Het forum Use-Next laat weten dat het geen gehoor zal geven aan een takedown-notice van Stichting Brein. De site zegt al voldoende te hebben gedaan door nzb-links te verwijderen. Brein zegt dat het meer usenet-sites heeft aangeschreven.
De beheerder van Use-Next ontving vorige week een sommatie van de copyrightwaakhond, zo meldt hij op GoT. Daarin werd geëist dat Use-next.nl, een site die een kleine twee jaar bestaat en ruim vijftienduizend geregistreerde gebruikers telt, voor vier uur op dinsdag 16 juni offline wordt gehaald. Daarnaast moest de eigenaar een 'anti-piraterij-verklaring' ondertekenen en inzicht geven in eventuele inkomsten uit reclame of donaties. De beheerder heeft aangegeven niet op de takedown-notice in te zullen gaan. Een eventuele rechtszaak ziet de eigenaar dan ook 'met plezier' tegemoet. De beheerder stelt dat hij de directe links naar een zoekmachine voor nzb-bestanden heeft verwijderd en deze aanpassing per e-mail aan Brein te hebben doorgegeven. Een soortgelijke aanpassing voerde de usenet-community FTD in maart nog door na de nodige druk vanuit Brein.
Brein-directeur Tim Kuik bevestigt aan Tweakers.net dat de copyrightwaakhond Use-Next heeft aangeschreven, maar hij wil nog niet kwijt of Brein direct juridische stappen tegen de beheerder zal nemen. Dat het usenet-forum op hobby-achtige wijze zou opereren, verandert Kuiks eis om inzicht te geven in de inkomsten naar eigen zeggen niet. Use-Next zou onder andere gesponsord worden door de usenet-reseller Download2day.nl. Ook het verwijderen van directe nzb-links is voor de Brein-directeur onvoldoende, omdat de 'knippen-en-plakken-methode' van bestandsnamen zijn inziens ook niet legaal is: "Het blijft een onrechtmatige site, die met het verwijderen van de nzb-links probeert te verbloemen wat er feitelijk gebeurt: het linken naar illegale content op usenet," aldus Kuik. Volgens Brein zouden de moderators op usenet-fora elke 'spot' moeten controleren of deze al dan niet auteursrechtelijk beschermd is.
Naast het aanschrijven van Use-Next heeft Brein nog meer sommaties richting websites die zich bezighouden met usenet op de post gedaan, laat Kuik weten. De Brein-directeur wil niet zeggen om welke sites het precies gaat, maar het zou ook om usenet-providers en resellers van usenet-abonnementen gaan: "Dergelijke aanbieders proberen hun aansprakelijkheid te verminderen door zich op te knippen in kleine stukjes, maar wij willen hen ook aanpakken," aldus Kuik. De copyrightwaakhond verwacht op korte termijn met meer nieuws te zullen komen over zijn geïntensiveerde aanpak van usenet-aanbieders en -communities.