Kabinet wil meer content legaal online

Het kabinet wil dat content die offline al beschikbaar is, ook online toegankelijk wordt. Pan-Europese auteursrechtenlicenties moeten daarbij helpen. Dat schrijft het kabinet in de Digitale Agenda, die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In de Digitale Agenda beschrijft het kabinet hoe de overheid de ict-sector kan stimuleren. Zo schrijft het kabinet dat content die offline al beschikbaar is, ook online toegankelijk zou moeten zijn. Op dit moment is een groot deel van de content online niet legaal toegankelijk, stelt het kabinet. Tegen 2013 moet dat wel het geval zijn.

Dat moet onder andere worden gerealiseerd door auteursrechtenlicenties minder afhankelijk te maken van landsgrenzen; het moet mogelijk worden om pan-Europese licenties uit te geven. De Europese Commissie zegt al jaren pan-Europese auteursrechtenlicenties mogelijk te willen maken. Daarnaast wil het kabinet zich inzetten voor het toevoegen van een nieuwe 'fair use'-uitzondering aan het auteursrecht, waarbij niet-commercieel, creatief hergebruik van auteursrechtelijk beschermd werk wordt gelegaliseerd.

Verder wil de overheid dat internetproviders pc's van klanten die met een aan een botnet gerelateerd virus zijn besmet, helpen te reinigen. Op dit moment gebeurt dat al, maar slechts in 10 procent van de gevallen zouden internetproviders contact opnemen met hun klant om te vertellen dat hun pc in een botnet is opgenomen. Er moet een 'clearinghouse' worden opgezet: een gezamenlijk systeem voor 'detectie en ontsmetting van botnets'.

Tot slot wil het kabinet dat internetproviders transparant zijn over de internetsnelheid die ze hun klanten daadwerkelijk bieden en moeten ondernemers meer overheidsverplichtingen online kunnen afhandelen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-05-2011 • 16:37

62 Linkedin

Reacties (62)

62
57
37
3
0
13
Wijzig sortering
Anoniem: 306257
17 mei 2011 16:42
iTunes video store in Nederland zou zeer welkom zijn!
iTunes video store is een vooruitgang, maar wel beperkt. Ik vind het nog steeds jammer dat je bij film stream en download sites altijd beperkte kwaliteit krijgt zoals lage bitrate (minder dan 10 mb) 1080p met een aac of ac3 spoor. Terwijl je bij de gemiddelde Blu-Ray 1080p met 20 mb+ bitrate hebt en 5 mb dts-hd, TrueHD of LPCM hebt. Allemaal leuk en aardig dat films huren op internet maar echte kwaliteit krijg je er niet voor terug.

En nog iets, wat MacWolf net vermeldde, is dat de content vaak achterloopt. Illegaal kun je films vaak al eerder krijgen (door Russische en Chinese bronnen) dan iTunes en Netflix diensten.

Echter het is een goed begin als we deze diensten in Nederland krijgen, als een groot deel van NL aan de glasvezel zit dan is natuurlijk genoeg ruimte om te verbeteren. Hopelijk komen ze overeen dat we een gezamenlijk Europees auteursrechten beleid krijgen van het publiceren op internet en dat hierdoor films e.d. gelijktijdig met de VS kunnen worden aangeboden.
Ja maar hier ligt ook een groot probleem "Glasvezel" , voordat je fatsoenlijk kan aanbieden kwa kwaliteit en dergelijk zal je de consument eerst een infrastructuur moeten geven die dit allemaal aankan , met een 20 MB ADSL of 25 MB Upc gaat dat gewoon niet lukken.

Dus als de overheid alles online wilt hebben zal er ook meer moeten worden geïnvesteerd door deze , niet zeggen ja uitmelk industrie bied maar lekker aan op 1080p en je er 5 dagen over moet doen iets binnen te halen , dat werkt ook niet.

Dus zowel het uitrollen van Glasvezel dus ook in de rand gebieden zodat die mensen ook eens wat fatsoenlijks hebben en dan de uitrol voor online download en streaming.
Volgens mij kunnen bluray en streaming diensten prima naast elkaar bestaan. Ik heb een aantal blurays voor de films waarbij ik dacht echt belangrijk vind. Titels als the matrix, lotr, gladiator, etc. Dat zijn films die ik vaker wil bekijken, en dus graag zo goed mogelijk wil hebben.

Daarnaast huur ik regelmatig films op mijn appletv, en over mijn 10Mb lijntje gaat dat uitstekend, kwaliteit heb ik helemaal geen klachten over.
Mja, maar dat is dus waarom je zowel een bluray-speler als een streaming service kan hebben. 10 Mb is nog steeds een goede kwaliteit hoor, met zeer goede codering kan ik zelfs 5-8 Mb video op m'n full-HD tv als vrij goed kwalificeren. Je ziet uiteraard bij overgangen net even het verlies aan data, maar dat is op een 3 meter afstand nauwelijks te zien. De resolutie blijft verder hetzelfde. Als het mij dan echt boeit koop ik wel een bluray.
Second that! Het zijn de media-magnaten zelf die dit blijven frustreren en dan maar klagen dat er zoveel illegaal gedownload wordt. Sinds iTunes music koop ik al mijn muziek, daarvoor was er nauwelijks een goede online bron. Video nu idem, ik betaal graag voor goede content, gooi het online en men heeft een enorme nieuwe aanwas aan inkomsten erbij.
Voor mij een Netflix graag, abonnement vind ik meer de toekomst.
Ja... als ik kijk naar m'n eigen gebruik, heb ik helemaal geen behoefte aan het kopen van films. Ik kijk een film 1x en pleur m dan weer weg. Ik heb dan ook nog nooit een dvd gekocht. Een online videotheek waar je films digitaal kunt "huren" zonder er je stoel voor uit te komen spreekt me een heel stuk meer aan. Helaas heb ik nog nergens zoiets gezien dat te betalen is en werkt op Linux.
Anoniem: 306257
@kozue17 mei 2011 20:37
Bij de iTunes video store kan je ook video's huren :)
dit werkt helaas alleen in de US en wordt hier tegengehouden door de televisie. veel series die in de US al te zien zijn, moeten een jaar later nog uitgezonden worden in nederland. en dat terwijl ze al in de amerikaanse iTunes store liggen. Apple kan dus niet zomaar even alle content beschikbaar maken en regionale filtering is nou ook weer niet echt gewild. ik wil die series namelijk gezien hebben. ik kijk ze bijna nooit op TV en als ik een leuke heb dan download ik gelijk alle seizoenen ervan om te kijken (net klaar met NCIS LA se1, Malcolm in the middle 1-7,
The big bang theorie 1-4) die laatste serie is in nederland pas halverwege seizoen 3 terwijl ik half seizoen 4 al gezien heb. totdat ze die problemen fixen heb je er dus niets aan.
totdat ze die problemen fixen heb je er dus niets aan.
De verschijningsdatum is toch geen probleem. Die series hebben geen binding met de actualiteit. Een paar maand later kijken kan dus prima.
Er zijn geruchten dat Spotify met een videodienst wil starten. Afhankelijk van de prijs per maand heb ik daar best interesse in.
Als het aanbod groter word dan wat het nu is, want er mist nog onzettend veel muziek op spotify en wat er wel opstaat wordt ook steeds vaker door de artiesten verwijderd.
Voor mij zal iTunes geen optie zijn zolang de Nederlandse inhoud van de store achterblijft bij de VS versie. Ik heb begrepen dat sommige mensen zo'n iTunes prepaid card via Amazon kopen om zo bij de US store hun media te kopen. Helaas kan het nog steeds niet eenvoudiger.
Dát mocht eens tijd worden zeg ;)

Vergeleken met Amerika, waar je handen vol services hebt waar je goed films mee kunt kijken/huren (denk aan iTunes, Hulu, Netflix e.d.), is het aanbod redelijk beperkt. Er zijn wel wát services in Nederland, maar die houden krampachtig vast aan hun eigen systeem i.p.v. dat ze hun dienst ook als app aanbieden op bijvoorbeeld iPads, XBMC, Plex, Boxee enzo.

Vooral het idee om licenties minder afhankelijk te laten zijn van landsgrenzen is iets waar menig Europeaan al járen op wacht volgens mij. Hopelijk krijgen ze dit echt heel snel voor elkaar, want dat zou de drempel om diensten in Europa beschikbaar te maken veel lager maken (denk weer aan Huli, Netflix iTunes e.d.).

Goede ideeën genoeg zo te zien. En nu hopen dat ze dit ook echt binnen de gestelde 2 jaar mogelijk en beschikbaar maken! :)
Ik heb het altijd al redelijk bizar gevonden dat licenties afhankelijk kunnen zijn van waar je woont. Als ik een cd koop en die meeneem naar het buitenland werkt ie toch ook nog? Al die regio-onzin is een smerige truc van de mediamagnaten om meer kunstmatige inkomsten te genereren, en had van mij allang al aangepakt moeten worden.
Lijkt me een goed plan (die pan-europese licenties dan). Bij Europese patenten is een vergelijkbaar systeem in de maak, dat ervoor zorgt dat een Europees patent nog maar een fractie kost van dat wat vroeger een Europa-wijd patent kostte.

Ik hoop dat doordat de onderhandelingen makkelijker worden, deze ook een stuk minder kostbaar worden en de rechten dus goedkoper worden, zonder dat daar minder geld wordt verdiend. Helaas gaat dat dan wel ten koste van de werkgelegenheid in de nu-nog-nationale "Buma/Stemra"-achtige organisaties, want die kunnen dan natuurlijk een stuk inkrimpen als er nog maar eentje nodig is. En dat zullen ze wel niet willen.

Ook een beetje jammer als ze gaan lopen argumenteren dat een Europa-licentie duurder wordt omdat er opeens een 500-miljoen-publiek kan kijken (ipv 16 miljoen), terwijl er buiten Nederland echt niemand naar de gemiddelde Nederlandse artiest gaat willen kijken. Maar dat zijn details die het kabinet hopelijk ook al had bedacht.

[Reactie gewijzigd door Garyu op 17 mei 2011 16:45]

Lijkt me een goed plan (die pan-europese licenties dan). Bij Europese patenten is een vergelijkbaar systeem in de maak, dat ervoor zorgt dat een Europees patent nog maar een fractie kost van dat wat vroeger een Europa-wijd patent kostte.
Het voorbeeld dat je aanhaald is juist minder positief: juist doordat een octrooi in Europa zo kostbaar is, wordt (op een verkeerde manier) de onstuimige groei van onnodige en nutteloze "patented inventions" nog énigszins in toom gehouden.

De plannen klinken verder veelbelovend. Als je het pdf'je erbijpakt, blijkt ook dat investeringen in ICT aangemoedigd worden en (tromgeroffel) ook het openstellen van overheidsdata (p8) komt aan bod:
...Het gebruik van overheidsdata wordt actief gestimuleerd: om vraag en aanbod van
overheidsdata beter op elkaar af te stemmen gaan EL&I en BZK in 2012 een Kenniscentrum
Open Data opzetten
Het verhaal waar het artikel over gaat, moet ook al "redelijk snel" op de rails staan:
Het kabinet
(...) wil dat in 2013
de creatieve content die offline (...) digitaal aangeboden kan worden,
ook op legale wijze digitaal beschikbaar komt.
In tegenstelling tot wat er in het artikeltje geschreven staat, wordt er juist voor commercieel gebruik een oplossing gezocht:
(...)om vast te stellen welke gevolgen het ontbreken
van een ‘fair use’ uitzondering in de richtlijn auteursrecht heeft voor commerciële
exploitatie
van beschermde werken en het innovatieklimaat in Nederland.
Het heet niet voor niets "fair use" in plaats van "eerlijk/redelijk gebruik", omdat de term uit het buitenland geïmporteerd is en als zodanig in Nederland niet bestaat. Voor non-commercieel gebruik biedt de thuiskopie-regelgeving voldoende uitkomst.

Gelukkig blijft internet beschikbaar:
Om een vrij en open internet te behouden, is het beleid gericht op het vergroten van de
concurrentie (door concurrerende aanbieders toegang te verlenen tot netwerken), ....Om dit te realiseren is
toegang nodig tot (1) de fysieke infrastructuur, (2) netwerkverbindingen en (3) internet.
en, actueel, onder het kopje "Toegang tot internet (netneutraliteit)":
...Of wordt Skype geblokkeerd omdat het inkomsten kannibaliseert van een ISP?
ISP’s en leveranciers moeten, voordat een abonnement wordt aangegaan,
duidelijkheid verschaffen over wanneer (onder welke omstandigheden) ze welke verkeersstromen
verschillend behandelen (zoals blokkeren, vertragen of voorrang verlenen)
Daarin mogen we zelfs meepraten :-)
Die informatie stelt bovendien de ‘expert community’ op het internet en consumentenorganisaties
in staat om hun signalerende functie te vervullen.
Het kabinet wil dat content die offline al beschikbaar is, ook online toegankelijk wordt.
Wat voor content wordt hiermee bedoeld?
Als deze content nu al wel online beschikbaar is, maar dit is nu nog illegaal, dan hoeft er toch eigenlijk niks te gebeuren om dit legaal te maken (geen hosts erbij ofzo).

Verder vind ik het natuurlijk goed dat ISP's straks moeten gaan helpen om uit het botnet te komen.
En ook de auteursrechten, legaal voor "creatief hergebruik".
Wordt hiermee bedoeld dat uploaden, mits voor niet commercieel gebruik, straks legaal wordt? :?
Alle films en tv-shows die men nu wel op DVD kan kopen, moet dus ook via online kanalen te huur/koop zijn. Ten minste, ik ga er vanuit dat ze dat bedoelen.
[...]Wordt hiermee bedoeld dat uploaden, mits voor niet commercieel gebruik, straks legaal wordt? :?
Dat je voor niet-commerciële doeleinden het materiaal mag hergebruiken, dus bijvoorbeeld remixen, in het openbaar draaien/coveren, opnieuw monteren of een spin-off erop bedenken.

Als je een bruiloftshow bent die zijn brood verdient met het draaien van de top 40 mag je natuurlijk nog altijd afdragen. ;)
Zo schrijft het kabinet dat content die offline al beschikbaar is, ook online toegankelijk zou moeten zijn.
Als ze 't voor elkaar krijgen is dat wel goed nieuws voor alle on-line radiostations/streamers als nederland.fm. Die content is al off-line beschikbaar, de radio, en kan dan ook via 't web beschikbaar gemaakt worden...

[Reactie gewijzigd door Mesjefskie op 17 mei 2011 16:43]

Het kernwoord is legaal. Nederland.fm dient gewoon een vergoeding af te dragen om te kunnen functioneren. Dat wil men echter niet.

Dit lijkt mij echter veel meer te gaan over overheidsinformatie die nu alleen via formulieren is op te vragen en papieren archieven.
Daar lijkt me echter de auteurswet weer geen belemmering.

Dit gaat waarschijnlijk over de uitzending-gemist zaken waar een omroep alleen rechten heeft voor openbaarmaking binnen nederland, of kabelaars die alleen binnen hun eigen kabelnetwerk mogen werken. Via internet maak je het veel (geografisch) verder openbaar en uitzendrechten om wereldwijd te publiceren zijn lastig te regelen, dus wordt het niet op internet gezet.
Daar lijkt me echter de auteurswet weer geen belemmering.

Dit gaat waarschijnlijk over de uitzending-gemist zaken waar een omroep alleen rechten heeft voor openbaarmaking binnen nederland, of kabelaars die alleen binnen hun eigen kabelnetwerk mogen werken. Via internet maak je het veel (geografisch) verder openbaar en uitzendrechten om wereldwijd te publiceren zijn lastig te regelen, dus wordt het niet op internet gezet.
Ik denk vooral aan een BBC iPlayer die bijvoorbeeld wel in het Verenigd Koninkrijk te zien is maar niet in Nederland, terwijl de BBC wel in Nederland (free-to-air) te ontvangen is via de schotel en de DVD's wel in de Nederlandse schappen liggen.

Zelf hoop ik ook dat ze dit doorzetten tot aanbieders van schotelabonnementen, die bieden op dit moment ook alleen in eigen land aan (mede omdat de rechten van de publieke zenders in dat land met belastinggeld worden gefinancierd) en denken er niet over om een buitenlands abonnement aan te bieden tegen een hoger tarief.
Dat de BBC via de schotel te zien is is per-ongeluk. Nederland ligt net dicht genoeg bij het Verenigd Koninkrijk om binnen de beam te vallen. Dat is eigenlijk ook de historische achtergrond van het doorgeven van BBC 1 en 2 via de nederlandse kabelnetten.
Anoniem: 96523
17 mei 2011 17:17
Zo schrijft het kabinet dat content die offline al beschikbaar is, ook online toegankelijk zou moeten zijn. Op dit moment is een groot deel van de content online niet legaal toegankelijk, stelt het kabinet.
Als ik kijk naar Games en Software is dit op het moment wel goed geregeld, er zijn namelijk genoeg partijen die dit aanbieden. Qua films en muziek is het een stuk minder, of zijn de voorwaarden zo idioot dat de content die je "koopt" niet eens je eigendom worden (dmv DRM).
Er zijn wel partijen die dit willen doen, maar deze worden dan tegengehouden door de uitgevers/platenmaatschappijen.
Boeken zijn weer een ander verhaal, en ik denk dat dit gewoonweg nog moet groeien.
Daarnaast wil het kabinet zich inzetten voor het toevoegen van een nieuwe 'fair use'-uitzondering aan het auteursrecht, waarbij niet-commercieel, creatief hergebruik van auteursrechtelijk beschermd werk wordt gelegaliseerd.
Dus eigenlijk standaard alles onder de GPL, tenzij anders vermeld? Of iets van een Creative Commons, maar dan speciaal voor de EU?
Ik snap deze eigenlijk niet zo... valt het nu wel of niet onder het auteursrecht...
Op dit moment gebeurt dat al, maar slechts in 10 procent van de gevallen zouden internetproviders contact opnemen met hun klant om te vertellen dat hun pc in een botnet is opgenomen.
Waarom alleen wanneer je PC in een botnet is opgenomen? Ik weet nog dat mijn internet werd afgesloten toen ik per ongeluk een mailserver had open staan en binnen een uur gebeld werd wat het probleem was en hoe ik het kon oplossen (was al gebeurd, maar toch). Ik denk dat providers bij alle problemen die hun klanten hebben mbt het internet even aan de bel moeten trekken. Ze hebben toch al dpi's draaien, dus ze weten precies wat er aan de hand is.
Tot slot wil het kabinet dat internetproviders transparant zijn over de internetsnelheid die ze hun klanten daadwerkelijk bieden en moeten ondernemers meer overheidsverplichtingen online kunnen afhandelen.
Het eerste punt doen ze al, maar mensen snappen de regel "maximale snelheid" niet.
Het tweede punt zou mooi zijn, maar ze moeten ook even kijken naar de "gewone" burger. Want zelfs een technisch persoon als mijzelf snapt het vaak niet meer, laat staan mijn buurvrouw van 85 jaar...
Als je kijkt naar games is het helemaal nog niet zo goed geregeld.

Je wilt bij een britse online digital download bedrijf iets bestellen, want het is daar beschikbaar, dan klik je erop en krijg je doodleuk te horen, dat de game niet voor jouw land beschikbaar is.... Of het is beschikbaar, maar dan mag je doodleuk een veel hoger bedrag betalen.

Zo zijn er veel meer dingetjes betreffende digitale legale distributie, die gewoon knap irritant zijn, prijzen die gesteld worden per land(waarbij ze naar je creditkaart of bank gegevens of ip adres range kijken), datum van beschikbaarheid per land verschillend, kortingen per land verschillend.

voorbeeld:
This product is only available for purchase in the United Kingdom.

Dit is dus gewoon te absurd voor woorden, dat je die dus als nl-er niet kunt kopen bij britse online dienst.
En dan hebben we zogenaamd open grenzen voor goederen en diensten in europa bijvoorbeeld.

Genoeg partijen? Er zijn er maar een handvol eigenlijk, met zeer weinig concurrentie ertussen qua prijsstelling, waarbij ze zichzelf ook vaak indekken, door producten maar voor bepaalde landen beschikbaar te maken.
Amerikaanse TV-series zijn eigenlijk alleen maar illegaal te krijgen als je niet wil wachten op de DVD box of een compleet door reclame en/of verkeerde volgorde vernachelde serie op SBS6 ofzo. Tja, als je ook binnen een uur na uitzending een 720p van usenet kan trekken, dan wordt het erg lastig om je in te houden als fan om niet iedere keer je Fringe binnen te lurken via een nzb site :')
Als een betaalservice me in die behoefte kan voorzien in Nederland, dan ben ik klant.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 18 mei 2011 00:18]

Daar komt ook bij dat 'zij' beslissen wat wel of niet te zien zal zijn op de Nederlandse TV. Een heleboel series zijn totaal onbekend of komen jaren later een keertje op TV.

Zelf haal ik gemiddeld 17 verschillende series (aflevering) binnen per week, soms hele seizoenen. Op dit moment ben ik 'The Wire' aan het kijken welke me echt aan de buis gekluisterd heeft, voordat ik ging zoeken had ik nog nooit van deze serie gehoord.

En daar komt bij dat ik wil kijken wanneer het mij uitkomt zonder reclames en het liefst toch wel 5.1 geluid erbij en geen ondertiteling.

Zolang je met die regio ellende zit en die 'baasjes' die beslissen wat wel/niet beschikbaar komt zal het nooit goed komen. Er zijn zoveel series dan wel uit de U.S. dan wel U.K. of Australie die erg goed zijn maar in NL nooit bischikbaar worden.
En welke vorm van offline content bedoelen ze dan ?
Het eerste wat bij mij opkomt zijn boeken maar heb het idee dat ze wat anders bedoelen :P
idd alle audio en video is beter verkrijgbaar online dan offline :)
meeste wat te downloaden is legaal en illegaal is in nederland niet eens verkrijgbaar.

maarja ik heb liever dat ze online contend goedkoper maken ipv even duur als dvd's in hoes met boekje en covers.
ik vind het absurd dat je voor minder evenveel moet betalen.

verder mag de kwaliteid ook wel omhoog.

128 en 192 kbps mp3's vind ik toch echt niet verkoopbaar ik heb de laatste tijd dan ook het beedje muziek wat ik heb in 320kbps en mensen die gaat roepen dat je geen verschil hoord koop eerst betere speakers :)

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 17 mei 2011 17:48]

Hopelijk hoor je wel het verschil tussen een 't' en 'd', want bij het zien ervan schiet je een beetje tekort..


Ontopic; het feit dat online content even duur is als fysieke schijfjes in een box met boekjes is al vaak genoemd. Het probleem is dat vrijwel niemand meer offline content in een winkel zal kopen als de prijs ervan hoger ligt, waardoor winkeliers zullen protesteren richting uitgevers en distributeurs.
Het probleem is dat vrijwel niemand meer offline content in een winkel zal kopen als de prijs ervan hoger ligt, waardoor winkeliers zullen protesteren richting uitgevers en distributeurs.
Ben ik (totaal) niet met je eens. De liefhebber wil juist een doosje, met een boekje en eventueel wat extra's. Ik koop al mijn favorieten in de meest aantrekkelijke versies die ik kan vinden (niet perse met de meeste troep erbij). Ik heb wel meer dan eens een film gekocht die ik al had omdat de nieuw aangeschafte versie bijzondere features bevatte zoals deleted scenes of een making of.

Het is volgens mij juist de 'snelle kijker' waarvoor dit een oplossing zou kunnen zijn, want in mijn ervaring zijn het dergelijke kijkers die ook veel films downloaden. Met de snelle kijker bedoel ik overigens de kijker die niet specifiek voor een titel gaat, maar dus gewoon wat at random kiest. Als het na een half uur niet bevalt, volgende film... die willen sowieso al niet snel kopen en/of naar de videotheek om te betalen voor films de je zeer waarschijnlijk toch niet verder dan de helft kijkt. Als je diezelfde films gewoon voordelig online kan bekijken, vast maandbedrag oid, dat zou best nog wel eens kunnen werken. Maar nu is het helaas nog altijd zo, dat je soms zelfs een versie op fysieke discs kan vinden tegen een voordeligere prijs dan de legaal online aangeboden content.
zet de free record shop vol met computers en laat ze daar downloaden :)

maar ff serieus sommige dingen verdwijnen nou eenmaal en muziekwinkels zullen er 1 van zijn helaas voor hun maar zo gaat dat de warme bakker slager en groenteboer de lokale fotozaak en witgoed zaken worden ook uit de markt gedrukt door supermarkten en megastores als de mediamarkt maar daar hoor je niemand over.
Dat valt dus te betwijfelen, Ik koop mijn brood het liefst vers, en als ik gasten krijg komt mijn stukje vlees zeker van de slager.

Muziek die ik veel luister koop ik origineel, met hoesje en aanverwanten, zelfde met films.

Mijn computerspulletjes koop ik het liefst bij de lokale computerboer, om juist mijn lokale middenstand een beetje bij te staan, maar wel met kanttekening dat ik altijd even tweakers.net pricewatch bij hem voorleg, en het product voor maximaal PW+verzendkosten + max E 10,- wil aanschaffen.
Maar kan een slager overleven op klanten die alleen maar bij hem/haar halen als ze gasten op bezoek krijgen? Dat lijkt me niet...
Dit is helaas wel de realiteit. Het gaar er niet eens zozeer om of die eindgebruiker nu wel of niet naar de winkel blijft gaan, het gaat erom wat deze winkeliers denken. Aangezien de retailers momenteel de grootste afzet markt vormen hebben deze nog aardig wat te vertellen. Voorbeeld van Steam in UK:

"Enkele grote Britse winkelketens zouden de verkoop van games die gebruikmaken van Steam willen staken. De winkels vrezen dat de Valve-distributiedienst de gameverkopen op hun eigen winkelvloer in de toekomst gaat kannibaliseren."
nieuws: Britse winkels dreigen Steam-games uit de schappen te weren

In het geval van steam verklaart dit ook hoe het kan dat een nieuwe game in de steamstore 60 euro kost, terwijl bij een willekeurige retail store minder betaald hoeft te worden.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 mei 2011 22:47]

Compleet off-topic, maar kom op zeg...

contend = content
kwaliteid = kwaliteit
beedje = beetje
hoord = hoort

Laat de minnetjes maar komen.
Je vergat er nog 1!

kwaliteid = kwaliteit

Blijkbaar is nederlands toch niet je sterkste kant :p

Ik wil ook dat digitale content goedkoper is. Nu is het echt schandalig.
vindt (jij vindt, stam +t)
administratorstatus (Engelse ziekte)
corrigeren (Koop een woordenboek)

Als je het mij vraagt is goed (of foutloos) Nederlands schrijven zeer nuttig. Niet zeiken en gewoon een paar boekjes over deze taal halen zodat je niet overkomt als een complete idioot.

En ja, daar kan iemand zich druk om maken en dat is heel normaal. Als ik iets wil doen en anderen hinderen mij daarin, dan is dat vervelend. Slecht schrijven is ook een vorm van hinderen.
Zoiets gaat toch wel door merg en been hoor, dit zijn echt woorden die je gewoon moet weten dat ze op t eindigen...
Offtopic:

Sorry hoor. Ik ben zelf ook niet supergoed in de Nederlandse taal, maar installeer dan op zijn minst een woordenboek in Firefox. Mijn reacties bevatten soms ook wel eens fouten, maar mensen spreken mij er zelden op aan.

Gewoon een beetje opletten, nadenken en vooral KIJKEN wat je schrijft voordat je iets post.

Inmiddels geen zin meer om de rest van de reacties te lezen. Dank je wel :(
@ computerjunky:
Dat's het probleem van tweakers, iedereen weet het altijd beter en het stikt van de mierenneukers die het achter hun scherm altijd beter weten. Al dat quasi-intellectueel-wannabe gedrag is hier normaalste zaak v/d wereld. Allemaal suggestieve backstabbing fok, geenstijl en spitsnieuws-prutsers! (uitzonderingen daar gelaten uiteraard) Niks om je druk over te maken, de één kan beter spellen, de ander wat minder, who gives a rats ass! Ja tweakernerdjes malen er om ja... Nou, geen man overboord hoor!
Wat's daar mis mee dan?
De overheid 'wil' >> wat betekent dat? Gaat men actief beleid voeren, alleen een beetje toekijken, of zelfs wetgeving aanpassen? Klinkt als een scheet in de lucht puur afgaande op dit berichtje.
Het auteursrechten-verhaal klinkt interessant in die zin dat er zo wordt toegegeven dat elke creatie een reactie is op een voorgaande creatie.
Een mash-up van twee nummers levert een nieuw werk op. Geinspireerd door is niet gejat van.....mooi als dit onder fair-use zou vallen. Goed voor de creativiteit, gelukkig slecht voor advocaten....:)

[Reactie gewijzigd door neeroeter op 17 mei 2011 16:49]

Pan-europese licenties, eindelijk. Kan er concurentie ontstaan tussen licentiegevers wat alleen maar gunsrig is voor de consument. Gedaan met het monopolie van een brein of sabam

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee