Eyeworks heeft een rechtszaak tegen FTD gewonnen over het plaatsen van verwijzingen naar bestanden op nieuwsgroepen. De rechter oordeelt dat FTD een film openbaar heeft gemaakt, zelfs al heeft het de bestanden niet zelf in beheer.
Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag. De zitting in het kort geding vond twee weken geleden plaats, nadat de rechter eerder FTD had gesommeerd om verwijzingen naar de film 'Komt een vrouw bij de dokter' te verwijderen. Dat gebeurde in een ex parte-beschikking, waarbij de tegenpartij niet wordt gehoord. Eyeworks had de rechtszaak aangespannen.
Tijdens het kort geding in Den Haag mocht FTD zich wel verweren, maar de rechter besloot om de beschikking in stand te houden. Verwijzingen naar de film moeten worden verwijderd en FTD moet de proceskosten van circa 10.000 euro betalen.
Volgens de voorzieningenrechter is de werkwijze van FTD 'te kwalificeren als een directe openbaarmaking'. Dat FTD de bestanden niet zelf host of in zijn beheer heeft, doet daar volgens de rechter niets aan af; FTD zou gebruikers in staat stellen om de bestanden eenvoudiger te downloaden en stelt de bestanden daarmee ter beschikking.
Daarbij is voor de rechter ook van belang dat FTD 'actieve, inhoudelijke bemoeienis' zou hebben met de spots, de verwijzingen naar bestanden op usenet. Moderators zouden geplaatste bestanden controleren op kwaliteit. FTD speelt dankzij deze 'feitelijke bemoeienis' volgens de rechtbank een sleutelrol bij het verstrekken van toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal. In de zaak draait het overigens alleen om FTD, niet om de individuele gebruiker.
De uitspraak valt onder meer op omdat er op FTD technisch gezien geen verwijzigingen naar de auteursrechtelijk beschermde bestanden zijn. De zogeheten NZB-knop werd vorig jaar geschrapt, na druk van Stichting Brein. Sindsdien moeten FTD-gebruikers handmatig op zoek naar de bestandsnaam, al zijn er wel plug-ins die de NZB-knop weer terugbrengen.
De uitspraak van de rechter suggereert daarom dat ook het noemen van een bestandsnaam in bepaalde gevallen een inbreuk op het auteursrecht kan zijn, omdat gebruikers daardoor makkelijker toegang tot inbreukmakend materiaal kunnen krijgen. Of dat in andere gevallen ook opgaat, moet nog blijken; op basis van deze uitspraak kan nog niet worden geconcludeerd dat het noemen van een bestandsnaam auteursrechtinbreuk kan zijn, aangezien de rechter alleen op deze specifieke kwestie ingaat.
FTD stelt in een schriftelijke reactie 'geschokt' te zijn door het vonnis, dat mijlenver van alle jurisprudentie zou afstaan. "Op het FTD-platform worden enkel berichtjes geplaatst, zonder downloadcodes van welke aard dan ook", zo verweert de usenet-community zich. FTD zegt sterk te overwegen om hoger beroep aan te tekenen. FTD is overigens ook in een rechtszaak met Stichting Brein verwikkeld. Eyeworks was niet voor commentaar bereikbaar.