Mininova heeft in een bodemprocedure het onderspit tegen Stichting Brein gedolven. De Utrechtse rechtbank oordeelde woensdag dat Mininova alle torrents moet verwijderen die naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijzen.
Mininova krijgt drie maanden de tijd om de illegale torrents te verwijderen, op straffe van duizend euro per verwijzing met een dwangsom die kan oplopen tot vijf miljoen euro. Beide partijen hebben drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. De rechter stelt in zijn vonnis in de civiele bodemprocedure tussen Brein en Mininova dat de torrentsite onrechtmatig heeft gehandeld ten opzichte van Stichting Brein en de daarbij aangesloten leden uit de entertainmentindustrie.
Volgens de rechtbank moedigt Mininova zijn gebruikers aan om via zijn site auteursrechtelijk beschermd materiaal toegankelijk te maken, mede door het aanbieden van een zoekmachine. De administrators en moderators van Mininova zouden zorgen dat het materiaal op de site bruikbaar is. Opvallend is dat de rechtbank oordeelde dat Mininova met zijn bittorrentplatform niet rechtstreeks in strijd met de Auteurswet of de Wet op de Naburige rechten handelt, waarmee er voor zover bekend voor het eerst een juridisch oordeel is geveld over de legaliteit van het linken naar torrentbestanden.
Volgens de rechtbank is de 'Notice and Take Down'-werkwijze van Mininova onvoldoende. "De methode is ongeschikt om torrents permanent te verwijderen", aldus de rechter. "Wanneer een torrent na verwijdering opnieuw op het platform wordt geplaatst, moet de rechthebbende namelijk opnieuw een melding aan Mininova doen. De rechtbank stelde bovendien vast dat moderators van Mininova het opnieuw uploaden van bestanden die verwijderd waren na een Notice and Take Down-procedure, aanmoedigen."
De rechter verwierp het argument van de torrentsite dat het niet mogelijk is om preventief te filteren. Volgens de rechtbank moet Mininova bij torrents in de categorieën films, games, muziek en tv-series op voorhand al vermoeden dat die torrents verwijzen naar 'rechtmatige informatie', omdat algemeen bekend is dat die werken 'slechts bij uitzondering rechtenvrij zijn'. "Mininova heeft hulpmiddelen ter beschikking en kan via Brein lijsten krijgen om na te gaan welke torrents op haar platform verwijzen naar auteursrechtelijk beschermde informatie", stelt de rechter.
Stichting Brein eiste in juni voor de rechtbank van Utrecht dat Mininova op basis van een trefwoordenlijst van zevenduizend woorden preventief gaat filteren, omdat het overgrote deel van de beschikbare torrents op de site illegaal zou zijn. Deze lijst wil Brein zelf aanmaken, aan Mininova verstrekken en wekelijks verversen.
De advocaten van Mininova, afkomstig van advocatenkantoor SOLV, betoogden dat de torrentsite slechts een internetdienstverlener is, die niet aansprakelijk is voor het gedrag van zijn gebruikers. De links naar torrentbestanden die via de Nederlandse torrentsite gevonden kunnen worden, zouden net als hyperlinks slechts doorverwijzen naar de locatie van bestanden. Mininova heeft weliswaar eigen trackers, maar deze zouden volgens de beheerders slechts gebruikt worden voor legaal materiaal in zijn 'featured'-sectie.
Mininova stelde verder dat de torrentsite al de nodige maatregelen heeft genomen om illegaal materiaal van zijn site te weren, zoals een proef met filteren op basis van hashes en een notice-and-take-downbeleid. De database van de in Utrecht gevestigde torrentsite bevat momenteel links naar ruim 1,1 miljoen torrents.