Eigenaar sluit FTN-usenetforum na sommatie Brein

De eigenaar van het FTN-usenetforum heeft besloten om zijn website offline te halen nadat Stichting Brein de man had aangeschreven. De copyrightwaakhond verwijst in zijn schrijven naar de uitspraak in de geruchtmakende FTD-zaak.

FTN logoIn de brief van Brein stelt de stichting dat op het FTN-forum links naar nzb-bestanden worden aangeboden. Via deze nzb's kunnen bestanden in nieuwsgroepen worden binnengehaald. Volgens Brein is het aanbieden van dergelijke links onrechtmatig. Daarbij verwijst de copyrightwaakhond naar de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Deze oordeelde onlangs dat FTD alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen een maand moet verwijderen.

Brein stelt verder dat de eigenaar van FTN geld verdient door advertenties op het usenetforum te plaatsen, sponsoring van usenetaanbieder NewsXS en om donaties te vragen. Ook meent Brein dat het verwijderen van enkele forumonderdelen, zoals een top tien en een sectie waarin verzoekjes werden geplaatst, onvoldoende is om FTN legaal te maken. Ook zou FTN auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen op zijn site toestaan.

In het schrijven sommeert Brein aan de FTN-beheerder om alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen 48 uur te verwijderen. Ook zou de eigenaar onder dreiging van een dwangsom een 'anti-piraterij'-verklaring moeten ondertekenen.

De FTN-eigenaar heeft inmiddels de stekker uit het usenetforum getrokken. De beheerder stelt echter in tegenstelling tot FTD geen bedrijf te runnen en geen financiële middelen te hebben om te procederen tegen Brein. Ook meent de FTN-beheerder dat zijn negen jaar oude usenetforum 'aantoonbaar verliesgevend' is.

Op FTNforum.nl gaan geruchten dat Brein na de uitspraak in de FTD-zaak meer usenetfora heeft aangeschreven. Inmiddels zijn veel usenetgebruikers op zoek naar alternatieven. Met name Spotnet krijgt veel aandacht, omdat zogenaamde spots in een nieuwsgroep worden geplaatst. Door het ontbreken van een centrale server zou het vrijwel onmogelijk zijn om Spotnet uit de lucht te halen. Bovendien doet de Windows-tool tevens dienst als een nzb-zoekmachine en een downloadprogramma.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-02-2011 • 13:52

221 Linkedin

Submitter: wilconator

Lees meer

Usenet-indexer FTDworld stopt ermee Nieuws van 21 september 2013
Usenetcommunity FTD gaat op zwart Nieuws van 15 februari 2011
Eyeworks wint hoger beroep tegen FTD Nieuws van 15 november 2010
Brein eist bij rechter verbod op FTD Nieuws van 5 oktober 2010
Brein haalt Amsterdamse topsite offline Nieuws van 27 november 2009
FTD ontkent beschuldigingen Brein Nieuws van 16 september 2009
Brein wil geld van FTD zien Nieuws van 30 juni 2009

Reacties (220)

220
195
83
5
0
4
Wijzig sortering
Brein zal altijd een kat-en-muis spelltje blijven spelen met de 'downloadscene'.
Het feit dat FTD nu uit de lucht gehaald is, heeft alles te maken met de populariteit van het programma.
Kort na het uitkomen van FTD heb ik kennis gemaakt met het programma, maar de laatste twee a drie jaar is de community zo groot geworden dat het een belangrijke bron werd voor Brein.
Eigenlijk is dat met alle zaken zo gegaan, ongeacht het platform of syteem dat ze gebruikten, kijk maar naaar Napster en Kazaa.
Opvallend is wel dat brein alleen maar kleine bedrijfjes aanpakt of procedeert tegen bedrijven waarvan ze (financieel) kunnen winnen.
TPB is een voorbeeld hiervan.

Brein en jullie weten ook wel dat er snel andere manieren komen om aan deze vraag te kunnen voldoen. Meestal worden de alternatieven er alleen maar beter op.

Wellicht zijn de usenetproviders voorlopig even de echte verliezers.
Het feit dat FTD nu uit de lucht gehaald is, heeft alles te maken met de populariteit van het programma
Uit de lucht? 9 Maart wellicht. Verder heb je wel gelijk.

[Reactie gewijzigd door born4trance op 14 februari 2011 12:00]

Absurd dat Brein een uitspraak van een rechtszaak tegen FTD gebruikt om andere usenet fora offline te krijgen. In de uitspraak stond duidelijk dat FTD het uploaden aanmoedigde door middel van het kudo systeem. Je kan me niet wijsmaken dat elke andere site op dezelfde manier het uploaden aanmoedigt.

Brein is dus weer lekker illegaal bezig zonder dat we ze iets kunnen maken...
het stoppen van illegaal downloaden is toch een onbegonnen zaak, voor iedere community die ze neerhalen komen er op zn minst 2 voor in de plaats.
dat is een populaire uitspraak, maar wel eentje zonder onderbouwing.
noem eens specifiek 2 usenet website/progs vergelijkbaar met FTD en FTN.
Let wel, Spotnet en Dutch Binaries Program bestonden al enige tijd.
Usenet voor illegale content wordt de nek omgedraaid door Brein. Let wel, ik zeg niet dat Usenet gaat verdwijnen.
Wellicht dat initatieven a la Spotnet of hosten in het buitenland Usenet op grote schaal weer nieuw leven in blaast, maar het luizenleventje die FTD/FTN aan de downloader van illegale content bood is voorbij.
Alternatieve forums zijn er wel, maar let eens op hoe snel die zullen verdwijnen. Ik zou zeggen, hou de frontpage maar eens goed in de gaten de komende dagen en weken.
Ik vind Brein goed werk verricht voor de mensen die hun hebben ingehuurd. Laten wij maar niet pretenderen dat wij de wet beter kennen dan de Rechter. De rechter heeft uitgesproken dat wat die sites doen gewoonweg illegaal is. Punt.
Overigens, ik werk niet voor de Brein :)
dat is een populaire uitspraak, maar wel eentje zonder onderbouwing.
noem eens specifiek 2 usenet website/progs vergelijkbaar met FTD en FTN.
Ik gebruik al tijden iets anders en dat werkt prima. Alles is te vinden. Ik denk dat het hier noemen van die alternatieven steeds minder slim wordt; er wordt meegelezen...

Maar je ziet idd dat er steeds meer naar gedistribueerde oplossingen wordt gezocht, en dan is er geen centraal punt meer om af te sluiten. Je kan het op technologisch gebied toch niet winnen van degene die dit soort programma's maken. Het enige resultaat is hooguit dat het even vervelend is dat je naar iets anders over moet stappen.

Met al die "overwinningen" van brein heb ik nog geen KB minder gedownload. Sterker nog, ik download tegenwoordig veel meer omdat ik steeds op (betere) alternatieven wordt gewezen in het nieuws. Ik wist een tijd geleden helemaal niet dat usenet nog zo actief gebruikt werd; blij dat ik van de torrents af ben.

Maar goed, brein weet dat zelf natuurlijk ook wel, maar het interesseert ze waarschijnlijk niets: ze doen gewoon waar ze voor betaald worden. Ik heb niet de illusie dat brein werkelijk vecht om de piraterij te stoppen. Ze vechten gewoon voor wie het meeste betaalt. Typisch een geval van een bedrijf dat niemand wilt maar dat gewoon bestaat en draait en zolang er geld stroomt zal blijven bestaan.

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 13 februari 2011 16:24]

Er is nog geen hoger beroep geweest tot de hoogste rechter.
Die uitspraak zou ik wel eens willen zien al realiseer ik me dat procederen tegen Brein bij voorbaat al gedoemd is te mislukken. De industrie die achter Brein zit is zo machtig en heeft zoveel geld dat je daar als individu nooit tegenop kunt.

Als er een rechter zou zijn die deze machtsongelijkheid inziet zou de uitspraak wel eens in het voordeel van de consument kunnen uitvallen.
De vraag is alleen wie een rechtzaak tegen Brein zou willen beginnen.
Misschien een hele goede opkomende ICT advocaat die zijn naam gevestigd wil zien?
nou illegaal weet ik niet, maar ze verdraaien de uitspraak door bepaalde delen van de uitspraak te negeren, zoals dat specifieke aanmoedigen met het kudos systeem

Op deze manier zou iemand met de financiele middelen misschien wel een zaak kunnen starten tegen de sommatie, waarna brein zich volledig stort op die ene zaak

tis dus beetje een shock and awe tactiek van brein. geen goed woord voor over.
Brein is dus weer lekker illegaal bezig zonder dat we ze iets kunnen maken...
Als Brein illegaal bezig is volgens jouw dan is er niks wat je tegen houdt om aangifte te doen (behalve an het feit dat Brein in deze niks illegaal doet)
Al die communities... Wat is er mis met gewoon een (standaard) zoekmachine zoals binsearch of nzbindex? Ik vind altijd precies wat ik nodig heb (series, film en muziek)
Een ander voordeel is dat mensen je kunnen waarschuwen voor virussen. Dit vond ik zelf een groot voordeel.

Een bijkomend voordeel is dat je mensen even kunt bedanken op het moment dat ze de moeite hebben genomen en jou uit de brand hebben geholpen met iets waarnaar je op zoek bent.
Daar is helemaal niks mis mee, als is op voorhand de kwaliteit van films lastig te bepalen. Maar voor veel mensen zoals ik, die FTD gebruiken om te kijken naar nieuwe aanbod op de markt, is een nzb-searchengine niet toereikend genoeg.
mee eens, als iedereen wel _normale_ bestandsnamen hanteert... al die codes en popie jopie namen, die maken een index systeem noodzakelijk
* bogy herinnert nog steeds dat kruiwagens en ganse sets uit de gereedschapskoffer héél populair waren op ftd ... zelfs fietsen gingen vlotjes over de toonbank bij dingen als minisoftware raampjes O-) , minisoftware kantoor 8)7 of doobiea hotelkamer CounterStrike 2 _/-\o_ ... ;)

binnenkort zal dit helaas verleden tijd zijn ...


edit: ff ter verduidelijking ... als valve deze download dan checkte; bleek er uiteraard niks van hén in te zitten hé... dit was géén CS van hun uiteraard ... maar een hotelkamer/SUITE *driedubbelknipoog naar degene die hem nu nog niet snapt*

[Reactie gewijzigd door bogy op 14 februari 2011 01:24]

Precies joh! FTD etc zijn wel handig, maar niet noodzakelijk om je spulletjes te krijgen :-)
mwoah, laatst zocht ik Fringe en in de zoekmachines staat het onder Gekke Mensen.
Hoe had je daar anders op moeten komen?
Anoniem: 315909
@Daejji13 februari 2011 14:33
nou, blijkbaar langs tweakers.net :+
Moet tweakers nou niet aangeklaagd worden? Heb zonet Fringe gevonden via deze weg en ze hebben bovendien nog een soort "kudos" systeem 8)7 |:(

Nuja begrijp ergens wel dat ze erachter aan gaan - dat is nu eenmaal hun bestaansreden... desondanks het een dweil in zee gooien blijft.
Gebruik je toch gewoon dit soort sites: http://www.binsearch.info/ als je weet wat je zoekt.
Daar kan Brein nooit wat aan doen, is allemaal buitenland.
eerste 3 zoekresultaten voor "fringe" in een nieuwsgroep-zoekmachine:

[51307]-[FULL]-[#a.b.teevee@EFNet]-[ Fringe.S03E13.720p.HDTV.X264-DIMENSION ]-[01/34] - "dawsons.creek.meets.lotr.313.720p-dimension.par2" yEnc

[51304]-[FULL]-[#a.b.teevee@EFNet]-[ Fringe.S03E13.HDTV.XviD-LOL ]-[01/35] - "fringe.313.hdtv-lol.nfo" yEnc

Fringe S03E12 720p WMVHD NLSubs NeoDweezil - [00/36] - "Fringe S03E12 720p WMVHD NLSubs NeoDweezil.nzb" yEnc


even simpel en veilig als google en als je wat slim bent, dan weet je meteen ook waar de bron te vinden is
En toen bleken die allemaal fake te zijn, of passwords te hebben etc.
En had je toch gekke mensen nodig voor eentje die wel werkt...
Anoniem: 368223
13 februari 2011 13:58
Dit kun je natuurlijk moeilijk verrassend meer noemen, het was meer een kwestie van 'wanneer'.

Ook zou de eigenaar onder dreiging van een dwangsom een 'anti-piraterij'-verklaring moeten ondertekenen.
Dat vind ik dan wel weer bizar. Hoe verwachten ze dat ooit te kunnen afdwingen? Van zo'n verklaring heb ik nog nooit gehoord. En een dwangsom moet toch worden opgelegd door een rechter? Vragen, vragen...
Gewoon niet ondertekenen; elke jurist zal je dat aanraden, omdat het een soort 'schuld bekentenis' is. Als je de stekker uit de website trekt, is BREIN allang tevreden, zo niet, dan met veel media ophef alsnog de rechtzaak aangaan, in de hoop een fatsoenlijke advocaat of vergoeding te kunnen krijgen ...

En zoals al eerder gezegd, hoe harder BREIN aanvalt, hoe sneller de community alternatieve methoden vind; er wordt meer gedownload dan ooit, dus echt effect heeft de heksenjacht van BREIN niet ... O-)
Zeker mee eens. Wat hun doen werkt juist averechts en t wordt eens tijd dat ze dat gaan inzien. Als ze op deze manier blijven doorgaan zullen er alleen maar meer opstaan die hiertegen in verzet gaan en gewoon voor zichzelf gaan beginnen.

Vooral moet Brein eens gaan inzien dat hiertegen niks te beginnen is en je t zeker niet kan tegengaan. Dit soort download mogelijkheden is nu eenmaalniet te stoppen. Nu niet en nooit niet. Bovendien blijven ze altijd Brein een stap voor want er zijn steeds weer nieuwe mogelijkheden.
inderdaad, er zijn nu veel meer torrent sites dan voor BREIN zijn vette vingers daarheen begon te wijzen... hetzelfde zal voor usenet sites gelden.... gewoon ff wachten ;P

Je denkt toch niet dat BREIN zich zelf ten doel heeft gesteld om alle usenet/share sites te verwijderen...dan hebben ze zelf namelijk geen bestaansrecht meer....
Ben geen jurist, maar heb wel eens wat gehoord over het begrip "afdreiging" en volgens mij is dit toch niet in de haak van Brein. Tenminste als ze letterlijk zouden schrijven: "doe wat we zeggen, of anders gaan we procederen en wordt je veroordeeld". Rechters houden er niet zo van als advocaten dergelijke zinsconstructies gebruiken.

Je kunt het echter wat neutraler formuleren, zonder expliciet dreigement, waarbij het voor de ontvanger toch duidelijk is wat er te gebeuren staat...
Dus het verwijzen mag niet, maar het beschikbaar stellen wel?
Al die servers dan?
Usenet valt niet te verbieden. Net zoals de PTT niet aansprakelijk is voor het briefverkeer zijn usenet providers en ISPs niet aansprakelijk voor hoe hun producten gebruikt worden. Vergeet niet dat die usenet server in feite een veredelde cache is.
Met de huidige retentie vindt ik het haast niet als cache te interpreteren.
Zeker niet als je ziet dat de retenties blijven stijgen.
Een hele grote postbus dan?
Anoniem: 351596
@jeroen313 februari 2011 14:46
Die server pakken ze niet aan omdat die geld zat hebben voor een klein legertje advocaten en juristen. Die krijgt BREIN nooit neer zonder dat het een rib uit hun lijf kost
Kennelijk kan BRein toch de inmiddels afgeschermde whois info achterhalen van .nl domeinen? Zonder rechterlijk bevel oid? Weet iemand hoe dat zit?
Misschien heeft de registrar wat informatie losgelaten. Ik weet niet of ze die info zomaar mogen vrijgeven, maar het staat wel als tip vermeld op sidn.nl. Zie https://www.sidn.nl/over-...publieke-contactgegevens/

En als BREIN onder de categorie opsporings- en handhavingsautoriteiten valt, dan kunnen ze ook al een stuk makkelijker aan die info komen. Zie daarvoor ook bovenstaande link.

[Reactie gewijzigd door JoepD op 13 februari 2011 15:24]

Brein is geen enkele autoriteit, het is net zo'n stichting als ieder ander mens kan starten.
Goede vraag!
Brein is geen opsporingsinstantie en kan dus niet beschikken over namen en IP adressen. Wellicht zijn er wat 'vriendelijke' ISP's die de privacy wet aan hun laars lappen en de gegevens aan Brein verstrekken.
In dat geval zou de bal wel eens terug gekaatst kunnen worden naar Brein want dan zijn ze zelf illegaal bezig.

Misschien dat er mensen zijn die hier meer over weten.
Auteursrechtelijk beschermde foto's?
Waarom is dat wel illegaal op een forum maar niet op Google image search...

Ben ook wel benieuwd naar Spotnet. Net als met Wikileaks' mirror's lijkt dat me moeilijk neer te halen :P
Google Image Search geeft enkel thumbnails weer en geen volledige afbeeldingen. Daarnaast worden verzoeken tot verwijdering meestal gehonoreerd door Google en respecteerd google ook bijv. robots.txt.
Auteursrechtelijk beschermde foto's?
Waarom is dat wel illegaal op een forum maar niet op Google image search...

Ben ook wel benieuwd naar Spotnet. Net als met Wikileaks' mirror's lijkt dat me moeilijk neer te halen :P
Ik kende dat Spotnet niet zo goed, dus ik dacht wat informatie te googlen. Kom ik toevallig op deze site terecht (nee, niets illegaals).

"Spotnet is developed by Brein", haha.
Leuke propaganda. Als ik de ontwikkelaar van spotnet was dan zou ik het laten verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 13 februari 2011 16:31]

misschien is het juist wél ontwikkeld door brein... om zo bepaalde dingen te achterhalen...

voor downloaders is het niet zo'n probleem; maar voor uploaders daarentegen...
Tuurlijk, ze zijn weer lekker bezig.
Ik vraag me af hoeveel site's ze nu weer offline gaan halen.
Over een tijd komen er toch weer 30 als paddenstoelen uit de lucht.
Spotnet is zeker een aanrade
verdeel en heers. Hoe verder men mensen uit elkaar duwd, hoe meer men moet gaan rondvragen en rondzoeken om een specifiek iets te vinden en uiteindelijk gaan mensen het te tijdrovend vinden.
Nou zo moeilijk is het heus niet...tik maar op google wat je wilt vinden en die verwijst je wel naar een paar torrent sites...
Tja, als het aan mij ligt zullen ze dan toch alle Usenet-servers neer moeten halen. Zolang er usenet is, zal er geïndexeerd blijven worden en zullen er usenet-zoekmachines blijven. Sterker nog: er hoeft maar 1 zo een zoekmachine de broncode openbaar te maken (op sf.net bijvoorbeeld) en binnen een paar dagen zullen er tientallen van die dingen extra zijn. Is wellicht al het geval, ik kan iig genoeg Usenet zoekmachines vinden.

Meer heb ik niet nodig hoor, hoewel ik wel significant meer download als ik weer eens met spotnet loop te grasduinen door allerlei spots.
Verdeel en heers à la TPB style zeker?
Dat is ook een flink gefaalde actie geweest... :\

Voor sommige doeleinden zijn er gewoon niet genoeg "legale" manieren, ik ga bijvoorbeeld voor Photoshop echt geen 300-600 euro neerleggen alleen omdat ik het voor school nodig heb en die geen license willen geven...
Net als met games, sinds ze de demo's hebben afgeschaft is er geen "legale" manier meer om te kijken of het spel bevalt.
Klopt helemaal. Nederland loopt zoiezo voorop met usenet communities.
Als je moet gaan zoeken en vantevoren niet weet of het een goede kwaliteit film is met NL-ondertiteling wordt het voor veel mensen te lastig gemaakt.

FTD dacht ook dat ze legaal bezig waren, maar daar denkt de rechter anders over...
Wat ik trouwens niet snap: waarom staat FTD niet ergens in het buitenland op een server? Dan kunnen ze toch nooit door de Brein offline gehaald worden?

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 14 februari 2011 09:40]

Ik had nog nooit van Spotnet gehoord, tot dit nieuwsbericht.
Bedankt Tweakers.net!
Werkt trouwens perfect met tweaknews.

Eigenlijk zou ik Tim Kuik moeten bedanken...
Inderdaad meteen even uitgeprobeerd, met dank aan tweakers dat de link naar spotnet te vinden is.
Spotnet werkt idd makkelijk, weer een probleem voor Brein er bij, ze blijven maar dweilen daar.
Niet alleen Brein is hier fout, jongens. Natuurlijk misbruiken ze hun naam en "macht" om kleine aanbieders van copyrighted materiaal de kop in te drukken. Maar FTN in dit geval had helemaal niet hoeven de zwijken voor Brein. Ik vind het een beetje slapjes zelfs, maar ze zullen wel een slecht geweten hebben: een crimineel begint ook gelijk te rennen bij het zien van een agent.

Ik ben benieuwd wanneer Brein zich gaat wagen aan sites die verwijzen naar copyrighted pornomateriaal op usenet, zoals Kleverig (mag ik dat noemen hier?). Alleen die leveren geen NZB files, maar alleen namen van headers, zodat je zelf moet gaan zoeken.
Dat is de grootste grap: die laat Brein zeer waarschijnlijk met rust; omdat ze geen producenten van porno vertegenwoordigen. Brein vertegenwoordigd 'slechts' de grote producenten van games en de grote Hollywood studios; denk hierbij bijvoorbeeld aan namen als Century Fox, Warner Bros, Activision Blizzard, Electronic Arts etcetera.

Start jij een programma of forum die verwijst naar films van indie film maatschappijen of porno producenten, software applicaties, games van indie game developers etcetera die niet vertegenwoordigd worden door Brein, dan gaat Brein dus echt niet achter je aan. Pas als jij verwijzingen naar materiaal van grote Hollywood film producenten en game uitgeverijen zoals degene die ik hierboven heb genoemd, dus de leden van Brein, op je forum of in je database plaatst dan pas krijgen de juristen van Brein interesse in je website of applicatie.

(Voor de volledigheid: in het geval van software van een aantal grote producenten (denk aan Microsoft en Adobe) zou dit de BSA zijn maar die gaan zo ver ik heb begrepen liever achter (grote) bedrijven aan die zonder licentie software gebruiken, want die zijn veel interessanter qua opbrengst dan een simpele Jan Modaal die Photoshop CS 5 illegaal heeft gedownload om zo nu en dan wat vakantiefoto's bij te werken)

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 13 februari 2011 15:23]

Daar heb je wel een punt.
Brein is dus helemaal niet zo principieel als ze wel beogen te zijn.
Auteursrechten e.d. interesseert ze eigenlijk niet. Het gaat Brein alleen maar om een sterke lobby. En geld heeft die lobby zat dus kunnen ze jarenlang procederen en advocaten inhuren.
Het lijkt dus op belangenverstrengeling en machtsmisbruik.
Ik vind dit eigenlijk veel kwalijker dan de zogenaamde criminaliteit van consumenten die af en toe eens wat downloaden. Daarbij komt ook nog eens dat downloaden nog steeds legaal is en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden!
Machtsmisbruik is niet helemaal het goede woord. Het is meer "misbruik van de macht die ze denken te hebben". Brein is uiteindelijk maar een stichtinkje dat niets produceert. Hun "macht" kopen ze als het ware in met die lobby van de grote eindbazen.
Wat is daar raar aan? Of ken jij ook advocaten die massaal gratis mensen gaan helpen die nooit voor die dienstverlening betaald hebben?
Wat ik eigenlijk nog het meest irritant vind is dat buiten de hele kwestie of FTD en FTN nu wel of niet illegaal zijn er geen goed legaal alternatief is in Nederland. Kijken we naar muziek, dan zijn er een aantal legale alternatieven die voor een groot deel dekkend zijn qua aanbod. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iTunes, spotify, enz.

Voor films en series zijn deze er wel, maar NIET in Nederland. Alle diensten (zoals bijvoorbeeld NetFlix) zijn niet beschikbaar in Nederland aangezien bijvoorbeeld afleveringen voor series hier veel later worden uitgezonden dan in Amerika en ze eerst hier op TV geweest moeten zijn voordat we ze online kunnen kijken (anders krijgen de producenten de series niet verkocht aan de televisiestations). Voor Films hetzelfde, het digitale aanbod van de meeste aanbieders is meer dan triest, geen blockbuster, alleen maar art-house films of hele oude film en vaak ook niet eens in HD.

Ik vind het vreemd dat hier bij de uitspraak geen rekening is gehouden. Natuurlijk is het zo dat het ontbreken van een bepaald aanbod het downloaden niet per definitie legaliseerd, maar aangezien dat formeel al niet illegaal is vind ik de uitspraak van de rechter in deze nogal overtrokken.
Dat 'dekkend' aanbod voor muziek is absoluut niet dekkend en daarmee zijn er voor heel wat muziekjes geen legale mogelijkheden binnen Nederland.

Bands die we hier niet kennen maar bijvoorbeeld in het Oostblok bekend zijn... waar ga je dat legaal kunnen downloaden? Nergens.
De enige manier om daar legaal aan te komen is via een webshop in een taal die je niet begrijpt de CD bestellen, 35,- verzendkosten te betalen en dan maar hopen dat ie ooit verschijnt. Nou, mij niet gezien, dat heb ik er nou ook weer niet voor over als ik het gratis binnen 10 minuten via verschillende torrentsites of nieuwsgroepen kan binnenhalen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee