De vermeende beheerders van Shareconnector zullen niet worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag beslist. Het Openbaar Ministerie heeft zich bij de vervolging van de beheerders te veel laten leiden door Brein, oordeelde het Hof.
Het gerechtshof van Den Haag heeft het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard in de zaak tegen de zeven verdachten die een rol zouden hebben gespeeld bij de p2p-sites Shareconnector en Releases4u. Daarmee is strafrechtelijke vervolging voor de zeven van de baan.
Het Openbaar Ministerie besloot in 2004 tot vervolging over te gaan vanwege de grote schaal waarop de inbreuken zouden zijn gepleegd. Het beriep zich daarbij op dossiers van Brein die de stichting aan het Team Opsporing Piraterij van de FIOD-ECD had overlegd met het verzoek om tot vervolging over te gaan. De FIOD had geen aanvullend onderzoek verricht, hetgeen wel gebruikelijk is na een dergelijk verzoek.
"Het hof stelt echter vast dat uit het dossier niet blijkt dat dergelijk onderzoek in de onderhavige zaak heeft plaatsgevonden, zodat het ervoor moet worden gehouden dat slechts de door Stichting Brein aangeleverde dossiers als grondslag hebben gediend voor de beslissing van het Openbaar Ministerie om ten aanzien van de verdachte over te gaan tot strafrechtelijke handhaving", constateerde het Hof.
Daarnaast is volgens het Hof uit de dossiers en het onderzoek ter terechtzitting niet gebleken dat er een redelijk vermoeden van schuld bestond bij het OM. Dit vermoeden van schuld is een criterium om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. "Bovendien zijn het hof uit het dossier alsmede uit het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg en in hoger beroep geen aanwijzingen voor beroeps- of bedrijfsmatig handelen van de verdachte gebleken", stelt het Hof verder vast.
"Als er geen nader onderzoek is verricht naar aanleiding van het dossier van Brein dan lijkt me dit het einde van deze strafzaak", geeft Brein-directeur Tim Kuik toe. Volgens hem was de handelwijze van de sites echter wel onrechtmatig, waarbij hij verwijst naar de civiele zaak van begin dit jaar.
Het is ict-jurist Arnoud Engelfriet een raadsel waarom het OM dacht dat het weg kon komen met het eenvoudigweg vertrouwen op het dossier van Brein: "Het Hof geeft hiermee een duidelijk signaal dat het Openbaar Ministerie Brein niet zo slaafs mag volgen. Ik verwacht dat het OM hierna veel terughoudender zal zijn bij dit soort zaken over inbreuk van auteursrechten." Volgens hem geeft het Hof te kennen dat het geen zin heeft in dit soort zaken, tenzij er echt wat aan de hand is: "Als er bijvoorbeeld grote economische schade is." Speculeren over waarom het OM zich ogenschijnlijk gemakzuchtig liet leiden door het Brein-dossier wil hij niet, maar gebrek aan expertise zal volgens Engelfriet waarschijnlijk niet de reden zijn.