Nee, dit laat zien dat het systeem dat we hebben met vaste tarieven 'niet (meer) kan'.
We willen vaste energietarieven op een markt waar de prijzen extreem fluctueren. Dit kan niet.
Algemeen:
Er zijn drie partijen: De stroomkoper (de consument), de stroomhandelaar (Eneco, Vattenfall, enz.), de stroomfabriek (stroomcentrales in alle vormen.)
Vroeger hadden we (vrijwel) alleen maar stroomfabrieken die een heel voorspelbare hoeveelheid stroom opleverde. Je gooit zoveel kolen in een bak. En daar komt zoveel stroom uit. Je nucleaire centrale was ook goed voorspelbaar. Enzovoorts.
De stroomfabrieken stelden gezamenlijk af wanneer ze onderhoud gingen plegen. Dan gaat de ene uit en de ander wat harder werken. Makkelijk. Voorspelbaar. Transparant.
Aangezien het nooit 100% zeker is hoeveel stroom we over 3 maanden gaan gebruiken hadden we ook (bijvoorbeeld) gascentrales die je relatief snel kon opschalen en afschalen. (met kolen en nucleair gaan daar dagen/weken overheen.)
De stroomhandelaren hebben ervaring met hun klanten en weten dus dat ze over 3 maanden 'ongeveer' zoveel stroom moeten inkopen. Die gaan dus op de markt kijken bij stroomfabriek 1. daar kopen ze voor 3 december zoveel GWh in. Bij stroom fabriek 2 zoveel GWh, enz. Zo kunnen ze dus voor 90-95% van hun verwachtte gebruik 'veilig' inkopen.
Alles wat ze teveel hebben ingekocht 'moeten ze' verkopen ze door op de spotmarkt. Want die stroom komt sowieso op het net. En daar 'moet' iets mee gebeuren. Anders gaat de boel belly-up

Alles wat ze te weinig hebben ingekocht, kopen ze op de spotmarkt (Dus waar de restjes zijn). De gascentrales kunnen daar heel goed op bijverkopen, want die kunnen hun centrale relatief makkelijk 'even wat harder zetten'.
Al met al: Alles was heel erg voorspelbaar.
Maar nu

Nu hebben we ineens allemaal zonnepanelen en hebben we velden vol met windmolens. Helemaal prima, maar, ons verbruik is dus niet meer (zo goed) voorspelbaar. Ik weet niet hoe zonnig het is op 3 december. Ik weet ook niet hoe hard het gaat waaien. Dat weten we dus pas een dag vantevoren (als we mazzel hebben).
Als die stroomhandelaren nu voor 90-95% gaan inkopen, lopen ze een heel groot risico. Hun klanten kunnen zomaar, maar 10% nodig hebben van wat er verwacht werd. Dan moeten die stroomhandelaren die overgebleven stroom dus doorverkopen op de spotmarkt. Maar daar zijn ze niet de enige in. Hun concurrenten hebben datzelfde probleem (niet alleen de klanten van Eneco hebben tenslotte panelen.) Ofwel: Die stroom is geen pepernoot waard (vraag en aanbod) als het zonnig is, en heel duur als het bewolkt is.
Als ze dat met een paar klanten hebben of dat het is een dagje anders loopt, dan is dat geen probleem. Ondernemersrisico. Maar nu heeft 40-50% van hun klanten die panelen. En in plaats van dat die klanten overdag 400W gebruiken, leveren ze ineens 1200W terug. Een verschil van 1600W per klant. Dan is het ineens een week zonnig, en dan ineens een week bewolkt.
Dit is onvoorspelbaar.
In Nederland moesten de stroomhandelaren ook nog is één op één terugbetalen aan hun klanten. Heb je een handje vol klanten met zonnepanelen. Prima. Ondernemersrisico. Echter

: Je snapt dat dit effectief niet kan. Daar kun je geen businessmodel op zetten. Dat is een veel te groot risico met grote onzekerheden. Ze hadden dus twee keuzes. Of hun marges extreem groot maken (wat niet 'fair' is naar mensen zonder panelen), of een terugleververgoeding vragen.
Ondertussen zijn we weer een stap verder, namelijk dat die terugleververgoeding ook een eigen leven is gaan lijden. Vooral veel sentiment en emotie, want we doen het tenslotte voor het geld. Niet voor het milieu, (op de Happy Few na.) En nu komt dan de ACM met het idee dat de stroomfabrieken ook een leververgoeding moeten betalen.
Dat is prima natuurlijk, maar die stroomfabrieken moeten ook geld verdienen. Dit worden kosten voor ze, die ze één op één gaan doorbelasten op hun product. Dus de stroomhandelaren kopen duurdere stroom in. Die moeten ze ook weer terugverdienen en gaan dat doorbelasten aan hun klanten.
Het enige voordeel hiervan is, is dat er nu geld van buitenlandse stroomfabrieken naar Nederland komt. (Want hoe ik het lees, moet de stroomfabriek betalen als ze de stroom aan een Nederlandse stroomverkoper betalen).
De enige oplossing die ik zie voor het hele gedoe met die terugleverkosten, is dat de stroomkoper alleen de 'spotprijs' krijgt voor diens teruggeleverde stroom. Dus wat de stroomverkopers met dynamische tarieven op dit moment al aanbieden.
Dan heeft de stroomverkoper geen kosten aan hetgeen dat diens klanten teruglevert (hooguit de administratie), en de klanten krijgen wat de stroom op dat moment waard is.
En ja. Dat kan dus ook een negatief tarief zijn als de stroomprijs extreem laag is.
Ik denk zelf dat dit de enige manier is, hoe het 'fair' is voor de iedereen. (de stroomkoper met panelen, de stroomkoper zonder panelen en de stroomverkoper.)