Zonneplan en Liander sturen zonnepanelen automatisch aan tegen netcongestie

Energiebedrijf Zonneplan en netbeheerder Liander starten in Arnhem een pilot waarbij ze zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen geautomatiseerd en softwarematig aansturen. Daarmee hopen ze netcongestie tegen te gaan.

Door het toenemende aantal zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen wordt het steeds drukker op het elektriciteitsnet. Liander verzwaart daarom het elektriciteitsnet al, maar ziet ook graag dat het net slimmer en flexibeler wordt gebruikt. Daarom starten Liander en Zonneplan een pilot met het Powerplay-platform van Zonneplan om drukte op het elektriciteitsnet tegen te gaan, zeggen ze in een gezamenlijke aankondiging.

Dat platform kan bij overschotten automatisch stroom opslaan in thuisbatterijen en waar nodig zonnepanelen tijdelijk uitschakelen, legt Jochem van Vuren van Zonneplan uit. Op rustige momenten kan de opgeslagen stroom uit de batterijen weer worden teruggeleverd. "Dit alles gebeurt zonder dat de gebruiker daarvoor zelf iets hoeft te doen. Het platform is daardoor ook uitermate geschikt om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.”

Deelnemende huishoudens krijgen nu al een vergoeding van Zonneplan voor het flexibel inzetten van hun apparaten. De afspraken hierover blijven tijdens de pilot in stand. Liander compenseert eventuele misgelopen inkomsten als de automatische aansturing om netcongestie te voorkomen financieel nadelig uitpakt. De pilot start in september en loopt tot en met november dit jaar. Na de pilot evalueren Zonneplan en Liander de resultaten en bepalen zij de verdere stappen voor de uitrol in andere wijken en regio's.

Stedin en Eneco maakten in augustus bekend een vergelijkbare proef te doen. Huishoudens in het Zeeuwse Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland worden tussen 20 augustus en 30 september gevraagd hun zonnepanelen af en toe uit te schakelen om drukte op het elektriciteitsnet te voorkomen. Deelnemers krijgen in ruil daarvoor een vergoeding. Deze klanten moeten de zonnepanelen echter handmatig uitschakelen.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

12-09-2024 • 10:08

230

Lees meer

Reacties (230)

230
228
99
4
0
126
Wijzig sortering
Ik heb relatief nieuwe zonnepanelen(2023 geplaatst), met een inverter die het netwerk op gaat om te communiceren met de server van de leverancier die een app met inzicht aan mij beschikbaar stelt. (Autarco)

Er zit wel api mogelijkheden op de inverter maar er zit in de 'gebruiksvriendelijke/normale mensen' app geen knop om de panelen uit te schakelen.

Met mij nog vele anderen mensen en merken die de optie uberhaupt niet zouden hebben, dus hoe zou de energieleverancier die dit aan mij zou willen vragen voor zich zien hoe ik dat doe? Een groep uit zetten in de meterkast? Zal vast niet goed voor de omvormer of meterkast zijn...

[Reactie gewijzigd door yindave op 12 september 2024 10:14]

Als het goed is zit er een schakelaar tussen je groep en je omvormer. Daarmee kun je de omvormer veilig uitzetten.
Jouw suggestie lijkt contraproductief te werken omdat dit de boel kan beschadigen en dan ben je veel verder van huis.

De ene schakelaar is de andere niet. Wat veel mensen denken is dat de noodschakelaar ook gebruikt kan worden om naar eigenzins af- en aan te schakelen.

De redactionele conculegas bij nu.nl hebben hier recent een artikel over geplaatst:

https://www.nu.nl/tech/63...-schakelaar-met-rust.html
(...) Schakel je het systeem van het ene op het andere moment uit met de schakelaar in de meterkast, dan krijgt de omvormer volgens beide experts een flinke klap.

(...)

Ook de schakelaar zelf krijgt een flinke opdonder als je hem gebruikt terwijl je panelen vol vermogen leveren. Daardoor kan ook de schakelaar kapotgaan. Het gevolg is dat hij dan niet meer werkt als er zich bijvoorbeeld een echte noodsituatie voordoet.
En
Je zonnepanelen aansturen via deze software of apps is de beste oplossing, bevestigen De Jong en Van der Meij. "De omvormers hebben dan tijd om de stroomproductie af te schakelen, vergelijkbaar met het tot stilstand brengen van een auto", zegt Van der Meij.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 12 september 2024 10:32]

Ik denk dat de boel nog in ontwikkeling is en ik ben verrast dat een beetje moderne omvormer dit niet kan… Ik ben zelf van plan micro omvormers te gebruiken, die schakelen af als de netverbinding uitvalt, zijn denkelijk op dit scenario voorbereid. Daar moet je dan weer wat extra moeite doen om te zorgen dat ze niet uitgaan bij een stroomstoring…
Omvormers zijn vrijwel altijd zo geconstrueerd dat ze netspanning nodig hebben om energie op te wekken.

Dat is niet om voorbereid te zijn op dit scenario, maar omdat je niet wilt dat jouw zonnecellen (een deel van) het net van spanning gaan voorzien, dat zou redelijk link worden.

Daarnaast hebben die dingen ook een PLL op de 50 Hz. van de netspanning in het design. Ze "vereisen" dus die 50 Hz. om op te locken voordat ze gaan leveren.
Nee, dat doet elke omvormer al, is een verplichting om geen stroom te laten lopen wanneer de spanning in huis wegvalt, is niet opgezet voor dit scenario, puur een veiligheidsdingetje.
Één beetje moderne omvormer heeft wel deze mogelijkheid.
Noemt meestal zoiets als:
Maximaal uitgangsvermogen naar het net
Of terugleverbeperking.
Voordeel van de hoymiles omvormers is dat je ze zelf ook heel simpel kan aanpassen om niet 100% door te sturen maar bijvoorbeeld 70% etc etc
@BabyRattle @The Wizard @joker1977 Maar hoe zit het dan met netuitval? Wordt het dan met zonnecellen ook donker in je huis? Dat leek me nu juist een voordeel van die dingen, vooral in gebieden met een wat minder stabiel net dan in Nederland.
Correct, de omvormer schakelt uit zodra er een netuitval is.
Inderdaad en om het nog moeilijker te maken.. De ene fysieke "schakelaar" op een omvormer is de andere ook niet. Ik heb op mijn solar edge een "flip switch". Daarmee verwacht je in een keer stroomloos te maken.. Echter het werkt meer als een soft switch die langzaam maar zeker dc ontlaad en daarna ac ontkoppeld. Het scherm geeft dan ook een waarschuwing met de huidige DC waarde (die dan dalende is). Dit duurt tientallen secondes en is de manier om de omvormer spanningloos te maken.

Echter de fysieke switch lijkt een harde ontkoppeling.
Dit lijkt me de ideale oplossing, de soft switch als je de boel veilig wil uitzetten, en de aardlek voor als er iets echt mis gaat.
Die switch op een Solar Edge inverter doet iets anders. Die stuurt alle aangemelde optimizers een commando om uit te schakelen. Daarom krijg je ook die melding dat er nog DC spanning is (en dalend). Maar een SE kan je prima op afstand besturen. Met informatie van stroommeting op je fases via modbus kan hij zichzelf terugregelen zodat je niet teruglevert.
Het probleem is dat veel omvormers dus geen schakelaar hebben, ook geen software schakelaar hebben en dit advies dus geen oplossing is. Het is alleen een waarschuwing om niet zomaar het resterende fysieke alternatief te gebruiken om mogelijke schade te voorkomen.

Er hoort dus nog een antwoord bij om de TS te beantwoorden: je omvormer lijkt niet geschikt om veilig vaak aan en uit te zetten. Maar er zijn wel omvormers waarmee dat kan, dus wie mee wil doen zal zo'n omvormer moeten hebben.
Zou een systeem wat schakelt op de nul voor enkel fase systemen niet prima moeten werken? Zit maar een heel klein beetje inductieve energie in een inverter, zelfs met vertraging in het regelsysteem lijkt mij niet dat het problemen kan geven.

Als de netbeheerders een soort universele schakelaar willen zou dat kunnen werken denk ik. Maar zal dan wel door een electricien geinstalleerd moeten worden.
Er zit wel degelijk wat energie achter een inverter, je moet een grote condensator hebben om de variaties op te vangen. Daarnaast blijven de panelen wel energie produceren, maar die energie kan nergens naartoe dus je krijgt pieken en oververhitting waardoor de panelen minder lang meegaan of zelfs beschadigd worden.
Een condensator is niet iets wat doorstroomt en op andere plekken problemen veroorzaakt, die energie kan prima blijven zitten zonder een probleem te zijn.

Het verschil in levensduur van een paneel dat onderbroken is is miniem.
Een inductor is wel iets wat doorstroomt, en er zit aardige inductielus aan je inverter vast waar bij de volle zon een grote DC stroom doorheen gaat.
Zit relatief veel meer capaciteit in dan inductie, als je dan op nul schakelt is er heel veel ruimte in de uitgang condensatoren om te stoppen.
Nee, ik bedoel dat de stroom blijft staan, dus zelfs als je de inverter uitschakelt staat er nog altijd energie op de input.

Het verschil in levensduur hangt ervan af, een paneel is gebouwd om energie te leveren, als je hem niet afdekt en in de volle zon laat staan zonder de energie af te nemen (wat de energieleveranciers nu moeten doen als ze geen energie nodig hebben, m.a.w., dagelijks in het midden van de dag) kun je wel problemen krijgen, daarmee dat oa Frankrijk liever kerncentrales uitschakelt dan zonneparken alhoewel dat kerncentrales niet gebouwd zijn om op en neer te gaan en in principe zonnepanelen sneller kunnen schakelen.

De oplossing is dus altijd af te nemen, zoals vroeger (voordat electronisch controle betaalbaar was) hadden grote centrales een grote weerstand in een bijliggend meer of rivier, als de vraag te klein was en de generators kunnen niet snel genoeg naar beneden, zetten ze de spanning over een grote bank weerstanden.
Lijkt mij waarschijnlijker dat die zonneparken in Frankrijk helemaal niet gemaakt zijn om op afstand te besturen te zijn, of zoals tot voor kort hier de subsidie regeling het voordelig maakte om gewoon door te produceren.
Als je die schakelaar gewoon uitzet voordat de panelen überhaupt stroom beginnen op te wekken, gebeurt er nagenoeg niets.
Dus iets rond 7.00 uur 's ochtends de schakelaar omzetten resulteert niet in schade aan je apparatuur.

Via een app, of anderszins softwarematig (als dat voor jouw apparatuur bestaat althans), blijft natuurlijk wel de voorkeur hebben. Dan ben je minder aan tijd gebonden.
Ja, maar dan heb je de hele dag geen opbrengst, terwijl de overbelasting van het net pas tegen het middaguur begint en maar een paar uur duurt. Lekker dan, hele ochtend en namiddag aan opbrengst kwijt.

Ik heb een omvormer (en panelen uiteraard) van Zonneplan. Ik kan de optie "powerplay al een paar maanden (?) inschakelen in de app en de omvormer regelt dan alles zelf. Ik kan me zo voorstellen dat als je de thuisbatterij van Zonneplan er ook bij hebt, je die kunt gebruiken om op die momenten te bufferen en terug te leveren aan het net in de nacht, als je de energie zelf niet op krijgt.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 12 september 2024 13:54]

Je kunt ze weer inschakelen nadat de middagperiode van negatieve opbrengst voorbij is. Dan is er niet veel verlies immers.

Maar bij jou is het dan beter geregeld met die app.
Ja, dat klopt, maar dan moet je wel thuis zijn. Nu liggen mijn panelen op mijn schuur, dus ik moet dan ook het huis uit. Hoewel, ook zou ook de groep in de meterkast kunnen uitschakelen...
Nu.nl mag ze wel als "experts" bestempelen, maar ik heb ernstige twijfels bij deze claim. Elke omvormer heeft een voorziening om uit te schakelen als de netfrequentie te ver afwijkt van 50 Hz (of helemaal afwezig is). Afschakelen is dus voorzien.

Het is ook onduidelijk waar de "flinke klap" vandaan zou komen. Je zonnecellen laden DC condensatoren op, die milliseconden later naar AC worden geconverteerd. Als je de conversie afschakelt, dan blijven de condensatoren geladen. Dat is een tegenspanning voor je zonnepanelen, die daardoor geen fotonen meer omzetten in elektriciteit. Je kunt eventueel een piekje krijgen in inductieve componenten, maar elke elektrische ontwerper weet dat je daar een diode naast zet.

En een paar Ampere afschakelen op 220V? Dat is compleet normaal, dat kan de gemiddelde Praxis schakelaar prima. Het is niet alsof er kilo-amperes aan hoogspanning worden afgeschakeld.
De panelen blijven elektriciteit omzetten als er licht is, natuurlijk lekt dit weg in de vorm van (extra) hitte en kleine verschillen in spanning tussen verschillende cellen. Een paneel kan dit wel enkele minuten verdragen maar als je aan een paneel gedurende de dag werkt is de aanbeveling wel om ze te bedekken zodat je dit niet teveel doet.

Als je dit dagelijks voor uren zal doen, zul je wel sterk mindere levensduur verwachten.
"Elektriciteit omzetten" is geen natuurkunde.

De cellen staan onder spanning als er licht op valt. Dat is altijd het geval, en kan geen absoluut geen kwaad.

Als de omvormer aan staat, dan loopt er stroom. Dat geeft een minieme slijtage (elektromigratie) die gedurende 30 jaar relevant is.

Als de omvormer uit staat, dan loopt er dus geen stroom. Dat geeft geen slijtage. Niet in minuten, niet in uren, niet in 30 jaar.

De reden dat je cellen wil afdekken als je er aan werkt is om te voorkomen dat die stroom door jou loopt. Die panelen kunnen amperes aan stroom leveren, en milliamperes kunnen al dodelijk zijn.
Dus jij zegt dat er geen verschil in temperatuur tussen de twee zijn (aan en uit)?
Waar zeg ik dat?

Als er geen stroom loopt, dan heb je natuurlijk ook geen serieweerstand in de bedrading.
In een ideale wereld loopt er geen stroom natuurlijk, maar er zitten wel degelijk verliezen in het systeem. Panelen (de panelen/cellen zelf) worden stukken warmer als de energie niet gebruikt kan worden in een omvormer tov de energie wel gebruiken is mijn stelling. Daardoor stel ik dat als je regelmatig systemen uitschakelt voor uren in het midden van de dag (de enige tijd dat ze vollop kunnen leveren) ga je te maken krijgen met extra warmte, en extra warmte zorgt voor problemen zoals verkorte levensduur maar ook acute problemen met vervorming, pelen etc.

Daarnaast gebruiken de meeste systemen tegenwoordig ook boosters om dunnere draden te kunnen gebruiken, dus je krijgt grote voltages voor je kiezen die als je ze opeens uitschakelt ook problemen kunnen stellen. Daarmee, opnieuw, dat de meeste/alle zonneboeren op hun website staan hebben: als je ze wilt uitschakelen voor vakantie, bedek de panelen alvorens het systeem uit te schakelen en laat ze bedekt staan tot je terugkomt.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 13 september 2024 22:41]

of je nu de groep of een werkschakelaar gebruikt. in beide gevallen krijgt je string omvormer een stroompiek waar hij niet beter van word.
alleen bij micro omvormers is de door jou omschreven werkwijze een goed idee.
de string omvormers(met optimizers) moet je de knop op de omvormer zelf gebruiken.
Mijn omvormer heeft ook nog een DC schakelaar naar de panelen toe, ik zet die altijd eerst om, en daarna de werkschakelaar.
Dat is precies verkeerd om.

Altijd eerst AC uitschakelen (werkschakelaar of automaat), en daarna DC. Bij het uitschakelen van DC onder load ontstaat namelijk een vlamboog.

Overigens is de klap op het AC relais van een omvormer helemaal niet zo groot als de aangehaalde experts benoemen. Uitgebreid discussie met hen en omvormer fabrikanten over gehad. De omvormer schakelt namelijk razendsnel uit dankzij hoog frequente IGBTs in de omvormer.

Punt blijft wel dat werkschakelaars niet gemaakt zijn om zeer vaak te schakelen en daardoor dus wel eerder kapot kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door PjotrP op 12 september 2024 13:33]

Vlambogen onstaan in principe altijd. Alleen, AC vlambogen doven eerder uit omdat ze nuldoorgangen hebben. Dan de-ioniseert de lucht snel, en als de AC spanningspiek daarna te laag is dan idooft de vlamboog verder uit.

Maar goed, 220V vlambogen zijn niet zo spectaculair.
Is tegenwoordig 230V niet de standaard?
Yep en bij 253V schakelen de omvormers uit ;) Doet wat vele denken de energie leveranciers niet ;)
Een 230V vlamboog is een halve millimeter langer of zo ;)
Kijk eens op youtube naar een vlamboog, dan begrijp je wat een schakelaarvoor zijn kiezen krijgt
Bedoel je zo'n mooie vlamboog als je 300.000V hoogspanning afschakelt? DIe zijn wel spectaculair, ja. Maar we hebben het hier over 220V.
Het DC voltage kan veel hoger liggen dan 220V.
Volgens mij is dit niet helemaal de juiste volgorde. Dan schakel je hele grote gelijkstromen.
Jullie hebben gelijk, in de handleiding staat AC eerst, dan DC!

Er staat verder niets over een 'uit' knop, de procedure is gewoon de AC uitschakelen. Zou wel mooi zijn als er een 'afsluiten' functie in zit o.i.d. waarbij hij langzaam het vermogen naar 0 brengt, maar kennelijk is het niet nodig. (SMA)

[Reactie gewijzigd door Navi op 12 september 2024 13:06]

SMA zal er ook vanuit gaan dat het incidenteel is. Niet dat je per uur van de dag de omvormer in- en uitschakelt op basis van de behoefte van het net.

Mijn advies zou dan ook zijn om dit grapje te laten doen door omvormers van de netbeheerder, mogen ze die zelf ook vervangen zodra ze kapot zijn gegaan, met leveringstermijnen en boeteclausules.
Stroom- of spanningspiek?
daar heb je een punt, en toch snap je prima wat ik bedoel :)
Als je ze uit wil zetten, altijd via de omvormer zelf. Die zal vast wel een aan/uit knop hebben. Gewoon een schakelaar omzetten is nooit goed voor het systeem, zeker als hij vol aan het leveren is.
Sure een enkele keer zal niet direct problemen geven, maar als je dat dagelijks gaat doen verkort je echt de levensduur van je omvormer.
Dus ja er zit een werkschakelaar tussen en een groep in de meterkast, maar die gebruik je altijd NA dat je de omvormer netjes hebt afgesloten.
Even gewoon een vraag van een leek: maar wat als je dit doet via de stop/schakelaar in de meterkast als ze uit staan/niks opwekken? (in de nacht) Of maakt dat niet uit en is het even slecht?
Dan maakt het niks uit. Het gaat erom dat in de schakelaar in de groepenkast bij hoge belasting nogal een vonk over kan slaan intern waardoor hij na te vaak op die manier gebruiken, kan smelten intern.
En dat wil je niet, want dan ie niks meer of niet meer betrouwbaar.
Dat zal niet eens zo'n probleem zijn. In onze omvormer zijn de mosfets defect geraakt. Deze zijn nog veel kwetsbaarder dan een mechanische schakelaar. Er zitten gigantische condensatoren en spoelen in de omvormers en die bevatten restenergie welke de overige elektronica te verwerken krijgt. Netimpedantie speelt in bepaalde mate ook nog mee. Dus het afbouwen van vermogen moet je rustig door de omvormer met een daarvoor gemaakt ontwerp laten doen, niet keihard de stekker eruit trekken. Dat maakt voor de schakelaar nog niet eens zo heel veel uit maar de elektronica die de sinus vormt krijgt wel steeds een klap.
Als je schakelaars heb die smelten, dan mag je die terug brengen naar de leverancier. Dat is een fabricage-fout.

Wat normaal is, is dat vlambogen het schakeloppervlak eroderen. Er verdampt een heel klein beetje metaal, en een ander deel oxideert.
Zelfs automatische zekeringen die als schakelaar gebruikt worden gaan snel stuk. Schakelaars zijn gebouwd om te schakelen met versterkte polen, voor zowel AC als DC zijn schakelaars voorzien met contacten die niet “plakken” en voor grote stromen (zoals de 400-1600V die je op moderne installaties met DC-DC boosters ziet) moet je altijd elektronisch schakelen.
Wat meer achtergrond via nu.nl:
https://www.nu.nl/tech/63...-schakelaar-met-rust.html

Hierin wordt het goed uitgelegd waarom je dit gewoon niet moet doen met een schakelaar.
Sowieso lijkt het me een handige tip voor vrijwel alle apparaten in huis: Zet altijd eerst het apparaat netjes uit volgens de normale procedure voordat je de stroom er af trekt.
De huidige generatie omvormers zijn niet gemaakt om uit te zetten, je hebt grote kans det als je het een paar keer doet (kgtorp uitzetten) dat er defecten kunnen ontstaan.
In het geval van een stringomvormer is het helemaal niet goed om deze keihard uit te zetten met een werkschakelaar. Een paar keer maakt niet uit maar als je dit consequent elke dag doet dan krijgt je omvormer elke keer een klap en zal deze veel sneller kapot gaan.
Dat is geen goed plan, er zit vermogenselektronica in de omvormer die erop gemaakt is bij zonsopkomst en zonsondergang in en uit te schakelen. Ga je meermaals midden op de dag schakelen krijg je problemen dat je onder vermogen gaat schakelen wat dus niet handig is.

De omvormer hier is het afgelopen jaar overleden, werkte feilloos maar we vermoeden dat het continu in en uitschakelen midden op de dag (want netspanning te hoog) na een flink aantal keer de boel om zeep heeft geholpen. Je kan beter de omvormer eerst rustig het terugleververmogen laten zakken door aan de dc-zijde de stroom te beperken dan in een keer hard alles eraf te gooien. Waarschijnlijk moet je dan een nieuw ontwerp maken die dit kan op dergelijke manier. Afschakelen bij te hoge spanning hoort incidenteel te zijn, niet dagelijks een stuk of 10 keer (wat dus wel gebeurde).
Dat is geen bedieningsschakelaar maar een werkschakelaar en dus niet bedoeld om de panelen telkens mee in en uit te schakelen. Het zou ook zo maar kunnen dat je daardoor schade aan de omvormer krijgt.
Ik zit bij Zonneplan en heb 'Powerplay' met mijn zonnepanelen.

Ik hoef niks te doen. Zonneplan communiceert met de omvormer en schakelt soms mijn zonnepanelen uit. Ik krijg dan betaald ervoor zodat ik geen rendement verlies.

Prima oplossing.
Dus Zonneplan kan bij jou je zonnepanelen uitzetten als er teveel energie wordt geleverd op het net. Nu vraag ik mij af wat er gebeurd als je dan overdag je EV wil opladen, de wasmachine en wasdroger wil gebruiken e.d.? Kun je dan wel gebruik maken van je eigen zonne-energie oftewel schakelen de panelen dan weer aan?
Je gebruikt dan energie van het net, maar daar krijg je dan voor betaald.

Verder gebeurt het echt op kleine korte momenten. Dus meestal is het zo'n max 5 minuten.

Echt precieze data heb ik nog niet, die ben ik nog aan het verzamelen. Daarna zal ik die waarschijnlijk in het forum gooien.
Een firmware update waar de benodigde API wel in zit?
Enphase vertikt dat nu al erg lang om te willen inbouwen, dus zie niet dat het snel gaat komen.
Die remote functie is er om levering uit te kunnen zetten, maar alleen voor installateurs, niet de eindgebruikers. (Tenzij je weer honderden euro's gaat betalen om als eindgebruiker de 'installateur' rechten te krijgen).

Nieuwe software voor mensen met dynamische contracten om automatisch de levering aan te passen werkt alleen voor mensen met de duurdere gateways thuis die aangesloten zijn op slimme meters. Als je een model gateway hebt wat dat niet heeft (of je wil je slimme meters op een ander apparaatje aansluiten) dan kan het niet (terwijl iets simpels als 'congestie is panelen uit' best goed zou werken, ook voor mijn verdiensten... want nu betaal ik als het drukke uren zijn terwijl ik niet de optie heb ze uit te zetten).
Enphase vertikt dat nu al erg lang om te willen inbouwen, dus zie niet dat het snel gaat komen.
Die remote functie is er om levering uit te kunnen zetten, maar alleen voor installateurs, niet de eindgebruikers. (Tenzij je weer honderden euro's gaat betalen om als eindgebruiker de 'installateur' rechten te krijgen).
Tip voor de tweaker.
wow.. ik dacht 'dat is dezelfde tip zeker weer, waar ze een API endpoint geven wat dus niet beschikbaar is voor iedereen'.

Maar dit is een hardware mod *SMILE*.
En het is op de gateway, dus misschien zelfs een mooie soft-kill naar de inverters toe ipv de 'plotselinge stop' wat mensen afraden.
ik kwam dit toevallig pas tegen: https://enever.nl/zonnepanelen-aan-uit-zetten-enphase/
heb het nog niet uitgeprobeerd (heb mijn panelen net 1 maand :) )
dat is dus het API endpoint wat alleen beschikbaar is als je een installeteurs account hebt.
Enphase heeft een gesloten eco systeem dus die zijn inderdaad niet happig voor thirdparty.

Echter Enphase is al lang bezig met een update waarbij naar de dynamische prijs gekeken word.

https://enphase.com/nl-nl...-tarieven-technisch-brief

Daarbij zou het Enphase systeem bij negatieve stroomprijzen moeten afschakelen tot de eigen opwek overeenkomt met eigen verbruik. (iets wat het systeem al lang kan maar vroeger werd dit enkel gebruikt voor off grid)

Immers negatieve energieprijzen wilt niet zeggen negatieve nettarieven waarbij Enphase volgens hun support momenteel 0.13 per kwh nettarief all-in fixed gebruikt (niet aan te passen door gebruiker)

Dus in theorie zou het systeem tussen een energieprijs van -0.01 en - 0.13 PV afschakelen tot je enkel je eigen verbruik dekt en vanaf -0.14 volledig moeten afschakelen.
had ik vermeld in m'n post, dat werkt dus alleen met de (veel) duurdere metered gateway.
Voor mensen zonder die gateway doen ze het niet (terwijl het uitstekend zou kunnen, want de prijzen komen gewoon van online en er bestaat een software-kill optie, alleen voor installateurs).
In theorie zouden ze de pannelen kunnen killen met de niet metered gateway echter hoe ga je het ideale moment berekenen om dat te doen?

De negatieve prijs moet al onder de -0.14/kWh of -140?MWh zakken om zeker te zijn en zo diep zakt hij (nog) niet.

Als hij eerder realistisch staat op -0.05/kWh moet je dan alle zonnepanelen uitschakelen? Immers dan moet elke kWh ook aangekocht worden wat je vervolgens 0.08/kWh kost (-0.05 + 0.13 netkosten). Als ik 2 kW opwek en 1 kW verbruik kunnen ze dus beter blijven aanstaan. Dat verhaal veranderd weer als hij op -0.02 staat, dan moet ik al absurd veel overschot hebben voor je ze allemaal de nek omdraait.

Zonder te weten hoeveel opwek jij hebt en hoeveel van die opwek daadwerkelijk verbruikt word heb je geen flauw idee. Maar als je dat wel weet en je kan dynamisch schakelen is het plots eenvoudig, prijs negatief, limiteer export tot 0. Prijs gaat onder de nettkosten? Schakel alles uit.

Of het zou moeten zijn dat je echt veel panelen hebt en het heel snel op de kill knop duwen is maar als je 20-30 pannelen hebt liggen, wat is dan de kost van een metered versie in verhouding?

Enphase kijkt natuurlijk naar hoe ze moeten reageren op dynamische prijzen, Enphase (en andere) gaan zich niet bezig houden met de heel specifieke tijdelijke regeltjes om prijzen te berekenen van 1 land die niet weet wat ze willen.
Mensen zelf een ondergrens in laten stellen en klaar?
Dan kunnen de mensen die het liever niet heben het ook gewoon uit laten.
Mijn panelen staan in de zomer volop te stampen in de tijden 10:00 - 15:00 dat de stroom negatief is. Daar betaal ik dan een fractie per kwh voor (ipv dat ik er iets voor krijg).
Maar het huis doet dan niets, dus de panelen uit en ik gebruik hooguit 1.5kwh in die hele periode. Daar krijg ik dan een fractie voor, maar ik betaal ook de netbeheerder en zo. Dus nee, de stroom is niet gratis. Maar ik denk nog steeds iets goedkoper dan m'n volle panelen set laten produceren.

Daarbij, op dat moment is er blijkbaar drukte op het net en willen ze graag dat je stroom gebruikt, dus door m'n panelen uit te zetten help ik een beetje.

Ik saldeer niet, dus het bedrag voor teruglevering is wel iets om in de gaten te houden. Ik heb afgelopen jaar in mei bijvoorbeeld gehad dat ik _over de hele maand_ 2 euro moest betalen aan teruglevering. Dus over de hele maand was er toch zo veel negatieve stroom dat het uiteindelijk er voor gezorgd heeft dat het terugleveren mij geld kostte die maand, niet is opleverde.
(Ja, ik heb natuurlijk nog de stroom die ik niet af hoef te nemen door het feit dat ik panelen heb, en ik zeur ook niet hard.. maar het is wel opmerkelijk dat er echt al maanden zijn waar het toch best zou lonen om af en toe te panelen uit te zetten).

Persoonlijk - moet ik even daadwerkelijk precies nakijken - heb ik het gevoel dat ik al erg blij zou worden door de optie om dingen automatisch uit te zetten bij -0,10 / kwh, misschien zelfs al bij iets dichter bij 0.
Mensen zelf een ondergrens laten instellen, dat krijg je aan een paar Tweakers uitgelegd maar daar stopt het ook wel.

Overigens zou het voor diezelfde Tweaker een koud kunstje moeten zijn installer toegang te krijgen tot het systeem en op de knop schakel uit te duwen, nu niet dat Enphase het je moeilijk maakt. (nieuw account aanmaken, installer aanduiden ipv consument, serienummer van je gateway opgeven, confirmeren met je oud account dat deze installer toegang mag hebben)

Maar zet die knop open voor iedereen en het regent klachten dat hun systeem plots kapot is, never trust the end user is niet exclusief voor IT gereserveerd.
Maar het huis doet dan niets, dus de panelen uit en ik gebruik hooguit 1.5kwh in die hele periode.
Als je echt niets met je eigen opwek kan doen (ik laat er bijvoorbeeld al lang mijn was en droogkast op draaien overdag) en je bent nooit thuis in die uren, dan draait een PV installatie verlies. Zelfs al krijg je 0.05 euro gegarandeerd en wek je 4000kWh op per jaar kom je aan 4000 euro op 20 jaar.

De winst op PV heeft altijd in het hoekje gezeten, je wekt lokaal op en je verbruikt lokaal waardoor je niet over het net moet met bijkomende kosten en je defacto dezelfde prijs betaald als wat een gascentrale krijgt (exclusief handelskosten, excl. energieleverancier kost/winst, excl btw)

Probleem is dat men dusdanig met subsidie en regeltjes heeft liggen spelen dat de onderliggende economische realiteit helemaal zoek was. Tot iedereen van die PV panelen heeft, die economische realiteit begint door te tellen en het systeem barst.

En dan zit je met mensen waar nu plots moet blijken dat ze geen winst kunnen maken, zeer spijtige situatie want ik ga ervan uit dat je volledig ter goeder trouw handelde.

En nog altijd is er geen lange termijn visie want het volgende probleem staat ons al op te wachten, (bijna) iedereen heeft grid volgende omvormers gestoken thuis die simpelweg het net volgen. Echter de meerderheid van het net moeten grid ondersteunde omvormers of opwekkers zijn. De omvormers bij jou thuis gaan geen fase proberen te corrigeren, die schakelen gewoon af bij een fase verschuiving maar als de thuis omvormers in de meerderheid zijn, dan gaat die minderheid van de klassieke opwekers geen correctie meer kunnen afdwingen op het net. Afhankelijk van welke omvormers van Enphase je juist hebt zou het kunnen dat ze wel degelijk grid ondersteunend kunnen werken maar ze staan nu sowiezo permanent ingesteld om het net te volgen.

Heb je daar al 1 politieker over bezig gehoord? Ooit al gehoord over een plan, een idee gehoord waarbij consumenten een grid ondersteunde omvormer kan steken waar de netbeheerder mee kan communiceren om correcties uit te voeren? Bijlange niet, we lossen de problemen wel op als ze zich stellen.
Ben het helemaal mee eens dat het allemaal - en dus ook mijn keuzes - een beetje als kip zonder kop iets kiezen en of er achteraan lopen is.

Een manier om netjes en lange termijn goed de productie uit te zetten zou ik dus wel waarderen, maar ik weet ook niet of dit überhaupt technisch haalbaar is. Misschien eerder gewoon de panelen afdekken op afstand? 😉.

En 'het werkt' wel, want we proberen nu wel die uren overdag te vullen met stroom gebruik. De PHEV gaat express niet meer aan de laadpalen, maar houden we leeg totdat we hem thuis weer eens kunnen chargen. En ja, de wasmachine en droger gaan aan.
Punt is, de was doen met gezin met jonge kinderen is een redelijk non stop iets. Dus de wasmachine en droger gaan aan als het moet, niet als de stroom goedkoop / negatief is. Komt alleen vaak nog op hetzelfde neer gelukkig 😉.

Ik baal gewoon van de vele momenten dat er niemand thuis is en die panelen staan te produceren en dat ik er nu voor moet betalen. 0 opbrengst was uitstekend geweest. Betalen stond niet in mn planning. Maar ja, so be it.

Ik weet alleen dat er best wat andere leveranciers zijn die wel iets met automatisch uitzetten doen. Dus ik denk dat er wel iets mogelijk moet zijn. Maar ik ben niet de expert.

Dat truukje met installateur account werkt trouwens niet (meer). Ik heb altijd de melding gekregen dat er dan al een installateur is. Account aanmaken als installateur gaat tegenwoordig ook handmatig door enphase zelf geloof ik. Zoiets las ik op het forum. Maar wat er van klopt .
Mijn enphase systeem ligt er nog maar net op, systeem geeft mooi aan welke firma het gelegd heeft maar ik had geen probleem er met mijn eigen installer account op in te loggen inclusief de installer app om pakweg een noise test te doen.

Wel zag ik ergens een optie om de klant geen installer toegang toe wijzen. Mogelijks verkeerd vertaald in de app maar vond het iets raar want een klant is nooit installer.

Kan mij inbeelden dat installers geklaagd hebben dat het te simpel was voor klanten om installer te worden en dat dit een optie is om te verhinderen dat de klant gemakkelijk zelf installer rechten kan krijgen.

Zou enphase contacteren in dat geval.
Die gaat er bij mij niet inkomen, want dan koppel ik het ding gelijk los van het internet en wordt alle inkomende verkeer voortaan geblokkeerd.
Moet je mij eens uitleggen waaom ik met mijn investering de energie boer moet helpen?
Jarenlang steken ze de winst in eigen zakken wordt er niets geinvesteerd, want hadden ze aanzien komen
en nu tegen een of andere lullige vergoeding de boel laten uitzetten, dacht het niet.
Als ik stroom afneem dan betaal ik moet ik terug leveren dan wil ik dezelfde prijs
tot die tijd gaat alles in de batterij en gaat er niets uit
Fijne reactie. 1. Ik ken geen "energieboer" die niets geinvesteerd heeft. Er wordt altijd geinvesteerd, te weinig misschien, maar je overdrijft. 2. Waarom zou je niet vergoed willen worden? 3. Omwille van vraag en aanbod kan je, onder normale omstandigheden, nooit vergoed worden tegen dezelfde prijs. 4. Omwille van netkosten en taksen kan je ook niet vergoed worden tegen dezelfde prijs.

Take a chill pill. Geen reden om online stoer te proberen doen als een twaalfjarige. Tenzij je twaalf bent, dan is het ok, maar zet het er even bij, zodat we even nostalgisch kunnen terugdenken aan onze kindertijd en dan met extra mildheid reageren.
Als je het net ontlast met thuisbatterijen, hoeven je panelen ook helemaal niet uit. Waar haal je dat nou weer vandaan?

Je helpt ook niet zozeer je energieleverancier door je panelen uit te zetten, maar je helpt de netbeheerder. Dat is een heel ander bedrijf! Liander is netbeheerder, Zonneplan een energieleverancier (en leverancier van pv-installaties, thuisbatterijen en laadpalen voor EV's) die dynamische energiecontracten aanbiedt. Zonneplan interesseert het dus niet zoveel of jij je panelen uitzet, de tarieven worden negatief en je betaalt om terug te leveren als je ze aan laat zonder je eigen overschot op te slaan...
Eigenlijk staat het antwoord al in je vraag. Je hardware communiceert met de server van de leverancier, dus als op die server een bericht komt dat nu de panelen uit moeten kan dat signaal langs die route bij de zonnepanelen komen.
Het plan zoals hier beschreven is immers centraal aanbod van stroom aansturen op de vraag in het netwerk, dus niet jij als eindgebruiker die hoeft na te denken om aan de knoppen te draaien, dat wordt voor je gedaan.
Ik zie in deze context almaar gesproken worden over "uitschakelen". Waarom zou je je omvormer geheel uitschakelen? Je ben veel beter af als je omvormer dynamisch terugregelt tot je eigen verbruik. Je levert dan niets terug aan het net (wat het probleem hier en daar is) maar je eigenverbruik wordt dan zoveel mogelijk gedekt door je zonnepanelen - afhankelijk van hoeveel zonneschijn er is natuurlijk.

Het zal per omvormer variëren of dat kan en hoe dat werkt enz, maar ik heb een SolarEdge en die heeft een functie genaamd Active Power Limit, waarmee de omvormer kan worden geregeld van 0-100% van zijn maximale vermogen. Ik neem aan dat de meeste andere merken ook wel zoiets hebben.

Ik heb (met heel veel hulp op GoT, zie hier en blader omhoog) in Home Assistant een automation gemaakt die continue het maximale vermogen van de omvormer aanpast zodat er (bijna) niets wordt teruggeleverd.

Momenteel heb ik die automation uitgeschakeld staan, want ik heb nog een vast contract en ik woon in een moderne wijk met een goed stroomnet. Maar als er gekkigheid gaat gebeuren en ik wordt gestraft voor terugleveren, dan ben ik er klaar voor. Paar muisklikken en done.

Ik snap ook dat lang niet iedereen dit even bouwt, maar hier zitten we op Tweakers.net en kijken we verder dan simpelweg uitschakelen, toch?

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 12 september 2024 12:03]

Als pv goedkoper en efficiënter wordt, denk ik ook dat wat je omschrijft de toekomst wordt. Gewoon bijvoorbeeld 50kWp op je dak, zodat je zelfs op winterse dagen nog flinke opbrengst hebt. In de zomer is het dan prima dat het systeem op 10% draait.

Tel daarbij op dat batterijen steeds beter en goedkoper worden en dit probleem lost zich op termijn vanzelf op.
Je wil ze sowieso helemaal niet uitzetten, hooguit bij negatieve prijzen incl. belasting, je wil meestal alleen de teruglevering stoppen maar wel het eigen verbruik blijven opwekken. Daarvoor moet er 9/10x een meter van de omvormer-fabrikant worden geplaatst in de meterkast en dan regelt het zichzelf verder naar ongeveer 0 teruglevering. Het kan idd ook in HA, maar dat is geen OEM-oplossing die voor de massa bruikbaar is en ik wil iig zelf niet afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van domotica software voor dit soort zaken.

Ga je ze uitzetten, dan ga je weer betalen voor je afname terwijl je gewoon je eigen verbruik zou kunnen opwekken.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 12 september 2024 11:52]

SMA omvormers kunnen dit samen met de SMA Home Manager 2.0.

[Reactie gewijzigd door Navi op 12 september 2024 16:34]

Ik vind HA niet alleen en nadeel. Zelf kies ik ervoor om niet afhankelijk te zijn van zowel de omvormerfabrikant als de energieleverancier. Als een van beide iets updatet en de ander niet dan stopt het. Vind een van beide is eol, einde verhaal. Nog los van dat ik een iot-apparaat in mijn netwerk heb en die zijn vaak niet veilig. Nog los van dat ik mijn data niet in de cloud wil.
Je energieboer staat hier helemaal buiten. Dynamische prijzen en/of een signaal van de netbeheerder wordt op landelijk niveau door 1 of enkele entiteiten gegeven die niet eol zullen gaan.

Je bent wel afhankelijk van de fabrikant dan ja, dat klopt. Ik heb dan ook bewust voor een duurdere maar gerenommeerde partij gekozen die ik niet zo snel zie omvallen en die haar cybersecurity e.d. als geen ander op orde heeft.

Begrijp me niet verkeerd hoor, HA/domotica is heel mooi en ik gebruik het ook volop, maar ik wil dit soort dingen zelf liever in OEM-oplossingen die ik zonder gezeur kan doorverkopen met het huis en die elke willekeurige installateur kan en wil servicen als ik het huis verkoop of onverhoopt overlijdt ofzo. Ik had in m'n vorige woning wat meer esp- en software based oplossingen en daar had ik achteraf spijt van toen ik het allemaal weer ongedaan kon maken, omdat geen koper hierop zat te wachten.
Nou, waar 2 systemen communiceren moeten 2 partijen een standaard en protocol hanteren. Al zal het helpen dat, zo begrijp ik van jou, de netbeheerder het doet en niet tig losse bedrijfjes. Maar dan nog kan een Tennet besluiten het protocol te wijzigen, als de fabrikant van de omvormer daar niks of pas heel laat wat mee doet dan heb je, al dan niet tijdelijk, een niet-functionerend systeem. En die cloud, dat wil ik niet :)

Ik ben wel benieuwd welke merken jij gebruikt? Een van de problemen zoals ik die ervaar is er geen enkel product die het grootste deel van mijn thuisapparaten kan aansturen. Wat ik heb gezien houdt meestal op bij 1 a 2 apparaten.

Ik kan mij voorstellen dat je meer verwacht van een SMA dan Goodwe of Ginlong. En wat voor systeem/welk merk gebruik je voor aansturing van zonnepanelen/warmtepomp/ev-autolader (als je die hebt) wasmachine/droger/vaatwasser/zonnewering (al is die laatste niet direct maar indirect energiegerelateerd)?

Wat betreft de verkoop van het huis, ik heb niet de illusie dat een koper meer biedt voor het huis door een dergelijk systeem (home made of after market), daar is de waarde gewoon niet naar op de prijzen die je betaalt voor een huis. Dus daar denk ik dan niet over na. Verder snap ik wat je bedoelt met het moeten verwijderen en dergelijke, ik gebruik vooral ESP's met een stekkertje eraan ofzo. Die trek ik er ook zo weer uit,
De data komt van ENTSO-E, de beheerder van de day ahead energiebeurs die de prijzen vaststelt. Recent zijn er wat tests vanuit de netbeheerder om ook signalen te kunnen geven, maar vooralsnog is dat alleen icm een bepaalde energieboer en/of omvormer zoals waar dit artikel overgaat. Dat komt nog wel breder beschikbaar de komende tijd denk ik. Het zijn ook 2 hele verschillende dingen, de day ahead markt stuurt landelijk een dag vooruit op de uurprijzen, de netbeheerders zullen veel fijnmaziger op congestie in bepaalde gebieden sturen, als men wil in realtime.

Ik heb o.a. vanwege de softwarekwaliteit Solaredge omvormers genomen, die zijn ook zeker niet perfect, maar ze hebben dit soort software- en clouddingen gewoon heel goed en vaak ook als eerste voor elkaar. SMA is qua hardware echt kwaliteit, maar qua software blijven het toch helaas weer Duitsers, die kunnen dat gewoon echt niet. Paar weken terug nog een SMA voor iemand opgehangen en die apps zijn echt dra-ma-tisch traag en ongebruiksvriendelijk in vergelijking met SE.

Ik ben ook iemand die het liefst alles lokaal heeft, maar om op dynamische tarieven te kunnen regelen zal je toch echt die data van internet moeten ophalen, anders gaat dat gewoon niet werken, dus dan is dat via de fabrikant de route met de minste partijen en risico's. Het regelen naar 0 teruglevering werkt wel helemaal lokaal via een modbus kabelverbinding tussen de inverters en een meter in de meterkast.

Verder: Laadpaal is nu nog een oudje uit 2014 zonder allerlei smart features, ben er nog niet uit welke er na het salderen als vervanger komt, maar in principe kunnen ze tegenwoordig bijna allemaal standalone op solar-overschat en/of dynamische tarieven werken. Redelijk vergelijkbaar dus met de PV-omvormers. De L/W warmtepomp stuur ik via smart grid relais contacten, maar dat voegt allemaal niet zo heel veel toe, die wil je vooral zo constant mogelijk draaien en leuk dat je je SWW-run een beetje kan sturen, maar die verbruikt maar 1kWh. De airco's zijn wel weer goed te sturen, dat doe ik volledig lokaal via de airzone integratie in HA. Witgoed heeft allemaal een homewizard stekker en Miele smart grid (maar dat is in NL nog niet beschikbaar, schijnt wel te komen). Daar doe ik sowieso allemaal nog niks mee zolang ik kan salderen en ook dat is een beetje marginaal allemaal op het grote plaatje. Zonwering is deels somfy (aangestuurd met een 433mhz rfxcom) en deels velux (via een velux gateway).

Tot slot, het is vooral dat het ook zonder domotica gewoon alsnog moet werken. Dus domotica is leuk als add-on die parallel iets kan schakelen aan de normale bediening of allerlei zaken meet en uitleest, maar het moet er niet afhankelijk van zijn, been there done that en dat wil ik niet meer.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 13 september 2024 22:50]

Het uitschakelen (en weer aanschakelen) van de zonnepanelen gaat standaard geheel op basis van de spanning van het netwerk. De 230 volt die daar formeel officieel op staat heeft een marge van ongeveer 10%. Ze kan en mag dus tussen de (ongeveer) 210 en 250 volt zijn.

Voor een converter om energie aan het netwerk te leveren moet ze een iets hogere spanning leveren dan het netwerk al heeft. Dus als het net op 230 volt staat, zal jouw omvormer 233 volt of zo leveren. Is het netwerk echter 250 volt omdat de buren ook allemaal energie leveren, dan zou jouw omvormer dus 253 volt willen leveren. Maar als dat boven de maximale spanning is dan mag ze dus niets leveren en zal ze automatisch uit gaan. Zodra de spanning op het netwerk terug zakt tot 247 volt dan zal ze wel weer energie gaan leveren. Ze gaat dus automatisch uit en aan.

Disclaimer: De genoemde spanningen zijn ongeveer en uit mijn hoofd, ik heb even geen zin om de exacte en formele getallen op te zoeken.

Voor de handige jongens die denken dat zij hun omvormer wel op een iets hogere max spanning kunnen zetten dan formeel mag: Daarmee gaat als eerste de spanning bij jou in huis omhoog. En dus ook voor al jouw eigen elektronica. Die gaat dan dus als eerste kapot.
Ja precies, uitzetten aan de AC kant met een schakelaar wel je echt niet contant doen.. dat is gewoon slecht

Maar ook al had de omvormer en DC uit schakelaar, dat wil ik ook niet.. wat ik wil is een piek afvlakking.. dus ipv dat hij nu 2kw genereert, wil ik kunnen zeggen genereer maar 500w... Zodat ik bijna niks meer lever maar ook niet plotseling van het net gebruik..

Zat er al over na te denken om maar een 3kw kachel in de tuin te zetten die ik heel precies kan schakelen en dat ik die automatisch laat schakelen afhankelijk van de terug levering.........
Is bizar maar ja, dat willen ze toch?!

Wat ik maar niet snel van die zonneplan batterijen.. hoe werken die nu precies want ze staan achter de meter, dus als wat je van het net aftrekt moet ik belasting betalen.. en als we even geen rekening houden met de salderingsregeling, dan krijg ik geen belasting meer terug als het terugvloeit het net op
Ik zou sowieso niet volledig willen afschakelen, alleen terugregelen naar het niveau dat ik op dit moment aan eigen verbruik heb. Stel dat het zonnig en winderig is en ik een was aan het draaien ben en de airco aan heb. Tenzij je verbruik in die periode gratis is of je geld toe krijgt, zie ik niet waarom je niet tenminste je eigen verbruik wou willen dekken in dat tijdsvak.
Er is, volgens mij, geen standaard voor de api van omvormers,zonnepanelen, etc. Deze markt is veel te nieuw daarvoor. Kijk maar eens naar de Smarthome ontwikkelingen. Er is sinds kort pas een "standaard" met Matter,. Dus tot die tijd lijkt mij het nogal koffiedik kijken,

Maar ik zie ook andere enge dingen.
De energiebedriijven en liander willen/krijgen toegang tot zonnepanelen van particulieren (en bedrijven?) Dit om netcongestie te voorkomen.
Maar....
Wat als Liander/Zonneplan gehacked wordt en de hackers schakelen alle panelen in/uit?
Wat als de energiebedrijven denken "ik schakel de panelen uit want dan hoef ik minder uit te betalen"...
Wat als Liander/Zonneplan gehacked wordt en de hackers schakelen alle panelen in/uit?
Onwaarschijnlijk, maar als hackers dat zouden kunnen, dan kunnen ze toch ook gewoon een energiecentrale (gas, kolen...) uitschakelen?
Wat als de energiebedrijven denken "ik schakel de panelen uit want dan hoef ik minder uit te betalen"...
Ten eerste valt het nogal op als panelen worden uitgeschakeld op een bewolkte dag bijvoorbeeld. Maar vooral: de terugleververgoeding is nihil. Dat zou betekenen dat de energiemaatschappij elders energie moet inkopen, tegen een hoger tarief, om pv-bezitters dwars te zitten. Klinkt heel erg alu-hoedje in mijn oren.

Tot slot: het gaat om Zonneplan. Die leveren alleen maar dynamische contracten. Ze zullen je omvormer waarschijnlijk afschakelen als de prijs richting 0 of zelfs negatief gaat. Dan wíl je helemaal geen overschot pv-stroom aanbieden. Als het negatief genoeg wordt, kun je zelfs beter van het net stroom halen.
Onwaarschijnlijk, maar als hackers dat zouden kunnen, dan kunnen ze toch ook gewoon een energiecentrale (gas, kolen...) uitschakelen?
Zo onwaarschijnlijk is dat dus niet. Er stond laatst al een artikel op Tweakers over de hele slechte beveiliging van de omvormers. Koppel dat met de, meestal, slechte beveiliging van grote bedrijven en goed geinformeerde hackers en je bent er.
Kunnen ze dan niet een energiecentrale hacken? Ik hoop dat dat niet gaat gebeuren. Maar we zien tegenwoordig veel meer hacks bij leverancieren, zoals zonneplan.
Gebeurt dit dan ook voor alle zonneparken van de grote organisaties?
Ja volop eigenlijk. Bij nieuwe grote installaties is het bijna standaard en veel oude installaties worden geschikt gemaakt hiervoor. Het probleem is nu zelfs vaak dat er zoveel zonneparken meeregelen met de onbalans dat er overgecompenseerd wordt. Het net gaat dan heel snel op-en-neer van overschot naar tekort en weer terug. Tennet roept dan regeltoestand 2 af en dat is het signaal aan iedereen die passief meeregelt om niets meer te doen. Tennet heeft tijdje terug aangegeven dat partijen die met de onbalans passief meeregelen niet meer dan 20% per minuut zouden moeten regelen, omdat er anders te snel gereageerd wordt.

Dit gaat overigens over onbalans en niet over (lokale) congestie. De reden dat de regelbare zonneparken en -daken op de onbalans reageren (en niet op congestie), is omdat je bij onbalans financieel voordeel kunt halen als je passief reageert (dus zonder eerst een contract hiervoor af te sluiten met Tennet (en Tennet maakt dat mogelijk omdat er dan minder wel gecontracteerde partijen afgeroepen hoeven te worden)). Voor congestie is er nog geen goede mogelijkheid om geld te verdienen als je dit oplost voor een DSO. Vandaar dat deze pilot er dus is om te kijken of het helpt en te ontdekken hoe zo'n contract tussen een DSO en flex aanbieder opgesteld kan worden.
Precies. PV vermogen bij particulieren is nog altijd significant lager dan bij (gesubsidieerde!)
zonneparken

https://www.rijksoverheid...+correctie+2023+10+06.pdf

[Reactie gewijzigd door Kermit123 op 12 september 2024 10:15]

Deze parken worden aangesloten op een plek waar dit kan, vaak is dit het middenspannings netwerk.
Het grote verschil tussen de zonneparken en particulieren is dat voor de zonneparken er een vergunningsaanvraag is en dat deze kan worden geweigerd als er geen ruimte op het net in de regio is.
Voor particulieren kan iedereen met ruimte (en geld) zijn dak vol gooien en over zijn hele aansluiting terugleveren zonder dat de netbeheerder hier ik tegen kan doen.

de zonneparken worden bij overproductie (meer aanbod dan vraag) afgeschaald of zelf helemaal afgeschakeld wat bij particulieren alleen mogelijk is als de spanning boven de 253v komt.
Snap ik, waar ik me meer over verbaas is dat er enorm veel aandacht is voor particulieren en gedoe over negatieve prijzen voor energie. Hoe graat probleem dat is, terwijl commerciële parken nog steeds bijgebouwd worden.

Maar nogmaals, ik begrijp dat dit artikel gaat over het afschakelen bij overbelasting. Wat ik wel vreemd vind is dat bij overbelasting dit al automatisch gebeurd bij een spanning, zoals jij ook al aangeeft, boven de 253V. Daar heb je zonneplan niet voor nodig
Zonneparken zitten ook op een ander 'niveau' in het elektriciteitsnet. Waarschijnlijk zelfs op een plek waar het al niet meer van de regionale netbeheerder is (maar ik weet ook niet precies hoe ver de verantwoordelijkheid van Tennet eindig, en waar die van Liander, Enexis, etc. begint en of daar nog wat tussen zit).

Netcongestie op het midden- en hoogspanningsnet zal ook vast een ding zijn, maar het gaat hier vooral om de lokale netten waar particulieren op aangesloten zitten en daar kan het denk ik zeer significant helpen als stroom uit PV, stroom naar EV's en thuisbatterijen als buffer daartussen slim wordt gestuurd.
elke omvormer zal al afschakelen indien er op wijkniveau er ' net congestie' op treedt. Mijn buurman heeft een batterij staan van 0,5MWh (ja serieus ding en op boeren bedrijf). Hij werkt ook met Zonneplan, maar alleen maar om een financiële reden. Bij mij bekruipt het gevoel dat dit hele verhaal ook weinig te maken heeft met techniek en veel met financiën.

Ik zie het 'technische' probleem niet zo op wijk niveau, als er te veel aanbod is, schakelt de boel van zelf (verplicht om veiligheidsredenen) af en zodra er weer vraag is weer in. Daar heb je Zonneplan niet voor nodig
Maar je wil al graag actie ondernemen VOORDAT er daadwerkelijk netcongestie is.

En zeker als je dat ook kan combineren met slimme aansturing van batterijen en laadpalen in de buurt, dan hoeven er helemaal geen omvormers in de "Help, 254 volt!" nood-uitschakeling.

En ik kan me voorstellen dat powerplay meer doet dan maar gewoon rucksichtlos omvormers uitschakelen, maar dat het bv. ook het terugleveren kan minderen, zodat niet ineens een heleboel mensen met 0 productie zitten, maar hooguit wat minder .

[Reactie gewijzigd door eymey op 12 september 2024 16:42]

Heb je het artikel überhaupt gelezen? Het gaat om een pilot van Zonneplan en Liander. Volgens mij richt Zonneplan zich op consumenten. Dan heb je het antwoord dat je zoekt al.
Het lijkt mij een terechte vraag of dit voor de grotere parken ook gebeurt.
Als je het zo goed weet zou je er ook voor kunnen kiezen om een echt antwoord te typen. Zoals MarcMK2 doet bijvoorbeeld.

Het antwoord is overigens: JA

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 12 september 2024 16:10]

Ik vind het dus totaal geen terechte en relevante vraag. Plus er zit een ondertoon in van “ze pakken alleen de gewone burgers”.
Het antwoord is overigens nog steeds nee. “Dit” in de vraag slaat terug op het artikel (althans als het relevant zou zijn). De pilot heeft geen betrekking op bedrijven, dus het antwoord is nee.
Blijkbaar ben je heel erg goed in het ontdekken van ondertonen.
Dat je vervolgens 'dit' letterlijk uitlegt alsof het onderdeel van het artikel is en daarom 'op de pilot' slaat is dan ook onverwacht aangezien de poster duidelijk bedoelt dat het over 'aansturen tegen netcongestie' gaat.
En dat is ook de titel van het artikel.
Dan moet de poster dat in het forum bediscussiëren. Het is gewoon off-topic als het niet over het artikel gaat.
Alle energiecentrales, zonneparken inclusief, zijn verantwoordelijk om de balans op het energienet te bewaren. Als ze bijschalen of afschalen om de boel in balans te houden dan krijgen ze daar een vergoeding voor. Maar daar staat tegenover die onbalans markt heel volatiel is, en het zomaar kan gebeuren dat op het verkeerde moment afschalen of bijschalen een flinke rekening oplevert. Risk/reward op een manier die je als consument niet wil dragen ;)
Ja, zonneparken schakelen af als er overcapaciteit is. Dit heet curtailment.
Lijkt me niet. Dat soort parken zit vaak ook niet op het laagspanningsnet (waar de grootste problemen zijn qua netcongestie) maar op een middenspanningsnet.
Nee natuurlijk niet. Consumenten laten investeren en daarna laten betalen is het beleid. Zo lijkt het in ieder geval.

Parken werken overigens niet op laagvoltage, dus als voltage >250-255V wordt schakelen ze niet uit zoals consumenten omvormers.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 12 september 2024 10:53]

ja dit is al vrij standaard.
Ik vraag me sowieso af hoe het aantal aansluitingen op een elektrisch circuit "drukte" kan veroorzaken. Alsof mensen die terugleveren iets anders doen dan minder verbruiken. Er gebeurt niks als je ergens een extra voeding parallel erbij op je circuit aansluit, behalve dat de leverancier over tijd meer overhoudt.
Dat woord 'drukte' stoort mij ook, iets in het kader van "eigen-Amps-eerst" , geen import-Amps welkom, die zorgen alleen maar voor overbevolking ... uhhh overbelasting van het net.
Is er dan geen mogelijkheid om sneller te anticiperen en electriciteitscentrales een standje lager te laten produceren.
Of is het vanwege de overcapaciteit van al die amps waardoor er geen meerdere aansluitingen kunnen worden gerealiseerd?
Hadden 'ze' dan niet al vooruit kunnen kijken dat het net uitgebreid moet worden voordat dit probeem nu al jaren een nog groter probleem aan het worden is? Tja, dat je nu gaat uitbreiden is een beetje met een vooruitziende blik..., maar dan pas achteraf uitgevoerd!
En wie is er de dupe van dit non-beleid, de con-su-ment !
Als je het mij vraagt is het alleen maar onderdeel van de dans om zelfvoorzienendheid van particulieren te voorkomen.
Hoe ziet zo'n 'thuisbatterij' eruit? Dat moet een dichtgetimmerd systeem zijn waar particulieren niet zelf aan kunnen komen of niet zelf mogen installeren.
Er zijn heel veel experts vanuit de energiebranche die al JAREN waarschuwen voor wat nu gebeurd.
Als je echter politieke partijen hebt die koste wat koste een energietransitie er doorheen gaan duwen en dus massaal inzetten op windmolens en zonnestroom en daarbij al die adviezen van de echte experts negeren, dan krijgt je wat we nu hebben.

Al jaren geleden is aangegeven dat je een heel nieuw grid NAAST het bestaande grid moest bouwen puur voor invoeding van energie. Op strategische plekken koppel je vervolgens het "verbruik" grid aan het "productie" grid en zo kun je energie sturen.
Aangezien dit verhaal te veel zou kosten en te lang zou duren zijn nu op willekeurige plekken in het "verbruik" netwerk ook productie faciliteiten als windmolens of zonneparken toegestaan.
Dit was geen probleem zolang de afname maar constant en vrij hoog was.

Vervolgens ging men ook toestaan dat mensen ongelimiteerd zonnepanelen mochten plaatsen en dit verstoort de afname. De balans tussen centrale productie en afname is verstoort. Op momenten dat er veel productie is, is er juist weinig afname. Die energie is er wel en moet dus vervoerd worden over netwerken die daar nooit voor bedacht zijn. Wat nog vervelender is, is dat nu mensen warmtepompen hebben en elektrische auto's. Het verschil tussen vraag en aanbod is hierdoor veel groter geworden. Dus waar overdag stroom teveel is, is er 'snachts te weinig. Als er dan ook nog weinig wind is, moeten overal gas centrales maximaal produceren om maar genoeg energie te kunnen leveren. De vraag is dan ook nog veel groter dan voorheen, dus transport wordt ook lastig.

Allemaal grote technische gevolgen door heel slecht politiek (links) beleid.
Verschil tussen midden- en laagspanning. In de woonwijk laagspanning (230V), gevoed met middenspanning (50 kV). Windmolens en de grotere ZP parken voeden in op het middenspanningsnet waarbij grote windmolenparken gelijk de boel op het hoogspanningsnet zetten. Deze zijn dus geen aandeel in de lokale netcongestie.
OK. Maar hoe zit het met het gebruik van je thuisaccu... Ik vul dat ding toch met mijn zelf opgewekte stroom? Als hij nog niet vol is, blijven mijn panelen (bij zonneschijn) leveren, toch? Dus waarom zou Liander mijn thuisaccu moeten gebruiken als zij teveel energie hebben, en tegelijkertijd mijn zonnepanelen uitschakelen om overcapaciteit te voorkomen?????
Dat gaat dus via het algoritme van zonneplan. Het is eigenlijk een soort virtuele energiecentrale (ook wel VPP genoemd), maar de batterijen en zonnepanelen zitten verspreid over Nederland. Daar zal ook een voorspelling voor de verwachte PV opbrengst in zitten, op basis van de weersvoorspelling. Je kunt dus PV pieken en daaruit voorkomende congestie voorspellen, en daar al van te voren op hanteren door de batterijen leeg(er) te houden.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 12 september 2024 11:25]

Wel apart proef van september tot november, dan is de grote piek van PV al geweest.
En in de herfst juist meer wind ipv zon. Dus overbelasting stroomnet dan nog steeds een probleem?
Wind drukt prijzen negatief, dit zag je vorig jaar goed in de cumulatieve negatieve uren: stralende weken maar geen stijging negatief.
De piek van PV wel inderdaad maar er wordt nog genoeg opgewekt. Zeker in massa. Daarnaast kunnen ze met de laadpalen en batterijen nog behoorlijk wat sturen om de piekbelastingen qua verbruik af te zwakken.
Beter dan nu een paar maanden wachten.

Een proef hoeft natuurlijk niet onder ideale omstandigheden te gebeuren. Ook zonder dat er netcongestie optreed kan je al de invloed bekijken van het dynamisch schakelen van dergelijke apparaten. Daarom is het een proef, om van te leren.
Ik vind het juist wel verstandig. Je moet ook niet teveel harde pieken en dalen krijgen natuurlijk. Dan kun je dat beter testen in periodes dat het wat rustiger is. Dan hebben de pieken en dalen wat minder impact.
Ik denk dat het nu vooral om haalbaarheid zal gaan en niet zozeer de diepgaandere zaken. En hoeveel fabrikanten uberhaupt hier rekening mee hebben gehouden. Daar kom je alleen maar achter bij dit soort proeven.

En wellicht is het ook een gebied waar netcongestie hoog is en waar het dus veel verschil kan maken.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 12 september 2024 10:55]

Op zich kan een netbeheerder in een gebied gewoon de netspanning laten oplopen tot > 253V dan gaan omvormers vanzelf uit.
Nieuwe omvormers ondersteunen vaak wel aansturing op afstand door bv terugregelen met x % tot soms naar 0.
Maar dan gaat er wel meer uit en dat wil je ook niet.
Manipulatie allemaal. Nu denkt en merkt de consument het nog niet zoveel maar zo gauw de pilot voorbij is, uiteraard succesvol, en zo gauw de zomer begint aan te komen dan zit de consument met de gebakken peren; want er wordt dus ook niet gesaldeerd.
De auto is nu niet langer de melkoe; maar het elektra systeem een melkkoe voor velen.
Leuk dat je er een financiële vergoeding voor krijgt, maar eigenlijk is dit model veels te lucratief voor dit soort bedrijven. Jij als klant moet de spullen inkopen, de slijtage hiervan is jouw probleem.
Los van de software die dit misschien nog netjes regelt, het handmatig uitschakelen van je omvormer vinden je zonnepanelen op den duur ook niet leuk omdat ze in één klap hun stroom niet meer kwijt kunnen. Het hele PowerPlay is inspelen op de onbalans markt en verder krijg je een eventuele vergoeding bij misgelopen inkomsten, wat dus weer op die onbalans markt gericht is.
Yariva Moderator internet & netwerken @Fab1Man12 september 2024 10:20
Maar juist al deze punten komen toch terug in het artikel?
Jij als klant moet de spullen inkopen, de slijtage hiervan is jouw probleem.
Welke aantoonbare slijtage? Het is niet alsof iemand van Liander de deur opent en de schakelaar om komt zetten. Dit wordt netjes afgeschakeld d.m.v. een call naar je omvormer om de teruglevering stop te zetten. Dat is geen gek proces en is een degelijke installatie voor gebouwd.
Los van de software die dit misschien nog netjes regelt, het handmatig uitschakelen van je omvormer vinden je zonnepanelen op den duur ook niet leuk omdat ze in één klap hun stroom niet meer kwijt kunnen.
Maar dat gebeurd dus niet.
Het hele PowerPlay is inspelen op de onbalans markt en verder krijg je een eventuele vergoeding bij misgelopen inkomsten, wat dus weer op die onbalans markt gericht is.
Zoals ik het artikel lees heeft het niets met een onbalans markt te maken maar wel met de daadwerkelijke capaciteit van het koper in de grond en de trafo om de hoek. Dat de onbalans markt ook kijkt naar vraag en aanbod klopt natuurlijk. Maar deze proef gaat puur om netbelasting tijdens piek momenten verminderen. Op deze manier kan netuitbreiding (waar dit kan) worden uitgesteld. Juist zodat er meer mankracht vrij komt om andere kritischere delen van het net wel sneller aan te pakken. Dit betekend niet dat de netuitbreiding er nooit zal komen. Maar wel dat er een betere schifting kan worden gemaakt met al het werk dat moet gebeuren.

Dan zijn dit soort proeven waarbij een huishouden in essentie niks merkt en wel een vergoeding krijgt echt top. Je heb er geen omkijken naar, mist geen inkomsten, betaald op ten duur minder aan de netleverancier (want in de grond spitten is nog veel duurder voor Alliander) en kan wel gebruik blijven maken van een stabiel netwerk.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 12 september 2024 10:24]

Wat betreft slijtage, de accu die jij hebt ingekocht kan opeens zwaarder belast worden met meer cycli dan jijzelf wellicht zou gebruiken. Of het nou weinig of veel slijtage is, het is slijtage.

In de laatste alinea van dit artikel staat wel degelijk dat op andere plaatsen men handmatig de zonnepanelen moet uitschakelen, en laat dat nou net die klap op je omvormer te zijn.
Maar jij als eigenaar zal eerst de leverancier hier toestemming voor moeten geven.
Dus een beslissing die je zelf neemt. En waar je voor vergoed wordt. Niet eentje die je opgelegd wordt.
Dat klopt, alleen zal het in de praktijk wel vaak zo zijn dat de gemiddelde consument, die hier niet zo gek veel weet van heeft, het allemaal wel geloofd en er makkelijk in mee gaat. Die compensatie/vergoeding die je krijgt zal geen potten breken en ik durf te wedden dat daar het stukje slijtage/afschrijving gewoon niet in meegenomen is, en daar kom je dan te laat achter.
De gemiddelde consument heeft geen thuisaccu. Dat is voorlopig voorbehouden aan een groep mensen die zich er daadwerkelijk in verdiept hebben, en het geld er voor hebben. Levensduur,afschrijving en mogelijk terugverdien tijd zal door deze groep tot op de punt zijn uitgezocht.
Ik denk dat je je daarin vergist. Als je kijkt naar Bright, wat half gesponsord lijkt te worden door Zonneplan, is het hele concept van Zonneplan juist gericht op de consument die er allemaal niet zo veel van weet. Besef wel dat je voor dit hele gebeuren alles bij Zonneplan moet afnemen; zonnepanelen, batterij én energiecontract.
Yariva Moderator internet & netwerken @Fab1Man12 september 2024 10:31
Over de accu heb ik hier een reactie geplaatst :)

Dan hebben ze het wel over oude omvormers. Maar daar heb je wel een punt. De meeste omvormers die ik ken hebben al een mooie knop om productie (tijdelijk) te onderbreken.
Wijs eens aan bij mijn 3-4 jaar oude SolarEdge...
Welke aantoonbare slijtage? Het is niet alsof iemand van Liander de deur opent en de schakelaar om komt zetten.
De thuisbatterij slijt hier toch wel van?
Dat platform kan bij overschotten automatisch stroom opslaan in thuisbatterijen en waar nodig zonnepanelen tijdelijk uitschakelen, legt Jochem van Vuren van Zonneplan uit
Yariva Moderator internet & netwerken @runnershigh12 september 2024 10:29
Mijn verstand gaat voornamelijk over zonnepanelen en niet over thuis accu's dus goed gespot. Mijn aanname hierin is dat een accu vaker laad en ontlaad. Echter wanneer dit tussen de 20 en 80% blijft vallen die cyclussen toch mee? Dat zien we ook al terug met Lithium accu's in EV's.

Maar mocht het wel je levensduur van de accu naar beneden halen, dan krijg je hier ook vergoed voor door Alliander en zou dat dan de kosten van de huidige / een nieuwe accu niet moeten compenseren? Dat zou ik wel logisch vinden. Je helpt mee met het net, dan moet je daar beloond voor worden. Niet voor worden gestraft.
Kleine nuance:

Als je een batterij hebt met 70% SoC en deze discharged door het uitschakelen van de panelen naar 50%, gebruik je 20% van de accucapaciteit. Na 5 x op deze manier te hebben gedischarged, heb je 1 volledige charge/discharge cyclus voltooid (5 x 20% = 100%).
Gebeurd dit normaliter 1 a 2 x op een dag, maar door het afschakelen nu 5 x, zit je in principe een stuk sneller aan een volle cyclus, en bereik je dus ook sneller het maximum aantal charge/discharge cycli van je batterij.

Nu verwacht ik dat dat overdag niet zo'n vaart zal lopen, en zeker niet met een maandje testen, maar het kan dus wel significant schelen voor je batterij zo te zien.
Maar mocht het wel je levensduur van de accu naar beneden halen, dan krijg je hier ook vergoed voor door Alliander en zou dat dan de kosten van de huidige / een nieuwe accu niet moeten compenseren?
Ik hoop het maar. Wat zou een redelijke compensatie zijn per kWh?
Liander compenseert eventuele misgelopen inkomsten is verre van een ideale situatie en toont ook aan dat @Fab1Man een punt heeft dat het veel te lucratief is. Dat geld ter compensatie komt namelijk niet uit de lucht vallen. Het bedrijf dat compensatie geeft is geen goed doel. Ze halen die compensatie dus uit andere inkomsten, zoals de prijs die alle betalende klanten betalen. Bij een klein experiment is dat compenseren uit andermans geld inderfaad nauwelijks zichtbaar. Maar net als bij een piramidespel kun je niet iedeteen maar gaan compenseren. Dus het compenseren is alleen voor de klanten die graag geloven dat het ideaal is om zelf gecompenseerd te worden zolang het bestaat. Het heeft niets met een ideale situatie te maken dat we redelijkerwijs iedere eigenaar van zonnepanelen maar kunnen compenseren als dit over alle klanten gaat. En dat laatste is wel waar dit experiment naar toe gaat: consumentenzonnepanelen van afstand laten reguleren als die overlast veroorzaken voor de stroomlevering.

[Reactie gewijzigd door kodak op 12 september 2024 11:12]

Yariva Moderator internet & netwerken @kodak12 september 2024 11:26
Nee de ideale situatie is natuurlijk een dikke koperen kabel om nog meer vermogen te transporteren. Maar dat moet overal in Nederland gebeuren. Met als resultaat wachtlijsten terwijl mensen wel al willen uitbreiden en elektrificeren.

En wanneer de schop eenmaal de grond in gaat kost dit bijzonder veel geld, veel en veel meer dan dat kleine beetje compensatie. Werknemers kosten geld, dikkere trafo's kosten geld, vergunning en juridische trajecten kosten veel tijd en bakken met geld. In plaats van al deze werkzaamheden tegelijk laten gebeuren (en dus vele meer personeel aannemen wat ook niet gratis is en dus indirect op het bordje van de klant komt) kan je middels dit soort initiatieven de werkzaamheden beter managen en spreiden met minder mensen.

Ik kan natuurlijk niet onder de motorkap van Alliander kijken of op hun rekening. Maar ik gok dat deze vergoeding netto toch positief uitkomt tegenover de extra kosten met extra personeel om het werk eerder klaar te hebben. Maar dat is een onderbuik gevoel.
Mijn punt is dat je stelling dat het ideaal zou zijn slechts voor een heel select groepje op gaat als deze vooral zichzelf willen laten compenseren om niet aan een algemeen probleem mee te doen. Het probleem is dat er gewoon geen algemen ideale situatie is met de grote hoeveelheid probleemveroorzakers waar anderen niet om gevraagd hebben.

Heel veel Nederlandse huishoudens hebben geen zonnepanelen. Die hebben ook niet gevraagd om massaal en jaren lang te doen alsof die panelen lucratief zijn zolang het de eigenaren maar nauwelijks tot niets interesseert dat ze verstoringen veroorzaken. En nu die eigenaren daarop gewezen worden willen ze er kennelijk niet aan dat xe een probleem vormen en niet makkelijk kunnen verdienen. Nee ze willen compensatie dat hun investering niet lucratief is en weinig waarde voor ze heeft als een ander ze niet blijft compenseren. Compensatie die niet geïnvesteerd kan worden in meer mensen en middelen die mede door hun toedoen een te kort aan is. Er is in de praktijk geen ideale situatie waar iedereen voordeel heeft. Zeker niet als eigenaren van zonnepanelen wel de voordelen willen en de nadelen maar blijven afschuiven op anderen of door energiebedrijven vertroeteld worden met 'gratis' geld.
Ik denk dat je't economische punt enigzins mist. De compensatie is in principe voor gemiste inkomsten. Aangezien het om de piekmomenten gaat, is de elektriciteitsprijs sowieso laag, en hoef je dus redelijkerwijs niet veel compensatie te betalen. Sterker nog, als de elektriciteitsprijs negatief dreigt te gaan in de toekomst dan is de redelijke vergoeding toch al nul. Al met al hoeft dit dus helemaal niet duur te zijn.
De economie draait voor een groot deel op hele kleine beetjes die in totaal een enorme waarde (kunnen) hebben. En door te stellen dat wie problemen veroorzaakt compensatie (financiële beloning) uit andermans zakken krijgt, hoe klein ook, is dus kleine tot heel grote sommen geld aan het uitgeve die geinvesteerd kunnen worden in oplossingen (belonen) die nagenoeg juist problemen voorkomen in plaats van bijdragen. Daarbij is belonen van fout gedrag hoe dan ook niet snel economisch rendabel. Eerder juist niet, kijk naar wat het belonen van liever een verdien/compensatiemodel voor zonnepanelen hebben veroorzaakt dat er nu regulering met behoud van belonen als 'oplossing' komt. Het doel is duidelijk niet het stoppen van de prioriteit om heel fout te verwachten dat als je zonnepanelen neemt je bescherming hebt tegen commercieel verlies. Het doel lijkt om dat in stand te houden zolang anderen maar waarde ophoesten. Hoe klein of groot dat ophoesten ook is. De enige realiteit lijkt me dat het mede veroorzaken van een probleem en dat veroorzaken stoppen geen enkele beloning hoort te hebben, zodat de eigenaren eindelijk eens gaan beseffen dat energieopwekken niet ongebreidelde maar waarde heeft.
Helemaal juist verhaal
Ergens vind ik het een mooie proef, maar ergens anders vraag ik mij af hoe we hier nu weer mee opgelicht gaan worden.
Want uiteindelijk was het doel om zoveel mogelijk zonnepanelen te leggen om zoveel mogelijk groene energie op te wekken, met een gunstig kostenplaatje voor huishoudens, maar ook voor de energiebedrijven die daarmee CO2 rechten niet hoefden in te kopen.
Echter na de energiecrisis zie je de energiemaatschappijen ondanks hun winsten toch kosten richting zonnepanelen houders brengen, en nu zie je weer betaalde diensten verschijnen die dan die zonnepanelen aan en uit zetten naar behoefte, en waarvoor je ook weer moet investeren als huishouden in een accu voor lokale opslag.
Echter, nergens zie je staan beschreven dat er gehandeld wordt in jou belang als eindklant. Dus straks is er veel windstroom van het windmolenpark van je energieleverancier, en er is veel zon. Welke keuze wordt er gemaakt, het uitzetten van de windmolen waarvan de winst compleet voor de energieleverancier is, of het uitzetten van de zonnepanelen waarvoor ze een vergoeding moeten betalen?
En nu ziet het er allemaal goed uit in de proef, maar blijft het zo, en hoe garandeer je dat over 5, 10, 25 jaar?
Je wordt opgelicht doordat je als consument een batterij aan mag gaan schaffen als compensatie van jarenlang wanbeleid als het gaat om het verzwaren van het grid.

De winsten van de netbeheerders zijn door de aandeelhouders afgeroomd in plaat van geïnvesteerd in verzwaring en gecentraliseerde overcapaciteit opvang(wijk batterij).

Iedereen zag het jarenlang aankomen, maar er is heel beperkt gehandeld. Nu krijgen we de rekening voor het wegkijken gepresenteerd. Helaas land die niet waar deze hoort maar bij de eindgebruikers die al heel lang belasting en kosten betalen om deze situatie te voorkomen.
De winsten van de netbeheerders zijn door de aandeelhouders afgeroomd in plaat van geïnvesteerd in verzwaring en gecentraliseerde overcapaciteit opvang(wijk batterij).
Dat is onzin, er zijn tientallen miljarden geïnvesteerd de afgelopen jaren. Hier zijn de cijfers van TenneT bijvoorbeeld: https://www.tennet.eu/nl/...tor-relations/kerncijfers

En wijkbatterij? Daarbij komt veel meer kijken dan alleen geld. Er is al weerstand van omwonenden als je een transformator plaatst, laat staan een wijkbatterij.
Iedereen zag het jarenlang aankomen, maar er is heel beperkt gehandeld. Nu krijgen we de rekening voor het wegkijken gepresenteerd. Helaas land die niet waar deze hoort maar bij de eindgebruikers die al heel lang belasting en kosten betalen om deze situatie te voorkomen.
Wie is die iedereen? Achteraf klagen is altijd makkelijk. Netbeheerders zagen de groei aankomen, maar hebben deze ook onderschat. Dat heeft onder andere te maken met de oorlog in Oekraïne en de daardoor hoge gasprijs waardoor consumenten en vooral bedrijven massaal elektrificatie plannen hebben versneld. Daarnaast is de ACM wellicht te strikt geweest met het goedkeuren van plannen.
Toen het debat over de energie transitie jaren geleden begon en ook de van het gas af campagne kwam er op menig verjaardag toch echt de vraag voorbij hoe al die energie ineens door diezelfde draadjes zou moeten gaan passen. Maar blijkbaar was dat niet bij iedereen zo.

Uit je eigen link, boekjaar 2023 een resultaat van 1,071 miljard. Dat is dus niet het netwerk in gegaan.

Die weerstand is natuulijk lang niet overal aan de orde, maar stel dat dat zo is, dan zet je de batterij een stukje verderop neer toch?

https://www.strategyand.p...ct-voor-netbeheerders.pdf

kijk ook eens naar bovenstaande link, dit is uit 2021, hoe kan het zijn dat je in 2021 aangeeft geld te kort te gaan komen de komende jaren maar ondertussen wel winst maakt?
Die weerstand is natuulijk lang niet overal aan de orde, maar stel dat dat zo is, dan zet je de batterij een stukje verderop neer toch?
Zo werkt het niet. Ten eerste zit je met een bestemmingsplan, je kunt niet zomaar overal een batterij plaatsen. Is er uberhaupt ruimte in een dichtbevolkte wijk, is het veilig, kan de straat op korte termijn open om de kabels te leggen etc. Dan krijgen de bewoners nog de kans om bezwaar aan te tekenen, eventuele rechtszaak, vergunningen, ben je zo jaren verder. Dan zit je nog met praktische aspecten, de stroom om de batterij te laden moet over de lokale kabels heen, dus het is maar de vraag waar het congestie probleem zit en of een batterij überhaupt een oplossing is. Dan zit je nog met de vraag, wie gaat dat financieren en wat is het verdien model?
kijk ook eens naar bovenstaande link, dit is uit 2021, hoe kan het zijn dat je in 2021 aangeeft geld te kort te gaan komen de komende jaren maar ondertussen wel winst maakt?
Tsja wat is winst voor een netbeheerder? Netbeheerders zijn zwaar gereguleerd, als het je om het geld te doen is ga je niet bij een netbeheerder werken. Netbeheerders zullen ook geld achter de hand moeten houden om allerlei risico's af te dekken. Ik denk dat het de verkeerde vraag is en je beter kan kijken naar de hoogte van de investeringen, die zijn al enorm en groeien exponentieel.
Een batterij in huis, leuk als die fikt. De opstalverzekering wordt 3x zo duur.
Nu moeten we plots oplossingen verzinnen om zonne-energie af te schakelen. Als over een paar jaar de grote partijen electriciteit/waterstof gebruiken en het land vol EVs staan hebben we die stroom weer keihard nodig.

Vraag tegen die tijd aan hoogovens om de oven 0.1 graad warmer te zetten als er stroomoverschotten zijn en ze trekken hele europese energienet leeg.

En dan moet de particulier nu allemaal oplossingen gaan verzinnen.
"Vraag tegen die tijd aan hoogovens om de oven 0.1 graad warmer te zetten als er stroomoverschotten zijn en ze trekken hele europese energienet leeg."

Het gaat om netcongestie op wijkniveau/regio, die hoogovens staan op plekken waar geen probleem is.
Hoogovens is maar 1 van de 10.000den bedrijven die in de nabije toekomst op electrisch overstappen. De in de wijk opgewekte energie kan straks prima maar lokale restaurants, andere bedrijven en laadpalen.
Nog atijd wordt maar een klein percentage in een wijk/stad/regio door zonnepaneken geleverd.
Mits de capaciteit op wijkniveau voldoet, het gebeurt al in praktijk dat omvormers afschakelen vanwege te hoge spanning.
Klopt, totdat er over 5 jaar meer laadpalen aktief zijn (of de lokale frituur zijn pannen aan zet). Dan blijft jou omvormer netjes doordraaien.

[Reactie gewijzigd door mariomario op 15 september 2024 13:54]

Dat is allemaal nog speculatie.
Praktijksituatie zal eerder zo zijn dat de EV overdag niet thuis staat wanneer de zonnepanelen leveren en de lokale frituur op een ander net zit.
(Als ik hier om me heen kijk zijn de parkeerplaatsen in de wijk overdag leeg).

In de zomer zal dit voorlopig een probleem blijven.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 september 2024 14:33]

Ben wel even nieuwsgierig. De zonnepanelen uitzetten in de meterkast is blijkbaar geen goed idee. Maar wat nu als je de draden tussen de omvormer en de panelen (waar gelijkstroom overheen gaat) tegelijkertijd onderbreekt (met een flinke dubbele relais bijvoorbeeld), zou dat geen kwaad kunnen?

Want als dat wel kan dan zou ik zelf op die manier de boel kunnen aansturen...

[Reactie gewijzigd door Hetisweergezell op 12 september 2024 11:20]

Dat kunnen die omvormers zelf veel beter en geleidelijker zodat er niet zo’n klap is van vol vermogen tot niks. Denk dat je met zo’n relais tegen hetzelfde probleem of misschien wel een groter probleem vanwege de hogere amperage’s aanloopt.
Op zich een te verwachten route alleen wel een rare periode voor een test in relatie tot duurzame energieopwekking met de zon. Zonnekracht wordt rap minder, wind wordt dominant in de hernieuwbare energie en de mogelijkheden om te regelen via zonnepanelen wordt dus beperkt.
Ik ben benieuwd wat ze gaan leren.
Ik vind het een mooi vooruitzicht, hoewel ik niet helemaal voorstander ben van het "laten aansturen van" door derden, lijkt het een goed idee om op deze manier de gewonnen stroom flexibeler in te zetten. Ik ben van plan op korte termijn zonnepanelen te monteren, wel is een vereiste voor mij om zelf op een fatsoenlijke manier de stroom tijdelijk handmatig stop te zetten.
Zeg dat het op de 15 minuten markt werkt, wil je dan binnen 15 minuten het afzetten of een congestie boete krijgen?

Ik denk dat het mooiste zou zijn om lokale energie/teruglever prijzen door te geven en dat je systeem daar dan zelf mee aan de gang kan gaan. Geautomatiseerd maar als je dat wil nog steeds alles zelf in de hand.
Dat zou uiteraard een nog mooiere oplossing zijn. Het zou natuurlijk het mooist zijn om alles op elkaar af te stemmen, en alleen terug te leveren wat je zelf niet gebruikt, op het moment dat het nodig is. De meter zou eigenlijk een switch moeten hebben dat aangestuurd kan worden door de energiemaatschappij welke de mogelijkheid geeft om terug te leveren op het moment dat het nodig is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.