Populariteit Spotnet groeit snel na sluiting FTD

Spotnet, een zoek- en downloadtool voor nieuwsgroepen, heeft het aantal gebruikers snel zien stijgen sinds de sluiting van FTD eind februari. Inmiddels zouden dagelijks 200.000 gebruikers samen meer dan 2,5 miljoen spots raadplegen.

Dat meldt Spotnet-ontwikkelaar Drazix aan Tweakers.net. Volgens de ontwikkelaar, die anoniem wenst te blijven, ligt het werkelijke aantal gebruikers vermoedelijk nog hoger omdat er diverse van Spotnet afgeleide clients zijn verschenen. Daaronder vallen Spotlite, een eenvoudige client die uitsluitend toegang geeft tot het lezen van spots, en Spotweb, een tool die het mogelijk maakt om via een webbrowser spots op te vragen. Drazix juicht de komst van alternatieve clients toe en stelt dat de door hem ontwikkelde bestandsformaten doelbewust open zijn gehouden.

De snelle aanwas van het aantal Spotnet-gebruikers is grotendeels te verklaren uit de sluiting van FTD. De usenetcommunity besloot op 28 februari zijn deuren definitief te sluiten, nadat het een rechtszaak van Brein had verloren. Een groot deel van de voormalige FTD-database met spots is toegankelijk gemaakt via Spotnet.

Drazix laat verder weten dat hij nog niet is 'lastig gevallen' door Stichting Brein. Het is ook de vraag of de auteursrechtenwaakhond hiermee iets zou opschieten, aangezien de ontwikkelaar uitsluitend de code heeft geschreven en zelf geen spots host. Deze worden gepost in een aantal nieuwsgroepen, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de spots te verwijderen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-03-2011 • 15:13

219

Reacties (219)

219
199
89
10
0
16
Wijzig sortering
Ook Binaries4all heeft inmiddels diverse artikelen gewijd aan Spotnet en SpotLite

Spotnet biedt ook de mogelijkheid om spots toe te voegen. SpotLite niet, maar is daarentegen flink sneller (meer lichtgewicht) en werkt bovendien op Mac en Linux.
SpotLite niet, maar is daarentegen flink sneller (meer lichtgewicht)
Inmiddels niet meer. de laatste versie van Spotnet (1.71) is razend snel
Spotnet V1.71 is uit. Zie meuktracker de database is niet langer een .spots bestand maar een .db.

De procedure voor het gebruiken van een grotere database is niet veranderd
maak een backup van beide spotnet mappen.
update spotnet en kijk of je zonder foutmeldingen kunt starten. Lukt dit niet installeer dan opnieuw.

Download de database zoek op sponet 1.70 database lightning

Geef dit bestand dezelfde naam als je huidige spotnet DB en vervang de "oude"

Alleen de aangepaste Filters bestand met uiterlijk in kleuren van FTD is zonder kleur en de filters werken bij mij niet meer.
Dat kan zijn maar dit zal ook snel weer verdwijnen.
Dit omdat spotnet beperkte functionaliteit heeft.
En er nu deze website is

http://nzbspots.com/index.php
En die website kan ook zo weer verdwijnen als Brein(of een zuster organisatie daarvan) er zijn zinnen op zet.

Spotnet bewaart zijn info decentraal(op Usenet). Dat is wat lastiger onderuit te halen.

Enige nadeel van Spotnet is nog dat alle posts getekend moeten worden. De private sleutel staat op een server. Als die uit de lucht wordt gehaald kan je alleen nog unsigned posts ophalen, alleen die optie staat in Spotnet default op uit volgens mij. De vraag is wat het merendeel van de gebruikers doet: de optie aan zetten of afhaken. Het gevaar met unsigned posts is ook dat er een hoop troep gaat komen, waardoor het 1 grote spam bak wordt.
Wat ook een optie is:

1. Iedereen zijn eigen private key genereren en je public key uploaden naar spotnet
2. Zelf je spots signen met je eigen private key (geen signing server dus)
3. Ergens een database bijhouden van "trusted" public keys, bijvoorbeeld op een website.
4. Spotnet aanpassen om alleen spots van trusted keys te laten zien.

Op die manier kun je spots van bekende personen/groepen in de trusted lijst zetten en alle andere spots en verzoekjes zie je dan niet. Groepen als eztv komen heus wel op die trusted lijst te staan. Zoek je iets exotisch, zet je die filter even uit en graaf je door alle spam en nepspots naar je content toe.

Die database van trusted keys kun je natuurlijk als gebruiker gewoon aanpassen of ergens anders vandaan laten halen. Server down? Er zijn honderduizenden backups van die db (elke user heeft er 1), nieuwe is zo online.

[Reactie gewijzigd door Gerco op 23 juli 2024 15:51]

En als iemand zijn key als ongewenst wordt aangemerkt, neemt de eigenaar van die key gewoon een nieuwe key. Kan die er weer lekker op los spammen.

Het is gewoon niet zo simpel. Gedecentraliseerd, ok... niet zo'n heel groot probleem. Maar iedereen kunnen laten posten en daarbij troep buiten de deur houden is een heel ander probleem. Zelfs met gecentraliseerde oplossingen was het al lastig, en moest alles door een persoon(mods) gecontroleerd worden.
Ook dat probleem is al opgelost, met webs of trust. Daarbij kan je aangeven dat je iemand vertrouwt door zijn publieke key met jouw private key te ondertekenen. Ja, spammers kunnen hun eigen eilandje maken met honderden fake users die elkaar allemaal vertrouwen. Dat heeft verder geen invloed aangezien ze geisoleerd blijven.
V1.7 ondersteunt het gebruik van hashcash. Kwestie van tijd (lees: alternatieve readers moeten dit ook gaan ondersteunen) tot de centrale signing stop gezet wordt.
Hashcash is een belachelijke oplossing hier. Hoe lang duurt het om zo'n hash te genereren? Een paar seconden? Hoe lang is de lijst van nieuwe posts? 100 posts per dag per categorie? Je kunt dus in een uurtje nog de hele lijst vervuilen met junk posts.
ik wil de pret niet bederven, maar die site heeft dezelfde spots als spotnet.
Websites komen er elke dag bij. en brein en vergelijkbare organisaties halen er ook dagelijks weer een paar weg. Zodra ze groot worden zijn ze de pineut. Spotnet vanwege zijn decentrale aanpak is veel moeilijker aan te pakken door brein. Dan mogen ze usenet aanklagen.
Dit is een website waar de nzbtjes gewoon op nzbindex/binsearch/andere websites staan.
Reclamen maken kun je ook ergens anders :)

Then again, Spotnet werkt met de nieuwsgroepen zelf dus Brein kan daar niet zo makkelijk bij... nzbspots gaat straks ook gewoon onderuit net als FTD en al die andere websites :)
Jij bent toch niet die idioot die op Spotnet de hele tijd NZBSpots aan het spammen was?

NZBSpots is trouwens geen alternatief vanwege minder spots. Plus centraal punt van een aanpak: een site en dus een server. Ook al zou die in het buitenland staan, de beheerders zijn nog steeds Nederlanders.
Gebruik ook spotnet sinds FTD plat gegaan is, maar vind het toch wat minder overzichtelijk werken als FTD. Wél het beste alternatief wat ik tegengekomen ben...
Klopt, FTD was overzichtelijker door de kleuren die in het overzicht gebruikt werden.
Toch lijkt het me niet zo handig om Spotnet steeds zo in de belangstelling te plaatsen.
Nu staat er ook weer een artikel in Computer Idee over Spotnet, hierdoor wordt het voor de massa wel erg toegankelijk en Brein leest vast ook mee.
Dus de volgende die aangeklaagd worden zijn de nieuwsgroepproviders, die hosten immers het spul, Eweka bestaat zowat bij de gratie van downloaden. Brein weet dat natuurlijk allang, die hebben ook internet en neefjes.
Ik ken de regeling wat dat betreft niet precies, maar ik meen me te herinneren dat nieuwsservers onder caching vallen omdat ze data niet permanent opslaan. Hiervoor zouden speciale regels gelden. Misschien weet iemand hier meer?
Anoniem: 80466 @MartijnGP11 maart 2011 17:51
maar ik meen me te herinneren dat nieuwsservers onder caching vallen omdat ze data niet permanent opslaan
Dat klopt. Nieuwsservers hebben zich altjd beroepen op de doorgeefluik clausule.
Deze clausule is bijvoorbeeld telecomproviderswar die de data doorgeven en potentieel ook dus voorzaken als cachende proxy servers.
De essentie is tijdelijke opslag van een kopie ivm het doorgeven van gegevens.

Spotnet echter gebruikt usenet als de hoofdopslag. Dit kan ook omdat usenet opslag sinds de invoering van die richtlijn veel langer gegevens opslaat. De functie van een usenetserverr is steed meer aan het opschuiven naar een hosting dienst.
In feite is Spotnet precies een voorbeeld van cloudhosting via usenet. De gegevens worden niet doorgegeven maar langdurig opgeslagen op usenet.
Usenet is niet langer slecht een doorgeefluik maar is inmiddels ook een cloudhosting service. en dat is wel een probleem want dat maakt dat Brein mogelijk usenet provider kan vragen om spotnet spots te verwijderen wat een doorgeefluiik niet moet (o.a. vanwege de tijdelijkheid van de opslag) maar een hoster wel moet.

Het is daarom mogelijk dat Brein binnenkort take down notices gaat sturen voor spotnet posts en als dan een structurele auteursrechtschending via die spots blijft plaatsvinden kan Brein zelf an usdenet providers vragen om de groepen met daarin de spots volledig te verwijderen of spot uit te filteren.
als dan een structurele auteursrechtschending via die spots blijft plaatsvinden...
In de rechtszaak tussen FTD en Brein is juist geconcludeerd dat de "spots" geen schending van de auteursrechten zijn.
FTD is eerder veroordeeld voor het stimuleren van uploaden (o.a. door het kudo systeem)
Anoniem: 80466 @M a r c o12 maart 2011 08:29
Volgens mij is just geconcludeerd dat de spots leiden tot auteursrechtschendingen.
tjah, Eweka is er een van duizenden. Ik zelf zit bij Astraweb, welke niets met Nederland te maken heeft. Het enige wat men zou kunnen proberen is providers zoals UPC verplichten om Usenet te blokkeren. Of dit technisch en wettelijk gezien haalbaar is, vraag ik me af. Usenet zal daarom nog wel een lange tijd veilig blijven sowieso omdat downloaden in Nederland simpelweg legaal is.
Nee dat is technisch niet mogelijk. Ze kunnen wellicht de poorten dicht trappen maar dan gaat iedereen over SSH verbinden. Dat laatste kunnen ze gewoon niet blokkeren want dan kan ik geen mails meer sturen, betalingen plegen online, inloggen op het werk etc. etc.
zou het ook via poort 80 kunnen?
Die poort is maar een nummer, al het verkeer kan over iedere willekeurige poort. De enige reden dat er bepaalde standaardpoorten zijn, is om het makkelijk te maken om met iedereen te verbinden (beetje onhandig als de ene website op poort 9354 luistert en de andere op 23541). Als de newsprovider dus zijn software configureert om op poort 80 NNTP aan te bieden en jij configureert je client daarvoor, dan moet dat gewoon werken.
Afgezien van gebruik van SSH is packet inspection is mogelijk.
Afgezien van gebruik van SSH is packet inspection is mogelijk.
Ja, en dan vinden ze nog niks. Hee, het lijkt erop dat je verbinding maakt met een Usenet-server. Dat mag toch? (Heel Usenet verbieden is onbegonnen werk).

Ze kunnen aan een pakketje waar een miniscuul stukje van een RAR van de laatste Fringe-aflevering in verpakt zit niks zien hoor. Het is niet alsof er raw video over je nieuwsreader naar binnen komt, dus als ze al willen uitvissen of jij illegaal films loopt te uploaden moeten ze de hele upload meeliften en dan uitpakken om te kijken of er echt een illegale film in verstopt zat.

Hebben ze alles binnen, is de RAR-file versleuteld en beveiligd met een wachtwoord. Succes! :z
Klopt niet helemaal. Je hebt genoeg aan 1 rar om te zien wat erin zit, en in sommige gevallen is dat ook nog af te spelen. In the early days van usenet, checkte ik op die manier wat voor kwaliteit ik voor me had. (winrar heeft de optie om crc-check uit te zetten en dan kun je incompletes uitpakken).

packet inspection is ten strengste verboden, dat mogen alleen de opsporingsdiensten als zij daarmee een zwaar misdrijf of terrorisme kunnen voorkomen/oplossen. En dat mag volgens mij niet eens zelfstandig besloten worden, maar gaat over een paar schijven (officier van justitie volgens mij).

als je ssh downed dan is je hele stroom encrypted, er kan dan met geen mogelijkheid gezien worden wat er in zit, zonder het te decrypten. En als ik het goed heb begrepen is die sleutel onderhandeld tussen jouw pc en de server, en die heeft verder niemand. Dus, als je verstandig bent dan stap je over op SSL, wat elke usenetprovider volgens mij gewoon aanbied.

Spotnet en afgeleiden ondersteunen SSL ook allemaal, en je merkt er verder weinig van, behalve dat het iets meer cpu-power kost, dus wellicht is het op een lichte NAS wel merkbaar.
Hebben ze alles binnen, is de RAR-file versleuteld en beveiligd met een wachtwoord. Succes!
Dat is alleen zo jammer voor de downloader die het wachtwoord niet heeft. Op die manier wordt er alleen een heel klein clubje bediend waar het eigenlijk de bedoeling is dat de hele wereld ervan kan genieten. Ik zie ze helaas ook steeds vaker langskomen die wachtwoord-beveiligde archives. Dus ja, wat dat betreft heeft de heksenjacht door Brein wel degelijk z'n effect :(

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 23 juli 2024 15:51]

Het kan toch ook zo zijn dat je een linux-distributie aan het downloaden bent = 100% legaal.
Wat mijn ervaring met UPC was dat ze volgens mij op destination IP/host filterden ipv op poort. Dit was in de 'knijp' periode van UPC. Ik ben toen op diverse andere poorten overgestapt maar geen enkele poort hielp. Dus ook geen versleutelde verbinding.
jammer dat nieuwsgroepen niet alleen door eweka maar ook door grote multinationals die voor brein of achterliggende bedrijven ongrijpbaar zijn en waarschijnlijk ook blijven
Is niet helemaal waar.

ik hoor bijvoorbeeld al Klagen dat eweka takedown notices wel degelijk serieus neemt.

Ook ben je als uploader niet (zondermeer) anoniem op usenet. Die zijn dus ook aan te pakken.

Ook je reacties zijn niet anoniem. daar is ook een ip nummer te achterhalen.
Maar mag brein dat ook?
als brein het usenet wil neerhalen... dan zitten ze met een probleem ...

da's net hetzelfde of ze willen gans het WWW neerhalen...

nieuwsgroepen is niet een server, maar een protocol...

en je kan niet zeg maar 'een bepaalde nieuwsgroep' weghalen; je kan alleen eisen dat bepaalde 'carriers' hem filteren... maar het is dan natuurlijk heel simpel; je neemt gewoon een andere nieuwsgroepprovider...

tevens lijkt het mij niet plausibel om zomaar alle nieuwsgroepen uit de alt.binaries ineens te gaan verbieden, aangezien er talloze nieuwsgroepen zijn die gevold worden met legale programma's en andere binaire bestanden.
Oorspronkelijk was usenet wel bedoeld als een platform voor discussies (een soort van wereldwijd megaforum; als opvolger van de oude 'echomail'-netwerken zoals Fidonet en andere publieke netwerken die in die tijd via BBS'en toegankelijk waren.

Binaries kwamen pas later, en eignelijk bevatten de binaries groepen gewoon nog steeds tekstberichten; het zijn binaire bestanden die worden omgezet in tekstformaat en dan worden geupload naar de groepen; dit gebeurde oorspronkelijk omdat men bij discussies over bv software ook de bestanden wou kunnen meesturen en dergelijke meer... (als je in een e-mail een bestand als attachment verstuurt gebeurt eigenlijk net hetzelfde; het wordt middels UUenconding (of een afgeleide daarvan) omgezet naar tekst, bij de ontvanger wordt die tekst dan weer omgezet naar een binair bestand (bv foto, rar/zip, exe, m4a, ...)

dus kort gezegd; brein kan wel pogen om iets te doen tegen spotnet; maar meer dan de ontwikkeling van de software laten stoppen kunnen ze wellicht niet bekomen; al de rest behoort tot de standaarden van het internet...
Je zit nu allemaal dingen te verzinnen die niet mogelijk zijn. Dat slaat natuurlijk nergens op. Brein heeft ook nog nooit geprobeerd om alle WWW-verkeer te verbieden (duh), wel zijn ze achter distro sites aangegaan.

Ze zouden dus ook net zo goed achter allerlei upload-teams aan kunnen gaan. Die doen nu niet bepaald moeite om anoniem te blijven. Integendeel: heb je bijv. een "DutchWarezTeamX", dan staan hun uploads bol van de tags, plaatjes en .nfo's met reclame voor zichzelf. Dat soort egotripperij speelt Brein in de kaart, maar daar komen ze vanzelf nog wel een keer achter vrees ik.
Dat is ook de reden dat het Torrent protocol niet verboden kan worden.
Men kan hoogstens de sites offline proberen te halen die de torrents hosten en aanbieden, maar veel meer dan dit kunnen ze hier niet aan doen.
En gelukkig maar :)
Haha, dat lijkt een goede vraag, want Brein zou evenveel rechten moeten hebben als elke andere particulier, en niet meer of minder. Echter gedraagt Brein zich als een soort politie, zo hebben ze al eerder spullen in beslag genomen zonder dat ze daar juridisch toestemming voor hadden (zie hier, hier en hier). Het is dus niet zozeer de vraag of ze het mogen, maar of ze het doen. Want Brein doet het gewoon, en geen haan die er naar kraait. Oppassen dus ;)
Die takedownnotice is volgens mij voor spul dat door een abonnee van eweka is geupload. Dat gaat niet over spul dat met andere usenetproviders is geupload. Andere usenetproviders zullen het ongetwijfeld ook doen trouwens.

Als die een takedown in behandeling nemen en de usenetservers zijn nog niet uitgesynced dan krijg je incomplete posts op andere servers.

Vorig jaar was dit bijvoorbeeld aan de hand met de afleveringen van True Blood. Die waren bijna altijd kreupel gemaakt. (corrupt en niet compleet, ook al was het een paar uur of een paar dagen oud).

Maar mocht Usenet stukgemaakt worden dan worden de torrents weer populair. Dan verschuift de aandacht weer naar torrents en dan wordt usenet weer populair. Alle auteursrechtelijke bestanden die gepost worden, dat zijn er zoveel per minuut, dat kan geen Brein of RIAA bijhouden... Ze kloten wat in de marge, proberen met grote berichten in het nieuws te komen om bekendheid te krijgen en wellicht wat angst te zaaien.

Het is voor hun vechten tegen de bierkaai. Een bij voorbaat verloren strijd. Maar zolang platen/filmmaatschappijen ze geld toeschuiven, en zolang Reinoud Oerlemans blijft denken dat het "helpt" om links te verwijderen uit een programmaatje als FTD verdient Kuik ook zijn salaris.

Nu moeten ze, als ze wat willen, aankloppen bij de usenetprovider. Maar die kan er niets mee. Als de post al compleet is dan kan ie niet weggehaald worden. Dat synced zo weer terug en zo niet, dan is er binnen no time een repost of is er wel een ander formaat. En anders zijn er toch altijd nog torrents. Iemand die usenet snapt snapt torrents helemaal.
Misschien een hele domme vraag maar waarom allemaal naar Spotnet. Kon FTD niet gewoon onder een andere naam in de Oekraine doorgaan? Of van dezelfde technieken gebruikmaken als Piratebay?
Ze zouden door kunnen gaan onder een andere naam, of in een ver land, maar dat kan ieder ander ook. Het voordeel van spotnet is dat het niet gebruik maakt van een server waarop je je aan moet melden om de spots te bekijken, maar de 'spots' worden gewoon gepost in nieuwsgroepen. In principe kan iedereen de posts lezen, alleen de appliatie spotnet (of een kloon er van, als die er al is) interpreteert de message als een spot. Dit maakt het moeilijk om te stoppen, tenzij ze de binaries van de news servers weten te weren.
Ja,door het er niet over te hebben, heeft Brein niets in de gaten... ;)
Ik denk niet dat het werkt. Die lui hebben beter door dan jij welke methodes er allemaal zijn moet je maar denken.
je kan FTD skin erover heen gooien ;)
Heb je al eens op nzb.su gekeken werkt met newznab usenet indexer.
Ook erg makkelijk om voor jezelf op te zetten met LAMP of WAMP.

http://www.newznab.com/
http://www.lamphowto.com/
http://www.wampserver.com/en/
Het grote voordeel van Spotnet is inderdaad het open formaat, iedereen kan zijn eigen reader er voor ontwikkelen en je hebt dus keuze uit diverse applicaties.
Ander groot voordeel is dat Spotnet ook een download programma (SABnzbd) geïntegreerd heeft waardoor je met 1 druk op de knop direct kan downloaden. Ook is het mogelijk die knop zo in te stellen dat hij automatisch de NZB download of opent, zo kan je ook veel eenvoudiger de koppeling maken met andere programma's. Spotnet heeft nog een aantal vervelende bugs en de content is ook minder dan FTD, maar het programma heeft de belofte veel groter dan FTD te worden simpelweg omdat het zo enorm veel eenvoudiger is.

FTD was ook een stervend schaap, zoveel mogelijk proberen toe te geven aan Brein om het maar te blijven leven, dan gaat de kwaliteit van je programma omlaag. Spotnet doet dat niet, daardoor wordt het een superieur programma.
Nadelen zijn er (voorlopig) ook nog. Er is geen moderatie, dus vervuiling kan snel plaats vinden. Mensen die verzoekjes doen als een spot, mensen die een spot neerzetten om vragen hoe ze een PS3 ISO kunnen afspelen, fake spot's enz.enz.enz.
Daar zou toch een soort systeem voor moeten komen denk ik, anders raakt het straks helemaal verslibt.
En persoonlijk vind ik ook het ontbreken van accounts een groot nadeel, immers bij ftd wist ik inmiddels welke spotters goed spul leverden, en dat durfde ik haast blind te downloaden. Nu kan iedereen onder elke naam inloggen, en dat maakt het(zeker ook voor de spotters zelf!) minder betrouwbaar. Ook zou registreren het misbruiken wat kunnen verminderen, immers je kunt nu zomaar van ID switchen.
Anoniem: 80466 @Pepperoni11 maart 2011 17:39
Een stuk of tien medewerkers van BRein ouden met nepspots de hele bende kunne lam leggen. Elke dag een paar accountjes aanmaken en dan maar nepspots inrammen.

Ook de nieuwsgroepen flooden kan helpen voor Brein. Gewoon tien of twingtig miljoen spots op usenet droppen met daarin geen echte spots maar Brein waarschuwingen zodat het downloaden van echte spots ondoenlijk wordt vanwege de enorme vervuiling.
Volgens mij heet dat "spammen" en dat is wel verboden....
Krijgt Brein wellicht een rechtszaak aan de broek wegens spammen. }>
Anoniem: 80466 @iew12 maart 2011 08:31
Tja, ga dan maar eens klachten indienen omdat je geen spots meer kan downloaden Dan heeft Brein meteen je naam.
Dit is op te lossen door de spots te signen met een private key als dan de public key van een uploader bekend is kan een spot vol automatisch als zeer betrouwbaar worden gemarkeerd.
Hey dat klinkt wel als een goed idee, je zou dan met die methode de centraal geregistreerde accounts kunnen vervangen door een lijst van namen/public keys die dan weer verspreid wordt door een betrouwbare groep of groepen. Mensen die dan op die lijst willen kunnen zo hun naam registreren op bijvoorbeeld een forum en daar hun public key posten. Die lijsten worden dan zeg maandelijks op spotnet gezet.

Spotnet gebruikers kunnen dan een of meerdere van zulke lijsten aan hun Spotnet client koppelen. (of wie weet automatisch al)Spotnet kan dan die lijst gebruiken om bij de posts die van de echte persoon vandaan komen een groen vinkje te zetten. Ook kun je zo mensen "bannen". Niet van spotnet zelf, maar ze wel hun gecontroleerde status afnemen.

Ja, zit maar hardop te denken, ik wil niets liever dan een goed alternatief voor FTD. Spotnet (en gerelateerde clients, spotlite is wel een aanrader) zijn goed op weg, maar er moet nog veel gebeuren.
Anoniem: 394009 @Pepperoni12 maart 2011 00:08
Net zoiets als de "trusted" of "VIP" status van mensen op PB dus, maar dan decentraal geregeld. Inderdaad geen gek idee, en met moderne cryptografie goed op te zetten zonder dat het te kraken is. Uitgelekte keys kunnen vervangen worden, dat zal niet zo vaak gebeuren dat het onwerkbaar wordt.
Anoniem: 373239 @Madshark11 maart 2011 15:27
Er is inmiddels door een mod op het spot-lite.net forum een script gemaakt wat spam en corrupte databases kan verwijderen uit je .spots bestand. Ze geven aan dat ze in de toekomst nog plannen hebben hiermee. Wellicht dat in volgende installaties een automatisch geupdate spamfilter oid komt.

Voor de aanvragen via spots is helaas nog geen oplossing.
Ben het overigens met je eens, moderatie is zeker geen overbodige luxe!
Het nadeel van moderatie is dat je moderators aansprakelijk gesteld kunnen worden door Brein. Wie wil er moderator zijn als dat 'm duizenden euro's kan kosten?
Anoniem: 208913 @MSalters11 maart 2011 17:16
Brein kan geen schadevergoeding vorderen, dus slechts je tot dwingen stoppen (met behulp van een lastsom o.i.d.).
Brein kan wel degelijk een schadevergoeding vorderen.
Sterker nog, dat is meestal de basis van elk civielrechtelijk geschil.
Het lange antwoord dan maar:

Brein kan geen schadevergoeding vorderen omdat zij zelf geen schade lijdt. Brein behartigt krachtens haar statuten echter de belangen van andere personen, in casu auteurs/rechthebbenden. Daarom mag Brein wel rechtsvorderingen instellen die strekken tot bescherming van belangen van deze andere personen. De bedoelde rechtsvorderingen kunnen echter niet strekken tot schadevergoeding te voldoen in geld.

Zie BW 3:305a lid 3 jo lid 1.

(Mijn eerdere antwoord: "tot dwingen stoppen" ipv "tot stoppen dwingen" is wel heel triest. :'( )
Lijkt me niet nodig. Neem een systeem als tweakers.net waar iedereen reactie's kan beoordelen.

Zo kan je ook iedereen spots laten beoordelen en aan de hand van die gegevens een soort score systeem maken..
Dat klopt, dat is momenteel een groot nadeel. Echter zijn ze daar al voor aan het ontwikkelen, er zal in de toekomst zeker een moderatie systeem opgezet worden. Maar vaak komt het gelukkig niet voor, de meeste mensen misbruiken het systeem niet en gebruiken het om goed te spotten.
Het zou al veel schelen als er eventueel een apart request systeem zou komen, dan heb je die mensen er al uit.
Spotnet is inderdaad het beste alternatief voor FTD op het moment maar het is zo ontzettend traag! Vooral het laden van de reacties duurt eeuwen! Hoop dat dit binnenkort nog aangepakt wordt.
De nieuwe versie van spotnet heeft deze problemen bij mij opgelost. Binnen 10 seconden staan alle reacties onder de spot.

Waar ik nog wel benieuwd naar ben is hoe de moderatie nu precies geregeld is. Ik kan nu wel een spot melden maar waar komt dat terecht? welke informatie van mij wordt allemaal meegezonden.

Gewoon nieuwschierig.
Er is geen moderatie. Je gooit het gewoon in een bepaalt formaat het Usenet op. Spotnet herkent dat en download het weer en plakt het aan elkaar. de hele wereld kan meelezen en het staat op honderden servers. Dat is de kracht en ook de zwakte. Je kan het niet onderuit halen want Spotnet doet niets bijzonders het sorteert alleen maar. Je kan ook gewoon rechtstreeks op de server kijen en alle post lezen. Het nadeel is dat iedere idioot er bergen zooi op kan zetten.

Zo heeft Usenet sinds de vorige eeuw gewerkt. Een grote verzamelbak met allerlei tekst berichtjes. En zo werkt het nog steeds. Zelfs je binaries zijn in duizenden stukjes geknipt en als teksberichten verstuurd

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 15:51]

Ik ben er 1 van :) Overgestapt nadat FTD er mee ophield.
Spotnet is een leuk en makkelijk programma, maar toch vind ik FTD fijner. Kwestie van tijd?
Spotnet is nog een 'work in progress' als ik me niet vergis, dus zal wel goed komen!

[Reactie gewijzigd door Sydney08 op 23 juli 2024 15:51]

Ik gebruik Spotnet al langer, heeft naast FTD gedraaid. De laatste paar maanden is Spotnet enorm verbeterd, bijvoorbeeld al de mogelijkheid om NZBs te openen in een ander programma ipv Spotnet zelf (maakt gebruik van Sabnzbd).

Het is inderdaad wat minder overzichtelijk dan FTD, maar als Spotnet nog zo lang blijft doorgroeien als de laatste maanden, gaat het nog heel wat worden.

Helaas is het nu wel zo dat er wat meer vervuiling in staat nu gebruikers zelf spots kunnen toevoegen, maar dit lijkt me ook een kwestie van tijd.
Anoniem: 362654 11 maart 2011 16:14
Het valt mij op dat er over 'brein' wordt gesproken alsof dit een organisatie ver weg is. Het is veel logisher om aan te nemen dat zij ook gewoon meelezen op forums zoals dit, net zoals ze waarschijnlijk ook gewoon meelazen in FTD
Nou en? Laten ze maar lekker meelezen. Ze weten toch wel wat er gebeurt.
Ze zijn nu echt al wel de volgende acties aan het voorbereiden hoor.
Reken maar dat er een route is gemaakt die men volgt, waarin rekening is gehouden met positieve en negatieve uitspraken voor Brein.
Geld hebben ze genoeg, dus ze gaan nog jaren door.
Anoniem: 175233 11 maart 2011 16:20
Ben benieuwd hoe Brein hier tegenop gaat treden... Ik denk dat de openheid ook de zwakheid is. Brein zou vrij makkelijk het zaakje kunnen spammen met nep spots. Om dat tegen te gaan, zou je moeten modereren... maar een moderator zou dan waarschijnlijk weer op dezelfde juridische weg kunnen worden aangepakt als FTD.
Spammen zal niet gaan omdat alle posts ondertekend zijn, ze zouden dus handmatig alles erop moeten zetten en dan zijn hun ook fout bezig ;)
Ik vind Spotnet top, heb er wat opstartproblemen mee gehad, maar zeker versie 1.7.1 met de custom filters (inclusief favorieten/watchlist) brengt weer een beetje het oude vertrouwde FTD gevoel terug. Tot nu toe geen enkel probleem gehad met spots die ik via Spotnet heb gedownload.
Brein zal ongetwijfeld ook Spotnet willen stoppen maar dat dit ze zal gaan lukken is hoogst onwaarschijnlijk. Ik heb in andere comments al gezien dat mensen spreken over het aanpakken van ISP's, dit zal echter zeker niet snel gebeuren. Tot voor kort adverteerden de grote ISP's bij hun snelste internetverbindingen met hoe snel je een film of muziekalbum kon downloaden. Denk je eens in, als usenet daadwerkelijk zou worden verboden of in elk geval afgeknepen, wie heeft er dan nog een internetverbinding van meer dan 10 mbit of iets dergelijks nodig? Vrijwel niemand en denk maar niet dat UPC/KPN/Ziggo etc. daar vrolijk van worden. De invloed van deze bedrijven wordt door sommigen blijkbaar nogal onderschat. Brein is een papieren tijger die slechts sites/fora kan en durft aan te pakken die geen winst maken en daar ook helemaal niet op gericht zijn. Brein voert een achterhoedegevecht en dat weten ze dondersgoed. Ze proberen door intimidatie en pochen met kleine sites die ze zogenaamd offline hebben gehaald de minder goed geïnformeerden onder ons van downloaden af te houden.
maakt weinig uit wat ze doen.

ftd krijgt een rechtzaak, moet sluiten.

een week voor sluiting zit compleet ftd al op spotnet.

het tegenhouden van piraterij dat brein met de sluiting van ftd heeft veroorzaakt = 0%.

piraterij gaat zo erg tegenwoordig, dat ik laatst op een feestje was.

een jackass 3 reclame kwam voorbij zetten.

vraag heb je die al is gezien? ik nee.

hij wacht ff.

google, typt naam + torrent erachter = download 10 minuten later jackass 3 te kijken.

Het is geen eens een sport meer.
Anoniem: 94989 @Gatygun12 maart 2011 07:46
inderdaad zo doen wij dat ook.

vroeger was de snelheid laag via open torrent sites maar tegenwoordig heb je met een redelijke snelheid ook via piratebay en dergelijke je spul binnen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.