FTD heeft aan de Haarlemse rechtbank gemeld dat het geen inbreuk maakt op auteursrechten en dat het geen essentiële schakel in het downloaden van usenet is. Ze weerspreken daarmee een claim van copyrightwaakhond Brein.
De makers van het programma FTD hebben de Haarlemse rechtbank een zogeheten conclusie van antwoord gestuurd, waarin staat dat downloaden voor eigen gebruik in Nederland legaal is en dat er genoeg alternatieve manieren zijn om bestanden op usenet te vinden. Ze reageren hiermee op beschuldigingen van Brein, dat zegt dat de populaire usenet-community een 'onmisbare schakel' bij het downloaden van usenet is. "Er zijn genoeg manieren om downloads op usenet te vinden," zegt jurist Arnoud Engelfriet, die FTD in de rechtszaak tegen Brein van advies dient.
Belangrijk is dat FTD pas in beeld komt zodra materiaal al is geüpload, zegt Engelfriet: "Wie via een torrentsite een bestand wil downloaden, uploadt het bestand zelf ook. Bij FTD gaat het echter puur om downloads." Het uploaden is al door iemand anders gedaan, zegt hij, en 'downloads zijn legaal in Nederland, dus ernaar verwijzen kan niet illegaal zijn'.
De jurist is van mening dat Brein FTD onterecht probeert te typeren als 'een soort torrentsite', door de berichten op het platform 'toegangssleutels' voor usenet-downloads te noemen: "Gebruikers doen niets meer dan elkaar wijzen op downloads die ze op het internet hebben gezien. Brein probeert een rookgordijn op te trekken." Dat 90 procent van de 'spotters' van FTD ook zelf zou uploaden, zoals Brein zegt, is volgens Engelfriet nooit bewezen.
De jurist hoopte dat Brein het programma met rust zou laten nadat de nzb-knop werd verwijderd. Die knop maakte het mogelijk om snel te worden doorverwezen naar een .nzb-bestand, waarmee usenet-downloads kunnen worden gestart. "Blijkbaar was het verwijderen van de knop niet genoeg voor Brein."
Belangrijk is volgens Engelfriet dat de eigenaars van auteursrechten te weinig doen om de digitale verkoop van hun werk te stimuleren. Als rechthebbenden al schade lijden door het downloaden - wat FTD overigens bestrijdt - is het daarom zeker niet de schuld van FTD, zegt hij. "En als je zelf ergens schuld aan hebt, heeft dat gevolgen voor de schadevergoeding die je kunt eisen." Ook is Brein eigenlijk geen partij, meent de jurist: "Brein lijdt zelf helemaal geen schade, en kan dus geen vergoeding eisen. Je kunt niets claimen voor schaden die anderen hebben geleden."
Brein-voorman Tim Kuik gaf aan nog niet inhoudelijk te kunnen reageren, omdat hij de verklaring van FTD nog niet heeft ontvangen. "Ze proberen de pers te beïnvloeden door hun reactie eerst naar de media te sturen, voordat wij het kunnen lezen." In het algemeen wil hij wel kwijt dat FTD wat Brein betreft simpelweg illegaal is: "Ze kunnen van alles verzinnen en trucjes uithalen met terminologie, maar feit blijft dat hun zakenmodel gebaseerd is op een illegaal aanbod. En dat is strafbaar."