De Belgische federale overheid heeft besloten dat vanaf september 2008 alle documenten in het Open Document Format moeten worden opgeslagen. Gebruik van propriëtaire bestandsformaten, en dan uiteraard vooral die van Microsoft, is dan niet langer toegestaan. De ict-dienst van de federale overheid, de Fedict, liet bij monde van directeur-generaal Peter Strickx aan ZDnet weten dat de opzienbarende beslissing is genomen omdat men niet van een enkele softwarefabrikant afhankelijk wenste te worden. Nadat de ISO de ODF-standaard had goedgekeurd lag de maatregel dan ook voor de hand.
Microsoft ziet zich daarmee voor een vervelend dilemma geplaatst: het bedrijf zal of ODF moeten gaan ondersteunen, of ervoor zorgen dat het eigen Open XML als standaard wordt geratificeerd. De Belgen hebben namelijk 'wel definitief maar niet exclusief' voor ODF gekozen. Momenteel komt Open XML volgens Strickx echter niet in aanmerking voor erkenning als standaard, omdat het door geen enkel programma wordt ondersteund. Als die software er is en de ISO zijn zegen over het Microsoft-formaat uitspreekt, is de weg alsnog vrij. Opmerkelijk genoeg werkt uitgerekend het team achter ODF, de Open Document Foundation, aan een plugin die ODF-bestanden voor Microsoft-software toegankelijk maakt.
Vooralsnog lijkt de impact van de maatregel beperkt: de federale overheid heeft aanzienlijk minder ambtenaren in dienst dan de Vlaamse en de Waalse regeringen, en van een verbod op Microsoft-producten is dankzij de mensen achter ODF geen sprake. De uitwerking van het besluit kan echter enorme gevolgen hebben. De concurrentiepositie van pakketten als OpenOffice.org wordt door de maatregel enorm versterkt, en bij een succesvolle implementatie lijkt het waarschijnlijk dat andere overheden het voorbeeld zullen volgen. Microsoft raakt daarmee de 'must-have'-status van de Office-software kwijt. Belangrijker is waarschijnlijk het principiële karakter van de Fedict-maatregel. De Amerikaanse staat Massachusetts deed eerder ook al Microsoft-producten in de ban, maar die beslissing was praktischer van aard. België is het eerste land ter wereld dat dermate verregaande maatregelen op nationaal niveau neemt, en het besluit zal zonder twijfel veel bestuurders aan het denken zetten.