om een muisklik te simuleren. De toetsen zijn verlicht en hebben een fijne feedback, waarbij de hoes een extra USB-C-poort toevoegt. Dat maakt dat de ervaring nog wat meer lijkt op die van een laptop.
Een tegenvaller voor wie upgradet vanaf een eerdere iPad Pro, is dat de meeste oudere accessoires niet werken met het nieuwe model. Neem bijvoorbeeld het oude Magic Keyboard, dat weliswaar niet van aluminium is gemaakt, maar ook naar de huidige maatstaven nog een bovengemiddeld mooi en stevig uitgevoerd tablettoetsenbord is. Doordat de connector bij de nieuwe iPad op een andere plek zit, past het niet meer. Ook de tweedegeneratie-Apple Pencil werkt niet met de nieuwe iPad Pro, doordat Apple het draadloze laadpunt op de tablet heeft verplaatst om de camera in de lange zijde te kunnen stoppen. Omgekeerd blijft de nieuwe pen dus ook niet netjes 'plakken' op de oude Pro.
Ga je een nieuwe Pencil kopen, maar heb je niet alle features van de Pro-pen nodig, dan kun je voor de goedkopere Pencil USB-C gaan. Die wordt bekabeld opgeladen en ontbeert de druksensor of de mogelijkheid om twee keer te tikken om een andere functie te selecteren, die de tweedegeneratie-Apple Pencil wel heeft. Hover wordt ook op deze pen ondersteund.
Scherm: dubbellaags oled met zeer hoge helderheid
Inbrandpreventie
Om inbranden te voorkomen is het niet langer mogelijk het scherm van de iPad Pro (2024) altijd aan te laten staan. Als er niets in beeld gebeurt en de iPad niet denkt dat je ernaar kijkt, gaat het scherm na maximaal 15 minuten op zwart.
Als je de automatische helderheid uitzet, blijft de helderheid van het beeld binnen die termijn wel constant, tenminste bij sdr-weergave. Bij hdr-weergave zien we het scherm, nadat het ongeveer een minuut een statisch, helemaal wit beeld heeft weergegeven, op maximale helderheid (1000cd/m²) dimmen tot ongeveer 600cd/m².
Als de iPad warm wordt, heeft dat niet meteen veel invloed op de maximale helderheid. Direct na het uitvoeren van de 3DMark Wild Life Extreme-stresstest, die ongeveer een halfuur duurt, is de hdr-helderheid nog ongeveer dezelfde als wat we koud meten.
Deze generatie van de iPad Pro is de eerste met een oledscherm, of beter gezegd twee oledschermen die voor elkaar zitten: 'tandem oled' in Apple-speak. Je ziet daar in de praktijk overigens niets van. Het valt wel op dat het beeld onder een hoek wat groenig wordt, maar bij eerdere iPads met een lcd liepen helderheid en contrast onder een hoek verder terug, dus uiteindelijk biedt het oledscherm toch wat betere kijkhoeken. Nog een voordeel van het oledscherm zijn de veel snellere responstijden, waar de ips-schermen die Apple normaal gebruikt, juist opvallend traag reageren. Uiteraard draait het scherm bij de nieuwe iPad Pro’s weer op 120Hz.
Als het om pure felheid gaat, zien we oledschermen vaak achterlopen op miniledschermen, zoals het exemplaar in de voorgaande generaties van de iPad Pro 12,9". Doordat er twee oledpanelen worden gebruikt, moet dat minpunt worden opgeheven. De nieuwe iPad Pro's bieden volgens de specificaties dezelfde maximale helderheid als het oude 12,9"-model met miniledscherm. Dat wil zeggen, 1000cd/m² op een volledig wit scherm en 1600cd/m² op een klein wit vlakje. Een meting bevestigt die beloftes, waarmee de iPad Pro een van de beste hdr-schermen is die we tot nu toe hebben gezien. Het oledscherm kan immers niet alleen heel fel, het kan zijn helderheid ook per pixel nauwkeurig regelen.
Het miniledscherm met ongeveer tweeduizend zones van de oude 12,9"-iPad Pro heeft enige last van blooming als het weer te geven beeld niet perfect 'past' op het raster van miniledzones. Op het oledscherm kunnen heldere delen van het beeld perfect afsteken tegen een donkere achtergrond. De iPad Pro (2024) heeft weinig last van banding in grijstinten, al is er wel een vorm van statische dithering zichtbaar in heel donkere kleuren, zoals ook gebruikers hebben opgemerkt. We vonden het in de praktijk niet zo storend als de dynamische dithering die sommige andere oledmonitors gebruiken. Op dit moment hebben de iPads nog last van een bug bij het weergeven van bepaalde, verzadigde kleuren, waarvoor Apple al werkt aan een fix.
Bij hdr-weergave kan het beeld van de nieuwe iPad Pro (rechts) er even fel uitzien als het miniledmodel van 2022 (links), maar in donkere scènes is geen blooming meer te zien
Voor de 11"-variant van de iPad Pro is het nieuwe scherm zeker een grote verbetering, want de oude 11”-iPad Pro had geen miniledbacklight of extra hoge piekhelderheid voor een goede hdr-weergave. De beeldverhouding van beide iPad Pro’s verschilt; het 11”-model heeft een 3:2-scherm en de 13”-Pro heeft een 4:3-scherm. Met 264 pixels per inch hebben de iPad Pro’s ongeveer dezelfde pixeldichtheid als andere iPads die Apple nu in het assortiment heeft (buiten de iPad mini). Zoals op de macrofoto te zien is, heeft het paneel drie subpixels per pixel, waar smartphoneoledschermen vaak maar twee subpixels per pixel hebben en dus minder scherp zijn dan je op grond van de ppi-waarde zou verwachten. De subpixelindeling lijkt op die van laptopoledschermen, waarbij de blauwe subpixel een andere vorm heeft dan de rode en groene.
Rechts het oledscherm van de nieuwe iPad Pro (2024), links de ips-lcd van de iPad Air (2024)
Voor het eerst kan de iPad Pro (2024) af fabriek eventueel worden voorzien van een mat scherm. Dat kan alleen op modellen met 1 of 2TB opslag. We weten dat matte screenprotectors populair zijn onder gebruikers die hun iPad graag voor tekenwerk gebruiken. Een mat scherm ziet er wat meer uit als papier en voelt zachter aan. Tegelijk lijkt het mij geen ideale optie voor iedere gebruiker, want een matte laag, zelfs Apples ‘nanocoating’, heeft invloed op de beeldkwaliteit. Zo neemt het contrast af doordat invallend licht over het hele scherm wordt verstrooid. We zijn ook benieuwd hoe krasvast de nieuwe variant van de iPad Pro met nanocoating zal blijken. Bij monitors die Apple eerder met deze coating heeft uitgerust, was een speciaal poetsdoekje nodig om het scherm schoon te houden.
We hebben het scherm van de iPad Pro (2024) zoals gewoonlijk doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We meten tabletschermen standaard met sdr-testpatronen, die Apple-devices correct weergeven met sRGB-kleuren.
Voor de piekhelderheidsmeting schijnen we met een felle zaklamp direct in de lichtsensor. Bij eerdere en andere iPads dan de iPad Pro (2024) maakt dat voor de helderheid niet uit; ze blijven altijd op hun 'normale' maximum van ongeveer 500 of 600cd/m² steken. De iPad Pro (2024) kan zijn helderheid echter verhogen tot het maximum dat bij hdr-weergave ook gehaald wordt. In een normaal verlichte omgeving produceert ook de iPad Pro (2024) ongeveer 600cd/m² bij sdr-weergave. Dat is al bijna evenveel als de Galaxy Tab S9 wanneer die veel zonlicht detectert. Zonder helderheidsboost komt deze tablet, net als de rest van de Tab S9-serie, niet verder dan ongeveer 400cd/m².
Blijkens de rest van de metingen is het scherm van de iPad Pro (2024) een tikje blauwig, zij het wat minder dan bij eerdere iPads, die soms zelfs een kleurtemperatuur wit van boven de 7000 kelvin noteerden: een merkbare afwijking. De nieuwe iPad Pro (2024) heeft die dus niet en ook de verdere afstelling is uitstekend voor elkaar. Het brede kleurbereik wordt keurig teruggeregeld tot de sRGB-kleurendriehoek, en net als de nieuwe iPad Air geeft ook het Pro-model minder verzadigde kleuren en mengkleuren erg goed weer. Gemiddeld over de kleuren op de colorcheckertestkaart (gemiddelde gedetailleerdekleurafwijking) meten we een afwijking, of ΔE2000, van minder dan 1. We voeren deze test nog niet zo lang uit, waardoor er geen andere Apple-tablets in de grafiek staan dan de nieuwe iPads, maar het is duidelijk lager dan bij de concurrerende tablets die we al wel hebben getest.