De Nederlandse filmproducent Klaas de Jong heeft aangifte gedaan tegen Ziggo, Telfort, Vodafone en KPN. Hij is van mening dat de providers vervolgbaar zijn omdat zij Nederlandse films doorgeven die te vinden zijn op torrentsites.
Volgens De Jong kunnen de providers eenvoudig dergelijk verkeer blokkeren, maar doen zij dit niet. Daardoor lijden Nederlandse filmproducenten veel verlies, zo stelt hij tegenover Het Parool. Zo werkte hij mee aan drie filmproducties waarvan de inkomsten sterk achteruitliepen, waaronder films als Michiel de Ruyter en Toscaanse Bruiloft. Ook zouden er veel Nederlandse filmbedrijven failliet zijn gegaan. De Jong trekt tegenover de krant de vergelijking met iemand die een gestolen fiets verkoopt, diegene zou ook strafbaar zijn door heling.
Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet haalt een dergelijke aangifte echter weinig uit. Zo stelt hij tegenover Tweakers dat er sinds 2006 beleid is op dit terrein, waaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie op het gebied van intellectuele eigendom maar in drie gevallen vervolgt. Zo moet er sprake zijn van bedreiging voor de volksgezondheid, grootschalige beroepsmatige namaak of piraterij die de markt verstoort, of moeten er aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van criminele organisaties. Geen van deze gronden lijken in dit geval echter op te gaan, zo stelt Engelfriet. Het uitgangspunt van het bindende beleid is civiele handhaving, zoals die door stichting Brein wordt uitgevoerd.
In 2011 werd de zaak tegen Shareconnector om vergelijkbare redenen niet doorgezet, aldus Engelfriet. De door Brein aangespannen zaak rond het blokkeren van The Pirate Bay door providers loopt nog, daarin zijn vragen gesteld aan de Europese rechter. De Jong stelde in november de Nederlandse staat aansprakelijk voor geleden schade uit downloaden. Die zou 1,2 miljard euro bedragen. De landsadvocaat wees de aansprakelijkstelling echter terug.
De producent heeft nog niets van de providers vernomen, deze waren ook niet direct beschikbaar voor commentaar.