De rechtbank in Haarlem heeft geoordeeld dat Eweka en Usenetter de gegevens van twee uploaders moeten verstrekken aan Stichting Brein. Het belang van Brein weegt volgens de rechter zwaarder dan het belang van de usenetproviders.
In de uitspraak is te lezen dat de uploaders, die onder andere opereerden onder de namen Diesel en Black, om vrijwillige PayPal-donaties vroegen aan downloaders. Zij stelden het geld te gebruiken voor de aanschaf van e-books, om die vervolgens via nieuwsgroepen beschikbaar te stellen. Nadat PayPal de desbetreffende accounts afsloot, verzochten de uploaders om het doneren van boekenbonnen. Volgens Stichting Brein hebben de twee usenetgebruikers meer dan tweeduizend auteursrechtelijk beschermde boeken geüpload.
De rechtbank heeft besloten dat de usenetproviders vijf dagen de tijd hebben om de betaalgegevens, ip-adressen en 'zover beschikbare' gegevens aan Brein te overhandigen. Doen zij dat niet, dan volgt een dwangsom van 1000 euro per dag, die kan oplopen tot 100.000 euro. Eweka en Usenetter kunnen in hoger beroep gaan, maar het is nog niet bekend of de providers dat doen.
Advocaat Benjamin Niemijer, die Usenetter verdedigde, vindt de uitspraak teleurstellend. Hij zegt tegen Tweakers dat hij had gehoopt dat de rechtbank meer rekening zou houden met het feit dat het bewaren van de gebruikersgegevens ingaat tegen de e-privacyrichtlijn. De usenetproviders weigerden de gegevens af te staan, omdat de desbetreffende gebruikers geen klant meer zijn.
De providers betoogden dat ze niet gedwongen kunnen worden tot afgifte van gegevens die ze feitelijk onrechtmatig onder zich hebben. Omdat de uploaders geen klant meer zijn, zouden de gegevens vernietigd moeten worden. Brein voert aan dat de uploaders ten tijde van het verzoek om gegevens nog wel klant waren. Volgens de rechter heeft Brein voldoende aannemelijk gemaakt dat het gaat om het op grote schaal uploaden van e-books. Ook staat volgens de rechter vast dat de uploaders niet zijn gestopt met hun activiteiten nadat ze door Brein zijn ontdekt, maar hun aliassen hebben gewijzigd en van provider zijn veranderd.
In het licht van de grootschaligheid van de inbreuk en het bewijsmateriaal dat Brein heeft aangeleverd, hadden de providers volgens de rechter op het eerste verzoek van de stichting moeten ingaan door vrijwillig de naw-gegevens van de uploaders af te geven. "Een zichzelf respecterende usenetprovider wil immers niet geassocieerd worden met dergelijk grootschalig onrechtmatig handelen door daartoe de gelegenheid te bieden", stelt de rechtbank.
Als de providers de gegevens verstrekken aan Brein, kan de stichting deze gebruiken om een civiele rechtszaak aan te spannen tegen de uploaders. Brein wil nog niet zeggen of het dat van plan is, schrijft de NOS. Brein treft sinds dit jaar regelmatig schikkingen met uploaders. Door een bedrag aan de stichting te betalen, besparen zij zich een gang naar de rechter. Voor zover bekend heeft Brein nog geen civiele rechtszaken gevoerd tegen individuele uploaders. Wel heeft de stichting naar eigen zeggen voor 75.000 euro aan schikkingen getroffen met uploaders.