Samsung verkoopt aangepaste Galaxy Tab 10.1 in Duitsland

Samsung heeft in Duitsland de Galaxy Tab 10.1N uitgebracht, die over een licht gewijzigde behuizing beschikt. Met deze aanpassing hoopt de fabrikant onder het verkoopverbod uit te komen, dat onlangs door een Duitse rechter werd opgelegd.

De Tab 10.1N verscheen allereerst bij een Duitse winkel, die laat weten dat het om een nieuw model gaat. Uit een vergelijking met het verboden model blijkt dat de metalen rand het tabletoppervlak meer overlapt, waarmee Samsung waarschijnlijk hoopt dat het gewijzigde ontwerp voldoende is om geen inbreuk meer te maken op het modelrecht van Apple. De Koreaanse fabrikant heeft echter zelf nog geen informatie over het nieuwe model naar buiten gebracht.

Het gaat om een kleine aanpassing, waardoor onduidelijk blijft of Samsung ook dit model mag blijven verkopen. Mogelijk dient Apple ook voor de Tab 10.1N een aanklacht in bij de Duitse rechter. Het bedrijf in Cupertino heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Samsung deed iets vergelijkbaars in Nederland, maar toen op software-gebied. Een rechter besloot dat de Koreaanse fabrikant niet langer zijn Galaxy S II mocht verkopen omdat de fotogallerij-app inbreuk maakte op patenten van Apple. Het bedrijf gaf toen meteen aan het inbreukmakende element te zullen vervangen, waardoor de verkoop niet werd gestaakt.

Alhoewel het Samsung verboden werd om zijn tablet in Duitsland te verkopen, sprak de Duitse rechter zich ook uit tegen Apple: recent werd het Apple verboden om 'mobiele apparaten' in Duitsland te verkopen. In de uitspraak werd echter niet genoemd om welke mobiele apparaten het gaat, waardoor er onduidelijkheid bestaat over de impact ervan.

Door RoD

Admin Mobile

17-11-2011 • 00:37

88 Linkedin

Submitter: Dancing_Animal

Lees meer

Reacties (88)

88
83
43
3
0
10
Wijzig sortering
Maar hier zie je dat ze niet met dezelfde kleuren zijn genomen. De traditionele rand is namelijk grijs terwijl die van de N zwart is. Waar deze van de oude 10.1 ook gewoon zwart is.
Anoniem: 426974
17 november 2011 01:10
Dit hele Apple vs Samsung-gevecht komt mij echt de strot uit.

Er is al bewijs geleverd dat Apple onjuist bewijs had geleverd, waar Webwereld.info een research over deed: http://webwereld.nl/nieuw...n-zaak-tegen-samsung.html.
De afbeelding in Apple's aanklacht is verkleind en de verhoudingen zijn niet correct. Volgens Samsung meet de Tab 256,7 x 175,3 millimeter, wat neerkomt op een aspect ratio van 1,46. De vermeende Tab in de dagvaarding heeft echter een aspect ratio van 1,36. De korte zijde is 8 procent breder dan de daadwerkelijke Tab.

Dit heeft tot gevolg dat de aspect ratio van de beweerde Tab zelfs dichterbij de aspect ratio van de iPad 2 zit, die is 1,30. Conclusie: de door Apple getoonde Galaxy Tab is qua vorm meer een iPad dan een echte Tab.
Ik weet dat zij graag de marktleiders willen gaan, maar iedereen moet een kans erop maken. Als het nou eenmaal komt op 'innovatie' zal Apple achter je aan rennen om je de kop in te drukken. Nee, ik ben geen fanboy van Samsung, maar dit is gewoon duidelijk te merken. Duitse rechters mogen van mij ook de pot op met hun uitspraken, want zij weten nog geeneens wat een tablet inhoud. Er wordt nooit een onderzoek of bewijsmateriaal nagekeken door specialisten in de rechtzaak, maar juist lekker op je luie stoel lekker lullen met een bak koffie erbij doen ze het goed in Düsseldorf. Daarna hebben ze wel het lef om Samsung's product over de hele Europa te laten verbieden, nee meneer, dat gaat zo niet, want je bent het vergeten het zaak door te sturen naar Luxemburg.

Los van Duitsland af is dit een onmogelijke rechtzaak voor beide partijen. Het kan dan wel om innovatie en het software gaan en verpakkingsmateriaal, maar je komt er geen steek mee verder, ja alleen publiciteit.

Iedereen weet ook natuurlijk hoe Steve Jobs wraakzuchtig was over het feit van Android, hier een quote:
"Al kost dit me mijn laatste adem en moet ik al het geld van Apple uitgeven, ik zal dit rechtzetten", aldus Jobs in de biografie. "Ik ga Android vernietigen omdat het een gejat product is. Ik ben bereid tot een thermonucleaire oorlog."
Gejat product? Android is opensource en iOS niet, het kan dan wel van JAVA opgebouwd zijn, maar waar is het bewijs dat het gejat is? Dan kunnen we BlackBerry's software en Windows Phone hier ook bij betrekken.

Slechte zaak dit..
Open source wil nog niet zeggen dat het niet gejat is. Als ik een fiets jat en die gratis weggeef, is dat toch ook 'open source'..
Er is bij android genoeg geleend, maar of dat van apple is betwijfel ik. Van MS sowieso, want iedere producent die android producten maakt, betaald aan MS. Waaronder Samsung en HTC.

nieuws: Microsoft wil ook geld van Huawei vanwege Android-gebruik
Uit de verhalen van barnes and noble blijkt dat datgene wat ze van MS gebruiken, redelijk triviaal is, zoals een laadicoontje op bepaalde plekken. MS doet graag alsof er in android hele stukken zijn overgenomen, maar dat valt reuze mee.
Toch blijft het dan erg vreemd dat grotere fabrikanten wél MS willen betalen... en 5 tot 15 dollar per toestel, dan zal het absoluut wel om ietsje meer gaan dan de afbeelding/animatie waarmee de status van je accu wordt weergegeven. Je gaat geen licentiekosten betalen voor zoiets kleins, nog niet eens triviaal te noemen. Ik wil je toch aanraden eerst de artikelen te lezen alvorens daar een mening over te hebben, want hetgeen waar MS geld voor wil zien heeft niets met de gebruikte afbeeldingen oid te maken,

nieuws: Microsoft klaagt Barnes & Noble aan om Android-patentinbreuk

https://www.microsoft.com...ar11/03-21CorpNewsPR.mspx
MicGlou, het is een simpele berekening. Wat kost meer? MS betalen om weg te gaan met hun triviale geneuzel of een kostbare en langdurige rechtzaak met hen aangaan, waar je misschien op het einde wint, maar waar je miljoenen dollars aan kwijt bent geraakt.

Blijkbaar is EUR 15,- "beschermingsgeld" per apparaat goedkoper dan die langdurige rechtzaak.
Veel bedrijven nemen een licentie om Juridisch getouwtrek te voor komen.
Zodra er onduidelijkheid is omtrent een stukje code, verlies je klanten. En helemaal als een partij als MS dit zegt.

MS heeft in het verleden al bewezen niet leuk te zijn omtrent licenties, Iets met de licentie kosten eisen van de eindgebruiker en linux.... MS moet nu nog steeds aantonen dat ze er recht ophebben, onder tussen hebben te veel partijen een licentie van MS af genomen of toch maar hun klanten te beschermen.

Het gaat allang niet meer of je het recht hebt ivm met een patent, Maar of je het geld hebt en de macht om klanten afte schikken vanje concurrent.
Ik zou jou ook aanraden om wat meer informatie tot je te nemen, er is wel degelijk wat meer aan e hand dan valide claims van MS. Barnes en noble is de eerste die het nu aan de grote klok hangt, maar daaruit blijkt dat MS een smerig spelletje speelt. Naast zeer triviale patenten, waarvoor ze exorbitante prijzen vragen, blijkt dat ze bij het initiële contact ook nog eens niet willen vertellen welke patenten je als fabrikant eigenlijk schendt, met als reden dat dat geheim zou zijn.
Dat meerdere partijen wel betalen kan natuurlijk ook zijn omdat het de makkelijkste en goedkoopste weg is, i.p.v. een rechtszaak.

een artikel van Groklaw
Ach, Microsoft klaagt aan. De bewijzen hoeft men pas voor de rechter te overleggen. (En dan misschien ook nog wel achter gesloten deuren) Je kan het vreemd vinden maar waarom zou Microsoft een fabrikant vertellen dat hij patent A, B en C schendt en dus die zaken "even" moet aanpassen om onder het patent uit te komen. In tegendeel, patenten zijn openbaar dor B&N kan gewoon zelf onderzoeken welke patenten hun producten schenden. Je verwijt Microsoft dat het niet gratis het werk wat B&N voor de marktintroductie had kunnen, en misschien wel moeten, doen aan B&N wil geven.

Dat Android juridisch in zwaar weer verkeert is duidelijk. Dat Google eigenlijk weinig verweer heeft ook. Nu met de overname van Motorola veranderd dat misschien maar grote partijen als Samsung en HTC hebben al een licentie genomen. Het vertrouwen van die partijen in Google is dus niet zo groot. En echt goedkoop is dat waarschijnlijk niet te noemen met de aantallen toestellen die zij verkopen. Ongetwijfeld hadden zij veel liever een rechtzaak gewonnen en voorkomen dat ze flinke bedragen aan Microsoft moeten overmaken voor toestellen die een ander OS gebruiken.
Pardon? jij vind het normaal dat men eerst maar even licentiegelden vraagt en dreigt met patentrechtzaken ZONDER zelfs maar even te vermelden welke patenten daar dan zo vreselijk geschonden worden dat MS daarmee niet meer kan leven? Het patenttrollen als industrie zou daarmee dan nog maar even een nieuw dieptepunt weten te bereiken.

Ik kan me niet voorstellen dat een half geinformeerde rechter met zo iets akkoord gaat, maar goed ik kan me ook slecht voorstellen dat er mensen zijn die software patentjes serieus nemen - gaat waarschijnlijk alleen voor mensen die daar geld mee verdienen anders wint waarschijnlijk het gezonde verstand eerder.
De belangerijkste reden om wel te betalen is dat je op die manier
- van het gezeur en van alle rechtszaken af bent
- rechtszaken behoorlijk veel geld kosten en Microsoft dit veel langer vol kan houden, desnoods starten ze in alle 52 staten apart een proces op en federaal. Na het zoveelste hoger beroep en casatie ben je jaren en miljoenen verder. En als je ergens in de loop van die tijd een buitengerechtelijke deal aangaat ben je echt niet goedkoper uit.

Dan is het veel gemakkelijker en goedkoper om gelijk maar een licentiedeal af te sluiten.
Uiteraard zal je dat niet bij iedere claimer doen. Apple wilt geen licentiedeal, enkel een verkoopverbod op jouw product, dat ga je liever rekken tot je product-serie geheel verkocht is en anderen zijn te klein dan moet je goed overwegen wat je gaat doen, welke kans maak je bij een rechtbank, hoeveel kost het, en wat vragen ze.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 18 november 2011 11:31]

Anoniem: 145867
@RobbieB17 november 2011 07:26
Haha nou daar zit je goed naast RobbieB,

Opensource hardware bestaat o.a. ook. Zoals Arduino.. en dat heeft niks met weggeven van de Arduino zelf. Maar dat de manier van maken en ontwerpen dat vrij worden gegeven van jou "Fiets".

Leesvoer voor jou: http://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_hardware

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 17 november 2011 07:27]

Anoniem: 426974
@RobbieB17 november 2011 02:02
Zijn er gratis fietsen dan die je dan dus gratis kan doorgeven met een copyright van die ene gratis fiets? Nee.

Ik vind toch wel een slechte vergelijking van jou over 'opensource'.
dat hele patentoorlog gedoe vind ik maar niks.. jammer dat apple daar zover in doorschiet. :/
hier een voorbeeld hoe ver apple kan doorschieten:http://webwereld.nl/nieuws/108328/apple-verbiedt-logo-kindercaf--apfelkind.html
en deze:
http://tech.blorge.com/St...-a-ripped-off-apple-logo/

Ik ben zelf in het bezit van een MacBook Pro en ook erg tevreden met dat ding, maar het agressieve gedrag van apple tenopzichte van het (zogenaamde)bescheremen van hun produkten en vormgeving hangt me inmiddels echt de strot uit.

On topic:
Wel goed van Samsung dat ze toch proberen hun produkten aan te passen ook al is dat niet altijd ten voordele (in dit geval). Maar je ziet nog wel een sneer naar apple terug in het plaatje: de spiegeling van de (nieuwe)Tab ;-)
Ligt misschien aan de foto maar vind hem er wel een beetje lelijker eruit zien.
Ziet er wat dikker uit en dergelijke en de grijze randen lijken er iets boven uit te steken.

Misschien binnenkort wat meer foto's van posten.

*edit* amg en mijn eerste fipo !!11 :P

[Reactie gewijzigd door Daisai op 17 november 2011 10:54]

Vind hem inderdaad een stuk lelijker

Vraag me af of ze dan niet meer productie kosten krijgen met een aangepast ontwerp. en of de doelgroep groot genoeg is in Duitsland.
Duitsland is natuurlijk niet het enige land waar ze het niet mogen verkopen. Volgens mij mogen ze het in Australië ook niet verkopen omdat het teveel op de iPad lijkt. En zo zullen er wel meer landen komen waar ze het alternatieve model kunnen verkopen.
Zelf vind ik hem nu mooier, al zal ik hem nog steeds niet kopen (te duur en er zit geen Full-size SD-cardslot in.

In ieder geval zijn alle gerechtelijke uitspraken die verkoop van de 10.1 verbieden op rond van uiterlijk voor dit apparaat niet geldig. Daarvoor dient er opnieuw door een rechter beoordeeld te worden of hij er op lijkt of niet. Als Samsung ook de verpakking een beetje aanpast zullen ze er nog makkelijker door komen.
@ Maxhuisman

Dat is logisch want het hele ding gaat voor 450 de deur uit en het ding kost om te maken rond de 150.
En dat keer een hele hoop die er per uur van de band af komen, is eigenlijk productie kosten niks.
Neem dan ook de vervoers-, ontwikkelings- en retailerkosten in acht. Dan kom je al snel neer op een heel wat hoger bedrag voordat de klant het in handen heeft.
Ik zie ook twee openingen in de rand. Mogelijk wijst dit op stereo luidsprekers. Ik vermoed dat de dikkere rand ook voor wat meer gewicht gaat zorgen.
die stereo luidsprekers zitten in een gewone ook en ook nog eens op dezelfde plaats ( getypt met een nederlandse 10.1 ;-) )
Het lijkt er overigens wel op dat vanaf een andere hoek de foto is gemaakt.

Want op de foto ziet de 10.1N er vierkanter uit dan de 10.1

Of zijn dit nu mijn ogen?

Voor de rest vind ik de nieuwe accenturen niet heel erg lelijk.
lelijker, maar ik vind het er wel degelijker uit zien eigenlijk....

trouwens... er is meer anders dan het randje. de knopjes links onder zijn ook net iets anders.

[Reactie gewijzigd door Dynion op 17 november 2011 00:42]

De knopjes is het besturingssysteem zelf ;) daar doet Samsung niet zo veel mee :)
De menu-knoppen niet, maar er zit wel een gelikt TouchWiz erover heen, om niet te vergeten :)
Ik mis de twee highres foto`s waardoor we de echter verschillen kunnen zien. Ik moet wel zeggen dat ze snel een andere behuizing hebben gemaakt. Zouden ze nu ook alle "oude"tablets ombouwen ? Of zijn die gewoon naar een andere land versleept ?
Ljikt inderdaad zo. zal waarschijnlijk ook zo wel op de foto gezet zijn, zodat klanten ( en mischien wel aanklagers bij Apple zelf ) het verschil kunnen zien. Zelf vind ik hem er ook niet mooier op worden.

om 10 over half 1 mag je ook wel een Fipo hebben ja x)
Geen wonder dat hij lelijker is geworden, ze moeten om dit imho iets te generieke community design van Apple heenwerken. Een dergelijke rand toevoegen maakt een klein verschil, maar ik betwijfel of het genoeg is. Je kan toch moeilijk om deze vorm heen.
Ik vind hem sowieso niet op de iPad lijken.... ja de vorm heeft die maar het uiterlijk echt niet...
Lijkt mij een goede oplossing!

Het ziet er zoals ik zie wat degelijker uit. En in mijn ogen ook mooier!! Dus kom maar op. Zit er aan te denken om de 10.1N uit Duitsland optehalen (A)
Met andere woorden: twee bedrijven zijn een wedstrijd aan het houden wie het hardst kan huilen over hoe ze het patentensysteem graag hadden willen misbruiken, en het komt er op neer dat ze allebei gewoon niet winnen en hun spullen toch wel weten te verkopen. Nothing to see here, move along...
Apple heeft een hoop goede ideen van bestaande producten en diensten samen gevoegd en een prachtig product gemaakt. Geen nekel van de elementen appart lijkt me goed genoeg om IP op te claimen. Nu is de vraag of je dat wel kan op het geheel. Juridisch komt het er op neer dat de consument zou kunnen "verwart" zijn door de gelijkenissen en omdat ze producten niet van elkaar kunnen onderscheiden en ze daar zelf of de oorspronkelijke bedenker schade van ondervindt.
Consumenten denk ik niet , maar apple verkoopt zeker minder doordat er altenatieve gelijkaardige producten zijn. De vraag is dan hoeveel van de samsung kopers hadden eigenlijk liever een Ipad gehad maar kochten een samsung omdat die goedkoper was. WAnt als ze samsung kopen omdat ze die beter vinden dan heeft samsung net hetzelfde gedaan als apple , een goed idee beter gemaakt.
Als ik miljoenen spendeer om een nieuw praline te verpakken in een witte blinkende ronde verpakking met een rood hart als logo erop. Mag jij dan goedkope chocolat in eenzelfde doos met een roze ster verkopen , enzo meesurfen op mijn investering. Dat lijkt me trouwens schering en inslag in de aldi en lidl producten.
Je zou dit eigenlijk zelfs op een wetenschappelijk manier kunnen meten. Als iemand een merknaam of een herkenbaar logo of verpakking of uiterlijk herkent geeft dan een bepaald soort hersensignaal. bv 2 identieke voedings producten met 1 in de gekende verpakking en een in een alternatieve geeft in 9/10 gevallen een "betere smaak" als het uit de gekende verpakking komt. De galaxi producten maken denk ik ook van dit principe gebruik. Je herkent het onbewust (als een "cool" product , want apple is "cool") en het voelt goed aan , het heeft wel een ander merk erop maar je bent toch snellet overtuigd dan moest het er helemaal anders uitzien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee