OpenDocument-formaat schopt het tot ISO-standaard

De OpenDocument Format (ODF) Alliance meldt dat het OpenDocument-formaat zich voortaan met een ISO-zegel mag tooien. De goedkeuring komt bijna exact een jaar na het vrijgeven van de ODF-specificatie door het OASIS-samenwerkingsverband van onder meer Sun, Microsoft, IBM en Novell. Met name de Europese Unie had aangedrongen op het indienen van een verzoek tot ISO-standaardisering, Europese richtlijnen erkennen ISO-standaarden namelijk officieel. De ODF Alliance zegt dat het nu verleende stempel van goedkeuring het formaat in Europa van een sterke impuls zal voorzien. Het bestandstype vond zijn oorsprong in OpenOffice.org, en wordt daarnaast door onder meer in StarOffice en IBM's Workplace gebruikt. De ODF Alliance werd twee maanden geleden opgericht.

yes we are open De toekenning van het ISO-stempel aan ODF betekent dat de voorspellingen niet zijn uitgekomen van doemdenkers die kwade bedoelingen zochten achter Microsofts lidmaatschap in het committee dat over de ISO-acceptatie van ODF moest beslissen. Er werd gevreesd dat de softwaregigant het standaardiseringsproces zou willen saboteren. Microsoft is zelf bezig zijn eigen Open XML-formaat gestandaardiseerd te krijgen, en wierp tegen dat Open XML-ontwikkelaar Jim Thatcher zitting nam in het standaardiseringslichaam omdat hij dan het nodige aanzien binnen die organisatie zal genieten wanneer Open XML zelf ter tafel komt. Microsoft heeft eerder aangegeven geen plannen te hebben om het OpenDocument-formaat te gaan ondersteunen in zijn eigen Office-pakket. Een Australisch bedrijf stelde vorig jaar voor om dat hiaat middels een plug-in op te vullen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mick de Neeve

03-05-2006 • 21:49

61 Linkedin

Submitter: A_L

Bron: Yahoo (persbericht)

Lees meer

Odf volgend jaar gemeengoed bij overheid Nieuws van 16 september 2007
Adobe wil iso-stempel voor pdf Nieuws van 29 januari 2007
Microsofts Office Open XML nader bekeken Nieuws van 25 november 2005

Reacties (61)

Wijzig sortering
Wat ik niet begrijp, is dat er nog geen OSS-plugin voor MS Office is, die openen van en opslaan als een ODF mogelijk maakt. De standaard is open, bestandsfilters kun je in iedere gewenste progtaal maken... ik zie het probleem niet.
Het komt wel weer op een bijzonder gunstig moment, maar de OpenDocument Foundation heeft zojuist aangekondigd zijn eigen MS Office plugin met OpenDocument-ondersteuning voltooid te hebben.

Zie: http://www.groklaw.net/article.php?story=20060504015438308
Een Australisch bedrijf stelde vorig jaar voor om dat hiaat middels een plug-in op te vullen.
Dat is inderdeed al eens geopperd! Laten ze het dan ook echt doen, het staat toch iedereen vrij om zoeits te maken? En doe het anders zelf!

* Jack Flushell kan zoiets niet ;)
Je zal iemand moeten vinden die het interessant vindt om te maken. Dat moet dan een Word gebruiker zijn de OO bestanden wil openen in Word.
De OO gebruikers zul je niet zo ver krijgen, die zeggen "installeer maar OO".
Onder programmeurs is Word niet bepaalt favoriet. Iemand vinden die zowel Word gebruikt, als OO files wil openen, als kan programmeren is moeilijk te vinden.
Prima ontwikkeling!

Alleen werk ik zelf sinds een paar dagen met .docx (van MS Office 12 Pre Release) en dat biedt toch wel een groot aantal verbeteringen ten opzichte van .doc.
Het opmaken van bestanden gaat enorm snel door het grote overzicht en MLA-style annoteren is nu een eitje.

Hopelijk ontwikkelt de open source zich zo snel dat ook tegen de nieuwe Microsoftmacht opgebokst kan gaan worden! Slimste zou misschien wel zijn om OpenDocument zo snel mogelijk gemeengoed te maken, voordat MS zijn nieuwe Office in de winkels heeft.
Als je OpenXML en Office 12 nu al zo prima vindt werken waarom dan kiezen voor odf ?
Principiele keuze belangrijker dan functionele keuze ?

Als OO en odf beter zijn dan zullen ze zich vast wel bewijzen.
Als OO en odf beter zijn dan zullen ze zich vast wel bewijzen.
Het probleem zet hem meer in het "merk trouw" zijn.
Het is gewoon zo dat mensen eerder een Sony TV kopen als de voorgaande TV's ook van Sony waren en wel goed bevielen. Ongeacht of andere merken nou veel beter zijn of niet. Dat is ook het probleem waar men nu tegen aan hikt want hoe je het went of keert OOo/StarOffice zijn toch de grote onbekenden in office land. Velen kennen alleen maar Microsoft Office en een enkeling nog WordPerfect van vroeger.

Windows 95 heeft het toen ook gewonnen van OS/2 omdat de marketing van Microsoft gewoon veel beter was terwijl OS/2 technisch gezien de betere was. Goede marketing heeft van iets als Tupperware een bestseller weten te maken terwijl men in het begin ook absoluut niets van Tupperware moest hebben. Met alleen goed zijn kom je er dus niet (helaas). Het feit dat ODF nu een officiele ISO standaard is komt voor dat marketing deel mooi van pas.
En een mooie eigenschap van .docx is natuurlijk dat het zo prima wordt ondersteund door de oudere versies van Office...

Niets ten nadele van Office 12, maar MS heeft een heel erg vreemde filosofie over compatibiliteit. Aan de ene kant draait MS zich in allerlei bochten om op Windows DOS programmatur van 20 jaar geleden te kunnen draaien, maar voor documenten wordt er nauwelijks rekening gehouden met gebruikers die niet de meest recente versie van Office hebben.

Ik weet ook wel dat er op een gegeven moment aanpassingen in het formaat nodig zijn om nieuwe features te introduceren, maar MS heeft het tot nu toe wel heel bont gemaakt door alle Word documenten te laten eindigen op .doc, terwijl er van dat formaat tig versies zijn.

.docX is wat dat betreft een goede stap.
Microsoft heeft zelf deelgenomen aan het OASIS-samenwerkingsverband, maar is niet van plan het resultaat hiervan in haar eigen producten te ondersteunen? :?

Het lijkt me dat ze juist voordeel kunnen halen door deze open standaard te ondersteunen? :)
Door een open standaard te gebruiken kunnen office gebruikers makkelijker overstappen naar het gratis alternatief.

Iets wat Microsoft uiteraard niet graag ziet gebeuren.
Maar nu werkt het ook de andere kant op. Gebruiker met Office wil een OpenDocument openen, dit lukt niet, dus gaat aan de slag met een gratis open source softwarepakket dat vrijwel dezelfde mogelijkheden biedt...
Volgens mij gaat het bericht dan keihard terug naar afzender: "Sorry, kan het niet lezen. Waarom zond je geen word-document?"

Vergeet niet dat vooral bij management-functies het gebruik van Office voor alles en nog wat er keihard ingebakken zit.
offtopic:
Mede misschien door de goeie spell-checked *zucht*
gebeurd dat niet vaker, eerst hard nee roepen en dan uiteindelijk heel langzaam toch maar invoeren.

zou mij niets verbazen als dat austratische? bedrijf, er voor office 12? een plugin voor maakt,
men er in office 13 wat nukkig leesmogelijkheden al standaard in doet,
en tegen de tijd dat we bij versie 15 zijn, zit 't er toch gewoon in en is iedereen 2005/6 al lang vergeten....
Microsoft heeft zelf deelgenomen
Niet bepaald, tenzij je als een zoutzak aan de vergadertafel zitten, en niks inbrengen, niks veranderen, nikz bespreken en op die manier ook niemand in de pad zitten als deelnemen ziet.

@Arendjr: Goh, was ik toch weer te optimistisch over MS... (Zeldzaam!)
Je dacht toch niet dat er überhaupt iemand van Microsoft bij een van de vergaderingen aanwezig is geweest?
Microsoft is toevallig een sponsor van OASIS (en was dit al voordat OASIS met OpenDocument begon), maar verder hebben ze zich volledig afzijdig gehouden van de ontwikkeling van OpenDocument.
Wel is het lomp natuurlijk dat ze achteraf claimen dat OpenDocument niet goed genoeg is voor hun Office-pakket, terwijl ze altijd de mogelijkheid gehad om in het proces deel te nemen.
@ kidde en arendjr:

En jullie zitten zelf wel bij iedere OASIS vergadering dat jullie dit soort kennis hebben?
Hehe, nee hoor. Hoewel ik wel gevraagd ben voor het technisch committee van OASIS en ook lid ben van de OpenDocument Fellowship (http://opendocumentfellowship.org), dus ik blijf wel een beetje op de hoogte wat er rondom dit verhaal gebeurd. Ik kan uiteraard niet getuigen over de vergaderingen, maar aangezien er niemand van Microsoft in de committees zit denk ik ook dat er niemand van ze bij aanwezig is geweest.
Alleen zo jammer dat onze Tweede Kamer nog zo achter loopt, zie hun stenografische verslagen hier

Alles in .doc! Als Nederlandse burger moet je dus blijkbaar maar MS Word hebben van onze eigen volksvertegenwoordigers... Hopelijk dat ze hun steno's over 20 jaar ook nog kunnen lezen, wegens het niet openbare .doc formaat.

Update: Heb de TweedeKamer fractie van de SP een briefje gestuurd...
Geen paniek. De Europese Commissie zal nu aanbevelingen gaan opstellen waarin ze alle Europese lidstaten aanraden te standaardiseren op het OpenDocument-formaat (ze vonden het jammer dat ze dit niet eerder mochten doen maar moesten wachten totdat het ISO-proces voltooid was).
Uiteindelijk zal het dus ook hier wel doorgevoerd worden, maar het heeft idd gewoon wat tijd nodig.
Voor meer informatie, zie: http://uk.builder.com/arc...,39026564,39278617,00.htm
Bestaat er niet ook zoiets als een Word-viewer, extragratis te downloaden bij Microsoft?

Edit: inderdaad, hier: http://office.microsoft.c...pdate/CD010225841033.aspx
Draait dat ook op een 'alternatief' besturingssysteem?
0Anoniem: 100910
@kidde4 mei 2006 01:03
Kan gewoon met OpenOffice worden gelezen.
Ik zie hier dus het probleem niet.

(Een OpenOffice fan)
Maar andersom niet en dat is vrij frustrerend(ik heb een dualboot bak)
Omdat het de .doc uitgang heeft wil nog niet zeggen dat het ook werkelijk een worddocument is..

Het is namelijk ook gewoon te openen met wordpad (die had ook de .doc uitgang).. en bijna elke tekstverwerker kan tegenwoordig wel worddocumenten inlezen..
Inderdaad zeg, dat zijn word97-icoontjes :)
Nog een extra reden om dit formaat te mogen gebruiken hier op school. Helaas zijn ze niet zo dol op open standaarden in het middelbaar onderwijs hier. Neen het MOET .doc, .xls, ... zijn.
Tsja, ben zelf groot voorstander (en gebruiker) van OO.o, maar ik begrijp wel dat ze niet zomaar overal odt's aanpakken, zo kunnen ze veel bestandstypes gaan ondersteunen hé.

Wat ik altijd doe is exporteren naar pdf (een 'eitje' met OO.o), en stuur dat dan door: daar kunnen ze niets van zeggen.
Zelf gebruik ik idd ook altijd de PDF-export om documenten naar niet-OOo gebruikers te sturen. Het is simpelweg niet praktisch voor mensen om alles te moeten kunnen openen.
Nu ODF alleen een ISO-standaard geworden is kun je je langzaam gaan afvragen of scholen e.d. ODF-bestanden nog mogen weigeren. Natuurlijk zul je altijd docenten hebben die vinden dat ze 't kunnen weigeren, maar als je er echt een probleem van gaat maken zou 't misschien wel eens lastig kunnen worden voor die school. Of 't de moeite waard is om zo ver te gaan is natuurlijk weer een andere vraag.
Omdat iets een ISO Certificering heeft wil nog niet zeggen dat men het niet kan weigeren, ISO Certificering is niets anders dan dat het formaat officieel is vastgelegd en dat het niet zomaar veranderd kan worden... Heeft helemaal niets te maken met bv rechtsgeldig of verplichtingen...
Ok, maar dat is waarom die ISO certificering van belang is: het is nu niet meer zomaar een formaat, het is nu een formele standaard. En aangezien je Open Office gratis kunt downloaden verwacht ik niet dat het ondersteunen van deze standaard tot heel veel problemen zou moeten leiden.

Ik herinner me dat ooit mensen dachten dat Word Perfect voor de eeuwigheid zou zijn. Nu denken ze het van Word...
Lees nu eens zelf goed wat je hier neerzet want het is zo tegenstrijdig als wat.
Het maakt geen moer uit of je het nou in .doc of .pdf of .odt stuurt, de andere kant zal dit type bestand altijd moeten ondersteunen wil men er wat mee kunnen doen, al is het maar lezen. Van die PDF kunnen ze netzoveel zeggen als van ieder ander formaat.
Je begrijpt het dus niet helemaal ;)

Het voordeel van PDF zit hem in het feit dat op ieder platform zo onderhand wel een of andere PDF viewer beschikbaar is en dat PDF er overal ook gewoon nagenoeg hetzelfde eruit ziet. PDF is daarentegen geen "echte" standaard, het is gegroeid tot een standaard: een defacto standaard dus. Het voordeel van ODF zit hem nu in het feit dat het een officiele ISO standaard is die nog eens open is ook. Toegankelijk voor iedereen. Wat PDF nu is maar dan officieel dus. Je kunt nu wat meer op je strepen gaan staan door te melden dat dit een officiele open ISO standaard is voor documenten.
Ach als de school jou een MS Office pakket geeft... dat is namelijk best duur. Anders kun je digitaal ondertekende PDF's sturen, dan weet je gelijk welke leraar wijzigingen in je document had willen aanbrengen :P
Het probleems is, dat als de school computers beschikbaar heeft met MS Office er op, jij niet kunt zeggen dat je het niet in .doc had kunnen aanleveren. Zij zorgen er nl. voor dat je toegang hebt tot pakket X, en dus aan hun eis dat jij het materiaals ook leesbaar in pakket X aanlevert kunt voldoen.
Gelukkig hebben mijn docenten toendertijd nooit moeilijk gedaan over PDF's, anders had ik al m'n zooi op school kunnen maken.
0Anoniem: 49546
@0X55AA3 mei 2006 22:21
.xls is toch een open formaat of heb ik het dan mis?
ISO is nu een toch een internationale standaard. Dus dient de school daar toch daar naar over te stappen. Ik moest 10 jaar geleden leren tekenen volgens ISO-richtlijnen en hadden we ISO-afwijkingstabellen. Dus volledig onbekend met dat instutuut zijn ze niet.

Natuurlijk geldt dat een standaard pas nut heeft als bijna iedereen het gebruikt, en daar zal nog wel een hele tijd het probleem zitten omdat microsoft aangeeft dat ze er niks mee zullen gaan doen in hun software.
Als er maar genoeg mensen vraag naar ondersteuning voor het formaat hebben, dan is Microsoft zo om. Zeker als er grotere organisaties dreigen met overstappen naar OO.o bijvoorbeeld.
Nee, het is een MS-formaat.
@Thorchar

Ge-reverse engineered?

.xls = Excel
Komt bekend voor. Ik heb eens een verslag ingeleverd als PDF bij een docent en dat werd mij niet in dank af genomen. Ik moest en zou het in Word-formaat inleveren. (Wat ik uiteindelijk gedaan heb, nadat ik alle beveiligingen, met uitzondering van lezen, had aangezet)

On Topic:
Mooi dat ODF nu een ISO-standaard is. Hopelijk zien we nu inderdaad meer overheden en andere instellingen dit formaat gebruiken.
Hoewel ik geen Microsoft fanaat ben, hoop ik wel dat Microsoft dit formaat uiteindelijk toch gaat ondersteunen. Op die manier kunnen documenten zonder moeite uitgewisseld worden.
Voor publicaties geef ik nog steeds de voorkeur aan PDF. Afwachten wat Microsoft's variant van PDF gaat worden als de nieuwe Office uit komt.
"Microsoft heeft eerder aangegeven geen plannen te hebben om het OpenDocument-formaat te gaan ondersteunen in zijn eigen Office-pakket. In plaats daarvan probeert het bedrijf zijn eigen Open XML-formaat tot ISO-standaard te verheffen."

Bron: nieuws: OpenDocument-formaat wordt mogelijk ISO-standaard
0Anoniem: 171084
@Patrickske4 mei 2006 07:25
MS zal ODF nooit ondersteunen. Vergelijk dit:
WP was ooit marktleider, MS deed alle moeite om volledig compatible te worden, om gebruikers maar te laten overstappen.
MS Office is nu marktleider, en elke compatibiliteit met iets anders zorgt er voor dat mensen overstappen op iets anders. Er zal niet een OOo-gebruiker zijn die z'n gratis pakket verlaat voor een duur pakket, dus het kost MS alleen klanten als ze dit implementeren...
Daarom is het ook hopen dat de EU (en andere officiele instanties) ODF compatibiliteit gaan eisen van de gebruikte software... Dan moet MS het wel implementeren.
Dan is het volgende nieuwsbericht erg leuk om te lezen aangezien deze een plugin (door een 3rd party) aankondigd voor MS Office vanaf versie 97 t/m 2003 waarmee je dus gewoon met ODF kunt werken:
OpenDocument Foundation to MA: We Have a Plugin
Gewoon lekker odt'tjes sturen, en zeggen dat ze die best kunnen openen :+, ze doen er vanzelf wat aan :P
Oh vast ja...
Cijfer: 1
Reden: document niet in het juiste formaat aangeleverd en dus onleesbaar.

Eens kijken wie er dan vanzelf wat aan doet...
Gepost door mjtdevries - donderdag 4 mei 2006 09:52 Score: 1
Oh vast ja...
Cijfer: 1
Reden: document niet in het juiste formaat aangeleverd en dus onleesbaar.

Eens kijken wie er dan vanzelf wat aan doet...
Mag die docent mooi gaan uitleggen waarom hij zo'n verplichting aan een leerling oplegt terwijl in de wet staat dat dit toch echt niet mag. Recht op onderwijs heet zoiets en als je verplichtingen op dat gebied gaat opleggen komt dat recht in gevaar.

Anderzijds...er zijn uiteraard schoolvoorzieningen waarop dezelfde programmatuur staat als waar de docent gebruik van maakt. De leerling heeft wederom niet de verplichting om hier gebruik van te maken, het mag maar het hoeft niet.
Een docent die een bepaald formaat verplicht stelt doet die keuze vrijheid dan weer teniet wanneer de leerling in kwestie niet beschikt over die programmatuur. De leerling moet dan wel gebruik maken van de apparatuur op school om een goed cijfer te kunnen halen. Als zo'n iemand het niet eens is met de voorwaarden die worden gesteld voor het gebruik van die apparatuur druk je zo'n iemand dus met het rug tegen de muur.
Lijkt me duidelijk dat zoiets niet kan. Goede kans dat wanneer je dit aankaart bij de juiste personen/instanties dat die docent aardig op z'n donder krijgt.

Overigens kun je zoiets voorkomen door gewoon even van te voren af te spreken in welk formaat je iets opleverd :)
Dan maakt het dus niet uit of je het in PDF, ODF of wat voor formaat dan ook doet. Overigens is PDF makkelijker omdat het gewoon overal hetzelfde eruit ziet en je er niks aan kunt veranderen mits je het goed beveiligd (vaak zijn de simpele beveiligingssettings al voldoende).
Je bedoeld dat dure pakketje dat jij als student voor nog geen tientje kunt kopen? :9
Je vergeet de kosten van een besturingssysteem waar het pakket op draait.
Wacht maar af, Microsoft zegt nu dat ze het niet ondersteunen maar als het werkelijk gebruikt gaat worden moeten ze wel. Zo is het steeds gegaan, ze draaien wel bij.
Precies, en als Microsoft het niet doet, schrijft iemand anders er wel een Office plugin voor, de API van Office is daar volledig voor ingericht.

En voor OpenOffice komen gewoon ongetwijfeld ook OpenXML parsers, dus over een tijdje maakt het voor gebruikers qua compatibiliteit niet meer uit of je MS Office of een ander product gebruikt.
0Anoniem: 51718
5 mei 2006 18:42
Is PDF een officiele Standaard ?
Het is een standaard (geen ISO), ontwikkeld door en eigendom van Adobe. De specificaties zijn vrijgegeven, en Adobe vraagt geen betaling voor een licensie.
Kan ODF ook overweg met zware ingewikkelde documenten? BV spreadsheet van tientallen MB's vol met macro's en dergelijke? Ik ben wel documenten tegengekomen waar "applicatie" een toepasselijkere naam voor is, kunnen dat soort documenten nu ook door verschillende Office-suites en OS-en gebruikt worden?
De vraag is voor mij nog altijd of MS Office wel overweg kan met grote documenten. Ik heb voornamelijk ervaring met Word en ophet moment dat een document de grens van 100 pagina's overschrijdt begint het spannend te worden, zeker als je gebruik wil maken van de nodige grote illustraties, wat embedded objecten hebt en hier en daar een tabel van een paar pagina's. Word heeft af en toe een perverse voorkeur voor herpagineren, laat soms op een vreemde manier de kop hangen (reageert gewoon niet meer) en laat dan weer een temp file achter die nooit meer wordt opgeruimd.
Dat herpagineren kun je toch uitzetten?
Op het werk zit het trouwens in de Macro verwerkt. Bij kleine docs wel handig (lees: ach, geen last van), maar met documenten van 60 pagina's of meer begint hij er wel last van te krijgen.
En af en toe laat hij de plaatjes weg van de koptekst (wat ook in de macro is verwerkt).

Ik heb zelf geen ervaring met OO. Maar wil het toch een keer gaan proberen. Wel interessant.
raar, ik heb tot nu toe nog nooit problemen gehad met zulke grote documenten (100 pagina's is maar een klein documentje).. Dus misschien is er wat aan de hand met je computer....

En ga er nou niet vanuit dat het probleem er niet zou zijn als het in ODF staat want dat is alleen maar een target en niet waarmee het programma zelf intern werkt...
Kan ODF ook overweg met zware ingewikkelde documenten? BV spreadsheet van tientallen MB's vol met macro's en dergelijke? Ik ben wel documenten tegengekomen waar "applicatie" een toepasselijkere naam voor is, kunnen dat soort documenten nu ook door verschillende Office-suites en OS-en gebruikt worden?
ODF kan dat net zo goed ja, of het verstandig is een simpel database of spreadsheet te verheffen tot applicatie status is natuurlijk wel een heel ander verhaal.
Jaren geleden, moest ik op de mts plotseling (on)logische ISO symbolen gaan gebruiken.
Ik heb ze daarna (bijna) nooit meer gebruikt, gelukkig maar want ik begrijp er nu nog steeds niets van.
Ook staan alle databoeken vol met amerikaanse symbolen.
Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat verreweg de meeste chips buiten europa worden gemaakt.
Op bepaalde gebieden heb je erg weinig aan ISO, dat zal met zo'n document standaard ook wel gebeuren, of je moet Microsoft zover zien te krijgen omdat als standaard te verheffen, maar dat betwijfel ik.
off-topic
nog nooit gehoord van ma3d.com? een project waarbij je school je studenten kan voorzien van licenties en downloads van MS producten, ik vroeg het begin schooljaar aan de directie, week later had ik gratis versie van elk MS platform en apps (VS2003/5.net,office, en nog een heel pak andere dingen included)

on-topic
ben wel blij dat die standaard der nu eindelijk is, gelukkig werke ze bij ons op school (middelbaar) allemaal op linux (fedora core) dus OO is helemaal de standaard ;) en voor de noobs wordt er gewerkt met dual-boot :P
nu nog de datalimiet weg krijgen (ja belgië, zucht |:()

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee