De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt gaat nader onderzoek doen naar de kosten voor het terugleveren van zonnestroom. De ACM constateert dat klanten 'bij sommige leveranciers' netto moeten betalen voor energie die ze extra terugleveren boven de salderingsregeling.
De ACM gaat in gesprek met de energiesector over de ontwikkelingen rond de terugleverkosten, schrijft de markttoezichthouder in een persbericht. De autoriteit heeft naar eigen zeggen geconstateerd dat consumenten die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze zelf afnemen, bij 'enkele leveranciers' netto moeten betalen voor die extra teruggeleverde stroom. De ACM gaat daarom onderzoek doen naar terugleverkosten en -vergoedingen.
Onder de huidige salderingsregeling mogen zonnepaneelbezitters stroom die ze afnemen van het net wegstrepen tegen de stroom die zij terugleveren met hun zonnepanelen. Mensen die meer stroom terugleveren dan ze zelf gebruiken, moeten voor die extra stroom een 'redelijke vergoeding' krijgen, stelt de ACM op donderdag. Bij sommige leveranciers moeten consumenten dus juist betalen voor de teruggeleverde extra elektriciteit. Er ligt momenteel een wetsvoorstel voor een Energiewet waarin dergelijke 'negatieve terugleververgoedingen' worden verboden, maar dat voorstel is nog niet behandeld door de Eerste Kamer.
De ACM deed eerder dit jaar al onderzoek naar de kosten die veel energiemaatschappijen tegenwoordig in rekening brengen voor het terugleveren van elektriciteit. De toezichthouder concludeerde toen dat dergelijke teruglevertarieven zijn toegestaan, mits ze niet onredelijk zijn. De ACM meldt echter dat de terugleverkosten sindsdien 'marktbreed' zijn gestegen. "Gezien de gestegen terugleverkosten, gaat de ACM in haar tarieventoezicht extra aandacht besteden aan de hoogte ervan", schrijft de toezichthouder.
Verder zegt de ACM dat het onderzoek gaat doen naar de tarieven van zogeheten modelcontracten. Dat zijn standaardcontracten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Iedere energieleverancier moet die modelcontracten verplicht aanbieden. De ACM heeft voorwaarden rondom die contracten opgesteld. Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van augustus blijkt volgens de ACM dat deze modelcontracten duurder zijn dan andere variabele contracten. Daarom gaat de ACM de voorwaarden van deze contracten 'onder de loep' nemen.