Triviaal? We zijn met TransGaming net begonnen met de distributie van games op Franse set-top boxes, en dat is allesbehalve een vanzelfsprekendheid!
Ja, triviaal. Ik heb het over informatie (on- en offline) in de meest abstracte zin van het woord, die voor een eindgebruiker met enkele handelingen op te vragen is (KLIK!).
Dat de technologie die daaraan ten grondslag ligt niet triviaal is, kan ik beamen- met je klus voor transgaming wens ik je succes.
En jij hebt misschien al 10 jaar breedbandinternet, maar dat geldt absoluut niet voor het grootste deel van de (westerse) bevolking. Disributie (sic) via fysieke media is nog zeer belangrijk en zal dat nog nog een lange tijd blijven.
Niet relevant, me dunkt.
Maar dat wil niet zeggen dat als een online dienst ergens nog niet beschikbaar is, dat dit enigszinds (sic) toestemming zou zijn om aan piraterij te doen!
Toestemming? Als het aan de film- en muziekindustrie ligt, hoef je inderdaad niet op toestemming te rekenen. De praktijk is (gelukkig) weerbarstiger.
De reden(en) waarom men overgaat tot piraterij zijn verschillend en niet zo eenduidig als jij wellicht zou denken- en zeker niet beperkt tot het ontbreken van een online dienst.
Sommige zullen een bestand gratis willen, anderen vinden vooral het gemak waarmee het bestand te verkrijgen is belangrijk, terwijl ook het gemak waarmee het bestand te kopieren (en eventueel te delen) is een essentiele rol kan spelen.
Hou toch op. In welke industrie werk jij? Zijn er daar geen hoge salarissen van de topmensen?
In een persoonlijk gesprek wil ik je best vertellen wat en waar ik werk, mocht je dat interesseren. Vooralsnog heb ik me voorgenomen karig te zijn met het delen van persoonlijke informatie op het internet en deze discussie is geen uitzondering.
Wat ik
wel wil zeggen, is dat jouw werk nog verrassend overeenkomt met het mijne- hoewel ik na een academische opleiding mijn ziel niet aan de industrie verkocht heb.
Het is erg makkelijk (laf) om de entertainmentindustrie de vinger te wijzen door enkel te kijken naar de top. Onder hen werken erg veel mensen als jij en ik. Dat is zo voor elke industrie.
Dat is dan grotendeels te wijten aan de figuren zelf- die maken het gemakkelijk met exorbitante salarissen, opgeblazen ego's en hun kleingeestig arrogante kijk op de rechten van burgers wanneer deze conflicteren met hun eigenbelang.
A propos: Zou het niet beter zijn een of twee extra (excellente) onderzoekers, programmeurs, ... , aan te nemen in plaats van een groot bedrag te besteden aan het salaris van de top...?
Delen (zonder toestemming van de copyrighthouder) kan onmogelijk de norm worden.
Nee, dat is niet onmogelijk- dat is het al. Vandaar wellicht de jammerklachten van dezelfde copyrighthouders, de duizenden rechtszaken in de V.S. tegen filesharers met absurde schuldeisen, de geheime afspraken (waaronder ACTA) om internationaal overeenstemming te bereiken over een coherente strafmaat, de toenemende druk op politici (vaak controversiele) wetgeving te implementeren, ..., enzovoort.
Dat het (volgens jou, tenminste) juridisch niet de norm zou mogen zijn, is niet langer realistisch in een wereld waarin informatie zo makkelijk gedeeld kan worden.
Een film, muziekalbum of game kost bergen geld (ja zelfs zonder de salarissen van topmensen mee te rekenen), dus als het voor niks gedeeld wordt gaat de producent failliet en komt er niks nieuws meer. Zo schieten piraten zichzelf in de voet.
Een fijn voorbeeld van wiens brood men eet, ...
Voor (de produktie van) een muziekalbum zijn dure studios, managers, labels, e.d. niet langer nodig; een belangrijk bijkomend voordeel is dat de artiest de volledige controle heeft over de produktie van zijn werk
(in plaats van wellicht rekening te moeten houden met overhypte rages en modieuze hypes).
Wat betreft de films: Die zijn niet of nauwelijks winstgevend geweest, ondanks wat de studio's beweren. Dit werd reeds eerder in een discussie op Tweakers aangehaald en de volgende link is wat dat betreft op z'n minst relevant, maar wat mij betreft interessant:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_accounting
Over spellen ('games') laat ik me vooralsnog niet uitvoerig uit- ik ben geen gamer en weet over deze industrie beduidend minder. Wel kan ik me voorstellen dat de gamesindustrie op de lange termijn een langer bestaansrecht gegund is wanneer afgezien wordt van investering in piraterijbestrijding ten gunste van een verhoogde dienstbaarheid- maar vul mij maar aan hoor...
Overigens is je standpunt over de schadelijke effecten van piraterij op z'n minst te kort door de bocht, wellicht zelfs foutief: Er zijn voorbeelden waarbij bedrijven zelfs baat hebben bij piraterij, ook al zullen ze dat niet altijd toegeven.
Zo is een softwaregigant als M$ best tevreden met de illegale (i.e. gekraakte) windowsversies op computers in veelal derde wereldlanden: In plaats van een gratis alternatief als een Linux- of BSD-distributie, wordt er in deze landen nu ('third party') software geschreven voor windows. Het aantal mensen dat hiermee direkt of indirekt afhankelijk is van M$ neemt daarmee alleen maar toe.
Muzieklabels als EMI hebben zelfs zelf muziek geupload naar P2P-netwerken om de populariteit van liedjes, albums te onderzoeken! (Bron: The Register)
Nochthans lijkt mij de huidige situatie op z'n minst genuanceerder dan jouw tirade tegen filesharers.
Vraag en aanbod zorgen bij een vrije concurrentiemarkt voor een optimale situatie voor iedereen. Vergeet om te beginnen niet dat iedereen zowel producent als consument is. Als jij een goed loon wil, moet je dat een ander ook gunnen, door dezelfde regels te volgen. Copyright is daar een essentieel onderdeel van voor informatieproducten.
Nee. Copyright is geen essentieel onderdeel van onze economie, ondanks dat enkele partijen (jij inbegrepen) ons dat maar wat graag willen laten geloven.
Met jouw -welhaast op Friedman geinspireerde- lofzang op kapitalisme is het goed te onthouden dat menig jurist of/en econoom het copyright nog maar eens onderzoekt en dat soms de vergaande conclusie getrokken wordt dat deze juist remmend werkt op de ontwikkeling van een samenleving. Voorbeeld in onderstaande link:
http://www.theregister.co.uk/2011/03/23/lse_media_studies/Een producent die een beter product aflevert wordt daar financieel voor beloond waardoor die nog meer goede producten kan afleveren.
Tot zover de theorie. Je lijkt er als vanzelfsprekend vanuit te gaan dat de producent van het betere artikel door kwaliteit of prijs (of beide) een plaats op de markt kan veroveren; moet ik je in herinnering roepen hoe menig groot softwarebedrijf (M$ als iilustratie) menig klein softwarebedrijf ten gronde richten met inferieure software louter door het enorme kapitaal en de invloed die ze daar mee kunnen kopen?
Zo wordt het aanbod perfect afgestemd op de vraag. 'Buitensporige' winsten zijn dus steeds van korte duur, en zijn in evenwicht met de verliezen van producenten die over de kop gaan.
Bullshit: Door (onder andere) een kunstmatige schaarste in stand te houden ontstaat een verminderde economische opbrengst. Wat dat betreft is onderstaand Wikilinkje alleraardigst, me dunkt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_weight_lossZoiets is onmogelijk als piraterij welig tiert. Het is een valse concurrent die hetzelfde product voor niks aanbiedt. Daar kunnen de eerlijke concurrenten (producenten) niet tegen op.
Dat lijkt me wederom niet vanzelfsprekend. Producenten kunnen als ontwikkelaar wel degelijk concurreren, bijvoorbeeld door (betere) ondersteuning te bieden.
Daar zijn- zeker in de wereld van (Free) Software, genoeg voorbeelden van te vinden.
Overigens maak ik een onderscheid tussen piraterij zoals bedreven door een individu zonder winstoogmerk en commerciele piraterij. De laatste keur ik weliswaar af, maar alleen zolang politici, rechters, producenten e.d. dit onderscheid erkennen en respecteren.
De prijs gaat omhoog om nog uit de kosten te geraken, en de kwaliteit gaat omlaag ten gevolge van besparingen in productiekost. Bovendien gaan kleine producenten het eerst over de kop, zodat er minder concurrentie is en de grote spelers dus nog meer gaan vragen.
Die situatie is absoluut onhoudbaar. Piraterij moet hard bestreden worden om terug te keren naar een florerende marktsituatie waarbij kleine producenten de kans krijgen om kwaliteitsvolle producten aan te bieden voor een concurrende prijs.
Een achterhaalde opvatting, en een die riekt naar een veelgebruikt en standaardargument van de muziekindustrie. Het zijn dan ook niet de kleine producenten wier werk veelvuldig gekopieerd wordt, maar eerder de grote en bekende namen.
Denk toch eens twee seconden na man.
OK.
..
DONE
Nu jij: Mijn ervaring op Tweakers is dat het bezocht wordt door een scala aan mensen, veelal met een behoorlijke opleiding. Het Nederlandse onderwijs schijnt weliswaar niet meer te zijn wat het geweest is, maar (kritisch) denken wordt nog altijd belangrijk geacht.
Bewaar mede daarom je commando's voor je computer en niet om je opponent af te blaffen.
Als zwartrijden niet illegaal was, zou amper iemand nog betalen voor openbaar vervoer. Men geraakt dus niet meer uit de kosten, tenzij door de prijs voor de eerlijk betalende passagier te verhogen, en te besparen op de diensten. Die verslechterde prijs/kwaliteit zorgt ervoor dat steeds meer mensen er niet meer voor willen betalen.
In mijn oorspronkelijke commentaar heb ik ook niet anders beweerd. Wat ik daar gezegd heb, is dat zwartrijden niet
noodzakelijkerwijs leidt tot afname van de kwaliteit van het openbaar vervoer- nog los van de juridische eigenschap dat zwartrijden strafbaar is.
Uiteraard geldt dat massaal zwartrijden een ernstige belasting op het OV kan betekenen, maar een enkele passagier die zich aan alle regels houdt (behalve de aanschaf van een vervoersbewijs), heeft geen of althans verwaarloosbare invloed op (de winst van) het OV-bedrijf.
Om die parallel te gebruiken met jouw volgende commentaar...:
Piraterij is net hetzelfde. Op het eerste zicht doe je er geen kwaad mee (het is toch geproduceerd - de bus rijdt toch), maar die paar mensen die het eigenlijk hadden gekocht als ze het niet illegaal konden downloaden, zorgen voor verminderde inkomsten.
De industrie wil ons inderdaad doen geloven dat ze schade ondervindt door piraterij- nochthans is er geen onafhankelijk rapport dat deze stelling beaamt. Sterker nog, onderzoeken naar deze stelling komen eerder uit op de antithese, zie bijv.
http://www.tno.nl/content...01-16%2012:57:23.0&Taal=1
Bovendien heb ik door eerdere voorbeelden reeds aangegeven dat piraterij in sommige gevallen
wel voordeel op kan leveren voor producenten, zij het geen direkt financiele voordelen. Daarmee gaat je vergelijking mank.
De universele waarheid hier is dat "voor wat, hoort wat". Wil je goede films, muziek en games, dan zal je daar voor moeten betalen. Maar als piraterij niet net zo wordt aangepakt als zwartrijden is uiteraard de eerlijke consument altijd benadeeld. Pas wanneer piraterij in alle wetgeving ernstig strafbaar is, en men ook daadwerkelijk overtreders beboet, zal de markt zich herstellen en je het beste waar voor je geld kunnen krijgen.
Kijk eens aan, nog een morele les op de koop toe. Wat betreft de stelling 'voor wat, hoort wat' kan ik deze voorlopig onderschrijven, maar klanten systematisch beduvelen komt elke producent duur te staan. De muziek- en filmindustrie kunnen daar tegenwoordig over mee praten.
Ik vind het overigens stuitend dat je -schijnbaar gemakshalve- er van uit gaat dat piraterij zo schadelijk is en bovendien denkt dat de consument het uiteindelijk moet doen met een kwalitatief minder produkt.
Integendeel: de consument kan nu, meer dan ooit, kiezen voor meerwaarde.
edit: syntax
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 324259 op 6 mei 2011 09:23]