Stichting Brein wil dat de rechter het verbiedt om specifieke downloads op het internet te bespreken. Dat stelt ict-jurist Arnoud Engelfriet naar aanleiding van een antwoord van Brein in de lopende rechtszaak met de usenet-community FTD.
FTD spande op 15 mei een rechtszaak aan tegen Stichting Brein, omdat de copyrightwaakhond de community publiekelijk en stelselmatig als 'illegaal' betitelde. FTD wil dat de rechtbank Brein verbiedt dergelijke uitlatingen te doen en bovendien zou de rechter moeten bevestigen dat het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik volgens de Auteurswet legaal is.
In zijn conclusie van dupliek stelt Brein dat het posten van bestandsnamen in postings op een forum als FTD 'toegang verleent tot inbreukmakend materiaal van entertainmentbestanden'. Bovendien zouden moderators die binnen FTD actief zijn, volgens Brein bewust bestandsnamen aanpassen als deze incorrect zijn, zodat deze eenvoudig gevonden kunnen worden via nzb-zoekdiensten. Verder zou de site informatie verschaffen over hoe er via usenet bestanden binnengehaald kunnen worden. De stichting eist dat FTD zijn activiteiten staakt. In het stuk wordt verder regelmatig verwezen naar het vonnis in de Mininova-zaak, omdat die torrentsite eveneens het downloaden van illegaal materiaal zou faciliteren.
Via een posting op de website Fight to Defeat stelt ict-jurist Arnoud Engelfriet, die FTD in deze zaak juridisch bijstaat, dat Brein in feite het communiceren over downloads op het internet wil verbieden, onder meer op basis van jurisprudentie over torrentsites en mp3-zoekmachines. "Met kreten als 'toegangscode' en 'routebeschrijving' probeert Brein nu de berichten op het FTD-forum daarmee op één lijn te stellen en zo een technisch rookgordijn voor de rechtbank op te werpen", zegt Engelfriet tegenover Tweakers.net. Volgens de ict-jurist zou, als de redenering van Brein wordt gevolgd, een forumpost met als inhoud 'op Bittorrent staat de film 2012' al als illegaal bestempeld kunnen worden.
FTD heeft eerder tegenover de rechter betoogd dat het niet verantwoordelijk is voor wat gebruikers via usenet up- en downloaden, omdat het geen filesharingplatform is. FTD zou slechts 'een plek zijn waar mensen kunnen lezen over materiaal dat op usenet te downloaden valt'. Engelfriet stelt dat in alle rechtszaken over dit punt is uitgemaakt dat het aanbieden van dergelijke informatie geen openbaarmaking is zoals in de Auteurswet beschreven staat.
Zowel Brein als FTD mogen nog eenmaal schriftelijk op de standpunten van de tegenpartij ingaan, waarna vermoedelijk een hoorzitting zal volgen. Engelfriet verwacht niet dat er voor de zomer van 2010 uitspraak in de zaak wordt gedaan.