Usenetcommunity FTD gaat niet in hoger beroep tegen Stichting Brein en zal zijn activiteiten op 1 maart staken. Dat maakt de organisatie dinsdagmorgen bekend. Vorige week oordeelde de rechter dat FTD auteursrechtinbreuk stimuleert.
De organisatie achter FTD ziet geen mogelijkheden om in beroep te gaan, zo laat ict-jurist Arnoud Engelfriet weten, die de usenetcommunity adviseerde in de zaak tegen Stichting Brein. "FTD wordt opgedoekt", aldus Engelfriet. "We zien geen mogelijkheden voor een hoger beroep. Dat duurt anderhalf tot twee jaar en kost veel geld." Gedurende die tijd moet FTD stoppen met het aanbieden van spots. Bovendien heeft Engelfriet weinig vertrouwen dat de rechter in hoger beroep anders zal oordelen.
Dat heeft als gevolg dat dit de laatste maand is dat FTD kan worden gebruikt. "FTD zal beschikbaar blijven tot 1 maart, waarna de deuren voorgoed gesloten zullen worden", laat de organisatie weten. Op FTD.nu komt een herdenkingspagina, zegt Engelfriet, en 'heel misschien' komt er een forum op de site van de organisatie.
Vorige week woensdag verloor FTD een rechtszaak tegen Stichting Brein. Volgens de rechter stimuleert het gelijknamige programma van de usenetcommunity het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming. Onder andere het kudosysteem, dat gebruikers beloont voor het 'spotten' van usenet-postings, zou daar aan bijdragen, oordeelde de rechter. FTD begon in mei 2009 een rechtszaak tegen Stichting Brein. De usenet-community wilde dat Brein zou stoppen met het 'zwartmaken' van FTD en uitspraken van Brein-directeur Tim Kuik zou rectificeren. Die beschuldigde FTD ervan auteursrechtinbreuk te faciliteren.
Op zijn beurt eiste Brein een verbod op FTD. Het programma, waarmee usenet-uploads kunnen worden 'gespot', zou inbreuk maken op auteursrechten, hoewel FTD zelf geen bestanden host. De organisatie verwijderde twee jaar geleden al de nzb-knop. Volgens Brein was deze aanpassing slechts 'cosmetisch van aard', mede omdat het nog mogelijk was om de nzb-knop toe te voegen middels een add-on.
In november verloor FTD al een hoger beroep in een rechtszaak die door Eyeworks was aangespannen. Eyeworks had FTD aangeklaagd omdat het verwijzingen naar de Eyeworks-film Komt een vrouw bij de dokter aanbood. Hoewel FTD daarmee zelf geen auteursrechten schond, vond de rechter, was de usenet-community toch onrechtmatig bezig. Verwijzingen naar de film moesten worden verwijderd. FTD verloor die zaak ook al in eerste aanleg.