Het kabinet wil dat content die offline al beschikbaar is, ook online toegankelijk wordt. Pan-Europese auteursrechtenlicenties moeten daarbij helpen. Dat schrijft het kabinet in de Digitale Agenda, die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
In de Digitale Agenda beschrijft het kabinet hoe de overheid de ict-sector kan stimuleren. Zo schrijft het kabinet dat content die offline al beschikbaar is, ook online toegankelijk zou moeten zijn. Op dit moment is een groot deel van de content online niet legaal toegankelijk, stelt het kabinet. Tegen 2013 moet dat wel het geval zijn.
Dat moet onder andere worden gerealiseerd door auteursrechtenlicenties minder afhankelijk te maken van landsgrenzen; het moet mogelijk worden om pan-Europese licenties uit te geven. De Europese Commissie zegt al jaren pan-Europese auteursrechtenlicenties mogelijk te willen maken. Daarnaast wil het kabinet zich inzetten voor het toevoegen van een nieuwe 'fair use'-uitzondering aan het auteursrecht, waarbij niet-commercieel, creatief hergebruik van auteursrechtelijk beschermd werk wordt gelegaliseerd.
Verder wil de overheid dat internetproviders pc's van klanten die met een aan een botnet gerelateerd virus zijn besmet, helpen te reinigen. Op dit moment gebeurt dat al, maar slechts in 10 procent van de gevallen zouden internetproviders contact opnemen met hun klant om te vertellen dat hun pc in een botnet is opgenomen. Er moet een 'clearinghouse' worden opgezet: een gezamenlijk systeem voor 'detectie en ontsmetting van botnets'.
Tot slot wil het kabinet dat internetproviders transparant zijn over de internetsnelheid die ze hun klanten daadwerkelijk bieden en moeten ondernemers meer overheidsverplichtingen online kunnen afhandelen.