FTD past client aan vanwege druk Brein

FTD, een populaire usenet-community, heeft zijn client voor het zoeken naar nieuwsgroeppostings aangepast na druk vanuit de copyrightwaakhond Brein. Zo is onder andere een directe koppeling naar nzb-zoekmachines uit FTD 3.8.5 verwijderd.

FTD logoDe aanpassingen aan de vernieuwde FTD-client betreffen het verdwijnen van aankondigingen van usenetposts en de 'nzb-knop', waarmee direct gelinkt wordt naar nzb-zoekmachines. Daarnaast is het plaatsen van url's in postings onmogelijk gemaakt. De update is verplicht voor alle FTD-gebruikers.

Ronald Sievers van FTD laat aan Tweakers.net weten dat hij gedwongen was om deze aanpassingen door te voeren, nadat stichting Brein de nodige druk op de usenet-community heeft uitgeoefend. "We hebben die update uitgevoerd om uit het grijze gebied te blijven; we zijn nu geheel legaal", stelt Sievers. Hij bevestigt dat hij contact heeft gehad met Brein en vervolgens bij ict-jurist Arnoud Engelfriet juridisch advies heeft ingewonnen. Sievers geeft toe dat de ingrepen in FTD 3.8.5 vrij ver gaan, maar dat de basis van FTD, het in kaart brengen van postings in nieuwsgroepen, door de maatregelen overeind blijft en binnen de wettelijke kaders valt.

Brein-directeur Tim Kuik vraagt zich echter af of de genomen maatregelen in de client van FTD wel voldoende zijn. "FTD blijft functioneren als een soort van winkel voor illegaal materiaal", vindt Kuik. Hij sluit een eventuele rechtszaak tegen FTD, ondanks de aanpassingen, dan ook niet uit. Wel is Kuik benieuwd of het aantal FTD-leden - momenteel iets meer dan 414.000 - zal afnemen, nu meer handelingen zijn vereist om een bestand van usenet te plukken. Hij sluit zelfs niet uit dat de community zou kunnen 'doodbloeden'.

Sievers zegt een eventueel dalend aantal FTD-leden voor lief te zullen nemen, ook al nemen de reclame-inkomsten dan ook af: "Tegelijk zullen ook de kosten voor dataverkeer afnemen. Bovendien blijft FTD in essentie een hobbyproject." Verder stelt Sievers dat hij een eventuele aanklacht van Brein met vertrouwen tegemoet ziet: "Misschien komt het wel zover. FTD bestaat in ieder geval over een jaar nog gewoon."

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-03-2009 • 18:50

240 Linkedin

Lees meer

Brein eist bij rechter verbod op FTD Nieuws van 5 oktober 2010
FTD ontkent beschuldigingen Brein Nieuws van 16 september 2009
FTD sleept Brein voor de rechter Nieuws van 15 mei 2009
Brein laat opnieuw topsite offline halen Nieuws van 17 december 2008
Comcast sluit usenetserver Nieuws van 23 september 2008

Reacties (240)

240
195
29
14
1
0
Wijzig sortering
Het punt waarom FTD deze wijziging heeft ingevoerd is omdat er dus actief uploads door leden werden gepost, oftewel, FTD was DE plek om je nieuwe uploads aan te kondigen.

Nu willen ze dat met deze nieuwe versie de schijn opwekken dat ze in de community van FTD niet meer zelf uploaden. Yeah right... 8)7

En nu kan iedereen wel weer op Brein zitten schieten, maar per saldo HEBBEN ZE GELIJK! Uploaden van materiaal is VERBODEN! En dat gebeurde dus ook dat dat massaal werd aangekondigd op FTD, en daar zit hem nu het probleem.

Het verschil is dit:
- mag niet op FTD: IK ga dit en dit uploaden
- mag wel op FTD: IEMAND is dit en dit aan het uploaden

Grijs gebied? Misschien, maar cruciaal verschil nietemin.
Dat is inderdaad een cruciaal verschil. Downloaden is legaal, dus spotten wat er te downloaden is is ook legaal. Uploaden is (zonder toestemming) illegaal, dus mensen een platform bieden om aan te kondigen wat ze uploaden kan ook best illegaal zijn.
Wat de stichting BREIN moet doen is stimuleren van legale downloads.
Uitleggen aan de film en muziek industrie dat het vragen van 8 euro voor een film als verhuur totaal debiel is, als je bij de videotheek voor 4 euro het kan huren.

En soort gelijke dingen waarbij de de DVD kan downloaden welke net zoveel or meer kost dan de DVD fysiek kopen in de winkel.

En waar ik recentelijk overheen val is dat ebooks belachelijk duur zijn.
Je betaalt dezefde prijs voor een ebook als de hardcover editie.
Later als de paperbacks er zijn, gaat de prijs omlaag naar paperbacks.
Hoe zit het dan met hout/inkt/drukken/vervoer/opslag/winkelruimte kosten die van een paperback af kunnen als ebook?
Moet toch echt voor de helft van de prijs dan!

Zo blijven veel foute business modellen de illegale downloads stimuleren.
En BREIN? Die wekt alleen maar walging en misselijkheid op. En zorgt ervoor dat MEER mensen gaan downloaden om die misselijke organisatie met Meneer Kuik de hak te zetten.

Niet echt slim heh mensen bij BREIN et al?
Volgens mij zijn ze juist heel slim bij Brein. Iedereen realiseert zich dat dit een strijd is zonder einde wat zeker zo gunstig is voor de werknemers van Brein. Zij vertegenwoordigen druk de muziek/film industrie zonder een einde in zicht. En om deze strijd vol te blijven houden dienen ze van tijd tot tijd in het nieuws te komen wat ze dus ook met succes doen. Verder heb je wel een tal van punten echter hier heeft Brein geen invloed op. Zij hebben geen zeggenschap over hoe mp3'tjes of Ebooks verkocht worden. Dat is helemaal hun taak niet.
Waar ik me daarintegen wel aan irriteer is hoe Brein zich opsteld. Ze dienen in het nieuws te komen om te verkondigen dat downloaden zowat hetzelfde is als satanist te zijn echter de realiteit is dat er genoeg studies zijn die het omgekeerde beweren. Helaas halen deze maar zelden het nieuws, was dit anders dan waren Brein in de ogen van de industrie niet meer effectief en overbodig.
Hoe je het draait of keert; er zullen altijd mensen zijn die op de één of andere wijze gratis aan alles willen komen. Dit is echt niet afhankelijk van de prijs maar ook eenvoud en gemakzucht.

Voordat het internet bestond voor de gemiddelde consument hadden we nog cassettebandjes kennen we ze nog? Deze werden op grote schaal gekopieërd en verspreid, zo ook videobanden, CD's, DVD's en ga maar door. Zelfs toen de singles voor ƒl 0,50 verkocht werden, werden deze nog op grote schaal gekopieërd. Dat mensen het excuus 'te duur' aanhalen is dus in veel gevallen bullsh*t.
Volgens mij klopt hier iets niet, we betalen aan Brein een copy heffing en dan mogen we opeens niet meer downloaden.

Volgens mij is het downloaden van muziek in nederland legaal, zolang het voor eigen gebruik is.

Mis ik iets of krijgen we nu onze kopieer belasting weer terug, en waar kan ik mijn geld ophalen? :)
Welke heffing betaal je aan Brein?
En op elke lege dvd of cd die je in Nederland koopt bijvoorbeeld.
Juist, en dat is dus fout, die betaal je helemaal niet aan Brein, maar aan de thuiskopie stichting, en dat is ff een hele andere party als Brein..
Zoals ik hierboven net zeg, is dat niet een pot nat met al die kopiëer heffingen?
En gaat dat uiteindelijk niet allemaal via een organistaie als BREIN?
Heb je de vestigingsadressen al even bekeken SuperDre?
Heb je al gekeken wie er in het bestuur zit van welke stichting SuperDre?

Zeg nu nog eens dat het een hele andere party is? ;)
Nou je betaald bijvoorbeeld zo
Lees het artikel dat je aanhaalt eens door.........
Ok als je bedoelt dat het niet direct aan BREIN betalen is dan klopt dat.
Maar die stichting thuis kopie is ook niet zomaar aan komen waaien en waarschijnlijk wel door zo'n organistatie als BREIN bedacht.
Hij sluit zelfs niet uit dat de community zou kunnen 'doodbloeden'.
Dit laat wederom zien hoe groot dat spreekwoordelijke bord van Brein is en dat men blijkbaar echt geen idee heeft waar ze over praten.

Er zijn onofficiele "addons" waarmee je makkelijk een .nzb'tje kan aanmaken, daarnaast is het kopieren van de genoemde bestandsnaam in 1 van de vele zoekmachines genoeg om gewoon te vinden wat je zou willen downloaden.

Het gros van de gebruikers is bekend met die zoekmachines, het kost je wat meer moeite, maar kom op.. Je praat over 3 muisklikken en een paar seconden seconden extra. Daar zal een community niet door doodbloeden.
Je zal een aantal afhakers hebben, maar als ik kijk naar de doorsnee Usenet gebruiker in mijn omgeving, kom ik toch uit op de wat meer doorgewinterde pc-gebruiker met meer dan genoeg kennis om zelf aan de nzb's te komen.

Ik lig hier dan ook niet wakker van en zie FTD liever zonder .nzb knop of links in deze vorm met een grotere kans van voortbestaan, dan mét en een veel groter risico dat ze aangepakt kunnen worden.
Precies wat Aganim zegt. Mensen die zonder het NZB knopje geen post kunnen vinden, kunnen wel PAR-ren, RAR-en en soms de .NFO file lezen? Come on, bullshit. De community zal echt niet doodbloeden door zo'n kleine "ingreep", het zorgt er eerder voor dat de incompetente downloaders verdwijnen, die er sowieso al niets te zoeken hadden, de rest gaat lekker verder met Watchdog, of maakt de NZB op de bekendere Usenet Search websites.
al die vage types als Tim Kuik (en Keith Bakker zal ik ook niet missen) moeten gewoon lekker naar amerika gaan emmigreren en hobbisten als de jongens achter FTD met rust laten. 5 jaar geleden zat iedereen die serieus downloaden op IRC toen kwam torrent en niet veel later werd usenet populair. en nu usenet wat on aantrekkelijker wordt zal torrent weer in populariteit toenemen en als dat weer moeilijker wordt komt er heus wel weer een andere bron waar je van kan downloaden.(wederopstanding van FTP??)

en ben het hele maal met boui eens. steek het geld dat brein verkwanselt liever in onderzoek naar kanker of een ander medisch onderzoek.

edit. waarom pakt brein niet de bron aan?? jongens als eweka/tweaknews/giganews/enz/enz. een zoekmachine als ftd hosten mag blijkbaar dus niet maar een 20mbit verbinding naar de bestanden verkopen is wel een legaal?

[Reactie gewijzigd door Mili op 12 maart 2009 23:41]

Omdat die nieuwsservers als het ware als een cache werken, doordat de bestanden na een tijd verwijderd wordt. Hierdoor is het legaal.
Anoniem: 32223
12 maart 2009 23:47
Tweakers is weer een prima medium voor Brein om allerlei FUD te verspreiden. Het wordt elke keer weer groot uitgemeten op deze en andere sites.

Uiteraard zal dit leiden tot een run op winkels die films en muziek verkopen aangezien Brein weer een grote slag heeft toegebracht door een aantal angsthazen te intimideren en wat ballonnetjes los te laten.

Als die rechthebbenden, waar Brein de mond zo vol van heeft, nou eens beter zouden worden van de activiteiten van Kuik en zijn vriendjes, zou het nog verdedigbaar kunnen zijn ook, maar dat zal wel niet het geval zijn. Het lijken haast mafia praktijken die Brein er op na houdt. De constructie lijkt mij sterk op die van het zogenaamde beschermingsgeld, intimidatie, dreiging met (juridisch) geweld en wat al niet meer.
Boefjes zijn het.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 32223 op 13 maart 2009 00:15]

Ben ik nou de enige in Nederland die niet op FTD zit? Kan iemand me uitleggen wat het is? Usenet op zich gebruik ik al meer dan 10 jaar, dat is het punt niet, maar wat doet FTD?
Verzamelen ze .nzb's ? En wat is het verschil of de meerwaarde boven sites als binsearch.info, waar je ook usenet kan doorzoeken en je eigen NZB's kan laten genereren.
NZB biedt een overzicht van ofwel spots (artikelen die ze niet zelf hebben geüpload) en eigen uploads. De meerwaarde zit hem vooral in het overzicht: als je niet precies weet wat voor film je wilt kijken, kun je FTD even opstarten om te kijken of er nog titels tussen zitten waar je nog niet aan gedacht had. Het is community-based, dus er is een redelijk groot aanbod.

Anderszijds zitten er ook nadelen aan FTD. Voor elke spot of post die je doet, krijg je kudo's (soort van e-penis). Het probleem daarbij is echter dat je kudo's krijgt, zelfs als je iets uploadt wat al lang en breed op usenet staat. Dat komt niet bepaald ten goede van de retentie van usenetproviders. Maar goed, dat is een probleem dat je bij elke community tegen komt, helaas...
Anoniem: 278699
12 maart 2009 18:53
Wat een dag, eerst het nieuws met mp3 spelertjes op de werkvloer, toen een bericht over Brein Dat ze The Pirate Bay voor een groot deel willen platleggen en nu dit!
Mooi toch? Als ze zo door gaan, hebben we straks eindelijk weer eens een internet dat volledig uit legaal materiaal bestaat, in plaats van alle illegale zooi die er nu op te vinden is.
Weinig kans. Daar waar vraag is, is ook aanbod. De content is er nogsteeds. De weg er naartoe is alleen maar aangepast.

Er is nooit een internet geweest met alleen maar legaal materiaal. En dat zal er ook nooit komen.

De dag dat internet volledig gereguleerd is, is de dag dat wij allen op deze aardkloot het met elkaar eens zijn. En dat gebeurd pas wanneer de hel dicht vriest en pasen en kerst op 1 dag vallen.
De dag dat internet volledig gereguleerd is, is de dag dat wij allen op deze aardkloot het met elkaar eens zijn.
Kleine correctie:

De dag dat internet volledig gereguleerd is, is de dag democratie plaats maakt voor een dictatuur.

Hoe vervelend illegaal materiaal ook is, het Internet reguleren is niet de oplossing. Dat houd in iemand alles moet kunnen regelen, en de rest niets te vertellen heeft. Ofwel, die ene instantie moet alle macht krijgen. Lijkt me niet echt een frisse situatie.

Illegale praktijken kunnen beter bij de bron (verspreider / producent) aangepakt worden, en niet door "filtering" verdoezeld gemaakt worden.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 13 maart 2009 11:40]

Wat je dan krijgt is dat alle landen eerst een akkoord moeten afsluiten op het gebied van internet, anders kan eigenaar van programma X met gemak zijn server in *verwegistan* plaatsen en rustig doorgaan met waar hij/zij mee bezig was.

Of je moet zoals China als een dictator het hele internet gaan filteren wat mij niet een goed idee lijkt.
In mijn wereld is alle informatie legaal op het internet (uitgezonderd kinderporno). Dat het merendeel van de bevolking dit niet vind verandert niets aan mijn wereldbeeld. En aan dat 'merendeel' begin ik ook steeds meer te twijfelen.
Als jij een internet wilt wat "volledig uit legaal materiaal" bestaat dan heb je in principe bijna geen sites meer om te bezoeken bijvoorbeeld.

Waarom? Hoeveel plaatjes zijn er wel niet op internet in gebruik die niet rechtmatig gebruikt zijn? Of stukken tekst die zonder toestemming gebruikt worden. Etc etc.

Niet dat ik alles wat illegaal is goed keur, begrijp me goed, maar ik denk dat als je een volledig "legaal" internet wilt, je dit wel kunt vergeten. En net zo goed dat het de gemiddelde Nederlander worst is of die TV die hij via marktplaats koopt wel legaal is, zo is dat met muziek en films vaak net zo.

En wat betreft Brein... achja... die willen verbieden dat ik een MP3tje download wat ik al 8x op LP, Single of CD heb (en dat allemaal legaal met betaalde rechten) om op m'n MP3 speler voor in de auto te zetten zodat ik het ook daar kan luisteren...
Wie niet zoekt wie niet vind.

Je hoeft helemaal geen overlast te bevinden van Illegale waren op het internet.

Games downloaden intypen in google levert natuurlijk rommel op. Maar even verder lezen op sites van makers van games brengt je snel genoeg bij download2play en steam, beide opties om legaal software tegen (vaak goedkopere) bedragen te verkrijgen.

Hetzelfde geld voor normale software. Het programma + download intypen levert trials op of freeware, of updates. Als je + crack / serial hack etc etc ga toevoegen, ja, dan kom je in de sloppenwijken terecht. Gek he?

Persoonlijk zie ik weinig (geen) illegale zooi, want ik zoek het niet op...
Jah ,als ze stoppen met dwijlen met de kraan open.
en de kraan blijft gewoon open , dat is geen kwestie.
Dan is copyright bevattend materiaal gewoon legaal zoals het hoort..
crimineel hoge bedragen ? Als je wat geduld hebt en niet alles van films 0-day gaat kopen dan valt dat heel netjes mee :) Heb ondertussen al een aardige dvdcollectie opgebouwd en de duurste was dan nog de BOB-collectie, al de rest zitten rond de 5 euro of minder zelfs.

Ik blijf het vreemd vinden, alles mag geld kosten, alleen bij iets van software, muziek of films mag het weer niet "want die mensen zijn afzetters" ...

Iedereen blijft zich maar een beetje verschuilen achter de Robin Hood gedachte, alsof je een soort verzetsstrijd aan het voeren bent door op deze manier te downloaden ?

Zeg dan gewoond at je te lam bent om te betalen en dat elke film wilt hebben nog voor ie in de bioscoop uit is liefst, dat je niet wil betalen voor je windows en noem maar op, want daar komt het uiteindelijk wel op neer imo.
Een van de grote voordelen van digitaliseren is dat de marginale kosten zo goed als nul worden. Dat betekent dat voor elk extra verkocht stukje software, muziek, film er geen kosten zijn. De initiele investering voor het product blijft natuurlijk wel bestaan. Het probleem is nu alleen dat je een ander business model moet vinden om geld te verdienen. Als mensen een dupliceer machine kunnen kopen die zo goed als gratis blikjes cola kan dupliceren (het commando 'cp of copy' bijvoorbeeld voor digitale dingen), dan heb je een probleem als cola fabrikant. Dat kan je wel gaan verbieden, maar uiteindelijk is dat dan net zo iets als de auto's verbieden in de tijd van de paardenkoets. Je moet je business model veranderen.
en dit is dus fucking bullshit, jij schrijft het maar af op het businessmodel van die bedrijven. Nee, copyrightschending is illegaal, ookal kun jij kopieren door technische middelen, dan nog mag het niet, waarom niet ? Omdat je anders helemaal niet het werk van een artiest nog kunt beschermen.

Het kan lullig duur zijn soms voor een dvd, maar dan koop je die film toch gewoon lekker niet ? Dat je hem vervolgens lekker illegaal gaat downloaden en het ook nog afschuift op een al dan niet falende businessmodel (en dat je daarbij een royale "inzichtsvol" krijgt) is gewoon bullshit, jij kopieert het medium illegaal (lees jij als algemeen).

Dus: een stupid excuus alsof je een Robin Hood bent is het, meer niet.

(en als die mensen met dupliceermachine gratis blikjes cola dupliceren dan hebben die mensen een probleem als ik er als colafabrikant achter kom).
Weet niet hoelang FTD al bestaat, maar in de 14 maanden dat ik het nu gebruik heb ik van begin af aan een NZB knop gehad.
Bedreigingen door een particuliere organisatie als Brein, het moet niet schandaliger worden.
Ach die uitspraak over MP3 spelertjes op de werkvloer (ligt iets gecompliceerder) is nog maar een uitspraak van de voorzieningenrechter. Als ik het commentaar daarop van juristen hoor dan denk ik niet dat het stand houd bij hoger beroep.

Daarnaast kan je heel verontwaardigd reageren maar uiteindelijk is er voor heel veel van de content die men met behulp van FTD download geen cent betaald. Hoe je het wend of keert ergens klopt dat natuurlijk niet.

Tenslotte vraag me ik af wat Tim Kuik verstaat onder illegale content. Dat content illegaal gebruikt of gedownload wordt kan ik me iets bij voorstellen, maar dat de content ansich illegaal is...
Anoniem: 102704
12 maart 2009 18:58
Klote actie maar ach dan maar 2 klikken meer!
8-) alsof die knop van levensbelang is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 102704 op 12 maart 2009 19:00]

Ja, voor veel mensen wel. Enorm veel mensen posten er dat ze er nu niks meer van snappen nu die knop weg is en er geen links gepost mogen worden.
Geeft flink wat verwarring.
Denk dat er genoeg tutorials zijn waarin uitgelegd wordt hoe ze nzb's moeten zoeken. 9 van de 10 gevallen dat mensen zo klagen dat die nzb knop weg is zijn de luilakken die te beroerd zijn om te lezen. Wellicht is dit één van de redenen geweest waarom Dhr. T. Kuik besloot actie te ondernemen. Hoe eenvoudiger het gemaakt wordt, hoe sneller ze het willen bestrijden.
Dat klopt inderdaad, maar mensen lijken vaak een soort aangeboren fobie te hebben voor handleidingen en tutorials.
Vraag is hoeveel van die 414000 leden van dit kaliber zijn. Ik denk dat de overgrote meerderheid niet klaagt in de commentaarvelden of het forum, maar gewoon handmatig de link erbij zoekt. Die paar digibeten zullen dan wel afvallen, maar doodbloeden doet het niet zo gauw... :)
Wel is Kuik benieuwd of het aantal FTD-leden - momenteel iets meer dan 414.000 - zal afnemen, nu meer handelingen zijn vereist om een bestand van usenet te plukken. Hij sluit zelfs niet uit dat de community zou kunnen 'doodbloeden'.


HAHAHAHAHA ik viel bijna van mijn stoel van het lachen... Die arme man moet toch bakken met geld verdienen en geen kinderen hebben. Als die gast eens 3 kinderen zou hebben, liefst 3 jongens en dan een 360/ps3/wii + pc en een paar DS-jes erbij.. Ens kijken hoelang hij het tempo volhoudt met het legaal kopen van alle cd's, dvd's, games etc...
En ik steel niks.. Het origineel is gewoon nog te krijgen. Ik pak me alleen maar een kopie. Helaas ligt het origineel ergens anders opgeslagen. Is wel zo veilig..
1 2 3 ... 12

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee