ACM gaat akkoord met overname Centric

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument en Markt is ermee akkoord gegaan dat een consortium van bedrijven onder leiding van een investeringsmaatschappij IT-bedrijf Centric overneemt. Centric was tot nu toe eigendom van oprichter Gerard Sanderink.

ACM heeft geen reden om aan te nemen dat de overname de concurrentie zal hinderen. Daarom geeft de instantie zonder voorwaarden en zonder verder onderzoek toestemming voor de overname. Stichting Don Quixote wordt eigenaar van Centric. Het meerderheidsbelang is in handen van Imker Capital, zo zei Centric al eerder. Centric levert IT-diensten aan onder meer veel overheden.

Daarmee komt er een eind aan een lange saga rondom het geplaagde ict-bedrijf van Gerard Sanderink. Die richtte het bedrijf op en was jarenlang de ceo en grootaandeelhouder, maar enkele jaren geleden begon hij opvallende keuzes te maken. Zo richtte hij een cybersecurityafdeling op, waar hij de controversiële Rian van Rijbroek de baas van maakte. Van Rijbroek, die meerdere boeken vol fouten en plagiaat over cybersecurity publiceerde, kreeg de afgelopen jaren een steeds grotere rol in het bedrijf. In 2023 trouwde Sanderink met Van Rijbroek.

Centric heeft sindsdien grote problemen met Sanderink. Er was chaos in het bestuur en veel bestuursleden traden af. In 2022 werd Sanderink zelf geschorst als bestuurder. De organisatie eiste daarnaast miljoenen terug van Sanderink en die raakte zijn zeggenschap over het bedrijf kwijt. De onrust had grote gevolgen voor veel Nederlandse ondernemingen en overheden. Onder andere gemeenten maken veelvuldig gebruik van Centric-software. Vorig jaar zegde De Nederlandsche Bank het contract met Centric al op vanwege de perikelen bij het bedrijf.

Het is niet bekend hoeveel Sanderink en zijn vrouw Van Rijbroek verdienen aan de verkoop. Centric maakt geen financiële details over de overname bekend. Het bedrijf zegt blij te zijn met de overnameovereenkomst. "Met deze overeenstemming komt Centric definitief in rustiger vaarwater", zegt ceo Peter Wakkie. Imker Capital zegt niet wat het precies wil gaan doen met Centric, maar stelt dat het bedrijf 'een solide basis heeft die, ondanks een bewogen periode, perspectief biedt op een duurzame en zelfstandige toekomst'. Imker wil 'het fundament van Centric de komende jaren transformeren en verstevigen en toekomstige groeikansen benutten'.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-08-2024 • 14:41

20

Reacties (20)

20
19
12
1
0
2
Wijzig sortering
Imker capital, investerings maatschappij dus...

kosten besparen (personeel ontslaan)
bonus cultuur in het leven roepen
Opknippen in kleinere delen die makkelijk te verkopen zijn

En op de markt gooien en kijken wat een gek ervoor geeft....

Heb bij meer bedrijven gewerkt waar zon investerings weldoener om de hoek kwam kijken (of er wat te halen was)

Had medelijden met het vaste personeel
Hoewel ik je zorgen over de standaard aanpak van investeringsmaatschappijen deel, wordt er beweerd dat er (juridisch bindende) afspraken zijn gemaakt over wat de nieuwe eigenaar met Centric doet. Onderdeel van die afspraken is dat het bedrijf de eerste jaren niet opgeknipt mag worden. Dit is ook logisch, aangezien Peter Wakkie door de Ondernemingskamer is aangesteld om het voortbestaan van de onderneming te waarborgen, vanwege het belang van het bedrijf voor o.a. de NL overheid en de 3000+ werknemers. Het is dan ook logisch dat met dit doel in het achterhoofd niet meteen voor de hoogste bieder wordt gekozen, maar degene die ook deze doelen aantoonbaar nastreeft in het aanbod en de verdere plannen.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 26 augustus 2024 17:53]

Deel van Centric is al weg naar BCS (payroll software)
Dat klopt, maar dat heeft op zich nieta met deze overname te maken, die verkoop is al van vorig jaar, zie https://www.centric.eu/nl...-en-payroll-activiteiten/
De overname volgt uit de keuze van Centric om zich volledig te richten op de markten en sectoren waar het bedrijf een leidende rol speelt in het begeleiden van organisaties bij hun digitale transformatie.
Een begrijpelijke keuze die verkoop, daar dit geen kernsector was binnen het bedrijf.
Die verkoop heeft niets met deze overname te maken; dat vond meer dan een jaar geleden plaats voordat deze investeerpartij überhaupt aan de overleg tafel zat. Ook zat dit al in de pijplijn voordat de de huidige CEO aantrad: https://www.computable.nl...en-salaristak-af-aan-bcs/
De uitdagingen die Centric nu te wachten staan reduceren tot een paar oneliners doet geen eerbied aan de ernst van de geschiedenis en huidige situatie van het bedrijf. Er komt een investeringsmaatschappij binnen omdat er heel veel geïnvesteerd moet worden. Oftewel, er moet eerst geld bij en geherstructureerd worden voordat Centric (of wat er van over blijft) weer van toegevoegde waarde is. In de onrustige jaren is veel talent vertrokken - die hadden geen zin in dit gedoe en wisten dat ze elders aan de bak konden. Ik denk dat dat een grote reden is waarom forumtopic: Ervaring werken bij Centric (deel 2) een 'dood' topic is.
Ook is er personeel aangenomen dat voldeed aan de visie van wie er toen aan het roer stond. Wetende dat het talent al weg heeft dit denk ik gezorgd voor een instroom voor sub-optimaal personeel.

Centric laten omvallen was geen verantwoorde keuze, want net zoals ATOS is Centric too big to fail (gelukkig is de Nederlandse overheid niet de enige die deze fout maakt :P). Te veel (semi)overheden (stedelijk en regionaal) hebben dienstin bij Centric staan die anders niet meer geborgd zouden zijn.

Dit soort drama's zijn helaas nodig om overheden er van te overtuigen IT-zaken te decentraliseren. Waar vroeger werd gezegd 'host maar bij Centric, daar heeft gemeente X en Y het ook geregeld' zou het veiliger zijn om diensten voortaan bij verschillende partijen te leggen. Ja, ook buitenlandse, want we zijn gewoon een te klein land dat te gedigitaliseerd is om het allemaal zelf te willen doen.
Overheden gaan dit soort sh*tdossiers niet oppakken tenzij er geen keuze is. Er is anders geen mandaat ('waarom dit gedoe op je hals halen als het niet hoeft?'). IT borgen is geen sexy onderwerp waar stemmen mee wordt geworden, het kost bakken met geld en vereist veel expertise. Gooi daar een schep populisme op en dan blijven alle politici weg bij dit soort dossiers.
Ik volg je als het gaat over standaardoplossing zoals hosting en werkplek beheer. Waar de grootste afhankelijkheid en belang zit is echter op domeinspecifieke oplossingen. Hier moet een leverancier jaarlijks met een gigantisch aantal verplichte wijzigingen rekening houden (gewijzigde wet- & regelgeving, statistieken, nieuwe versies berichtenverkeer, gewijzigde standaarden, nieuwe ketenpartijen, etc.). Dit vergt elke keer weer een flinke investering, die bovendien door een zeer kleine markt (beperkt aantal gemeenten en belastingkantoren) betaald moet worden, en waar relatief zeldzame en diepgaande domeinkennis vereist is. Grote internationale ondernemingen vinden deze markt daaarom niet aantrekkelijk, en gemeentelijke samenwerkingen (zelfbouw, zoals bij de G4) hebben tot hogere kosten en soms bedenkelijke kwaliteit geleid. Voor dit soort nichemarkten is het helaas logisch dat er relatief weinig concurrentie is. De totale koek en groep benodigde kennishouders is te klein om meerdere partijen te kunnen ondersteunen. Je zult dus geen startup of IBM zien die software voor het verstrekken van Nederlandse uitkeringen of of Wmo voorzieningen wil en kan bouwen. Een beperkte markt van per domein 3 tot 5 spelers van belang is dan het gevolg.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 26 augustus 2024 18:05]

Dat forum topic is doodgebloed omdat medewerkers rond 2014/2015 een contract mochten tekenen waar in stond dat je geen slecht woord over Centric mocht zeggen.
Zeker gezien Sanderink in het verleden veel bedrijven heeft overgenomen (meestal omdat ze bijna of al over het randje waren gevallen) en allemaal samengevoegd zijn onder Centric. Ik gok dat er inderdaad veel opgesplitst kan worden.
Had medelijden met het vaste personeel
Dat had ik met name voor de overname. Ik kan mij voorstellen dat werknemers best wat gesprekken over Sanderink en Rijbroek hebben gevoerd op feestjes. Eindelijk krijgen de werknemers rust van dat drama.
En overdracht gesprek met mensen met rode ogen, of helemaal niet aanwezig....

Omdat ze een paar uur van te voren te horen hadden gekregen dat ze boventallig waren en over drie maanden de deur werden gewezen..

Ik had echt met die mensen te doen
Of samenvoegen, consolideren. Eventueel een buy and build strategie voeren zodat je groter bent.
Vervolgens doorverkopen of op de beurs zetten.

Niet iedere investeringsmaatschappij is een sprinkhaan die de boel wil opknippen en los verkopen. Alleen als het geheel als groep geen synergie creeert, heb je die kans.
Als Nederlndse overheid zou ik me hier toch druk over maken, Centric is verantwoordelijk voor een aantal kritische software voor het land en gemeenten meen ik.
Dit is de tekst zoals gepubliceerd op Computable:

"Lange termijn

Het consortium van Imker Capital Partners en de Nederlandse it-ondernemers Adriaan Mol (Mollie, Bird), Ronald Bezuur (Uniserver) en Bram Bastiaansen (ACT Group) kiest voor de lange termijn. ‘Ze hebben aangegeven het bedrijf minimaal tien jaar als één geheel voort te zullen zetten en met eigen kapitaal een impuls te zullen geven aan de doorontwikkeling van de producten en diensten van Centric.’ Ook zijn de afnemers van Centric blij dat twee commissarissen zijn aangesteld met de opdracht de toezeggingen voor continuïteit en investeringen, zoals die bij de verkoop zijn overeengekomen, te bewaken.

Ook het management en personeel van Centric krijgen nu zekerheid voor de toekomst. De nieuwe eigenaren zijn kapitaalkrachtig. Achter Imker Capital zit de oudadellijke familie Van Rappard. Een van de aandeelhouders is Rolly van Rappard, die onlangs miljardair werd dankzij de beursgang van CVC Capital Partners. Ook Adriaan Mol heeft de miljardairsstatus bereikt. Rolly van Rappard staat weliswaar bekend als een controle-freak, maar anders dan Sanderink weet hij privé en zakelijk te scheiden en heeft hij geen vrouw naast zich die zich opwerpt als cyberdeskundige en het management voor de voeten loopt."

Ik hoop dat je enigszins gerustgesteld bent en wil je de complete tekst van het bericht lezen:

https://www.computable.nl...t-van-echtpaar-sanderink/
Op naar rust in de markt. Want man, wat was dit een drama de afgelopen jaren.
Stichting Don Quixote wordt eigenaar van Centric
De naam is in dit verband dan wel weer geniaal, welke grapjas zou dat bedacht hebben.
Ik zie meteen Sanderink voor me die met zijn speer (advocaat) de windmolens (ex vrouw) te lijf gaat.
Dan komt er vast een tweede deel (net zoals van het boek).
Zo, vanaf volgend jaar gaat de overheid 50% extra betalen aan de diensten bij Centric. Dus ook wel wij gaan dat ophoesten als burger.
Je wilt niet weten wat een Centric engineer per dag kost om wat simpele update werkzaamheden uit te voeren, om vervolgens in een halve dag klaar te zijn maar wel volledig te factureren. 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.